127612
  • SötétBarom
    A céges kisteherbe már én is gondolkoztam rajta.. Nem megy 800m-nél többet soha, de legalább csipog közben mint a kurvaélet..
  • kamionosjoe
    Én egyszer olyan láttam, hogy valaki egy másik kocsiból levágta azt az öv bigyót és azt használta, hogy ne csipogjon.
  • Bazsalusz
    Az ülés mögött is be lehet kapcsolni az övet...
    Sokan alkalmazzák ezt a technikát akik sokat ugrálnak ki-be a kocsiba.
  • Jim Morrison
    nem biztonsági öves, de szerintem ez is egy igen hatásos reklám:
  • mrzed001
    Vagy ez, találó:

• Lacee86
    Nem vezetek, de ha sofőr lennék, tuti, hogy figyelmeztetnék mindenkit, hogy kösse be magát. Utasként első dolgom, hogy miután beülök a kocsiba, bekapcsolom a biztonsági övet.
    Ez a videó jutott eszembe amúgy. Lehet, h páran kicsit nyálasnak tartják, de a mondandója akkor is nagyon igaz:
  • SötétBarom
    Légzsák nem nyílik, ha nincs öv. Just sayin'
  • kamionosjoe
    Városban nem szoktam bekötni, városon kívül bekötöm és szólok is érte.
  • Fbn Lx
    ja, az utas meg kapcsolja be nyilván, mert magamban sem bízom
  • Fbn Lx
    be szoktam, senkiben sem bízom
  • Bazsalusz
    Igen, szólok is érte. Mióta megvan az új dög, azóta mindig bekapcsolom, mivel addig csipog amíg ezt meg nem teszem.Ellenben minden nap 2x könyörögnöm kell barátnőmnek, hogy legyen már olyan kedves és kösse má' be magát.Ráadásul ha nincs öv, és bebasz a gebasz, megölhet a légzsák is.
  • benőmenő
    Elvárom, de azért egy bizonyos szint felett eljut oda az ember, hogy nem kell szólni és magától bekapcsolja.
    Ha mégsem, akkor szólok érte, mert söfőrként felelősségre vonható vagyok, ha bármi történik.
  • Jeffjohnson
    Mindig bekapcsolom mert öv nélkül nem is érzem magam biztonságban. Mindig bekapcsoltatom vagy az illető gyalog jön.

Volt olyan haver aki nem akarta bekapcsolni, aztán utcánk végén nyomtam egy satuféket ő meg lefejelte a műszerfalat. Kicsit anyázott de azóta bekapcsolja. Szerintem, aki nem kapcsolja be az nem csak önmagában de az autóban ülő többi emberben is kárt tehet. Én keményebben büntetném.
  • mrzed001
    Mindig bekapcsolom, és mindig bekapcsoltatom. Akár utas vagyok, akár én vezetek.
    Amúgy vicces, baráti körömben ez nem okoz senkinek lelki traumát. Mindenkinek első dolga ahogy beült, hogy köti be magát.
    És senki sem dohányzik ... persze nem tudom a kettőnek van-e köze egymáshoz :D

• Zoli007
    Leszarom, de ha büntetnek ő fizet.
  • Peppus
    Nem várom el, nem szólok neki, és nem is fogok. Én is ritkán kötöm be magam, akkor miért várjam el a másiktól. Sosem állítottak meg ezért, pedig rengeteget vezetek. Azok szoktak szólni ezért szerintem, akik az 50-es táblánál 40-el mennek, meg akik már a sárgánál beletaposnak a fékbe, nehogy elkövessenek valami szörnyűségesen nagy szabálytalanságot.
  • Dzsini
    Pénzbírság jár az utasnak vagy a vezetőnek, büntetőpont a vezetőnek. Tehát vezetőként nem árt elvárni, hogy kapcsolja be...
  • SötétBarom
    Ja, szólok érte.
  • molnibalage83
    ...
  • Dzsini
    Ma lett (sok hónap elteltével újra) átállítva teljesen https-re az sg, nem te változtattál. Ugyanezt lefutottuk már pár hónapja egyszer, akkor is engedélyezni kellett a vegyes tartalmakat (angolul mixed content) az oldalon, böngészője válogatja, hogy pontosan hol és hogyan kell.
  • molnibalage83
    Eddig mind a benti, mint az itthoni gépen ment. Nem változtattam semmit. Akkor miért nem jön be egyik helyen sem...? Hol kéne engedélyeznem...?
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.10.28. 20:04:12
  • Dzsini
    https -ről megy az oldal, a szavazó pedig http-n van. engedélyezd a böngészőben a vegyes tartalmakat.
  • molnibalage83
    Valami baj van a szavazógéppel. Nekem nem töltődik be.
  • Fbn Lx
    korrekt.
  • mrzed001
    Én MINDIG szégyellem magam, ha hibázok. Sőt, pár korábbi munkahelyemen ufónak is néznek, hogy ha hibáztam rögtön vállalom, és már szállítom is a megoldást rá. Tudod, van ez az láma magyar mentalitás ami maradt a szoci időkből, hogy soha senki semmiért nem vállalja a felelősséget. Na ez engem undorral tölt el. Ha hibáztam, én voltam. Nem is tudom milyen szar alaknak érezném magam, ha ezt másra kenném.
    Nekem is volt balesetem, 3 óra alvás után harmonika utolsójaként picit megkoccoltam előttem haladót (harmonikaeffekt, hirtelen befékező sor végén). Kiszálltam, kezet fogtam vele, elnézés kértem, felelősségem azonnal vállaltam, kitöltöttem betétlapot, még egyszer elnézést kértem, elbúcsúztam, kész.
    Amúgy meglepődnél, milyen udvariasan vezetek. Gyalogost átengedem, előre intek neki, hogy mehet, szemből balra fordulót elengedem (pláne ha már 2-3 kocsinál több áll mögötte), nem lépem át a +10%-ot (hajnal 2-kor üres úton sem), nem tolakszom, előre indexelek ...
    Mentem már 3-4 km-en át tanuló vezető mögött 30-al, lemaradtam, nem tolongva, nem előzve, mosolyogva.
    Ugyanakkor ha valaki meg akar ölni (hülyeségből, oda nem figyelésből, kivagyiságból ...), nem vagyok rest felhívni rá a figyelmét, hogy nem tűröm el tőle.
  • mrzed001
    Igen, úgy tűnik, hogy autópályán sokkal egyszerűbb közlekedni. Valójában sokszor meg inkább a Star Wars Episode I féle fogatversenyre emlékeztet (pl M1 ... M5 meg a leglazább).
    A nagy sebesség miatt ráadásul a legkisebb hiba, figyelmetlenség is halálos lehet.
    És nem neked kell hibázni hozzá, hanem körülötted bárkinek. Tehát neked 360 fokban folyamatosan pásztáznod kell és előre tippelni mindenkinek a várható manővereit (és még így is sokszor meg fognak lepni). Ezt a defenzív vezetés alapja.
    És éppen ezért, szellemileg sokkal fárasztóbb.
    Még 2-3 éve pont erről beszélgettünk SQJ mesterrel, hogy munkahelyről haza városon át autopilot módban megy az ember. Lazán hátradől a kocsiban, aztán egyszer csak azt veszi észre, hogy hopp hazaért, és az út nagy részére kb nem is emlékszik.
    Na az autópálya nem ilyen. A forgalmas főút meg pláne nem. Nem véletlen a 4-es a hiperbrutál magyar halálút. Azon 200 km után kell 2-3 óra hogy le tudjon az ember lazulni.
  • Fbn Lx
    és úgy érzed, hogy egy agresszív ember, aki szétdudálja az arcod, mert annyira megemelte a vérnyomását a hibád, pozitívan hozzájárul a te tanulási folyamatodhoz?
  • benőmenő
    Én tényleg elszégyellem magam, amikor balf@szkodok. :D
    Ilyenkor általában átbeszélem apámmal, hogy mit kellett volna.
  • Fbn Lx
    te gyakran szoktad elszégyellni magad a hibáid és az ostobaságod miatt, hogy aztán tanulhass belőle?
    csak azért kérdezem, mert szerintem erőteljesen faszlengető hozzáállásod van, de vajon magadon is alkalmazod-e a megalázkodás elvét (már amikor nincs igazad éppen, és olyan persze soha nincs, mert te tisztán látod a dolgokat, tehát csak pusztán emiatt nem alkalmazod, mert nem kell soha)
    egyébként az egyetlen dolog amit agresszióval elérsz, az az, hogy felbaszod a másik embert, és emiatt akkor sem ismeri el a hibáját, ha tényleg hibázott, mert dominálni akarod egyből, és nem fog megalázkodni.
    teljesen egyértelmű számomra, hogy a segítőkész hozzáállás okoz teljesítmény-növekedést, a baszogatás pedig nem.

• Pluskast
    Azért ezt nem mondanám :) Frontális baleset autópályán is van, meg az úton átrohanó szarvas, róka meg egyéb négy lábú emlős, no meg eleső motoros, meg elalvó sofőr. Szóval a pálya sem veszélytelen :)
  • SötétBarom
    Cserébe ha valamit benézel nagy eséllyel töröd rommá magad. Vársoban a pénztárcára megy a játék, pályán meg arra, hogy próbálj nem megdögleni. :DD
  • benőmenő
    Páran túlmisztifikálják, egyszerűen más dolgokra kell figyelni és általában jóval hosszabb ideig.
  • Dzsini
    Kutya speciel simán lehet. Gyalogos ritkábban :)
  • molnibalage83
    Ez tény, de senki nem jön szembe. Nincs gyalogos, nincs járdáról leugró gyerek, nincs rohangászó kutya, nincs keresztforgalom, stb.
  • chhaya #123491
    Nem vezetek, éppen az agresszív és/vagy türelmetlen sofőrök miatt. Pedig még csak nem is Bp-n lakom. :)
  • chhaya #123490
    Az unalom elég veszélyes. Utasként én mindig elalszom rajta, a sofőrt is baromira el tudja tompítani az autópálya monotonja, az pedig 130 km/h esetén nem annyira vicces.
  • Dzsini
    Gyakorlat nélkül ne menj utcára. Plusz szerezz gyakorlatot anélkül, hogy mrzed001 közelébe kerülnél, különben percekig le leszel dudálva, amíg nem szégyelled magad :)
  • chhaya #123488
    "merjenek 50-el menni"

Anno mikor vezetni tanultam, ismeretlen, pocsék minőségű és kanyargós úton szívem szerintem sosem értem volna el az 50-et, legalábbis ELSŐRE, mert hadd szokjam már kicsit... Oktatóm nem így gondolta, mindig nyomta a gázt helyettem is 50-ig, én meg győztem kapkodni a fejem, baromira nem éreztem biztonságban magam. Elhiszem, hogy egy gyakorlott sofőrnek rém idegesítő, ha előtte tötyög valaki, de hadd tötyögjön inkább, mint hogy balesetet okozzon.
  • benőmenő
    Hát azért ott is vannak érdekes dolgok. Amikor kamionsort előzöl és kijön 2 közül valaki eléd. Vagy amikor előznek és olyan hamar jön vissza, hogy még neked kell fékezni. Ehhez jön a szél, ami megint csak kamion előzéskor odafigyelést igényel, meg persze a nagy sebesség és sebességkülönbségekből adódó rizikó faktorok.
  • molnibalage83
    Már elnézést, de szerintem autópályán közlekedni sokkal egyszerűbb, mint városban. Kifejezetten unalmas autópályán menni. Bár csak annyi tapasztalatom van, hogy jövő hét után vizsgázok, de rendszeresen mentünk ki legalább az 5-ös bevezetőig. A városi forgalom sokkal durvább. Gyalogos elfelejt körülnézni, követési távolságot nem tartják be és mikor durván fékezek, hogy ne csapjam el, akkor még belém jönnek a végén, mert a mögöttem levő nem lát/nem figyel + követési távolság...