127612
  • VRSDM
    legújabb mániám a chai teába robbantott forró ristretto [apro][right]tudélni
  • VRSDM
    nyirfacukor királyság!
  • VRSDM
    reggelente gyakran iszom vizzel
    délután tejszinnel cukorral
    tejhab persze dukál.

• clio1616v
    én sem pontosan

csak van egy gyakorlat szerinti elképzelésem, hogyan is készítem el a kávémat

van egy olyan megoldás, ami még szimpatikus; itt kézi erővel nyomod(es-presso) át a kávérétegen a forró vizet

• immovable
    Tej+cukor

Asszony rá van mozdulva erre az egészséges kaja marhaságra, úgyhogy nyírfacukor van. broáf
  • tigeroo
    nem kávézom
  • Fbn Lx
    de csak találgatok, igazat megvallva mivel nem kávézom, soha nem vizsgálgattam még kávéfőzőt. :DD
  • Fbn Lx
    a kávészemeknek a tehetetlensége nem igazán játszik szerepet abban, hogy a vízgőzmolekulák mennyire tudják kötésükből kiszakítani a szín és illatanyagokat
    a tehetetlenség csak a vízgőz átjutása ellen dolgozhat közvetve, a kohéziós erők részeként, de a nagy nyomás nem azért lehet fontos, hogy a gőz könnyebben átjusson a szemeken, hanem mert a kisebb nyomású terület felé áramolva kondenzálódhat
  • Metalmilitiakid
    hmm nekem nem látszik szal link
  • Metalmilitiakid
    Remélem sikerül :D (ha nem akkor 9:50)

• rastaman
    tej + cukor
  • Motoroj
    Általában szintén magában.

Esetleg néha kevés cukorral, vagy még ritkábban kevés cukorral és egy kevés tejporral.
  • clio1616v
    sok embernek okoz problémát, a helyesírási hibák skippelése, velem is előfordul
  • SötétBarom
    Az Ly problémájával találkoztam, most épp. :D
  • chhaya #97853
    nem kávézom, nem szeretem az ízét
  • broman191
    Sehogy.
  • clio1616v
    szájhőmérsékletemmel kompatibilis azt jelenti, hogy összeegyeztethető a szám hőmérséklete (ami 30-35°C körül van) a vele érintkező kávé hőmérsékletével, nincs elviselhetetlenül forró érzete, amikor megiszom

biztos találkoztál már azzal a problémával, amikor túlforrósított kávét vagy teát ittál és a nyelvedhez érve utána, sokáig akár 1 teljes napig is érezted a szenzibilizáló hatását
  • DJ RX7
    egyetemen nagyon szar tejjel. olyan arányban adja a büfés, hogy az már nem kávé tejjel hanem tej kávéval. azért is jelöltem a tejszínt, mert suliban iszok több káveszt.
  • SötétBarom
    Tej+cukor, melóban mindig valami cifra módon, egy olyan kávégéppel nehogy má' sima presszót igyak :D
  • DJ RX7
    sulájban tejszínnel, itthon tejjel
  • SötétBarom
    szályhőmérséklet?
  • clio1616v
    a tehetetlenség is egy ellenállás, természetesen itt nem az elektromos ellenállásról van/volt szó
  • morcosqtya
    Ahogyan a winchester utoléri a memóriát...
  • Fbn Lx
    de hogy jön ide ellenállás, nincs is szó elektromosságról
  • clio1616v
    az összetömörödött őrölt kávészemcsék fellazításához szükséges erőt a felfelé áramló gőz fejti ki, mivel az a legkisebb ellenállású hely felé fog expandálódni az edényből
  • Fbn Lx
    nem szeretem a kávét, túl intenzív ízű, és a hatása sem jön be.
    ellenben mindent édességet különösen szeretek, ami kávés ízesítésű. :D
  • Fbn Lx
    azt azért meg kell kérdeznem, hogy hogyan érhet el egy nyomásérték egy ellenállásértéket
  • DIESEL DOG #97840
    Nagy általánosságban tej + cukor, vagy tejszínhab + cukor, néha tisztán feketén...

Próbáljátok ki hogy egyetlen kocka étcsokoládét (pl. szerencsi szerecsen) elkevertek egy csészényi kávéban, és hozzá ízlés szerint tejet, tejszínt, ki mit szeret... fantasztikus lesz az íze, legalábbis annak aki szereti a kesernyés ízeket... :)
  • Zoli007
    Egyéb - zaccos, forrázva. Néha cukorral + tejszínnel.
  • morcosqtya
    Már nem iszok kávét.
  • Lacee86
    Újabban munkahelyi automatás kávét iszom (choco café), de régebben itthon ittam instantot, abba tettem tejet és édesítőt.
  • KaBuTo666
    Nem szoktam kávét inni.
  • extramagascsaj
    Wiener Melange
  • Blum
    Csalódtam benned :(
  • clio1616v
    sima érdi csapvíz, semmi extra
  • Hegi90
    +1
  • Blum
    De a vizet ugye szűz lányok szívják fel 500 méter mélyről Spanyolország partjainál?!
  • Molnibalage
    Nem kávázok.
  • clio1616v
    van egy olasz kotyogós kávéfőzőm, annak az alsó forralórészébe öntök vizet, utána teszek 2-3 kanál 100% arabica kávét a szűrőkosárba, enyhén tömörítem a kanállal és rácsavarom a kávégyűjtő tetejét

felteszem a gáztűzhelyre, hogy forrásig melegedjen a víz és amikor a gőztenzió eléri a kávéréteg ellenállását elkezd átszivárogni az őrölt arabica kávérétegen a forró gőz majd egy csövön kereszüláramolva lehülve kondenzálódik a gyűjtőedénybe ahova már a kávé aromáját és színét is magávalvitte

miután a víz zöme átkondenzált a gyűjtőrészbe lezárom a gázt

az előre elkészített 2 szem pötyi édesítőszer és 2 kávéskanál kávé creamer tartalmú kis kávéscsészémbe öntöm rá a forró kávét amit a teljes oldódásig elkevergetve készítem készre és utána szályhőmérsékletemmel kompatibilis hőmérsékleten elfogyasztok
  • Blum
    Tejporral + Cukorral