127612
  • clio1616v
    nagyon elvonatkoztattál; senki nem mondta, hogy a munkádhoz ebook olvasón kell nézned a műszaki rajzaidat

ez csak neked jutott eszedbe és már saját magad hülyesége ellen tiltakozol :)
  • QuippeR
    valóban el kell ezeken gondolkoznia valakinek, de ez nem végfelhasználói problémakör, hanem a már említett kultúrpaladin küldetés.
  • Molnibalage
    Én sem értem. Egy kis kijelzős ebookon soha nem fogok egy két A4-es méretű lapon levő háromnézeti rajzot vagy robbantott ábrát normálisan olvasni, az fix.

Clio véleményét meg csak azért kell olvasni, hogy legyen min és kin röhögni.
  • clio1616v
    nem mondtam, hogy mindenkinek azonos szinten kell élnie

mindenki a lehetőségeihez képest él
  • szabii98
    de buta vagy istenem...egy paraszt, szegény ember miből vegyen magának fullextrás bmw-t, mikor nem tud megélni, és az állatokat is etetnie kell plusz növényeket termesztenie? tökéletesen jó ez mellé a lovaskocsi. úgy sem azzal megy boltba, biztos van biciklije....
  • Dzsini
    Nem összeomlásról és nem csak szórakozásról beszélünk, hanem arról, hogy a régi anyagokat naprakészen kell tartani, a formátumokat és az adattárolási technológiát frissíteni, alkalmazkodni a változásokhoz. Ez kerül rengeteg pénzbe, és bármilyen tudománnyal foglalkozó cég vagy társaság költségvetésének komoly része ez a folyamatos munka.

Egy klasszikus papír (vagy akár mikrofilm) alapú könyvtár fenntartása és a hozzáférés biztosítása mondjuk 50-100 évre egy nagyjából temperált raktárhelység és néhány raktáros fizetésébe kerül, ugyanez egy informatikai rendszernél minimum évente átellenőrzött, frissített, rendben tartott digitális állományfelügyeletet jelent, és mondjuk az elmúlt 50 évben áttérést mágnesszalagról streamerre, floppyra, ZIP-drivera, onnan CD-re, esetleg DVD-re, többszörösen biztosított merevlemezekre (azon belül csatolók váltása), közben a gépeket kellett cserélni, és ha operációs rendszert és szoftvert is váltottak, akkor konvertálni és ellenőrizni kellett az összes adat integritását, tehát összeolvasni a régi változattal.
    A könyv eközben pihent a polcon, és a raktár sarkában az egérirtó dobozát kellett kicserélni.

Shakespeare műveit máig olvashatjuk eredeti formájukban, de ha valaki 25 éve ZX Spectrumon kazettára mentve írta egy egzotikus szövegszerkesztővel a műveit, akkor azt - ha nem konvertálták tovább - ma már nem biztos, hogy el tudjuk olvasni.
  • QuippeR
    a gombahatározó az még jól jöhet, de tipikusan olyan terület, amire az emberek elenyésző százaléka használna digitális eszközt. (illetve biztos lesz majd valamilyen augmented reality alkalmazás mobilra, ami kiválthatja, de ott még nem tartunk.)
  • ManoNegra
    Én pl vettem egy csomó nővény, gombahatározót, és unaloműzésre egy csomó regényt! :-)

#100905 Lehet. :D
  • clio1616v
    te a papírt szereted :)

nincs ezzel baj, hajlamos vagy gondolom nosztalgiázni és nehezen válsz meg a régi holmijaidtól is - nem mindenki ilyen
  • QuippeR
    mégis mi az, amit az utóbbi mondjuk öt évben olvastál, és szükséged lenne rá egy olyan szcenárióban, ahol az internet végérvényesen összeomlik és minden digitális adat elveszik? (nevezzük ezt az eseményt mondjuk apokalipszisnek. :P)

lehet én vagyok túlságosan szórakozás-központú, de én regényeket olvasok, azt meg nem kell megőrizni az utókornak, hacsak nem nagyon kultúrpaladin beállítottságú az ember.
  • tigeroo
    igen, havonta kb. 1 könyvet elolvasok.

szeretnék belekóstolni a technológiába ha lesz rá lehetőségem, és beruházni egy ilyenbe, én teljesen szimpatizálok ezzel. mind a kettőnek megvan a maga előnye/hátránya, bár szerintem ez a mérleg is az ebook felé billen (mobilabb, kevesebb helyet foglal sokkal-sokkal több adat/könyv, stb)
  • ManoNegra
    Mondod te, én szeretem a térképeket.
  • clio1616v
    térképet sem papír alapon használunk már, mert egyszerűbb a telefonban magamnál hordani az egész világ térképeit
  • ManoNegra
  • clio1616v
    használsz még CD-t és DVDt esetleg Blueray lemezt? csak mert már azok is ki fognak vonulni a használatból

egész egyszerűen mert elavultak már, van helyette más korszerűbb
    de ilyenek még a régebbi kis lemez nagy lemez A B meghajtó, akik leragadnak egy megszokott megoldásnál, azokra értem, hogy nem rugalmasak és maradiak
  • Dzsini
    Nem kell visszaesés, elég "csak" ugyanúgy fejlődni, mint eddig - kinek van még a gépében nagyfloppy, vagy tud kezdeni valamit a C64-es kazettákkal, vagy akár egy ESDI csatolós merevlemezzel? És ez csak az elmúlt 30 év techinilógiája. Óriási meló és költség az elektronikus információtárolás "napra készen" tartása, és elvétve foglalkoznak vele néhányan.

A papír és a tinta megmarad, fényforrásnak pedig jó a nap.
  • ManoNegra
    Elhiszem persze, de - bár lehet hogy maradi vagyok - szeretem a könyveket a polcomon látni, és hihetetlen jó használt könyveket potom áron lehet vásárolni. Sajnos az a tapasztalatom, hogy a régi könyvek sokkal jobb minőségűek. Amit még fontosnak tartok, ha (ne adj Isten) lesz egy technológiai visszaesés az emberiség életében, akkor sokra nem megyünk a vinyón és e-book olvasón található tudással.
  • clio1616v
    vannak akik a mai napig lovaskocsival közlekednek és olyan ember is van, aki nem rendelkezik internet eléréssel

a falfestmények, kővésés és rovásírás is kiment a divatból

hidd el, amikor a gutenbergék elkezdtek nyomdászkodni voltak, akik a kézírásra esküdtek, amikor a könyvekről volt szó :)
  • ManoNegra
    Azért ezeket nem lehet így összehasonlítani. :D
  • clio1616v
    pont azért, amiért valaki levelet küld e-mail helyett
    vagy aki posta galabbal küldi postás autó helyett, vagy aki írógéppel írja nem számítógéppen, vagy aki a tollat tintába mártva ír nem golyóstollal és így tovább a többit a fantáziádra bízom
  • Blum
    Miert rugalmatlan,maradi ember az,aki konyvbol olvas?
  • clio1616v
    erőltetett fikció
  • Ic3 m4n
    Igen, rendszeresen szoktam (évente 10, vagy annál több könyvet)
    Inkább a hagyományos formátumú könyveket támogatom, így van szerintem értéke az olvasásnak, meg egy idő után a monitor bassza a szemem ha sokáig olvasok rajta :(
  • HTS s3rg1nh00
    ajánlom az Equilibrium című filmet
  • clio1616v
    az ebook a jövő, de mindig is lesznek konzervatív földhözragadt rugalmatlan emberek, sok idő kell amíg kihalnak és ők egyébként sem érik már meg az amikor zömmel ebook lesz használatban
  • clio1616v
    szoktam könyvet olvasni, de szinte soha nem olvasom végig

nem szeretem a kötöttségeket itt sem, addig olvasom, amíg érdekel, ha már beleuntam nem fogja lekötni a figyelmemet és nem állok neki mégegyszer
  • immovable
    Igen, rendszeresen szoktam (évente 10, vagy annál több könyvet)
    Nem érdekel a kérdés.
  • predator1982
    néha pár havonta, mondjuk nálam periódusok vannak. ha jobban ráérek, akkor heti kettő könyvet is kiolvasok, ha nincs, akkor meg sokáig semmit.

inkább a hagyományos könyveket támogatom, illetve ez nem igaz, mert jó lehet a könyvolvasó, de én még nem szereztem be, minden meglévő könyvem papír alapú:-) én is szeretem az illatát, mert tényleg van, és imádok könyvesboltban kutakodni egy-egy érdekes könyv után:-) antikvár könyvem is van:-) annak is megvan a maga hangulata
  • predator1982
    már a "csodaszerek" kifejlesztése is egy vagyon. tesztalanyok sokkal olcsóbban is kipróbálják, ahhoz nem kell "majmokat" futtatni, ami mint ismétlem felesleges pénzkidobás...
  • Blum
    No way...:D
  • chhaya #100883
    Szoktam, szeretek, változatos témában. Most azon vagyok, hogy meglegyen év végéig a 100.
    A hagyományos papír formátumot preferálom, de az e-book szerintem jó dolog. Talán azok is kedvet kapnak vele az olvasáshoz, akik amúgy ritkábban szoktak.
  • morcosqtya
    Azt a szent józafáját..

Majd még nano-könyvmolyokat is lehet telepíteni (leeszik az e-tinta kijelzőt) vagy megtöröm a kindle gerincét... :)))
  • Dzsini
    Csak hiszed, hogy erre nem gondoltak :) Amióta ebook van, lehet kapni könyvszag-sprayt, többféle illattal :)
  • Zoli007
    - Néha, de csak szakirodalmat. Regények nem kötnek le, unalmasak, túl lassú a történés.
    - Egyértelműen ez a jövő, de nem a mostani technológiával. Majd 20 év múlva talán elkezdődik valami.
  • Blum
    De a papír isteni illatat nem tudja utanozni :)

Igen,rendszeresen szoktam. Evi 10 nincs meg,jobb esetben legyen mondjuk 6.
  • QuippeR
    az évi 10 összejön, főleg mióta van kindle.

az elektromos formátum sokkal kényelmesebb, ha az ember nem otthon olvas. nem kell cipelni a súlyt, hosszabb pihenésre több könyvet is el lehet vinni (akár ezret is, ha valaki megalomán), nem esik ki a könyvjelzőként használt papírdarab, nem lesz szamárfüles stb.
  • Evoluti0N
    Mondhatjuk úgy, h falom a könyveket. Amint elolvasok egyet, már keresem is, h mi a következő, amit elolvashatnék. Sőt, sokszor, mint pl. most is, már előre eltervezem, h miket fogok elolvasni.
  • Dzsini
    Az elektronikus papír képernyők teljesen papírszerűek, nem szembántó az olvasásuk.
  • Fbn Lx
    évente 3-4 könyvnél valószínűleg nem olvasok végig többet :S
    az ebook jó, és a hagyományos is jó. mindkettőnek van jövője. Az ebook praktikusabb, könnyebben hozzáférhető, a fizikai formátum pedig hangulatosabb, és nem bassza a szemet. Fantasyt úgy jó olvasni. Nem hiszem, hogy egyhamar kimegy a divatból, nem kell aggódni.
  • NEOreg3
    nem

biztos jó annak, aki szokott olvasni