127612
-
persze, csak elég abszurd lenne, ha háborúig fajulna, meg hát nem is hagyná a NATO sem szvsz. -
A múlt század (19xx) egy jelentős része itt-ott háborúskodással vagy a nagyhatalmak részéről egymásra vicsorgással telt, tehát ahhoz képest nem nehéz :)
A mi térségünk: alig tíz éve fejeződött be itt tőlünk délre egy elég komoly konfliktus, az itt volt egészen közel hozzánk - ahogy Molnibalage írta is #102715 -ben - nincs, igazából soha nem is volt béke szerte a világon, hiába kívánja azt az összes szépségkirálynő évtizedek óta. -
Fbn Lx #102757 egyébként sejt még valaki összefüggést a küzdősportok és küzdősport versenyek népszerűsödése plusz az agresszív hentelős játékok terjedése és a fejlett országokban a háborús kedv csökkenése között? ez a párhuzam most jutott eszembe, de szerintem életképes, legalábbis mint egy gyengébb faktor -
Fbn Lx #102756 én egyenesen úgy gondolom, hogy lehetetlen, hogy globálisan, vagy akár a mi térségünkben háború robbanjon ki
lehet, hogy indokolatlan ez az elfogult nyugalom, de én olyannyira elképzelhetetlennek tartom, hogy reálisan az elkövetkezendő évtizedekre egy százalék esélyt nem adok rá. ilyen téren olyan süket szélcsend van amilyen a múlt században megközelítőleg sem lehetett.
viszont a nagy gazdasági összeomlásra, éhínségre, polgárháborúra nagyon sokat alapoznak, szerintem lassan az emberek fel úgy látja, hogy a rendszer x éven belül összeomlik és anarchia lesz -
Zöldfülű :)
1996-ban lett itthon kábelnet -
Előzményeket ismered? Kiadatás stb.. Na annak kapcsán vették elő..
-
természetesen :)
azért elég vicces, vagy nem is tudom minek nevezzem kategória -
Ezt nyilván mostanában hallottad (utóbbi 1 hónap).. :) -
én már olyat is hallottam, hogy az örmények megtámadnak minket, nevetség kategóriája :D -
2004 óta van otthon net. 2007 óta hallgatom xy majdénmagmondó embereket, hogy oroszok, Irán, XY ország mikor támad meg kit és hogy. Azt sejted, hogy ebből mennyi vált valóra? Egy sem...
-
Virológiai kitérő
A vírusokat nem tekintjük élőlénynek klasszikus értelemben, nincs anyagcseréjük, csak gazdaszervezetben produkálnak életjelenségeket, csupán fertőző reproduktív genetikai információk. Besorolásuk is sajátos, nem filogenetikus hanem fenotípuson és a létrejött betegség rendszerezésén alapul, nem a Linné-féle binominális nomenklatúrát használja hanem az ICTV vírustaxonómiát. Ilyenformán nem is lehet rájuk hivatkozni mint "túlélők" egy apokaliptikus esemény után.
Az "ellenállóság" nem egy adat az autóskártyán. Definiáld! Mivel szemben? Sav? Lúg? Nyomás? Radioaktív sugárterhelés? Hő?
Ami az egyikkel szemben ellenálló azt megölheti egyszerűen a fény hiánya vagy a hideg, stb..
A tengerek mélyén élő hőkürtő-lakó termofil/acidofil extremofil baktériumokat soha nem fogjuk kiirtani nukleáris fegyvereinkkel.
A földkéreg 3000 méteres mélységeiben élő ásványfaló chemo-lithotróf baktériumokat megintcsak nem hatják meg patetikus kis játékszereink a felszínen..
-
Amióta ilyen téren érzékelem a dolgokat (mondjuk kb. 15 év), mindig voltak olyanok, akik 1-2 éven belülre komoly, globális háborút éreztek, és meg voltak győződve arról is, hogy bár az előző jóslatok nem jöttek be, de most már tényleg, mert ... és itt jöttek ugyanazok az indokok, mint előtte.
Ez persze nem jelenti azt, hogy nem alakulhat úgy a helyzet, hogy történjen valami, de szerintem a második világháború befejezése óta mindig érzi valaki a közelgő vihart. -
Fbn Lx #102747 A háború vezet. Érdekes, úgy látom most van szélcsend. Szimatoljatok a levegőbe, érzitek a közelgő vihart-e -
Valahol belefutottam egy olyan számításba, hogy a legutóbbi nagy földrengés Japánban kb. annyi energiát szabadított fel, ami fél Európát el tudta volna látni pár évig - persze a jelenlegi tudásunk sehol nincs ahhoz, hogy egy ilyen természeti esemény energiatartalmát valahogy megcsapoljuk, még csak a természetes villámokat se tudjuk, pedig abból van bőségesen. -
Hű ezt már láttam, elég durva látvány volt.
#102743: ezt mondom én is. -
Amen. A The Day After is ugyenezen kategória. -
Nagyon nem. Hagyományos fegyverekkel nem. Egy totális atomháború is valszeg "csak" a civilizációnak vetne véget, de az emberiség fennmaradna olyan állapotban, ahogy. Az alsóbbrendű életformák meg aztán simák... Totális atomháborúnak a hatásaihoz hasonlót jelen tudásunk szerint többször is átélta Föld. Élet meg van, nem is akármilyen... -
témában ajánlott néznivaló: a roppantul pozitív és reményteli* Threads, ami viszonylag realistán próbálja ábrázolni pár atombomba apró és jelentéktelen mellékhatásait.
[apro]*a legdepresszívebb és legsötétebb kibaszott film, amit valaha láttam -
Egyébként ha nagyon érdekel a téma olvasd el Lovelock Gaia című könyvét. Ott leírja, hogyan lehetne kiírtani a teljes élővilágot a Földön (vmi génmódosított algával, ami felzabál mindnet, majd kaja híján megdöglik az összes és volt nincs élet), de az az elméleti hibádzik valamiben, le is írta én már nem emlékszem. Egyébként a könyv egy része elég hosszan tárgyalja ezt az élet kiírtása témát. Mivel nem ma írták pár dolog már nem stimmel benne, de nagyon korrekt még így is.
Innentől kezdve viszont privátban folytassuk ezt az eszmefuttatást, mert nem fognak nekünk itt örülni, ha hosszan folytatjuk még. -
Bocs, de a jelek szerint gőzöd nincs arról, hogy még csak Naprendszert nézve az emberi civilizáció teljesítménye mennyire nem rúg labdába... -
inkább vírus szinten vagyunk hozzá kevesek, azok sokkal ellenállóbbak, mint a baktériumok. viszont, abban egyet értünk, hogy szerencsére nem tesszük meg, mert kevesek vagyunk hozzá. azért az nem vigasztal annyira, hogy virális szinten, esetleg bizonyos rovarok szintjén fennmaradna az élet a földön, ha mégis sikerülne. hol jó ez nekem, meg neked? -
Az összes emberi fegyver hatása együtt véve töredéke annak az aszteroidának, ami a Perm végi kihalást okozta. Az élet azt is túlélte, nehogy azt hidd az ember olyan nagy tényező ezen a bolygón. Lehet magunkat ki tudnánk írtani (én ezt sem hiszem, max "visszaesünk a középkorba"), de a teljes földi élet kiírtásához a legapróbb kis baktériumig nagyon kevesek vagyunk (szerencsére) -
nem csak azok vannak. 2 típusba sorolhatók a nukleáris fegyverek. amennyi van belőlük, igenis, képesek véget vetni a földi életnek, ha egyszerre robbannának fel.
-
Ez nem igaz, a teljes atombomba készlet sem lenne elég hozzá. Nem hogy az életet, de még az embert sem bírná kiírtani. -
a hadászati arzenáljaink már régóta többszörösen véget tudnának vetni az életnek. azt pedig emberek kreálták, így nem értek egyet veled, de megértem a te nézőpontodat is:)
senki nem veszekedik, én sem azt teszem:) -
avagy sem?
Ezek olyan tények, mint hogy te éppen sg-zel. És nem az a lényeg, hogy megtörténnek-e újra, hanem hogy jóval nagyobb pusztítással bírtak, mint amire az emberiség képes lenne. -
a szó amit keresel sztem az a veszekedés.
a vita nagyonis jó dolog:) -
nem vita, különböző nézőpontok leírása. csak kommunikáció. -
bizonyos valószínűségekről vitáztok, ez aztán az érv
-
hallottam, de az, hogy ezek megtörténtek (avagy sem), nem jelentik, hogy újra megtörténnek. -
igen, a hatásfok, és a valószínűség különböző fogalmak. rendben, elismerem, hogy ha egy kisbolygót bekapunk, hirtelen nagyobb bajban leszünk, mint ha szép lassan "vágjuk a fát magunka alatt". de összességében a végeredmény adott. a szavazás arról szólt, hogy ezek közül az opciók közül melyiket tudom leginkább elképzelni emberöltő alatt. nos, az akkora aszteroidát, ami kompletten eltörli a földi létet, nem.
így is, úgy is baj van. és igen, nemhogy elindult a dolog, hanem szép, gyorsuló ütemben megyünk lejtőn lefelé. nyitott szemmel járok:) -
"amit valszeg a nap, vagy a jupiter vonzása eleve elvisz a mi bolygónktól"
Hallottál már a P/T vagy a K/Pg kihalási eseményről?
Na igen az egyik 251 a másik 65,5 millió éve volt, tehát relatíve ritkán van szó ilyenről, azonban egy kisebb aszterodia is elég nagy katasztrófát tud okozni. ezeknél kb 10-11 km-es kisbolgyókról volt szó. A becsapódás hatásai (földrengés, cunami, szél, magmaeső stb) végigsöpörtek az egész bolygón, majd a keletkező porfelhő egy "kis" időre elsötétítte az eget, igen nagy lehűlést okozva. Szóval nem kell ilyen, egy jóval kisebb aszteroida is igen komoly pusztítást okozhat, olyat amit az ember nem igen tudna. -
* jav.: "ha nyitott szemmel jársz" :-)
-
Nem, nem az eredménye radikálisabb, ismétlem: van valaminek hatása és van valószínűsége. Két külön fogalom.
Vannak kis matematikai valószínűséggel bekövetkező nagy hatásvolumenű történések és nagyobb valószínűségű - de kisebb mérvű események. (és persze ezek bármilyen kombinációi)
Az "emberi munka eredménye" soha nem volt olyan "radikális" mint amit egy kozmikus esemény produkálhat. Miután a föld nem zárt rendszer energetikailag (a napot tekinthetjük elsődleges forrásnak) elég a termodinamika törvényei alapján elindulni, hogy rájöjj, egész civilizációnk nem termelt annyi energiát (nemcsak iparit de mozgásit, bioáramot, ATP formájában sem halmozott vagy használt fel, sőt az egész élővilág sem) amennyit egy átlagos G2 színképosztályú fősorozatbeli csillag lazán lead töredék idő alatt, nemhogy egy szupernova például... Az energia kozmikus nagyságrendjeit nagyon nehezen értelmezi az átlagember, aki a mindennapok mértékegységeihez és földi méreteihez szokott.
Aszteroida:
Ha a Nap vagy a Jupiter vonzása elviszi akkor - ismétlem - nincs event, nincs esemény, nincs hatás. A valószínűsége alapján -ezúttal- nem történt meg. Legközelebb megtörténhet... nem vigasztal a Jupiter. Mint a lottó-mottó: "bármikor bejöhet".. :)
Kockázatelemzés során szokás a "fenyegetés"-értéket (Threat) megadni úgy hogy a hatás számított erejét beszorozzák a létrejöttének valószínűségével.
Utolsó mondatodra: így van, de ha nyitott szemmel látsz láthatod: már elindult a dolog... -
tudod, nem tesztelgetni akarom mekkora pusztulást visz véghez milyen nagy aszteroida. de lásd be, az emberi munka eredménye sokkal radikálisabb, mint egy nagy golyóé, amit valszeg a nap, vagy a jupiter vonzása eleve elvisz a mi bolygónktól. nem kétlem, hogy ha kapunk a nyakunkba egy méretes kisbolygót annyi nekünk. de sokkal jobb esélyünk van arra, hogy emberi idiótaság eredményeként legyen valami globális méretű katasztrófa. -
clio1616v #102724 semmilyent; nem képzelgek katasztrófákról, csak jó történéseket tudok elképzelni -
"a legkevésbé az aszteroidák tudnának nekünk ártani,"
Ez nem igaz, megfelelő esetben teljes pusztulást hozhatnak. Talán a "legkisebb eséllyel várhatóak". Tesztelgetheted itt a hatástanulmányokat: Impactearth
A direkt ütközésre valóban nem nagy az esély (statisztikai osztályozás adatokat a Nasa honlapjáról elindulva találsz, NEA Torino skála itt)
Jobban kell félni Yellowstone-tól (szupervulkán), vagy egy előre nem jelzett gammakitöréstől... esetleg az iráni helyzettől jelenleg... -
egyéb: mégpedig ahogy kinéz a dolog, ezek kombinációja lazán. már most is adott a háború. jó, nem vh., de hol is van nyugalom? a felmelegedés megy már minden szinten, humánt sem kizárva (divat lett buzinak, leszbikusnak lenni). ipari katasztrófa meg napirenden adódik, hála a fejlett civilizálatlanságnak. nagymértékű zavargásoknak ide mi köze? szuper ez-az az égből, már nem új keletű dolog. kellett belerondítani az ökoszisztémába a sok okosnak. élelmiszerhiány? nincs, nem is volt. van viszont ratyi elosztás, ami megint csak politikai- és kereskedelmi hatalomhiba.
a többi is adott. a legkevésbé az aszteroidák tudnának nekünk ártani, elég ha mi, emberek tovább ügyeskedünk. mert ezek nagy többségét magunk idézzük elő. -
Kiszel Donatellácska felnő.
RTL 3 beindul.
Debütál a közös komolyzenei műsoruk: "KISZEL MA A KÉPERNYŐN?"
Minnmeghalunk! -
Ezt sose értettem..
Miért kell a zombiktól fosni?
add1: Tudvalévő, hogy a zombik csak nem zombikat támadnak meg, így elég ha zombiul viselkedsz.
add2: Tudvalevő hogy 1-2 zombialtípustól eltekintve a zombik lassan mozognak. Így el tudsz futni előlük, vagy intenzívebb joggolással elsétálsz mellettük.
Meteortól jobban fossál!