127612
  • Gordon Blue
    Meg kéne szüntetni a szórakozóhelyeket, mert oda járnak a fiatalok iskola helyet!!
    De persze abba is pénz van, egyszerűbb oda járni inni, mint otthon ülni, és okosodni.
  • Gordon Blue
    Örülök neki, már éppen ideje volt.
    Mert mit csinálnak a fiatalok amikor bekerültek az egyetemre?
    Buliznak, szórakoznak, mindent csinálnak, csak nem tanulnak.
    És van aki 30 éves mire elvégez egy alap szakot.
    Az ilyet meg kell szüntetni, ne a mi pénzünkből tanuljon az ilyen, és főleg ne egyetemen.
    Akkor fizessen, ha nem akar tanulni, csak odamegy melegedni.

Érdekes módon, én 23 éves koromra el tudtam végezni az egyetemet, de a diplomaosztón úgy néztem ki mint egy 40 éves annyit tanultam.
    Engem néztek hülyének a haverjaim, hogy miért nem megyek szórakozni, meg mindenhova, de én tudtam, hogy tanulnom kell, ha el akarom érni a kitűzött célom, és tanultam, nem foglalkoztam senkivel.
    40 emberből 15-en végeztük el az egyetemet, akik nem vették komolyan, mind kiestek.
    AZ órán ülve akkor döbbentem rá, hogy ideje tanulni, amikor nem értettem semmit a felvázolt dolgokból, megkérdeztem a szomszédom, ő azt mondta érti.
    Akkor csak én vagyok itt ennyire hülye?
    És elkezdtem tanulni, utána meg nem volt megállás, egyre többet tudtam meg, és érdekelt is a dolog egyre jobban, ahogy kezdtem megérteni az összefüggéseket.

De megérte, büszke vagyok magamra, mert megvan minden amit kitűztem célul magam elé, és megvalósítottam bármi áron.

Szóval ezt kéne a mai fiatalok eszébe vésni, hogy nem a kormányt kell hibáztatni mindenért, hanem ideje lenne kicsit magatokba nézni, és elkezdeni tanulni, félretenni a haverokat, meg a bulizást.
    Aki egyetemre akar menni állami finanszírozással, igenis kitűnő legyen.
    Többieknek meg marad a fizetés, vagy menjenek fősulira, nem kell sírni, hanem dolgozni kell érte.

Ennyi az egész.
  • Sir Quno Jedi
    Én a törvényhozók helyében a régi rabszolgvadász osztagok mintájára dipomadiszidens-fejvadász szolgálatot állítanék fel, ami titkosszolgálati módszerekel figyeli meg a dilpomásokat, hogy megelőzzék a disszidálásukat, de ha már megtörtént, akkor levadásszák őket családostúl, a Földgolyó bármelyik sarkában is próbáljanak meg illegálisan melózni MAGYAR diplomával. Nem úszhatja meg egy rohadék sem, stílszerűen Aradon állítanák őket törvényszék elé és ott is lógna mindegyik, aki így próbálja meg "elárulni szeretett hazáját" (még a terhes feleségük, vagy a hatéves kislányuk is ott lógna mellettük figyelmeztetésnek, VELÜNK nem lehet kekeckedni vaze)... Mo.! Én így szeretlek!
  • BaliBoy
    A keret helyek csökkentésével nem értek egyet. Mindenkinek meg kell adni az esélyt a tovább tanulásra. Ez szerintem mindenkinek alapvető joga.

Viszont azt, hogy ha nem fejezi be az iskolát - "csak melegedni jár be", meg szét bulizza magát a tanulás helyett - vissza kell fizetnie a taníttatásainak a költségét, támogatom.

Illetve a hallgatói szerződést is támogatom. Ha már "ingyen" tanul valaki akkor a megszerzett tudását igenis itthon kamatoztassa egy ideig.
  • Broafka
    magyar orvosi diploma kurva sokat ér külföldön (persze mire én azzal végzek, addigra már talán ezt a hülye törvényt is eltörlik)
  • Broafka
    2 hétre kimegyek nyaralni, csá! aztán meg nem jövök vissza...
  • szabod
    ez eléggé egyetemfüggő, hogy mennyit ér a diploma külföldön
  • Sir Quno Jedi
    A diplomád szart sem ér kint és mikor majd honosítani akarod, akkor bezony kellemetlen lehet.
  • Fbn Lx
    a határőrségnek leadod a személyidet amikor kimész, lecsekkolják, és amikor visszatérnek vele... nem lesz náluk vazelin :S
  • milk4
    Nem érdekel/nem érint.

Tanuló vagyok, de külföldön.
  • Broafka
    amúgy kíváncsi vagyok, hogy ezt hogyan akarja ellenőrizni! Aláírom a szerződést, aztán diploma, és kimegyek mondjuk angliába dolgozni, akkor ott benne lesz egy rendszerbe, hogy én ott nem vállalhatok munkát egy MAGYAR szerződés miatt? vagy utánam küldi a rendőrséget, ez is egy baromság. Ráadásul amerikában még annál inkább nem tudja ellenőrizni!!!
  • tigeroo
    építőmérnök szakon voltam 4 félévet, tisztában vagyok vele hogy mi a különbség a szórás és a lébecolás között.... :)
    (és igen, énis átmentem más szakra, de eltudtam fogadtatni közel 100 kreditet), más tanszék, itt ösztöndíjat jelent annyi tanulás, amivel ott 1.0 alatti kreditátlagom volt...
  • Broafka
    hát, ez sem annyira korrekt ha azt vesszük, de ha belegondolsz akkor Viktor királyunk is ezt akarja, csak sokkal undorítóbb módon: Nincs szükség jogászokra, mert hemzseg tőlük az ország (ez egyébként valahol igaz), úgyhogy ha az akarsz lenni, akkor írj 100%-os érettségit vagy fizess te f*sz!
  • szabod
    Szerintem meg se a röghöz kötésnek, se a befejezetlen képzés visszafizetésének nincs értelme. Utóbbinak főleg. Gondold el, hogy jelentkezel egy szakra, de rájössz, hogy mégsem ezt szeretnéd csinálni, vagy egyszerűen nem bírod, vagy teszem azt közbejön valami random dolog, amiatt félbe kell hagynod a tanulást, és máris fizessél?
    A röghöz kötésnek meg nem sok értelme van, ha itthon kell maradnod, de munkát meg nem találsz. Meg elvileg szabad az EU-ban a munkaerő áramlása, hát akkor meg? Persze nyilván van benne logika, mert ha már fizette állambácsi a taníttatásod, akkor maradjál itthon, de ha teszem azt kapok egy külföldi cégtől állásajánlatot, nem fogom azt mondni, hogy bocsi, de csak x év múlva megyek, mert akkor már nem kell visszafizetnem a taníttatásomat...
  • Broafka
    akkor valahol mégis igazam van, hogy azt tervezik, hogy majd az egyetemek vezetői döntik el kit vegyenek fel, és aki kibukik, vagy abbahagyja az fizessen! így akarnak pénzhez jutni (ami persze mind fordul arra, hogy kiplakátolják a várost a szemét ellenzékkel... komolyan mondom néha már kezdek csodálkozni, hogy ki a fene fideszes ebben az országban?)
  • Fbn Lx
    hát, akkor kívánom, hogy sikerüljön :D

igazából legjobb megoldásnak azt tartom, amiről egy gazdásztanárom mesélt, hogy - már ha tényleg így van - usában a képzések támogatását az alapján határozzák meg, hogy adott végzettségre mennyire van szükség. pl. bizonyos mérnöki és orvosi, esetleg közgazdász szakok teljes támogatottságot élveznek, majd ezeken felül minél haszontalanabb dolgot szeretnél tanulni, annál nagyobb hányadát kell saját pénzből állnod. ez szerintem egy nagyon jó rendszer.
  • Broafka
    oké, akkor az enyém is sztornó :D
  • Broafka
    "de aki befér egyetemre, az a 80-100ezer ember egy évben, az mind fizetős lesz." hohóóó, ez most miből, az eddigi közlemények azt mondogatták, hogy "nem lesz tandíj" szóval akkor mégis lesz, csak te köcsög egyetemista vedd fel a diákhitelt, és fizess életed végéig...

kaváncsi vagyok, hogy akkor egy orvosi pályára készülő ember meddig fogja fizetni a tandíját? nem ez így valami... így nem stimmel
  • NEOreg3
    igazából leszarom, mert következő félévben végzek elméletileg
  • Fbn Lx
    *mind államis lesz, sry
  • Sir Quno Jedi
    Szvsz. leg1xűbb lenne megszűntetni a felsőoktatást (meg akkor már a többit is, mert minek)... Úgyis vilávége, meg minden. :D
  • Broafka
    igaz, itt az én példám is, elkezdtem egy sulit, nem tetszett, fél év után ott hagytam, elkezdtem egy okj-s sulit, tetszett-tetszett, de nem volt az igazi (végig csináltam, de nem láttam értelmét) és most gőzerővel tanulok, mert megtetszett egy dolog, és most fogok egyetemre jelentkezni (csak rohadt nehéz bekerülni, és most még fokozzák is a nehézségeket).

Kíváncsi vagyok, hogy az orvosi részleg hogyan fog változni...
  • Fbn Lx
    azt mondta a mester, hogy 240-es minimum ponthatár lesz továbbra is. ez egyszerűen azt jelenti, hogy ugyanúgy meglesznek a ponthatárok, mint eddig, ugyanannyi ember fog beférni a képzésekre, mint eddig, a verseny is ugyanakkora lesz, de aki befér egyetemre, az a 80-100ezer ember egy évben, az mind fizetős lesz. tehát nem volt szó arról, hogy aki jelentkezik, annak feltétlenül be kell kerülnie, és ez így nyilván rendben van
  • Fbn Lx
    kérdés persze, hogy ha a szakomon volt 180 államis férőhely meg mondjuk 90 költséges, akkor az történik-e, hogy a költséges helyek egyszerűen megszűnnek, vagy összecsapják a kettőt, és lesz 270 államis?

egyébként az állam integritása és költségvetése szempontjából és a röghözkötést meg befejezetlen képzések visszafizetését jogosnak tartom, függetlenül egyes diákok egyéni érdekeitől egy közösség fennmaradás szempontjából nem mindig előnyös az, ha az egyén érdekeit tartja szem előtt - hogy a lehető legtöbb dologhoz ingyen jusson hozzá, és hozzásegíts a közösségből való kilépéséhez.
    valamilyen szinten magam ellen beszélek, mert én is otthagytam egy szakot 3 fél év után, mert utáltam, a másodikat meg egy éven keresztül leszartam
    De, akkor elkezdtem komolyan venni, megszerettem, és töretlenül csinálom. szeretnék érteni hozzá és valamit visszaadni belőle.
    ezzel azt akarom mondani, hogy nem feltétlenül elvárható egy 18 évestől, hogy hibák és megcsúszások nélkül elsőre masszívan evezzen a szent célja felé, ami a társadalomi produktivitás.
    ki tudja, egy adott megszorítás mennyi potenciális tehetséges kutatótól fosztja meg az országot, akik az első két egyetemi évükben lusta faszok voltak, és ha szakot akarnak váltani ahhoz nem kapják meg a szülői támogatást, mert 4 félévre már így is az 1 milliót vissza kell fizetni. így az embert reménytelennek és eladósodottnak nyilvánítják pont, mielőtt megérne.
  • Broafka
    nem egészen, ez a mézes madzag :P
    ugye megvan adva az a minimum ponthatár (mármint, konkrétan még nincs, de ők megakarják), ami legyen mondjuk (két véglet, ez az egyik, hogy alacsony) és államilag finanszírozott helyekről beszélünk: 250. A 150 férőhelyes egyetemet nézve ha mindenki odajelentkezik csak pesten, akkor legalább 300 ezer ember eléri ezt a pontot, ebből mondjuk 50 ezer ember ide akar jelentkezni, nah ezt hogyan dobod be ebbe az iskolába?
    ad2: magas a minimum ponthatár, mondjuk 400, és akkor eléri mondjuk 3000 ember, ebből ide akar jelentkezni mondjuk 20, és akkor mi van a maradék 130 hellyel? kik kerülnek oda? akik nem érték el a minimumot? de ők csak fizetősre mehetnek. Szóval valahol bukik az egész dolog
  • szabod
    Ja oké, a legutóbbi lépésről lemaradtam. Mentségemre szolgáljon, hogy már vizsgaidősuck van és marhára nincs időm mással foglalkozni :)
    De ez így tényleg egy baromság....
  • Broafka
    nem, jól írta, eddig úgy volt, hogy lecsökkentik 10 000-re a felvehetők számát (mármint államilag finanszírozottra azt ne felejtsük) a többiek meg fizetnek mint az atom. Aztán jöttek a diáktüntetések, mire kitalálta ez a barom ezt a homlokegyenest ellenkezője dolgot, mint amit eddig kitalált: Hogy rendben, akkor nincs tandíj, mindenki tanulhat, el kell érni egy minimum pontot (amit persze nem tudunk hogy mennyi lesz, bár sejthető), hogy te bekerüljél egy egyetemre. Nah most mi a helyzet itt:

amit ők gondolnak:
    elhúztuk a mézesmadzagot az idióta emberek előtt, most majd mindenki boldog lesz, mert mindenki bekerülhet az egyetemekre, legalábbis ezt fogják hinni
    pár idióta ezt el is hiszi, de mi itt a szitu:
    "nincs keretrendszer" <-- ez egy baromság, mert ahogy az előbb írtam, nem veheted fel a fél országot mérnöki karra, csak mert mindenki mérnök akar lenni, és mert a kormány, mondjuk 250 pontban határozta meg a minimum pontot, akkor olyanok lennének az egyetemek, hogy első évben 600 ember fog ülni a 100 fős terembe... szóval, mivel van egy felvehető emberek száma (és ez a keretrendszer...) ezért az iskola csak úgy tudja felvenni az embereket, hogy a legmagasabb pontszámtól halad visszafelé amennyit be tud fogadni és addig tart a ponthatár.

amit ők gondolnak az az, hogy mindenki kezdje el az egyetemet, és ha kibuksz, mert nem tanulsz, akkor fizessél utána annyi pénzt amennyit az egyetemen bent maradtál, ergo az első évben a (termes 600 emberes példámból) ki fog esni mondjuk 400 és jön a pénz. De azt nem veszik észre, hogy ezzel az idióta ötlettel leveszik a terhet a saját vállukról és a dékán vagy az egyetem igazgatója vállára helyezi, hogy majd őt fogja mindenki szapulni, hogy miért nem került be az egyetemre. Szóval ez egy elég undorító dolog
  • Fbn Lx
    az, hogy nem lesz keretszám azt jelenti, hogy ami helyet az egyetemek tudnak biztosítani, az mind államis lesz. nekem így jött le legalábbis, bár bízni nem feltétlenül lehet ezekben : D
    én úgy gondolom, hogy ez volt a terv. tehát alapból nagyon nehezen tudták beadni a hallgatói szerződést, plusz ez a befejezetlen képzések visszafizetése. ha ezt egyben el akarják adni, tüntetni fognak ellene.
    mi a megoldás? be kell harangozni valami sokkal drasztikusabbat: 10 ezer támogatott hely.
    megvárják szépen, amíg elkezdenek tüntetni, majd amikor elég nagy médiaszelet kapott, beharangozni az eredeti tervezetüket meghallgattuk a tüntetőket és újragondoltuk címen. ekkora, ha valaki lázad, természetesen ő lesz a hálátlan fasz.
    a politikus úgy vesz el a jobb zsebedből hármat, hogy amikor a balba visszatesz kettőt, ő jófej lesz.
  • szabod
    Sztem nem erre gondolt, hanem hogy mégsem csökkentik le 10000-re a felveendő diákok számát.
  • Broafka
    de ez is egy hülyeség, egy iskolának meg van szabva, hogy mennyi diákot vehet fel, ergo felvehet 150 embert mondjuk (a pontozási rendszer bezzeg megmarad...) akkor a 150. ember fogja meghúzni a ponthatárt, ugyanígy ahogyan most, én nem is értem, hogy hogyan gondolják azt, hogy nem lesz keretlétszám!! Be akar zsúfolni 600 embert egy terembe csak hogy mindenki tanulhasson? nonszensz
  • Fbn Lx
    ez így már lefutott hír, jelenleg úgy állunk, hogy nem lesz semmilyen keretszám
    hallgatói szerződés marad meg a befejezetlen képzések árának visszafizetése
    amivel, mivel nagyjából minden második egyetemista kipereg, elég jól jár az állam még mindig. olyan, mintha az egyetemisták fele költségtérítéses lenne.
  • Broafka
    de ez tök mind1, ha lébecolókat vesznek fel, mert tartják a felvehetők számát, akkor az első-második évben úgyis kiesnek ezek az emberek, viszont akik meg bekerültek, de mondjuk bioszból érettségiztek, és meg kellett tanulniuk a nyulak párzási szokásait, vagy éppen a Szent Györgyi-Krebs ciklus működésté, pedig a talaj eróziója jobban érdekli, akkor ők hagy kerüljenek már be, és ha bekerül az egyetemre úgyis mást fog ott majd tanulni, mert őt az érdekli
  • SzirmosSzisza
    Egyrészt nem lehet középiskolai tudás alapján kiszűrni senkit (lehet a 340 pontos fog a legjobban teljesíteni és a 440-es meg első félévben kiesni), másképp évi 40 ember nem fog eltartani egy egész szakot.
  • Lacee86
    Én ezt értem, de ez baromság. Ne vegyenek fel már tudományos szakra 250-300 ponttal valakit csak azért, h meglegyen a tervezett létszám... Pont ezen kellene változtatni: egyrészt felmérni a munkaerőpiacot, h melyik szakokból mennyi szakember képzésére van szükség, másrészt mérlegelni, h adott szaknak mik a képességbeli követelményei. Nyilván ezt pusztán a középiskolai tanulmányokból nehéz kiszűrni, de mégis ez tud lenni a mérce a felvételnél. Régen dög nehéz felvételit kellett írni, külön az érettségi mellett, ne felejtsük el...
  • broman191
    Nem érint, viszont fertő amit látok... Egy ideje a jogász/gazdász karokat szinte ígyis kinyírták, mondván hogy túlképzés van belőlük, nincs szükség annyi emberre olyan végzettséggel...attól még a politikus porontyok máig olyan szakokon tanulgatnak, hazugság az egész...pontosabban nincs szükség független, normális jogászokra/gazdászokra, csak agyhalott "rokonokra", ez a valóság...lásd Alkotmánybíróság, Magyar Nemzeti Bank stb. lehetne sorolni napestig mi minden vesztette el az addigi - jelenlegihez képest mondhatni - függetlenségét, de talán lassan egyszerűbb felsorolni mi nem, mert lassan nem lesz mit felsorolni... A munkaerőpiaci igényekről/elhelyezkedési lehetőségekről annyit, hogy bizonyos régiók kivételével a legtöbb diplomával/és úgy általában akármilyen végzettséggel/ így is nehézkes elhelyezkedni, felesleges hivatkozni arra amikor bizonyos karok támogatását kinyírják...tudjuk hogy a munkahelyek teremtésével befuccsoltak, még a védelme sem igazán megy, összességében több munkahely szűnik meg folyamatosan, mint amennyi új létrejön a helyükre, nagyobb beruházások nincsenek, sok régebben beindult beruházás álldogál, csak a régi kormány babérjait aratják le ezek a szerencsétlenek amikor odaállnak ilyen olyan átadókra szalagokat vágni meg vigyorogni...nem az ő érdemük, "kapnak esélyt mégnégyévre' [isten ments], megláthatjuk mi semmit tettek azelmúltnégyévben', nem lesz milyen átadókon vigyorogni... Ott volt a "nagy" Coca Cola beruházás 4 milliárd Ft...mosolyogtak a kormánypárti küldüttek de jó, de szép...az eredeti elképzelés 40 milliárdos beruházás lett volna, az utóbbi évek barmolása után a Coca Cola köszönte, nem kért belőle, agyonzsugorította a régebbi tervezetet. Van még nem egy hasonló sztori...
    Az már évszázadok óta tudvalévő, ha valaki érvényesülni akart komolyabb céljaival, el kellett hagynia az országot és elment külföldre...de sajnos lassan oda jutunk, hogy aki csupán tisztességesen szeretne megélni, nem akarja minden forintkáját csekkekre feladni és az átlagfizetésekhez (ami nyilvánvalóan nem átlagosan bruttó 220e Ft, csak a statisztika egy mesterien parasztvakító játékszer, lásd foglalkoztatási számok növelése 8 órás munkák kidöglesztésével, 2x4 órára nyírbálással... -.-) képest magas adókat/rezsit fizetni, már az is elhagyja az országot...tehát az "átlagember". Szomorú. No de nagyon elkanyarodóban vagyok, vissza az eredeti témához...a jelenlegi nyilvánvalóan inkompetens politikai vezetéssel hosszútávon a 10 millió [vagyis a magas népelvándorlási adatokkal hosszútávon 9,8...] 4 órás segélyért rostázódó közmunkás/gyári sormunkás országa lehetünk maximum, ahhoz pedig nem hogy keretszámokra, de felsőoktatásra sincs szükség...a keretszámokat ha minden igaz már eldobják...
  • HTS s3rg1nh00
    na azért nem semmi a rangsorolás alapja:
    "A minősítés az egyetemek általános reputációján, a szakterületi oktatógárda szakmai elismertségén és publikációik idézettségi számain alapul; mindkét rangsorolt hazai képzés ez utóbbi, objektív tényező szerint lényegesen előkelőbb helyen szerepel."
  • szabod
    Mert a felvételizők szabják meg a pontszámokat. Felhozom saját példámat. Az ELTE földtudományi szaka jelenleg a legjobb a képzés az országban. Lásd itt. (igaz tavalyi a cikk, de idén is megállta a helyét). Ennek ellenére elég alacsonyak a ponthatárok. 2010-ben 360, 2011-ben 340, idén megint 360 volt, úgy, hogy mindhárom évben más volt a pontozási rendszer. Miért ilyen alacsony? Mert nem nagyon van túljelentkezés, felvesznek 140-160 embert, ebből a utolsónak volt 360 és 340 pontja. A közgázos, bölcsész meg egyéb ilyen népszerű szakokra azért ilyen magasak a pontszámok, mert sokszoros túljelentkezés van. Nyílván ha felvesznek mondjuk 100 embert, akkor a legjobb 100-at kell, és ennyi emberből lazán összejön annyi, hogy a 100. emberkének is pl 444 pontja legyen.
    Ennyi a recept. Az más kérdés a közgás meg bölcsész szakokon elég könnyű az élet, nálunk meg a szak fele lemorzsolódik, a maradék fele meg csúszik, és ez mind a 6 (geológus, geográfus, meteorológus, geofizikus, geoinformatikus, csillagász) szakirányon jellemző.
  • Lacee86
    Középiskolásként bekerülni egyetemre, egy igazán nehéz szakra főleg senkinek sem sétagalopp, és az semmire sem garancia, h vki középiskolában jó tanuló volt. Engem leginkább az idegesít, h ilyen nevetséges pontszámokkal komoly szakokra eleve hogy vehetnek fel embereket??
  • Molnibalage
    A beharangozott elképteléssel egyébként nem értettem egyet. Igen, átalakításra szükség van, de nem így és nem ilyen drasztikusan. Az, hogy egyes képzési formákra csak önköltséges javaslat volt, az igazi vastagbőr annak ellenére, hogy a közgazdászok nem éppen a kedvenceim...
  • Molnibalage
    A lemorzsolódás külföldön is eléri ezt a mércét, tehát ez érvként szimplán kevés. Ha valaki kibukuk az nem feltétlen lébecolás. Sajnos túl soken élnek ezzel a sztereotípiával és ebből azt vezetek ki, hogy a 40%, az csak bulizik és henyél.

Nekem volt egy olyan ismerősöm, aki terméktervezőként kezdte, 1 év után abbahagyta, mert nem tetszett neki. Nem bukdácsolt, 4 feletti átlaga volt. Aztán átment építésznek, tanult 1 évet Fr-ben és végül itthon doktoranduszként láttam utoljára.

Olyat is ismerek, akinek elsőre nehéz volt és újrakezdte az egyetemet 1 év után és másodjára már felnőtt a feladathoz. Nem csak az első éven zúgott át, hanem a többin is, mert képes volt stabil alaptudásra szernt tenni.

Ezek nincsenek benne a statisztikákban...

Őszintén szólva én is majdnem ilyen voltam, egyes tárgyak nehezen mentek. Másodjára meg nem értetettem, hogy mi nem ment elsőre. Én is felnőttem a feladathoz.