127612
  • bardocz
    Az komoly:D
  • Dick Riddick
    A poén az lett volna ha a tanár visszaszól: Ezt mi jobban tudjuk. :))
  • milk4
    Nem szerettem.Az hogy megérte vagy sem,azt még nemtudom.
  • Aquir
    ha már mondta itt vki akkor bocs, de volt olyan állítólag hogy egyik költő bement a saját versének elemzésére irodalomórán, és mondta a tanár/tanárnő hogy itt ezt meg ezt gondolhatta a költő, és akkor ő meg megszólalt, hogy "Gondolta a fene!" :D
  • qtab986
    És azt ki mondja meg mit jelent az általános műveltség? Olyan kaliberű emberek mint akik a mozgókép közalapítványban eldöntik kinek löknek oda százmilliókat? Vagy Hiller haver?
    Szerintem meg nem tartozik hozzá az általános műveltséghez. Szerintem az általános műveltséghez az tartozik, hogy 14 éves korra az emberek 90%-a magas szinten beszél angolul és 16 éves korra 80%-a + 1 másik idegen nyelven (pl.: németül), 18 éves korra 70%-a + 1 harmadik nyelven. Mert legalább ennyi százaléka képes rá. És ez legalább hasznos. Nem is kicsit.
  • Hegi90
    Énis azokat a költőket/írókat szeretem csak olvasni, amik tényleg élvezetesek. Ilyen pl József Attila, akinek imádom a verseit. Nem kertel, leírja amit gondol, és tele van energiával. Móriczot is szeretem, őt azért mert át lehet élni a hangulatot abban, amit ír. Petőfinek csak a szórakoztatásra szánt versei tetszenek, pl a Helység kalapácsa, vagy a bordalai :).

Most ez lehet, hogy egy kicsit gay volt, de ez van :D. Ady meg a többi köcsög elbújhatna ezek mellett szvsz.
  • DIESEL DOG #25357
    Lehet hogy igaz, lehet hogy nem. Szerintem az általános műveltséghez manapság hozzátartozik...
  • zotja
    egyetértek!
  • Aquir
    Basszus ennyire rosszul áll a szavazás?
    Hát jó órák voltak, szerettem az irodalmat, legalább ott adtak ilyen tudást, egyetemen már nyoma sincs ilyennek (attól függ hova mész) :P
  • DJ Skyline
    nem tartozott a kedvenc tantárgyaim közé, de voltak érdekes dolgok azért bőven, meg volt sok unalmas dolog is bőven. viszont a felét már elfelejtettem az egésznek amit vettünk, szóval azért annyira maradandót nem adtak.
  • Rockynhooo
    Valaki híres személy mondta anno hogy az irodalmat ott rontották el hogy kötelezővé tették a tanítását.
  • DIESEL DOG #25352
    Nem szerettem de azért mindenképpen megérte, mert sok információt sikerült begyűjtenem a korabeli költők, írók munkásságáról, műveiről, stb, stb...
  • bardocz
    Nekem a faszom van tele már ezzel,elemezzek verset dolgozatban,meg a faszom,az elemezze.Kurvára leszarom,hogy mire gondolt a költő.Ráadásul honnan a faszból tudjam én azt?De a legjobb,ha a tanár olyan,hogy ami nem egyezik meg a gondolatával,az nem jó.
  • Dick Riddick
    Az egy dolog hogy verselemzés, de a szőrszálhasogatás része már tényleg sokszor túl van a nevetségesen. Minden egyes szót, betűt külön értelmezni, sokszor igen relatív szempontok alapján.
    -A költő azt írta "feleiti", nem azt hogy "felejti". Mit állapítasz meg ebből?
    -(Túl sok bor? Elírás? Egy jó bőr ment el előtte mikor írta?)
    -Mivel "j" helyett "i"-t írt, ez az "i" a tudatalatti "igen" kivetülése, míg a "j" a "jnem"-é. Tehát tudat alatt a kedvese után epekedett.
    (A vers egy tölgyfáról szól)
    Az egy dolog hogy megszállott irodalmárok ezzel töltik az idejüket, na de középsulis srácok/csajok...
  • z99999
    adtak, az biztos, bár ne adtak volna..
  • bardocz
    Nem,utáltam mindig is,most is utálom.
  • Rockynhooo
    Ja meg Adytol a disznofejű nagy úr... hogy mit akart ezzel kifejezni meg hogy hogy születhetett? és ilyen sztorit ráhuz a tanár,, miközbe sztem csak bekészült a cuccoktol Ady és írta amit haluzott.
  • Dick Riddick
    Az a legjobb, amikor már tudod miről szól a vers, de a sorok között még csak utalást sem találsz rá.
    Egy-kettő ilyenbe azért belefutottam én is.
  • Rockynhooo
    jajaja... teljesen máshogy értelmezem mint ő és akkor már badarságot mondok. Amikor a Magyar ugaront kellett elemezni és az utolso sora az hogy: " s egy kacagó szél suhan el a nagy ugar felett" akkor leírtam témazáróba h ez sztem azt jelenti hogy a nyugati országok kinevetik Mo-t , erre aláhúzta hullmámosan meg oda írta hogy értelmetlen :D aztá reklamáltam h azt is jelentheti de azt mondta nem ez baromság. HTX :S:D

Meg szerintem ez is hülyeség hogy eleve mire gondolt a költő mikor írta? sztem full nem így írt egyik se hogy na vmit írni akarok és akkor elrejtem már meg itt igazábol erre gondolok meg arra... Petőfi is beült a borozoba kért egy kanna bort , és írt mert szeretett én mindig ennyivel probáltam rendezni :D
  • Dick Riddick
    Egy az egyben.
  • Shifter
    igen az irodalomba is ez van... verset kérdezi a tanár hogy neked mit mond? há mondom bazdmeg ezt meg ezt meg amazt és ezt erre azt mondja hogy ez nem jó... de nekem ezt jelenti... és ez is baromság, akkor minek kérdezi meg? ha azt kell mondani amit ő akar vagy a könyv?
  • Rockynhooo
    jajaja , ha volt véletlen egy két jobb témazárom akkor azt beraktam a tételek közé :)
  • Dick Riddick
    Remélem is hogy így lesz. Sokan megérdemelnék, általában a leglenézettebbek.
  • Dick Riddick
    Dehogynem. A mi tételeink egy az egyben megegyeztek velük. Sőt, már akkor ki lettek dolgozva (voltak akik kidolgozták, így a pontos :) ).
  • Dick Riddick
    Mindig is szerettem olvasni, sok könyv van már a hátam mögött. De mégis egyetlen kötelező olvasmányt sem olvastam el, sem általánosban, sem középben. Egyetlen egyet sem. Megnéztük inkább videón, kikérdeztük azt aki elolvasta, stb. Csak később, mikor már tényleg érdekelt a téma, vagy megjött a kíváncsiságom, akkor olvastam ki őket.
    Az irodalmat kedveltem, de csak azokat a részeket, amik érdekeltek. Sok olyan része volt, amit egyszer elolvastam, de egy szóra nem emlékszem már belőle. És volt egy csomó olyan, amiket az unalmas órákon újra és újra elolvastam. Örkény egyperceseiről nem is beszélve.
    A verselemzések nekem nagyon egyszerűek voltak, pedig a legtöbbjét nem, vagy csak egyszer futottam át (szégyen, nem szégyen). Egy mondat kellet hozzá, hogy alapjában miről, kiről szól. Ennyi. Érettségin verset elemeztem, úgy hogy nem emlékeztem sem az íróra, sem a versre (valahogy kimaradt a tételek közül). A verselemzés négyes lett, a nyelvtan öt. Ott helyben elemeztem ki. Szóval ennyire nem nehéz. Egyedül azért nem lett ötös, mert nem írtam bele hogy szerelmes vers. Tényleg nem írtam bele szó szerint, de gondoltam ez egyértelmű. Hát nem volt az.
    Még valami, időhiány miatt éppen az irodalom számomra egyik legérdekesebb része lett a legrövidebbre fogva, a huszadik századi irodalom. Ez azért kár.
    Elég hosszúra sikeredett, de ha már az irodalom a téma... :)
  • Rockynhooo
    Dehogynem... 1.Írd le Petőfi életét. 2. Hasonlíts össze 2 verset tőle.

ennyi volt.. össze vissza osztályozott az a nő.. nem is értette senkisem. volt olyan hogy 6 pontos dolgozatbol vki elért 6,5 pontot és azt mondta h ebbe egy nagyon fontos dolog nincs benne viszont egy fontos plusz benne van de így csak négyes... de akkor adjon rá 5pontot , de féllel többet mint a max :D
  • tigeroo
    mert szerintem az irodalom és a költészet már áttevődött.

most versek helyett a dalszövegeknek van mondanivalójuk

ha megnézed, pl a rap is erről szól, különféle ütemekre elhadarják a verseiket (ne az ilyen pop izéket nézzétek hanem az underground rappereket akik tényleg a nyomort, a monotown-ról írnak).
    pl anonim mc-t "Lehet nem imponál neked, ahogy én komponálok,
    attól ne ítéljél már meg, ne mondd nekem, hol állok
    A te listádon, ahol a 50 cent az első,
    tudom nincs nekem,Kigyúrt és sexi felső
    Testem, csak vézna karom, meg egy tollam,
    De ha neked ez számít, akkor szálljál is le rólam.
    "

vagy pl. egy depresszió dalszöveget nézzél meg (lásd, itt az én időm, stb.)

az irodalom, főleg a líra már kiégett ilyen szempontból...
    az meg ugye megint más hogy régen ezeket a műveket szórakozás céljából írták, nem azért hogy majd valamikor irodalomból oktassák nekünk...
    mert én elnem tudom képzelni hogy valamikor majd barátok köztöt fognak elemezni a nebúlók, pedig elfog jönni az az idő is
  • ba32107
    Azért egy másodikos témazáró és egy érettségi tétel nem ugyanaz a szint.
  • kocsisgabor9999
    Mert nem tudom hova. :D
  • Rockynhooo
    Utáltam az egészet, a tanárom miatt, egyszerüen nem lehetett nála jó jegyet szerezni , haverom írt nála 2.ba egy 5ös témazárot, ami 4.ben érettségi tétel volt , így megírtuk ujra, haverom leírta ugyanazt amit 2.ba és 2est kapott rá meg ilyenek.. fura egy nő volt... Érettségi is egy vicc volt , betanultam a tételeket Petőfi, József stb.. erre kihuztam a regionális helytörténeti tételt, amihez ott volt egy könyv így elmondtam ötösre... meg az is vicc volt hogy ha volt egy vers ami még tetszett is , és volt egy gondolatom h mire gondolt a költő vagy mit akart kifejezni , akkor az szar volt mert le volt írva h mire gondolt feketén fehéren.. és csak az volt az elfogadhato semmi más... szval nekem nem sokat adott az egész Irodalom. Viszont volt pár vers ami tetszett a Nem tudhatom... meg volt egy két regény ami bejött, mint pl.: a Pál utcai fiúk.
  • Rundstedt17
    A kérdésre térve.
    Vegyes érzéseim vannak az irodalommal kapcsolatban.Tényleg hasznos sok szempontból fejleszti a szókincset stb.
    Viszont általánosba nem szerettem,főként azért mert pofára ment az osztályzás.Beskatulyázás szerint.Írtam egy hármas fogalmazást és onnantól kezdve bármilyen szart vagy jót is írtam 3 ast kaptam a fogalmazásaimra,ezt csak elmélettel tudtam korrigálni ezért 4 es voltam mindig:D.Középben már jó volt a helyzet mert ott a tanár jónak könyvelt el mindig 4-5 ös voltam.
    A másik fenntartásom az irodalommal kapcsolatban hogy tanításában nagyon erősen beleszól az aktuális politikai helyzet nagyon sokszor volt hogy számomra és nemcsak számomra értéktelennek tűnö művekkel emberekkel kellett foglalkozni.Jó példa erre Ady Endre aki egy beképzelt majom volt és szidta Magyarországot ott ahol tudta,közben élete se volt igazán erkölcsös.Meg a Nyugathoz kapcsolódó írók költők aránytalanul sokat szerepelnek a tananyagban másokat meg teljesen kifelejtenek talán nem véletlenül pl:Németh...Az a lényeg az irodalom oktatás igencsak liberális szellemben folyik...
    A középiskolai tanár meg már eléggé öreg volt és mindig a fasizmusról és az újraéledő fasizmus veszélyeiről beszélt az utolsó évben:D.....
  • ba32107
    És ezt miért ide írod? :)
  • Csuhai G
    Nem is szerettem, és semmi haszna se lett, mert … alig tanultam olyat, ami érdekelt is.

Az irodalom tanítás egyébként is alapjaiban el van rontva. 100-200 évvel ezelőtti emberek életrajzát tanuljuk és az ő műveikkel foglalkozunk órákon. Az még hagyján, hogy a műveik nyelvezete baromi régi és ezáltal nehéz, mai diákoknak alig érthető, de mindezt úgy van pofájuk tanítani, hogy rengeteg magyar költő és író van napjainkban is, akik a régi költőink miatt nem tudnak érvényesülni. Nem kapnak munkát, nem szerződtetik őket, egyszóval borzasztó szarul élnek és nem tudnak azzal foglalkozni amivel szeretnének, mivel a "jól bejáratott nevek" kitúrják őket az irodalomból.
  • nandorb
    Nem szerettem, de azért mindenképpen megérte, mert …vmit azert megtanultam dehogy mit
  • kocsisgabor9999
    Hol trollkodtam??????????? Bezzeg az aberrált káromkodó kockák megússzák egy ejnye bejnyével.....
  • Rundstedt17
    Elég egy sötét korra építed akkor világnézeted...
  • Rundstedt17
    kivételesen veled is egyet értek
  • Rundstedt17
    Arra nem gondoltál hogy másoktól kérik el a jegyzeteket?:D
  • Rundstedt17
    Nemhogy nem kellemes pontosabban lehetetlen gépről tanulni.
  • miilann04
    irodalom?

szarfosszarfoshugy!