127612
  • QuippeR
  • Roger6
    Én olyat is ismerek, aki jóval kevesebből. És ezek az emberek jóval egészségesebben étkeznek, mint akinek "több" jut kajára. Mondjuk az otthon főzés sokat segít. :)
  • jazzy
    Végülis ez jó, mert akkor te pedig tudsz gyűjteni már a te gyerekednek 28 éves korod óta.
  • lord nihilus
    Albérletben lakom.
  • QuippeR
    semmi lekezelőt nem írtam, azt írtam, hogy nehéz meggyőzni arról, ami szöges ellentétben áll az én valóságommal.

arról meg nem tehetek, hogy másoknál hogyan néz ki a családi segítség kérdése. sokkal akkor sem lettem volna előbbre, ha kötöm az ebet a karóhoz, hogy nem fogadok el segítséget, mert akkor örökségként kapom meg évtizedek múltán azt, amit direkt nekem gyűjtöttek össze. vagy mondjuk össze is veszhettem volna a szüleimmel, hogy nem fogadok el tőlük pénzt. totál megértem, ha ez valakiknél nincs így, de az én környezetemben ez nem valami mesebeli csoda, hanem egy családnak a normális működési módja.
  • jazzy
    Én nem ítélek el senkit, mert nem fáj ha másnak van, de ezzel nem tudok egyetérteni, hogy "általában akinek nincsenek anyagi problémái ebben az országban, az legalább két generációnyi keményen dolgozó felmenőre épít.".

Nekem és barátnőmnek nincsenek anyagi problémáink, de nem is fogadok el nagyobb segítséget. Autót magamnak vettem, mindent magamnak fizetek, minden drága berendezést magamnak vettem, lakást pedig nem veszek amíg nincsen rá elég pénzem.

De mint mondtam, nem ítélek el senkit, ez egyszerűen az én beállítottságom. Én nem tudok magaménak érezni valamit amiért nem én dolgoztam meg. Soha nem vezettem szüleim autóját, csak annyit laktam otthon amennyit feltétlen muszáj volt. Nekem az az enyém amit én vettem, építettem, önerőből, így tudom megbecsülni.

" és nehéz meggyőzni arról, hogy ez nem lehetséges" -> Számomra nem lehetséges, hogy hitelmentes lakásom legyen 28 éves koromra az előbb leírtak miatt. Csak tudod érdekesnek tartom ezt a lekezelő, támadó stílusodat, örülj neki, hogy volt ilyen háttered aki ezt megengedhette magának.
  • QuippeR
    nyilván jelentős családi támogatással, nem egy nagy titok. általában akinek nincsenek anyagi problémái ebben az országban, az legalább két generációnyi keményen dolgozó felmenőre épít.

(és tudom, most jönni fog a replikázás, hogy gazdagéknál így megy, de valójában anyagilag esetleg a középosztály legaljának mondanám a családomat. más szempontokból meg sose voltak a középosztály közelében se.)
  • jazzy
    Csirke, rizs, zöldség :)

15 perc munka van vele, plusz ameddig sül/fő tudsz mást csinálni, nem kell ott állni vele. De ha azt vesszük, hogy végig a konyhában állsz vele és nagyon lassan darabolod a húst, akkor is 25 perc alatt kész.
  • Molnibalage
    Aha. És hogyan van hitelmentes lakásod...? Mert ezt az "apró" kérdést valahogy nem bontod ki...
  • SzirmosSzisza
    Fagyasztott pizza kb kész van annyi idő alatt :D
  • chhaya #117545
    Ezt a 15 perc alatt főzés dolgot fejtsd ki bővebben légyszi, nagyon érdekelne. :D
  • jazzy
    Elég jó fizetésed lehet.
  • QuippeR
    "Tehát az a megtakarítás, ameddig nem veszel lakást és azt a pénzt befekteted milliós nagyságrendű."
    ugyanennyi idő alatt az a megtakarítás is eléri a milliós nagyságrendet, hogy nem fizetsz albérletet. engem nem érdekel, hogy más mire költi a pénzét, nekem 28 éves korom óta van hitelmentes lakásom, és nehéz meggyőzni arról, hogy ez nem lehetséges vagy nem jó.
  • jazzy
    A nincs időm főzni az egy durva dolog, ha akarok főzni napi 15 perc alatt megcsinálom a kaját, hétvégén 1 óra a bevásárlás egész hétre. Akinek nincs ennyi ideje valóban sokat dolgozik. A nincs kedvem már érthető kifogás.
  • tigeroo
    ugyan ez van új autónál is, amint kigurítod az autószalonból már jelentősen csökken az értéke, de valakinek megéri, mindenki arra költi a pénzét amire akarja, minden opciónak megvan a maga előnye/hátránya

az evés is "csak" létszükséglet, le lehetne tudni minimális tápanyagbevitellel és olcsón (a harmadik világban is éldegélnek valahogy nemde?!) mégsem aszkéta módon élünk hanem igenis költünk rá, ahogy látom a tápigban elég szép összegeket (ami megnyugtató, mert nekem sincs időm főzni, kész ételeket veszek havi 40 ezer forintból van meg a kajám)
  • Molnibalage
    A saját lakásnál, ha a többi kedves lakó baszik fizetni a közös költséget és más, akkor te is jó megszophatod. Saját lakásnál mit csinálsz? Elköltözöl? Hogyan? Kinek adsz el egy ilyan lakást, ahol ilyen lakóközösség van? Szépen rádverik más számláját.

Egyébként senkit nem akarok meggyőzni, de kb. általános iskolás matekkal látható, hogy bukta az egész. Egy üres lakást megvenni és tisztességesen bebútorozni az 15 milla alatt esélytlen és az csak lakás, nem ház. (Főváros és agglomeráció.) Ja, meg tonnányi szabadidő. Mikor költöztem egy fuvar és később még néhány kisebb dolog megvétele után voilá, volt egy új lakhelyem.

Ha most venné egy lakást úgy, hogy mondjuk lenne 7 millám, és csak a másik felére kellene hitelt venni, akkor mennyi ideig ketyegne a kamat és meddig szívnék vele...? Na, akkor addig a pontig miden kamat és törlesztés + az el nem költött 7 milla elég szépen fial. Egyszerűen nem látom azt, hogy anyagilag miért éri meg a saját lakás. Amíg nincs nagyon spéci igényed addig még 1-2 gyerekkel is lehet normális albértelet találni viszonylag emberi áron. Ez a pont a mai fiataloknál meg 33-35 éves kor előtt (férfiak) ritkán jön el. Tehát az a megtakarítás, ameddig nem veszel lakást és azt a pénzt befekteted milliós nagyságrendű. (Már nálam is.)

Az albérlet rugalmassága megfizethetelen. Ha nem tetszik lényegében kisétálsz, csak nem mindenféle számodra hátrányos szerződést kell aláírni. Ennyi... Mondom, van olyan cimbi, aki az elmúlt 5 évben 3 vagy 4 helyen lakott... Olyan sokszor költöztek, hogy nem is tudom követni. Ezt egy saját lakással képtelenség megtenni vagy tuti anyagi bukta.

Az is nettó bullshit, hogy a lakás mindig egy jövedelmező befektetés. Aha... A lakásra eleve költeni kell, mert egy rakás dolog amortizálódik és még enélkül is iszonyatosan lehet bukni az árak hullámzása vagy a környezet változása miatt.
  • Molnibalage
    Azért tizenix ember az minden, csak nem egyelemes statisztika. A két kivételből is az egyik azért kivétel, mert apuka építési vállalkozó és a saját tulajdonú lakóparkban van két saját lakás. A másiknál meg a srcának úgy lesz lakása, hogy az elmúlt 10 évből kb. 6-ot kint dolgozott, kapta a napidíjat úgy, hogy folyamatosan szállodában lakott. Így ténylg van pénz erre és nem bukta. A többi hozzám hasonló 25-38 közötti cimbi közül senkinek nincs lakása.

Az indok mi? Pont az, amit mondtam. Rugalmatlan, anyagilag totálisan bukta az egész.
  • hugopareiros
    "Az egyiknél volt csak gáz, a tulaj cége csődbe ment és amitt, hogy kétszer nem fizetett kikapcsolták kétszer fél napra az áramot amíg sikerült kideríten, hogy mi van. A második alkalom után a cimbi el is költözött. Na, ennyire rugalmas az albérlet. "

Saját lakásnál pedig nem arra kell várnod, hogy más befizesse a számlákat, hanem neked kell befizetni. Ha befizeted, nem kapcsolják ki a fűtést télen 1 hétre.

Azt azért hozzáteszem, hogy jó dolognak tartom az albérletet, de hogy ennyire ratyi indokokkal lehülyézni azokat, akik a saját lakást jobbnak tartják...egy mérnöktől többet várnék érvelés terén.
  • hugopareiros
    tehát ha erre azt reagálom, hogy " Két kivételtől elteknitve az összes korombeli ismerős saját lakásban lakik. Nem véletlenül..."

akkor döntetlen? Ha ennyire elítéled a lakásvásárlást, akkor indokokat várunk, amik megállják helyüket és a cáfolásukra nem az a válaszod, hogy "egymintás statisztika nem számít"...
  • Molnibalage
    Csak momdtam egy példát. Két kivételtől elteknitve az összes korombeli ismerős albérletben lakik. Nem véletlenül...
  • Molnibalage
    Tesóm eddig kb. 4 albérletet koptatott le és a röpis cimboráim összesen vagy 10-et az elmúlt 3-4 évben. Egyikük sem számolt be ilyesmiről. Az egyiknél volt csak gáz, a tulaj cége csődbe ment és amitt, hogy kétszer nem fizetett kikapcsolták kétszer fél napra az áramot amíg sikerült kideríten, hogy mi van. A második alkalom után a cimbi el is költözött. Na, ennyire rugalmas az albérlet.

(Amúgy is költöztek volna, mert a cimbi felesége új állást kapott a város másik felén, de ezek után akkor sem maradtak volna, ha más a helyzet.)
  • hugopareiros
    Nem egy 4-5 fős családot ismerek, ahol havonta 40-50 ezer ft megy kajára, mert ennyi jut.
  • jazzy
    A lakásos témára visszatérve, most lusta vagyok visszaolvasni pontosan mit írtam, én arra gondoltam fiatalon <30 fölöslegesnek érzem a lakásvásárlást, meg amikor anyuka, apuka vesz az ilyen idős gyereknek.

Későbbiekben, 35 éves korom körül én is fogok venni egy lakást. De valószínűleg nem lakást, hanem házat, pont amit írtatok, nem szól bele senki mit csináljak, úgy rendezem be ahogy akarom.
  • jazzy
    Igen, nagyon jó áron tudok húst venni ismerőstől :)

Meg nem eszünk ugyanannyit, nekem azért több a kaja.
  • hugopareiros
    "Mondom, egyelemes mintából extrapolálsz a végtelenbe."
  • hugopareiros
    15 misiből budai oldali garázzsal rendelkező lakást is lehet venni, csak keresni kell.
  • QuippeR
    és akkor ebből most csinálhatunk statisztikát vajon, vagy ez is egyedi?
  • Molnibalage
    Én azóta nem találkoztam vagy beszéltem a főbérlővel vagy anyjával - a lánya adja ki a lakást, aki nem is Mo-n él - mitóa kivettem. Továbbítja a villanyszámlát én nem szólok, ha levelet kaptak. Ez kb. havi 1-2 email váltást jelent. A szembe szomszédommal sem találkoztam 3 hónapig.
  • QuippeR
    Magyarországon nincsen megfelelő számú albérlet ahhoz, hogy bármikor színvonalas lakásba tudjon költözni az ember, anélkül hogy mindenféle különigényekkel rendelkező tulajdonosokkal kéne foglalkoznia. külföldön sok az önkormányzat vagy cég által kiadott lakás, az egész más jellegű, mint mikor Manci néni kétnaponta átjön hozzád, és beleköt hogy papucsban vagy zokniban mászkálsz az ő (!) nappalijában.
  • SzirmosSzisza
    Hát nekünk most sajnos lett szabad lakás, csak a családból senki akar ott lakni, ezért eladásra kerül. Bár egy vidéki kertes ház árából, fene se tudja mit lehet venni Pesten, nem hiszem, hogy sokat.
  • Zoli007
    Telefon ennyi, mert csak flagshipet veszek, a többi nagyon hamar irritálóvá válik (ismerőseim mind utálják a közép-alsó kategóriás borzalmakat).

Ismerőseid miatt veszel telefont?
  • Molnibalage
    Heti kétszer, néha háromszor is röpladbázok két órát és bringával járok mindenhova. Mitóa beköltöztem BP-re ez már napi átlagban jó, ha 10-12 km (egy része hegynek fel), de tavaly még napi 35km+ táján tekertem. Ennek ellenére folyamatosan picit súlyosabb vagyok, mint szeretném. (175 cm kb 75-80 kg lehetek, de nincs mérlegem.)

Egyszerűen rohad kevés kajával is beérem, és még ettől is hízok. Mikor egyetemista voltam és kajára alig volt pénzem, akkor azért laza 7-8 kilóval könnyebb voltam. Volt, hogy három órás röplabdát kezdtem úgy, hogy éhes voltam. Aztán elmúlt... :)

Szénhidrátot miben van...? Nem vagyok táplálkozási mániás, eszem ami jólesik.
  • Sir Quno Jedi
    Mink úgy szoktuk, hogy van egy faja húsüzem és ha eleget rendelsz, akkor magánembernek is kihozzák, mintha pl. kisközérted lenne. Kollégákkal összeállunk és rendelünk pár hetente. Ezek mondjuk szárnyasokkal foglalkoznak, szal. liba, csirke, kacsa, pulyka. Viszont abból mindennel, nagyon jó minőségű tanyasit is lehet tőlük kapni, meg sima "iparit" is. Még első osztályú libamájuk is van. Így kb. 15 kiló hús nekünk elég sokáig elég, hiszen ez csak a szárnyas.
  • Roger6
    Te gyümölcsöt nem eszel, én meg semmilyen cukrot. Nem a fehérjedús húsoktól hízol, hanem a szénhidráttól. Konyhán elhiszem hogy jól főznek, de szerintem a helyes az lenne, hogy finoman. A jótól gyanítom rohadt messze van.

Meg nem árt, ha sokat is mozogsz mellette.

OFF vége, sry.
  • Roger6
    "Pl. én heti 10 rongyot költök csak húsra." - szintén.
  • Dzsini
    Kihasználják azt, hogy nyugaton egyértelműen a (hosszútávú, szerződéssel biztosított, és a kiadó oldaláról adózott jövedelmet biztosító) bérlet a "normális" életmód, és Sopronban (ahogy egyébként a határ innenső oldalán bárhol) érezhetően olcsóbb az élet, tehát akár egy osztrák számára is vonzó lehetőség ingázáshoz. Ezért is van ott az árnál az euro (ahogy általában az egyetemi városoknál és a nyugati határok mentén mindenhol), mert az elsődleges piac nem a helyi munkás.
  • Fresh Duke
    Leszarom.
  • immovable
    Nem hízik.? Genetika. Annyi húst eszem, hogy másnak a felétől köszvénye lesz, de nem vagyok több 102 kilónál. Pocakom sincs.
    Na mindegy. Sokat el lehet költeni kajára. Minél kevesebb "gyári" kaját akarsz enni, annál drágább a dolog.
  • Molnibalage
    Gyakorlatilag ma minden ingatlan eladáson nemhogy kersel, hanem buksz, mert csak ára alatt lehet eladni a túlkínálat miatt. Már, ha el lehet adni. Az egész "jó üzlet dumával" a bajom az, hogy úgy állítják be, mintha minden lakást egy csettintésre el lehetne adni. Hát kurvára nem. A fővárosban szinte áll az ingatlan eladás az albérlet üzlet meg virágzik. Kettőt lehet találni, hogy miért...
  • Molnibalage
    Nem egyelemese stat. Én sem veszem a bóvli szart és mégsem költök ennyit kajára...