127612
  • G_ArchAngel #29873
    En soha nem tanultam angolt, mikor asszonnyal elterveztuk, hogy kijovunk 3 het alatt megcsinaltam az alapfoku nyelvvizsgat 0-rol.
    Itt meg eljarok free lesson-okre, de majd szeretnek rendes suliban is tanulni.
    Egy fotomodellt elmozgatni eleg az angolom, de a tarsalgasitol nagyon messze vagyok.
    Furcsa, mert irni es olvasni eleg jo hatasfokkal tudok, nagy a szokincsem, de beszelni keptelen vagyok.
    Persze, ha olyan a tema (fotozas, autok, csajok, zene, Apple...), ami eredekel, akkor nincs semmi gondom, de telefonos ugyintezes nagyon nem menne (mondjuk ebben reszuk van a tuloldalon ulo, 95%-ban indiai ugyfeleseknek is).
    Egyszoval: tanulj es foleg a szokincsedet fejleszd - tobbet er, ha megerteted magad, mint az hogy helyesen beszelsz, de nem tudod kifejezni magad.
  • Trisztin
    szívesen mennék külföldre...és szeretnék is külföldön élni,de nem azért,mert nem szeretem Mo-t... kiváncsi vagyok más országokba,illetve,hogy ott mennyire lennék talpraesett..
    ...
    ez csúnyán hangzik,de ameddig a szüleim élnek,nem költöznék...
  • Rockynhooo
    Akkor úgyérzem rá kell gyúrnom , mondjuk ha már naponta forgatnám a régi könyveimet az is számítana vmit.
  • Rockynhooo
    Egy közép szintű angol tudással lehet valamit kezdeni egy német ajkú országban ? németül egy szót sem értek meg az a baj, de szivesen mennék én Ausztriába is... az a baj h külföldön semmi imserősöm , kb 2 rokonom van angliába de szerintem azok is nagyon leszarnának ha szolnék h mennék :S de pl isten lenne bekerülni valami határszéli vendéglőbe ahol esetleg magyar a tulaj.
  • G_ArchAngel #29869
    lol, ki-/becsekkolassal 4 ora alatt Budapesten vagyok, Budapestrol a szuleimhez 2,5 ora alatt erek le autoval, ha normalisan megyek...
    Mikor Pest megyeben laktam, akkor suliba 2 ora volt Maglodrol az oda-vissza autozas.
    Dominika 12 ora, na, az sok...
  • Dick Riddick
    Legyél türelmes. Mire végzel, könnyen lehet hogy szerte is foszlik a válság, és sokkal fényesebb lesz a jövő kint. Én is erőgyűjtést tervezek otthon, aztán ha beindul a szekér, megint nekivágok.
  • Shifter
    Igen, szívesen mennék külföldre, és ott is maradnék.

Fater tesója kinn él amcsiba, egész pontosan Miami-ba és azt beszéltük hogy amint elvégzem az iskolát azonnal kimegyek és valszeg a család is és kinn is maradunk...
  • Marci0115
    én azt nem értem miért akar mindenki angliába menni?
    eleve messze van meg stb,
    itt van a közelben németország vagy ausztria és azér itt lehet sokat keresni és közel is van
  • ba32107
    Még 1 év mire végzek, utána még opcionálisan plusz 2 év MSc, szóval addig nagyon sok minden változhat. De remélem még akkor is lesz lehetőségem elhelyezkedni.
  • ba32107
    Gimis osztálytársammal futottam össze egyik nap, ő négy hónapot dolgozott hajón az Atlanti óceánon, mint...öö.......pultos, vagy valami ilyesmi. Pincér és konyhás között. Azt mondta, hogy neki nem tetszett, a "világból" nem sokat lát, csak a hajó falait. Pénzről nem beszélt. Én nem mennék hajóra.
  • Dick Riddick
    Az IT szakemberek még sok jó munkát találhatnak kint. Viszont a követelményeket nagyon meg tudják emelni.
  • Dick Riddick
    Arról nem is beszélve hogy a tájszólás élénken él.
    Az Írek mondanivalóját kibogozni szinte lehetetlen. :)
    A külföldiek angolját tisztán érteni, egy Írrel beszélgetni viszont olyan mintha Csubakkával társalognál.
    I dont uderstand. I dont understand. Sorry. My foult.
  • ba32107
    Nálam valahol az 1-es és 2-es között van.......de az elsőre szavaztam. Itthon minden szar. Legszívesebben Angliába, vagy valamelyik skandináv országba mennék (német ajkú országok részemről kizárva, mert utálom). Egyedül a családomat nem szeretném itt hagyni.

Mostanában nagyon gondolkozom egy év külföldi melón, csak nem tudom mikor kéne. Diploma után szeretnék MSc-re menni, de mikor? Hagyjak ki egy évet, dolgozzak külföldön valamit, és utána? Igazából logikátlan lenne, addig kell ütni a vasat amíg meleg (ergo addig kell tanulni amíg faszán megy). MSc-s programozó diplomával azért szerintem egész szépen el lehetne helyezkedni kint is.

A másik pedig Amerikában élnek távoli rokonaim, de tavaly találkoztunk velük és egész jól összebarátkoztunk, eljátszottam már a gondolattal, hogy oda ki kéne menni dolgozni akár egy kis időre is (a hapsi mondta, hogy ő felvenne a cégéhez mint programozót). De ki a franc akar Amerikában élni? Hát én nem nagyon. Mondjuk ha kimennék, akkor Florida közelében lennék, ez már egy előny :)

A másik gondom, hogy én igazából eddig csak szűk 8 hónapot töltöttem Budapesten kollégiumban, azt leszámítva nincs nagy tapasztalatom az önálló életben. Szóval lehet nem külföldre kéne elsőnek menni...
  • Dick Riddick
    Én nem mondom hogy ne tedd. De ha belevágsz, nem lesz elég az a hozzáállás mint korábban, a "kimegyek és meglátom". Ha Utazni akarsz, legyen meg a hely mielőtt elindulsz, mert különben az lesz mint amit Angel írt.
    Kemény idők járnak, és nehéz megmondani mi a helyes út. Drága az élet külföldön, és fix fizetés nélkül könnyen padlóra kerülhetsz.
  • G_ArchAngel #29859
    Sokan nem tul helyesen itelik meg a tarsalgasi szintet - az valahol a kozep es felsofok kozott van.
    Nagyon nehez tarsalogni, ha nem vagy tisztaban osszetettebb kifejezesekkel, szofordulatokkal...
  • Rockynhooo
    akkor nem tudom mi lesz... ha ennyire rossz a helyzet, minden vágyam külföld volt így hogy lett egy szakmám , de lehet akkor visszaülök suliba még egy szakmára vagy valami. Esetleg hajón melozott már valaki ? gondolom ott is megkövetelik a perfekt nyelvtudást, ami nekem nincs meg, csak társalgási szinten.
  • Dick Riddick
    Szeptember végén jöttem ki, a bátyám már régebb óta kint volt. Már a repülőtéren azzal fogadott, hogy nem rózsás a helyzet. Hónap elején az építőipar (Európa leggyorsabban fejlődő városainak egyike Dublin volt) egyik napról a másikra teljesen leállt. Megálltak a daruk, visszamondták az összes megrendelést, teljesen nullára leállt. Egyelőre úgy néz ki 2-3 évig majdhogynem csak 1-2 családi ház tervezés jut az összes építőirodára. Tucatjával szűntek meg a kisebb tervezőirodák, és elkezdték kirúgni a dolgozókat. Bátyámnak körülbelül még két hónapig van munkája. És nincs is lehetőség.
    Én egy-két rövidebb alkalmi munkát találtam, semmi komolyat. Egész Dublint bejártam. Egy sima kitchen porter munkához (konyhai segéd) minimum 3 év gyakorlat és folyékony, perfekt angol kell. Anélkül nem is beszélnek veled. A legeldugottabb "Tölgyes" kiskocsmában szintén ilyen követelményekkel lehet szembesülni. Szó szerint kicserélik a külföldieket Írekre. Én laborban dolgoztam előtte, de szakmában nem tudtam már kint elhelyezkedni. Azért is néztem egyszerűbb munkák után. Lényegében csak a pénzem ment el, és nagyon elrontotta a kedvem. Mehetek haza újrakezdeni az életemet. És ez most nem az én hibám. Nehéz, mit mondjak, nehéz.
    Év elején ha kijöttél, maximum két nap, és volt munkád. Minden ajtón álláshirdetések, tudom, mert jártam kint 2007 vége felé.
    Március után már 2-3 hét alatt lehetett általánosan munkát találni, nyár végén már 1-2 hónap volt. Jelenleg az esély kb. 0.
    A világválságról nem tehetek, egyszerűen rossz volt az időzítésem. De akkor senki sem gondolta még, hogy milyen következményei lesznek annak a bizonyos tőzsdeingadozásnak.
    Bad Luck. Majd jön jobb.
  • G_ArchAngel #29856
    Akinek nincs elore leszervezve munkaja, de legalabb lehetosege, az ne jojjon Angliaba - logo orral fog hazamenni. Vendeglatasban, idegenforgalomban van esely talalni munkahelyet, de mar az epitoiparbol is kuldik el a kulfoldieket, hogy a munkanelkuli briteknek munkahelyet csinaljanak.
    Raadasul az arak is mennek felfele, az eros Yen miatt a japan muszaki cikkek 20%-kal dragultak Angliaban.
    A nagyobb autok elertektelenedtek, a kicsik ara pedig felment. Konnyebb megvenni egy BMW-t, mint egy Golf-ot.
    Nagyon szar itt is, de meg mindig jobb, mint otthon.
    A hugomnak 3 diplomaval, angol es nemet felsofoku nyelvvizsgaval nincs munkaja. Tulkepzett, ezert sehova nem veszik fel, mert egy minimumot megkell adniuk a munkaltatoknak, azt nem nem fogjak.
    Otthon egy szombathelyi cegnel volt vezetosegi tag, itt pincerkedhetne. Igaz ugyanannyiert, de egyelore meg van gerince, marad otthon.

Baratnom is diplomaval pultos egy etteremben, tobb, mint egy eve van ugyanazon a helyen, igy a kitartasa miatt elonyben lesz, mikor leepitenek naluk. Mert most az jon. A managert lecsereltek, uj embereket akar.
    Lehet a kedvesemet is utcara teszik, de a regi managere ad neki munkat az uj ettermeben. Neki mar nem kell izgulnia, olyan kapcsolatokat epitett ki 1,5 ev alatt, hogy nem lesz munkanelkuli.

En magyar cegnek dolgozom, amig kuldik a melot, addig nincs baj, nem fuggok az angoloktol.
    Otthon van uj hazunk, autonk, megsem akarunk hazamenni.
    Mindenhol szar most, de itt kevesbe. Raadasul emberkent bannak velunk - otthon ezt nem igazan ereztem.
    Baratnom pedig kevesbe. Onkormanyzaton dolgozott es mikor egy bodzaszedo bement "ugyet intezni", akkor gyakran jott haza teljesen kiborulva.
    Itt egy egyszeru pultoslany, akinek borszintol fuggetlenul koszonnek, eloreengedik, helyet adnak neki a metron, a postas elbeszelget vele, az elado kedvesen segit...
    Nincs sajat lakasunk, negyedmagunkkal lakunk egy viszonlag rendes, 2 szoba + nappalis lakasban, megis jobb erzes felebredni minden nap, mint otthon.

nekem bejott, ha eltudom inditani a sajat kis fotostudiomat egyszer es mukodni fog, akkor nem is vagyom mashova...

• pista89
    Soha nem költözök külföldre.

• Rockynhooo
    jah ez a gáz h sokan mondják nekem is ha menni akarok akkor ne most tegyem :| gondolkoztam rajta hogy akkor csak ide ausztriába vmi szállodába de hát mindenképp angol nyelvterületre kéne :\
  • Dick Riddick
    Már külföldön élek, de haza fogok jönni.
    Én fél éve vagyok kint Írországban, most megyek haza. Keserű szájízzel, a gazdaság teljesen leállt. Akit csak ismertem kint, két hónapon belül otthon lesz. Senki nem így tervezte aki kijött, de nincs mit tenni.
    Angliából van aki ide szeretett volna átjönni, mert ott sem fényes a helyzet, de gyorsan le is beszéltük róla.
    Aki a kiutazást tervezi, az nagyon jól gondolja át, lehet nem ez a megfelelő idő rá.
  • Rockynhooo
    Haverom aki kinnt van azt mondta , hogy igen az árak is magasabbak sok mindenben , mondta hogy ott nem tudja minden péntek , szombat megtenni hogy vmi kocsmába megigyon 10 sört meg étterembe egyen meg ilyenek, de azt mondta ő jol elvan (ő is vendéglátásba melozik) , csak el kell járni supermarketbe bevásárolni , meg lakást se egyedül kell bérelni , de pl ruhákat meg elektronikai tárgyakat olcsobban tud venni, meg hétvégente eljár meccsre és így pont jó neki , nem is vágyik haza.
  • DJ Skyline
    mi olyan jó Angliában? :) 3 volt osztálytársam is ott dolgozgat, persze mind Londonban. mondjuk nem nagy melót kell elképzelni, pubban csapos az egyik, a másik valahol takarít vagy nem tudom mit csinál. a harmadik meg egy hete ment ki kb. én pont nem vágyom oda, lehet jobb a fizetés mint itthon, de szerintem az árak is azokhoz a fizetésekhez vannak mérve, nem? nem tudom, azért kérdem'.
  • Ónozó Imothep
    Nálam ez egyértelmű 1-es, ráadásul nekem már nem csak terv... hanem meg is valósul, egész pontosan Augusztusban
  • chhaya #29849
    Még nem tudom.
    Valójában nem szívesen mennék.
    Csak ugye a lehetőségek kissé mások...
  • Darkon
    Eltem kulfldon sokaig most jo itthon, de ha jon USA/Kanadabol ajanlat,lehetoseg szerintem nem fogom visszautasitani.
  • Rockynhooo
    Nekem ez még csak terv sajna, előbb felmegyek vidékről pestre szerencsét probálni meg kis munkatapasztalatot szerezni, aztán Angliába szeretnék menni majd Spanyolországba, de szép is lenne. Ha nem titkos akkor leírnád ,hogy jutottál ki? ha itt nem akarod akkor pm-be szivesen olvasnám.
  • NEOreg3
    igen, mondjuk Dubai-ban, onnan biztos nem jönnék vissza
  • HöfEE
    Én soha nem költözök külföldre opcióra szavaztam. Maximum dolgozni mennék ki rövidebb időre, de kiköltözni semmiképpen nem szeretnék.
  • zsutyesz
    Spanyolország szép hely...
    Ráadásul melegebb is van.
  • G_ArchAngel #29843
    "Már külföldön élek, nem fogok hazajönni."
    Szeretem Magyarorszagot, a csaladom es barataim is hianyoznak, de szeretem Angliat is es ha a sors ugy hozza, akkor szeretni fogom Spanyolorszagot is...
    (Ha itt nem jonnek ossze a terveink, akkor ott probalkozunk.)

(Kieg: Nem kell jonni a vermagyaroknak a hulye dumaval, koszi, elsosorban ember vagyok, masodreszt europai es magyar. Senkinek nincs joga megmondani, hogy hol eljenek az emberek. Mindenki tegye azt, amit jonak lat, ha az nem jar masokra nezve negativ kovetkezmenyekkel.)
  • Carlos
  • Molnibalage
    2. vagy 3. opció.

A jövőtől is függ, hogy mi lesz itthon és milyen gyorsan tanulok meg valóban tisztességesen angolul, hogy a műszaki életben is elboldoguljak élőszóban. Ha szar lesz és az is marad akkor az emberben megfogalmazódik ez-az. Csak a szüleimet sajnálom, hogy ledolgozzák az éltüket és ez a vége. Egy ilyen félig trágya ország.
  • Unreal1942
    Egyéb. Mert nem szívesen mennék külföldre, de nagyon érik bennem a gondolat, hogy menni kell mert itt munkával nem lehet csak éppen életben maradni. És nem látom, hogy az ország jó irányba haladna.
  • extramagascsaj
    Ha minden feltétel adott lenne, akkor szívesen mennék...
    Viszont a páromtól függne a dolog. Ha olyan párom lenne, aki nem akar/tud velem jönni...akkor maradnék miatta.
  • bogyoka
    Igen, de csak ideiglenesen, azután hazajönnék
  • BaliBoy
    A szavazásból jól látszik miért kurvul el a társadalmunk... :S
  • wordsworth
    Ásó-kapa, gyereket bamm bamm ha semmi nem mukodik :)
  • ba32107
    :D:D:D:D
  • Hegi90