127612
  • QuippeR
    a televíziós hirdetés formája érdektelen. ha nem lehet róla elkapcsolni, akkor elmegyek zsíroskenyeret kenni vagy valami, de egyértelmű, hogy nem nézek meg egy öt vagy tíz perces reklámblokkot.

ha azt akarják, hogy valóban megnézzem, akkor nem lehet hosszabb az egész blokk fél percnél.
  • MR ME
    üres szavazás
    nem nézek tv-t!
    de engem ne kötelezzen senki am meg bárminek a nézésére is (nem kapcsolhatsz el)
    és ha jól értelmezem ez csak digitális adásnál kivitelezhető
  • CoolX
    Nem nézek tv-t,de jobb lenne reklám mentesen..
  • BaliBoy
    Mivel szakmabeli vagyok ezért azt kell mondanom, hogy ez megvalósíthatatlan. Ehhez kb. az kellene, hogy a szolgűltatóktól kellene TV készüléket venni.
    Mert így hiába van kiküldve az STB-nek, a tv-t ki lehet kapcsolni. És mondjuk mikor amúgy se nézné senki, szépen lefutnak a reklámok. Ez persze a reklámozóknak nem érné meg.

Szóval: Üres szavazás!
  • Molnibalage
    HBO-n nincs igazán reklám, azon kívül nem nézek semmit. Ha lesz digitális TV akkor meg ott értelmetlen kérdés ez nem?
  • OrioN the S
    leszarom. nem nezek tv-t.
  • 0Fritz0
    Ezzel a felvetéssel csak az a gond, hogy léteznek különböző sávok/tarifák és így a reklámozó szempontjából elég érdekes lenne egy 3KK-s hirdetést lepörgetni az olcsóbb reklámok között.
    Természetesen az igazi megoldás: Nulla reklám. :)
  • Motoroj
    Nem csak mi nyomulunk bioetanollal, svédeknél, braziloknál pl. majdhogynem ez az alapértelmezett üzemanyag, de máshol is terjed.
    Egy bizonyos szintig inkább előnyös, de mindent ezzel hajtani nem lehet.

Magyarország termelése már most is valami 30 millió liter évente.

Az előbbi hozzászólásomban annyi hiba biztos van, hogy nem 40 hanem inkább 60 liter/100 km egy ED95-ös busz fogyasztása, tehát az a 840 hektár inkább 1300 környéke...
  • Motoroj
    Ha az egész világ át akar állni, abba úgy sincs beleszólásunk.
    Másfelől én nem a teljes átállásról írtam, hanem csak a (elsősorban városi) tömegközlekedés átalakítására gondoltam.

Ha csak a kukoricát nézzük, egy hektárnyi kukorica termése kb. 10 000 km megtételére elég autóbusz esetén (4000 l/ha és 40 l/100 km). Pécs tömegközlekedése valami 8,4 millió km évente, tehát kb. 840 ha termőföldre lenne szükség, ha tényleg csak és kizárólag kukoricára alapoznánk az ellátást. Véleményem szerint ennyi hely bőven lenne, a lakott terület jóval nagyobb ennél. Persze a fent említett példa a valóság leegyszerűsítése, de megközelítőleg stimmelnek a dolgok.

Biztos van jobb megoldás, de amíg a megújuló energiaforrások aránya ilyen alacsony, és az elektromos áram tárolása ennyire problémás, addig a villanymotoros hajtás nem alternatíva. A jövő nyilván ez lesz, de addig is az általam preferált módszer enyhítheti a problémát.

Régen nem foglalkoztam én ilyesmivel, de az utóbbi időben elég sokat mentem gyalog forgalmas helyeken, és megtapasztaltam milyen is a rossz levegő. Másfelől műszaki beállítottságú vagyok, ezért is gondolkodom ilyen jellegű megoldásokban.
  • Ability
    És csak mi legyünk az elit banda, ahol bioetanollal nyomolunk? Mi lesz ha az egész világ át akar állni? Világszinten a növénytermesztésből betakarított mennyiség 20%-át fordítják élelmiszerek elkészítésére. A többi megy az ilyen gyárakba, meg az állatoknak takarmány formájában. Közben pedig már így is alig marad szabad termőföld. Ráadásul nem hatékony, sokba kerül, egyes tanulmányok szerint pedig nem csökkentené az üvegházhatást*.

* csak specifikusan felhasznált alapanyagok és előállítási eljárások mellett készülve. Nem minden magas cukortartalmú növény felel meg, és nem mindegy milyen eljárással.
  • Motoroj
    Ok, így már értem, de nem tudok vele egyetérteni. Nyilván kukorica termesztésből származó etanolra gondoltál, de manapság ott tart a technológia, hogy nem csak keményítőből, hanem szinte bármilyen növényi hulladékból elő tud állítani etanolt, ilyen-olyan eredményességgel.
    A tömegközlekedés (konkrétabban a buszok) etanolosításához különben sem kéne tíz megyényi területet elvonni az élelmiszernek szánt területektől, többet lehet rajta nyerni, mint veszíteni. Az etanol nem kormol, ez egyfelől jó a mi egészségünk szempontjából (nézd meg a korom egészségre gyakorolt hatását), másfelől a belvárosok épületei sem lesznek tatarozás után tíz évvel olyanok, mint például Budapesten.
  • Magnumrolcsi
    húúú azokon a dombokon igen sokat keróztunk, ezelőtt tízen X éve : DD

Am arra a területre építeni akartak valami épületet csak nem kaptak engedélyt, faszán feldúlták akkor.
  • Ability
    Igen.
  • Barnabyka
    Ennek van magyar változata?
  • Ability
    Jez, most vettem észre én is, csak nem frissítettem, azért írtam be. Egyébként én is bepunnyadtam rajta, de attól még nagyon szép. Illetve én nem sok filmet láttam, ami ilyen részletes, ilyen minőségű anyagokat mutat be, ilyen jól összeszedi az elejétől a végéig. Mellesleg ha korrekt akarok lenni, akkor a film végefele már kezdtem azt érzeni, hogy átment belemagyarázós fanatizmusba, de a végére azért mégiscsak más lett a véleményem.

Jaés: imdb 8.5 pont már eléggé elit, más helyeken adnak neki 9 pontot is.
  • Ability
    trailer/bemutató

A teljes változat YouTube-on

ui.: ezek szerint ingyenes. Egyébként érdekesség, hogy a világ vezető divatcégei pénzelték a film elkészítését. Nekem egyébként 2 órás változat van, érdemesebb is normális minőségben megnézni, de aki akar, az belekukkant.
  • Kicsikiraly
    nem kell torrent, youtubeon teljesen ingyenesen legálisan fennvan.

mellesleg láttam a filmet, tényleg nagyon szép lenne, de hiába a szép képek, egyszerűen unalmas. aki kicsit is nyitott szemmel jár a világban, néz natgeot, olvassa is esetleg, kicsit is érdekli a környezetvédelem az már rég hallott ezekről, mert a csapból is ez folyik. Szabályosan elaludtam a film alatt.
  • DIESEL DOG #64616
    Köszi a tippet!
  • Ability
    Egyébként javasolnám mindenkinek a Home (Otthonunk) című dokumentumfilmet. Nagyobb kaliber, nem a megszokott tömegmocsok. Látványos, érdekes, tanulságos. A földi élet kialakulása, fejlődése, civilizációk, természeti csodák; majd a második felében az ember által létrehozott csodák, a pazar életmód, környezetszennyezés, a növekvő igények, a föld felélése és nyomorba döntése, civilizációk hanyatlása, akik erőforrásaik felélése miatt megszűntek létezni, stb. Van benne minden, az emberi vívmányoktól egészen a nyomortelepekig, majd a film végén azon törekvések, azon országok, akik alternatív megoldásaikkal barátságosabb környzetet teremtenek.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    közismert helyeken (bh, nc) megtalálható
  • bardocz
    :D

De tényleg nem értem, ez max arra jó, hogy a sötétzöldek támogassák, hogy jajj, ez bio, meg a primitív emberek, aki meg nem lógott kémiáról, az tudja, hogy mi az, meg hogy néz ki.
  • Ability
    Nyújts be panaszod a "termék feltalálójának". :X
  • DIESEL DOG #64612
    Örülök, hogy vannak, akik szabadidejüket a közjóra fordítják, én nem vagyok ilyen...
  • bardocz
    Kérdés: mi a kurva istenért hívják bioetanolnak? Etanol az etanol, és kész.
  • Ability
    Bioetanol ... több kárt okoz előállítani, mint felhasználni.
  • Motoroj
    Az utóbbit nem értem.
  • tenkenorman
    itt inkább a gerillakertészet fordítottja szokott előfordulni. magyarán kilopkodják a körforgalomból a büdöskét
  • szabii98
    nem mer utána bevisznek.
  • Ability
    Ehhez konkrétan kapacitás és környezetkímélés nem adott.
  • Scottt
    Örülök, hogy vannak, akik szabadidejüket a közjóra fordítják, én nem vagyok ilyen.
  • Motoroj
    Ehhez sok minden nem adott, pl. Budapesten a BKV a jelenlegi formájában nem tudja maradéktalanul kiszolgálni a kulturált tömegközlekedés igényét, ami nélkül az egész elképzelés életképtelen.
  • Motoroj
    Lehet hogy ez nem ide tartozik, de én a városok levegőjének megtisztítását azzal kezdeném, hogy a belvárosokból kitiltanám a belső égésű motorral hajtott járműveket (elsősorban a dízeleket), a helyi járatokat átállítanám bioetanolra, a teherforgalmat vasútra tenném, és elgondolkodnék az épületek hőszigetelésének és fűtésrendszerének korszerűsítésén.
    Ezt biztos nem lehetne fillérekből megoldani, de a levegő minőségének szempontjából ez különben sem lényeges.
  • ba32107
  • gabesz012
    Ebben jól leírtad, amire gondoltam. :) És csak a film miatt fogalmaztam meg, mert más oka nem nagyon lehet az állításnak. (számomra a vidék a falvakat, tanyákat jelenti, pl. Sopronra, Veszprémre, stb. nem mondom h vidék, azok városok; csak a termőföldezős hsz miatt írtam ezt le)
  • Sickness
    gerillagrill jobban bejött
  • Ability
    ui.: nem gebaszra mondtam, csak elsőre hirtelen máshogy jött le. :D
  • Ability
    + a filmhez jó lenne tudni a mintát. Ha BP-t hasonlítjuk Szegedhez, akkor szerintem közel egál eredmény jönne ki, és azért Szeged tisztább város, sokkal. Ha pedig BP-t hasonlítjuk egy elzárt kis településhez, ahol nincsenek megfelelő körülmények, orvostudományi szaktudás, kellékek, ellátási színvonal, akkor nem kell csodálkozni az eredményen.
  • angelslie
    DD:D
  • NEOreg3
    leszarom
  • Ability
    Mindenhol vannak hülyék, Bp-nek is megvan a saját előnye. Például jobb munkalehetőségek.
  • Ability
    A lényeg hogy nincs friss levegő és nem kimondottan kellemes. Én egy közepes méretű városban lakom, minden fontos van itt is, viszont a város szép, parkosított, a levegő Bp-hez képest biztos tisztább. Egyébként nem szeretem az ilyen általánosító dokumentumfilmeket, kb. olyan a jellegük mint az Ig. Nobel díjaknak. Mellesleg dédnagymamám a 100. születésnapja előtt két héttel halt meg. :/ Ha korábban nem ilyen szerencsétlenül alakul a sorsa, akkor szerintem még 5-10 évet élt volna. Beszédes, mozgékony, önellátó volt, szinte alig fogott rajta a kor.