• Motoroj
    Ha az egész világ át akar állni, abba úgy sincs beleszólásunk.
    Másfelől én nem a teljes átállásról írtam, hanem csak a (elsősorban városi) tömegközlekedés átalakítására gondoltam.

Ha csak a kukoricát nézzük, egy hektárnyi kukorica termése kb. 10 000 km megtételére elég autóbusz esetén (4000 l/ha és 40 l/100 km). Pécs tömegközlekedése valami 8,4 millió km évente, tehát kb. 840 ha termőföldre lenne szükség, ha tényleg csak és kizárólag kukoricára alapoznánk az ellátást. Véleményem szerint ennyi hely bőven lenne, a lakott terület jóval nagyobb ennél. Persze a fent említett példa a valóság leegyszerűsítése, de megközelítőleg stimmelnek a dolgok.

Biztos van jobb megoldás, de amíg a megújuló energiaforrások aránya ilyen alacsony, és az elektromos áram tárolása ennyire problémás, addig a villanymotoros hajtás nem alternatíva. A jövő nyilván ez lesz, de addig is az általam preferált módszer enyhítheti a problémát.

Régen nem foglalkoztam én ilyesmivel, de az utóbbi időben elég sokat mentem gyalog forgalmas helyeken, és megtapasztaltam milyen is a rossz levegő. Másfelől műszaki beállítottságú vagyok, ezért is gondolkodom ilyen jellegű megoldásokban.