201
  • arrakistor
    hát én nem emiatt a tojásfejű hekkerverseny miatt nem használok visztát / használok linuxot.. de lám-lám még a tojásfejűek is ugyanarra a végkövetkeztetésre jutnak előbb vagy utóbb

• freemanone
    Tévedtél ezzel kapcsban :) Vista + Debian. Mihez mit :P
    UAC-ra visszatérve: ALAP RENDSZER, volt az érvem... azaz BE VOLT KAPCSOLVA. erről ennyit. A rendszert pedíg nem bélyegeztem meg. Teli van buggal az tény, de át kell hidalni ki kell javítani stb... megoldható.

sirpalee:
    "Ha fogsz 3 olyan embert aki ért a gépekhez nagy általánosságban"

A userek nem tartoznak ebbe a kategóriába... még mindíg kevés a ténylegesen hozzáértő. A többit meg mint egy korábbi postomban is írtam, át fogják verni és így be fognak jutni a rendszerébe. Mindegy, hogy egy külső progi használatával vagy másképp. Leopard is a Safariba bukott vele, amit jelen pillanatban még nem kéne erőltetni. Bár Firefox is elkezdte valahol :P
    Az MS pedíg pont az egyik pártoltja buktatta meg szintén, azaz: ADOBE. Hogy miért pont az ameik csak MS alatt van 100%-ig támogatva? (Mac-nél nem vagyok benne biztos, de nem tenném rá a nyakamat hogy 100%-os támogatása van az Adobe felé.) Ez egy jó kérdés ;] Viszont az Apple is pont a pártoltjába bukott bele...
  • haxy27
    Azért mert én wifin mondjuk be kapcsolom a hálózati megosztást és eléritek ezeket a mappákat attól még nem törtétek fel a gépemet.
  • sirpalee
    Jah még egy hozzászólás, a vs2008-nak vannak ingyenes változatai, kissé lebutítottak, de még mindig nagyon használhatóak :) .
  • sirpalee
    Ja amúgy próbáltam sok más cpp ide-t is, szóval... (kellett linux alatt fejlesztenem egy ideig, pontosabban most is kell, de szerencsére tudok úgy kódot írni hogy megy az a rész is win alatt :) )

A betanított munkás... A gimp technikai tudásban marad el, nem abban hogy másképp vannak a gombok és billentyű kombók. Ha tudná akkor sokan rég használnák mert ingyenes, és a ps sem olcsó dolog. De egyelőre a akár a gimp, blender, vagy bármelyik képeditáló progi eléggé le van maradva. PS-re lehet próbálkoznak alternatívát nyújtani, de pl Painterre még egyik sem tudott. A Dogwaffle (vagy hogy kell írni) nem olyan rossz, de az is fizetős progi, szóval...

Azért elismerem linux is kell pár progi miatt, pl shake 4-es igazából csak azon van, ha jól tudom nincs windozós portja, bár az alapvetően azokra a gépekre készült (és macre), de az más tészta. Tudtommal zbrush is csak macen és winen elérhető (na arra próbálj alternatívát mondani ami tudja ugyanazt... a blender bbrusha egyelőre még nagyon messze áll tőle)

Sok olyan profi 2d / 3d progi van, amire alternatíva, vagy port csak mac-en van és vagy azt választják vagy a win-t. Vistától sokan amiatt húzódzkodnak, mert pár régi program (amit össze-vissza használnak) nem kompatibilis vele, de majd ha lassan verzióváltás lesz és már működnek rendesen át fognak térni, hidd el...
  • sirpalee
    Használtad már a visual studiot és az msdn kombit? Mondj valamit ami hasonlóan kényelmes és jól használható. Amúgy nem fostaliga, nagyon profi és iszonyú nagy tudású progi, ha valaki tudja használni :) . De kb ilyen különbségek vannak mint egy ps és gimp között.
  • Sanyix
    Szerencsére vs2008-hoz(ha ez visual studio akar lenni) hasonló (0) tudású cucc nincs. Mit lehet enni azon a fostaligán? Annyira egy borzalmas 0 cucc, hogy arra nincs szó.
  • Sanyix
    Na és akkor ki nem ért hozzá? Te, pont olyan betanított munkás vagy ahogy írtam. Ha valami máshol van, akkor az szar :)

Neked nemjó az alternatíva sem, neked PONTOSAN ugyanaz kell, ami semmiben sem különbözik, mert nem tudsz alkalmazkodni.

Mikor fogják a windóz fanboyok megérteni, hogy tojok a ps-ükre, meg a 0 alkalmazkodóképességükre(mert azt minden linux topikba be kell írni, hogy fú ez és ez nincs linuxon(vagyis nemtudják használni), és ezért szar), és úgyis fostaligának fogom tartani a vindózt amíg azon tudok bizonyos játékokkal játszani(ami nem a linux hibája, hanem az ms marketingjének, és agresszív, előrelátó üzletpolitikájának érdeme), és el kell indítanom, hogy aztán a baromságaival fárasszon ahelyett hogy azt tudnám rajta csinálni amit szeretnék. Majd ha nem kell játékra se vindóz, lehet elhiszem a propagandát hogy de jó, bár ennek kicsi az esélye ennyi év kíndózás után :)
  • Polemius
    Nem te állítottad, hanem Sanyix. :)
    Én erre mondtam, hogy akkor mondjon konkrét programot. Nem mondott. (Te mondtál pár hasonló célú progit.)
  • ivjoe
    Én nem is állítottam, hogy minden problémára van linuxos alternatíva, de a nagyon-nagy részükre igen. Pl. jelenleg én is win alól írok, mivel a munkámhoz kell, új csili-vili M$ Silverlight-os weblapot szeretne a megrendelő. (Helyesbítek, a Microsoft azt mondta, neki, hogy szeressen ilyet, illetve, ne csak ilyet, hanem teljesen M$ alapú weboldalt: Win 2003 Server, IIS, .NET, MSSQL, Silverlight.)
  • ivjoe
    Van .deb csomagja, szóval a telepítés nem két katt, hanem egy. :)
  • Polemius
    Nem, azért nem említem a pixelt mert azt nem tudta az ubuntu 2 kattintással feltenni. :D Többet meg most nem tudtam rászánni az időmből.
    És sehol nem állítottam azt, hogy a kettő ugyanaz a rendszer lenne. Csak azt, hogy bizonyos programok nem válthatók ki jelenleg linuxos megoldással.
    Ezek nyilván nem érintenek sok usert, de vannak akiket (például engem) igen.
  • ivjoe
    A Pixelt miért nem említed, nem véletlenül linkeltem? :)
    Amúgy nem használtam azt sem még. :D
  • ivjoe
    Jah, még valami a további viták elkerülése érdekében.
    linux != windows

• Polemius
    Nem szálkát akarok keresni, csak egyszerűen tudom, hogy az említett programoknak nincs valódi alternatívája. Ha valaki magának akar képet szerkesztgetni, arra nagyon jók ezek, de egyszerűen sem tudásban és sokszor kezelhetőségben sem hozzák mindazt, amit azok.
    A megoldás az lesz, ha majd portolják őket.
  • Polemius
    Közben megnéztem a Cinepaintet meg a Krita-t is, azok sem hozzák azt a tudást.
  • ivjoe
    A PS sem tud mindent. -.-
    Nem dolgozok kiadványszerkesztéssel, így nem ismerek linuxos kiadványszerkesztőt, már ha jól emlékszem, hogy az InDesign az. Talán ha emlékeim nem csalnak a Scribus az? Jah. :) Nem tudom mit tud az InDesign és a Scribus, előre szólok. :C

Jah, még valami: link És dehülye vagyok, hát a LaTeX! :)

Amúgy ha mindenképp szállkát akarsz keresni, mondok én olyat, aminek jelenlegi ismereteim szerint nincs jó linuxos alternatívája, ez pedig a Flash. :C De remélem, hogy hamarosan változik a helyzet, és akkor nem kell wint bootolnom a projektmunkámhoz. :C
  • ivjoe
    Én 1.5 éve vettem laptopot, nem volt olyan, ami megfelelt volna, és ne kelljen hozzá wint vennem. :C
  • Polemius
    ivjoe: A Gimpet ismerem, az biztosan nem tud mindent. A másik hármat megnézem.
    Mondjuk az írtam, először Indesign-ra mondj használható alternatívát.
  • Carbine
    Ma már több Linux-szal szerelt laptop jelenik meg, mint XP-s.
    A normálisabb gyártók, ha Vistás Driverekkel is adták a laptopot, elérhetővé teszik az XP-s cuccokat is a honlapjaikon. (ASUS, MSI, stb)
  • ivjoe
    Az alatt feltörték, nem? :C
  • ivjoe
    Az xp-nek ugyan-olyan fos jogosultságkezelése van. :D
    Nekem azzal van ki a tököm, hogy win nélkül nem lehet laptopot venni, na? :CCC
  • tomcsa4
    De nem jelenti azt, hogy törhetetlen a Vista. Lehet hogy 5-6 nap múlva feltörték volna (a verseny 3 napos volt).
  • CSOCSO
    hat ha jol ertem akkor a vista biztonsagosabb volt mint a leopard.. mivel a vista meg nem bukott el akkor mikor internetes oldalakra lehetett elcsalni az oprendszereket.. ahol a leopar meg is adta magat.. a vista csak a buzi progi miatt adta meg magat a masik napon...

amugy tokre nem erdekel.. meg xp-t hasznalok.. es fogok is meg evekig szvsz

es a tokom kivan hogy minden uj laptop ami fasza az vistaval jon
  • ivjoe
    Pl. Gimp?
    Vagy mondjuk a Pixel?
    CinePaint?
    Krita?
  • tomcsa4
    DE olyan programok futottak a gépeken, amit emberek használnak! FElhasználók, cégek stb emberek! HA itt kijátsszák, akkor máshol is ki tudják. Mivel mindenki használ még legaléább 1 programot a gépén, ezért van probléma. A komédiás az, amikor két program együttes használata okozza a rést a védelmen. Volt már rá példa.
  • Csaba42
    elvaukt=elvakult
  • Polemius
    ivjoe: Nem is az volt a kérdés, hogy Ps (meg a többi) fut-e linux alatt (wine, crossover sok mindent visz), hanem az, hogy van-e natív alternatíva. (Mondjuk arra nem fogadnék, hogy a CS3-asok is futnak.)
    Sajnos nincsenek ilyen megoldások egyelőre. Ha lenne, most valószínűleg Ubuntu alól írnék (merthogy az is van a gépen).
  • Csaba42
    "UAC? alap rendszerről volt szó.... configot nem állíthatták a cikkek szerint. Innentől meg... megint egy Vista fan."
    Megint egy elvaukt Vista-ellenes. Innentől meg... Egy ilyen nagyokos legalább azt tudhatná, hogy az UAC be van kapcsolva alapból, és ezzel érvelt volna. De persze csak a szokásos.

"Én használok amit használok szvsz, ilyenbe nem megyek bele ;) Mindenki azon tolja ami neki jól esik és tudja úgy használni ahogy neki tetszik. Itt most nem ez a téma."
    Érdekes a szemléletmódod, mivel épp előtte bélyegezted meg a másikat.
  • sly007
    XP is tud ilyet. Csak sajnos kevesen használják. Ismerőseimnek így telepítem az XP-t. Sajnos azóta nincs náluk munkám. ... hogy kicsesztem magammal. :-D Jobb is ha nem tejed el a Linux. Bezárhatna a sz.gép szervizek jó része. :-D

Amúgy még mindig sok program épül be keményen a rendszerbe (azaz telepítéséhez root jog kell). Ez igaz win-re és Linux-ra is. Sajnos ritka az olyan program amelyiknek nem kell plusz jog (pl Google Erath).
  • sly007
    Jah wine minden visz :-D (na jó nem). Azért érdekes, hogy az MS kis lábujját sem mozdítja, azért hogy egy picit is multiplatformos legyen (mondjuk ez már megszokott tőlük). OS közösség megcsinálta a wine-t és még ott a GTK és QT is (meg a többiek).
  • Polllen
    Tudom, már továbbléptünk, de a vistában UAC alapértelmezetten be van kapcsolva, így az a normális, ha kérdez...és naná, hogy minek adnék admin jogot egy böngészőnek...
  • ivjoe
    Nekem amúgy PS fut linux alatt. :)
  • sly007
    Én több mint 1 éve használok Ubit. Épp itt van előttem 10 db ubi cd amit teljesen ingyen küldtek Angliából. no mind 1, nem is ez a lényeg.

Én egy szóval sem mondom, hogy használj Linuxot. Használd azt amivel könnyebb dolgozni és jobban megéri. Nincs értelme azért kipróbálnod a Linuxot, hogy rájöjj, hogy mennyire rossz neked. Az Adobe termékei jelenleg nem nagyon támogatottak Linuxon. Bár most komoly előrelépések történek (úgy tűnik). Lehet hogy pár év múlva már érdemes lesz gondolkodni a váltáson. Többek között én is foglalkozom grafikával, és a sok munkaasztal jó szolgálatot tesz a Linux alatt. Win alatt már-már rosszul érzem magam, hogy csak 1 képernyőnyi helyem van (természetesen megoldható ez is win alatt 3rd progikkal). Win olyan mint egy sorozat gyártott műanyag szék amit nem nagyon lehet formázni. Linux viszont olyan mint egy csináld magad akármi, amiből csinálhatsz sámlit, de akár kanapét is. Jah és vannak előre gyártott fotelek is (ubi).
  • ivjoe
    Sztem rossz. :C Linuxra is létezik ugyan az az Acrobat reader. Csak van mellette egy jól megtervezett jogosultságkezelés.
  • sirpalee
    Szép összefoglaló :)

Ha már alternatíváknál tartunk, Vs2008-ra is próbáljon valaki hasonló tudású ingyenes cpp ide-t felhozni példának. (na jó fele akkora is elég lesz) Ja és rendermonkey v. fx composerre... (az ingyenes, bár csak win alá van) Jah és Painter X-re, mind digitális festő progira.
  • bunny
    Az istennek sem akarnám védeni a vista-t (nincs is), de ha csak külső program hibáját felhasználva tudták csak feltörni, azért az nem rossz. Arról meg mit tehet a MS, ha egy harmadik gyártó hülyén írta meg a programot?
    Jó, tudom mit tehet. Rendes jogosultság kezelés kéne az oprendszereibe, hogy ne garázdálkodjon bármi mint a unix alapoknál, nade ez ugye álom-álom :)
  • ivjoe
    Nem tudom, feltettem csomagból, ment, azóta sincs semmi gondom vele. :C
  • ivjoe
    http://hup.hu/cikkek/20080329/az_ubuntu_maradt_allva_a_pwn_to_own_versenyben
  • Polemius
    Mondjuk én azért bízom benne, hogy még az én életemben eljön az idő, mikor linux alá is kiadják ezeket a programokat. :)
    (Mac-re is kiadják, az is linux alapú, akkor biztosan meg lehetne csinálni.)