115
  • dez
    Nem egészen így van, volt egy jópár helyen feltűnt összehasonlító elemzés, amiben az x.264 szépen verte a többit, adott bitrátából kihozott minőség tekintetében.
  • dez
    Nűansznyi különbség... Na, te is nagyon tudod, miről beszélsz.
  • dez
    A letölthető .mkv-s cuccok neveiben x.264 szerepel, jelezve, hogy legalábbis elég jó encode. A dekódolásra már bármelyik h.264/AVC (ezek ugyanannak a formátumnak a két neve) képes.
  • dez
    Ilyen nyilvánvalóságot nem tudom, minek írsz le.
    Persze, hogy jó egy DVD5/DVD9-es HD-s cucc is jó tömörítéssel, egyelőre én is így gyűjtöm és nézem. De azért nem mondanám tökéletesnek, nagyképes nagy kontrasztú megjelenítésnél.
  • dez
    Ha nem túl jó minőségű a forrás, akkor persze akármilyen bitrátán tömörítik, nem lesz az igazi. Azonban ami egy kisebb kontrasztú, kisebb képernyős monitoron nem annyira feltűnő, azzá válhat egy nagy kontrasztú nagy megjelenítőn.
  • dez
    De, az. Egy olyan enkóder, ami a lehető legjobbat próbálja kihozni a kódolási eljárásból adott bitrátán, beállításoktól függően.
  • Csi9aa
    Az x264 ugyanolyan minőségben kódol mint a többi, kereskedelmi H.264 encoder, miért kódolna jobban? Szabvány szerint működik.
    Viszont még beta állapotban sincs, a neten terjedő telepítők az instabil fejlesztői munkakódból készültek (SVN snapshot), valamint k?rva lassú és/vagy rengeteg CPU-t zabál, mert a feljesztők bevallottan a szabvány TELJES implementálására törekszenek egyelőre (tehát még az összes H.264 elemet nem is feltétlenül tudja), az optimalizálást későbbre hagyták.
    A CoreAVC vagy az Apple H.264 encodere mindenképpen jobb választás, feltéve ha van a platformodra (linuxra pl. egyik nincs, így maradok az x264-nél...)

Más kérdés hogy a warez csapatok ezt használják, ennek ugyanaz az oka mint a divx teljes kiveszésének a műfajból (xvid-et használnak jó rég óta): opensource codec, legalább ezt ne "kelljen" lopni. Ennyi.
  • willcox
    Mindennek van előnye és hátránya. Megjegyzem, hogy a divx ultrában is tudsz menüket csinálni, chaptereket, több hangot és több feliratot. Az én asztalim kezeli is ezeket.
    Egyébként a külső feliratokat (külön file) én személy szerint jobban szeretem, mert
    - a betű méretét tudom állítani az asztalin
    - ha hibás a felirat, azt tudom külön is javítani, illetve később továbbiakat is hozzáadni
    - a felirat pozícióját tudom állítani

Olyan asztali, ami az mkv-t hibátlanul viszi, még nem nagyon van.
    A jelenlegi filmjeim DVD, DivX/XviD nézhető minőségűek. Nüansznyi különbségekért nem éri meg sokszoros méretben letölteni ezeket, pláne olyan filmeknél, amik max. egyszer nézhetők.
    Új filmek esetén, ahol már a forrás is ténylegesen jó minőségű, van értelme a nagy felbontást is támogató codec-eknek, de csupán azért nem töltenék le ismét (megvenni meg pláne nem) egy olyan filmet, ami már megvan, hogy megnézzem nagyobb felbontásban is. Nekem legalábbis nem éri meg.
  • julius666
    Hát jellemző, akkorra lesz szabvány belőle, amikor elavul...
    Egyébként amit írtatok, az x264 az nem a formátum, a formátum a H264, az x264 az H264-be kódol, csak jobb minőségben, mint az alap H264-es megoldások (elméletileg). Ami viszont a lényeg: TELJESEN INGYENES!!! Szóval nem értem minek pattognak a fizetős, és szar DivX-szel, már 2-3 éve hogy nem érdemes használni.
    És azoknak, akik szerint szar az x264: itt is vannak beállítások, lehet egy filmet 8 óra alatt és 48 óra alatt is átkódolni, természetesen azt nem kell mondanom, hogy a minősége is eszerint változik. Én pölö most szedtem le a Fűrész IV-t nHD-ben és összesen 2 jelenetre emlékszem, ahol azért zavart hogy tömörítve van. Ráadásul tiszta zaj volt a fele a filmnek, amit a tömörítők köztudottan nem kedvelnek...
    Az mkv pedig egy container, olyan mint az avi, csak ezerszer jobb, itt annyi hangsávot pakolsz bele, amennyi jól esik (na jó, lehet hogy van egy felső határ, azt nem tudom), illetve feliratot, beállíthatod a nyelvüket, stb. Mintha egy boltban vett DVD-t néznél, utána olyan lesz, egy file-ban! És mindezt úgy, hogy nem kódolja újra az egészet!!! (legalábbis az mkvmerge GUI-val nem, én azzal csinálom)
  • willcox
    Mert csak gagyikat néztél. Nézz meg egy jót, az minden divx/xvid-et le fog játszani..
  • JTBM
    Azért a DVD9-os 1080p-s v. 720p-s filmek minősége sokkalta jobb, mint az 1 v. 2 CD-s DivX v. XviD filmek minőségénél.

Akinek meg nem felel meg, az letöltheti az eredeti BDRip-et, ami persze 20-30 GB, és nem lehet emberi áron beszerezhető hordozóra kiírni.

A HDTV-ből rippelt sorozatok minősége is kitűnő, össze sem lehet hasonlítani egy XviD rippel v. akár egy DVDRip-el. Mostanában az 1,1GB-os 720p-s változatok vannak elterjedve, de már van pár 2,2 GB-os 1080p-s verzió is, amik persze jobbak.

Az 1080p már nem fér el az én 22"-s 1650*1050 felbontású monitoromon...

A HD elterjedése csak azzal a hátránnyal jár, hogy ma már nem vagyok hajlandó DVD minőségű sorozatot/filmet megnézni. ;-)))
  • FoodLFG
    dez, te pontosan mit értesz x.264 alatt ?
    Az nem csak egy program, ami H.264/MPEG-4 AVC-be kódol ?
  • HM
    Az lehet, de sajnos még a kevésbé feltűnőn is nagyon látni.
  • dez
    Ma még sok HD-s film nem valami nagy bitrátán sugárzott HDTV adásból származó mpeg2 anyagok újratömörítése x.264-re. (Korábbról van sok HD-DivX-es is, de azzal már nem érdemes foglalkozni, mert sokkal gyengébb, mint az x.264/h.264/AVC, vagy akár VC-1). De ahogy jönnek ki a Blu-ray filmek (meg ott vannak az eddig kiadott HD_DVD-sek is), javul a minőség. Mondjuk néha maga a film eredeti minősége nem az igazi.
  • dez
    Ami azt illeti, azért egy nagy kontrasztú tévén feltűnőbben bizonyos hibák.
  • HM
    Teljesen mindegy, hogy HD ready v fullhd-t tud a tv, vagy monitor.
    Ha gyatra a minősége a filmnek akkor azt mind1iken lehet látni.
    Sajnos a legtöbb "letölthető" :D hd filmek gagyik. Meg sem közelítik pár hd demo minőségét.
  • GABOR16
    Megfelelő lejátszóprogram kell hozzá...
    Pl. Media Player Classic egy módosított verziója ami támogatja a hardveres dekódolást: Link
  • dez
    Megfelelő codec kell hozzá, amibe be van építve a hw-es gyorsítás támogatása. Az mpeg2 gyorsítás támogatása évekkel ezelőtt megoldott volt, szabványos felületen (DxVA), amit már jópár codec ismer, a h.264 gyorsítás kihasználására jelenleg a legújabb WinDVD és PowerDVD, illetve az ezekhez járó codecek képesek. Valószínű a vc-1-gyel is ez a helyzet, de lehet, hogy azt tudja a MS újabb WMV codecje is, ami asszem valamelyik újabb WMP-vel együtt települ. (Továbbá telepíteni kell az egészhez bizonyos MS patch-okat is, a feliratozó filtereket meg le kell tiltani, mert visszairányítják a dekódolást a CPU-ra.)
  • dez
    A Blu-ray szabványban a VC-1 is támogatott, ami a WMV-HD továbbfejlesztése. (De egyébként a MS oldalán lévő WMV-HD demók jóval magasabb bitrátásak, mint a DVD-n kiadott WMV-HD filmek. Meg sokszor negyed felbontáson van kódolva a színinformáció, mint a világosság.)
  • Athlon64
    Ja! Természetesen a minőségekről alkotott véleményemet a minőségre adva mondom. DVI-HDMI kábellal kötöttem össze a PC-m a TV-vel.

És egy kérdés. Olvastam ,hogy az Ati HD2600XT-m tud egy új funkciót a UVD, azaz Unified Video Decoder. Ez a HD DVD és Blu Ray videók (MPEG-2, VC-1, H.264) hardveres gyorsítását jelenti, így tehermentesítve a CPU-t.
    Szóval miként kerül át a dekódolás a GPU-ra? Vagy ezt észleli a VGA driver és automatikusan lenyúlja a CPU-tól a feladatot?
  • Athlon64
    Ja igen. Ezt a Ms féle WMV-HD -t támogatni fogják a jövőben?
  • Athlon64
    Tény ami tény. Nekem egy 82cm-s Samsung LCD TV-m van és mkv-ban (x264, 720p) van egy pár filmem. Ezek közül van amelyikkel nem vagyok elégedett a minőséget tekintve de pl. a Legenda vagyok nagyon penge.
    Emellett a Microsoft oldaláról letölthető demó anyagok is döbbenet élesek.
    Mondom ezt úgy hogy ez a TV ami nekem van az nem Full HD-s csak sima HD ready-s.
  • arrakistor
    láttam én már egy pár DiVX-es asztali DVD lejátszót, de valahogy érdekes módon pont a kedvenc filmjeim DiVX vezióját nem tudta lejátszani... szal ennyit a preintegrált Firmwareekről... meg a CodeC beerdőzésekről.. amivel annyit fog szívni az a szerencsétlen balek aki ilyen készüléket vásárol, hogy azt is megbánja, hogy élve született és azt fogja kívnánni, bárcsak inkább ledoktorált volna számítástechnikából, és vett volna egy rendes PC-t, amin a szomszédja/haverja problémamentesen lejátszik bármilyen DiVX-et, XViD-et, FLV-t, mov-ot, avit, mpg-et, MP4-et, 3gp-t, flc-t, fla-t (ja bocs ez más :)) qt-t, meg az anyám kínját.
  • dez
    Mármint az x.264-et úgy értve, összébb nyomva DVD5/720p-re v. DVD9/1080p-re.
  • dez
    Ne röhögtess. Már x.264-ben sem teljesen tökéletes egy nagyobb kijelzőn, HD-DivX-ben meg jól láthatóan homályosabb.
  • BlueGold
    Láttál már HD-DVD Rip-et MKV-ban vagy DivX HD-ban? Gyakorlatilag nem veszed észre a külömbséget és ráfér egy DL-es DVD-re vagy a BD-re rá fér 3 film (25 GB-ba).
  • Gerygrey
    HD plazmán DivX filmet nézni bluray lejátszóval az igényesség csúcsa... :)
  • FoodLFG
    Az mkv támogatás kelhet, mert gondolom, ha a lejátszó nem tudja kezelni a konténer fájlt, akkor nem játssza le, hiába tudná elvileg dekódolni az videót.
    H.264-et (ahogy itt már előttem is írták) meg alapból tud..

A divx támogatás, csak hab a tortán, ami egy drága lejátszótól el is várható, de a divx-nek ezért még nem lesz sokkal hosszabb az élete. Pontosan azért mert minek tömörítsünk divx-be, ha van H.264 és még le is tudjuk játszani..
    Úgyhogy még elmegy a divx egy darabig, de a Blu-ray lejátszók ki fogják nyírni a jövőben a varez fronton és végleg eltűnik. (legalábbis ez lenne a logikus)
  • NeoMaN
    Itt is Yamada és társai lesznek a jó vételek. :)
  • kadar1
    Különösebb képen nem érdekel , hogy ki gyártja a lejátszót.Azt fogom megvenni , melyik minél többet tud.Persze nem drágán.Szerintem nem mostanában fogok venni.
    Míg ez kiforrja magát,addig az árából is fog veszteni.
  • dez
    A Blu-ray eleve támogatja a h.264-et, amivel az x.264 teljesen kompatibilis dekódolás tekintetében.
  • daneelolivaw
    jah,értem
  • Vamp17
    inkabb x264 tamogatas :)az mkv csak egy kontener formatum. semmit se erunk ha tud mkv-t, de csak divx,xvid codecel.
  • daneelolivaw
    azért lehetne divx mellett mkv támogatás is,akkor lehet majd beruháznék egyre (mondjuk én ugyis ps3mat veszek)
  • gam87
    Ha annyira meg akarnák állítani a kalózkodást, akkor az ilyen formátumokat nem kéne támogatnia semminek. De mivel a lejátszókat gyártó cégeket valószínű hidegen hagyja, inkább rakják a lovat a kalózkodók alá.