60
  • JTBM
    A 24 bit az 3*8 bit szín és 1*8 bit fényerő, tehát nem 256 átmenet van pl. zöld színből, hanem 65 536...

Ha a te monitorodon az átmenetet kockásnak látod, az nem a szabvány, hanem az olcsó monitor hibája.

Nekem egy Samsung 225BW van, 22"-es WS, 5ms-os képernyővel. Nekem tökéletesen megfelelő minőségű képet produkál, pedig csak egy TN képernyő. Monition blur nincs rajta, szabad szemmel biztosan nem látható.

Ennél ráadásul vannak sokkal szebb képpel rendelkező monitorok is...
  • willard
    A rohadt életbe, hogy mindig kitalálnak valami szarságot, hogy költsd a pénzed. Nekem tökéletes a DVI. A PC-ipar évek óta egy helyben topog, semmi érdemleges előrelépés nem történik. Ezt próbálják elalibizni ilyen fasságokkal.
  • Hawaii
    Mire alapozod, hogy displayporttal fevértezett 9600GT hamarabb került a piacra, mint 780G chipsetes alaplap (szintén dp.-tal)?
  • darph
    Az csak egy kijelentés, azt nem írja hogy van is a kártyán olyan... :D
  • bigbum
    "A VESA áldását adta a PC-piacon elsőként megjelenő grafikus kártyák és chipkészletek megjelenésére, így a szabvány elsőként az AMD termékein jelenhet meg."

GeForce 9600GT Sonic

Akkor itt az alsó sorban ez mi?
  • Hawaii
    Na akkor bővített mondatokban.

arrakistor: Csak remélni merem, hogy nem egy 100e HUF alatti, kalibrálatlan, magas dinamikus kontrasztúként feltüntetett, TN paneles csoda alapján alkotsz véleményt és tisztában vagy a megjeleníthető színek és a kontraszt jelentés beli különbségével, valamint a paneltípusok előnyeivel/hátrányaival, ugyanis a hozzászólásaid erős kétséget ébresztettek bennem. Kiváncsivá tettél, pontosan milyen monitorokra is alapozod a véleményed? Illetve nevezz már kérlek 2-3 'mostani csúcskategóriás TFT'-t, melyeket volt alkalmad élőben is (működés közben :) ) szemügyre venni, csak hogy lássuk, nem a levegőbe beszélsz. Mégis csak hitelesebb lenne.
    A lényeg egy mondatba sűrítve: Vacak TFT-n a 36/48 bites kép is ugyanolyan vacak lesz. Azért, mert eddig csak ilyet láttál, még nem kéne általánosítani.

"ha játszani akarok akkor majd ugyis inkább veszek egy konzolt aminek mindig egy nagyságrenddel (és nem egy fokkal) erősebb bivalylórugás erős grafikás csipjei vannak"
    A konzol kiadásától számított ~1-1,5 évig ez többé-kevésbé még igaz is, ezután a konzolok és a PC-hez megvásárolható hardverek teljesítménye között egyre nő a szakadék az utóbbi javára, egészen a következő generáció megjelenéséig. A konzol fix hardvere ugyan előnyt és egyben kényszert jelent a programok optimalizálásra, de mire megjelenik az első olyan játék, amely tényleg nagy mértékben kihasználja a 'vas' lehetőségeit, a PC nyers ereje már többre képes, optimalizáció ide vagy oda. Így lukadunk ki ismét az anyagiakhoz, lévén ez marad a legfőbb előny a konzolok javára, azokat 4-5 évig nem kell fejleszteni.
    Természetesen ezzel nem azt mondom, hogy egyik vagy másik a "jobb", mert ilyen cimkét akasztani rá óriási butaság és jellemzően azok szokták, akik szűklátókörűek, s fekete-fehérben látják a világot. Vegye mindenki azt, ami az igényeinek és pénztárcájának jobban megfelel.

"nem elsősorban anyagi jellegű volt a hozzászólásom"
    Legalább magadhoz legyél őszinte...
  • arrakistor
    nekem nem a felbontással van bajom, hanem azzal, hogy egy jó kontrasztarányú TFT monitoron , a truecolor már kevés. Ugyanis nem kell annyira jó szeműnek lenni ahhoz, hogy látni lehessen a színek hiányait és az a színátmeneket közti durva csíkokat. Akármilyen soknak is tűnt 10 éve még a 256 színtű színátmenet RGB komponensenként ma már ez kevés, különösen az általad említett felbontásonokon lehet észrevenni, igaz egy CRT monitor "ápol s eltakar" a "beépített" blurjával :D
    és ahelyett hogy a gyártók a 36bitet tolnák, jönnek mindenféle hülyébbnél hülyébb ötlettel, meg csatlakozókkal, meg sinekkel (PCI-E)

Pedig a mai processzorok és a mai hodály videoramok már bővel elbírnák a 36 bites üzemmódokat is, nem is beszélve arról , hogy nég a PNG szabványt is felkészítették már jó előre (úgy 12 éve) a 48 bites képek leképzésére is.

Hawaii: nem elsősorban anyagi jellegű volt a hozzászólásom, ha megfigyelted volna, azt írtam: hogy ha érdekelne a 3D gyorsítás, akkor vennék egy konzolt,
    de hogy már az alaplapokat is külön a 3D gyorsítókártyákhoz igazítják , azt már enyhe túlzásnak tartom.
  • Sliders
    Te maradjál ennél a felbontásnál: 1024x768x24 bit
    De állítom, hogy nagyobb felbontást még életedben nem láttál vagy csak messziről. Én maradok a 2560x1600-on, és bíztosan állíthatom, hogy élvezem. azt is elmondhatom hogy egy nagy monitor kontrasztja sem olyan szar mint azt te hiszed. CRT-t nem üti de bőven elég. Sajnálom, hogy ennyire negatívan állsz a fejlődéshez. A DVI-nek van értelme. Szebb kép, főleg LCD-n. Egyszer talán majd te is megtapasztalod!
  • sathinel
    Lol a nagykerben most szétnéztem és minden gyártónál kb fele már DVI-s az új moncsiknak.

Most egy Acer 22" Wide AL2216W moncsim van. DVI-nél meg a kép sokkal élesebb, és szebb is. Igaz ez előtt a 19"-os moncsim én is anyagi okok miatt még nem DVI-s volt, de láttam hogy működik, és inkább maradok.
  • Hawaii
    arrakistor: Bizonyára tévednék, ha azt mondanám hogy a behatárolt anyagi lehetőségeidhez próbálsz ideológiát gyártani, ezért nem is mondok ilyet. :)
  • arrakistor
    helyesbítek a Half Life az nem játék, hanem külön kategória.
  • arrakistor
    A mai napig porig aláz minden 3D gyorsítócsippet a Half Life 1 (!) ismétlem : az EGY . az 1997-ben kiadott Half Life . Ami 0 3D gyorsítón is minden idők legjobb játéka máig, és egy Pentium 1 166-on elfut.
  • arrakistor
    ha játszani akarok akkor majd ugyis inkább veszek egy konzolt aminek mindig egy nagyságrenddel (és nem egy fokkal) erősebb bivalylórugás erős grafikás csipjei vannak, vagy ha látni akarom a hangya f*tyijén a pattanást miközbe lövöldözök a vietkongokra.
  • arrakistor
    miért nem elég az 1024x768x24 bit 4 mega rammal ???? VESA local bussal , mint anno 10 éve... kit érdekelnek ezek a sz*r 3D gyorsítócsippes vackok, meg a 25 féle csatlakozós inkompatibilis trutyik.. PCI és S3 rulez !
    Ha tényleg nagy előrelépést akarnának, akkor miért nem inkább a 36/48 bites színmélységet (12 bites RGB(A)) vezetik be új szabványként, mikor a mostani csúcskategóriás TFT monitorok kontrasztrációján már elég gusztustalan tud lenni még a truecolor dithering is. Mért nem látják be, hogy zsákutcába haladnak?
    A Processzor dolga a számítás, nem a grafikás csippeké. A grafikás csippeké pedig az lenne, hogy szép képet aggyanak.
  • Balumann
    De én nem értem, önállóan ez a displayport nem nagyon fogja megállni a helyét. Miért kell most ez a teljesen más protokollt használó displayportra? Ha olyan a monitor/HDTV, hogy szükség van erre a felbontásra akkor HDMI szinte biztos lesz rajta, illetve DVI is. Most kiadják azt a kártyát amin szintén van DVI de displayport van HDMI helyett, ami nem biztos, hogy lesz minden hdtv-n vagy monitoron... (egyelőre tudtommal nincs is még). Lesz olyan monitor ami ilyen nagy sávszélessűgü csatlakozót igényel, de nem lesz HDMI bemenete? Hülyeség lenne szerintem.

Ez az egész annyira logikátlan számomra.

Nekem egyébként 19 colos monitorom van, DVI és RGB is van rajta, nem sok különbséget látok a kettő között. (mondjuk nem egy túlságosan jóminőségű montir, 700:1-es kontrasztarányu HannsG, bár nekem elég) :)
  • maestro85
    Pedig tfthez sokkalta jobb a DVI
  • Dodo55
    De jó, hogy én még a DVI-nál sem járok.
    Igaz TFT-m van, nem is olyan régi(2 éves), de csak sima RGB van rajta.
  • Sanyix
    Én láttam volna, ha 10k val többet fizetek, és 2 collal kisebbet kapok... De inkább 17"+DVI+10k helyett 19"+VGA-10k mellett döntöttem :D
  • carville
    Tök jó hogy én a mai napig nem láttam még DVI csatlakozós monitort de már le is cserélik. :P
  • Balumann
    örülünk neki...