147
  • floatr
    "DX10-es dolgok még többek között azért lassúak annyíra..."
    A lassú az jobb??? Akko meg minek?

Superfetch...
    A saját lassúságának ellensúlyozására, max. Újdonság h lassabb lett, ezzel nem annyira lassabb

Vituális könyvtár, linkek...
    Ha lenne WinFS, akkor attől sokkal durvább dolgokat tudna, ugyebár sql motorral, dehát ez már 10 éve nem implementálódik

Aero
    pótolható

Gyors keresés
    Ez a fájlrendszer nem igazán alkalmas erre, max trükközések árán

Oldalsáv
    Ha letöltök egy ilyent, az ér?

"UAC nem annyíra kretén, mint a SUDO"
    űűűű, nemááá
    egyrészt átlopták az ötletet -- egészségükre, nem az első kölcsönzés (kerberos pl), másrészt a saját felhasználói marketingjük tesz be ennek a cuccnak, pláne h kikapcsolható

"MovieMaker, képnézegető"
    egyrészt kinek, másrészt ez sem ötletlopósdi-integrálósdi nagyon...
    aki képeket akar nézegetni annak van bőven alternatíva, ezért ne kelljen má a vista

"Attól hogy az Explorer preciz akar lenni és elbénázza, még nem a rendszer a sz*r."
    épp az imént sugároztad boldogan h új az explorer, hát tessék új, sz.r

A DRM-alapú meghajtórendszerét kihagytad az újdonságok közül
  • freemanone
    http://www.sg.hu/cikkek/57934/egy_eves_a_windows_vista 98 comment
    http://www.sg.hu/cikkek/58010/kiszivargott_a_vista_sp1 102 comment
    http://www.sg.hu/cikkek/58552/csokken_a_vista_ara 69 comment
    http://www.sg.hu/cikkek/57809/terjednek_a_windows_7_hamisitvanyok 123 comment (kb negyvenben Vista említés hasonlítgatás...)
    http://www.sg.hu/cikkek/57418/a_brit_iskolak_nem_valtanak_vistara 40 comment
    http://www.sg.hu/cikkek/57725/marciusban_jon_a_vista_elso_javitocsomagja 52 comment
    http://www.sg.hu/cikkek/56597/valtozik_a_vista_aktivalasa 63 comment
    http://www.sg.hu/cikkek/56726/nem_erdemes_kivarni_a_vista_utodjat 56 comment

Kicsit sok lesz már belőle... :\
  • Polemius
    "És az UAC nem annyíra kretén, mint a SUDO, meg inkább az a szerepe,. hogy felhívja a user figyelmét, arra, hogy valami esetleg az ő tudta nélkül a háttérben szeretne babráni valami rendszer cuccal."

Nem kell sudo, nem kell parancssor. Nézd meg pl. az ubuntuban. Feldobja az ablakot, amiben a jelszót kéri (nem csak 1 katt amire bárki és bármi képes). Aztán nem fogja minden kattintásnál újra feldobni, míg az adott dolgot matatod.

Link: ki fogom próbálni, ha vista elé kerülök, de eddig hiába volt elvileg az ntfs-ben mint lehetőség, _használható_ megvalósítása nem létezett. De meg fogom nézni, át lehet-e vinni egyik gépről a másikra pl.
    A virtuális könyvtárral pont az a baj, hogy nem marad meg reinstallnál, illetve nem hordozható. Ez szerintem nagyon hiányzik, és régen meg kellett volna oldani.

(ie/explore-t benéztem)

Egyébként nem látok továbbra sem olyasmit, ami miatt nekem vagy az átlagusernek át kellene térnie vistára.

(Lévén ezek parasztvakítások/kevés usernek kellenek/már régen megoldotta külső progival a user/más oprendszer is tudja, olcsóbban vagy használhatóbban.)
  • A1274815
    DX10-es dolgok még többek között azért lassúak annyíra, mert mind a Microsoft, mind az NVidia, mind az ATI mindenféle túlbonyolult algoritmusokkat akarnak ráerőltetni a Geometry Shader-re. Amit pedig normálisan lehet (volumetrikus árnyékok generálása, Geomtry Shader instancing, stb), azt pedig nem optimalizálják be (írják is a DXSDK-ban).
  • A1274815
    "Superfetc, readyboost és tsai:
    foltozgatások, hogy a lassúságot ellensúlyozzák."

És újdonságok, azonkívűl be is jön a lassúlás ellen súlyozására. Szemben XP-vel, ami képes 2 hónap alatt megkétszerzni a boot idelyét.
  • freemanone
    Azaz! Abból szerváltam egyet :) Viszont sorry igazad van csak összekevertem. Viszont fogok még egy tesztet csinálni majd játékokra Vista alatt DX10-el amint meglesz a HD3850-em :) Kíváncsi leszek azzal mit tud kezdeni.
  • A1274815
    Én az asztali gépemet, amikor vettem (két évvel ezelőtt a nyáron, akkor kapásból úgy raktam össze, hogy Vista-ra legyen optimalizálva). AMD Athlon64 3500+, 1GB ram (most már 3GB, de S.T.A.L.K.E.R. kedvéért és nem a Vista-ért), Geforce 7600 GT (most már 8600GT, a nyáron bedöglött a 7600-os), ASUS nForce4 Ultra alaplap, Audigy 1 hangkártya.
  • wOlFbYTe
    Rosszul mondod. Az eredeti release-t kiadták, a beta testereknek (ez nem egyenlő beta version release-el!). Meg még néhány nagyvállalatnak, többek között a munkáltatómnak is :)

KB936330 néven fut majd a frissítés
  • A1274815
    ""Virtuális könyvtárak (nem, ez nem a különféle sym, hard linkek illetve directory junktionok)"
    Vagyis nem kezeli filerendszer szinten valósul meg, nem tudod egyik gépről a másikra vinni, ha újratelepíted a gépet akkor nem marad meg (ha jól értem). Parasztvakítás/foltozgatás kategória. Mióta is nem képes működő, használható linkeket beépíteni a Ms a filerendszereibe?"

Vistaban van rendes hardlink (ez NT 3.1-től elérhető NTFS-sen), van rendes symlink (ez nem az lnk fájlos baromság, Vistas újdonság), van directory junktion (Vistas újdonság). Virtuális könyvtár = mentet keresés, azaz amikor belépsz egy virtuális könyvtárba a gyorskereső összeállítja a tartalmát.

Aero: parasz vakítás is meg nem is, néha nagyon hasznos tudlenni, főleg telepítésnél.

"Gyors keresés"

Attól hogy a WinFS "jobb" lett volna, még mindig újdonság. (A WinFS lehet hogy jobb lett volna, de még bónusz 256MB-tal megnövete volan a rendszer mem igényét űres és még nem hozzáfért tárolók esetén ennyít fogyaszt alapból)

"Oldalsáv"

De újdonság és szembe tűnő, attól hogy még neked nem tetszik, még másnak néha jól jöhet. Ízlések és pofonok.

"UAC:
    Megint egy unix/linux volnalról lopott ötlet, amit elcseszett módon oldottak meg a windowsban. Rendkívül idegesítő, és igazából a valódi hasznát megkérdőjelezném. (Mellesleg xp-ben is lehet állatgatni mindenre policy-t)"

UAC nem policy. Policy-ket Vista alatt is tudsz állítani. És az UAC nem annyíra kretén, mint a SUDO, meg inkább az a szerepe,. hogy felhívja a user figyelmét, arra, hogy valami esetleg az ő tudta nélkül a háttérben szeretne babráni valami rendszer cuccal.

"új IE"

Hát nem írtam szépen, hogy az Explorer nem egyenlő az IE-vel. Ha nem tudod mi az Explorer akkor komoly bajaid vannak.

"Movie Maker, képnézegető,"

Lehet hogy a movi maker nem mindenkinek kell, de képnézegetővel biztos mindenki összefut, szoval nem baromság.

"Vagyis szar, lassú."
    Ha totalcmd-vel másols nem lesz lasabb. Attól hogy az Explorer preciz akar lenni és elbénázza, még nem a rendszer a sz*r.
  • ramolito
    Nem tudom ,it szidjátok folyton a Vistát csodálkoznátok néha ha rá lennének a gépek optimalizál akkor sokkal jobban fut mint az XP
    Otthon 1,8 as core2 duo proci 2 giga ram 8800-as GTS és az alaplap P5N32-e na ott XP-t használok de a notebookon ami 1,8 as ATHLON 64x2 es 2 giga rammal és ATI 2400 asssal sokkal jobban fut mint XP-vel hozzáteszem kipróbáltam ug yis hogy a Visata is meg az XP is rajta volt meg kulon kulon is szoval nekem ebbol az jott le hogy a hardver optimalizálásátol meg a driverektol fugg. UI egyszer fagyott le mikor egy WOW private szervert akartam rajta futtatni 400 jatékost
  • freemanone
    Eredeti relase-t még csak beta SP1-et dobtak ki. Én abból szereztem egy integrált verziót ami a legkissebbtől az ultimate-ig minden verziót tartalmaz a Vista-ból. Nem rossz az oprendszer de pl: dxdiag-ot elindítottam és a jóöreg régi kékhalálra emlékeztető dolgot tapasztaltam :) annyi különbséggel mint amit az XP-nél már megszokhattunk, hogy nem mindíg látszik a kék képernyő. Nah ez Vista alatt abszolút nem látszik csak restartol a gép... óóó jeee! Recycle után elindult ugyan a DxDiag de nem adott értéket semmiről. Valamint a rendszer azt mutatta hogy a videokártyám kerek 1GB rammal rendelkezik...

Hát figy... én utánnajártam DX10-nek is de még töredékét sem használták ki a technológiának, mondjuk ez részben köszönhető a hardware-eknek is. Nem elég erősek hozzá. Még a DX9.0c-ben is vannak kiaknázatlan területek... dehát ez mindíg is így volt már az első verziók óta.
    Hozzátéve még az XP vs DX10 LOL témához: az XP kernel NEM KÉPES futtatni a DX10 engine-t. Feltelepül az XP-re, de DX9.0c -ként fog üzemelni. Hiába tudja a videokártyánk a 10-es megjelenítéseket.
  • freemanone
    Az előző comment ehez szólt...
  • freemanone
    UNREAL 3 Engine... szvsz
    igenis és számít.

note: nem lehet bekapcsolni az élsimítást erre az engine-re épülő játékokat, minél kissebb a felbontás annál homályosabb a kép.
  • Polemius
    A1274815

"WinFS <...>valamivelt többet és azt is valamivel gyorsabban tette volna meg"
    Helyette van egy lassú és kevésbé használható megoldás.

"A power Shellt meg letöltheted hozzá"
    Letölhetem xp-hez is. Alapból nincs benne a vistában sem.

"Új Automatikus indítás"
    Eddig is elindultak a dolgok (mondjuk nálam ki van kapcsolva minden autorun)

dx10:
    Aki nem játszik annak minek? Amúgy sincs hozzá még játék ami teljesen kihasználná. VGA-k is csak most jöttek ki az elsők.

AERO:
    Parasztvakítás. Nem fejlesztés. Akinek csilli-villi van, feltehet ilyet xp-re is (vagy feltesz linuxot, arra még csilli-villibb dolgok vannak)

Gyors keresés:
    Mint fentebb megállapítottad, lassabb és rosszabb megoldás mint ami lett volna benne. A user meg feltehet csomó desktop search megoldás közül bármit ami neki legjobban tetszik. XP-re is.

"Virtuális könyvtárak (nem, ez nem a különféle sym, hard linkek illetve directory junktionok)"
    Vagyis nem kezeli filerendszer szinten valósul meg, nem tudod egyik gépről a másikra vinni, ha újratelepíted a gépet akkor nem marad meg (ha jól értem). Parasztvakítás/foltozgatás kategória. Mióta is nem képes működő, használható linkeket beépíteni a Ms a filerendszereibe?

Oldalsáv:
    Szánalmas, ahogyan megoldották. Már régóta vannak sokkal szebb, jobb, használhatóbb megoldások, xp-re is.

UAC:
    Megint egy unix/linux volnalról lopott ötlet, amit elcseszett módon oldottak meg a windowsban. Rendkívül idegesítő, és igazából a valódi hasznát megkérdőjelezném. (Mellesleg xp-ben is lehet állatgatni mindenre policy-t)

Superfetc, readyboost és tsai:
    foltozgatások, hogy a lassúságot ellensúlyozzák.
    (http://cache.gizmodo.com/assets/resources/2007/12/table_benchmarks.jpg)

új IE:
    Én nem használok IE-t, és világszerte is egyre kevesebben.
    (Mellesleg az IE folyamatosan lemaradásban van más böngészőkhöz képest.)

"beépített memória tesztelő"
    Normális esetben nincs szükség a memória tesztelgetésére, ha mégis le kell tesztelni akkor nem valami win alól futó megoldással teszi az ember.

"hálózat kiépítés feltérképezése"
    Egységszugarú user úgysem állítgatja a hálózatot, aki meg picit is ért hozzá, annak ment eddig is.

Movie Maker, képnézegető, stb.
    Parasztvakítás. Sok embernek semmi szükség rá, vagy saját maga által választott programot használ erre. (Megint az orrunk alá dugják, nesze paraszt, ezt használd! Csak feleslegesen foglalják a helyet és az erőforrásokat ha nincs rájuk szükségem.)

"A fájl kezelésben az a lassú, hogy pontos mérést akar adni, és annak az előkészítésére megy el egy csomó idő."
    Vagyis szar, lassú.
  • wOlFbYTe
    Egy ponton megkövetlek titeket, a Cisco VPN 64 bit alatt még nem működik, de ez nem az operációs rendszer hibája.
  • wOlFbYTe
    Azért ne beszéljünk már hülyeségeket. A hálózatkezelési kód tulajdonképpen egy koppintás ami bekerült XP-be, hadd ne mondjam honnan. Nagyon sok gond van vele. Vista alatt újratervezték a hálózati "topológiát", hogy mit hogyan kezel és meg fogsz lepődni, faszán megy.

Ha notebookkal közlekedsz, sokszor hitelesítési gondok, domain-kezelési mizéria meg még ezer és egy baj van XP alatt. Ügyfeleknél sokszor külön szoftvereket kellett telepítgetni, hogy egyáltalán fel tudjak csatlakozni a hálózatukra (network profilkezelés, stb.). Vista alatt semmi gondom nincs, VPN-t is sokkal jobban képes kezelni a többi kapcsolat megtartása mellett. Kényelmesebb, gyorsabb.
  • Csaba42
    "1) Vista Ultimate a kint keringő SP1-el. és ismét visszakapta a 14G helyfoglalást."
    Így már más. Én még nem dobtam fel. :) Eredeti release amúgy már van belőle? Mert azt tudom, hogy valami hack-marhaság kering a neten, meg "Vista-Ultimate-Integrated-SP1" release-k is, de valahogy eddig ódzkodtam tőlük.

neoG: thx. :)

wOlFbYTe:
    "lőjétek ki XP alatt az explorer.exe futó alkalmazást és meglátjátok miről beszélek)"
    Én már kipróbáltam a jó öreg beidegződés miatt, és láss csodát, azonnal újraindult a rendszer. :)

Amúgy én már ezer éve azt pofáztam minden Vitsa-fikázó és "XP alá Dx10" jött-mentnek, hogy a Vista teljesen más, mint az XP, de senki sem hallgatott meg. S úgy gondolom, hiába magyarázod meg a dolgokat, senki sem hallgat meg téged. Lassan olyan lesz ez, mint a mai politika: mindneki a maga igazát akarja viszontlátni a valóságban, ami minden nézőponttól messze áll.
  • A1274815
    A hálózat kezeléshez csak annyít, hogy két Vista-s gép között nincs semmi féle probléma, XP-és gépek esetén sajnos előfordul, hogy nem látják egymást, de ettől még elérik egymást IP címen, vagy gépneven keresztűl, közvetlenül.
  • A1274815
    "Semmi "forradalmi" vagy igazán új dolog nincs benne, ami lett volna azt jól kidobták a végleges verzióból (power shell, új filerendszer)."

A WinFS azt NTFS tetején csücsült volna és valamivelt többet és azt is valamivel gyorsabban tette volna meg, mint a Vista-ban az indexelővel szeretek volna megoldani. A power Shellt meg letöltheted hozzá, nem tudom mi bajod van ezzel.

Soroljam az újításokat, amiket a user is észre vesz:
    Új Automatikus indítás, DX10, Aero, Gyors keresés, Virtuális könyvtárak (nem, ez nem a különféle sym, hard linkek illetve directory junktionok), új telepítő, új start menű, oldalsáv, UAC (eleinte kellemetlen), Super fetch (memória "fogyasztó", winyó kerregtető), ütemezett defrag a hátérben, Ready Boost, Ready Boot (sokadik indításnál sem lassul be a rendszer, szemben XP-vel), új Explorer (nem az IE, bár az is töblet szolgáltatásokat tartalmaz az XP-shez képest), beépített memória tesztelő, hálózat kiépítés feltérképezése, új Movie Maker, új képnézegető, stb.

"mert ugye katasztrofális a filekezelés sebessége még az sp1 után is, hálózatról nem is beszélve"

Ezek annyíra nem vészesek, azt meg hogy az Explorer látszólag 1 bájt/sec-kel tömöríti ki a .zip-et hülyeség, mert így is végez pármásodperc alatt egy 100MB-os .zip-pel. A fájl kezelésben az a lassú, hogy pontos mérést akar adni, és annak az előkészítésére megy el egy csomó idő.
  • floatr
    Gondolkoztam rajta h az általa leírtakat "leképezem", de még megin jönnének a sikeremberek "linuxfán"ozni, szal felesleges...
  • Polemius
    "nem számíthatunk komoly kompatibilitási gondokra a Vista első javítócsomagja miatt"

Vagyis nem, hogy nem javít az eddigi kompatibilitási problémákon, de még ront is a helyzeten?? (bár azt igérik, nem nagyon)

Ez azért szánalmas. :D

Amúgy meg a legtöbb embernek, aki nem játszik annak nem igazán jelent semmi pluszt a vista az xp-hez képest, csak lassulna a gépe, esetleg még drivert sem találna a dolgaihoz és tehetné vissza kapásból az xp-t.

Lehet jönni persze a superfetch-el meg a readyboosttal, WDDM-mel és hasonlókkal, de igazából ezek leginkább gyenge próbálkozások, hogy amit elcsesztek azt megpróbálják valahogyan ellensúlyozni (mert ugye katasztrofális a filekezelés sebessége még az sp1 után is, hálózatról nem is beszélve.)

A maradék meg parasztvakítás (aero), vagy az emberek 90%-a sosem használja (pl. beszédfelismerés).

Semmi "forradalmi" vagy igazán új dolog nincs benne, ami lett volna azt jól kidobták a végleges verzióból (power shell, új filerendszer).

Dante73:
    Te sem láttál az utóbbi időben (vagy egyáltalán) linuxot közelről. Meglepődnél.
  • endale
    "Az a baj itt a legtöbb felhasználóval, hogy "user level" szinten állnak a Vistához..."
    Mint a nevük is mutatja ők (pl én is) felhasználók. Nem rendszerfejlesztők vagy buherátorok de a legtöbbjük mégcsak nem is informatikus (bár azok sokszor jobb, ha nem szólnak bele - tisztelet a kivételnek). Ők csak használni szeretnék a gépüket. Ha valamivel szívnak, mire legyenek mérgesek? A kormányt sem lehet mindenért hibáztatni mint tudjuk.
    "Windows Presentation Foundation Platform és XAML, azaz Extensible Application Markup Language (-> http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/ms752059.aspx). Ismét homályos tekintetek merednek a monitorra és lövésük sincs, miről pötyögött ez a srác" Hát igen, de gondolom te is pislognál, ha a kulcs elfordítása helyett a motorháztető alatt kellene turkálnod reggel a vadonatúj autódban, hogy minden tökéletes legyen. Én mint felhasználó annyit várok el, hogy megnyomom a gombot és működjön. Eltekerem a csapot-folyik a víz, bekapcsolom a tvt-dől a szenny, csörög a telefon-felveszem és beszélek. Ennyi. Szerintem az emberek 99%-a még telepítgetni sem akar, nemhogy mindenféléket buherálni. Az oprendszer elvileg nekik készül, szóval akkor jó, ha ennyi tudással is működik.
    Egyébként meg mindenki azt használ amit akar, és ami jó neki. Ezen veszekedni nem nagyon érdemes.
  • floatr
    Erre meg azt tudom mondani, hogy bár a teljes riport tartalmaz jó reakciókat is, attól függetlenül jócskán mellétrafáltak vele. És bár azt mondják róla h az MSNBC ferdített, szvsz ez egy orbitális hiba a bemutatón. A másik meg az h ha én egy ekkora jelentőségű bemutatóra elmegyek, akkor atombiztos megoldással megyek, nem egy tákolmánnyal.

Arról nem is beszélve h ez nagyjából pár százaléknyit tesz ki az érintett felhasználók körében. Attól függetlenül minden elismerésem azé a cégé, akiket anno a mikorszoft felvásárolt, hogy végül ezt a technológiát is beépíthesse az oprencere árába.
  • trogerzsiger
    Lehet csak nekem tünt fel, de az összes ilyen vistás cikkben kitör a veszekedés, hogy melyik a jobb oprendszer. Szerintem Vista, igaz kisebb felbontásban futnak a játékok, de ez lényegtelen.
  • JTBM
    A Vista most szar, remélem, az SP1 után jobb lesz.

Már legalább 100 problémát megoldottam v. megtanultam velük együtt élni, a mai:

Nekem kb. 12K levelem van (Outlook 2007). Jól szervezem őket, ezért általában gyorsan megtalálom, amit kell.

De ma elveszett egy levél a folderek között.

Próbáltam rákeresni, nem találja az Outlook. Kiírja, hogy nincs kész az indexelés. Körbeolvasom a Help-et és a netet, hát a Vistába már bele van építve az indexelés és azt használja az Outlook. Rájövök, hogy a .pst file egyik tulajdonsága alapból nem index-elt, ezt átbillentem index-eltre. Ekkor már a vezérlőpult indexelő szolgáltatása is látja a két helyi postaládát, mint indexelendő file-t. Ráindítom kézzel az indexelést. Jelzi, hogy lefutott, kb. 1 óra múlva és most az Outlook semmit az égvilágon nem talál meg a keresővel.

A Vista lassabb és kényelmetlenebb, mint az XP. Ezekkel a tulajdonságokkal együtt lehet élni.

De sok minden egyszerűen nem működik rajta. Olyan dolgok is, amik pedig a munkához kellenek és nem játszani v. netezni v. videókat nézegetni.

Ez pedig megbocsáthatatlan...
  • wOlFbYTe
    Ha figyelmesen elolvastad volna az általam linkelt blogot, rájönnél hogy mekkora baromságot linkeltél :)

Idézek: "Contrary to what MSNBC criticize as a ‘wreck’, the speech recognition technology is well developed and highly usable."

Itt arra a videora utalnak, ami egy korai fázisában készült a szoftvernek, ráadásul nem is teljes. Íme annak a teljes verziója:
    http://youtube.com/watch?v=kX8oYoYy2Gc&watch_response
  • Helgas
    A vista a legjobb aki meg nem azt mondja az bolond nem találéta meg azokat a különleges dolgokat amit a Vista op rendszer nyújthat mindneki az mondja hogy az Xp-a legjobb de ez nem így van leszólják de azt se tudják hogy miylen sztem a Vista a legjobb nkm nagyon tetszik erről ennyit
  • floatr
    Egy másik bemutató: http://youtube.com/watch?v=2Y_Jp6PxsSQ
  • Dzson
    "Azok, akik leszólják a Vistát, semmit sem tudnak a benne rejlő technikai lehetőségekről, a tényleges működéséről. "

Nem is akarok tudni.
    Játékra lassú, dolgozni instabil és bugos.
    Felhasználói szempontból nagyon leszarom a technikai lehetőségeket, ha még 2GB ramomba és 50+ ezres videokártyámba kerül a használatuk.
  • wOlFbYTe
    És mielőtt valaki belekötne, hogy "ez szar, van amit kétszer mond el", ahogy a blog is írja a Camtasia képernyőrögzítő szoftver nagyon sok naftát igényel és minimális CPU power jut a beszédanalizátornak.
  • wOlFbYTe
    Beszédfelismerő screencast (bemutató), Quicktime MOV formátumban. Érdemes megnézni:

http://www.istartedsomething.com/20060808/vista-speech-recognition-screencast/
  • arrakistor
    "az Ultimate változat esetében viszont két részletben jön a frissítés" - NO COMMENT
  • arrakistor
    pfff
  • BCS pixel
    mindegyik oprendszer szar, a számomra szükséges dolgokat xp-re írták és a sok oprendszer közül nekem ez a legstabilabb és a legjobban kezelhető szóval nekem az xp a legkevésbé szar oprendszer
  • freemanone
    Nem is mondtam hogy többre képes :D bár ha kellően türelmes valaki akkor még dolgozni is tud vele
  • Narxis
    Azon veszekdni, hogy XP vagy Vista e a jobb... na ez ROFL.
  • freemanone
    Mindkét oprendszert lehet ajnározni valamint szidni is. Egyik sem tökéletes. Viszont úgy érzem hogy elég erős gépet adtam a Vista alá, (cáfolj meg kérlek ha nem így van) de nem éreztem a használata közben sebességbeli gyorsulást a programok futási sebessége nem javult sőtt, valamien szinten egyes applikációknál romlott is. Azzal hogy teli cash-eli nekem a memóriát több erőforrást szív le és nincs mihez nyúlnia amikor szüksége lenne rá. Swapelni kényszerül belassul. A több asztalos megoldást én is kénytelen vagyok használni WebSphere Adminisztrátorként. Amikor több serverre kel egy időben telepíteni valamint egy rakás alkalmazásra szükség van, hogy kivitelezhető legyen a teljes install nem férek el egy asztalon. Van rá egy nagyon jó kis tool MSWIN alá amivel tökéletesen lehet használni. Négy asztal és hotkey-el lehet váltani igény szerint beállítva. Sosem volt még bajom ezzel amióta használom tökéletesen működik.

A beszédfelismerő viszont jól jönne párszor :) Azt még nem próbáltam/nem hallottam róla. De mindenképp utánnajárok, már csak a kíváncsiság is, hogy mennyire komoly szintű app lett.
  • neoG
    "XP elindult 1MB-s oldschool vidkarival"
    ezt aláírom.de ha lehet akkor ne menjünk tovább az ELINDULNÁL
    már a netezésnél a scroll is katasztrófa
  • wOlFbYTe
    Az sem világos sokaknak, hogy mennyire fejlett beszédfelismerési rendszere van az új Windows és Office csomagoknak. Az előbb említett sakkprogram is képes kezelni ezt a beszédfelismerést a WPF-el, új játékot lehet beszéddel kezdeményezni, a bábukat lehet mozgatni stb.

Nekem nagyon kényelmes, hogyha felhív az ügyfél, telefonos beszélgetés közben a beszédfelismerő automatikusan megnyitja nekem az Office OneNote megfelelő lapját és rögzíti azt, amit az ügyféllel beszéltem angolul. A beszélgetés végeztével minimális szerkesztéssel már fel is vihetem az új service requestet és indulhat a munka, nem kell további értékes perceket felesleges pötyögéssel eltölteni.
  • wOlFbYTe
    Az a baj itt a legtöbb felhasználóval, hogy "user level" szinten állnak a Vistához és fogalmuk sincs, mi rejlik benne.

Talán 30%-uk hallott arról, hogy mi az a ReadyBoost (alkalmazások cache-elése a fizikai memóriába gyorsabb betöltéshez és futtatáshoz), SuperFetch (külső memóriaegységek használata virtuális memória kiterjesztésére, nagyobb sebesség mellett).

Arról sincs fogalmuk, hogy mi fán terem a WDF (Windows Driver Foundation -> http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Driver_Foundation) és nem veri ki a szemüket, hogy a Windows XP 64 biten még mindig drivergondokkal küzd vagy egyáltalán nem ismer fel eszközöket, a 64 bites Vistával ellentétben. Például egy rosszul megírt driver XP-n nekem ölt már meg pendriveot leválasztáskor, Vista alatt ilyen még nem fordult elő.

Arról sincs fingjuk sokaknak, hogy kernel-szinten hogyan kezeli az ablakokat a Vista. Az úgynevezett WDDM (Windows Vista Display Driver Model -> http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/aa480220.aspx) nem egy intézőablakból kezeli az alkalmazásokat (lőjétek ki XP alatt az explorer.exe futó alkalmazást és meglátjátok miről beszélek), hanem minden egyes alkalmazás és ablak külön területet kezel. Ha valami befagy (ami igen ritkán fordul elő), nem ránt magával több alkalmazást XP-módra, hanem csak az adott alkalmazást érinti az elszeparált kezelés miatt.

Azt se felejtsük el, hogy a WDDM az alkalmazások megjelenítésére DX-hívásokat használ, vagyis az XP-vel ellentétben nem a processzor erőforrásából zabálja az értékes számítási kapacitást, hanem a videokártya GPU-ja kapja a terhelés nagyobbik hányadát. Ez gyakorlatban annyit tesz, hogy az alkalmazások gyorsabban futnak Vista alatt, mivel több erőforrás áll a rendelkezésükre. (Itt most NEM a játékokról beszélünk, az teljesen más téma, mivel nem a Windows kernel megjelenítőjét használják, hanem a DirectX vagy OpenGL megjelenítő portokat...)

Vállalatirányítási rendszerfejlesztőként dolgozom és a munkám során annyi ablak van nyitva egyszerre, hogy egyetlen képernyőn lehetetlen lenne elférni. A többképernyős megjelenítéssel rengeteget szoptam XP-n, egyszerűen megette például az NVidia driverbe épített többképernyős megoldás az erőforrásokat. Vistán nincs ilyen gondom, egy kód akár 2-3x gyorsabban is lefordul többképernyős megjelenítés mellett, a hatékonyabb erőforrás-kihasználás miatt...

Kékhalál előfordult eleinte, még a beta időszakban a kezdetleges vezérlők miatt, ami ugyanilyen volt az XP megjelenésekor. Annyi a különbség, hogy az XP ezt továbbra sem nőtte ki, még mindig könnyen összeborul - a Vistával ellentétben.

Lépjünk tovább. WPF, azaz Windows Presentation Foundation Platform és XAML, azaz Extensible Application Markup Language (-> http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/ms752059.aspx). Ismét homályos tekintetek merednek a monitorra és lövésük sincs, miről pötyögött ez a srác. Ez egy fejlesztést megkönnyítő modell, amely .NET elemeket felhasználóbarát módon képes kezelni, mely akár böngészőbe is integrálható és természetesen Vista alatt működik.

Pár látványos böngészőelem WPF-el:
    http://blogs.msdn.com/mharsh/archive/2006/03/23/559106.aspx

A XAML kezelésre egy TechNet konferencián egy böngészőablakban futó intelligens, computer AI-val felszerelt 3D sakkprogramot mutattak be:
    http://www.valil.com/winfx/

Akit érdekel, Vista alatt IE böngészőben el tudja indítani a sakkprogramot ezen a linken:
    http://www.valil.com/winfx/RTM/Chess/XBAP/Valil.Chess.WinFX.xbap

Azok, akik leszólják a Vistát, semmit sem tudnak a benne rejlő technikai lehetőségekről, a tényleges működéséről. A negatív véleményük a saját, információszerzés iránti korlátoltságukból és a téma iránti elfogultságukból/befolyásolhatóságukból fakad. Tipikus birka-elv :) Egyszerűen szánalmas.

Mielőtt valamiről kijelentitek, hogy az szar, talán nézzetek utána, hogy valójában az-e. Segítek: NEM.