147
  • A1274815
    "Ajjaj. :)
    Parancssor? Hogy fog azzal elboldogulni az egységsugarú user?
    (Közben meg linux alatt egyre jobban elboldogul az említett usertipus parancssor nélkül. (Csak mert sokan ezt hánytorgatják fel.))"

Egyszerű user jobb is ha nem szórakozik a linkekkel, könnyű katasztrófát csinálni velük (főleg a könyvtárra mutató symlinkek esetén, nekem majdnem sikerült), ezért is parancsoros ez a lehetőség az NT vonal kezdete óta.
  • A1274815
    Dennis Richie jó hogy azt írjará, mivel a "rendszere" ellen indított "támadásnak" vélte.

Különben ha végig olvasod meglepődnél, hogy ahhozképest hogy a 70-94-es Unix-ok hülyeségeiről írnak, nagyon spk még a modern Linux-okra is igaz. Pl.: a shell joker karakter kibontása (fájlnév, mint kapcsoló), setuid attributummal való visszaélés, X Server kreténsége, stb.
  • floatr
    Azt mondja már meg nekem valaki, hogy ez milyen beteg gondolkodásmód már?
    Mi az hogy egy 100-200eftos laptop szar egy oprencerhez. Tudtommal egy efféle oprencer feladata az h egy hullaáltalános hardveren szolgálja ki az alkalmazásokat, nyújtva a maximális teljesítményt.

Ezt állandóan felróják a linuxnak, h ilyen-olyan spéci cuccal nehezen lehet belőni, erre most meg az a mondás h GAGYI A HARDVER A VISTÁHOZ!!! nebasszamá...
  • freemanone
    jah év Mr. Virsh Líííí: nem mindenki millionare hogy vegyen egy T61-et csak szórakozásból ;) Nem óccsó cucc. Szal: Visszamennyé!

még annyit hozzá: ha neked jó hogy a notid teljesítményének kb 40%-a foglalt mert OP SYS által HASZNÁLT arra hogy fusson... nekem erre nincs szükségem, ráadásul mivel a GPU dolgozik mint állat folyamatosan a fogyasztás is megint megugrik...
  • freemanone
    Nem 300MB de ha azt veszed ez sem ennyi volt mert az SE 500-600MB-t evett. (picit stabilabb is volt, de kékhalál gyáros) Valamint XP: ennek kb a 3-4Xerese. ha 1,5G-vel számolok akkor is a 10X-eres szorzó felé haladunk... hmm... a köv már 160GB-s vinyómon csak az oprendszer lesz? Jujj de jó...! Vagy várj duplázódott a szórzó is szal akkor legyen 300 giga csak hogy mindenki jól érezze magát ;) de persze sehol nincs benne értelmes software csak 1-2 office külön install plusz pár giga... gyorsan fogynak ám a GB-ok ha nem figyelsz rá...
    Ha kell adon print screent is róla: Telepítés után friss rendszer elindult ram: 890mb foglalt...
  • freemanone
    HD film = lol, ha nincs HD megjelenítőd mit ér? (abból meg szart nem érdemes venni a FULL HD meg rohadt drága) opsz sz*rt se. Helypazarlás. Nekem nem hiányzik az hogy 4-5-6 vinyó kerregjen a gépben és 1000 wattos táp is már kevés legyen, nameg a zajszint. Ugyanis minél többet használod annál hangosabb lesz. Egy 500gigás vinyó még mindíg 20 - 30rongy nem mindenkinek van erre pénze. Minden normális alkatrész egy szgéphez drága. Ez továbbra is keleteurópa, a fizumat meg szeretném inkább euróban. :)
    A másik, hogy nekem nem mind1, hogy van fent 10gigányi szemét és 4giga adat. A lakásomba sem tárolok szemetet. Ott is csak a lényegre van szükség. Holott mért ne tárolnám? Hisz csak megveszem a szomszéd lakását is aztán máris több a helyem ;)
    Látom te még az 1bites gondolkodás módot követed és kapod a kraftot az M$ agymosójából!
  • god25
    ...de, majd azt fogja nyilatkozni: "A kutya sem veszi a VISTA-t,nem jó az SP1 sem. Maradjatok az XP mellett userek." micsoda üres cikk és mennyi hozzászólás. Az is igaz, h (nem olvastam végig a fórumot) szerintem a címről írnak. apropo TRY ME! :)
  • DjDano
    Az eszem megáll, hogy egyesek mekkora idióták.... Elvárjátok a Vista-tól, hogy 300 megát foglajon mint a 10 évvel ezelőtt kiadott Windows98. Azt persze elfelejtitek, hogy akkoriban egy átlagos winyó 30 gigás volt, most kb a tízszerese.

PFf Na meg fusson már szerencsétlen Vista 128 mega rammal, mert olyan mocskosul drága a RAM. Persze az már más kérsés, hogy nem a Vista követeli meg a sok memóriát. Maga a rendszer 5-600 megát eszik, mindez XP-nél 3-400 között volt, ez mindössze 1.5x-ös többletigény.

• arrakistor
    Win XP SP2-vel vezette be a Microsoft a kernel szintű beépített kívülről bármikor aktivizálható trójai/megfigyelő programját, amivel bármikor, bárkit meg tudnak figyelni... az SP1-ben is voltak már erre utaló béta próbálkozások, sőt az SP nélküli Windows XP-ben is... az lusrmgr.msc azaz lúzermenedzsment és a S.A.M (ami Security Access Management-nek állcázott Stealth Activity Monitoring) de még egyes külső programok is, mint a Messenger vagy harmadik fél által megírtnak feltüntett szoftver (pl.: Skype stb...) bármikor aktivizálja a kernel szinten futó megfigyelő rendszert.

Ha tutira akarsz menni, csak úgy tudsz Windows-sal teljesen anonim lenni, ha a telepítés után kizárólag nem a saját neveden futó Wlan internetekre csatlakozol és innen intézed a privát levelezéseidet a saját nevedet SOHA nem leírva. Persze minden éppen futó Windows XP-t lehetetlen egyidejűleg vizsgálni, de a 100%-os anonimitás csak a fent leírt módszerrel lehetséges.
  • Sanyix
    Te egy álomfogyasztó vagy. Gondolkodás nélkül azt csinálod amit akarnak. Arra nem gondolsz minek is azt a kevés pénzt is egy szaros ramra kiadni. Azért hogy egy oprendszerrel jól fusson egy olyan program ami addig is jól futott egy másikon?
    És mindent megveszel amire a tv-ben azt mondják vedd meg?
  • Csaba42
    Na, ez a beszólás csak téged (és az értelmi szinted) minősít; még annyi eszed sincs, hogy felfogd a hozzászólásom értelmét.

Csak megsúgom: ha még nem derült volna ki,
    1) Vistát hazsnálok, ami ergó annyit jelent, hogy leszArom a 9-10 GB-nyi helyfoglalását,
    2) az előző hszemben azt mondtam, hogy az Xp a Win98-hoz képest helypazarló, mint ahogy sokan a Vista helyigényét hasonlítják össze az XP-jével.

Fel sikerült fognod a csökkentett módban kerregő agyaddal végre, vagy nem bírják már a tranzisztoraid ezt a terhelést?
  • virs lee
    Akkor miért nem használsz win98-at? Az legalább izgalmas játék, parázni mikor fagy ki megint.
  • virs lee
    Mert 20k-s konzolos gamékra kúrod el a pénzedet, oszt nem futja mellette kenyérre se.
  • Csaba42
    Meg ugye a Win98 SE-nek elég volt kb. 300 MB hely is, míg az XP SP2 alapból kb. 1,5 GB-ot vett le.
  • virs lee
    Az meg hogy az alap oprendszer az install után 14giga helyet foglaljon egyszerűen nonszensz.
    Egy sima HD film is elfoglal annyit. 0.5-1 TB-s vinyók korában ez olyan nagy probléma?
  • virs lee
    1 GB már kb. akármilyen játékhoz is kevés.

1 GB DDR2 = 5k Ft. Ez olyan nagy probléma?
  • virs lee
    A Vista-val egy gond van. Vas kell alá. Nem is értem, miért ragaszkodnak a laptopokon való forgalmazáshoz
    Mint lejjebb említettem, ez nem a Pista hibája. Az én notimon pl. tökéletes. Igaz, nem is egy teszkós noti.
  • virs lee
    Már eljutottunk arra a szintre, hogy eltűntek a vistát kritizáló cikkek sőt, sokan már istenítik is.
    Igen. Már egyre többen kezdik megismerni, nem csak a nyáluk fröcsög. ^^
  • virs lee
    Valszeg a géped szar, nem a Vista. Nekem pl. a Crysis highban 1680*1050-ben teljesen jól fut.
  • virs lee
    Tcmd is lém. ^^ 7zip (van 64 bites verzió is) vagy winrar.
  • virs lee
    Nem valami olcsó acer-asus-fusi amilo notid van? Mert akkor nem a Vistában lesz a hiba. Ezek ennyit tudnak.
  • virs lee
    Oszt nem tökmindegy mennyit eszik? A C:\ meghajtóm 600 GB (2*300 raid0), asszem elfér. ~~ Meg úgy általában aki Pistát vesz, az valszeg nem hulladék gépre rakja. 500 GB vinyó 22k, nehogymár a legolcsóbb alkatrészen múljon. Akinek mégis, annak nem kell SP0-ás Pista se.
  • virs lee
    Hát ez a csúszás engem nem érint, angol dobozos ultimatem van.
  • Csaba42
    1) Ki állította ennek az ellenkezőjét? A konfigfájl szerk. Winben is megvan (még ha ugyanúgy van rá graf. is), úgyhogy nem t'om, ki parázik ettől, de teljesen evidens (elmúltak azok az idők, amikor a Linux az otthoni felh. terén csak és kizárólag parancssoros volt).

2) Tudom. Na és? Ettől még a filozófia ugyanúgy él, sőt, épp ez okból lesz létrehozva a példádban az a felh.!
  • homeless
    1. nem a rendszergazda jelszavát kell beírni, hanem az user jelszavát, amelyik fel van véve az /etc/sudoers file-be. Még mielőtt jönne valaki, hogy "jujj, már megint szar konfigfájlokat kell szerkesztgetni", nem kell, grafikus felületen is megtehetjük.

2. A sudo testreszabható. Pl parancsokat is megadhatunk, hogy miket futtathatnak. Pl. ha kell egy felhasználó aki semmi más rendszergazdai teveknységet nem végezhet el csak a webszerver újraindítását, akkor készítünk neki egy bejegyzést a már említett fileban és ennyi.
  • Csaba42
    "Nem kell sudo, nem kell parancssor. Nézd meg pl. az ubuntuban. Feldobja az ablakot, amiben a jelszót kéri (nem csak 1 katt amire bárki és bármi képes)."
    LOL, ezerszer leírtuk már. Ha szimpla userként vagy bejelentkezve, és úgy dobja fel, akkor nem OK-ézni kell, hanem a rendszergazdai jelszót beírni, ráadásul egy értelmes user nem rendszergazdaként használja a gépét pl. az MSNezéshez. Ez Linux filozófia is, hogy mindig csak azon fiókba jelentkezünk be, ami a feladatainkhoz maximálisan szükséges (vagy vmi ilyesmi). Azért két fikázás között utánanézhetnél a dolgoknak. Ráadásul UAC esetén átvált vmi biztonságos asztalra (asszem ez a neve), s ez nem a User Space-ben van (ezt onnan gondolom, hogy minden megáll, ami igen, pl. zene-, videólejátszás, játék, böngészés), de ez már tényleg csak "részletkérdés".

"Aztán nem fogja minden kattintásnál újra feldobni, míg az adott dolgot matatod."
    Itt sem minden kattintásnál kéri a jelszót (honnan vetted amúgy ezt a baromságot?), csak azoknál, amelyek a rendszert vmilyen szempontból módosítják (registry-kulcsok írása, telepítés/eltávolítás, másolás a rendszerpartícióra, stb). S ez szerintem egy okosabb ötlet.
  • homeless
    " de a kritikáját pedig olvasd el a Unix Haters Handbook-ban"

Mostmár értem miért ömlik belőled ez a sok szar:)
  • Polemius
    "Lelkileg készülj fel az mklink parancs használatára."

Ajjaj. :)
    Parancssor? Hogy fog azzal elboldogulni az egységsugarú user?
    (Közben meg linux alatt egyre jobban elboldogul az említett usertipus parancssor nélkül. (Csak mert sokan ezt hánytorgatják fel.))

"Annak meg nincs sokértelme az ubuntuban, hogy a saját közönséges felhasználó jelszavamat kéri el mégegyszer és nem a root-tét."

Mondom én, hogy fogalmad nincs róla. :) Nem így működik. Mármint ahogyan megoldották ubuntu alatt. (Egyébként szerintem többet ér ha jelszót kér valami, mint ha csak egy gombot kell megnyomni, amire bármi képes.)

"Jól sejtem, hogy nem merültél túlságosan bele a Vista megismerésébe, komoly használatába? És majdnem látatlanba (az is látalanban van, ha egy haverodnál láttad) mondasz róla véleményt?"

Valóban nem merültem el ennyire, de nem látatlanban írkálok. Kétszer futottam neki, mindkétszer az lett a vége, hogy letúrtam a fenébe. Szóval egyáltalán nem látatlanban (nem úgy mint sejtésem szerint te az ubntuval :) ), csak nincs egyik gépemen sem, és nem is akarom ezért feltenni.

A sidebarra visszatérve:
    meg lehet csinálni vele, hogy mondjuk bal alulra kiteszem a desktopra a mailfiókjaimban levő levelek számát, a jobb alsó sarokba mondjuk időjárásjelentést, felül középen rss feedeket, jobb oldalt fenn meg teszem azt fel egy kinyíló menü legyen? Vagy ezek közül bármelyik kettőt egyszerre? De legalább 1-1 dolgot tenni két átellenes sarokba? Vagy legalább tetszöleges helyre 1 dolgot a desktopon?

(Tényleg, a vista akár az aeroval karöltve akár csak magában tud olyat, hogy a több virtuális desktopon különböző hátterek legyenek, meg különböző ikonok? Csak kérdem.)
  • floatr
    A Unix Haters Handbook meg referencia, nem? A Ritchie írta róla, hogy egyszerűbb lett volna azt írni a könyvben h a Mac-et és a windozt akarják eladni, lévén h az írók finoman szólva érintettek a konkurenciánál :)
  • floatr
    Ez akkor kezd olyan szubjektív lenni a sudo-val kapcsolatban, nem? Mindenestre az eddigi alkamlazása nem okozott rendszerösszeomlást, vírusosodást, stb... ráadásul a user így nehezebben felejti a jelszavát :)

A kerberosról meg annyit h változtatott a protokoll implementációján, így megszűnt a kompatibilitás. A nyakárasz.artak az IETF-nek, magyarán kisajátították, és nem dokumentálták. Röviden ennyi
  • floatr
    És valóban, csak a difi a csomagméretek közt van, illetve a puffer kapacitásával. Optimális esetben a csomagok kis százaléka kerül eldobásra, ez nem volt az. A csomagok eldobálásának, és újraküldésének stratégiája szintén megváltozott, ami nemigazán interoperable kategória.
  • rhonkhan
    én még mindig SP1-et használok, win xp-hez
  • A1274815
    Vista-nál az SMB2-töt vezették be. SQL Server-nek kutya kötelessége lenne síma TCP-vel is működnie.
  • A1274815
    ott van a RunAS win2k óta... kár hogy nincs benne a Vista-ban"
    Hehe, ott az UAC helyette :)

Az UAC nem használható arra amire én használtam a RunAS-t: lejebb fokozni a felhasznlót.

"Egy kis okulás a sudo működéséről"

Hát ez újat nem hozott és éppen ezzel a működési elvvel nem értek egyet. Különben meg az egész mögött a setuid attributum illetve rendszerhívás áll. Olvashatsz rólla mondjuk a man-ban, de a kritikáját pedig olvasd el a Unix Haters Handbook-ban.

"Egy kis okulás a kerberos problémáról"

Ez kb. olyan mintha a Windows Portra mutató linked addnik, valami Linux-os üggyel kapcsolatba. Magyarán nem tartom ezt az írást függetlennek.
  • floatr
    Az ms által kifejlesztett hálózati kommunikáció minden eszközénél szinte állandóan változik. Azt mondja h SMB/CIFS, és a vista valamint az XP/w2k3 más csomagstruktúrát/policy-t ért alatta. Azt mondja h sqlserver csomagok, és egyből eltérnek a verzióknál megint, valamint a puffer/csomagméret kezelésekor.
  • floatr
    Egy kis okulás a kerberos problémáról

Egy kis okulás a sudo működéséről

"ott van a RunAS win2k óta... kár hogy nincs benne a Vista-ban"
    Hehe, ott az UAC helyette :)

A DRM már driver szinten gáncsol, és egy (pár) szinttel növeszti a hozzáférési utat a hardverhez --> lassít, növeszti a komplexitást. Demeg ha kiszeded a file-okból: minek?

Az aero eddig több problémát okozott, mint hasznot, és ez céges szinten is igaz... már elindultak a perek miatta. Egyébként meg egy ilyen eszközhöz sem kell a vista, ugye, erre mondtam h pótolható

"A fájl rendszernek jelenleg semmi köze hozzá"
    Ez a trükközés, amit mondtam: nem alkalmas rá
  • A1274815
    Itt inkább a hálló kártya driverrel lehett valami gubancs, mivel az SQL Sertver 2005-nek semmi köze az SMB-hez.
  • A1274815
    A kerberos nyílt és win2k óta van és kerberos hitelesítésnek is hívják (Active Directory környezetben lehet vele össze futni), akkor hol is van baj a "kölcsönzéssel"?

Ki okulás a UAC működéséről.

Másik meg ott van a RunAS win2k óta, az inkább hasonlít a sudo parancshoz, bár attól egy kicsit finomabb, és konfiguráhatóbb, kár hogy nincs benne a Vista-ban. Mindig jól jött amikor valamit gyengébb jogokkal rendelkező userként akartam futtatni.

"A DRM-alapú meghajtórendszerét kihagytad az újdonságok közül"

A user mikor fut vele össze, még egy rendszer programozó is alig akad össze vele. WDDM nem DRM, a drm a DRMKDM.SYS és némi megsegítője a PEAUTH.SYS, bár az utobbi inkább csak a DRM-es folyamatok létrehozáshoz kell, hogy ne lehesen őket "debuggolni" futásközben.

DRM-et mindenki negatívumként emlegeti, de azt mindenki elfelejti, hogy Win98 óta része a rendszernek, csak nem volt ennyíre kiforrot és szét volt maszatolva a rendszerkomponensek között. A DRM nem kadályoz meg abban, hogy illegálisan tegyek bármit is egy zenével, videóval, csak azoknál gáncsol el, amelyek már eleve DRM-esek, amiket jó eséllyel máshol (Windows, MacOS X rendszerek kivételével) nem tudnál lejátszani a titkosítás miatt. Miután pedig kiimátkozod belel a titkosítást, az új fájl már nem lesz DRM-es.

"Oldalsáv
    Ha letöltök egy ilyent, az ér?"

Persze, de Vista latt nem kell, és longhornban láttam legelőszőr, de azon kívűl ott a Confabulátor, ami nagyon hasonló, kb. az első oldalsávos Longhorn-ok ideléyből is való, ha lehet hinni az MS-nek 1999 óta vacakolt egy kis csapad az oldalsávval.

"Aero
    pótolható"

De kényelmes.

"Gyors keresés
    Ez a fájlrendszer nem igazán alkalmas erre, max trükközések árán"

A fájl rendszernek jelenleg semmi köze hozzá, max annyí hogy ha nincs bekapcsolva a fájlra/könyvtárra az indexelés attributom, akkor kihagya az indexelő, az adatbázis építése közben.
    Amúgy ez jelenleg amolyan "profi" Mac-es megoldás.
  • floatr
    A hálózatkezeléséről meg ne is beszéljünk
    Kollégám gépén figyelt a vista, beült a hálózatba, és 10byte/sec-el kommunikált, a 2005ös sql server-rel, meg néhány domain controller-rel. Mindezt produkálta egy elég drága ms certified gépen. XPre downgrade-elve megoldódtak a problémái
  • A1274815
    "Link: ki fogom próbálni, ha vista elé kerülök, de eddig hiába volt elvileg az ntfs-ben mint lehetőség"

Lelkileg készülj fel az mklink parancs használatára.

"Nem kell sudo, nem kell parancssor."
    Nézd meg a fájl hozzá férési jogai ablakot ott fogsz találni egy setuid attributumot (jogot ), ha az bevan akapcsolva akkor elvileg automatikusan root-ként futtatja a cuccot.

Annak meg nincs sokértelme az ubuntuban, hogy a saját közönséges felhasználó jelszavamat kéri el mégegyszer és nem a root-tét. Ettől még nem fog úgy működni, mint a UAC, hogy szól, ha a virus_install.sh kíván bepiszkálni valamibe.

"ki fogom próbálni, ha vista elé kerülök"

Jól sejtem, hogy nem merültél túlságosan bele a Vista megismerésébe, komoly használatába? És majdnem látatlanba (az is látalanban van, ha egy haverodnál láttad) mondasz róla véleményt?