Repülés "lapátkerekekkel"

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

érdekes, érdekes. Nem tudtam, hogy mennyire haladtak elõre e téren.
Mondjuk, az nem ok büszeségre, hogy még a héliuomos léghajót is sikerült földhöz csapni.

Kara kánként folytatom tanításom.

NEXUS6
De azért építettek õk is 1-2 léghajót és légi repülõtér bázisnak is használták õket:

USS Akron

Tiszta Sci-fi!😉

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

<#wow1><#wow2><#zavart2><#merges2>
Elég rendesen megtévesztett téged a látvány.
Ez nam hajó. Ha egyszerû lapátkerekekt rahnál fel hajtómûnk soha nem emelkedne fel.
Ez a találmány nem lapátkerék.
Ennél a szerkezetnél hasznos felhajtóerõ a akkor a leghatékonyab amokr a szárnyak a vízszintes érintõ irányában haladnak. Azt oldották meg, hogy az alsó és felsõ ilyen pozícióban lévõ szárnyak azonos irányû erõt nyerjenek a légáramlások miatt kialakuló nyomáskülönbségekbõl.
Ez azért _lehet_ átáttörés, mert vízszintes tengekyû forgószárnnyal lehet felfelé írányuló erõt produkálni, és nincs szükség a forgatónyomatékot kiegyensúlyozó stabilizációra, mint a kelikoptereknél.
Mindezek ellenére, szerintem nincs létjogosultsága, forgószérnyak a bonyolult geometriája, és nagy mérete miatt. Már írták mások is, hogy ez nehezen használható szerkezet lenne, nem alkalmas mindennapos problémák hatékony megoldására. 2 függõleges kelyzetû turbina is hasonló hatású, azt meg már rég kitalálták.

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

"Átszelték az Atlanti Óceánt????!!! ne b*ssz"

Te, figyu, azért olvasgass is, ne csak írj.
Mit gondolsz a Hindenburg hogy szenvedett katasztrófát New Yorktól nem messzire, ha nem szelte át az Atlanti óceánt?
Nem vízihajó vitte, annak nem lett volna semmi értelme.

Na, annyit azért segítek, hogy a német léghajó technológia kizárólag a hidrogénre épült. A hidrogén pedig irtó robbanásveszélyes gáz, nem gyerekjáték.

Az amcsik amúgy már akkor elkezdték a hélium gyártását, de ezt hétpecsétes titokként õrizték, különben Texasban termelték ki - ha jóltom - kõolajmezõkbõl.
Mégis, a meteorlógiai ballonokat leszámítva Amerika nem nagyon használta fel a héliumot léghajók építésére, ugyanis a repülõk sokkal hatékonyabb technikának bizonyultak, és annyifelé nem akarták elaprózni az erõiket. Különben volt bennük olyan félelem, hogy a németek egy nagy anyaléghajóval több bombázó repülõt átvisznek az Atlantin, és bombázzák a keleti parti amcsi nagyvárosokat. Félelmük alaptalan volt, ugyanis a Luftwaffe még Angliát sem tudta lenyomni, nemhogy az óperenciás tengeren is átnyúló expedícióra vállalkozzon. Na, de elbarangoltunk a témától.

Bizony menetrendszerû járat volt az Atlanti Óceán felett!
A vihart alig lehetett észre venni (nem úgy mint a hajókon).
A hidrogén és lehet hogy merénylet lett a veszte...
De a nagy utasszállítók úgy is kiszorították volna (sokkal lassabb azoknál).
Ma sokkal biztonságosabbat lehetne építeni (csak hát lasssú).
-
"leszáll az országútra és ha az elég széles akkor sima buszként akár még haladni is tudna rajta"
Nem megvalósítható, egy busznyi teher felemeléséhez hatalmas léghajó kell ám!
-
"Én sokat filóztam azon, hogy a nagy terhek szállítását bizonyos esetekben, pld. bazinagy hegyeken át, ki lehetne váltani ilyen léghajókkal."

Pont az elõbbiért nem jó (csak akkor emelkedik fel ha könnyebb mint az általa kiszorított levegõ, képzelj el mondjuk 40 tonna levegõt mekkora, na annál nagyobra kellene építeni ha 40 tonnát akarsz emelni)

Mottó: olyan nincs hogy a gyermek nem érti, csak másképp érti... C:

Effendi #23-24
Te itt mihez szóltál hozzá, mert egyikbõl sem az jött le, hogy a cikkhez bármi köze lenne 😊
Vagy el sem olvastad a cikket???

"A ciklogirót elsõként 1893-ban szabadalmaztatta egy német feltaláló"
Ez sehogy se jön ki 80 évre, és az elsõ mondatokból kiderül, hogy régi találmány.

"A kutatók eredetileg egy miniatûr, csapkodó szárnyú repülõgépen dolgoztak, amikor hallottak a ciklogiro-elvrõl"
Miért lenne hát szar? Arra amire nekik kell pont megfelel, ha sikerül stabilizálni.

vagy inkább zsidóf*szú <#violent><#eplus2>
ennél olcsóbb és egyszerûbb megoldás nincs. és minden más megoldás nagyságrendekkel drágább és bonyolultabb. benzin, benzinkutak, légszennyezés, globális felmelegedés, ezekhez képest mind eltörpül az az egy Hindenburg katasztrófea. Átszelték az Atlanti Óceánt????!!! ne b*ssz !! én ezt nem is tuttam.. hát akkor meg végképp vissza kell hozni !! de tüstént <#gonosz1>

Ki nem szarja le a Visztát?

Annyira nem hülyeség.
Én sokat filóztam azon, hogy a nagy terhek szállítását bizonyos esetekben, pld. bazinagy hegyeken át, ki lehetne váltani ilyen léghajókkal.
A szél nemtom mennyire lenne gond, hisz a németek utasszállító léghajói simán átszelték az Atlanti óceánt, és követték az útvonalat.
A Hindenburg katasztrófája aztán beleverte a frászt mindenkibe. Nagy kár....

Én még olyanon is filóztam, hogy milyen lenne léghajós turistacéget csinálni, és pld. a Hortobágy felett reptetni piszokgazdag turistákat. Svájcban van hasonló.
Sajnos ehhez is annyi pénz kellene, hogy belátható idõn belül nem tudom megvalósítani, aztán valaki, rafinált zsidóeszû lenyúlja ezt is. :-(

és mégtovább fokozom a kedélyeket! ha kiépülne egy állandó léghajó hálózat , pl: autópályák fölött vagy földközi tenger fölött, de maradjunk elõször csak magyarországon gondolatban: tehát autópályák fölött akkor akár még vészleszálló "kikötõ"-ket is lehetne telepíteni a pusztaságokba a hortobágyra stb.. özönlenének a túristák a világ minden részérõl hogy lássák a magyar csodát ! <#fejvakaras><#awink>

sõt ! ha ügyesen van kiképezve akkor viharban (ha egyébként országút fölött repült) egyszerûen leszáll az országútra és ha az elég széles akkor sima buszként akár még haladni is tudna rajta.. ennyi eszük nem volt idáig az embereknek ???<#conf><#csodalk>

igaz nagy viharban se a levegõben se a nyílt óceánon nem túl nyerõ.
de egyszerû a képlet. hosszú, egész óceánt átszelõ útra eleinte nem kéne vele próbálkozni, viharban pedig gyorsan le tud szállni 100 méter magasságból és amíg el nem ül a vihar, az utasok és a személyzet a "lehorgonyzott" kocsiban átvészelheti a viszontagságokat akár a pusztában is.

léghajó a legjobb megoldás még mindig én azt szorgalmaznám. ami szó szerint HAJÓ is egyben és kerekei is vannak , tehát tengerre és földre is le tud szállni, Zeppelin méretû, de nem túl nagy magasságra száll. csak kb. 80-100 méter max. a földtõl mérve (nem tengerszinttõl !!) és nagy gond van bárhova le tud szállni. akár földre , akár vízre, ennyi. mi ezen olyan megoldhatatlan? kicsiben is mûködik. gáz kell hozzá (hélim+hidrogén 80%-20% arányban) és máris nem robbanásveszélyes (és ha jól le van zárva akkor csak ritkán kell utántölteni.
Országokon belül nemcsak sétautazásra, hanem kényelmes, biztonságos utazásra is jó . Igaz nem a leggyorsabb, de nagyságrendekkel jobb mint bármi más. Nem kell hozzá vasút, semmilyen út. Egyszerû , olcsó karbantartani és télen-nyáron kényelmes, jó, akár még egy komlett szállodát is lehet bele épteni, étteremmel, hálókocsikkal . stb.

Effendi
Ja most néztem meg kiváncsiságból, tehát már vagy 80 éve feltalálták.
Szánalom...
És ezek hívják magukat feltalálónak.
Sok sikert ehhez a sz*rhoz.

http://bf1942.gametrack.org/sig_3210436_omaha1_times.png

Effendi
Ez mekkora csúsztatás!!! Még hogy új dologról lenne szó.Pfff

Ezt a meghajtási elvet már több évtizede használják nagyban a hajózásban.Úgy hívják Voith Sneider hajtómû.
Akit érdekel rákeres a guglival.
Ezzel a meghajtással üzemel jónéhány komp, így a Balatonon is találkozhatsz vele.
Csak fel kell dobni 4 db.-ot a hajó aljára egy megfelelõ védõráccsal, és akár helyben megfordul, és arra indul, amerre éppen akar.
Pffff

http://bf1942.gametrack.org/sig_3210436_omaha1_times.png

Ha álmodozunk, akkor tudok én is nagyokat mondani.

NEXUS6
De a legjob az elektromos hidrodinamikus meghajtás (lifter), mert ott nincs mozgó alkatrész!😉

Csak épp egy atomerõmû kéne, hogy valamit felemeljen önmagán kívül.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Ezért jobbak az ufószerû modellek, mert a rotorok be vannak zárva egy dobozba.

Arra is gondolni kell, mennyire balesetveszélyes lehet nagy méretben ez a ciklogiro, mert a jelenlegi forgószárnyasokkal is történt már olyan eset amikor túl közel került a forgószárny a földhöz, emberhez. De ennél ez még inkább jellemzõ lehet (a talajt csak azzal teljesen párhuzamos állásban közelítheti meg) Nem lenne alkalmas sok feladatra mert a gép a szárnyak forgásakor megközelíthetettlen (pl.: mentõhelikopternek sem jó).
Valójában tényleg csak kicsi eszközöknél alkalmas...

Mottó: olyan nincs hogy a gyermek nem érti, csak másképp érti... C:

NEXUS6
Amúgy én meg vertex szárnyon gondolkodom. Olyan forgószárnyas gép ahol a levegõ forog és nem a szárny!😉

Kicsi drága szórakozás 😊

Ez is, de neked inkább ezt ajánlom.

"Ami modell-méretben mûködik, az a normálméretben nem mindig. Csapkodó-szárnyú repülõgép (ornitopter) is van modellméretben, de nem jött össze valódiban."

Ezen mit nem értesz? Kis méretben van, de akkorában, hogy beleülj nincs, ráadásul ha lenne valszeg kirókáznád a tegnapi ebéded is, mert igencsak ráz.

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

NEXUS6
Amúgy van még egy forgószárnytípus, ami hasonló ehhez, de a tengelyen kívúl semmi mechanikai elem nics benne gyakorlatilag egy hosszú középsõ részû Z betûhöz hasonlít a keresztmetszete, profilja. A Z betû közepén van a tengely. Nekem volt egy ilyen sárkányom, amit szélben tök jól fel lehetett húzni, jó kis kereplõ hangja volt.
Azon csodálkozom, hogy az sem terjedt el. Bár végül is fél méteres fesztávban egy ilyen tengelyt még lehet építeni és a csapágyazás sem volt túl bonyis, de nagyobban valszeg valahol gondok lennének vele.

Ami modell-méretben mûködik, az a normálméretben nem mindig. Csapkodó-szárnyú repülõgép (ornitopter) is van modellméretben, de nem jött össze valódiban.

Érdekes cikk. Énsem halottam még errõl a meghajtási elvrõl, de szerintem nem lenne hülyeség egy kiseb helikopter méretben is kivitelezni.

És a linkelt oldalért pedig külön köszönet. A téma iránt fogékonyak sok ínyencséget találhatnak ott. 😊
Motoroj
Hangulatos, mint egy léghajó.

Volvo mëg SAAB. http://szomagyarito.hu

Katapult is könnyebben megoldható, nem úgy mint a helikopternél.
Ja most látom a második videóban pont valami ilyesmi van.
Egyébént egy hosszabb jármû 2 (vagy több) "tengellyel" szvsz sokkal stabilabb lehetne...
Érdekes, errõl a meghajtási módszerrõl még nem is hallottam.
Kiváncsi vagyok lesz-e belõle valami...
Sir Quno Jedi
EZ királyság!

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3