165
-
Epikurosz #84 "Researchers have offered a mathematical model based on the changing demography of Europe from 1000 to 1800 AD demonstrating how plague epidemics, 1347 to 1670, could have provided the selection pressure that raised the frequency of a mutation to the level seen today that prevent HIV from entering macrophages that carry the mutation (the average frequency of this allele is 10% in European populations).[9] It is suggested that the original single mutation appeared over 2,500 years ago and that persistent epidemics of a haemorrhagic fever struck at the early classical civilizations."
http://en.wikipedia.org/wiki/Bubonic_plague
-
Epikurosz #83 "'m not exactly an evolutionist but the defect that caused many to survive the bubonic plague comes to mind. The plague got into cells via the same two protein receptors as HIV, and some people in western europe have a genetic defect which lacks one of those two protein receptors. therefore, it is impossible for those people to get the bubonic plague, and those people's descendents (the ones who inherited the defect) cannot get HIV, no matter how many times they are exposed."
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080208132835AAMVF2B -
Epikurosz #82 nyomozok...
http://pharyngula.org/index/weblog/comments/marty_pomeroy:
"In the 1980's, a small community of people in Italy were found to have a mutation of a protein which plays a role in removing cholesterol from cells."
-
Epikurosz #81 Pontosan!
Kell nézni a tévét, azért.
Delta-akárhányas génről van szó.
Csak úgy mellékesen, szó volt egy pici olasz hegyi falucskáról, vhol északon, amelynek a lakói szintén egy pestisjárvány szerencsés túlélőinek leszármazottai. Náluk az az érdekes még, hogy hiába eszik a zsíros szalonnát, mint általában a hegyi népek, a koleszterinszintjük mégis tök normális. Én már nem emlékszem a falucska nevére, de érdemes lenne eltölteni ott egy vakációt, és felszedni egy ilyen jó genetikájú csajt, hogy az esetleges utódaim ilyen egészséges hajlamokkal szülessenek. Jó, mi? :-) -
Archenemy #80 Nálunk is nagy baj lesz, mert a köztudat szerint ez homoszexuálisok betegsége, pedig már évtizede több heteró HIV fertözőtt van, mint a meleg.
jajj ne legyünk ilyen butuskák, hiszen heteróból 50x annyi van, mint melegből. Ha a homik 20%-a fertőzött, a heteróknak meg 1%-a, akkor darabra több heteró lesz ugyan fertőző, de mégis nagyobb esélye van egy homokosnak elkapni, mint egy heterónak...
mert nem azért lesz buta, mert sárga vagy fekete
Nem azt írta, hogy "azért buta, mert színes", hanem "buta, és színes". Nincs ok-okozati kapcsolat a kettő közt, ahogy a kutya sem azért szőrös, mert ugat, hanem szőrös ÉS ugat. -
turul16 #79 Ha betegek nem patkolnak el, ha fizetnek, de terjeszthetik a kort. Akkor az elobb-utobb oda vezet , hogy szinte mindenkinek kellesz gyogyszer adot fizetnie..
Gyogyszer gyarak tuti jol jarnak.. -
sKie #78 Pont ezt akartam en is irni, hogy volt regen vmi musor, hogy azoknak az embereknek a leszarmazottai, akik anno a legnagyobb pestisjarvanyokat is tuleltek, vedettek a HIV virus fertozese ellen is. Vmi feherje hibas a sejt felszinen, vagy vmi ilyesmi, amihez a HIV virus hozzakapcsolodna, de igy nem tud. Mondjuk ettol meg jelen van a szervezetben, csak nem fertoz, igy "csak" hordozova valik az alany. Javitsatok ki, mert nagyon regen volt az a mausor, nem hinnem, hogy teljesen korrekten irtam le. -
Epikurosz #77 Mi/ki kalibrálta 150-re? -
#76 Na ezt majd 110 év múlva megbeszéljük!;) -
dez #75 Ha éppen nem mutatható ki a vérből, akkor nem is fertőz... -
dez #74 Egyébként az ember állítólag úgy 150 évre van hitelesítve, és akár egészségesen is élhetne az idő nagy részében. -
dez #73 Ja, oké. Viszont ha úgy van, ahogy írtam, akkor nem a P53 miatt halunk meg, mert az a továbbmásolás számát korlátozza, nem a "master copy"-ról készült másolatokét. De lehet, hogy az őssejtek osztódását is ugyanez korlátozza, utána kellene nézni. Mindenesetre az őssejtek sokkal tovább élnek, mint a többi sejt. -
#72 Ez is olyan mint a TERROR elleni háború : Minél hamarabb látjuk be, hogy elvesztettük, annál hamarabb tanuljuk meg kezelni a jelenlétét. -
warchief #71 Én egyedül a "Soha nem győzzük le az AIDS vírusát" kifejezést tartom erősnek. Persze én az orvostudományhoz nem konyítok, viszont azt tudom, hogy a tudomány nagy tempóban fejlődik. Gőzünk sincs, hogy milyen orvosi eljárásokat fognak kifejleszteni a jövőben. -
Failure #70 banyek, olvastad te ezt a cikket??
Épp arról szól, hogy évekig szinte kimutathatatlanul meg tud bújni a szervezetben, akár pár sejtben is, ahonnan újra fertőzőképes...
de persze, te bízz egy vállon ejtett karcolásos gyorsteszten, nyilván megbízható eredményt hoz! :D -
Epikurosz #69 Nem.
ezeket a gyógyulásokat dokumentálták, tudnak róla az orvosok.
A spontán gyógyulásokért ugyanaz a gén felelős, amely a páciensek őseit a pestistől is megvédte. -
Duncan Idaho #68 Az egésznek már a Címe is hülyeség.
Km 1 éve számoltak be a Tv-k arról hogy egy ipse regisztrált Aids-es volt...
Aztán egy szép nap minden orvosi beavatkozás nélkül a 33. teszt szerint meggyógyult...
Egyes elmesélések szerint Afrikában is voltak már ilyen gyógyulások... csak az ugye nem regisztrálta senki sem. -
A1274815 #67 Nem a P53 a bug, hanem hogy bugos a másolása a DNS-nek. Igaz hogy nem ettől öregszünk, de ettől halunk meg idősen, ha nem vagyunk betegek, stb. -
dez #66 Szal ez valahogy úgy van, hogy van egy "master copy", és mindig onnan indul a másolás, x-szer ismételve. -
dez #65 Hát ja, legfeljebb lesz egy viszonylag egészséges emberiség, tele bugokkal. :) -
dez #64 Ez a P35-ös dolog nem haszontalan hiba! Ez biztosítja, hogy a sejt csak annyiszor osztódhat, hogy még nem keletkezik túl sok mutáció. Nem ettől öregszünk. Az osztódás az őssejtektől indul, amik bármennyiszer osztódhatnak. -
Pintyőke #63 Elkulonitest etikatlannak es embertelennek tartanam (ugyan akkor kivitelezhetetlen), viszont a rendszeres szurest MINDEKINEK kotelezove tennem! Kis szurit mindenki kibir. Legalabb mindenki magarol megtudhatja, hogy tenyleg fertozott-e vagy sem, es ezzel is rengeteg ember eletet "mentenenk meg"! Igaz, ez sok sok kiadas lenne az OEP-nek. :) -
A1274815 #62 Én nem hiszem, hogy halálos betegségeknél nagyon odakéne figyelni a hosszótávú mellékhatásokra. Közölni kell a beteggel a lehetőségeit és válszthat az esetleges gyúgylás vagy egyeébb következmények mellett az esetleges időelőtti halál vagy az időzített biztos halál között. -
A1274815 #61 Nem nézek TV-t manapság mert ritkán adnak olyat amit megérné. Ez inkább egy kicsit sci-fi jellegű gondolat töllem, de hiszem hogy megvalósítható lesz (szerintem <100 év múlva köszöbön lehetne, ha elindítanák).
Egyre jobban tűnik nekem úgy, hogy a világ összes valaha megírt software-ben kevesebb a bug, mint az ember genetikai kódjában. Ennek többek között az is lehet az oka, hogy az emulúciót a rádiaktívitás működteti, az meg hogy éppen hol milyen mutációt hoz létre az a véletlen dolga. És az evulúcióban csak egy dolog számít a minnél nagyobb számú útód létrehozása. Az nem számít hogy televan hibával. De ha valami nagyon férre sikerűl, akkor sincs semmi gond, majd kihal és kölönben is az edulúció majdnem addig próbálkozhat amíg össze nem jön neki. -
fade2black #60 Soha szó az SG!n grat! -
dez #59 Hát, szín tiszta rasszizmus volt, amit írtál, illetve ahogy megfogalmaztad, mert nem azért lesz buta, mert sárga vagy fekete, hanem mert elmaradott körülmények között él. -
Aviak #58 Mellesleg az az orvos, aki ilyet ki mer ejteni a száját, hogy a betegek reményeit is a sárba tiporják, azt jól orrba verném, ez nem megengedhető. -
Aviak #57 Az első lépés egy HIV gyorsteszt lenne, amit tényleg nem tudom, hogy hogy nem találtak ki. Egy kis karcolás, vagy valami, persze, ha gyógyszerekkel el van nyomva, akkor nem biztos, hogy kimutatható, de akkor kisebb valószínűséggel kerül a testnedvekbe.
Mondjuk, aki gumi nélkül reszel olyasvalakit, akit nem is ismer igazán ,az megérdemli valamilyen szinten. -
dez #56 Ja igen, én a tartós párkapcsolatra szavazok, mert a gumit én sem bírom. -
dez #55 Hát ja, az ilyesmi még nagyon messze van, és az első időszakban nem kevés gond lesz belőle, mert hogy szokásukhoz híven előbb kezdik akkor is alkalmazni, mint igazán kiismernék az egész szervezet működését. -
dez #54 Csak éppen Afrikában, meg talán pár más helyen többen lennének bent, mint kint.
Amúgy sem megoldhat, mert akkor jönne az, hogy a herpeszeseket is zárjuk be, meg még ki tudja, kiket. Mert hogy kezeléssel az AIDS sem okot nagyobb problémát. -
dez #53 Aha, tudom, azokra a sejtekre gondoltam, amiknél nem működnek ezek. -
tomcsa4 #52 Hát igen, csakhogy olvastam egy újságban (ne Blikk szintű szarra gondolj) egy megdöbbentő cikket: Afrikában az Aids-esek között olyan babona áll, ha megdugnak egy szűzet (kislányt pl), akkor meggyógyulnak. Igen elég vicces elsőre, de tudjátok, milyen visszamaradottak! Babonákból élnek! Így már nem tréfa!
De természetesen azért fenntartásokkal kezelem, hátha nem igaz mégsem! -
#51 Szerintem egy ember nem lenne, aki bevállalná, hogy beköltözik egy ilyen városba. Kurva izgi lehet, hogy naponta halnak meg a haverjaid körülötted.
Egyébként az egész probléma azzal kezdődik, hogy (a rasszizmust félretéve), mind a sárga, mind pedig a fekete eszméletlenül buta népség.
Én sokáig nem értettem, hogy afrikában mi a tökömé nem tudják megérteni, hogy ha gumi nélkül szúrnak, elkapják az AIDS-et és megmurderelnek. Voltam Dél-Kelet Ázsiában 1 évet és hihetetlne, de egyszerűen nem tudják az emberek, hogy az AIDS mennyire veszélyes. Statisztika kimutatta pl. hogy a kurvák kb. 20%-a AIDS-es Malajziaban. Ilyen adatok mellett nincs az az isten, hogy én akár gumival kockáztassak. Viszont a sárgák, még ha mondják is nekik a kurvák, hogy fertőzöttek, nem érdekli őket és nem akarnak gumival dugni. Haverom, aki indonéz volt, simán szúrta az összeset, persze gumit nem használt. Ennek eredményeképp nem tom, hogy AIDS-es lett-e, de jó pár csajt felcsinált, aztán fizette az abortuszt. Mondta, hogy pedig ő még előtte kivette. Azt se tudják egyszerűen, hogy nem csak durrantás után van esély a gyerekre, hanem már előtte is.
Tehát először ezeknek az idiótáknak kéne elmagyarázni, hogy mi az az AIDS. -
endale #50 Immunrendszer megírása? Még egy normális oprendszert sem tud írni az ember nemhogy immunrendszert. Egyébként is mindenkinél más a séma (mint ahogy azt már írták előttem), nem lehet általánosítani, akkor meg jobb a gyári védelem. Nem néztek egy kicsit sokat tvt?
Jó dolog, hogy itt tart az AIDS kezelése, aki elkapta nem főtt le neki feltétlenül a kávé, de a lényeg a megelőzés. A gumi megéri az árát akárhogy is nézem (olcsóbb mint a nemibetegségek kezelése, a tartásdíj vagy a temetés). Még nem utasítottak el a gumi miatt szóval nem értem, mi ezzel a gond. -
DompR #49 A HIV ellen tényleg az elkülönítés tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak, csak az a gubanc, hogy nincs elég hely, meg páran ki is akarnának szökni, szal kellene biztonság is nemkicsi. De pl. országonként pár elkerített, többé-kevésbé önellátó, kisvárosnyi "tábor" megoldható lenne, csak ugye összefogdozni nehéz lenne őket, meg nem mindenkinek tetszene az ötlet ofc.
És mégegyszer, NEM megsemmisítésről beszélek, kéretik nem összetéveszteni egy bizonyos osztrák festővel ;) -
A1274815 #48 A legtöbb rákos sejt öngyílkos lesz. Az immunrendszer pedig csak néhánya típust képes megtalálni (a nagyon szembeőtlőket).
A baj ott kezdődik, hogy a P53 gén sérűl és így a P53 enzím nem tudja ellenőrízni, vagy elpusztítani a sejtet (igazyából appródarabokra tépi szét az összes DNS-t a sejtben), ez már jó indulató daganat nak számít, de már sérűlt ez által a szaporodási korlát, mely a DNS végein lévő záró szakaszok fogyásának tudható be, azaz a DNS másolásolata rövidebb, mint az eredeti (ha még egyszer valaki azt mondja, hogy a természet, az evolúció tökéletes, akkor belefojtom egy kiskanál vízbe ). Ha működik a P53 és eléri hasznos genetikai részeket a rövidülés a sejt öngyilkos lesz.
Ha történik több a sejt felszínén a szaporodást szábájzó receptorok kódját nem érintő változás még mindig csak jóindulató a daganat, nem számít hogy mennyíre különbözik az eredetitől.
A legnagyobb baj az amikor a szaporodást szabályzó receptor kódja sérűl. Onnatól kezdve rosszindulatóváválik. -
dez #47 Hát igen, csak épp >100eFt, és komoly kockázatai is vannak. Már többen belehaltak az oltásba. :P -
dez #46 A bélbaktériumok a legfontosabbak, nem csak az emésztés miatt. Elég szoros kapcsolat van a szervetet immunrendszere, és közöttük. Ez évmilliók óta így van, a genetikánkba is be van íródva. Ha valakinek kiölik vagy legalábbis meggyengítik a baktériumflóráját, mindenféle problémák kezdődnek, és nagy eséllyel allergiás is lesz. Vagy pl. a megfelelő bélflóra a vastagbélrák kialakulásának esélyét is nagy mértékben csökkenti. (Egyébként a sok kajában meglévő tartósítószerek sem tesznek nekik jót.) -
#45 Akkor igen...
"A betegséget főként fertőzések váltják ki. A legveszélyesebb kórokozó a humán papillómavírus (HPV), de jelentős mértékben fokozza a kockázatot a nemi szervi herpesz, a chlamydia trachomatis, sőt a teljesen aspecifikus gyulladások tartós fennállása is."