41
  • bunny
    #41
    "Ráadásul a Microsoft épp a legjobbkor újította meg az Office csomagját"
    Ez, ezt a sületlenséget, az office 2007 a legnagyobb rakás k*ki amit eddig az ms kiadott. Pedig próbálkozik rendesen.
  • julius666
    #40
    Na azt nem nagyon vágom, mire jó, hogy csinálnak "online photoshopot", de most komolyan? Mi a francért nem elég egy letölthető szoftver, amivel aztán felpakolhatod a készített képeket egy szerverre? Miért a szerveroldalonk kell a képeket feldolgozni? Vagy a videókat? Egy 5 gigás nagyfelbontású filmet (mire az első ilyen megjelenhet, már szerintem a HD rég el lesz terjedve...) aztán sok értelme van feltöltögetni...
  • chuky123
    #39
    IIS????? azt ne keveverd ide az ugyanis az ms webszerver,- ftp szerver szolgáltatása. Szóval nem értem minek webszerver a futtatáshoz a kliens oldalon?
  • Oldern the 1st
    #38
    Mondták már, hogy az online szoftver is szoftver?
  • waterman
    #37
    tök jó. én már várom a netes partition manager progikat.
  • turul16
    #36
    1. kutyat nem erdekli, sokan fejleszetnek webre , es neha egyszerubb is.
    2. Mi az az IIS ? :P ('S' ~ szolgáltatás). Ha mondani akarsz valamit, akkor ne egy potolhato termek nevet.
    3. Hatarozottan stabilan van hallozatban, tobb gepem osszekotve :)
    4. 45 gyenge pont ? , Meselj!!
  • opeca
    #35
    Online szotverek? Ugyan, érdekességnek még jók, de amíg:

    1. Jóval nehézkesebben lehet programot írni webes alkalmazásfejlesztőben,
    2. Amíg IIS szolgáltatásra van szükség,
    3. Amíg nem lehet határozottan stabil hálózati kapcsolatokat kiépíteni,
    4. Amíg a hálózatoknak 45 gyenge pontjuk van,

    addig teljesen felesleges komolyabban foglalkozni a netes szoftverekkel...
  • halgatyó
    #34
    Van még egy szempont: a kiszolgáltatottság. Már sokszor volt, hogy valamit az interneten megnéztem, aztán később még egyszer meg szerettem volna nézni, vagy valakinek bemutatni, és nem volt ott.

    Eltűnt! Leszedték. Valakinek nem tetszett.

    Hát b... meg a ...************************** aki kitalálta ezt a kizárólagos onlájnosítást!
    Azt értem, hogy sokmindent on-line szedünk le. De igen erős igény van arra is, hogy bizonyos fontos tartalmakat archiválni lehessen! a KIZÁRÓLAG on-line elérhető tartalmakat bojkottálom.
    Valakik azt szeretnék elérni, hogy majd minden letöltésért fizetni kelljen! Nomeg hogy büntetésből lehessen valakitől eltiltani minél több és fontosabb tevékenységet. Erre megy ki a játék, ismerjük már az ilyen irányú törekvéseket, meg rengeteg tapasztalat van az élet más területeiről.
  • zoozoo
    #33
    "Mindenesetre aki gugli, vagy ms kereőt használ a saját gépén, az búcsút is mondhat a bizalmas adatainak, mert adatnak ugyan megmarad, de már nem lesz bizalmas..."

    Hűű, ez izgalmasnak hangzik - hogy működik ez? :)
  • Sir Quno Jedi
    #32
    Meg van PDA, MDA, az mindig az emberrel van.
  • Molnibalage
    #31
    "Mit csinál egy mai modern irodista, ha csak le kell jegyeznie gyorsan valamit"

    Feltalálák a papírt elég régen. Áram és nem sem kell hozzá...
  • willcox
    #30
    "A szoftver halott - temetés 2011-ben" - ismét egy bulváros cím, ami ráadásul hazug is.
    Egyrészt nem lesz itt semmiféle temetés még átvitt értelemben sem, másrészt meg az interneten elérhető alkalmazások nem szoftverek?
    Az online dolgok komoly célra egyrészt alkalmatlanok, másrészt az előállított tartalomhoz csak az nem fér hozzá, aki nem akar. Vagyis bizalmas tartalmakat nem szabad egy fizikailag bárki által elérhető helyen tartani.
    A személyes dolgokat csak saját gépen, céges dolgokat saját gépen és/vagy a cég szerverén. A VPN-t sem véletlenül találták ki.
    Mindenesetre aki gugli, vagy ms kereőt használ a saját gépén, az búcsút is mondhat a bizalmas adatainak, mert adatnak ugyan megmarad, de már nem lesz bizalmas...
  • Sir Quno Jedi
    #29
    Nálunk a tűzfalon is tűzfal van, zónásítva, HTTP proxy, vírkergek mindenhol ÉS semmit sem lehet online tartani, talán nem is véletlenül. A legelső audit letörné a kezünket, ha így tennénk. Előre is szeretnék gratulálni mindazon cégeknek, akik elég hülyék hozzá, hogy harmadik személyre bízzák a belső adataikat, aki természetesen SEMMIFAJTA garanciát nem ad azokra. Szerződés, erkölcsi, titoktartási nyilatkozatok, jogi szabályozás az ablakba... Hajajjajj... Szép világ jön, ha 1x a dilettáns laikusok akarnak 1xű és nagyszerű megoldásokat használni!

    Ja és a Pénzügyi Felügyelet is csókolta"ss"a őket! :D
  • endale
    #28
    A totális ellenőrzéshez tökéletes lenne, ha mindenki csak online szoftvereket használna. Persze tudom, most is meg lehet figyelni bárkit, de egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb a szerveren nyomozni, mint betörni mindenki gépébe.
  • juzosch
    #27
    Dokumentumok online tárolásához céges környezetben tökéletetes megoldás lenne, ha közbe lehetne iktatni BÁRMILYEN rejtjelező szoftvert.
  • Stiff
    #26
    Már csak azért is élni fog az offline szoftver, mert ha a hatóságok és a jog teljes térnyerést kap a weben, az emberek keresni fogják a kibúvókat, és a napnál is világosabb, hogy ezt offline fogják művelni...(Az ember még mindíg kreatívabban gondolkodik mint a gép!)
  • dronkZero
    #25
    Hm. Azon a problémán gondolkozom, hogy "nade mivan, ha eelmegy a net?"...
    Hosszú távon jó lenne, ha sokan térnének át az online szoftverekre, és nem csak a nagyi a receptjeivel, hanem vállalkozások is. Akkor idővel a szolgáltató rá lenne kényszerítve, hogy konstans jól szolgáltasson, és hogy a tényleg szükséges karbantartások gyorsan elintéződjenek.

    20 évvel ezelőtt rendszeres volt az áramszünet. Ma már nem annyira... Remélem az internetszolgáltatás is előbb-utóbb eljut idáig...
  • JeD
    #24
    "Ha a felhasználók meg lennének elégedve korlátozott funkciókkal (amit most a G docs nyújt), akkor még mindenki Word 6.0 és Excel 5.0-t használna."

    Fenét, az új funkciók legfeljebb cégeknek kellenek, de én pl. meg tudnám számolni egy kézen, hányat használtunk belőlük. Annak, hogy nem Word 6.0t használ mindenki, egyetlen oka a változó fileformátum.

    Mondom mindezt úgy, hogy nem vagyok online software-párti, bár pl. a SunRay tényleg jó, de az csak semi-online.
  • bakagaijin
    #23
    Én dolgoztam ilyen thin kliensekkel, egyszerűen baromi jók. A SunRay egy pici kis doboz, zajtalan, gyakorlatilag csak a perifériákat kell rádugdosni és már megy is. A nagy előnye, hogy dinamikusan lehet szétosztani az egyes klienseket (mem és cpu igény). Menedzselni őket a világ legegyszerűbb dolga, szemben az-akkor-és-azt-veszünk-aki-épp-visszatejel beszerzési policyvel összeállított gépparkokkal. Elég csak a háttérparkot bővíteni-fejleszteni, mert a doboz igazából "semmit" nem csinál, tehát nem kell X-évente új pc-ket venni. Hatalmas költség és áram-megtakarítás. Egy probléma van velük, ezek _desktop_ gépek leváltására valók, a laptopokkal nem tudnak versenyezni. Olyan helyeken ahol kvázi-fix helyen (értsd: irodán belül mozognak) dolgoznak emberek és nem kell on-site járkálni egyszerűen tökéletes, de mihelyst ki kell mozdulni az épületből: halott dolog. Nagyon sok helyen tudnák használni.
  • arrakistor
    #22
    "A szoftver halott - temetés 2011-ben" - NO COMMENT, sőt inkább:

    pfff
  • bakagaijin
    #21
    Magáncélra jók ezek a toolok, a legtöbb megjelenik offline változatban is, tehát emiatt sem kell parázni.

    Viszont vállalati környezetet tekintve én elég szkeptikus vagyok. Amerikai cégnél dolgozó ismerősnél company policy szinten van tiltva a Gugli használata bármiféle céges info tárolására/közlésére. Az indok: csak ne indexeljen... És teljesen megértem, személy szerint igyekszem gátolni őket (külön böngészőprog anon-proxyval hogy ne lehessen a profilhoz hozzácsapni a maps, keresési, finance és miegyéb infókat), de ez személyes paranoia, egyszerűen nem tetszik ahogy somolyognak a riportok alatt amikor az indexelésről kérdezik őket. Office-ra meg inkább ThinkFree.org, jóval többet tud, mint a google docs.

    Egyik kolléga megjegyezte, hogyaszongya "milyen érdekes: amit az MS-nek nem adtak meg az emberek és roppant gyanakvással fogadtak (ld. Passport), azt teljesen önként és dalolva odaadták a Google-nek."
  • Evil Merodak
    #20
    Én irodában dolgozom és saját tapasztalatomat tudom csak leírni:

    "Mit csinál egy mai modern irodista, ha csak le kell jegyeznie gyorsan valamit,
    fog egy cetlit ami a keze ügyébe akad és felírja rá.

    "ha a munkatársakkal kell egy ad hoc gyűlést összehoznia?"
    Szól nekik telefonon. Még mindig gyorsabb mint az e-mail.

    Ha a "szakértőkön" múlna már WC-re is vinni kéne valamilyen gépet.
  • Mike
    #19
    na persze
    majd óránként fizetek ha szöveget akarok szerkeszteni
  • Evil Merodak
    #18
    Az offline szoftver élt, a szoftver él és élni fog.
  • Darth Sith
    #17
    " a dokumentumai bármikor elérhetők legyenek, kollégáival együtt tudjon dolgozni, ne kelljen hat megás email csatolmányokkal stresszelni a levélcímzetteket vagy éppen ne legyen a világ legértékesebb dolga egy pendriv"
    Lehet, h én tudom rosszúl, de véletlenül nem erre találták ki az ftp-ket? amelyek kicsit biztonságosabbak adatvédelmi szempontokból, mint egy multicégre bízni a dokumentimjainkat, amelyekhez bármikor, tudtunk nélkül is hozzáférhetnek? Inkább egy privát, védett FTP. Total commanderben 2 klikkeléssel lehet hozzá csatlakozni és máris mozgatni az állományokat, tényleg bonyolúlt. Arról nem is beszélve, h az M$ Office-ban van lehetőség arra, h élőben, több munkatársunkal párhuzamosan szerkesszünk egy dokuemntumot, tudtom szerint.

    " az Adobe Photoshop bármilyen feladatot megold, amit pixelgrafikával tenni lehet, csakhogy a tömegek számára ezek javarészt felesleges bónuszok."
    A photoshop nem tömegeknek készül, hanem fotósoknak, grafikusoknak, akiknek kellenek ezek a funkciók, nem véletlenül kerül is annyiba amennyibe. Joh, lewarezolni le lehet, és csak akkor jut el a tömegekhez, de ők meg nem a célközönség, ergo nem érdekelnek senkit.
  • freemanone
    #16
    "A fenti osszes funkciot kezeli meg az opera is, tehat nem olyan nagy dolgok. A fontosabb kulonbseg inkabb abban van, hogy az ember hol akarja tarolni az adatait es hogy akarja elerni oket."

    Aki a nap 24órájából 16ot online tölt annak egyszerűbb elérni a dolgokat ha mindent egy helyen lát és nem kell tökölni a gépek közötti synch-el sem. Valamint nem kell az e-mailek vírus ellenőzésével sem foglalkozni. Ott van még a Googledocs-ban az online PPS viewer is ami szükségtelenné teszi a powerpoint telepítését azok számára aki nem használja azt szerkesztésre csak nézegetésre. Az operában ez hol található meg? Céges adat meg céges helyi replikát használó levelező kliensen menjen, az a legtisztább. :)
  • Yv@n
    #15
    "Ja és erről az it szakértőjük is tud?"

    Valószínűleg tud, mert a komolyabb helyeken, ahol hallottak már olyasmiről, hogy vállalati biztonsági policy, olyan lazán tiltja a google(és egyéb online) szolgáltatások 90-95%át a tartalomszűrő, hogy ihajj :))
  • floatr
    #14
    Ez a marhaság minden évben előkerül. Egy magát valamennyire is komolynak tartó piackutató cég nem merne ilyen témát előrángatni, pláne ilyen becslésekkel. Nagyon rég foglalkoznak már a NC-vel, de leszámítva ezt a pár web2-esnek mondott alkalmazást, általános célú szoftvert nem sikerült még csak részben sem kiváltani online változattal.
    A specifikus fejlesztéseket meg pláne.

    Bár még az is benne van a pakliban h ez a cikk ferdíti az eredeti sajtóanyagot.
  • Csi9aa
    #13
    Az elemzés a hivatásos ingyenélők "munkájának" újabb terméke...... Kösz a semmit.
  • Kaadi
    #12
    A 90es években több cég, köztük a Compaq, Sun és mások, hírdették, hogy néhány éven belül el fognak tűnni a hagyományos számítógépek és Thin-client rendszerek fogják őket felváltani, amelyek az oprendszert és a felhasználói programokat szerverekről fogják futtatni. Sok cég vett ezekből a gépekből abban a hitben, hogy a jövőre készülnek, de a forradalom akkor is elmaradt.

    Ezek a jóslatok csak arra jók, hogy munkát adjanak néhány vállalati elemzőnek. Melyik komoly cég fog leváltani egy bármire jó irodai programcsomagot egy lebutított webes alkalmazásra? Ne felejtsük el, hogy a MS-nek is van Sharepoint Services, Exchange és Sharepont Server platformja, ami hátteret nyújt a hatékony együttműködésre. A design/fejlesztő programok szintén kínálnak szerver komponenseket, lásd Adobe Creative Suite, Visual Studio, Expression.

    A Google Apps meg fog maradni "a nagyi feltölti a recepteket", illetve "a diák megírja a dolgozatát" feladatokra. Ha a felhasználók meg lennének elégedve korlátozott funkciókkal (amit most a G docs nyújt), akkor még mindenki Word 6.0 és Excel 5.0-t használna. Elég csak azt nézni, hogy hány felhasználó kérte a nagyobb Excel táblázatokat, az új mátrix formulákat és az adatbáziskezeló funkciókat. Az offline alkalmazások még 2021-ben is itt lesznek...
  • Iamzozo
    #11
    2011 kicsit korai lenne, hosszabb folyamat és közel sem biztos, hogy úgy megy végbe hogy minden átvonul. Pl. a microsoft is arra gyúr, hogy mint adattárolás legyen a server oldalon, a kliensoldalon marad a software. Emelett a google online alkalmazásai is pont erre gyúrnak, mint pl. a reader, hogy offline esetben is működjön. Tehát ha nincs net még mindig futhat a program a kliensoldalon tárolva a korábbi leveleket. Egyre inkább tartunk ott hogy kezd szakadásmentesebb lenni a net (nem tapasztalat azért), de ettől még nem megy mindenki online. A google is sokat gyúr a biztonságra, de minek ha a céges alkalmazott user/pass-a: pista/pista. Ettől azért a törhető windows is jobban véd, vagy az ingyen firewall. Nem a postaládában tartjuk a házi kasszát, csak azért mert van rajta zár. Mint valaki írta, szépen fejlődik de közel sincs még ott ahol az asztali alkalmazások vagy inkább enterprise megoldások.
  • Aviak
    #10
    "Emellett számolni kell a lokalizáció hiányából fakadó hatásokkal is..."
    Mi az, hogy a lokalizáció hiánya? Ez jelent valamit?
  • kvp
    #9
    "Ezen kívül még sok hasznos funkció elérhető rajta köztük az e-mail fiókomat is folyamatosan monitorozhatom. Kirakható egy kis ablakban, a legutóbb kapott 1-9 üzenet. Egy szó mint száz jók az online megoldások, szükség van rájuk, de nem tudnak mindent helyettesíteni a mai technikai fejlettséggel. Ahhoz teljesen új server architektúrákra lenne szükség, valamint a globális internet sávszélességet meg kéne sokszorozni. Pár nulla elég volna a végére"

    A fenti osszes funkciot kezeli meg az opera is, tehat nem olyan nagy dolgok. A fontosabb kulonbseg inkabb abban van, hogy az ember hol akarja tarolni az adatait es hogy akarja elerni oket. Ha valakit nem zavar, hogy valami ismeretlen helyen vannak, fizikailag tavol akkor nyugodtan hasznalhat online szoftvereket. Ha valaki jobban bizik a fizikailag elerheto tarolasban, akkor maradni fog a mostani lokalisan telepitett megoldasoknal. Mindket megoldasnak van elonye, de ha valali szeretne neha offline (standalone) modban lenni, akkor jobb ha maganal tartja az osszes szukseges szoftvert es adatot. Adatbiztonsag szempontjabol csak egy dolgot tudok mondani: ha egy gep nincs osszekotve semmilyen halozattal, akkor nem lehet kivulrol hozzaferni. Ez igaz a zart ceges rendszerekre is, amik egyre jobban terjednek. Melyik olcsobb: bizonsagos tuzfalrendszert kiepiteni es fenttartani (ha egyaltalan lehetseges) vagy ket gepet venni mindenkinek, egyet a munkara, egyet a net eleresere? Aki keveri a kettot elobb utobb mas kezeben fogja latni az osszes adatat es a vagyonat is. Maganembereknek meg csak annyit mondok, hogy egy online csaladi fotoalbum is tartalmazhat kritikus informaciokat. (pl. lakas elrendezese, riasztorendszer tipusa, nyaralasi szokasok, stb.)
  • JL666
    #8
    szerintem még fejleszteni kéne a spreadsheet-et, még közel sem tud annyit, mint az excel...
  • assdf
    #7
    "Mit csinál egy mai modern irodista, ha csak le kell jegyeznie gyorsan valamit, ha folyton fel kell jegyeznie a dolgokat egy élő adatbázisba, ha a munkatársakkal kell egy ad hoc gyűlést összehoznia? Többnyire bezárja a Microsoft Office programokat és megnyitja a Google Docs & Spreadsheets-t. És igaza is van. "

    Ja és erről az it szakértőjük is tud? Én biztos nem tárolnék külső ellenőrizhetetlen helyen fontos dolgokat. Magánszemélyeknek teljesen jó lehet, de azért a céges dolgokat nem szivesen biznám külső személyre, még ha az a google akkor sem.
  • freemanone
    #6
    Komolyabb hardware igényű software-ek jelen állás szerint nem lennének képesek netről futni és felhasználók százezreit kiszolgálni egy időben, perpill fizikailag lehetetlen. Támogatom az online megoldásokat én is, de például céges környezetben nem biztos hogy hasznos a bárki által használható online (pl.: googledocs) office. A gond ott kezdődik hogy vannak cégeknél harmadik félnek nem kiadható dokumentum, namost fent áll a veszélye a dolognak hogy ahhoz olyan jut hozzá akinek abszolút nem kéne. Ugyanis a Google mint ezt nem is tagadja magáról elemzi e-mail-jeinket dokumetumainkat stb.. Ettől függetlenül én is Gmail-t használok mert egyszerű jó és könnyen kezelhető, valamint tele van olyan megoldásokkal amik miatt nem kell hogy fájjon a fejem az otthoni/céges gépeken. Valamint a Google-nek van egy úgynevezett IGoogle oldala is amit pillanatok alatt testre szabhat az ember és tökéletes kezdőoldal válik belőle. RSS Feed-ek megjeleníthetőek rajta, nagyon sok magyar nyelvű portál rendelkezik ilyennel, főleg a hír portálok, és ezeket már néhány programozó elérhetővé is tette IGoogle Gadget alatt is. :) Ezen kívül még sok hasznos funkció elérhető rajta köztük az e-mail fiókomat is folyamatosan monitorozhatom. Kirakható egy kis ablakban, a legutóbb kapott 1-9 üzenet. Egy szó mint száz jók az online megoldások, szükség van rájuk, de nem tudnak mindent helyettesíteni a mai technikai fejlettséggel. Ahhoz teljesen új server architektúrákra lenne szükség, valamint a globális internet sávszélességet meg kéne sokszorozni. Pár nulla elég volna a végére :)
  • haxy27
    #5
    Hát az 50mb=6,25MB az kevés lenne egy videó vágásra ha fel akarsz tölteni 1, 2 gigát. mondjuk 50MB már inkább. Na meg énekem sosem fog olyan progi kelleni ami csak netten keresztül érhető el. Mondjuk a biztonságimentés vagy teljes rendszervisszaálitó amit a neten tárolok az érdekelne, de hát fizetni nem akarok azért is igy marad a helyi +1 HDD.
  • mousee
    #4
    De tényleg, itt az igazság. Van ami felkerülhet online-ba, és van ami nem. Csókolom. Ennyi.
  • mousee
    #3
    Az, hogy az office-t feltegyék netre, ez egy marha jó gondolat. Nekem marhára tetszik, használom is a google docs-ot, és szerintem az irodák nagyrészében bőven elég is lenne ez. És tényleg a legjobb az egészben azaz, hogy bárhonnan elérhető a dolog, és nem kell szinkronban tartani 2-3 gépet, ha mondjuk van egy benti irodai gép, laptop, meg esetleg egy otthoni. Viszont tényleg ott a kockázat, hogy mivan, ha a szolgáltató karbantart... azt akkor csend van. Szal megvannak ennek is a rizikói. Az, hogy a videóvágás valaha felkerül a netre...az egyelőre egy szép álom a mostani feltöltési sebességek mellett :) Meg amúgy sem érné meg ez senkinek sem. Kinek kéne bika gép, ha minden a neten megy? Én pl a videóvagdosás miatt feccőltem a gépbe pont. Na most ha ezt neten meg lehetett volna oldani, akkor inkább vettem volna egy nagyobb feltöltésű netet... De itt mondjuk ilyen 50megabit feltöltésű kategória a minimum...legalábbis szerintem :P
  • BlackRose
    #2
    Baromság. A piacon egyszerűen mindkét "model" jelenlesz éppen úgy mint ma, csak esetleg az arányok némileg változnak (valószínűleg az online software javára). Először is két nagyon különböző alkalmazási területről van szó. A két "model" nem zárja ki egymást (esetleg egy szűk területen), a szoftware amin alapszik az egész online világ nem lehet online, OS, adatbázisok, stb. nélkül nincs online software. 3D, 2D grafikai software, fejlesztői software stb. valószínűleg soha nem lesz online, bár nem profi szinten. Ami az office féle software-t illeti itt gondolom az online verzió győzhet azoknál akik kis és esetleg közepes felhasználók, most persze ide elég nagy százalék tartozik, de nem hiszem, hogy ez sokkal több mint 50%, tehát egy óriási piac lesz mindkét "model" számára. Különben már tényleg nevetségesek azok a pelenkás hülye dumák amelyek szerint a Google lesz a világ és a Microsoft meghal. Az igazság abban van, hogy ez a két cég elkezdett valamit, és mind kettő komoly játékos marad, de egy sor kisebb nagyobb játékos is csatlakozik a játékhoz, éppen úgy mint annak idején a Ford és a GM, egyik sem halt ki (még most sem), de mind kettő már csak egyik a sok meghatározó cég közül az autópiacon. A software (online/offline) egyszerűen túl nagy piac és túl bonyolult dolog, hogy egy viszonylag "felnőtt" piacot egy-két mamutcég képes legyen kiszolgálni, és ez napról napra mindég jobban fog látszani, mert ez a piac még mindég nagy léptekkel növekszik. És persze nem szabad elfelejteni a Linux körül kiépült open-source fejlesztéseket sem (sőt), de ha valaki azt hiszi, hogy az OS-ek a Windows, GNU/Linux és OS/X-el befelyezték, hát mit mondjak, nagyon el vannak tévedve, persze valószínűleg még évekig vagy akár tovább is ezek lesznek a domináns OS-ek, de kicsit pelenkás gondolat, hogy pl. 50 vagy 100 vagy 300 év múval is az ipar majd ezeken az OS-eken alapszik és Google vagy MS Live keresőkel fogjuk böngészni a netet. Mert nem, ez az ipar még mindég csak kezdődik és nagyon de nagyon más lesz évtizedek múlva de, hogy nem lesz offline software az ... na tiszta ostobaság.