417
Felvételi főiskolára, egyetemre
  • Bandee1987
    szakközépben 2-es voltam matekból, mégis megy most a matek fősulin :) (jó, igaz, szakközépben szartam rá, itt nem tehetem :))
  • 89
    Gépészmérnökivel kapcsolatban mik a tapasztalatok???
    BME-n? BMF-en? SZIE-n??
  • Bucser
    Hát pedig bármily hihetetlen mikor én elkezdtem anno az Info szakot (uhh de messze van vagy 6-7 éve) akkor még ez a rendszer volt. Nem sikerült egy vizsga, pápá félév nem voltak rád tovább kíváncsiak. köv szeptemberben lehetett újra próbálkozni. Mégegyszer elszúrtad akkor byebye egyetem lehetett újra felvételizni. Na persze és nem tárgyakat vettél fel hanem féléveket. azaz amit addig megcsináltál azokat is újra kellett csinálni. Ismertem olyat aki néha ezt néha azt nem tudta teljesíteni. Elég gáz volt.

NA ilyen volt a régi rendszer. Most mindenki áldja az újat, pedig anno 6 éve savazta mindenki, hogy milyen szar...
  • autoszimulator
    Keresztféléveket nálunk most kezdik bevezetni, mert rájöttek, hogy nagy a tömeg, ha csak évenként lehetujrafelvenni, az elsősökkel, vagy az épp eggyel alattunk levő évfolyamokkal.. Természetesen ez csak vizsgakurzust foglal magába, de megmondom őszintén, jobb is...
    De a párhuzamoshoz elég durva kérvény kell, soksok emberrel aláíratva, másképp nem akarnak engedni belőle..
    Az hogy vizsga után bukás :DDD Hát szerintem akkor hamar kiürülne a suli :D
  • Bucser
    Még mindig jobb mint az a rendszer amikor én kezdtem. 1 vizsga nem sikerül és pápá. Úgyhogy nem kell nyávogni. Be kell vágni a tanulmányi és vizsgaszabályzatot csinálni a többi tárgyat és könyörögni sűrűn a TO-n, hogy megengedjék az előremenekülést. Azaz a tárgyak párhuzamos teljesítését.

Én 3-szor csináltam analízis 1-et mégis időben végeztem. Pedig alapozótárgy minden arra épül. Persze nagy segítségemre volt a siklópálya:) keresztféléves képzések és az utolsó 3 félévben cirka 45-50 kredit között kellett eljesítenem minden szemeszterben.

De meg lehet csinálni.
  • autoszimulator
    No és nem beszélve a BSC-s átokról, az egymásra épülés, egy kulcstárgyat csúszol, akár egy évedbe is kerülhet... És tök véletlenül ezeket a tárgyakat nagyon gecirekomolyan veszik :D
  • autoszimulator
    Valaki itt kérdezte a mérnök infós matekot..
    Nálunk most úgy van, hogy első félév, 3 matek, Analízis (sorozatok, határértékek, deriválás, integrálás), Lineáris algebra(vektorterek, mátrixok, lin. egyenletrendszerek) és Informatika Logikai és algebrai alapjai, régi nevén diszkrét matematika(komplex számok, halmazelmélet). Aztán ezekre épülnek további matekok, analízis kettő (többváltozós egyenletek differenciáljai és integráljai), valószínűségszámítás, diszkrét matematika, digitális számítás elmélete, yyakorlati problémák modellezése diferenciál-és differenciaegyenletekkel, mindenki kedvence :D Szóval lehet válogatni bőven :D

Szóval matek van bőven, és most átálltak arra a módszerre, hogy ZH-k tiszta gyak feladati után most már a vizsgák is 60%-ban eladatok, 40% elmélet. Tehát nem elég benyalni, meg kell érteni.. Középsuliban emelt matekos voltam, 3-4 körül, és most szépen kellett azért izzadnom, analízist például 5ikre csináltam meg... Igaz ebben az én tavalyi hülyeségem is benne volt, meg a tanár két adagnyi jóindulata..

Szal ha a matekot nem szereted, akkor sajnos itt szenvedni fogsz, mint mérnök infós..
    Gazd infón is van matek bőven, javarészt ugyanazt tanulják mint mi, de oda még kell pluszba egy nagy adag elhivatotság a gazdasági tárgyak iránt is.. mert mi azokon át vagyunk rugdalva holmi tesztekkel, ők keményen veszik a makrót, mikrót és társait...
    Harmadikhoz nem tudok hozzászólni, azt nem ismerem.
  • Sempronius
    A bgf-en most vok 3ikos, én gimiből kerültem át anno. Az első félévben mikrot a következő félévben makrot és nemzetközi gazdaságtant oktatnak.
    Nekünk még az első év végén szigorlatoznunk is kellett, nektek már nem kell:D. A vizsgák általában teszt jellegűek ezekből a tárgyakból, ábrákkal megspékelve :). Szerintem nagyon pici előnyöd lehet. Bár nem tom mennyire oktatják középsuliban, marshall kereszt stb az ien alap és erre épül rá naon sok minden. (bp görbe, lm, is görbe, stb stb lesz itt minden).
    Emellett számvitel(könyvelés mester fokon) és gazdasági matematika (integrálás, deriválás).
    Ha vmi érdekel még irj nyugodtan..
    Sok szerencsét.:D
  • Bucser
    Alap matekkal.
    Amikor szaros tételeket definíciókat kell visszaböfögni meg bizonyításokat. Én is rühellem, soha nem tudtam rendesen megtanulni őket. Valamibe mindig belekötött a tanár. A gyakot tudja ő is én is. De vizsgán 60%-a a kérdéseknek elmélet. Úgyhogy szopás.

ÉS a tanárok is eléggé szar előadók voltak.
  • zvaragabor
    Hát nem tudom, ha most vagyok kettes hármas, és infó szakon meg matek lesz az egyik legfontosabb, akkor lehet másmilyen irányú középsulit is nézegetnem kellene. Angol még esélyes.
  • Sadist
    Öhm, isten őrizz, hogy eltántorítsalak, de informatikához nem kicsit kell a matek. Ha az alap matekból vagy 2-es 3-as, akkor egyetemen/főiskolán jócskán fel kell kötnöd a gagyát, mert ott a kettes alapú logaritmus lesz a legegyszerűbb, amivel találkozni fogsz.
  • Sadist
    Azért arra kíváncsi lennék, hogy mivel sikerült kivágni. Tud AI-t írni, de mégsem tud eljutni az államvizsgáig, mint az, aki még csak programozni sem tud?
  • szucsy89
    én a BGF pénzügy és számviteli karára adom be a jelentkezésemet első helyen, épp 20 perce töltöttem ki a jelentkezési lapot...:D(egyébként közgazdasági szakközépiskolába járok, szerintetek ez jelenthet előnyt a későbbiekben ha felvennének hogy rendelkezek ilyen jellegű ismeretekkel?)
  • Bandee1987
    Még ha a matek lenne a legnehezebb....Én is elsős vagyok, de szvsz nem a matekkal van a legnagyobb gond, mert a matek tanszék egész jó tanárokból áll, viszont a szoftveres rész, hát nem igazán. Villanytanból is szopatták a népet, mert Kandós tanárok megkövetelték, hogy mi azt is tanuljuk. Szal villannyal és aaoval kell vigyázni első félévben, mert ott a legnagyobb a bukási arány (60-80%). Matekra is persze kell tanulni, de azt még könnyebb lerakni.
  • Gyocsika
    Mármint úgy mondanám, hogy én nem olyan gimiben vagyok ahol kifejezetten biosz-kémiát tanulunk. Annó 8.-ba nem tudtam h én orvos szeretnék esetleg lenni, ezért nem is olyan suliba jelentkeztem.
    Most emelt óraszámú humán-t (társadalomismeretet) tanulok.
    A biosz az idén jött be tantárgynak,kémia pedig már jövőre nem lesz, esetleg fakultálni lehetne belőle. Mondjuk mindkét tantárgyat szeretem,a bioszt azt talán jobban.
    RTF-re töri, és magyar kell talán a legjobban , ezekkel pedig elvagyok.
    Remélem majd összejön.
  • Bucser
    ÉS nagyon el is tud szakítani a valós világtól. Tudod hány olyan emberrel találkoztam aki erős matekból, de két értelmes mondatot nem tud kinyögni vagy elmagyarázni egy problémát vagy bármiféle empátiára, a másik helyzetének felfogására képtelen.

mondom beállítottság kérdése.
  • I.C.ram
    "Te így a jövőbe látsz? Miért nem mész inkább jósnak?"

Nem kell ahhoz jósnak lenni, hogy az ember, ha azt csinálja, amit szeret, márpedig főleg ezt fogja, vagy nem fog szenvedni olyannal, amit nem szeret és picsanehéz is, akkor nem fog találkozni ezekkel, max általános műveltség szintjén, de egyetemi szinten tuti nem. Gépészkaron nem nagyon van ilyen, mert ott gyakorlatilag minden egy főszakra megy. Nálunk viszont két teljesen más szak van. Vagy egy gépész meg egy nem gépész szakirány. Az alaptárgyak 75%-a a gépészeknek van, de mégis mindenkinek kell tanulnia.
  • zvaragabor
    #108, #109 szomorú vagyok. :D Hát talán négyesre sikerülhetne magam feltornászni, de az ötös az szerintem lehetetlen.
  • Bucser
    Nagyon függ attól, hogy milyen gimibe jártál.

(plusz, hogy a fősulin/egyetemen milyenek a tanárok. PL annál dühítőbb nincsen mikor nehézségben és szívatásban a vizsgafeladatok közelében sincsennek az órán megcsinált feladatokkal, vagy a beadandóban bekértel. egyszerűen 4-szer 5-ször nehezebbek.)

Egyébként meg kár lenézni azokat akik képlet segítségével nem vágják helyből, hogy mi a feladat megoldása mert lehet, hogy megszenvedtem matek alapokkal, de marketingből, pszichóból vagy közgáz+pénzügy+számvitel terén meg mindig engem kérdezgettek.

Rohadtsok múlik azon, hogy milyen beállítottságú valaki.
  • I.C.ram
    BME-re sok külföldi? Ja igen az arab világból, meg afrikából. Nyugatról kb egy szál se. Van még pár görög, de azok is csak azért, mert viszonylag sok görög él Magyarországon, és itt házasodtak, stb.

Nem kell azért túlértékelni a BMEt. Lazán veri egy Prágai Károly Egyetem, vagy egy Bécsi Műszaki Egyetem. Verjük a szlovákokat, románokat, szerbeket, juhééjjj :/
  • Molnibalage
    Ja és ajánlom mindenkinek, hogy legalább egy kicsit szeresse a matekot. NAGYON erős fegyver annak aki jól tudja használni.
  • Molnibalage
    Hát azért a 20-ad része az erős túlzás. Aki JÓ oktatást kap a gimiben első évben elég jól ellubickolhat.

Anyám tanár és a kollegája lánya anno asszem Veszprémbe ment vegyésznek, de anyám munkatársához jár felkészítő kéima órákra. Mikor bent volt az első időkban rájött, hogy itt neki nem kell órára járni 1-2 félévet, mert ezt ő már tudja.

Első éven matekból és géptanból lazán átmentem 2-3-sal, mert matek tagozatos voltam gimiben és fizika faktos.
  • I.C.ram
    Jó neked. Nekem minden félévben van legalább 3 olyan tárgy, amiból vizsgaidőszakban vért kell hugyozni kb egy 2-esért. ZHkat megsem említem.
  • Molnibalage
    Azt hiszed külföldön nem tanulnak sok felesleges dolgot. A BME-re annyi küldöfi jár mint állat, mert az ő oktatásuk a mienkénél is rosszabb (egyelőre...).

És mint mondtam, NEM bevágni kell dolgokat. Néhány ÁLTALÁNOS ELV alaklmazásával nagyon messzire lehet jutni. Nekem jó a memóriám, de magolni viszont soha nem tudtam (ez fura, de így van), tehát amit megértek az ott is marad bent a fejemben jó sokáig.

Tehát érteni kell a dolgokat. Gépelemem sem volt 3 éve, de azért ugyanúgy tudok rajzot olvasni.

"holott soha nem fog ezekkel még csak érintőlegesen sem foglalkozni."

Te így a jövőbe látsz? Miért nem mész inkább jósnak?
  • Bucser
    biosz és kémia érettségi. Amit az érettségiig megtanulsz kb a 20-ad része annak amit az első vizsgákon kérdeznek. ha már most húzósnak érzed akkor később mit mondasz majd?

Olyat kell keresni amit szívesen és könnyen tanul az ember, mert jó benne.
  • Bucser
    Majdnem minden matematikára alapuló szakon 3 féle alapozó matektárgy van Kalkulus (van ahol Analízisnek hívják), Lineáris algebra és Diszkrét matematika.

Kalkulusnál főleg függvények deriválása integrálása a fő szerep ez később minden tudományágban fontos.

Lineáris Algebra mátrixok és mátrixdeterminánsokról szól, diszkrét matematika pedig komplex számok, valószínűségszámítási alapok és gráfelmélet.

Ez a 3-as majdnem midnig megvan Közgáz, mérnök és Informatikus szentháromságnál.

Én is olyan suliból jöttem ahol 4-edleges dolog volt a matek. Szoptam is vele rendesen. Magántanár és rengeteg tanulás a lelke. Egyedül a matek volt az a fősulin amire 1-2 napnál többet készültem. (még az államvizsgára sem kellett több 2-3 napnál) Erre a fosra viszont nekimentem mindent kihasználva egyszerűen azért mert szar volt a középiskolai alap.
  • Gyocsika
    Én 2 év múlva RTF-re szeretnék menni nagyon.
    Vagy PTE-ÁOK de ehhez a biosz és kémia érettségi elég húzós.
    De minden vágyam az RTF.
  • jacky87
    Hello. Nem akarlak elkeseríteni, de ha informatika irányba akarsz továbbmenni, akkor hajtsál rá a matekra, nem kicsit, nagyon! :)
    Én BMF-es vagyok, mérnök informatikusnak tanulok, és a matek igencsak kell! 1. félévben 3 féle matek tárgyam volt!!! Az idei gólyáknak meg matek szintfelmérőt kellett írni, ahol a 2es 80%-tól volt!!! És a matek nem csak konkrét tárgyként jelenik meg, hanem más tárgyakban is szükséges a matematikai előismeret!
    Úgyhogy sztem ha ebben az irányban gondolkodsz, akkor kezdj el jobban foglalkozni a matekkal! Sok sikert :)
  • I.C.ram
    Hát lesz, csak neked 3x annyit kell majd pótolni, mint a többieknek.
  • zvaragabor
    Matekkal én is hadilábon állok, kettes, hármas vagyok belőle, de infóval akarok továbbmenni. Még másodikos anyagot tanulok középsuliban, harmadikos vagyok, és még van két év hátra (5 éves, nulladik év az angol nyelvi előkészítő volt). Infófaktot idén vettem föl. Úgyhogy mindenképpen infóval mennék tovább. Az biztos, hogy nem programozó iformatikára, hanem csak mérnökinf-re. Szerintetek lesz majd azért esélyem a kettes, hármas matekkal a későbbiekben?
  • I.C.ram
    Kevered a szezont a fazonnal.

Még szép, hogy vágnia kell egy gépésznek az anyagminőségeket, meg a mechanikát, stb. De én egészen másról beszéltem. Közlekedési folyamatos, rendszereket tervez, folyamatokat, infrastruktúrát, stb. Már miért kéne értenie az áramlástanhoz alapműveltségi szinten felül? Aki nálunk pl logisztikára megy, annak ugyanúgy be kell vágnia az áramlástant, az anyagismeret 1-2-3.-at. műszaki ábrázolásokat, mechanikát stb, holott soha nem fog ezekkel még csak érintőlegesen sem foglalkozni.

Ami engem érdekel, és kell a szakirányomhoz, abból jó vagyok. közgazdasági tárgyakból 3-as 4-es, programozásból 5ös, logisztikából, meg az egyébb rendszertechnikai tárgyakból is 3-as, de olyan tárgyak miatt szívók, amik soha nem fognak érinteni engem, és itt bukik el a magyar felsőoktatás. Iszonyat mennyiségű erőforrás megy a kukába. Ezekhelyett a tárgyak helyett lehetne mégjobban koncentrálni a szakspecifikusokra.
  • drowns41
    az kemény lehet :S
  • karajjj
    a gazdasági informatikus, abba sok a közgáz, a mérnök informatikus ott van hardver is, a programtervező informatikus meg szerintem magáért beszél

nézdmeg a kar oldalán, hogy melyik szakon milyen tantárgyak vannak
  • Molnibalage
    Most erre mit mondjak, az alapképzés egy részéért én sem lelkesedtem, de SZÓ nincs arról, hogy haszontalan lett volna. Az más kérdés, hogy amit szabályozáselémletből tanultam és később és máshol értettem meg.

AZ összes többi is azért kell, hogy ne a "levegőben lógjak". Ki halott már olyan gépészről aki egy szót sem halott fémmegmunkálásról, hegesztésről vagy gépgyártástechológiáról. Legalább kaptam annyi képzést, hogy az összképről legyen valami halványf fogalmam.

Ja és nagyon kevés olyan tárgy van ahol seggelni kell. Nem seggelni ÉRTENI kell a dolgokat. Ezalól kivétel a fémtech és anyagtech. tárgyak voltak. Mechanikából az tetszett, hogy aki ÉRTI annak a megefelelő segédképletekkel 2 oldalra ráfér az, hogy mit kell tudni mecha szigorlatra.
  • Japep
    Tényleg???
    Ezek a miskolcin vannak az informatika/mérnök szakon, és nem nagyon van több, aminek köze lehetne az infóhoz... :S
  • I.C.ram
    ez a 4 szinte totál más. Ha informatikát akarsz tanulni, akkor műszaki informatika.
  • Japep
    Gazdaságinformatikus alapszak
    Gépészmérnöki alapszak
    Mérnök informatikus alapszak

Ezek közül szerintetek melyik(ek) a legjobb(ak)?
    Lassan be kellene már adni a papírt, de nem tudok valami sokat róluk... :(
    Szerintem a Műszaki manager alapszakot már tuti bejelölöm, de nem csak 1-et akarok...amúgy ennek (műszaki m.) van köze az infóhoz?
  • I.C.ram
    Én most BME-közlekedésin vagyok. Nagyon tetszene, ha nem kéne/kellett volna hozzá ezt a sok alapozótárgyat is bevágni, ami főleg csak gépészszakirányoknak kell. Lehet felvételizem a BME közgazdászra is, mert nagyon érdekel a gazdasági. Közlekedési gazdasági szeretnék lenne majd.
  • joebacsi
    egy ilyen innovatív területen nem várható el jobb sztem...túl nagy és böszme a felsőoktatási rendszer ahhoz, hogy akár csak szemléletben lépést tudjon tartani egy olyan területtel, ahol akár 1-2 hónap alatt jelentős változások történhetnek
  • Bucser
    Oda felvételi van rajzból tudtommal.