417
Felvételi főiskolára, egyetemre
-
és oda mennyi a ponthatár? -
Nincs. Grafikusokat művészeti főiskolákon képeznek. -
én tavaly érettségiztem és most OKJ-s multimédia szakra járok. Jelentkeztem matek szintemelőre valamint angolból megyek emelt érettségire.
Az ECDL vizsgám már megvan, a képszerkesztés és webszerkesztés extrával kiegészítve, valamint év végén vizsgáznom kell írásban és szóban is és mestermunkát kell leadnom szakdogával. Ha minden jól megy év végére multimédia-fejlesztő szakember leszek.
Ezért vagyok most kicsit elbizonytalanodva hogy nincs ilyen egyetem ami kifejezetten ilyesmivel foglalkozik :S -
igen, ez oké, csak én kicsit bajba vagyok a matekkal és minden info szak eléggé matekos :S -
Itt nem arról van szó, hogy van-e állása annak aki végigseggeli az egészet és szerez diplomát. Ha nem tud szakmához állást keresni akkor ennyi erővel a képzésére fordított pénzt kihajíthatjuk az ablakon... Nincs értelme.
Az egyetem célja nem az, hogy valaki diplomát szerezzen, hanem az hogy munkaképes tudást szerezzen és hivatásában magaszintű tudásra tegyen szert.
A másik gáz pedig az, hogy ilyen abszolút gáz emberek el tudnak jutni államvizsgázni, olyanokat pedig akik azóta AI-t írnak játékfejlesztőcégnek még a főiskolai szakról is kivágják. Kérdem én. Jó a rendszer??? -
És lett jó programozói állása? Kitúrta a jobbakat? -
Te mit változtatnál az informatikai képzésen? Csak mert úgy látom elég sokan fikázzák, hogy így szar, úgy szar, csak úgy látszik én nem látom, hogy miért is olyan siralmas a helyzet.
Mi eddig tanultunk Java-t, C#-ot, ASP-t, JSP-t, de volt olyan is, hogy egy fél év alatt ledaráltunk egy SmallTalk, Haskell, Occam, Prolog kombót. Nem rég volt rendszerfejlesztés, ahol úgy kellett dolgozni, mint a nagybetűs szoftverfejlesztésben, csak kicsiben. Néhány fős csapat, projektmenedzsment, dokumentáció, verziókövetés, prezentáció, mindent meg kellett csinálni.
Senki ne várja, hogy felveszik egyetemre, és akkor ott majd jól megtanítják valamilyen nyelven programozni, aztán 5 év után mehet valamelyik multihoz 300ezres fizetésért. Szemléletmódot tanítanak, technikákat, gondolkodásmódot. Ezek az alapok, innentől mindenkinek magát kell képeznie, mert az informatika túl gyorsan fejlődik ahhoz, hogy az egyetem mindent adaptálni tudjon. Persze vannak speciálkollégiumok is, ahol az ember belekóstolhat a legújabb, vagy kicsit egzotikusabb dolgokba is. -
Én elég sokat. -
Cseszheti a mással megcsináltatott prog házit, mert úgyis belekérdeznek. Ha valaki nem tud programozni, akkor hiába magol be akár csak egy 50 soros kódot, gőze nem lesz róla, hogy mi miért van benne.
Gyakvizsgán meg pláne esélytelen.
Legalábbis én nem láttam még olyat, hogy valaki balfasz volt a programozáshoz, és 1-2 évnél tovább húzta volna. -
Én is voltam okj-n (rendszerinfó) és ott tényleg hasznos dolgokat tanultam. Igen, van sok tölteléktárgy, dehát mit tehetünk róla, bme se jobb, ott is évekig tanulod a sok szart. Attól még ezt egy jobb munkahelyen nem fogják mentségként venni, ha nincs főiskolai, egyetemi diplomád. (Mellesleg bmfnik, bmevikről ha sikerül elvégezned, elég jók az esélyeid egy jobb állásra) -
Ja miután túljutottál a sok értelmetlen tölteléktantárgyon...
elmondom, én okj képzésen sem tp-t meg delphit tanultam, hanem java-t, csak éppen ott 1 hét alatt jutottunk el addig, amíg a nik-en 4 hónap alatt, mivel a niken annyira rendkívül fontosnak tartják a programozást hogy kőkemény heti 1 óra van belőle... -
Tanfolyam. -
ebben van igazság, de azért ne feledd, hogy a többi intézményben még szarabb a helyzet. Itt legalább nem turbo pascal meg delphi van, hanem c#, és a szakirányokon azért csak lehet valami értelmeset is tanulni. -
Na egy ilyennek énis örülnék, nekem már elegem lett egy adag "alapozásból" Csak tudnám mit alapoznak? :s -
"Sadist: Akinek nincs érzéke a programozáshoz símán bentmarad ilyen szakokon, mivel ha a matekot vágja akkor a húzós alaptárgyakon átseggeli magát aztán amikor az első programozás órák jönnek megismerkedik olyanokkal akik a prog. házit megcsinálják helyette. Nálunk ez így ment. Számítógéphez sík hülye emberek akik programozni sem tudnak értek el államvizsgáig. De matekból legalább jók voltak."
Ez simán elképzelhető. Nálam pont fordítva volt, programozás jól megy, van hozzá érzékem (aztmondják), matekot viszont útálom, és nem is tudom... én nem jutnék el az államvizsgáig... magolni meg nem fogok. Ahogy nézem viszont fordítva menne. Ennyit az informatikai képzésről... -
Meg az is hogy az oviban is több informatikát tanítanak mint ott :D -
praksi #80 volt a HVG-nek egy különszáma Diploma 2008 címmel, érdemes elolvasni -
Max. a statisztikai része. Nagyon nem ugyanazt a metekot használják tudtommal, mint mi. -
A gazdasági előrejelző elemzés már külön szakma. Oda is egyre inkább csont matematikusokat és fizikusokat vesznek fel. (ezt sem tudnám soha csinálni. Treasury-t viszont imádnám:) -
valszeg ezér nem vagy az MNB vezető GDP előrejelzője 

[csak viccelt a köcsög gépész]
Ja, igen: elaszticitás - az mán deriválás! Naés egy Black-Scholes egyenlettel mit kezdel??? -
Hát azért deriválni szoktak rendesen a gazdasági elemzők is. Integrálásról nem is beszélve :) Nem csoda, hogy régen keményebb volt a matek a közgazdászoknál, mint a mérnököknél. -
MOst csak a programozásról beszéltem, ami nálunk még nem része a kreditszűrőnek, tehát ha programozni nemtud, és azokon nem megy át, akkor ki még nem csapják, max csúszik évet, mivel a többi tárggyal, matekok, meg mindenféle magolós szabadon választható simán hozza a kreditet (többet is, mint én)... Csak aztán jönnek a programozás órák, és ott gondok vannak, mikor ötlet kellene, stb stb.. -
Én lenni hülye közgazdász és fingom sincs sem a komplexszámokról sem deriválásról(na jó deriválni tudok) lévén rohadtul soha szükségem nem lesz reá:)
Meghagyom az ilyen szépségeket a mérnököknek és matematikusoknak. -
NAGYON kíváncsi leszek, hogy annak ellenére én áramlástechnikusként végzek mennyi időt fogok dolgozni a szakirányom környékén..
Fogsz, ha olyan cégnél helyezkedsz el. Én is áramlástechnikai gépész (is :P ) vagyok és mindennapos feladatok között fel-felmerül egy-egy jópofa áramlástechnikai feladat. Mivel én tervezőmérnökként dolgozok erőművi pernyeszállításos projektekben, sokkal gyakoribbak a sziltanos feladatok, de nem panaszkodom (pl.: zagy szállítása szivattyúkkal, milyen anyagjellemzői vannak egy 1:1 víz-zagy rendszernek, mennyi az áramlási veszteség, szivattyú kiválasztás, stb..., vagy: pernye betárolva a silóba, mekkora feszültségek ébrednek a siló falban, vagy héjelmélet: nyomástartó edények méretezése, stb, stb... MINDENNAPOS feladatok! Másik szakirányom vegyipari gépész - jó párosítás!!! Mindegyik BME Gépészkar!) -
"Nem annak kéne lennie a szempontnak, hogy mennyit fogsz tudni keresni vele"
Azért ez is számít. Ezért IS nem mentem el történelem/fizika tanárnak, mert azért éhenhalni nem szeretnék, sőz ahogy ma az ország oktatási intézményei züllenek lefel nem szeretném, ha a C kategórás állampolgárok megkéselnének. -
"Számítógéphez sík hülye emberek akik programozni sem tudnak értek el államvizsgáig"
Ez igen szomorú. Sajnos számomra az egyik vizsgán derült ki, hogy azért a BME-n is előfordulhat hasnoló. Az előttem ülő 5. éves srácan fogalma nem volt már mi az a deriválás és komplex számok. Én simán kivágtam voltam, a tanár meg adott neki egy 3-ast. A legszorúbb, hogy még GONDOLKODNI sem tudott miután a tanár elárulta neki a fenti két dolog lényegét és nem tudott rájönni, hogy ezekből mi következik. Azon a modulon/szakirányon ahol én vagyok szerencsére ez igen ritka.
NAGYON kíváncsi leszek, hogy annak ellenére én áramlástechnikusként végzek mennyi időt fogok dolgozni a szakirányom környékén.. -
Nem annak kéne lennie a szempontnak, hogy mennyit fogsz tudni keresni vele. A lényeg, hogy tudod-e egész életedben azt csinálni. Van aki elvégez egy egyetemet aztán totál mással fog foglalkozni. Ennek nem látom értelmét.
Hivatást kell keresni. Mondjuk ez első 2 évben bőven kiderül.
Sadist: Akinek nincs érzéke a programozáshoz símán bentmarad ilyen szakokon, mivel ha a matekot vágja akkor a húzós alaptárgyakon átseggeli magát aztán amikor az első programozás órák jönnek megismerkedik olyanokkal akik a prog. házit megcsinálják helyette. Nálunk ez így ment. Számítógéphez sík hülye emberek akik programozni sem tudnak értek el államvizsgáig. De matekból legalább jók voltak. -
NIKnél is hasonló a helyzet, más kérdés, hogy nem egyszerű végigjárni :) -
Én is most a BMF villamosmérnökire járok, tudom ajánlani. És mivel az ilyesfajta mérnök hiánycikk európában is, könnyen el tudsz majd helyezkedni, és dőlni fog a zsozsimani! Csak matekot meg villamosságtant kell vágni. Emellett megtanulsz egy alapszinten programozni is, meg sok más hülyeséget. -
Tavaj voltam építészmérnökin az Ybl-ön
Idén:
1.SE-ÁOK
2.SZTE-ÁOK
3.BME-biomérnök
4.BCE-élelmiszermérnük -
En is iden erettsegizem es jelentkezek egyetemre is:
1. Mernok informatikus
2. Gazdasaginformatikus
3. Muszaki Menedzser -
1/3-ad? Mi az, bölcsész szak? :D Nálunk ha nem bukik meg egy tárgyból a hallgatók legalább fele, akkor az már könnyűnek számít :D -
Kepzon is van ilyen -
Igen, az évfolyam egyharmada eltünt a szűrőn, többi még kaparászik a következő szűrőig :D Köztük énis :D -
Akinek nincs érzéke a programozáshoz, azt első, de legkésőbb második évben kiszórják. -
Szinte bármely tanfolyamon. 4-5 évig nem fognak egy egyszerű PS-t vagy Corelt tanítani. -
Azzal bőven szerintem ha van hozzá érzéked akkor akár 1 év is elég. -
ok köszi a segítséget! heti 2szer 1,5 órára gondoltam, meg persze otthoni gyakorlás is :)! -
2 év alatt? ha szánsz rá időt akkor símán. de legalább heti 2 alkalom kell hozzá. annyi idő alatt tárgyalási szintre el lehet jutni. (főnököm heti 1 alkalommal csinálja úgy hogy csak az órára jár) és 1,5 év alatt társalgási szintre jutott. Most megy majd nyelvvizsgázni ő is. (bár neki nem ez a lényeg:D) -
F1re #57 SZE-BGI