417
Felvételi főiskolára, egyetemre
  • Molnibalage
    Bizony. Gimiben én voltam az osztály helyesíróbajnoka, az ált suliban nagyon jól megtanította nekem egy tanár a dolog.
  • autoszimulator
    Hát.. ránk lustákra nézve szemétség, de ha azt vesszük, hogy valaki végigmagolt 2 évet + érettségije mind nagyon jó lett, és akkor ért el annyit, mint mi két választott érettségi duplázással :) Igaz nekünk ott volt a rizikó, hogy dupla vagy semmi..
  • zmeor
    pl 80% :)
  • 89
    Én is így tervezem...csakhát, ha megírod mind2-őt közepen 100%-ra és duplázol, akkor is csak 400 pontod van a 480-ból (ha nincs nyelvvizsgád, vagy fogyatékosságod, sport v. tanulmányi verseny eredményed, ha nem vagy cigány...stb...stb) Ez azért szemétség
  • jacky87
    Ez igaz, hogy csak ennyi matek tárgy van, de nem mind olyan egyszerű! Az anal 1-2, linalg, diszkrét 1-2 nem gáz, de a szigorlat az eléggé odabasz! Tavaly voltam először szigón, és azt hittem hogy mennyire vágom a témát (hozzáteszem 5 voltam analízisből, 4 diszkrétből!), úgy is éreztem hogy jól megcsináltam a feladatokat, erre kiderült hogy 80 emberből 6 ment át!!! És ez az arány az összes alkalommal megvolt! Igaz az idei januári szigók nem voltak nehezek, de most is sokan buktak! De most nekem sikerült :D [dagad a máj]
    Aztán ha ez megvan, ott van a valszám és stat, na azért az se kutya! Dehát még változhatnak a dolgok, hiszen tavaly óta nagyon sok minden változott és sztem még fog is! Van ami az újak előnyére válik, de van amivel még plusszba megszopatnak! :D
  • 89
    Köszi az infókat mindenkinek
  • Bucser
    Tőlünk anno megkérdezte Szabó SZTE-n, hogy Mit keresünk bent? Tök szép idő van miért nem megyünk haza?? És nem tartott előadást hanem hazazavart mindenkit.
  • Bandee1987
    itt arról van szó, hogy ezek a dolgok az alapműveltséghez tartoznak. Én se szerettem, de kell.
  • Bandee1987
    Mikor nem? :)

Amúgy ő a legjobb matektanár ez egyértelmű.
  • joebacsi
    én se voltam oda se az irodalomért, nyelvtanért (egyedül az a mondatelemzős fasság az tetszett, mer volt benne némi logika :)), se a kémiáért, biológiáért (fizika az tetszett, meg jó is voltam belőle, de most abszolút nem használom sehol), de így visszagondolva azért nem mondanám azt, hogy mind kidobott idő volt, azért megérte végigszenvedni őket...
    a tudás, meg a személyiség kurva összetett dolog, amit ezek közül minden befolyásolt, és nem hinném, hogy negatív irányba
  • zmeor
    annyit megemlítenék hogy van pár ismerősom aki tanul még analízist és hát nem tanulják a szögfüggvényekkel a deriválást és integrálást...
    mi bmf-nik -en mindent mindennel :D
  • autoszimulator
    Én 2 éve szerintem jól döntöttem, mikor emelt érettségire való felkészülés után mégis a középszintre mentem, mert így sikerült a maxos matek érettségi, mindenféle megerőltetés nélkül, nálam picivel jobb matekosok meg az emelten annyit buktak, hogy némelyeknél több pontot szereztem abban a bizonyos százalékos rendszerben. Mellé még választottam az infót, mely szintén könnyű volt, így ezeket megduplázva max ponttal (lehetőséghez képest max. ponttal) felvételiztem... Mondjuk ha jól tudom, idéntől ez már nincsen..
  • joebacsi
    most már nincs központi, érettségi van, és annak az eredménye számít...mikor én írtam akkor a közép matek tényleg elég gyógy volt, de az emelt az kellően nehéz...annyi a csavar, hogy a közép matek 100%ával kb annyi pontot értél el, mint az emelt 75%ával
  • autoszimulator
    Ezen kár vitázni, beállítottság kérdése, kinek mi tetszik, vannak tény adatok, amikre lehet hivatkozni hasznosság szempontjából és munkalehetőség szempontjából, miszerint a műszaki pályán kicsivel könnyebb elhelyezkedés, mint más humánusabb szakot végzettek számára.
    No meg amit én helyesírásból anno tanultam, ahhoz a középsulinak sajnos semmi köze, mert ott már semmi olyat nem tanultunk, ami a helyesírásra kényszerített volna, vagy gyakoroltuk volna, ott már csak elvárás volt, néha kaptál rá jegyet fogalmazás mellett.. Ott már csak a nyelvtan számunkra teljesen felesleges részét tolták, ilyen olyan, kitalált szabályokat, definíciókat.
    Irodalom meg számomra hülyeségnek tört, verstanulás meg társai, de aztán rá kell jönnöm, hogy inkább két vers, mint pár analízis és diszk matek definíció :)
  • Bucser
    Miért matekot minek tanultál?? Azért, hogy ne csesszenek át. Irodalmat meg azért, hogy ne a tahóparaszt mélymagyarok közé tartozz akik egy értelmes mondatot nem képesek mondani, nyelvtant meg azért, hogy ne olyan leveleket írj mint amilyeneket néha én olvasok egy-egy adósságátvállalási vagy kedvezmény kérelemnél. Néhány ember már ott elbukik, hogy "Tiztelt x,y".

Fizikát vagy Kémiát vagy bioszt komolyabban mikor fogok használni az életben??? soha..
  • Molnibalage
    És akkor én miért tanultam irodalmat és nyelvtant majdnem (és olaszt 3 órában) teljesen feleslegesen heti 5 órában 4 évig. Ennyi plusz órával rég angol nyelvvizsgám lehetett volna és nagyon durva matek és fizika tudásom. Ergo az óráim 1/3-a fele az egyetem szempontjából kész pazarlás volt..
  • Bucser
    Nem beszélve arról, hogy egy 14 éves gyerek kúrvára nem tud mégarról dönteni, hogy mi akar lenni ha nagy lesz. -> rábasszákegy kényszerpályára. BTW: szakközépből ne hozott pontokkal kell bejutni hanem felvételit írva csak azt számíttatva.
  • Molnibalage
    Én gimiből mentem. Persze a fater 35 éve szerel repcsiket, szóval azért ragadt rám valami már egyetem előtt is.
  • Molnibalage
    A régi központi felvételiket sem lehetett anélkül nagyon megírni. Nem nagyon láttam új matek felvételit, de ahogy hallom meg sem közelítik a régi matek központik nehézségét. Megtaláltam egy 2002-es központit. Hááát azért kellene még most is erőlködöm, hogy megoldjam...
  • joebacsi
    detto, heti 8 órám sztem összesen nincs, és jó is így :D
  • Bucser
    Na énmeg még középsuliban sem jutottam el a deriválás intergáláshoz. És felvételin sem volt anno követelmény.
  • autoszimulator
    Igen, csak sajnos nincs annyi esélye egy jó szakra bekerülni egy szakközépből. Mert ott a színvonal nem annyira a többi tárgyból, ami viszont nagyon kell a felvételhez! Nagyon sok szakközepes ismerősöm elhasalt a felvételin, aki viszont nem, az határozott előnyben van velem szemben. Persze csak annyira, hogy neki nem kell tanulnia mondjuk az áramkörök alapjait, mert ismeri már, de nekem kell, mivel gimiben nem került rá sor..

Fizika csökkentése.. Hát szerintem akkor megérthető, ha mellette van lehetőség olyanoknak tanulni, akiket érdekel, tehát fakultációban vagy vmi hasonlóban, akkor szerintem ez nem gond. Kémia, biosz is kezd eltünni, és maradnak a humán tárgyak és a matek. Mondjuk a matek szintje is megkérdőjelezhető, mert az viszont egy olyan tárgy, ami akárhopva is mész tovább egyetemre, nagoyn valószínű hogy lesz, legalább a deriválásig.
  • joebacsi
    friss husi a darálóba
  • joebacsi
    azért vedd azt hozzá, hogy most az emelt szintű matekérettségis anyagban most már benne van a deriválás-integrálás...én 2005ben érettségiztem, és ezeket már én is gimiben tanultam meg...fősulin már "csak" kézségszintre kellett őket fejleszteni, erre elég az 1 félév :)

nálunk pszfen ugyanaz, mint amit bucser mondott:
    1. félév: anál
    2. félév: valszám
    3. félév: operációkutatás (lineáris algebra)
  • Bucser
    Őszintén. Mi a fasznak humán gimibe fizika??

Aki szakbarbár akar lenni az menjen szakközépbe. onnan fősuli és onnan egyteem. sokkal jobb szakember lesz belőle mint ha gimiből megy fősulira egyetemre.
  • Bucser
    heti 8??? nekem 2*45 perc előadás és 2*45 perc gyakorlat. és ezt 3 félévben.
  • Molnibalage
    Nekem B3-ból diffegyeneltekből ÖSSZESEN 3x2x45 gyakorlatom volt! Így kellett volna vizsgáznom és megtanulni. Aha. Naná, hogy úgy elkaszálták az évfolyam több mint felét ahogy az várható volt.

Ez úgy jött össze, hogy mi még gyakorlatokon írtnuk ZH-t. Ez elvett két gyakrolatot + halottak napja és a nyílt nap is a gyakorlati napra estett a félév első felében meg vektoranalízis volt.

Évről évre csökkentik a matek óraszámát én nem vágom, hogy mirt. Gimnáziumban meg ahogy hallom a fizika óraszámokat vágják meg. Kezdem azt hinni, hogy semmi értelmeset nem fognak okatatni egy idő után kellő óraszámban.
  • autoszimulator
    Igen, én is így gondolom, ha már egyszer van matek, akkor óraszámban is tegyék oda magukat, főleg a gyakokon, mert akkor van értelme... 15 héten át heti 2*45poerc analízis gyakorlat, témakörönként két ilyen alkalommal, az nagyon kevés.. Nem beszélve a diszk. matek 45 perc/hét gyakjával..
    És hozzátartozik, hogy félévenként olyan 10-12 van ezekből, mert a szünetek, rektori szünetek mindig matekgyakokra esnek..
  • Molnibalage
    És mekkora óraszámban?

Én SAJNÁLOM, hogy ilyen kevés matekom volt. VÉGIG heti 8 órában kellett volna és a diffegyenletek is lehetett volna külön tantárgy. A valszámból tényleg elég a heti 4-6, ha később kell akkor a jelanalízisek és más téren úgyis kiokítanak.

• Bucser
    LÁsd lent amit írtam. 3 félév alatt minden félévben 1 matek tárgyam volt.

Ezalatt eljutottunk a parciális integrálástól a lineáris egyenleteken át a valószínűségszámításig.

Szerinted mi maradt meg a fejemben a mai napig???
  • Molnibalage
    Én most végzek a BME gépészkaron. Hát hogyismondjam... Amit látok az kicsit elkeserít.

Mikor indult a BSC akkor véletlenül valahogy egy előadásuk környékére keveredtem. Heti 4 (!!) közgáz órájuk volt és heti 4 matek, ha jól tudom. Ez valami rossz vicc lehet. Nekem még 6,5 éve heti 8 (!) matekom volt és 2 közgáz.

Bár csak energetikusoknál láttam, de amit náluk mechanika oktatás alatt műveltek az sem volt egyszerű. 1 (!!) félévben olyan mozgástan példákkal találkoztam mikor láttam őket Zh.-re készülni amivel én 3. félév elején botlottam bele két félév 8 órás matek után. Ja és úgy, hogy heti 4-6 mecha órájuk volt asszem, de ebben volt statika, sziltan és mozgástan is. Ez nekünk 3 külön félév volt még régen 4+6+6 kerdites tárgyakkal. Ez komolyan gondolják, hogy így lehet NORMÁLISAN oktatni. Szerintem ez enyén szólva elkeserítő.

A másik a matek. Az én évfolyamom volt az utolsó amkiknek az első két félévben heti 8 matekjuk volt. Meg is tette a hatását. Sajnos 3. félévben már csak heti 6 és a valszám már csak heti 4 órában volt, de az elég is volt. Ismerek gépészt aki '96 táján végzett nekik még 5 féléves matek volt és a diffegyenletekek külön tárgyban okatatták. A BME-n a matematika inézetnek hála sajnos nem túl magas színvonalú szerintem a matek okatatása a diffegyenletek terén. Nem valós példákon keresztül látjuk őket. Én a modulomon tanultam meg a diffegyenletek igazából...

Szóval az ÉN véleményem szerint a színvonal helyenként igen meredeken zuhan, de állítólag ez a legjobb az országban. Bele sem merek gondolni, hogy máshol akkor mi folyik. Szakirányon persze már "tombolhatsz", igen komoly dolgokban lehet részt venni.
  • Molnibalage
    Nem BSC-n is így van ez sokszor...
  • zmeor
    Vajda eléggé vicces kedvében volt szerdán nem ?:D
  • ZilogR
    Én BME gépészként végeztem, áramlástechnikai- és vegyipari-élelmiszeripari gépész szakirányokon. Soha nem fogom megbánni a választást!

A képzés nagyon jó, már az alapozó tárgyak olyan széles ismereteket adnak, amelyek sok gyakorlati probléma megoldásában elegendőek (jelenleg tervezőmérnök vagyok és külföldi széntüzelésű erőművekhez tervezek pernyeszállító berendezéseket - tizentonnás, tizenméter magas, ötméter átmérőjű edénykék, ejektorok, keverőtartályok, csővezetékek dögivel, stb, stb... - és az a szép, hogy meg is építik őket!)

Szakirányon kiélheted ipari munkákban minden vágyadat, csak ki kell tűnnöd kicsit az embertömegből! Sajnos kis hazánkban dívik a jó képességű embereket kinézni a társaságból, de ne felejtsük el, sok emberi tulajdonság mellett a diák munkájának fokmérője az osztályzat! Én nem szégyellném és emiatt nem is vetnék meg leendő mérnök-kollegát!

Elég csak abba belegondolni, hogy a veled együtt végző társaid annak a szakterületnek az egyik legjobb ismerői lesznek hamarosan, ha a szakmában maradnak - és te személyesen ismered őket!

Van egy gyermekorvos ismerősünk, aki gyermekgyógyászatból közepesre vizsgázott! Namost mi a szart kezdjek az ilyennel?! ;) :P
  • ZilogR
    :) mivel nagyon kevés ember végzett el ezeken az egyetemeken egyet-egyet párban, netán mindhármat, így nehéz megmondani, melyik a jobb... ;) :P

Nem elhanyagolandó szempont: BME-GEK: amikor én végeztem volt 22-23 szakirány! Az lehetsz, ami akarsz! Persze nem volt még kétszintű képzés!
  • Bandee1987
    Nálunk:
    1. félév : Anal I., Dmat I., Linalg
    2. félév: Anal II, Dmat II, Matek szigo.
  • Bucser
    Furcsa mi ezt fősulin egy félév alatt vettük:)

3 félév matekom volt a VM szakon amit végül befejeztem.
    1. félév Deriválás + integrálás.
    2. félév Lineáris algebra
    3. félév valszám.
  • autoszimulator
    hmm, ez érdekes, nálunk impropriusig lement az integrálás, és most jönnek a diff egyenletek.. Máskérdés hogy számon a vizsgán az improt nemkérték, mint feladat, csak mint elmélet...
  • Bandee1987
    nemsoká pedig jönnek az improprious integrálok meg a differenciálegyenletek, és így tovább...

BMF-NIK-en mondjuk azért az jó, hogy csak az első évben van matek, tehát ha 2 félévig lenyomod a matek tárgyakat elsőre (anal 1-2, dmat 1-2, linalg), akkor már csak matek szigó első év elején, és nincs több matek tárgy (jó, van még 1 valószinüségszámitás és matematikai statisztika később, de ennyi. míg eltén évekig szivhatsz az anallal)
  • Bandee1987
    mi most kezdtük (2. félév eleje) a parciális integrálást, határozott integrálást, meg a racionális függvények integrálása, trigonometrikus függvények integrálása is épp a menüsoron van.