119
-
Csaba42 #38 "de ha csak egy valaki bekattan egy játék miatt"
Honnan a p*csából veszed, hogy a játék miatt??? Pl. a columbine-i esetnél kiderült, hogy a skacok nácisták voltak. De ennyi erővel (a te szavaidból kiindulva) ne olvass, ne művelődj, ne menj ki az utcára, ne nézz filmet, és ne csinálj semmit, csak feküdj, mert a végén még agresszív leszel valamitől (nagy számok törvénye) - bár, a semmittevés is aggresszívvá tesz egy idő után. -
#37 És hogy oldják meg, hogy rejtett elmegyenge Ödönkéhez ne jusson el a Manhunt 2 semmilyen formában sem, a normális DZ-hoz meg igen? ^^ -
Csaba42 #36 "Látod ez az amit, nem értek, hogy honnan tudja mindenki ilyen magabiztosan."
Mert talán mindenki ismeri magát. Aki nem tudja magáról, mi van rá rossz hatással, az már régen rossz.
"Tény, hogy a véres trancsír játékok és filmek hatására nő az ember ingerküszöbe, tehát hatással(!) van rá."
Én is rengeteg trancsír filmet/játékot láttam (pl. Hullajó, ami mindemellett elég sz*r is :)), de nem bírom az igazi vért. Akkor most mi van? Persze, csak magamból tudok kiindulni. Egyébként az ingerküszöb és az aggresszió messze nem hasonló, nem vonja egyik maga után a másikat. Csak egy példa: ha sokáig forrázgatod a kezed egy bizonyos hőfokon, egy idő után nem fog fájni annak a forró víznek az érzése. De ettől még nem leszel tőle aggresszívabb (pedig az mentálisan és fizikailag is hatással van rád). -
winnie #35 "Aki képes felfogni, hogy az csak egy k*rva játék, és nem a valóság, az a büdös életben nem lesz aggresszívabb tőle"
ez valóban nagy baromság. mindenki magából indul ki, de ha csak egy valaki bekattan egy játék miatt (nagy száámok törvénye, vagy mi), akkor már megérte a korlátozás. -
#34 Visszatérő téma.
Egyrészről jogos a tanulmány eredménye, másrészről nem.
Vegyünk egy 6-8 éves gyereket aki megkapja az első konzolját/gépét. Ha megtalálja benne azt a valamit, ami vonza akkor igen, "függővé" válhat tőle és igen erőszakosabbá teszi.
Miért? Mert alapvetően belénk nevelnek egy egészséges határvonalat.
Ez egy játékban, kötelező átlépni... fejlövések, sportkocsis száguldozások, menő poligon cicák, dübörgő zene és MINDENNEK !TE! vagy a közepén.
Félistenként tehetsz meg már szinte bármi 1-1 játékban.
Jómagam ezt "mások álmában történő virtuális utazásnak hívom"... tulajdonképpen ez maga a konzol/számítógépes játék.
És az életben mit tehetsz? Szart se. Már akkor megbüntetnek 10 ezerre, ha a piroson mész át a zebrán.
Az életben a legtöbb gamer egy senki, egy nulla... igen, én is, te is, nagyon sokan. Attól, hogy néhány gamer "kiemelkedik", teszteket irogat, fejlesztő csapatban vesz részt attól még nem sokkal több, mint az átlag.
Na ezért szeretünk játszani. Lehet tagadni, de ha mélyen magatokba néztek a válasz egyértelmű: szabadság, szinte szabályok nélkül.
A pattanásos Tibike a WoW-ban lvl60-as mindenható úr, talán a klán feje... a való életben, meg 3 napja u.a. az alsógagyát hordja, a /dance parancs az egyetlen szexuális öröme és pizzán él
Tagadhatjátok... mondhatjátok, hogy ilyen nincs, de ideje kimondani az igazságot, hogy igen, van ilyen, nem is kevés.
Az erőszakos játékok, igenis ledöntik a határvonalakat!
Persze, hogy ettől még nem lesz senkiből gyilkos... de egy kiélezett helyzetben, amikor lehet, hogy szép szóval is megoldható a helyzet, a legtöbben kirobbannak és azt hiszik valaki beütötte a konzolba az IDDQD-t és átlépik a határokat.
A játék antiszociálissá tesz?
Igen, jó eséllyel. Persze a legtöbben tagadják, hiszen naponta akár több tíz emberrel leveleznek/chatelnek/kalandoznak, de a szobában akkor is egyedül vannak.
El kell fogadni egyelőre, hogy a real life a menő, és sorba jönnek a tanulmányok, melyeket nem gamerek/függők írtak és mindben arról olvasni, hogy ez egészségtelen, antiszociális, erőszakra késztet stb.
A legtöbb ilyen tanulmány, túlzó és szélsőségekben gondolkodik.
Tonnányi gamer van, akik az életben is komoly sikereket érnek el, lesznek valakik... és még több olyan van, akik gátlásossá válnak, a VR lesz az életük és mindig csak arra várnak, hogy a "becsatlakozzanak".
Egy korosabb gamer persze, már jóval hidegebb fejjel gondolkodik, de amíg kölyök/tini egy ilyen "függő", addig könnyen fenáll a veszélye, hogy a jogsi kézhez vétele után apa kocsijával NFS-t játszik a közúton, vagy agresszívan viselkedik a társaival/szüleivel/tanáraival.
-
#33 Na de erre építeni egy teljes kampányt? Hogy egy hangyafasznyit befolyásol? Én most spec a szokásosnál sokkal ingerültebb kedvemben vagyok, mert baszottul fáj a fogam. Akkor tiltsuk be a fogfájást? És még így sem bántok senkit, vannak akik meg azért beverik a pofád, mert egy futó pillantásnál tovább néztél a szemébe.
_LE_SZA_ROM_, hogy valakinél a játék agressziót vált ki. Ezért _engem_ nem korlátozhatnak.
Egyébként hamar el fog ülni ez a hisztéria is. Most még azok vannak többségben, akik nem játszanak(vagy játszottak fiatal korukban) szgépes játékokkal, és ezért megéri ezzel politizálni. Még lehet vele néhány szavazatot nyerni. Tíz év múlva politikai öngyilkosság lesz felhozni egy ilyen javaslatot. Bár szerintem most is már az Európa értelmesebb felén, csak a németek ilyen hülyék, hogy ezt beveszik és megszavazzák.
Másik fele a dolognak, hogy a tiltásnak csak akkor van értelme, ha ellenőrizni és büntetni is tudnak. Az meg csak rózsaszín álom, hogy a warezt ellenőrizzék. Ha tudnák, már megtették volna. Emellett meg egyenesen retardáltság szivatni a forgalmazókat. -
Reyes #32 Régen sokat játszottam a Marioval. Szét is tapostam minden gombát az erdőben:C -
Aramil #31 "Computer games don't affect kids; I mean if PacMan affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music" :) -
#30 Nem érted.A cigi csak arra a mondatomra volt példa, hogy vajon befolyásolja-e az ember agresszióját, legalább egy hangyaf*szányi mértékben a hentelős játék.
"Aki képes felfogni, hogy az csak egy k*rva játék, és nem a valóság, az a büdös életben nem lesz aggresszívabb tőle"
Látod ez az amit, nem értek, hogy honnan tudja mindenki ilyen magabiztosan.Mindenki kijelenti, hogy nem befolyásol semmit, mert ő még nem ölt embert.Ez annyira, de annyira nevetséges!Mintha az agresszió akár észrevehetetlenül MINIMÁLIS növekedése kötelezően ilyen megnyílvánulásokat eredményezne. Tény, hogy a véres trancsír játékok és filmek hatására nő az ember ingerküszöbe, tehát hatással(!) van rá.Nos ilyen erővel akár az agresszió hajlamot is feljebb nyomhatja, mert miért ne. -
Skyline #29 Amúgy hja a következő a nationel geography lesz vagy hogyírják..:)
Nap mint nap piszkálják ott a kígyókatpókokatkrokodilokat,simogatják a medvéket,stb...:)
-
Skyline #28 Én kifejezett késztetést éreztem arra hogy a tapsihapsinézés után ágyuval lövöldözzek a kopaszokra..:)
-
#27 ne gyerekeskedjünk már pls -
Csaba42 #26 Bocs: ú=u -
Csaba42 #25 Tegyük hozzá, hogy minden korban voltak bűnbakok, amikre rá lehetett kenni az emberek mocskait. Ott vannak a filmek, a képregények, a rap és rockzene, stb. A nagyokosoknak inkább azon kéne gondolkozniuk, mi lesz a következő - talán a természet? Mert néha gyilkol, tehát tiltsuk be? -
Csaba42 #24 Azt azért tegyük hozzá, hogy egy mentális változás sokkal hamarabb megmutatkozik, mint egy apró egészségügyi változás. Egy cigi még nincs annyira káros hatással, de sok már igen. Ráadásul mentálisan rendesen tud védekezni az ember (ezért vannak a normák és az etikett besúlykolása a fiatalokba), de ha letelepedsz egy gyárkémény mellé életed végéig, ami ontja magából a tüdőkárosító szennyet, tehetsz bármit ellene, nem fog használni. Ha befalazod magad, megfulladsz. :) Aki képes felfogni, hogy az csak egy k*rva játék, és nem a valóság, az a büdös életben nem lesz aggresszívabb tőle, leutánozni a látottakat pedig pláne nem. -
#23 hiába írkáljátok le 100x, hogy "én naponta gyilkolászok virtuálisan évek óta és semmi bajom". Igenis válthat ki egy számítógépes játék/film aggresszív reakciót. csak éppen ott a zsákbamacska, hogy kinél és milyen szinten. van aki, megnéz egy belezős filmet vagy maga belez ki egy 15000 poligonból álló nőt és mindezzel levezeti a stressz (ami már ott van minden 10 évesben köszönhetően a fogyatékos magyar oktatásnak) által okozott feszültséget, de reagálhat ugy is, hogy elmegy és kibelezi a szomszédot. persze ennek emelett még rengeteg oka, háttere is van/lehet. a lényeg, hogy ez erősen hajlam függő, amivel nem lehet mit kezdeni mert a születéssel együtt jár, viszont kezelhető. és nem, nem azzal hogy tiltjuk a gyereket, hanem azzal, hogy leülünk és megnézzük vele a láncfűrészes gyilkost és elmagyarázzuk a látottakat. sztem a tömeges szankciók bevezetése sehová sem vezetne. -
Skyline #22 Ja igen,éééés: tegye fel a kezét aki simsezés után nem akarta összeszarni magát a lakás közepén,aztán éhenpusztulni,vagy körbefalazni a haverját és várni mikor csönget az ajtón a kaszás..:)
-
Skyline #21 Kb 6-7 óves korom óta szinte mindennap játékkal futok össze zspektrum-c64-es korszakom óta...
Elértem hogy annyira pszichopata legyek tőlük,hogy felszállok a kombínóra és már hívják is a magyar iraki zászlóajt haza,hogy megvédjék tőlem az utasokat..:)
Lolllll...KÖZE nincs ezeknek a szaroknak az egészhez,csak valamire fogni kell a dolgot,pedig a hiba nem máshol keresendő mint a szülői/egyéb NEVELÉSBEN. PONT! -
#20 Istenem, havonta előkerül a téma és havonta olvashatjuk ugyanazokat az unalmas és közhelyes kommenteket, ahol a profi pszichológus palánták jól megmagyararázzák, olyan rendkívül tudományos érvekkel, hogy höhö...hülyeség mert végigjátszottam a Manhuntot és mégsem ölök embert...
...ami nyílvánvaló marhaság, mert egyáltalán nem erről van szó, hanem arról, hogy az erőszakos játék befolyásolja-e egyáltalán az emberek agresszivitását.És ez a minimális mérték nem feltétlenül olyan szélsőségesen fog megnyílvánulni, hogy másnap kisbaltával megy be az egyszeri állampolgár a munkahelyére.Mint ahogy egy szál cigitől sem fog valaki hörögve kiszenvedni, de valamennyire csak károsítja az egészségedet...vagy mégsem?Pont ez a kérdés. -
bobi64 #19 szerintem van igazság ebben amit mondtál de csak erős kialakult személyiségű emberekre vonatkozik sztem. felnőttek között se mindenki ilyen sajna. -
bobi64 #18 magam is játszom néha, de felnőtt vagyok. a tv-ben és a játékban jelen levő erőszakugyanúgy káros, de sok gyereknek szánt rajzfilm és tv adás rosszabb bárminél amit egy átlag lődözős játékban láthatunk. okkultizmus, mágia, szörnyek, egymás lenyomása,leküzdése, erőszak, keleti küzdősportok stb.! a videojátékot még könnyebb kikerülni mint a gyerekműsornak álcázott ökörségeket. az állatot fel lehet kelteni bárkiben ha jó sokáig mossuk az agyát valami erre alkalmas kultúrszeméttel.nem az a gond hogy mindenki összegéppisztolyozza a családot a cod2 után, hanem az hogy lassan kitartóan ássa alá az emberek ellenállását a rossz dolgokkal szemben. virtuális és valós között elmosódnak apránként a határok. még csak annyit hogy ha én meg nem térek biztos valami csúnya erőszakos dolgot követtem volna el előbb utóbb.ettől jézus megmentett, de rezgett a léc. a sok hülye gyeerekkori film,olvasmány, ideológiák besegítettek ebbe. -
#17 "Tegye fel a kezét aki egy COD után nem akart különleges alakulat lenni."
Te játszottál a CoD-dal? És azok után alakulat akartál lenni? Az nem tűnt fel, hogy percenként kapsz 1-2 golyót? Ha valaki, akkor a gamer tudja csak igazán, hogy éles helyzetben mennyi egy katona átlagos élettartama. Ja, az airsoftos/paintballos még inkább tisztában van vele. (Ez a következő lépcső, nem a katonaság vagy a bűnözés, csak megsúgom - és még ezzel sincs az égvilágon semmi probléma.)
Aki meg ezek után tényleg elmegy katonának, az meg is érdemli.
De látom, te megetted ezt a faszságot. Gratulálok. -
Csaba42 #16 Én is felteszem szerényen a kezem, egy kiadós Quake után nem akartam földönkívülieket lepuffantani! Most GTA SA-ztam, és nem megyek le az utcára huligánoskodni. Ezk szerint abnormlis vagyok, és diliházban a helyem??? Bullshit!!!
#7: a Viva Pinata az egy jó kis stuff, meg merem kockáztatn, hogy Hello Kitty verő. :) -
#15 Hátbazmeg, beszarok, hogy ilyenekért doktori címet lehet kapni:
"A szöveg feltevései szerint a videojátékok és a média a gyermekeknél egyértelműen növeli az erőszakos magatartás kockázatát. Az írás szerint a médiában jelen levő erőszak és agresszió nagyobb egészségügyi kockázat, mint a szexuálisan terjedő betegségek vagy a mellrák."
Gyerekeknél? Hát az tuti. (Nem olvastam az eredetit, ha nem az író hibája ez a faszság, akkor a cikkírónak jár az elismerésem) -
#14 És hova vitted ki? -
#13 Én betiltanám a Sims nevű játékprogramot mert arra sarrkalja a gyerkeket, hogy embereket vegyenek körül fallal és hagyják őket éhen halni. -
#12 Ezeket mindig ugy kell/erdemes (nagyreszt) ertelmezni, hogy ha valakiben alapbol "benne van az allat", akkor abbol a "media" - legyen az TV, mozi, szamtech jatek, stb. - nagy valoszinuseggel ki elo is csalja;) termeszetesen ehez kell a tarsadalmi rend valtozasa, milyensege is;)
Pl. 20-30 eve, 1-1 verekedest meg lehetetett uszni 1-1 pofonnal, horzsolassal, birkozassal stb. Ma mar nagyon egyszeru belehallni egy ejszakai konfliktusba:( Amikor a tizeneves kolyok azt latja a "mediaba", hogy a fohos kibirja a fejrugasokat, akkor eszebe sem jut, hogy mar 1 komolyabb rugasba is bele lehet hallni! -
#11 Akkor te vagy a lustább játékos tipus. -
#10 én feltenném a kezem..
a Maffia után nem akartam bűnöző lenni, sem embereket gázolni az utcán
az Arma mellett nem akarok katona lenni sem lövöldözni bárkire is :)
stb -
#9 már kezd unalmas lenni ez a "számítógépes játékok miatt ölt embert" témák! :-/ -
#8 Nem vagytok elég objektivak a témával kapcsolatban.
Érdekes de Szaddamot és Sztálint alapvetően határozta meg a fiatalkorban történt
dolgok - csak azért mert akkor még nem voltak játékok, nem jelenti azt, hogy ez egy teljesen uj jelenség.
Az játékok kitolják a toleranciát az erőszakkal szemen és antiszociálissá tesznek, ez a kettő eleve elveti az erőszak csiráját,
és ha idetehetem : a személyes tapasztalatom, hogy az erőszakos tendenciák egyes
helyzetekben jelennek meg .
Tegye fel a kezét aki egy COD után nem akart különleges alakulat lenni.
Na hát az erőszak itt kezdődik el.
Aki nemvigyáz a gyermekeire eleve rossz családot teremt és lássuk be - van ilyen.
-
praksi #7 egy gyerek nem a játékoktól lesz erőszakos, hanem a szülői nevelés hiányától (vagy ha éppen azt látja otthon, hogy apuka rendszeresen elveri anyukát).
mellesleg mi az a Viva Pinata? :-) -
#6 hülyeség...több gta-t postal 2-t stb-t kivittem nem egyszer, rendszeresen kodozok mégse rántok pisztolyt az utcán nem rángatok ki kocsiból embereket, akire azt mondják hogy a játékok miatt ölt az hazudik, ott már komoly probléma van és nem a játékokra kell fogni hanem pl a nevelésre -
Stryker #5 Sztem többen halnak meg autó balesetben,mint be nem bizonyitott média kiváltott erőszakban.Szóval a valóság sokkal veszélyesebb.Na neki is állok és meg írom a "Valóság veszélyeit a társadalomra" cimű könyvet -
Motig #4 ebe az a fgura hogy többször végigvitem a Postal2 őt gtaval is elvotlam nem kevés ideog.. aktiv CoD2 életem si volt és mégis én vagyok a legnyugotabb az egész iskolai osztályba amelyikbe járok... és pluszpoénként sztinte csak én játszok rendszeresen... velem lenea hiba? -
#3 Hitler, Sztálin, Saddam és még olyan sokan sosem játszottak videójátékokkal. Ma azt mondanák hogy tetteiket a Civilization és a GTA vezérelte. Ugyan már. Az senkinek nem tűnik fel, hogyha a társadalom 1%-a veszélyes (amolyan törvényszerűség alapján) akkor ha több ember van, akkor az az 1% is több fő lesz? Most csak mondtam egy számot... -
#2 Miért kéne, hogy diszkrimináljanak ha gémer vagy?
A fejőnőnek is kiállitanak erkölcsi bizonyitványt, csak nemmindegy, hogy mi van benne. -
Loverman #1 Érdekes, hatalmas gamer vagyok mégis fél perc alatt kiállítanának nekem egy erkölcsi bizonyítványt a városházán;) Ennyit erről.