Kelet-európai befordultság

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

89
"római birodalom: csatorna rendszer, mûvészet
görögök: logika
egyiptomiak: csillagászat
japán: szamurájok"

magyarok: hunok, kalandozások, magyarok nyilai, Európa bástyája (törökök ellen), Nobel-díjasok szülõföldje, Liszt, Bartók, Mátyás, 1848-1849-ben legtovább kitartó szabadságharcos nemzet, 1956, Rubik-kocka...stb...stb...elég lesz?

Autonómiát Székelyföldnek! \"A szeretet nem szűnik meg soha\" Pál apostol

89
Szerintem üldözési mániád van...már miért méregetne egy átlagpolgár téged mondjuk a metrón??? Vagy lehet hogy te is "rózsaszín hajjal egy szál kifingott klottgatyában" jársz az utcán mint ahogy említetted?
<#nevetes1>

89
menj el Németországba....csak próbálj meg felmenni az autópályára...<#guluszem1>

89
Mér??? szerinted most saját magunk dönthetünk a sorsunk felett??

Amúgy Magyarország jogállamisága 1944-ben megszûnt és azóta sincs egy létjogosult államrendszerünk, ugyanis még mindig egy a magyar nemzettõl idegen alkotmány van érvényben...

Na de ez nagyon OFF 😊

Pluskast
Szerintem ez a kérdés evidens. A Lajtától nyugatra az embereknek több pénzük van kiszámíthatóbb az életük. Ezáltal nem kell annyit idegeskedniük mint nekünk. Ha valaki nyit egy vállalkozást számíthat arra, hogy az üzlete 90%-an 10 év múlva is mûködni fog és jövedelmezõ lesz. Az embereket hagyja élni a kormány. Kint egy diplomás ember 3-szor annyit keres ugyan azért a munkáért mint magyaroraszági megfelelõje. Az emberek ezért idegesek és feszûltek. Létbizonytalanság van és majdnam mindenki máról holnapra él. Magától érthetõdõ, hogy magunkba zárkozunk. Sok embernek nincs is jövõképe mert nem tud mire alapozni.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

immovable
így van a nemesek és az egyház volt/van a legnagyobb hátráltató tényezõ egész történelmünk során (ma a nemest az állítólagos értelmiség és mint régen a gazdagok jelentik)(az egyház, meg ugye no komment)

a szamurájnál pedig a busidóra koncentrálj ne a holywoodi marhaságra, azt hogy hány szamuráj élt valóban úgy ahogy a busidó megkövetelte az más kérdés

a politikust pedig nem is szabad emberszámba venni
Molnibalage
Magyarországon a szavaknak fura jelentése van mostanában. Lásd az ország vezetõjét és a "beismerés" szót és még sok mást. Kéne lassan egy magyar-magyar szótár...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
De (én is láttam az Utolsó szamurájt, de azóta sem erõsítette meg senki nekem, hogy tényleg azt jelenti vagy csak szép hollywood-i módon ferdítünk és hülyeséget beszélünk).

Szép szavakat mondani én is tudok. A nemes szó mond valamit neked? NEMES! Ehhez képest a magyar történelem és fejlõdés legnagyobb gátjai õk voltak majd 400-500 évig. Hajrá.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

trogerzsiger
Szerintem, magasabb életszinvonal, kulturáltabb politikai helyzet.. bár az nemtudom pontosan mik folynak odakint 😄 plusz szerintem a városok is szebbek, nincsenek paneldzsungelek, nincs sok tapló bagós(tisztelet a kivételnek) satöbbi...

Azért, mert ott emberek élnek, nem emberszabásúak, mint itt. Európában Magyarország az egyetlen olyan állam, amely a bibliai hét fõ bûnbõl már a csütörtöknél tart. 😊

Van egy régi vicc a németrõl, az izraelirõl és a magyarról, amelynek a poénja "dögöljön meg a szomszédé is."
Ez egész mentalitásunkra jellemzõ.

immovable
ezekszerint a szamuráj szó jelentését sem ismered

grat
Pretorian
Ez sokszor megfordult a fejemben...igen, ez is része az igazságnak..

Fasza gyerek vagy tomsolo! :D 5 büntipontot mikor írod be magadnak?

Pretorian
Erre valaki azt mondta, hogy "Happiness is a matter of interest."
A stagnáló állapotok nem a boldogság irányába vezetnek. Nem vezetnek sehová.
Az ember természeténél fogva mindig többet, és jobbat akar, és ha eléri a céljait, akkor boldogabbnak érzi magát, majd újabb célokat tûz ki, hogy majd azokat elérve még boldogabb lehessen. És itt látszik, mennyi igazság van a fenti mondatban.

Pretorian
Igazából mindegy, hogy a politika szintjén mi volt, az számít, hogy a közemberek mit gondoltak errõl, nem politikus szemmel...

Pretorian
Úristen, most ugye nem gondolod komolyan, hogy én szó szerint értettem azt, hogy az összes arab származású muzulmán szélsõséges terrorista? Jééézus...
Arra gondoltam, hogy az arabokról élt bennem egy nagyon erõs sztereotípia, ugyanúgy, ahogy sokunk elõtt a "cigány" szót hallva megjelenik a kés, a lila nejlonöltöny, az ezerkettes zsigulátor...vagy éppen a betörés, rablás, lopás fogalma pörög végig az agyunkon...ettõl még nyilván nem minden cigány bûnözõ...
Egyébként látom, hogy jó érzékkel ragadod meg a téma esszenciáját, lényeges dolgokba
kötsz bele...😊

Talán el kellene fogadni azt amivel/akikkel együtt élsz, az örök elégedetlenkedõ sosem lesz egy grammal se boldogabb, de lehet tévedek és a többségnek fényes dicsõség kell, melldöngetés, ki mit talált fel, hírnév és csillogás aztán ettõl ha látszólag is de boldogabb lesz.

HP+

Molnibalage
És van gin, whiskey meg Guiness? <#vigyor1>

Molnibalage
Csillagászatban nagyon sok nép otthon volt, szó se róla. A szamurájok meg hogyan jönnek ide? Az NAGY eredmény? Semmi más nem volt, mint az ottani feudális társadalomban a nemes. Passz. Utólag nagyon elferdítették a képet róluk, hogy hej milyen nemes meg erényes élet stb.

Ott is voltak polgárháborúk és a "nemes" szamurájok gyilkolták egymást halomra.

immovable
írreknél télleg csak kocsmák vannak 😄
immovable
De ugye nem hiszed, hogy azért hangoztatták a mi forradalmunkat mert sajnáltak minket? Hanem, mert ez egy jó propaganda eszköz volt a CCCP ellen.

#56 de ugye itt egy bizonyos iq szint feletti egyénekrõl beszélünk (pl egy átlagember (nem amerikai 😄), õk tudni fogják

#55 ez az így ássuk saját sírunk, pl Bukarest nagyobb "hírû" város mint Budapest (értsd többen hallottak róla)

más: nézze vki pl a cnn idõjárásjelentését, beszél a nõ bla bla bla európa felett anticiklon, stb, majd Bécs után a térképen nincs is feltüntetve mi a köv nagyváros, és a nõ úgy kezdi a mondatot mikor fölénk ér a keze, hogy: and the Balkan 😞
Molnibalage
Ez nem letorkolás de EKKORA szetereotípiával hogyan lehet élni? Ja és minden skót smucig és minden ír piás és minden angol buzi mi? Azért maradjuk már a józan ész keretein belül.

Szerintem szimplán a pénztelenség, a napi robot, a megélhetés utáni harc az oka. Majd ha egy-két évtized múlva egy kicsit jobban élünk kisimulnak majd az arcok, kedvesebbek lesznek az emberek.

Pretorian
Szerintem egyébként nem offolunk, a topik címében szereplõ kérdésre keressük a választ, a miérteket keressük...

Pretorian
A siker viszont elég árnyalt fogalom...a forradalmat ugyan vérbefojtották, de az egész világ felfigyelt kis nemzetünkre, erre az icipici kis országra, amely szembeszállt a kommunista rezsimmel és a Szovjetunió mindent maga alá gyûrõ elnyomásásval...akkoriban még volt valamilyen szintû reputációnk a világban, ha nem is túlságosan sok...de ma...

Darkon
Ha megkerdezel egy amerikai-t, angolt, indiait, irakit stb. lehet hogy logikarol nem a gorogok az egyiptomiakrol a csillagaszat fog eszukbe jutni. Minden csak "marketing" kerdese nekunk ez eleg rosszl megy, eladni magunkat.
Nobel dijak pl?

Born to win

Kicsikiraly
mi rengeteg mindent csináltunk, csak sajnos senki nem tudja. azt kellett volna nekünk is csinálnunk mint a kínaiaknak, feltalálunk mindenfélét aztán senkinek nem adunk belõle 😄 teszem azt, kevesen tudják például, hogy a nagy faltörõ ágyút (az elsõ nagyobbat) is egy magyar találta fel. és még mehetnénk visszafele, pl a kengyelt is mi találtuk fel. úgyhogy van eredményünk 😊 csak nem tudnak róla :S

DFTBA &#3232;_&#3232;

immovable
persze ha vki olyat mond nyilvánosan mint én akkor egybõl hazaáruló, és huzzak a picsbe, stb

de már nagyon OFF van szerintem
immovable
jah 😞 😄

de remélem értik néhányan mire is gondolok

tehát ha megkérdezel vkit a világ másik végén kik is azok a rómaiak, tudják, és kik azok a magyarok????? pedig volt itt annó "birodalom", híres-hirhedt/rettegett magyar lovasok,
vagy itt van a magyar bor, költészet, stb, de mégis eltününk a süllyesztõben, és ez csak magunknak köszönhetjük szvsz
trianon 😄

Neked, mint kívülállónak, mi a véleményed az intelligenciáról?

immovable
na nincs kéznél történelem könyv😊

de a sportot természetesen aláírom

de hogy tisztázzuk mire is gondoltam mint nagy magyar eredményre, amit nekünk tulajdonítanak és társadalmunk elismeréseként is lehet értelmezni, akár múltban akár jelenben

római birodalom: csatorna rendszer, mûvészet
görögök: logika
egyiptomiak: csillagászat
japán: szamurájok

csak néhány el nem évülõ eredmény egy egy adott nemzetnek
Darkon
Deha ha csak a sporteredmenyeinkre gondolok pl

Born to win

immovable
eredmény akkor van ha siker koronázza, addig csak hangzatos szavak, lehet durvának hangzik amit mondok, de így van, persze vannak kivételek is, Spartacus
a részvétel a fontos címszavak marhaságok
immovable
még mindig nem mondtál egyet sem
Pretorian
😊 Nem tudom, ki hogyan látja ezt, de én úgy érzem, hogy az '56-os Forradalom volt az utolsó ilyen nagy eredményünk...persze, vérbe lett fojtva, de nem ez a lényeg...

Darkon
Lapozd fel a tortenelemkonyvet.

Born to win

Darkon
Buszkeseg nem egyenlo a makacssaggal es a begyepesedettseggel.

Born to win

immovable
felsorolnál néhány nagy eredméynünket!!!

nem kell jönni itt a golyóstollal meg helikopterrel, Szilárd Leóval, Neumannal, "senki" sem tudja, hogy magyarok voltak

hanem vmit amit a magyar mint nemzet elért, önerõbõl, kreatívan, mások elõtt, és a többi és a többi

thx
Kicsikiraly
"...itthon, ha kiáll egy hajtincsed, vagy gyûrött fejed van, mert nem aludtad ki magad, minden második köcs' gúnyos pofával méreget az utcán..."
na ez az amit minden nap tapasztalok... a másik ami zavar, hogy a sok öreg pl a buszokon, villamosokon meg egyéb tömegközlekedési eszközön, amint felszabadul egy hely, rohannak. Nem azzal van a bajom, hogy jajj én szeretnék leülni, kibírom állva az utazást, csak ez a mentalitás, hogy szinte vadásznak rá, akkor is amikor tényleg csak pár megálló nem igaz hogy azt ne bírná ki.

a másik, hogy mostmár szerintem az sem oldaná meg a problémáinkat ha nyugatra költözünk, hisz ott is lassan ugyanígy bánnak mindennel, az egyetlen megoldás egy idõutazás lehetne, de mint tudjuk ez egyelõre lehetetlen 😄

DFTBA &#3232;_&#3232;

Pretorian
Abban én is teljesen biztos vagyok, hogy az ember alapvetõan jó...egészen adig, amíg képes lelkifurdalást érezni valamilyen ártó cselekedet elkövetése után...de ugye ott vannak a szociális és az antiszociális személyiségjegyek, amelyek "kicsit" megkavarják a dolgokat...de ez már tényleg filozófia...

Pretorian
Kösz. Iszol valamit? Légyszíves ne itt trollkodjál már, arra ott a gumiszoba. 😊

Pretorian
Persze, mert neked nincs hajtincsed. Csak izmos hasfalad. 😄

Ezt már Rousseau is hangoztatta, de ne itt filozofáljunk.

Neked, mint kívülállónak, mi a véleményed az intelligenciáról?

Pretorian
Na ez az, amit nem szabad. Elfogadni, és büszkének lenni. Pont ezek a dolgok akadályozzák a változást...
Persze, nyavajgással sem lehet elérni semmit, tettekkel viszont igen.
A nyugatot meg nem imádni kell, hanem mint élõ, jó példát, követni...

Molnibalage
Hát akkor nem lehetsz túl okos ember. Bennem sohasem élt.

Molnibalage
"...itthon, ha kiáll egy hajtincsed, vagy gyûrött fejed van, mert nem aludtad ki magad, minden második köcs' gúnyos pofával méreget az utcán..."

Hát ez rohadtul nem így van.

Darkon
En inkabb azt kerdeznem miert kell isteniteni annyira a Nyugatot? Velemenyem szerint eloszor el kene fogadni magunkat nem hasonlitgatni allandoan, meg hasonluni, simulni allandoan. Szerintem buszkenek kene lenni amit elertunk, a folyamatos sirankozas helyett.
Ha valaki hosszabb idot eltolt valahol szerintem elobb-utobb rajon bunkok mindenhol vannak (nagyobbvarosban ugye nagyobb az elofordulas) ugyanigy rendes emberek. Nyilvanvalo ha valaki nyaral ugysem veszi ezeket eszre de huzamosabb ido utan ugyis kijon. Szamtalan kulfoldivel talalkoztam mar aki odakat zengett Budapestor es hogy miert nem elek otthon stb. Ok sem szembesulnek ugye az ottani problemakkal, ugymint aki Mo-rol kulfoldre utazik par napra.

Born to win

Pretorian
Érdkes dolgokat írtok, és ezek közül sok minden teljesen reális is számomra, de ha tényleg csak az idõ képes kikezelni belõlünk ezt a betegséget, akkor ez a tény már önmagában elnyomó hatással van a jóérzésû, nyitottabb, változásra vágyó, a nyomás alól szabadulni akaró emberekre...és hát ez elég szomorú...

Pretorian
??? Ezt honnan veszed? Én azt írtam, hogy
"Ha valamit nyilvánavalóan meg kell tenni a közjó érdekében, akkor az a pártpolitika fölött van a fontossági sorrendben..."
Én a mindenkit érintõ problémákról beszélek, az életterünket, és a szociális helyzetünket közvetlenül érintõ problémákról, amelyekkel egy teljesen hétköznapi Nagy-Britannia területén élõ személy találkozhat, legyen akár tõs-gyökeres brit, vagy éppen bevándorló...nem a nacionalista tömegek képzelt betegségeirõl, akiknek az fáj, hogy szabad munkavállalás van az országban, és "a beáramló olcsó külföldi munkaerõ elveszi tõlünk a megélhetést", mert ez úgy baromság, ahogy van. (gyanítom hogy erre céloztál, ha nem, akkor bocs)
Összeomlik a társadalmuk...? Mi omlik össze? Ha valaki lelép, az már nem része többé annak a társadalomnak...a külföldrõl érkezettek szerinted nem részei a társadalomnak? Írsz példákat? 😊

Narxis
Az átmenet korát éli Magyarország és fogja is még sokáig. Az irigység szerintem alapvetõ rossz negatív emberi ösztön, van ahol dominánsabb.

Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.

immovable
Iagzából az ez egyik nagy probléma a magyar mentalitással, hogy:
- mint elõttem írták évszázadokig el voltunk nyomva
- majd hírtelen megkaptuk a (vad)kapitalizmust

ezekbõl kifolyólag hihetetlen mértékû a bizalmatlanság (jogosan)

- a másik örök magyar tulajdonság az pedig az irigység, de nem a dögöljön meg a szomszéd tehetne is, hanem, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene {ennek napi szinten tanúja vagyok}