123
  • Csaba42
    "Az SG bulvárlap."
    Oks, rosszul fogalmaztam, én azokra az idióta sztori-tini-magazinokra gondoltam.

"Viszont a Vistával igazuk van. Mivel jobb mint az XP azon kívül, hogy szebb?"
    Hmmm. A Tálca alul, a Start menü bal oldalt lent van, ikonok vannak az Asztalon, ott figyel a Lomtár és a Sajátgép is... igazad van, semmi különbség sincs (azt ne is firtassuk, mi van belül?).
  • rigidus
    Azt mondjuk el tudom meg kepzelni, hogy az MMX es/vagy SSE szupport valamiert nem ment az adott OS eseten, mert ez a hibajelenseg tipikusan JPEG dekodolasi hiba - ami az alapja a mai video kodekeknek is.

Egyebkent ez abbol all, hogy a JPEG algoritmus tervezesekor kifejezetten azt a tulajdonsagat hasznaltak ki a kepeknek, hogy az egymas mellett levo keppontok hasonloak es konnyeden abrazolhatoak par bajtos matrixokkal. A mozgokepeknel az egymas utan kovetkezo kepkockak a hasonlosag miatt ugyszinten felirhatok olykor ugyanazokkal vagy nehany plusz kis meretu matrix halmazaval mint az elozo kep. A robbanasnal pedig az a helyzet, hogy ez az utobbi szabaly borul fel es ha az nem megfeleloen volt kodolva akkor ott akar a tomoritetlen frame-k meretenek tobbszorose is lehet egy "tomoritett" kepkocka merete + az extra CPU ido a kicsomagolashoz. Ezt egyebkent normalisabban megirt dekoderek mar kezelik.

Szoval en azt gondolom, hogy ott a dekoder algoritmus is kozbejatszhatott.
  • finaltrekker
    Remélem, hogy a Win7-tel nem korigálják a hibát, hanem csak tovább fokozzák ezzel végre lezárulhatna ez az informatikai korszak amit, hívhatnánk úgy is, hogy Microsoft age:P
  • assdf
    98 alatt ugyanezzel a kodekkel ugyanez a videó ne mszaggatot.
  • rigidus
    > beszagattot főleg ha olyan jelent volt benne amiben robbantgattak

Nem az xp/vista dologgal kapcsolatban, de azt megjegyeznem, hogy ez elsosorban nehany dekodolo algoritmus ismert bugja. Ma is van egy-ket olyan lejatszo program amelyik produkal ilyet nagyobb felbontasnal meg izmos konfig eseten is. Legutobb a VLC csinalt nekem ilyet egy 720x360-as felbontasu filmnel P4-es 2.4-es gepen (w2k3). Ugyanezen a gepen/OS-en az mplayer vigan viszi azt a jelenetet. Anno kiprobaltam Linux-on is mindket lejatszoval, detto ugyanaz tortent. Ez nem csak a VLC-nel fordul elo egyebkent, mas dekoderek/lejatszok eseten is tapasztaltam mar.
  • assdf
    Ja igen a szürke köd meg lesszálhatna már az emberkék fejéből.
    Ha pl azt mondom hogy a 4es metró egy szar, akkor ez nem azt jelenti hogy nincs rá szükség és gyalog szertnék járni hanem azt hogy sokkal kevesebből is sokkal jobbat ki lehetne/ett volna hozni...
    A vista detto
  • assdf
    2001-ben nekem egy p3-asom volt 800 mgh és 128 mb ram.
    Ezen a gépen a 98 "süvitett", az xp lassú volt. Sokat swappelt és bizony nem egy olyan videóm volt ami 98 alatt tökéletesen ment, xp alatt beszagattot főleg ha olyan jelent volt benne amiben robbantgattak.
    Ez nem csak nekem volt igy hanem más ismerőseim gépén is. Akkoriban kb. ez volt az átlagos gép. Nekem senki be ne magyarázza már hogy 2001-ben az akkori gépeken az xp gyors volt mert ez kb. akkora nyilvánvaló nagy hazugság mintha azt mondanám hogy a szocializmus fenékig tejfel volt.

aztán később kibővitettem 384 megára a gépemben a ramot, na akkor már kezdett türhető sebességre felgyorsulni. Ez kb. 2003-ban volt. 512 megával pedig már tényleg elég gyors az xp. de a 800 mgh-es proci továbbra is megfogta ha a videó egy kicsit nagyobb felbontású volt akkor rendesen szagattot. Szóval tetszik érteni 512 megával gyors. 2001-ben 512 ram olyasmi volt mint ma 2 giga csak épp többe került...

Na ennyit a történelem, a lényeg csak annyi hogy ne probáljuk megm ár szépiteni a múltat. Nem mindenkinek kell még cavington az emlékezéshez. A múltkor már ott tartottunk hogy p2-es 233mhz 128 mega ramon száguldott az xp... sajnos már nem emlékszem hogy melyik topicoló jelentette ezt ki de nagyon ragaszkodott hozzá...
  • Inquisitor
    "Annyi történt hogy közben eltelt 7 év igy az xp rettenetes gépigénye mert nem számit nagynak."

Egy frászt. Sose volt igaz a gépigénye. Beszéltek ilyen 1-2GHz proci, és 512MB-1GB ramigényről, meg hogy semmivel sem tud többet. Aztán persze egy csomó új vasat támogatot és baromira nem kellett hozzá se legcsúcsabb proci, se annyi ram, mint amiről regéltek. És a saját tapasztalataim és mások ÉRDEMI észrevételei alapján a Vistához sem kell feltétlenül 2-4GB ram, se GF8800 szintű VGA. Gondoloma feature lista, mert ugye egyesek szerint semmivel sem tud többet az XP-nél aerot leszámítva, meg csupa kamu, azokból semmi nincs is benne, csak csupa NOP utasítás a forráskód? Meg az XP se tudott a "szakértők" szerint semmivel sem többet a W98-nál. Megnéézném egy mai normális vason mit alkotnának a "szakértők" a W98-al ...
  • assdf
    Fizett ms reklámunkat hallották...

"Azonban, aki ész nélkül, és ész érvek nélkül mond véleményt valamiről, kritizálja, és még hülyeségeket is mond, na az a nem frankó"

Tudod ugyanez áll arra is aki hasonlóad véd valamit... zsák a foltját...
  • rigidus
    > A Neowin tudósítása szerint a különböző torrentoldalakon számtalan Windows 7 telepítőt találunk, amelyek túlnyomó része azonban nem a valódi előzetest tartalmazza, hanem pusztán nullák sorozatát.

Itt pusztan arrol van szo amire egy ideje rakaptak mar a filmgyarak is. Van egy film ami meg szinte gyartas alatt van, de mar "letolthetove" teszik P2P-n nullak formajaban. Ugyanez volt a Vista-val is meg javaban gyartas alatt, sot amikor kiszivargott a forraskodja a w2000-nek, nehany napra ra mar a Vista "forraskodja" is fent volt.

Hogy mi ennek az ertelme? Hat egy kurvanagy reklam a termekre. Ahogy a tortenelemben mindig is mukodott: "Ha valami ellen nem tudsz tenni, akkor manipulald!". Ezek a cegek kemeny milliardoktol esnek el a P2P-k jovoltabol es ha mar tenni nem tudnak ellene, legalabb huznak belole hasznot, amennyit csak lehet. Tehat ha "kiszivarog" a W7 mi a teendo? Bejelentjuk a "sajnalatos" hirt es mint vezenyszora a jolnevelt birkak megy mindenki a P2P-re...

Egyebkent orulok, hogy mindenki az eszetlen szarhajigalassal van megint elfoglalva ahelyett, hogy az eszet hasznalna es eszrevenne dolgokat amik korulotte tortennek.
  • rigidus
    > Szóval összegezve, mi lenne ha a microsoft irna végre egy olyan oprendszert ami megbizható gyors és kicsi?

Vagy inkabb mi nem lenne... szukseg a gagyizasra es a Microsoftra.
  • DjDano
    Amugy a cikkre reagálva kedves Gyurkity Péter próbáljon meg elfogultság nélküli , objektív cikket írni, mert ezzel csak az SG-t jártaja le. Egyre többen emlegetík az SG-t bulvárújságként, az ilyen förtelmes cikkeket olvasva nem is csoda....
  • Narxis
    De ki a faszomat érdekli?Mellesleg nem nézek Győzike showt, és nem olvasok el olyat amit nem akarok. KKTHXBYE
  • Polllen
    Pont az a baj a cikkel, hogy leírta a rendszert és sztem valótlant állít...

A felsorolással csak arra akartam utalni, hogy leírták már ezerszer, nézz utána...

Amúgy az egy másik vicces jelenség, hogy a nagy többség nem fizetett érte egy fillért sem, akkor meg minek felháborodni??? Ajándék lónak ne nézd a fogát...
  • Gerygrey
    Millenium? az meg mi?... ja, hogy olyan BUNKÓ a "cikkíró SZAKÉRTŐ", hogy annyit sem tud, hogy azt Millennium-nak hívták?!
    Képes vagy így felkapni magad egy elgépelésen?

Vista topic itt, vagy más IT fórumok, esetleg microsoft.com és ott vista fül.
    Nahát, ez a legutolsó kifejezetten hiteles forrás...

Egyébként tényleg nem értem, h a T. cikkírónak mi a gondja Vistával. Már több, mint 2 hónapja használom nagyjából nonstop, nyúzom rendesen, és még egyszer sem (!) fagyott le.
    Nincs gond a Vistával. Az egy dolog, hogy neked 2 hónapja nem fagyott le, nekem 1 hónapig volt fent és nem fagyott le (nem is azért uninstalláltam, mert rossz, hanem mert amikor nyúztam, még nem volt hozzá normális crack, így csak 30 napig tesztelhettem) - szóval a vista NEM ROSSZ, nem ez itt a baj, hanem hogy az XP ugyanennyire nem rossz. Sok újdonságot nem hoz, nekem az XP sem fagy, és egyelőre nem látok okot, hogy váltsak. Aero? Szép, de elvagyok nélküle. DX10? Egyelőre minek. Más, átlagfelhasználó által észrevehető jelentősebb különbség? Semmi. Akkor meg?
  • DjDano
    Még pár gondolat amivel 100%-osan egyetértek:

"Hát esküszöm én már baromira nem értem ezt a sok idiótát. CHIP magazint ,a hétvége óta eldőlt, soha többé nem olvasok... A már emlegetett "10 ok miért" cikk felforgatta a gyomrom a sok marhaságával. Amit az elmúlt napok eseményeiből okulva végképp nem értek - a Vista 2006 végén elérhető volt. Ha kijön 2009 ben a "seven" ,amit kétlek ,inkább a 2010 eleje reális, akkor 4 év a fejlesztés. A vistánal az volt a gond ,hogy túl későn adták ki... mert uhh 5 évig tartott a fejlesztés, az MS milyen szar. Amikor 3-4 éves periódusról van szó akkor meg , jaj máris új win... hát igen ,mert szar a Vista ... meg ,oh ilyen hamar ,ne már... -hát ki a halál érti ezt... Barmok..."

"Tudjátok, ez tényleg így van!
    Eddig akitől azt hallottam, hogy a Vista szar, az mind az volt, akinek régi volt a gépe.
    Tegnap beszéltem egy barátommal, és ő is azt mondta nem fog átállni a Vistára.
    Az oknak azt mondta, hogy azt mondták neki a cégnél, hogy szar. Nem fut a benti gépeken.
    Mint kiderült, elég vacak gépek vannak a cégnél, amin az XP is nehezen fut.
    Erre mondtam, hogy akkor Win 98-at kel használni. Ahhoz nem kell erőforrás.
    Nem véletlenül jönnek ki a fejlettebb processzorok, stb. Igazán erőgép inkább a játékokhoz kell, ha valaki gamer.
    Egyébként, ez annak idején is az XP-nél is így volt. Ott is fikázta mindenki, hogy szar, lassú, zabálja a gépet!
    Na, ma ezek az emberek meg istenítik az XP-t, és ugyan ezt állítják a Vistáról. Hát nem furcsa?"

"Azt gondolom, mindenki döntse el maga, hogy mit akar használni a gépén. És talán ez lenne a normális.
    Azonban, aki ész nélkül, és ész érvek nélkül mond véleményt valamiről, kritizálja, és még hülyeségeket is mond, na az a nem frankó!És sokan így működnek. Eszetlenül véleményeznek valamit, és ráadásul ostobaságokat is mondanak. Lásd még a bulvár számítástechnikai újságok."
  • DjDano
    Olvassátok el ennél a cikknél a hozzászólásokat, nagyon tanulságosak:

http://winportal.net/?id=1219

Kiemelnék egyet:

"Az interneten már-már Millenium-szerű cserbenhagyásról beszélnek" - Millenium? az meg mi?... ja, hogy olyan BUNKÓ a "cikkíró SZAKÉRTŐ", hogy annyit sem tud, hogy azt Millennium-nak hívták?!

(Borzasztó, ezt sok szennylapot: index, pcworld, chip, gamestar, terminal, sg... kik olvassák ezeket, mint IT forrás? kb. azok akik a győzike "sót" is nézik)"

• assdf
    "hagyjátok már békén a vista gépigényét! emlékszek mikor kijött az xp mindenki azon sírt hogy denagy a gépigénye, meg amúgyis a 98 milyen jó kis oprendszer az kell a népnek,"

Akkor most felvilágositalak hogy attól hogy a "multkor" is sirt a nép hogy mekkora a gépigénye az xp-nek még nem jelenti azt hogy a vista jó.
    Annyi történt hogy közben eltelt 7 év igy az xp rettenetes gépigénye mert nem számit nagynak.

Nade kérem szépen ha tegnap szar volt a kaja és fujjogtam rá, akkor ha ma is szar kaját adnak és ma is fujjogok a maira akkor ez azt jelentené hogy a tegnapi is biztos jó volt meg a mai is hisz a tegnapira is fujjogtam?

Én inkább úgy látom hogy az xp is szar volt amikor kijött, azóta eltelt 7 év, két service pack meg a gépek sebessége a többszörösére nőtt igy már az xp is kiválóan müködik. Na de nehogymár ezt minden egyes alkalommal eljátsza a microsoft. Vagy legalábbis én nem tartozom azok közé akik "ha tegnap megszoptam akkor mai is jó lesz szopni" kategóriába tartoznak.

Szóval összegezve, mi lenne ha a microsoft irna végre egy olyan oprendszert ami megbizható gyors és kicsi? El kéne egyszer már olvasni hogy mi is az oprendszer feladata. És mondom az hogy az előző is szar volt nem mentség arra hogy akkor a következő is szar legyen.
  • Inquisitor
    "Gondolom a cikk irója arra célzott,hogy sok szakértő szerint,a Vista a kinézetén kívül más normális előnyt nem biztosít a felhasználónak,ami értelmes is. Csak,erősebb vas kell alá,hogy ugyanúgy fusson mint egy XP."

Érdekes módon azon rendkívűl kevés ember, akinek adok a szavára a témában, marhára nem ezt állítja. Kit nevezünk szakértőnek? (Lásd Mass Effekt balhé.)
    Azt aki leírja 1001x, hogy a Vistához 4GB ram kell, vagy azt aki megtalálja azt a hülye performance beállítást a memóriakezelésnél? Hmmm?

XP meg nem sűvít P3/128MB konfigon, de normálisan beállítva, kikapcsolt csili-vilivel megbízhatóbban fut, mint a W98, és szinte semmivel sem lasabb. Pedig amikor XP kijött, akkor a "szakértők" mind megmonták, hogy 1GHZ proci és 512MB ram alatt meg sem mozdul. Ellenben a W98 nem támogat USB2-t, 8xAGP-t, FireWire-t, alapból Pendriveot, stb.
  • Inquisitor
    Jó lesz az 7 évesnek is. 2001 őszén jött ki.
  • adam012
    hagyjátok már békén a vista gépigényét! emlékszek mikor kijött az xp mindenki azon sírt hogy denagy a gépigénye, meg amúgyis a 98 milyen jó kis oprendszer az kell a népnek,(a ME sajnos nem volt hosszú életű ugye) minek az xp, mostmeg ugyanez van a vistával is, a windows 7-nél meg ugyanez lessz, a vista lessz az akkori gépeken gyorsan futó operációs rendszer a windows7 megcsak egy erőforrászabáló oprendszer, meg amúgyi minek váltsatok vistára, semmi lényegi újdonság nemlessz pff. Persze, hogy elmegy és milyen szép gyors az xp a mai gépeken, de könyörgök ezegy 5 éves oprendszer!(sőt idén már 6 ugye..)
  • Dark Angel 666
    PFF , pedig már azt hittem hogy lessz belőle valami :(
  • magus4884
    Sejtetem én hogy nem fog 2009 elejére kijöni a windows 7 mert még nagyon az elején járnak a fejlesztésével.Remélem ez már egy stabil ,gépigény kimélő és játékokat jól futató operácios rendszer lesz,és remélem ez már méltó utodja lesz az xp-nek:)
    A Vista nem lenne olyan rosz ,csak hát a gépigénye oprendszerhez képest nagy,a játékokat roszabul futatja és hát még mindig vanak hardver problémáji.Ami biztos az az hogy én 2010ig még tuti xp mellet maradok.Aztán már 2010 re már talán a vista tejesen kifog fejlödni és talán akkor majd már megéri rá beruházni,de még akor sem biztos hogy megveszem:)
  • Riddick
    Gondolom a cikk irója arra célzott,hogy sok szakértő szerint,a Vista a kinézetén kívül más normális előnyt nem biztosít a felhasználónak,ami értelmes is. Csak,erősebb vas kell alá,hogy ugyanúgy fusson mint egy XP. Külön kiemelték,hogy állami intézményeknél,iskoláknál ,meg egyenes felesleges pénzkidobás lenne egy Vistára átváltani. Mivel főiskolán dolgozok ezt tanusithatom,minden gépen Xp van,pedig P4 esek vannak. Informatikusként annyit hozzá,hogy egyik gépemre se tettem fel,mivel ha nincs számottevő előnyöm belőlle,csak terhelné a rendszert a exra kinézet miatt,ezért számomra érdektelen jelenleg. Gondolom a Microsoft arra felé fog majd tendálni,hogy majd a játékokat ,meg a video kártyákat fogják VISTA ONLY-sá tenni,így ösztönözve az embereket ,hogy váltsanak. Azt mondják az XP túl jó lett. Vagyis,megfelel a mostani elvárásoknak. És így nem lesz könnyű nekik. De,mivel a MS,egy elég konok cég,nem ismerik be sűrűn ,hogy bocs ez mégsem olyan jo mint ahogy gondoltuk,ezért inkább csak addig fogják erőltetni,amíg elég sok ember átáll,és akkor majd hirtelen eltüntetik az Xp-t. De,most még ott tartunk,hogy a nagy gyártók,kifejezetten XP-s gépeket akarnak,mivel jóval jobb az érdeklődés iránta. Mert emlékszem,tavaly még teli volt a net,hogy milyen bugos a VISTA ,és ha valami nem pöpec,egy nagy gyártó,IBM,DELL,HP sem akarja magát azzal égetni,hogy fagy a gépük,mert nem teljesen kóser az új oprendszer. Szóval szerintem ez a lényeg. Jó sokat tudtam rizsálni rólla. ;)
  • Narxis
    LOL, ott a pont!
  • Narxis
    Kit akarsz meggyőzni?
  • Flashy
    a nullákból álló fájlok legalább gyorsan lejönnek a röptömörítést használó szoftverekkel :)
  • mcganyol
    Nem volt toleráns dolog a cikkírótól lefitymálni a vista-ra váltók szakmai hozzáértését ("kinézetet hajhászó átlagfelhasználó"). De aki ezek után ezt magára veszi és nekiáll itt tépni a száját, hogy de NÁLA milyen jól működik a Vista, az gondolkozzon el azon, hogy ezen fórumot olvasó más felhasználókat akar erről meggyőzni (de minek?), vagy csak saját magát.
    peace
  • Turdus
    Érdekes: windowsos fúj windowsosra. Mindig a linuxosokat bántják, hogy élből anyáznak, pedig én még nem láttam linuxost linuxost fújni (pedig idestova lassan 10 éve nyomom).

Mellesleg nemolyan rég vettem egy gépet, amire elő volt telepítve a Vista. Két napig bírta, míg jöttek a csúnya hexa driver üzenetek (pedig semmi extrát nem csináltam, csak neteztem, meg meg akartam nézni egy filmet. Programot nem installáltam). Raktam rá linuxot, gyorsabb is, szebb is (full 3D), és még fagyni se fagyott soha... (Mégegyszer: előtelepített Vista volt, a hardware gyártó saját drivereivel, én SEMMIT SEM raktam fel).
  • assdf
    Én is találtam némi hálózatkezelési különbséget. Az összes fórum tele van azzal hogy vista alatt nem megy a wifi illetve hogy szakadozik :)
    A sebességgel sincs gond csak vegyél egy új gépet azon már nagyszerüen fog menni :)

(sőt egy múltkori topic óta azt is tudjuk hogy az xp 128 mb ramon és p2esen egyesen süvit...)
  • edios
    Egyébként tényleg nem értem, h a T. cikkírónak mi a gondja Vistával. Már több, mint 2 hónapja használom nagyjából nonstop, nyúzom rendesen, és még egyszer sem (!) fagyott le. Sebességgel sincs gond, csak alá kell pakolni egy gépet, ami meghaladja a PIIIas szintjét. (Ha vkinek ez gond, használjon DOSt, v fejlődjön a világgal.)
    XP és Vista között kinézeten kívül egyelőre megbízhatóságban és hálózatkezelésben találtam különbséget. (Mind2 Vista javára)
  • Polllen
    Vista topic itt, vagy más IT fórumok, esetleg microsoft.com és ott vista fül.

Annyiszor leírták, olyan sokan használják is azokat az extra funkciókat Uh nézz utána, ha érdekel. És saját tapasztalat alapján, saját ismereteidre alapozva alkoss véleményt.
  • fflx
    Na, csak beindul az a flame.
  • Gerygrey
    Az SG cikkek szubjektivitása néha már-már egy bulvárlapéval vetekszik
    Az SG bulvárlap. Pontosabban színes, könnyed tech-hírlap.

Viszont a Vistával igazuk van. Mivel jobb mint az XP azon kívül, hogy szebb?
  • Csaba42
    Az SG cikkek szubjektivitása néha már-már egy bulvárlapéval vetekszik. Amúgy megkérdőjelezem, hogy a "tisztelt" cikkíró egyáltalán kipróbálta-e huzamosabb ideig a Vistát, vagy egyáltalán feltepeítette-e a gépére, mert akkor nem írna ilyen b*romságot, mint az "a kinézetet hajhászó átlagfelhasználók tartják érdemesnek a minél előbbi átállást", ami önmagában is megállná a helyét a "sosem próbáltam ki a Vistát, de tudom, hogy sz*r, mert a Pistike azt mondta" weboldalakon (pl.: GSO). De persze sokaknak ez is csak egy szubjektív vélemény, egy állandóan Vistát használó emberkétől.
  • Polllen
    Ugyan...ez csak az objektív tájékoztatás sajátságos formája...
  • Rena11
    én még a vistat sem használtam és már az ujabbnak van hamisítványa? hehe
  • Csaba42
    Aki ilyen alpha OpRendszereket tölt le, amik mér hibát ezreit tartalmazhatja, az meg is érdemli, hogy pár "szellemes" emberke (bár inkább az ujjait törném le) átvágja a fejét.
  • fflx
    "a kinézetet hajhászó átlagfelhasználók tartják érdemesnek a minél előbbi átállást"

hat persze, a cikkironak meg a jo @@#$#%^%$#
    bar gondolom a szandekos flame keltes az eloiras lehet az sg-s cikkekben, hogy porogjenek azok a clikk-szamlalok a reklamok mellett.
  • Vorpal
    Úgy sem tudod meg.