575
  • Csaba42
    Még szép, hisz a 30-as években játszódik, akkor pedig nem 200 LE-s autók rohangáltak az utakon. :) Szerintek tök korrekt volt a megvalósítás, tényleg úgy éreztem, mintha a 30-as években lennék! Vagy lehet, hogy ezt csak azért érzem, mert akkoriban még csak egy pajzán gondolat sem voltam... Mindegy! Az egyetlen negatívja a Mafianak egyben a korlátja is: nagyon lineáris volt a pálya, nem volt annyi "mellék-fun" benne (még a Free Ride-ban sem), mint a GTA-kban. Remélem, a 2. részben ezt kijavítják!
  • Csaba42
    Hogy ítélhetsz meg (el?) egy olyan játékot, amiről csak "hallottál", meg csak "olvastál"?
  • Reggaester
    Hát igen a Crysis kibaszott szép, kibaszott jó fizikája van, de nekem maga a gém rohadtul nem jött be. Anno a Farcry jobb volt.
  • adam first
    "Olyan játékok, mint a Crysis, vagy a CoD 4 könnyen leszorulhatnak majd a trónról."
    A Crysis milyen trónról szorulhat le, akkorát bukott, mint a szar. Hirtelen a fejlesztők is jelezték, hogy hopp, ha nagyon akarjuk, mégis csak meg tudjuk csinálni PlayStation 3-ra is a játékot. Csak eddig kellett a parasztvakítás, a marketing miatt.
  • adam first
    Driver 1998 PlayStation az evolúció csúcsa, alap mű. Lehetett volna, a legsikeresebb autós széria, de… a jövő másképp alakult. Driver2 Back on the Street 2000 PlayStation jobb, nagyobb, több, viszont búgosabb, de még mindig DRIVER. Grand Theft Auto III 2001 PlayStation 2 sokkal szabadabb, mint az addig ismert Driver széria, végre a rossz oldalon állunk akciódúsabb, izgalmasabb. Maffia 2002 PC az igazi gengszter szimulátor, profi, hangulatos, aprólékos, már-már Keresztapa színvonalú alkotás és még mindig csak egy játékról beszélünk. Grand Theft Auto: Vice City 2002 PlayStation 2 80’s évek, napfény, színesebb, szabadabb, brutálisabb mai napig verhetetlen. Trónfosztó sajnos, azóta sem érkezett. San Andreast inkább nevezném visszalépésnek, mint sem evolúciós fejlődésnek. A PSP Stories részek, úgy ahogy kárpótolták az embert, de inkább voltak rókabőrök, mint sem újdonságok. Driver széria ez idő alatt, teljesen elkurvult. Utolsó remény Maffia 2 (majd valamikor), GTAIV 2008 X-box 360 (exkluzív letölthető tartalmak), PlayStation 3 (az utolsó nagygépes GTA óta, megváltoztak az erőviszonyok) multiplatform, várjuk szeretettel. Most vagy soha.
  • ldavid
    "a GTA3 volt (tudtommal) az első hátulról nézetes gamma"

ez inkább így helyes: az első hátulról nézetes, városban mászkálós gamma
    TPS volt már azért előtte is
  • matt taylor
    Lehet h a Drivertől kapták az ötletet, de ez igy is ugyis létrejött volna mivel elég esedékes volt már egy komolyabb fejlesztés a gammába...
    A Maffia azért GTA klon mert a GTA3 volt (tudtommal) az első hátulról nézetes gamma, a Maffiát fejlesztő csapat a GTA3 után írták át a játékot hátul nézetesre
  • matt taylor
    Megsugom h az egész SA megtörtént dolgokra lett alapozva...
  • matt taylor
    GTA a világ legjob gammája volt és lesz is! Nem lehet össze hasonlítani a maffiával
    GTA IV uj fizikai motort kap, grafikán is csiszoltak, élethűbbek lesznek az emberek viselkedései (nem lesz 2 egyforma ember, a gép variálni fogja a külcsiüket) és még oldalakon keresztül lehetne sorolni a dolgokat...

A RockStar a VC óta játsza ezt a : "Nem mondom meg h meg fog e jelenni Pc-re"
    VC idején egy sajtó hiba miatt nem lett bejelentve a gamma Pcre és mindenki betojt, erre ráérzett a R* is
  • ldavid
    a ProLaps üzletekben
  • Elefánt0000
    Hol vagy hogy???
  • solikka
    Na már csak ez hiányzott....ennek a trágyának még folytatást is készítenek!Jupijj!
  • ldavid
    a San Andreas-ban 2féle is van..
  • ColdFire
    el sem hiszem, van a csávón sisak, motoros képen :o
    ilyensevótmég :D
  • Balumann
    Grafika kérdés természetesen, a Crysis mindenkinek elvette az eszét, ha már nincs crysis szintű grafikája akkor nem is lehet jó?
    Maradjon ilyen a grafika, így is nagyon hangulatosak és "szépek". Nem attól lesz jobb a játék, hogy részletesebb meg szebbek a modellek... A játékmenettel törődjenek végre, ne a grafikával.
    Ha kisebb a részletesség akkor könnyebb talán fizikát is jobban megcsinálni.
    Nagyon kiváncsi vagyok a RAGE motorra is, hogy mennyivel lesz hatékonyabb. Videó meg képek alapján nagyon tetszetős az is. Örülök h nem unreal 3 engine meg cryengine 2-t használnak.
  • Gerygrey
    Arról az egy évről beszélek, hogy a San Andreas megjelent konzolra, és PC-re csak egy évvel később, ennek ellenére egy konzolos szar maradt. Nem igazán ismerem a konzol játékokat, de az akkori PC-s felhozatalhoz képest elég gyenge eresztés volt a SA.
  • feamatar
    szvsz Driver->GTAIII->Mafia ezt hívják evolúciónak, mindenki merít valahonnan, és ez nem gáz. Még jó hogy egy későbbi játék felülmúlja elődjét bizonyos szempontból.
    grafról nem szabad efeledni hogy GTAIII grafja PS2re készült és amikor kijött PCn is álleejtő volt(figyelembe véve hogy ilyen grafikával hasonló teret akkoriban nem volt semmi megjeleníteni). A 3Ds GTA széria és a Mafia nagyon hasonló játék, ez szvsz egyértelmű és rengeteg bennük a közös, a fő különbség: GTA: jóval nagyobb szabadságért kevésbé részletes Mafia: kisebb szabadságért cserébe sokkal kidolgozottabb.
    És ezért szvsz egyik se jobb a másiknál, hisz más az erősségük és a gyengéjük(és egyéntől függ hogy kinek melyik jön be jobban)
  • ldavid
    "Egyébként meg ahogy jönnek az egyre újabb képek a GTA IV-ről, sajnos úgy lesz egyre csúnyább..."

ami "csúnya" az még a korai verzóból származik, pl. itt fent a 3. képen még a taxik is teljesen máshogy néznek ki

és hogy én is hozzá szóljak: az első mondat kétségtelenül el van baszva és még hülyeség is,
    nem kellett volna a Mafia-t belekeverni (szvsz alig van bennük valami közös)
  • Timbu
    Annyira nem szeretem, amikor a Mafiát GTA klónnak nevezik. Mitől lenne klón? A GTA III 2001 októberében jelent meg (PS2), míg a Mafia 2002 augusztusában. (A Vice City meg pár hónappal ez után.) Belátható, hogy a GTA megjelenésekor már régóta kellett fejleszteniük a Mafiát. (A wikipedia alapján.) Mellesleg a GTA készítői bevallottan a Drivertől "kapták" az ötletet, hogy 3D-síteni kellene a játékot. ----- Egyébként meg ahogy jönnek az egyre újabb képek a GTA IV-ről, sajnos úgy lesz egyre csúnyább...
  • sanner011
    Biza.
  • sanner011
    Igaz, de itt az idő változtatni ezen. A hardverek adottak hozzá... :)
  • bakvarnyu
    Te miről beszélsz milyen egy évet milyen semmire? A VC 2003-mas az SA meg 2005-ben jött ki.
  • Gerygrey
    A Vice City - San Andreas nekem nagyon nem jött be, ez a konzolos grafika/irányítás nem túl pozitív - egy évet kellett várni gyakorlatilag a semmire. Nekem pl a Mafia sokkal jobban tetszik, főleg a hangulat miatt, szerintem sokkal eredetibb mint a "Repper gizdacsávó vagyok, hö" feeling.
  • carlos05
    Már a gta3-ra is rohadtsokat kellett várni playstation miatt... biztam benne h legalább ezzel nem játszák ezt el dehát a pénz az úr
  • Glutamin
    Mafia/GTA. Mindkettő műremek. Aki valaha játszott bármelyikkel, elisméreéssel nyilatkozik róluk. Én már nagyon várom mindkettőnek a folytatását. Bizonyára jön GTA4 is PC-re valamikor, csak hagynak egy kis időt akonzoladásoknak. Annak idején a PS2-re is kb fél-egy évell korábban jött ki. Bolondok lennének egy ekkora piacot kihagyni mint a pc.

Tény, hogy jó lenne mindkét játéknak ha egymás ötleteit beépítenk. A játékok erőszakossága ellen meg nem lenne nehéz tenni. Nehezebbé kellene tenni a játékon belüli erőszakot és jobban büntetni (pl nehezbb legyen kocsit lopni, okosabb rendőröket stb. és mindjárt törvénytisztelőbbek lesznek a játékosok:).

A taxizást jó ötletnek tarom GTA4-ben. Sajnos a tömegközlekedés is elég gyökér volt SA-ban. Pl ezt is lehetne fejleszteni. Milyen vicces lenne már busszal menni rabolni:D
  • szvini
    jaj istenem :D, ne a maffiát hasonlítsátok már a gta-hoz, a cikk csak kiemeli a kategoria két sikeresebb szériáját, a hangsúly az uj gta-n van :), de elvagytok :D.

De ha már itt tartunk, nekem is tetszett mindegyik (a VC at nem annyira a lapos táj miatt :( ), de a maffiában is volt egy két dolog ami nem annyira tetszett, talán azért mert tul realisztikus volt vagy talán azért mert ezer éves kocsikkal kelett menni benne és volt egynémely ami iszony tetű volt. De már nem emlékszem rá igy inkább nem mondok semmit :D (nemhogy aztán kitőr a kommentháború), inkább feltolom megint a gémet :).
    Szóval mindegyiknek van hátránya meg előnye.

A lényeg, hogy ha a két gém pozitív dolgait össszegyurnák akkor valami nagyon jót kaphatnánk.
  • R0sc0
    saját szerény véleményem szerint a mafia sokkal jobb játék mint a gta..
    És nemcska hallottam róla hanem a Mafiát is és a GTA részeket is kijátszottam , van alapom az összehasonlításra.
    Persze izlések és pogonok..
  • irkab1rka
    Be kéne tiltani, mert már majdnem olyan kegyetlen, mint a valóság.

^^
  • irkab1rka
    "Kevesen tudnának azzal vitatkozni, hogy a Mafia mellett a GTA a legsikeresebb gengszterjáték, amelyet valaha fejlesztettek."

hahahahhaaa.

Hallottam a mafia nevű játékról. Mert irtak róla itt. Azért én nem tenném egy lapra a GTA-val. Olyan ez, mint a szederbogyót a mammuthoz hasonlítani.
  • Csaba42
    Én is nagyon remélem, mindkettő meg fog idén jelenni (bár mindkettőnél lehet, hogy ez hiú ábránd, legalábbis a PC-s GTA 4-nél tutira veszem, csak ne legyen igazam)!
  • gplay
    Igaz. De mint írtam csak szőrszál hasogattam, mert ilyen a hangulatom. Egyébként nekem is tök mind1 melyik csak jó legyen :D
    Remélem még az idén jön PC-re is a GTA4 és a Mafia2-vel karöltve gyilkolhatom a népet :D
  • Csaba42
    Bocs, rosszul fogalmaztam: "minden RTS-t" helyett "minden hasonló stílusú RTS-t"
  • Csaba42
    A feature-k és a megvalósítás miatti különválasztás értelmetlen, mert akkor egy játékot sem lehetne összehasonlítani egymással. Vegyük pl. az RTS-eket. Régebben (2001-2002) szinte minden RTS-t a Red Alert 2-höz hasonlítottak, pedig a feature-ök tekintetében különbségek mutatkoztak. Ezek szerint akkor a cikkíró komoly hibát követett el?

Most szerintem ohne mindegy, hogy Mafia/GTA, vagy GTA/Mafia, ettől még a Mafia Mafia marad, a GTA meg GTA.

Igen, a cikkben csak a GTA hangzott el, na meg csak annyi, hogy Mafia. Lesz Mafia 2 is, amit nyugodt szívvel lehetne a GTA 4-hez hasonlítani.

Szerintem a Mafia főszereplője sokkal emberközelibb volt, és ezzel együtt a játék is nagyobb élvezetet adott. Nem egy tömeggyilkost alakítottam benne, hanem egy érző szívvel-lélekkel megáldott embert - aki rossz útra tért, de ettől most tekintsünk el, a kezdeti animok miatt. :) Ráadásul a Mafianak kötött története van, a küldik szigorúan egymásra épülnek, míg a GTA-ban nagyon laza volt a történeti szál alakulása. Feature-ök, és megvalósítás kérdése az egész, ettől még gengszterjáték mindkettő.
  • gplay
    Bocs. Igazad van nem hasonlította össze őket. Csak nekem a sorrendel van bajom. Mert a cikk író a Mafia mellett említette a GTA-t és nem fordítva. Akkor pedig értelmetlen azon vitatkozni, hogy 2 vagy 3d és mit hasonlítunk. Lényeg a lényeg engem zavar, hogy egy régebbi játékkal szemben egy későbbi játékot helyez nem megfelelő sorrendben az én véleményem szerint. Még egyszer az én véleményem szerint.
    Az is igaz, hogy X játékot Y játékkal csak azonos időben lehet hasonlítani, de akkor X játék valahanyadik részét hasonlítom Y-hoz. A cikkben nem hangzik el csak a GTA elnevezés.
    De továbbra is csak szőrszál hasogatok, mert ilyen a hangulatom. Nem lehet össze hasonlítani a kettőt, mert igaz, hogy a GTA csunyább és a fizikai is rosszabb mint a Mafiában, de a mafiában külön vették a történetet és a free-ride-ot. Ez egy nagy hátrány szerintem, mivel a GTA-kban szabadon dönthettél menük nélkül, hogy most küldi vagy csak mászkálás. Feelingben is veri szerintem a GTA széria minden része a Mafiát. Talán csak az SA volt kicsit laposabb, de a méreteivel és a lehetőségekkel a Mafia még akkor sem vetekedhet. De ez csak az én véleményem még mindíg. :D
  • gplay
    Lehet, de én csak a GTA szériát írtam.
  • tunyo902
    Nekem azért teccik a GTA mert feldobja a szabadság érzetemet.
  • Csaba42
    Plusz, ha még hozzávesszük azt, amit kiemeltél, és amit arra írtál, a cikkíró nem hasonlította össze a két játékot! Ez félreértés. CSak megjegyzete, hogy a GTA mellett a Mafia a másik sikeres gengszerjáték - és ebben igaza is van. :)
  • Csaba42
    Értelemszerűen ha az X nevű játékot hozzáhasonlítom az Y nevűhöz, akkor nem a 2D-s x1-et veszem alapul, LOL, hanem azt az x. X részt, amelyik Y korában jött ki. Hogy is lehet összevetni egy 2D-s gammát egy 3D-ssel; erősen két külön kategória, ha nem tévedek!!!

Amúgy meg az, hogy mit nevezünk klónnak, egyéni ízlés kérdése. Ezek szerint minden FPS csak egy Wolf3D klón, sőt, maga a Wolf3D is egy klón (Isten tudja, melyik belső nézetes játék volt az első, asszem vmi tankos stuff), tehát a Quake/COD/Crysis/Bioshock csak egy klón, semmi több, kár is rájuk a szót pazarolni.
  • akyyy
    gta1 gta2 gta3 mafia gtavc igy van a megjelenési sorrent.
  • Glutamin
    Ez a klón dolog egy kicsit túlzás. Akkor te is csak egy klón vagy mivel már korábban is születtek emberek. A Mafia annyira eredeti ötletekkel van tele, hogy nem nevezném koppintásnak. Sokkal életszerübb sok szempontból is. Mentés hiánya, sérülések kezelése, autók fizikája stb.