63
  • Darth Sith
    akár ahhoz is, de lehet linuxhoz is. Az hogy leopard, xp vagy ubuntu fut rajta olyan hatalmas különbségeket nem fog jelenteni ugyanazon a hardveren. Spec az én gépemen van 3különböző OS(vista, ubuntu, solaris) és nem igazán lehet észrevenni nagy különbségeket a hétköznapi használatban. Az meg hogy egy videót mennyi idő alatt rippelek ki, vagy egy iso-t mennyi idő alatt tömörítek ki, az főleg a CPU-n múlik és nem az OS-n. Az OS inkább a feladatok elvégzésének minőségét határozzák meg. El lehet ugyanazt érni win-n grafikusan, míg linux alatt pl 1 parancs terminal-ban, de ezek apróságok. Az igazi sebesség nem ettől függ.

A stabilitás szintjén pedig mára eljutott mindegyik OS, hogy kellően mgbízhatóak és stabilak ha az ember normálisan használja őket. Nálam a Vista nyár vége óta stabilan fut, fagyás is csak kompatibilitási problémák voltak, saját hibából. Nem csak win tud lefagyni, fagyott már le a kezem alatt még anno Mandrake linux is, ahogyan Mac is (mac mini volt).

Egy mac annyival nem jobb és nem tud többet mint amennyivel arányaiban többet tud, pláne egy átlag felhasználó számára. Elismerem, hogy pl stúdiókba (hang és videó) inkább mac-t használnék mint win-t. De ezek professzionális felhasználások, és nem az átlagosak, mint amilyenre pl ez a notebook készült. Aránytalanul drágák a mac cuccok a tudásukhoz képest mind hardveres mind szoftveres szinten, bármennyire is össze van rakva, irreális. És nem azért mondom mert nem tehetném meg, h vegyek, egyszerüen nem vagyok hajlandó 2-3xor annyit kiadni valamiért, ami nem ér annyit lásd iPod.
  • nenad
    A gép kívülről tetszik,
    de a billentyüzet eléggé gagyi kinézetűre sikerült, a gép teste a momitorral és a billentyűzet minthe két különböző kort idézne...
  • Lavigne
    én rendszerint cd-n kapom a weblapra töltendő anyagokat :D sajnos/szerencsére nem vagyok amerikai :D de mind1 is amég itt abszurdisztánban ilyen a net szolgáltatás

köszi Kaadi, Yv@n ! jó teljesítménye... egy külfödi netkávézóba talán...
  • birdo #20
    Mindenesetre gyönyörüséges....
  • samuzsolt
    cd-dvd már csak telepítéshez kell, de mivel a leopardot valszeg nem kell 4 hetente újratelepíteni kékhalál miatt gondolom feleslegesnek tartották:D meg úgy igazából nincs is rá szükség. ha filmet akarok nézni akkor ráteszem egy pendrivera, mivel milliószor költséghatékonyabb mint egy cd/dvd.
    ha meg a prezentáció anyaga véletlen cd-n van, akkor süllyedjen el az aki még cd-t használ ilyen dolgokra :D
    én pl szívesen elfogadnám, dehát ilyen ár miatt inkább maradok az ACER olcsó laptopjai mellett :)
  • cloud.strife
    Te se használtál még Apple gépet.

Mihez hasonlítod a teljesítményét, Win-es PC-hez? Ne komolytalankodj.

Amúgy sztem meg egy E-Class Mercinek is 4 milliónak kellene lennie, egy 200nm-es családiháznak meg 6 millának.
  • Yv@n
    http://en.wikipedia.org/wiki/802.11#802.11n

Kicsit fentebb van összehasonlytó táblázat is.
  • Kaadi
    802.11n > kb. 74 Mbps atvitel a 802.11g 19 Mbps-hez kepest. A max kepesseg 248 Mbps, de tudjuk hogy ez nem elerheto (viszont elmeletileg jobb a hatotavolsag).

Optikai egyseg csak az oprenszer telepitesehez kell (eddig) de nem tartom kizartnak, hogy a kovetkezo Apple/MS oprendszerek usb kulcson erkezzenek.
    Linuxot mar lehet futtatni/telepiteni USB-rol Mar a 2GB-os drive-ok is nagyon olcsok.
  • Lavigne
    lehet venni hozzá 99 dolcsiért, de hát akkor már vennék hozzá egy usb szétosztót, és végén ugy nézne ki mint egy saláta. amúgy mekkora az átvileti sebessége ennek a 802.11n wifinek?
  • Cat #14
    Az Apple a letöltésben hisz, azaz netre kapcsolva, az iTunesen át Amerikában ragyogóan működhet a dolog. Vészhelyzetre pedig kell venni egy USB-s külső optikai meghajtót.
  • Lavigne
    gondolom ha valaki ilyen gépet vesz másodiknak, akkor az tényleg sokat utazik, és akkor az első gép nagy valószínűséggel egy mb(p). és olyan gép mellet nem hiszem, hogy szükség van egy ilyenre is. azok is elég jó méretekkel rendelkeznek :D

Jobs szépen elmondta miért nincs szükség optikai meghajtóra, de azért, mégis jól jöhet. pl prezentációs cdnél elég gáz lehet, ha be kell valakihez kéreckedni meghajtóért :D
  • roliika
    Te nem. De az amcsiknak ahol a minimál jövedelem 200 rongy körül van, egy ilyen csillivilli tech-design show keretében simán rá tudod őket beszélni. :) Ha minden 20. polgár veszi meg, már hatalmasat kaszál az Apple.
  • echo
    szerintem ez a lapop azért király. remélem egy év múlva így fog kinézni az asus eee pc is, a jelenlegi ára mellett :)
  • Darth Sith
    Ezért a laptopért, teljesítmény alapján 200k HUF-t se adnék nem hogy 400-at.. És ha most fél centivel vékonyabb? az MSI YA notik picivel vékonyabbak, viszont teljesítményben jobbak, azok is elég esztétikusan, 4órát bír az aksijuk (tapasztalat) és 250k HUF kb. Csak azért mert egy szép dobozban van, picit vékonyabb és van rajta egy almás logó, nem adok ki érte 200ezerrel többet mint amennyit ér.
  • Yv@n
    Ja igen. Én is mindíg 400 rongyért veszek második gépet, csak hogy legyen mit bedobni a táskába, ha indulok :D

(http://index.hu/tech/hardver/ujma080115/

"A laptop 1800 dollárért lesz megvásárolható, a hazai ár várhatóan 400 ezer forint fölött lesz.")
  • Kaadi
    amugy a gep 2/3-a aksi. Jobs mutatta a kibontott noteszt is.
  • 0Speed0
    Az almád. Így stílusosabb. :D
  • Alec
    azt írják öt órát bír. ha csak a fele igaz sem rossz már
  • gabeei
    Ez már beteges. Minek ilyen vékonyra. Már a kenyeremet is Apple cuccal vágjam?
  • Darth Sith
    szerintem csak pont arra nem jó amire egy notebook. Ugyanis egy ilyen vékony gépben, milyen aksi fér el? lehet, h vékony, trendy, és hozzá aránytalanul drága, de kb alig bír valamit az aksi, ugyanis nincs benne jóformán hely az aksinak. Olyan vékony az egész gép mint maga egy akkumlátor.. Ergo otthonra jó, ahol mindig kéznél van a töltő, de még egy vonat utat se bír ki, amíg az ember mondjuk leér BP-ről balatonra..
  • Su0my
    u.i. #3 : és azért hozzáteszem a sima MacBookban kicsit égő már az integrált intel x3100, miután az Airben is ez van... min. egy 2400XT simán elférne benne..
  • Su0my
    kár, hogy designban nem változtatják a MacBook-ot, illetve a MB Pro-t.. Pedig zsiráf lenne, ha hasonlóan nézne ki :P
  • Su0my
    Érdeles, hogy az iPHONE frissített változatáról nem volt szó :O (most nem szoftveres frissítésre gondolok)..

MacBook Air: kétarcú készülék. Már látom a sok fikázót, hogy szartrendysznob valami.. De szerintem második gépnek, ami elfér a tatyóban akták/könyvek etc mellett kiválló, főleg, ha sokat utazik az ember.. Vezetés/vonatozás közben úgyse fog senki DVD-t írni ugye :)