Politeizmus Vs. Monoteizmus
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Ha már az 1-ben se hiszem úgy igazából, akkor többen sem...
púúúúú
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
Az már más kérdés, hogy õk elég bénán tolják ezt a témát, a pápa sokkal menõbb.
Szerinted mi a különbség a hétköznapi tapasztalás, a hallucináció, és egy 'isteni sugallat' vagy szent élmény közt?
-Kivéve a bardo, ûcsörgés együtt Amita buddhával, isteni birodalmak, valamelyik pokol, stb.
Ebben tökéletesen egyetértek veled.
Jé ilyen is van? :D
Sajnos ez az elmélet sokkal jobban magyarázza ezeket a jelenségeket, mint az õ verziójuk...
Õk mindig egy isten által rendelt küldetést teljesítenek.
Õk a nagy vallások alapítói, vagy pedig a vallásnak kiemelkedõ gyakorlói (szentjei).
Õk mivel Isten tanításait magyarázzák el az embereknek, nem hazudnak sem a reinkarnációról, sem a Mennyek országáról. ( Ha ismernéd az eredeti magyar vallás nyomait, tudhatnád, h eredetileg Jézus is tanított a reinkarnációról és Mátyás király idejéig ez tudott dolog volt legalábbis a Kárpát-medencében).
Ma is élnek ilyen képességû emberek a földön, aki találkozni akar velük, az találkozik is.
Egyébként az, hogy egy pap tapasztalatok alapján bizonyos tünetekre bizonyos gyógyfüvet ad, és az valóban hatásos, akkor az nem vallás, hanem orvostudomány (evidence-based medicine). Nem az eljárást végzõ személy tesz valamit tudománnyá, hanem az eljárásrendszer, a módszertan. Egyébként a modern orvostudomány is sok ilyet használ, elég sok szernek nem ismerjük a pontos hatásmechanizmusát, csak tudjuk, hogy segít.
Nem azt mondom, hogy a buddhizmus fél a haláltól, persze, hogy nem. A kereszténység is csak félig fél, mert ugye juthat a mennyországba is. Sõt, szerintem minden hívõ úgy gondolja, hogy õ oda jut.
De nem is ezt akartam mondani, hanem hogy mindkettõ ugyanúgy egyfajta válasz az ember halálfélelmére. Tökmindegy, hogy lélekvándorlással vagy mennyországgal nyugtatod magad, a lényeg az, hogy elhiszed, hogy a halállal nem power off, hanem csak csatornaváltás.
Szerintem ez a közös valóságalapja a vallásoknak. És nem a tanításaikban keresendõ az igazság.
Don\'t take anything for granted. (Ne tekints semmit magától értetõdõnek.)
Apró pontosítás... A Buddhizmust szokás félreérteni ilyen szempontból. Én csak tudom, évek óta kutatom, és tanulom a témát. A Buddhizmus nem fél a haláltó, és a buddhizmusban valójában nincs semmi a halál után. A Buddhizmus igazából a reinkarnációban sem hisz, legalábbis nem úgy ahogy értitek. De ebbe most nem mennék bele...
Mai cikk indexen a témában
Azt, hogy ezt belátod, az nem hit. Ha nem hiszel benne, akkor is ad elõrejelzést, és nem csökken ezeknek a pontossága. (Kár, hogy pont ezt hoztad fel példának, mert a meteorológia épp egy nagyon pontatlan tudományos modellt használó tudományág)
Mikulás meg egy teljes mértékben fiktív személy, akit az emberiség egy része létezõnek gondol. (Nem a történelmi Szent Miklósról beszélek most)
Hol a két dolog közt a hasonlóság?
Azért a meteorológiát ne hasonlítsuk már a Mikuláshoz...
Hogy nem magyarázható meg minden tudományal? De... Van amit úgy magyaráz a tudomány hogy MÉG nem tudjuk, de kutatunk. A monoteista meg ráfogja hogy isten volt, nem kell tovább filózni. A politeista meg mond egy nevet, hogy az az isten volt, és elgondolkodik, hogy hogyan és miért (ESETLEG).
Volvo mëg SAAB. http://szomagyarito.hu
Na épp errõl van szó. Annyi területe van, hogy pusztán a tudományra alapozni nem lehet. Persze elõkerül, ha az ember pl. valamit nekiáll szerelni, de ez csak egy dolog. Nem hit kérdése.
Uwu: Champs-Élysées ?
Szórakoztatás, szükséges és hasznos, de objektív haszna nincs, csak szubjektív. Az életnek nem ugyanaz a területe.
Aki "megvan tudomány nélkül", igazából nincs meg tudomány nélkül, csak neki más tudás szükséges, olyan, amit te nem nevezel tudománynak, és a szó szoros értelmében talán nem is az. Viszont összegyûjtött objektív, ellenõrizhetõ tapasztalat, amik pont kritériumai a szó szoros értelmében vett tudománynak is. Legfeljebb nem kvantummechanika, hanem vadászat. A vadászat is olyan tudás összessége, aminek alkalmazásával jó eséllyel elejted a zsákmányt.
A mûvészet nem ez a kategória.
Egyébként csak azzal kezdtem vitatkozni, hogy:
"(azaz a dolgok többségét nem).
Szerintem éppen fordítva van.
-Te! Ide szarjak?
-Á, hagyjad, úgysem értenék.
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
Én meg azt, hogy nem. A mûvészetek sem tudományra építenek, inkább a jó ízlésre (bár manapság talán ez már nem állja meg a helyét).
Az emberek nagy része nincs kapcsolatban tudományokkal, mégis megvan.
Nem.
Feleslegesen túlbonyolítod. Fogalmam sincs mit próbáltál ki, ha a felesleges túlbonyolítást, akkor azt megértem, hogy hamar meg lehet unni.
Vegyük a "tudomány" legtágabb értelmezését, amit az elõbb írtam: a valós/mûködõ tapasztalatok, és az ebbõl levont következtetések összessége (amik igaznak bizonyultak).
"Egy sört nem ihat meg az ember, mert tudományosan nem egyértelmû, hogy az jót tesz vagy rosszat."
Ja, meg azt sem tudja, hogy a bevitt folyadék, vagy az alkohol víztartó hatása fog jobban érvényesülni. Meg azt sem, hogy pontosan mikorra bomlik le.
Ellenben azt is mondja a tudomány (ha az alább írt legtágabb értelmét vesszük), hogy "sok sörtõl be szokás baszni, meg sûrûn járni WCre", és ez egyértelmûen eldönthetõ, hogy igaz.
Aztán ebbõl az információkötegbõl kiválasztod a téged érdeklõ részét(be lehet tõle baszni), figyelembe veszed a többit, mérlegeled a kockázatot, és döntesz.
Nem az Újszövetséget ütöd fel, nem a rabbit kérdezed meg, nem a csillagokból olvasod ki, vagy álomfejted, hogy akkor most pénteken dizsi elõtt elmész-e bebaszni. Hanem információk, saját és mások biztosra vehetõ tapasztalatai alapján, átgondoltan döntesz.
Én azt mondom, hogy minden hasznos tapasztalat, minden tapasztalatokon alapuló helytálló következtetés, minden igaz információ a legtágabb értelemben vett tudomány része.
Csak egy részét divat megkérdõjelezni, elmisztifikálni, tagadni, stb.
Ha érted amit mondok, pusztán a tudomány szerint élni nem lehet.
Egy sört nem ihat meg az ember, mert tudományosan nem egyértelmû, hogy az jót tesz vagy rosszat. Vagy ha megiszol hármat-négyet, akkor az már nem egészséges, és akkor már a tudománynak adtál egy pofont. Vagy egy jó szaftos pörköltet sem ehetsz meg, mert a tudomány szerint az szintén nem egészséges.
Nem tudom érted-e mit akarok ezzel mondani?
Itt most az a lényeg, hogy van értelme a káromkodásnak, és ha nagy szarban vagy nem kell magadat hülyének nézni, ha elkezdesz imádkozni<#hehe>#hehe>
Ennek a "vallásnak" csak az a hiányossága, hogy nem ad iránymutatást a társadalmi normákra, túlságosan liberális ahhoz, hogy igazi vallás lehessen belõle. Ez lenne a következõ lépcsõ, de ez egyházszakadáshoz fog vezetni<#vigyor2>#vigyor2>
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
Szerintem Isten egy olyan "lény" aki végtelen hatalommal rendelkezik.
Mint ilyen csak egyféle módon fellelhetõ az univerzumban. A definícióból következik, hogy Istennek az egész világmindenséget kell jelentenie, nem lehet kevesebb, mert úgy nem lehetne mindenható.
Tehát mi emberek is isten része vagyunk.
Ilyenformán az isteni akarat is értelmet nyer. Minden csak egyféle képpen szokott megtörténni, kvantummechanika ide vagy oda, csak mi nem tudhatjuk a dolgokról, hogy hil is vannak, vagy mi fog történni a következõ pillanatban.
Mindig az történik aminek kell, ahogy a világ mûködése megköveteli ez az isteni akarat, mit hiába akarunk kikutatni, törvényszerû hogy sosem tudhatjuk meg, nem láthatunk a jövõbe. Minden esemény csak valószínûsíthetõ, még a múltbéliek is. Ki tudja, hogy a múltból ránk maradt információ tényleg azt jeleni-e, mint amit gondolunk róla.
Vannak egyértelmûnek tûnõ dolgok, de még ebben az esetben csupán nagyon magas valószínûségrõl beszélhetünk.
Látható, hogy az ember mennyire törékeny, és gyenge ebben a világban. A nagy bölcsességektõl a mindentudástól tökéletesen elzárva, örök küzdelemre ítélve Isten világában.
A hitnek meg kell férnie a vallás mellett. Legtöbb esetben ez úgy néz ki, hogy amire nincs elfogadható tudományos magyarázat, azzal kapcsolatban az illetõ a vallás felé fordul.
Technikai kérdésekben egy bizonyos szintig valamennyire megállja a helyét, de az életben vannak más dolgok is, nem lehet mindent tudományra alapozni (azaz a dolgok többségét nem).
Most a következõ kérdés gonodlom az :"akkor te honnan tudsz róla?" - Ez viszont az amit nem mondhatok el. Maradjunk annyiba, hogy hozzáfértem.
Forrás?
Sajnos magamaon is észreveszem, hogy mivel kevésszer van alkamam igazán okos emberkkel kommunikálnim, szóban néha nehezen kerül pár szó a nyelvemre. Mert ha ugye írom eme szavakat, teljesen más agyterület... Szerncsére van még pár barátom akik igen magas szinten mívelik a magyar nyelv forgatását...
Úgy egy éve kezdtem el igazán
Csak nézegettem mikor magyaraul olvastam, és szótáraznom kellett...
Tényleg nagyon leredukálódott a hétköznapi szókincs.
De õk összehozták, napi 2000g(=2kg) az már mennyiség.<#wow1>#wow1><#guluszem1>#guluszem1><#vigyor2>#vigyor2><#circling>#circling><#pardon1>#pardon1>
a napi vitaminmenyyiség 20-szorosa halálos is lehet!!!!
Két dolog végtelen: az univerzum, és az emberi hülyeség.
Tudod az élõlények általános tulajdonsága hogy szaporodnak (én még nem láttam atomot se petézni se osztódni se szülni se semmi hasonlót).EZ EBBEN A FORMÁBAN ORDÍTÓ HÜLYESÉG.
Nem lenne rossz egy egységes nézet. De szerintem soha nem lesz. Ha meg is próbálnának ilyesmit, valakiknek biztos nem lenne érdekében.
Egy jó kis elgondolkodtató filmet kellene leadni ezekrõl a kérdésekrõl (persze nem az m1-en éjfél után...).
Persze, hogy jó, ha nem háborúzunk, ezért kell minnél hamarabb a kukába vetni a vallásokat, különösen az erõszakosabb fajtákat. Illetve nem is a vallás eltüntetése a fontos (ami az emberek szabadságát is sérti, annak ellenére, hogy valószínûleg egyikük istene sem létezik), hanem egy új világrend létrehozása, ami mellett a kereszténység, de bármelyik más vallás gyerekesnek tûnik. Ez az értékrend most épp sehol sincs. Valamit kitaláltak liberalizmus néven, de az ebben a formájában nem fog bejönni. Most se jön be.
Az Univerzum tényleg nem várja el, de mindenkinek jobb ha szeretjük egymást (egy másai), mintsem háborúzunk gyûlölködünk stb.