Apple társalgó
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Mellesleg az új webes szabványok nem csak az iPad kedvéért készülnek, itt lehet találni nagyon sok ötletes és kreatív dolgot, ami nálam 10000x gyorsabban fut mint a flash, ráadásul sokkal több lehetõséget biztosít (mivel interaktívabb módon "kommunikál" a html tartalommal, nem csak a saját munkafelületén végzi a dolgát). Néztem videókat, iPad-en is sok nagyon gyorsan, szépen, folyamatosan megy, de természetesen rengeteg szánalomra méltó dolog is kiütközik. Egyik ezek közül a hover esemény.
CANVAS az egy tök jó dolog, de még elég kiforratlan. Sokszor a komolyabb gépeket is megfekteti.
Viszont nyilván fogják majd optimalizálni.
De a CANVAS nem egyenlõ a HTML5-tel. Azaz a HTML5 hoz még magával rengeteg újítást.
Én is csinálhatok videót, amin egy flash-es weboldal megfekteti a 4 magos i7-es procimat, na és akkor melyikünknek lesz igaza?
LayerSlider, WeatherSlider, wpStickies - our famous plugins are available at CodeCanyon! More info @ http://kreaturamedia.com
http://gaborszantai.co.uk/
http://www.youtube.com/watch?v=rfmbZkqORX4&feature=player_embedded
i7 3930k/Asus Sabertooth X79/16Gb/R9 290/850 Evo/Win10x64/ Mb Pro 15", iPad 3rd gen X360
Nem efölött bábáskodik az Apple is? Régebben volt egy cikk valami újfajta csatlakozóról....
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
ennél jobbat nem tudnék elképzelni (mac-en.. mondjuk pv-n eléggé szarfos az itunes 😊
LayerSlider, WeatherSlider, wpStickies - our famous plugins are available at CodeCanyon! More info @ http://kreaturamedia.com
...bár az is igaz, hogy én csak lejátszót használok, nem foglalkozom egyik media library programmal sem. mappákba én is el tudom rendezni ami van, tageket meg egy specializált program meg tudja csinálni mappaszerkezet meg online információk alapján.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Sokszor olvasom az éppen "váltóktól" vagy ipod tulajdonosoktól akik win-t használnak hogy milyen szar az iTunes... nos, hétvégén fateromnak próbáltam elmagyarázni hogyan is használja a windows media playert... ekkora szart én még nem láttam, évekig használtam, de sose szerettem, és még nekem is kínai volt az egész nemhogy faternak, aki most használja elõször igazán... átláthatatlan, nincs benne semmi rendszer, egy káosz...
ON
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Magyarázni mindent lehet 😊
www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"
Az erõfeszítésekrõl: jQuery-t használ az oldal, könnyen és röviden össze lehet dobni, csak a tartalom nagysága nyújtja meg a fejlesztési idõt, de az mindenhol azonos. Azért hangsúlyozom ki ennyire a JS lib-eket, mert már-már AS szintû kényelem van bennük. Megadok egy új CSS tulajdonságot egyetlen sorban, és animálva veszi fel, legyen szó borderrõl, méretekrõl, pozícióról, bármirõl. Abba az 1-2 sorba belefér az animáció idõtartama, típusa, minden tulajdonsága. Az AS is végigment a fejlõdés útján, a JS most kezd virágozni.
Végeredményben: nálam gyorsabb, gördülékenyebb, Flash-hez hasonlóan interaktív. Ami pluszban rájön, hogy mobilokon is mûködik, az animáció nem lesz annyira folymatos, de nem is fog laggolni miatta a böngészõ. Akadálymentesítés szempontjából ideális, sokkal inkább platformfüggetlenebb, és nem szívok a copypaste miatt, vagy ha egy linket a háttérben akarok megnyitni, stb.
Egy regi munkamra emlekeztet a kezdo kep, amibol aztan semmi nem lett sajnos:
kitchen
de ez semmit nem valtoztat azon amit a js-rol irtam, csak mutatja hogy megis lehet benne jo dolgokat irni (nagyobb erofeszitesekkel).
Amiket a flash-rol negativkent mondtok, itt ugyanugy fellep:
-rollover
-teljesitmeny
-hosszabb toltesek
stb
Azért gondolom ezt, mert míg a Flash a saját munkaterületén tökéletesen elboldogul, addig a valós HTML tartalommal nem igazán tud kommunikálni, interaktivitás szempontjából problémásabb a két réteg átjárhatósága. Persze tudom én, meg lehet oldani, de akkor megint a "körülményes" dolgoknál kötünk ki.
AC-et és JS-t meg keményen össze merem hasonlítani, és kb. egál is. AC fejlettebb, nem kicsit, sokkal. De mi is az az AC? Szintén az objektumok tulajdonságait, viselkedését, interaktivitását szabályozni tudó programnyelv. Legalábbis ez a leggyakoribb felhasználási területe. A szintaxisa még hasonlít is a JS-re, ugyan arra való. Mi az egyetlen különbség? Fejlettebb, kényelmesebb, nagyobb tudású. És hogyan alakult az elmúlt idõszakban? Írtak rá csomó külsõs lib-et, amit idõvel az Adobe szépen belepakolt alapértelmezésben. JS-hez is vannak külsõ lib-ek, ugyan azt a kényelmet és fejlettséget el lehet érni (!)majdnem(!). Az egyetlen különbség, hogy az egész HTML és a köré épülõ szabványok stagnálnak, mostanság van mozgolódás, eddig mindenki fosott a Javascriptre is pl. A JS mondhatni primitív nyelv, de azért lehet abban is keményen programozni, azt is fel lehet használni olyan célokra, ahol nem elég csak úgy elkódolgatni vele.
A javascriptet azert ne hasonlitsuk az actionscripthez, az elobbi egy egyszeru scriptnyelv: gyengen tipusos, interpretalt, barkacsolasra jo csak.
Egyébként az Actionscript és egy jó Javascript lib közel egál. Úgyértem az interaktivitás fejleszthetõsége szempontjából, mindkettõvel könnyû dolgozni és gyorsan megy a munka. Áttörés pedig akkor lesz, amikor minden böngészõ támogatni fogja a 3D transzformációkat is + kapnak VGA hardveres gyorsítást. Plusz SVG támogatás.
A savas akksikkal meg már eléggé közel karcolják a fizikai határokat.
www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"
1:
Miben is van megírva jelenleg a világon legtöbb ember által játszott játék?
2:
HTML5 vs. flash teljesítmény jelenleg:
Szemantikai szempontból a html5+css3 persze verhetetlen, de ha kicsit is elvonatkoztatunk a weboldalaktól (a full flash oldalaknak szerintem sincs jövõjük), akkor máris van létjogosultsága a flashnek.
Dzsobsz jelenlegi messiás imidzsébe most nálam csak egyedül az ront bele, de kurvául, hogy kitiltja a flash cs5 által generált NATÍV iphone, ipad alkalmazásokat.
Ebbõl is látszik, hogy õ is tudja, hogy a flash valójában nem a html5 ellenfele, hanem az object c-jé, csak az elõbbit hangoztatja, hogy szimpi legyen a hangadó webfejlesztõknél (lásd itt: pyro 😛).
Az ilyen telefonokon viszont jelenleg szörnyen muzsikál a flash, még a legújabb Androidos csúcs 1Ghz-es HTC telefonokon is alapból mindenki kikapcsolja, és csak akkor kapcsolja be ha olyan weblapba ütközik ahol muszáj, mert pl egy kulcsfontosságú gombot nem tudna megnyomni...
Persze a mobil procik folyamatosan fejlõdhetnek, simán el tudom képzelni hogy 3 év múlva már 2+ Ghzs procik lesznek az okostelefonokban, de az akksiknál nincs ilyen mértékû fejlõdés. Gyász, hogy egy HTC Desire-t vagy iPhonet ha használ az ember (emailezik, elolvassa az RSS feedjeit, zenét hallgat, netezik 3G-n, telefonál) akkor 1 napot is alig bírnak ki - nekem már sikerült egy régebbi iPhone 3G-t csutkára lemeríteni délutánra úgy, hogy reggel indulásnál még 100% töltöttségen volt.
Mivel a mobil-net piac óriási robbanás elõtt áll, nem kell Sherlock Holmesnak lenni ahhoz hogy rájöjjön valaki: a következõ években a web-fejlesztéseknek meghatározó része lesz a mobil eszközökre való optimalizálás. Az a kérdés, hogy erre mennyire lesz jó eszköz a Flash a HTML5 + CSS3-al szemben. Az Apple és Microsoft már letette a voksát az utóbbi mellett. A Google volt az egyik elsõ, aki komolyabban kezdte el nyomatni a HTML5-öt, de õk a flash-t is támogatják (nem rég jelentették be hogy beépítik a Chrome OS-be), szóval õk egyenlõre nem határolódnak el egyik megoldástól sem. A net jelenleg második legnagyobb szereplõje, a Facebook is használja mindkettõt...
Érdekes lesz nézni hogy alakulnak a dolgok.
Szvsz az a lenyeg, hogy ne latszodjon semmi, csak Media alatt vilagitsanak a 'gombok' korvonalai egy halvany feher fennyel.
...azt már meg sem említem, hogy bármilyen oldalnál alapvetõ elvárás a látássérültek számára használható felület, a képernyõfelolvasók pedig nehezen viselik a flasht, amúgy pedig +1 CSS, ami elrendezi a felületet.
A teljesitmenyt tekintve pedig valamit valamiert: a platformfuggetlensegnek ara van, es ne gondolja azt senki, hogy html+css komboval ilyen szintu oldalakat kisebb gepigenyre ossze lehet rakni...soot.
Egy élmény lehet mobilon nézni 😄