Apple társalgó

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ability
Ha a hover esemény problémáinak bemutatása volt a cél, akkor az természetesen minden platformon problémát okoz, webes szabványoknál sincs másképpen. Az egyetlen különbség ami kiütközik, hogy a HTML-nél maradva az Apple-nek nem kell egy külsõ félre hagyatkoznia saját termékeinél, illetve erõsen bele tudnak szólni a HTML5 és társai fejlesztésébe.

Mellesleg az új webes szabványok nem csak az iPad kedvéért készülnek, itt lehet találni nagyon sok ötletes és kreatív dolgot, ami nálam 10000x gyorsabban fut mint a flash, ráadásul sokkal több lehetõséget biztosít (mivel interaktívabb módon "kommunikál" a html tartalommal, nem csak a saját munkafelületén végzi a dolgát). Néztem videókat, iPad-en is sok nagyon gyorsan, szépen, folyamatosan megy, de természetesen rengeteg szánalomra méltó dolog is kiütközik. Egyik ezek közül a hover esemény.
Ability
Erre nem tudok mit kommentelni, mert egy baromság az egész. Ennyit szenvedni, mint ez a szerencsétlen itt, komolyan. Gondolom nehéz felfogni, hogy ez nem jelen pillanatban alternatíva, hanem a jövõben lesz. És akkor sem kimondottan játékokra. Amúgy meg a canvas annyira kiforratlan, hogy bármilyen erõs gépen meg lehet fektetni, itt is mondom újra: _a jövõben_ lesz majd értelme felhasználni. Mellesleg ezek kis kiragadott részletek, de akkor ennyi erõvel bemutathatná a hardveres gyorsítással rendelkezõ CSS3-at, látatlanban le merem fogadni, hogy az nem fog szaggatni és több értelme lenne oldalmenüre használni mint a flasht.
pyrohun
Éljen, marha okos a srác a videóban. Sikerült bemutatnia a CANVAS tag-et. Bravó.
CANVAS az egy tök jó dolog, de még elég kiforratlan. Sokszor a komolyabb gépeket is megfekteti.
Viszont nyilván fogják majd optimalizálni.
De a CANVAS nem egyenlõ a HTML5-tel. Azaz a HTML5 hoz még magával rengeteg újítást.

Én is csinálhatok videót, amin egy flash-es weboldal megfekteti a 4 magos i7-es procimat, na és akkor melyikünknek lesz igaza?

LayerSlider, WeatherSlider, wpStickies - our famous plugins are available at CodeCanyon! More info @ http://kreaturamedia.com

Uj banner-hez Applecsaj?

http://gaborszantai.co.uk/

grizzly21
akik megvaltast varnak a html-tol itt egy kontra :
http://www.youtube.com/watch?v=rfmbZkqORX4&feature=player_embedded

Zsoltika 007
Gyakorlatilag az Apple fejlesztette ki az alapokat, amit a partnerével megosztott (Intel).

i7 3930k/Asus Sabertooth X79/16Gb/R9 290/850 Evo/Win10x64/ Mb Pro 15", iPad 3rd gen X360

Tikal
Az USB utódja, Light Peak

Nem efölött bábáskodik az Apple is? Régebben volt egy cikk valami újfajta csatlakozóról....

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

passatgt
elvileg ClickToFlash 1.6 Beta 9-el megy fullscreen, mindjárt kipróbálom

Tikal
Akkor sokra megyek vele ha HDban néznék egy videot...

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

passatgt
sehogy😞

Tikal
Click to Flash használok Safarihoz, van egy olyan opcio hogy load h.264 videos... na most ha ezt választom akkor hogyan tudom full képernyõre rakni?

pyrohun
dettó, ugyanez
ennél jobbat nem tudnék elképzelni (mac-en.. mondjuk pv-n eléggé szarfos az itunes 😊

LayerSlider, WeatherSlider, wpStickies - our famous plugins are available at CodeCanyon! More info @ http://kreaturamedia.com

Ability
Világ életemben rühelltem a WMP-t, undorító és helypazarló felület, akadozott a lejátszás, GUI freeze vagy komplett kifagyás. Viszont szerintem a Win7-ben levõ 11-es pont a javulás útjára lépett, sõt, nekem még tetszik is.
Tikal
iTunes szerintem nagyon jó, egyszerû...Mióta van iTunes nem érdekelnek a könyvtárak 😊

Dzsini
más a logikája, mint az iTunesnak, én azt se tudtam megszokni - de nem rossz egyik sem, akkor nem használnák 😊

...bár az is igaz, hogy én csak lejátszót használok, nem foglalkozom egyik media library programmal sem. mappákba én is el tudom rendezni ami van, tageket meg egy specializált program meg tudja csinálni mappaszerkezet meg online információk alapján.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

passatgt
hát ituneshoz képest tényleg gáz, de amíg win7-en toltam jó volt😊

Tikal
nem láttam különbséget, win7 alatt használtuk, de ugyanaz mint ami eddig is volt, mondtam is faternak hogy hagyjon vele békén.... pláne mikor elkezdtem nézegetni a beállításokat... huhuuu, még rosszabb lett mint volt, az is egy nagy össze visszaság...

passatgt
11-es vagy melyi, ami a win7ben van az tök jó szerintem

Tikal
OFF
Sokszor olvasom az éppen "váltóktól" vagy ipod tulajdonosoktól akik win-t használnak hogy milyen szar az iTunes... nos, hétvégén fateromnak próbáltam elmagyarázni hogyan is használja a windows media playert... ekkora szart én még nem láttam, évekig használtam, de sose szerettem, és még nekem is kínai volt az egész nemhogy faternak, aki most használja elõször igazán... átláthatatlan, nincs benne semmi rendszer, egy káosz...
ON

xridergabo
hali! Egy Apple ipod touch 3g 8gb JB 3.1.2-l megér 36eFt-t? Illetve érdekelne hogy mit érdemes megnézni rajta átvételkor(használt termékrõl van szó természetesen)?

Dzsini
ez teljesen nem olyan 😊 akkor hasonlítana, ha az egyiket azért büntetnék meg, mert övé az iskolák 80%-a...

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

joebacsi
Az ie is sokkal jobban beleillett a vindózba, mint akármi más.
Magyarázni mindent lehet 😊

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

I.C.ram
De most ez kb olyan, hogy van két diák: egy 5-ös átlagú, meg egy 2-es átlagú. Mindkettõt puskázáson kapják, de csak az 5-ös átlagút büntetik meg, mert az jobb tanuló.
Dzsini
sehol nincs a részesedése, fõleg az EU-ban... ez a per meg el se fog indulni, nincs semmi alapja (nincs monopólium, nincs mivel visszaélni - az, hogy nem engednek köztes layert, az magyarázható biztonsági és teljesítményi indokokkal)

Tikal
Lehet a Microsoftot se kellett volna... én nem örülnék ha úgy indulna az OS X hogy válasszak böngészõt 😊

I.C.ram
Ideje volt. Nem túl fair, hogy az MS-t lépten-nyomon basztatják, az Apple meg elsunyiskodja az egészet. Az EU-s böngészõ per is nevetséges volt az MS ellen. Az OSX-et persze nem basztatták.
Apple lehet szopoagra kerul - link

Ability
Akkor végre legalább valamiben egyetértünk. :] A teljesítmény nálam simán jó: szép, gyors, nem akad, teljesen folyamatos, illetve nem igazán terheli a procit. Ubuntu + Chromium v5 dev. A többi ponttal én sosem érveltem. Lehet, hogy ez csak az én személyes problémám, de linux alatt a flashplayer halál lassú tud lenni, egy ugyan ilyen oldal Flashben nálam sokkkkkkal lassabb.

Az erõfeszítésekrõl: jQuery-t használ az oldal, könnyen és röviden össze lehet dobni, csak a tartalom nagysága nyújtja meg a fejlesztési idõt, de az mindenhol azonos. Azért hangsúlyozom ki ennyire a JS lib-eket, mert már-már AS szintû kényelem van bennük. Megadok egy új CSS tulajdonságot egyetlen sorban, és animálva veszi fel, legyen szó borderrõl, méretekrõl, pozícióról, bármirõl. Abba az 1-2 sorba belefér az animáció idõtartama, típusa, minden tulajdonsága. Az AS is végigment a fejlõdés útján, a JS most kezd virágozni.

Végeredményben: nálam gyorsabb, gördülékenyebb, Flash-hez hasonlóan interaktív. Ami pluszban rájön, hogy mobilokon is mûködik, az animáció nem lesz annyira folymatos, de nem is fog laggolni miatta a böngészõ. Akadálymentesítés szempontjából ideális, sokkal inkább platformfüggetlenebb, és nem szívok a copypaste miatt, vagy ha egy linket a háttérben akarok megnyitni, stb.
passatgt
kedvenc flash: http://soytuaire.labuat.com/
egyik kedvenc js: http://appear.dk/

grizzly21
ez kimaradt, nehogy mas tollaval ekeskedjek: a 3d-t nem en csinaltam

grizzly21
Ez nagyon tetszik! Profi munka minden szempontbol, ketseg se rola. Ilyeneket meg nyugodtan linkeljetek, mert keves ilyet latok viszont ez tetszik.

Egy regi munkamra emlekeztet a kezdo kep, amibol aztan semmi nem lett sajnos:
kitchen

de ez semmit nem valtoztat azon amit a js-rol irtam, csak mutatja hogy megis lehet benne jo dolgokat irni (nagyobb erofeszitesekkel).
Amiket a flash-rol negativkent mondtok, itt ugyanugy fellep:
-rollover
-teljesitmeny
-hosszabb toltesek
stb

Ability
joebácsihoz még pluszban: lehet hogy natív programot generál, de attól még mindketten tudjuk, hogy egy kalap szar lenne. Talán még szarabb mintha Flashként futhatna a telón. Keresztfordításoknak nem sok értelmük van, kb mintha C-ben megírnál valamit és ASM-be fordítanád át. Ezzel szokták kiszórni felsõoktatásban a nem odavalókat. Olyan feladatokat adnak fel, ahol tudják a tanárok, hogy keresztfordításban elvérzik a program, a teljesítménye közel sem kielégítõ.
Ability
Hát akkor most vedd a fejem, de a JS-ben több potenciál van bizonyos téren, mint a Flashben. Hangsúlyozom, bizonyos téren. Az új webes szabványokkal megkapjuk a 3D transzformációt, VGA hardveres gyorsítást, közben fejlesztgetik a nyelvet is, ergó lassan minden megvalósítható lesz benne ami a Flash-ben is, maximum körülményesebben. Játékot mondjuk nem igazán lehetne benne írni, habár a webGL is ígéretesnek tûnik, a Doom-ot már el is készítették, nem is lett szar. 😊

Azért gondolom ezt, mert míg a Flash a saját munkaterületén tökéletesen elboldogul, addig a valós HTML tartalommal nem igazán tud kommunikálni, interaktivitás szempontjából problémásabb a két réteg átjárhatósága. Persze tudom én, meg lehet oldani, de akkor megint a "körülményes" dolgoknál kötünk ki.

AC-et és JS-t meg keményen össze merem hasonlítani, és kb. egál is. AC fejlettebb, nem kicsit, sokkal. De mi is az az AC? Szintén az objektumok tulajdonságait, viselkedését, interaktivitását szabályozni tudó programnyelv. Legalábbis ez a leggyakoribb felhasználási területe. A szintaxisa még hasonlít is a JS-re, ugyan arra való. Mi az egyetlen különbség? Fejlettebb, kényelmesebb, nagyobb tudású. És hogyan alakult az elmúlt idõszakban? Írtak rá csomó külsõs lib-et, amit idõvel az Adobe szépen belepakolt alapértelmezésben. JS-hez is vannak külsõ lib-ek, ugyan azt a kényelmet és fejlettséget el lehet érni (!)majdnem(!). Az egyetlen különbség, hogy az egész HTML és a köré épülõ szabványok stagnálnak, mostanság van mozgolódás, eddig mindenki fosott a Javascriptre is pl. A JS mondhatni primitív nyelv, de azért lehet abban is keményen programozni, azt is fel lehet használni olyan célokra, ahol nem elég csak úgy elkódolgatni vele.
grizzly21
A 3d tamogatas mar regen megvan pluginek segitsegevel lasd unity, plugin nelkul pedig jo ideig nem lesz szerintem.

A javascriptet azert ne hasonlitsuk az actionscripthez, az elobbi egy egyszeru scriptnyelv: gyengen tipusos, interpretalt, barkacsolasra jo csak.

Ability
Canvas nagyon új "találmány", a JS pedig mindig is a web mostohagyereke volt, mostanában kezdik felfedezni a benne rejlõ lehetõségeket. A Flash interaktivitás szempontjából verhetetlen, sokkal fejlettebb, nagyon kreatív találmány, csak sok vele a szívás. Legalábbis nálam, ezért nem csípem, és ezért reménykedek, hogy a távolabbi jövõben gatyábarázzák a webes szabványokat. Telóra meg maximum opció formájában várom, de leginkább sehogy sem, nem kell rá.

Egyébként az Actionscript és egy jó Javascript lib közel egál. Úgyértem az interaktivitás fejleszthetõsége szempontjából, mindkettõvel könnyû dolgozni és gyorsan megy a munka. Áttörés pedig akkor lesz, amikor minden böngészõ támogatni fogja a 3D transzformációkat is + kapnak VGA hardveres gyorsítást. Plusz SVG támogatás.
joebacsi
Vannak már fasza üzemanyagcellás akksik, csak horror áron.
A savas akksikkal meg már eléggé közel karcolják a fizikai határokat.

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

joebacsi
Adaléknak azért hozzátennék pár dolgot:

1:
Miben is van megírva jelenleg a világon legtöbb ember által játszott játék?

2:
HTML5 vs. flash teljesítmény jelenleg:

Szemantikai szempontból a html5+css3 persze verhetetlen, de ha kicsit is elvonatkoztatunk a weboldalaktól (a full flash oldalaknak szerintem sincs jövõjük), akkor máris van létjogosultsága a flashnek.

Dzsobsz jelenlegi messiás imidzsébe most nálam csak egyedül az ront bele, de kurvául, hogy kitiltja a flash cs5 által generált NATÍV iphone, ipad alkalmazásokat.
Ebbõl is látszik, hogy õ is tudja, hogy a flash valójában nem a html5 ellenfele, hanem az object c-jé, csak az elõbbit hangoztatja, hogy szimpi legyen a hangadó webfejlesztõknél (lásd itt: pyro 😛).

Tikal
Csak azt nem értem hogy hol az a sok akksi fejlesztõ akik minden félévben bemutatják a csoda akksit amit sose kell feltölteni... már évek óta hallani róluk, de egyik sincs sehol...

GregSB
Tetszeni tetszik, de nem ez is volt a kérdés, hanem hogy egy mobilon ez hogy muzsikál. És ez az a kérdés ami sokakat érdekel most. Erich Schmidt gúgli vezér mondta a mostani Mobile World Congress beszédében, hogy 3 év múlva a világon több okostelefont fognak eladni, mint PC-t. A világon a közeljövõben tehát egyre többen fognak mobilokról és táblagépekrõl netezni, ez a piac most fog igazán csak belendülni és senki nem akar kimaradni belõle.

Az ilyen telefonokon viszont jelenleg szörnyen muzsikál a flash, még a legújabb Androidos csúcs 1Ghz-es HTC telefonokon is alapból mindenki kikapcsolja, és csak akkor kapcsolja be ha olyan weblapba ütközik ahol muszáj, mert pl egy kulcsfontosságú gombot nem tudna megnyomni...

Persze a mobil procik folyamatosan fejlõdhetnek, simán el tudom képzelni hogy 3 év múlva már 2+ Ghzs procik lesznek az okostelefonokban, de az akksiknál nincs ilyen mértékû fejlõdés. Gyász, hogy egy HTC Desire-t vagy iPhonet ha használ az ember (emailezik, elolvassa az RSS feedjeit, zenét hallgat, netezik 3G-n, telefonál) akkor 1 napot is alig bírnak ki - nekem már sikerült egy régebbi iPhone 3G-t csutkára lemeríteni délutánra úgy, hogy reggel indulásnál még 100% töltöttségen volt.

Mivel a mobil-net piac óriási robbanás elõtt áll, nem kell Sherlock Holmesnak lenni ahhoz hogy rájöjjön valaki: a következõ években a web-fejlesztéseknek meghatározó része lesz a mobil eszközökre való optimalizálás. Az a kérdés, hogy erre mennyire lesz jó eszköz a Flash a HTML5 + CSS3-al szemben. Az Apple és Microsoft már letette a voksát az utóbbi mellett. A Google volt az egyik elsõ, aki komolyabban kezdte el nyomatni a HTML5-öt, de õk a flash-t is támogatják (nem rég jelentették be hogy beépítik a Chrome OS-be), szóval õk egyenlõre nem határolódnak el egyik megoldástól sem. A net jelenleg második legnagyobb szereplõje, a Facebook is használja mindkettõt...

Érdekes lesz nézni hogy alakulnak a dolgok.

Dzsini
szép, elegáns megoldás lehet. balra egy médiavezérlõ, jobbra numpad, a becsukott borítóra szintén egy médiavezérlõ (az alma köré), hogy csukott állapotban is lehessen ezt-azt állítani.

Az nem nehez, csak vekonynak kell lennie, de ezt mar megoldottak a 'lathatatlan' alukeyboard indikator led-nel is...
Szvsz az a lenyeg, hogy ne latszodjon semmi, csak Media alatt vilagitsanak a 'gombok' korvonalai egy halvany feher fennyel.

GregSB
Eztényleg jó ötlet, és egyáltalán nem megvalósíthatatlan. A mostani MBP-kon is mûködik a sleep indikátor láthatatlan rése. A kérdés hogy hogy teszik érintés érzékennyé az alufelületet...

Dzsini
ez kétségtelen, de szerintem sokkal egyszerûbb platformtól függõen 3-4 különbözõ teljesítményhez és képernyõhöz szabott CSS file-t feltenni (asztali, ipad/netbook, mobil), mint megírni a flasht ugyanilyen képességûre (vagy akár flashmentes felületre fallback-ként megírni azt is a flash mellett)

...azt már meg sem említem, hogy bármilyen oldalnál alapvetõ elvárás a látássérültek számára használható felület, a képernyõfelolvasók pedig nehezen viselik a flasht, amúgy pedig +1 CSS, ami elrendezi a felületet.

grizzly21
ha nem jon be nektek akkor nem jon be, nem foglak tudni meggyozni titeket😊

A teljesitmenyt tekintve pedig valamit valamiert: a platformfuggetlensegnek ara van, es ne gondolja azt senki, hogy html+css komboval ilyen szintu oldalakat kisebb gepigenyre ossze lehet rakni...soot.

GregSB
Én csak a május 1.-i nyertest, a kiluka.ch-t néztem meg. A 3 éves C2D-s laptopomon lassú, szaggat, és visít tõle a processzorom.

Egy élmény lehet mobilon nézni 😄

Dzsini
a modern mobilprocesszorok maximum 1 GHz-esek, legjobb esetben az én gépem sebességét hozzák, de inkább lassabbak. Igaz a képernyõ is kisebb, de ha nálam szaggat, akkor mobilon is szaggat.

grizzly21
ja vagy ugy..hat a pentium az mar a mult korszak zeneje, nem is csodalom hogy szaggat. Egyetertek azzal, hogy ezt a konkret oldalt nem volt a legjobb otlet igy megcsinalni, de meg egyszer mondom nem magat az oldalt linkeltem, hanem a rajta talalhato dijazottakat (jobboldalt a kis thumbnail-ek) erdemes a site of the year/month oldalakat megnezni foleg a fenti awards menuben - ha erdekel

Dzsini
4,5 éves, Pentium M (dothan magos) 1,5GHz, 1giga ram - a flashes dolgokon kívül a neten minden tökéletesen használható vele - és azok nagy része is, ha normálisan megírják. Ezt az oldalt nem írták meg normálisan, tényleg teljesen fölöslegesen raktak rá egyáltalán flasht.