Apple társalgó

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Rabasztam sracok 😊

Segitsetek plz, AutoCAD kellene nekem OSX-re, de az csak oktobertol lesz hivatalosan.
Ellenben nekem most kell. Tehat marad a Win-es valtozat.
Mit is kell csinalnom, hogy fusson?
Ugye windows nem kell?

http://gaborszantai.co.uk/

Felraktam én is, tényleg érezhetõ a gyorsulás, fõleg a bootolásban, az eddigi ~50 secbõl 30-40 lett.
A másik jóság, hogy os x-es billentyûkombinációk mûködnek windowsban is.
passatgt
na kirpbóáltam apralleles, nem kellett újrarakni a régi wint, csak feltelepítette az új parallels tool-t, és egybõl ment egy újraindítás után a win
érezhetõen gyorsabban indul el, az lfs nevû autós játék pedig a rajtrácson az 5-ös verzióval 19-20 fps között produkált, most 24-25 fps😊
a suspend-re rányomva meg kb 3 sec alatt bezárja kompletten a win-t és a parallelst is:9

Dzsini
Azért az Adobe nem mindennap ad ki olyan nyilatkozatot, hogy a termékek használata csak nagyon odafigyelve ajánlott 2+ hétig... ritka az olyan exploit, amelyiket a kiderülése pillanatában már hasznosítottak, és van mûködõ program, ami fertõz. Jellemzõbb az, hogy mikor a Secuniás figyelmeztetés kijön, akkor vagy kész van a frissítés, vagy 1-2 napon belül elkészül.
Aviráék már fogtak is egyet: http://techblog.avira.com/2010/09/14/0-day-flash-exploit-in-the-wild/en/

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Túlparázzátok ezt a flash sebezhetõséget.
Ez egy sebezhetõség, amire fény derült. Van még millió másik minden online kommunikáló szoftverben amit ugyan úgy tudnak bizonyos körök aztán vagy eladják pénzért a hibát a fejlesztõnek (a google és az adobe ad pénzt a detektált sebezhetõségekért, az apple úgy tudom nem) vagy nem.
Az is kint van a secunia oldalán, hogy az Apple a legsebezhetõbb termékekkel rendelkezõ cég, akkor most mindenki kukázza az Apple termékeit... 😊

Parallels 6 engem is érdekel, a reklámszöveg alapján fasza lesz. 😄 Remélem nem kell újrahúzni a virtuális gépet is miatta.
passatgt
most próbálom mindjárt😊

pyrohun
olvastam, Te már próbáltad?

LayerSlider, WeatherSlider, wpStickies - our famous plugins are available at CodeCanyon! More info @ http://kreaturamedia.com

LoDMaSt
Kijött a Parallels 6, akit érint, nem lett rossz, nekem az 5 is elég gyors volt, dehát ez azért 6-os elvileg, mert méggyorsabb. 😊

@ Hellomarci

GregSB

Dzsini
itt azt írják a clicktoflash jó.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Dzsini

grizzly21
Aki nagyon megijedt annak ezt ajanlom:

http://noscript.net/

Dzsini
ha az nem olyan, hogy csak kitakar és alatta betölti a flasht, akkor igen.

és persze csak a biztonságos flashekre click 😊

Tikal
clicktoflash elég?

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Dzsini
ott van a Secunia oldalán, hogy a bug kihasználásával szabadon választott kódot lehet futtatni a gépen - a kód természetesen nem lehet ugyanaz Androidon, Windowson és OSX-en, de böngészõtõl például teljesen független - mivel a pluginben van a hiba, nem a böngészõben, az csak betölti.

a vírusirtónak ismernie kell a megírt, futtatásra szánt kódot - amilyen konkrét fertõzõ flash file van, azt már a vírusirtós cégek tudják vizsgálni és védekezni ellene, de a sebezhetõség léte nem a vírusirtó programok "szakterülete".

A kód, ami fut persze ugyanazzal a jogosultsági körrel fut, mint a plugin - vagyis alapvetõen user módban - de az már elegendõ lehet ahhoz, hogy egy férget elhelyezzen vagy egy kamu "frissítjük a flash playert, adj adminisztrátori jogot" felirattal azt telepítsen fel, amit csak nem szégyell.

@passagt: ha pl. a google keresõt átállítod a "frissítések" keresésre, és megnézed az elmúlt 12 óra eredményeit, akkor azért van bõségesen találat.
lásd itt

grizzly21
ugy ertem ha majd lesz fix

passatgt
hát egyelõre nem látok róla sehol hírt vagy infót, egyedül adobe oldalán van szöveg😊

grizzly21
szerintem az adobe elintezheti hogy egy figyelmeztetest lasson mindenki akinek regije van hogy kellene updatelni.

Nem ertek hozza, szivesen olvasnam egy szakerto velemenyet, de furcsanak talalnam hogyha azert mert a flash-ben van 1 bug attol aki akarja barmit csinalhat egy szamitogeppel. Nem lehet, hogy a bongeszonek, es/vagy az oprendszernek, virusirtonak is van meg nemi szerepe a dologban? En legalabbis elvarnam hogy legyen, flashtol fuggetlenul, barmilyen pluginban lehet bug, ne csak 1 szinten doljon el a biztonsag.

Dzsini
a kárörvendõ apple rajongók szerintem most kevesen vannak, az Adobe Acrobat és a Reader ugyanúgy sérülékeny.

...és a Chrome beépített Flash pluginje is, amit nem lehet kívülrõl frissíteni.

passatgt
a fixtõl függetlenül is gáz, nem fog mindenki új flasht feltelepíteni, fõleg aki nem ért hozzá, és még baromi sokan fogják használni utána is a lyukas verziót😞

grizzly21
firefox-os flash block plugin jo vajon erre? click-elesre engedi a flasht ha kell megis

grizzly21
Hat ezt nem vitatom😊

Dzsini
"google nyilvan nem akar betorni " - nem, mert amúgy is mindent tud 😉

lásd még: http://xkcd.com/792/

Dzsini
ha jól olvasom ez csak "elfedi" a flashes lejátszót, vagyis kell hozzá telepített és aktív flash - jelen esetben nem túl jó (lehet, hogy tévedek, de lent azt írják, hogy 1-1 pillanatra még felvillan a flash lejátszó)

a veszélyeztetett állatfajok közt van a Flash for Android is, szerintem azt is kihasználják majd, többen neteznek Androidról, mint Linuxról...

grizzly21
Nem, ez egy lehetoseg amit aki tud es akar az ki tud hasznalni. A google nyilvan nem akar betorni a szamitogepedre ezert youtube-tol nem kell felni.

Amugy ez eleg gaz..remelem hamar talalnak valami fixet, nehany het mulva mar kicsit keso.

Megjegyzem a karorvendo apple rajongoknak akik most dorzsolik a tenyeruket, hogy az adobe rogton kirakta a sajat honlapjara. Az apple embereket kuldott volna minden hirportalhoz amelyik kiteszi egy jo vastag boritekkal😊

passatgt
az a baj, hogy ez nem minden videónál mûködik
ha safari van, akkor ezt a bõvítményt érdemes használni, állat😊
http://www.verticalforest.com/2010/06/09/youtube5-html5-converter-for-youtube-videos/

Dzsini
meg Safari alatt is mûködnie kell: http://www.youtube.com/html5

pyrohun
operában is, de ott tényleg semmi nem látszik alapból (ff-ban ott egy csík és az egérre lecsúszik a felsõ sáv)

LayerSlider, WeatherSlider, wpStickies - our famous plugins are available at CodeCanyon! More info @ http://kreaturamedia.com

Dzsini
bármilyen flash tartalom - valószínûleg a google nem fogja az exploitot berakni a flash lejátszójába, de egy eszement reklámbannerbe már bekerülhet egy féregtelepítõ rutinka... (persze, elsõsorban windows alá, de minden rendszer veszélyeztetett)

Dzsini
böngészõje válogatja, hogy milyen a kiosk mód rajta - van, ahol címsor van (beúszós), van, ahol a fülek maradnak meg, az Operában meg szokás szerint szabadon konfigurálható 😄 (alapból viszont tényleg semmi nincs, még beúszó címsor/fülsor sem)

flash videok, mint youtube?

Dzsini
és ahogy írják hónap vége / október eleje elõtt nem is lesz javítás - na most ha az Adobe ajánlása az, hogy addig ne használjuk a flash plugint (hiszen elég egy reklámbanner hozzá), akkor tényleg csúnya a helyzet.

kíváncsi vagyok mekkora hírverés lesz körülötte, ez nem hétköznapi exploitnak tûnik.

grizzly21
pff😊 Firefox-ban egy gombnyomas: F11

pyrohun
éljen. szeretünk, Adobe.

passatgt
<#nevetes2>

Dzsini
friss hír:
http://secunia.com/advisories/41434
http://www.adobe.com/support/security/advisories/apsa10-03.html

extremly critical sebezhetõség az összes létezõ flash és adobe reader verzióban

jelenleg ajánlott megoldás: a flash plugin teljeskörû letiltása, és az adobe reader mellõzése nem biztos forrásokra, mert aktívan kihasználják a flashes hibát.

Dzsini
saft - ezt ajánlották több fórumon is, "safari kiosk mode"-ra

sajnos fizetõs 😞

passatgt
alapból nincs szerintem, ez kell hozzá: http://www.machangout.com/

Fasari kerdes:

Van olyan lehetoseg, hogy full kepernyore tegye az adott oldalt ugy, hogy csak maga az oldal latszodjon?
Tehat se az Apple menu, se az URL sav, se tab-ok...

Tikal
a maszirozásra gondolsz? tegnap is volt szerencsém hozzá 😄

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

neevous
Meggyõztél😉
Voltam ma bent WestEnd iStyleban (kifogtam egy nagyon jópofa eladót...nem baj, legalább tudom, hogy legközelebb nem sajnálom a plusz utazást és elugrok az XMS-be), õ is mondta, hogy hülyeség ez a kijelzõkülönbség. Azt mondta, hogy annyi a különbség, hogy a pro automatikusan szabályozza a kijelzõ háttérvilágítását, a sima meg nem.
Egy IPS panelnek jobban örülnék...nah mindegy. Régebben azon ment a rinya, hogy sokat eszik az IPS panel, de ez addig hihetõ, amíg rá nem tol egy 32-es TN paneles Samsung tévét a fogyasztásmérõvel és össze nem hasonlítja a fogyasztást egy ugyanakkor IPS paneles LG-vel, Panával.

Ha kétszázért menne a macbook, akkor nagyonis vevõs lenne.

Dzsini
arról nem is beszélve, hogy földeletlen konnektorba dugva az MBP extra szolgáltatásokat is nyújt 😄 (lásd nem túl rég itt a topicban)

oroy_
megéri a plusz pénzt a Pro, van fehér mûanyag verzióm igaz hogy több mint 3 evés, de több ponton is be van repedve a borítása (nem volt le ejtve, 2 eve csak a párom hasznaja), a mostaniak lehet jobb mûanyagból készülnek nem tudom és nem akarom azt mondani tied is olyan lesz, de ha biztosra akarsz menni mar csak azért is megéri plusz pénzt.

\"Once you go Mac. You\'ll never go back\"

A jelenlegi árkülönbségnél szerintem is elég egyértelmû a dolog. A macbook és a pro akkor különülnének el igazán és lenne az egyik a belépõ, a másik a professzionális kategória, ha 200ezer körüli árra lenne az elõbbinek (akár a jelenleginél kicsit gyengébb hardverrel), így igazából szerintem csak az vesz macbookot, aki rá van gerjedve a színére. 😊

Ez a színmegjelenítõs különbség viszont nem tudom, honnan jön, úgy tudom mindkettõben (macbook és a legalapabb pro) ugyan az a LED háttérfényû képernyõ van (sajnos csak TN paneles) és ugyan az a videókártya (geforce 320M) is.

Jelenleg amúgy a különbségek pontos listája (a dizájnon kívül)
- a macbook nagyobb (jelentéktelen mértékben)
- a macbook nehezebb (jelentéktelen mértékben)
- a macbookban fele annyi ram van
- a macbookon nincs háttérvilágítása a billentyûzetnek
- a macbookon nincs firewire, kártyaolvasó

Ha a macbookba beleveszed a +2 gigaramot, akkor máris ott vagy, hogy egy nagyobb, nehezebb, billentyûzetvilágítás, firewire és kártyaolvasó nélküli pro-d van, ami karcolódik 10-20 ezerrel olcsóbban.
Én kiemelném a pro-nál a billentyûzet háttérvilágítást, én se hittem, hogy ennyire fogok örülni neki, pedig de, nagyon hasznos. Persze ha valaki mindig éget 4-5 villanykörtét maga körül, akkor talán mégse annyira.
Tikal
Macbook pro csakis...

Ma elnéztem az Ikeába megnézni a táskát és vele jöttem ki onnan. 😊
Röviden, tömören, k*rvajó táska. Akinek egy nagy, masszív hátizsák kell sok zsebbel és külön laptopnak való hellyel, annak kábé álom kategória, elég sokfelé nézelõdtem mostanában, de õszintén mondom 1-2 15-20ezres Targus táskától eltekintve a nyomába se ér egyik se. Ha nincs rajta összesen legalább 15 legalább részben elkülönülõ hely, akkor egy se. És ha mégse kell ilyen nagy táska valahová, akkor egy mozdulattal kér kisebb táskává (egy nagyobb, masszív kevés zsebes és egy kisebb sok zsebes, mindkettõben külön hely laptopnak, bár a kicsibe nem hiszem, hogy be merném tenni... 😊 ) alakítható, így gyakorlatilag 3 táskatípus az egyben és ebbõl egyszerre kettõ is használható.
Abszolút nem tolvajcsalogató a külseje, de aki mégis félne annak örömére az összes cipzár úgy van kialakítva, hogy külön lelakatolhatóak.
És tagsági kártyával (ilyenem nincs, de kértem egy ismerõstõl) kõkemény 6ezer pénzbe került, ami szerintem komolytalan összeg ezért a táskáért. 😊

Azt persze, hogy mennyire idõtálló nem tudtam letesztelni, remélem annak bizonyul.

Summa summarum nagyon köszönöm a tippet!
neevous
Kis változás...😊
Már a fehér unibody macbook között és a 13-as MBP között vacillálok. Ahogy nézegettem benchmarkokat, nagyjából a teljesítényük azonos. Talán ha szimplán optikailag nézzük nekem a fehér jobban bejön. A Pro fekete billje nekem nembegyere (lehet kövezni).

-a fehér ugye olcsóbb, viszont mûanyag:

"Here's the thing about that gloss plastic, though: while it's not the fingerprint magnet we expected it to be, it scratches like crazy."
-engadget

Alapvetõen nagyon vigyázok a cuccaimra (az ipodomat sem rakom le az asztalra, hanem rárakom a tokot az asztalra és csak arra teszem le), pont ezért érint rosszul, ha valami mindegy igyekezetem ellenére karcos lesz.

-Elvileg a Pro 60%-kal több színt tud megjeleníteni, de fényképnézegetésre van itthon az IPS-e Dell monitorom.

-nagyjából 50k a különbség

Nehéz ez...

pyrohun
Érdekes nekem nem kell nagyítani semmin, ha elforgatom vízszintesre, akkor az 1024 pixel széles kijelzõn minden tökéletesen olvasható - direkt így is lett kitalálva. A 13-as notinak ugyan nagyobb a kijelzõje, viszont jóval nagyobb a felbontása is, ergo majdnem ugyanott vagy, sõt, még lehet, hogy kisebbnek látod a betûket a notin, bár most nem kezdek el ppi-t számolni 😊

Az URL gépelésnél nem tök mindegy, hogy mennyit takarsz ki? Akkor URL-t gépelsz, lényegtelen, hogy látod-e közben a weboldalt, amirõl éppen most készülsz elnavigálni szeintem 😊 Kattintásnál dettó.

"hosszú szövegnél nem tudom kurzorral/kijelöléssel folyamatosan jelölni, hogy hol tartok úgy, hogy közben az ujjam ne legyen útban."

WTF? Te így szoktál weboldalakon szöveget olvasni? 😊

Dzsini
ez megint a böngészési szokások kérdése - ha van 4-5-(10) kedvenced, amit elérsz a könyvjelzõkbõl, vagy akár külön ikonja van az indítórészen, akkor nem kell szórakozni a címsorral, elvétve kell gépelni egyáltalán valamit, ami több, mint 1-2 mondatnyi kommentár.

sok szöveget olvasni te úgy szoktál, hogy kijelölgetsz, más nem - ha be van állítva egy jó méretre, akkor csak görgetni kell, az pedig kényelmes.
néhány linkre rányomni - pl. híroldalon kiválasztani 1-1 hírt és azt elolvasni nem kellene billentyûkombinációk, stb...

nem hatékonyabb a netezés (arra pl. Opera kellene az egygombos kezeléssel, vagy legalább egy összetettebb böngészõ, stb.), hanem kényelmesebb. az, hogy kinek melyik jelenti azt, hogy "jobb", az végképp szubjektív - ahogy írod, neked a hatékonyság fontosabb.