Apple társalgó

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Azért nem mindig mûködik az... 😄

Számomra egyszerûen fura, hogy valami ennyire drága, ennyi baj van vele (lásd link) és mégis ennyire többre tartjátok bármi másnál. Korábban mind panaszkodtatok az imacre nem is keveset, azt hittem, egyet fogunk érteni, hogy nem épp egy jól sikerült termékrõl van szó, tévedtem, ez van. 😊
grizzly21
Ha belevesszuk a dolgokat amiket irsz, akkor is meg nagy arkulonbseg van. A 200K-bol lehet lecsokken 150-re, esetleg 100ra a kulonbseg..
Az hogy a szepseg az egyik fo indok a mac-ekkel szemben amikor az ar elokerul az sok mindent elmond..
En is mac-et hasznalok, igenyes jo minosegu cucc, szep a kijelzoje, de nem tagadom hogy ugyanolyan hardveru cuccot pc-bol ossze tudtam volna rakni legalabb 100,000-el olcsobban. Csak azt mondom naivsag nem elhinni, hogy a mac aranak egy reszeben a marketing, az "eleterzes" is benne van jocskan..

Meg jo hogy a mac-es taviranyito mukodik egy mac-hez😊 Viszont azon a nehany kiegesziton kivul amit a mac-hez vehetsz az osszes tobbi ami szoba johet az valoszinubb hogy gondokkal fog kuzdeni osx-en

pyrohun
Na kezdõdik...

"Ezzel elvileg az iMac összes alkatrészét lefedtük."

kivéve a wifi-t, bluetooth-t, meg az infrát.
Nem beszélve az Archangel által leírtakról.
Billentyûzet, amit alapból adnak hozzá, az általam használt eddigi legjobb billentyûzet, amit próbáltam (még játékra is teljesen jó), nem összehasonlítható a 2-5 ezer forintos mûanyag vackokkal.
Magic Mouse-ról ugye nem kell beszélnünk, persze ízlések és pofonok, valakinek nem jön be.
Egy - már megbocsáss - szarfos alsókategóriás samsung lcd-t ne hasonlítsunk már a LED-es iMac-hez... kicsit egyoldalúan válogattad össze az alkatrészeket.
Hûtésre mennyi pénzt szántál? Mert ha olyan halk gépet akarsz összerakni, amely megközelíti az imac-et (elérni mondjuk nehezen fogod), akkor az megint nem 5 ezer forint lesz, hanem csendes táp, csendes ventik, vagy vízhûtés, stb. Máris elköltöttél vagy 40-50 ezret,
És akkor még mindig ott van, hogy egy külön házat bámulok, ami nagy, gusztustalan (egy iMac-hez képest mindenképpen), hangos, tele megy porral és 100 millió kábel jön ki belõle...
Meg vegyük hozzá, hogy az OSX az hardver szinten együttmûködik mindennel, normálisan. Szóval ha megveszem a távirányítót, akkor minden szart tudok vele vezérelni a VLC-tõl kezdve az iTunes-ig mindent. Nem kell külön programokkal, driverekkel tökölni, stb, stb.

Szerintem köszönõviszonyban nincs egy PC az iMac-kel, akárhonnan is hasonlítgatjuk. Persze, akiknek elég egy csúnya, nagy, hangos doboz, cserébe azért, hogy bõvíthesse, hát hajrá. 😊

LayerSlider, WeatherSlider, wpStickies - our famous plugins are available at CodeCanyon! More info @ http://kreaturamedia.com

Megvettem...

És tényleg fasza 😄
Elég prózai oka van, az Alien Computers (remélem jól emlékszem a nevükre, ott vettem ezt a konfigot, mert sok jót hallottam róluk és ki akartam próbálni) nem forgalmazott Chieftec-et (vagy épp nem volt náluk, nem emlékszem). Összes többi gépemben az van/volt (kivéve a legelsõt, abban nem emlékszem, mi van), szerintem teljesen megbízható márka. Ígérem a következõ gépemben is az lesz! 😊

Ugyan ezen okból került a gépbe például Kingston helyett Corsair memória, ami utólag jobb döntésnek is tûnik, passzív hûtés van rajtuk, jól tuningolhatóak.
Tikal
Miért is nem Chieftec 500ast vettél magadnak? Bocs, de a szelektiv agyam ezt nem látja..jó az az FSP, tudom 😊

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Szelektív olvasás FTW! 😊
Tikal
WD, Samsung, Seagate viynom is ment már tönkre... Hitachi még nem 😉

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Tikal
Nyilván nem csak amiatt az egy rossz tapasztalat miatt nem veszek8-10ezer forintos tápot, más okai is vannak. De mint látom, magadnak azért te is FSP-t vettél 😊

Bercy
Ezt nem akarom elhinni, hogy van ilyen weboldal <#wow2>
Ja ezt láttam én is, meg az árát is :-S
passatgt
szerintem mindegyik mûködik, de általában a dobozokra rászokták írni

Tudtok mondani egy jó, de nem túl drága webkamerát, ami müxik OSX-en?
Köszönöm
passatgt
Szerintem, iponról összerakva:
INTEL Core i3-540 3.06Ghz 1156 BOX - menny: 1 db - egységár: 28.079 Ft
KINGSTON 4096Mb DDR3 1333Mhz CL9 KIT KVR1333D3N9K2/4G menny: 2 db + egységár: 11.837 Ft
SAMSUNG 500GB F3 7200rpm 16MB SATA2 HD502HJ menny: 1 db + egységár: 10.187 Ft
SAPPHIRE 11138-34-20R HD4670 1GB DDR3 HDMI PCIE menny: 1 db + egységár: 19.062 Ft
PIONEER DVR-218LBK OEM fekete menny: 1 db + egységár: 5.188 Ft
ASROCK H55M Pro menny: 1 db + egységár: 20.525 Ft
CHIEFTEC BD-02-B-B355 355W menny: 1 db + egységár: 17.787 Ft
LOGITECH HD Webcam C270 menny: 1 db + egységár: 6.562 Ft
GENIUS SP-700 menny: 1 db + egységár: 7.900 Ft
MICROSOFT Wireless Laser Desktop 6000 Angol menny: 1 db + egységár: 20.500 Ft
FSP FSP400-60GHN menny: 1 db + egységár: 11.712 Ft
ASUS USB-BT211 Fekete menny: 1 db + egységár: 3.963 Ft
XTREAMER WIFI USB Antenna menny: 1 db + egységár: 7.125 Ft
MICROSOFT Windows 7 Home Premium 64bit Magyar OEM menny: 1 db + egységár: 27.500 Ft
Kosárban: 15 tétel
Összesen: 209.764 Ft

Iponon nem találtam ISP-s monitort, ez 21,5"-osban legalább 60.000 Ft, de inkább több

Tehát 100.000 Ft a különbség, viszont a wifi/bluetooth/hangszóró/webkamera/billentyû/egér drótos vagy bedugós, tehát megint 5000 kábel lesz az asztal mögött. Tobábbá a ház valami gagyi mûanyag, hangos, porosodik ésatöbbi. A billentyûzet/egér nem bluetooth-os (ez még durván egy +10-es, de iponon nem találtam ilyet). Plusz 2 év múlva ezt eltudom adni 200.000 Ft-ért röhögve, míg az összerakott pc-met maximum a kommunális elektronikai cikk lerakójánál veszik át.

Akkor vegyél inkább SSD-t, úgyis sokan ajánlották itt! 😊
Dzsini
"Például nekem egyszer tönkrement egy WD vinyóm, ezért sose veszek többé olyat,"

Ilyen alapon se én, se sokan mások nem tudnánk vinyót venni, már pusztult el az összes fajtából néhány az elmúlt tizensok év alatt.
Még emlékszem, amikor a WD volt az, amitõl óva intett mindenki 😊)

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Akkor azzal le is zarhatjuk a vitat, hogy valtott muszakban, napi 16 oras hasznalat mellett az iMac kibir eveket grafikai studiokban, mig az epitett PC-hez a csodalatos hutes miatt fel evente hozza kellett nyulni?

Jo esetben a porszivot nem kellett ketszer kitakaritani😊

Attol fuggetlenul, hogy eleg sok epitett PC-n tulvagyok, lenyegesen tobb hutesi problema volt veluk azonos programok hasznalata mellett, mint akarmilyen gyartmanyu laptopommal.
Mert ugye az sem mindegy, hogy - esetemben - Gaborka otthon osszelegozza a dobozt, vagy megveszi azt a kis helyre osszezsufolt hardvert, ami rendesen tesztelve, tervezve lett az adott terheles elviselesere. Mindemellett nem szivja be az osszes port a reseken😊

http://gaborszantai.co.uk/

Részemrõl az utolsó a félig-meddig OFFba, bõven át lett beszélve a dolog

Úgy érzem visszajutottunk oda, ahonnan az egész kiindult és végsõ soron ugyan arról beszélünk. 😊 Elvitathatatlan az alkatrészenként összerakott gépek igen komoly árelõnye, de a hozzáadott, fõleg szubjektív értékeket ebbe belevéve nincs a Földön ember, aki igazságot tudna tenni. Szerintem nincs is "igazság".

Táp témához még egy picit hozzátennék:
Ha 500 komplett gépet nem szereltünk össze, akkor egyet se, nagyjába 10ezer alatti táp került, nem voltak velük komoly bajok és ha volt az is a már említett két "márkával" általában.
Neked volt egy nagyon rossz tapasztalatod, teljesen érthetõ, hogy "jobb félni, mint megijedni" üzemmódra váltottál én is és mindenki más így tenne. Például nekem egyszer tönkrement egy WD vinyóm, ezért sose veszek többé olyat, pedig a nagyátlag azt tartja a legjobbnak.

Végképp OFF sztori:
Amúgy egyszer nálunk is pusztult el alaplap táp miatt. Egyik LANpartyn egyel kevesebb gép volt, mint ahányan játszottunk volna és összeraktunk plusz 1 gépet úgy, hogy mindenki összeadta a kiszuperált alkatrészeit. Az egész gép elég "maszek" volt, de a táp benne volt a hab a tortán, egyetlen információ nem volt rajta, csak egy fémdoboz, hátulján rács, elejérõl lógtak ki a kábelek. Egy lengyelpiacon lett véve 500 forintért. 😊
Nem lett volna kár egyik alkatrészért se, szóval bevállaltuk és az volt a durva, hogy bírta a gép a 4 napos lanpartyt, pedig egész nap ment. A negyedik nap közepén viszont enyhe égett szag kíséretében nyugovóra tért és magával rántotta az alaplapot is.
Lacee
alienware vagy mac? 😊

Mind ugyanabban a sz@rban fekszünk, csak van aki arccal felfelé... \"Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum\"

Bercy
Csak insomniax-el lehet (legjobb tudomásom szerint). Én is azzal csinálom amikor külsõ monitorra kötöm.
Tikal
Nem az eladó sózta rám a tápot, tájékozodtam, teszteket olvasatam és döntöttem. Volt 8ezer forintos tápom, meg is halt, zajos is volt és a leadott teljesitménye ugye nem annyi volt mint ami rá volt irva. Ha csak egy optikai vinyo lenne a gépemben meg egy HDD akkor se vennék bele 8-10ezer forintos tápot... attól még az alaplapomat is félteném 😊

Ház: nem sok minden fûznék hozzá, ha neked megfelel az a coolermaster akkor oké... nekem nem... és a design feleslegességérõl beszélgetni egy Apple topikban szerintem Fail, még akkor is ha az asztal alá dugod a gépet 😊 Nekem fontos volt hogy jol nézzen ki, ne legyen mûanyag hatása, elég volt ha hátul szellõzik, a két 120as venti kiszivja a meleget így is, nem kell még az oldalára is zajkeltõ 😊

billenytuzet: jelenleg egy genius-t használok a PC-n, 5-6ezer forintos kategoria.. ultra szar a macbook pro-hoz képest, nekem nem alternativa, neked lehet az. ezen folyamatosan mellé ütök, szar a gombok lenyomása, nem oylan finom... most akarom lecserélni egy slim logitech-re remélem jóó lesz, 5e ft 😊

webkamera: egy normális kamera jó 10 ezer felett van.

franc0
"Amúgy nekem asztal alatt van a ház, szóval nem is igazán látszik, a dizájn addig számít, amíg reggelente egyszer megnyomom a bekapcsoló gombot."
Pontosan. Épp ezért nem értem, hogy miért is lenne sokkal impresszívebb egy iMac, mint egy ház az asztal alatt rejtve, az asztalon 2 db U2311h monitor, egy kis kábelmenedzsmenttel. Tõlem akár Apple billt meg egeret is lehet venni hozzá, még így is beljebb vagy anyagilag bõven, és legalább olyan impresszív lesz az asztalod. Vagy akkor valljuk be, hogy az Apple logó ami számít.

Én amúgy nemrég vettem ajándékba egy Trust Isla billt 3ezer forintért. Majdnem olyan dizájnos, mint egy Apple bill, és legalább ugyanannyira kényelmetlen.

Lumia 820, Thinkpad X200, Auris HSD 2014

Ja és ON kérdésem is lenne:

Van arra mód, hogy a macbook pro érzékelje, ha külsõ monitor van rákötve és olyankor automatikusan clamshell módra tudjon váltani (magyarul lecsukott képernyõvel is menjen tovább, mintha a külsõ monitor lenne az egyetlen képernyõje)?

Meg tudom oldani insomniac-kal, hogy mindig clamshell legyen, illetve azt is, hogy külsõ input eszközzel felébresszem lecsukott állapotban, de jó lenne, ha alapból ha külsõ monitor van rákötve nem aludna el lecsukásra.
Egy ilyen gépet annyira szívesen tesztelnék pár napig. Komolyan kíváncsi lennék rá, hogy mit lehet belõle kipréselni.
ArchAngel:

Ismét sztereotípia eloszlatás a célom.

Tartósság, hibátlan mûködés:
Az iMac pont ugyan úgy egy épített pc, ráadásul nincs normális hûtése, mert dizájnromboló lenne, ha kicsit zajosabb lenne és egymásra vannak zsúfolva az egymást melegítõ hardverek, ezért sokkal kevésbé tartós, mint egy jól szellõzõ házba rakott konfig.
Teljesítményének a tartósságát tekintve pedig meg se közelíti az azonos árú DIY konfig tartósságát.
Az a sztereotípia, hogy az alkatrészenként összeállított PC ne lenne idõtálló, strapabíró nem tudom honnan jön, rendszeresen olvasom Apple oldalakon. Miért lenne így? Komolyan érdekelne erre valami épkézláb indok, mert nem tudom hova tenni a dolgot. Ugyan az az intel gyártja bele a CPU-t, ugyan az a Kingston a memóriát, ugyan úgy Kínában készítik, stb.
Bizonyos szempontból idõtállóbb is, mert ha esetleg jó a gép, de a videókártya már kezd kevés lenni, akkor veszek bele egy újat abból az egy alkatrészbõl és kész.
Az én 9 és 6 évvel ezelõtti konfigom (3 évente szoktam újat venni körülbelül) a helyi általános iskolának lett adva, ott én szoktam nyáron karbantartani a számítógépeket, a mai napig mindkettõ tökéletes, üzemképes. Persze a teljesítményük siralmas, de sajnos Magyarországon ez még jónak számít egy vidéki általános iskolában.

----------------------------------

Tikal:

Depo-n vagy argepen vagy olcsobbat-on nézz körül, van bõven választék ilyen áron.
Leírom, hogy az én gépemben mi van és mi a tapasztalatom velük.
Hangsúlyozom, tuningra összeállított gép, amibe alap a drágább táp, ház. Rég vettem (2 éve), szóval jó eséllyel már nem kaphatók ezek az alkatrészek vagy csak 1-1 helyen csillagászati áron.

TÁP
FSP 500W Blue Storm II - ATX, Aktív PFC 3 év garancia - Ára: 17030 Ft
Ez kényelmesen meghajt 2 optikai meghajtót, 3 vinyót, túlhúzott processzort, videókártyát.
Ez az árkategória már bõven tuning táp. Felejtsd el, hogy egy 1 vinyós, 1 optikai meghajtós, túlhúzás nélküli gépbe 10ezernél drágább táp kéne. Rengeteg ilyet szereltem már össze, sose volt bajuk a 6-8ezres, 350-es tápokkal se. A 10-ezres táp NEM spórolás a tápon, max a bolti eladó akart rádsózni drágát. Spórolás a tápon az a 3ezer forintos ModeCom/Mercury táp, attól én is óva intek mindenkit.

HÁZ
Én praktikusabb ember vagyok, ráadásul szeretek tuninggal szórakozni (régen hobbim volt, ma már csak nagyritkán), nekem a háznál a jó szellõzés, sok ventilátorhely fontos, nem az, hogy hangszigetelt legyen. Jelenlegi házam:
Cooler Master CM 690 - 17000 Ft - már nem igazán forgalmazzák.
Szép, letisztult ház, viszont mezei konfighoz felesleges, direkt tuningra van kitalálva, mindenfelé szellõzik és végtelen mennyiségû ventillátornak van benne hely kialakítva.
További jósága az, hogy rezgéscsillapítós HDD fiókok vannak benne, ami nagyon durván kíméli a HDD-ket.
Ezen kívül rengeteg kábelcsipesz, nagyon jó kialakítású, alul van a táp, satöbbi.
40ezres házat eszembe nem jutna vásárolni. Persze elfogadom, ha valakinek olyanra van igénye, de Te is fogadd el, hogy 15ezres árkategóriában bõven lehet találni minõségi házat.
Amúgy nekem asztal alatt van a ház, szóval nem is igazán látszik, a dizájn addig számít, amíg reggelente egyszer megnyomom a bekapcsoló gombot. 😊

Billentyûzet - ebbõl mit jelent az igényes? 😄 Általában bemegyek egy tescoba, végigpróbálom a 3ezer alatti billentyûzeteket, amelyik jobbnak tûnik az megy a kosárba. Nem szeretem, amikor valaki mindent az árral akar alátámasztani, ez egyszerûen nem így van. Szerintem! A macbook promat például otthon a saját billentyûzete helyett egy 1500 forintos noname USB billentyûzettel használom.
Az asztali gépemhez egy DTK Computerest használok, ajándék volt, nem tudom az árát, olyan 3-4ezer lehet maximum. Nagyon kényelmes a billentyûk használata és vannak rajta külön médiabillentyûk is, ami nálam pluszpont.

Egér - erre kicsit háklis vagyok én is, nem szeretem a pontatlan egereket. Viszont volt "szerencsém" magic mouse-t próbálgatni, maradjunk annyiban, hogy nem gyõzött meg, de rosszat nem írok róla, mert nem sokáig teszteltem. Az asztalimnál egy rég nem forgalmazott Logitech MX310 van, 5500 forint volt, ha jól emlékszem, nagyon imádom, félek is, hogy lassan el fog romlani, úgy 5 éve húzza az igát. A macbooknál nem úsztam meg ilyen olcsón, mivel Bluetooth-os kellett, ami nem olcsó, ráadásul olyan, aminek van normális szoftvere OS X-re. Logitech M555b-re esett a választásom, amit nagyon nem bántam meg, zseniális cucc. 10ezer körüli ára van, szerencsére sikerült elcsípnem egy akciósat 8000 környékén.

Webkamera:
ebben elismerem, nem vagyok egyáltalán képben, csak tippeltem. Nem szervizeltünk webkamerákat, saját magamnak sose vettem, használni addig használtam, amíg megnéztem a photo booth nevû szoftvert osxen. Szóval elismerem, itt könnyen lehet, hogy csúnyán alábecsültem.
A többinél viszont tartom magam ahhoz, hogy teljesen reálisak az árak, amiket írtam, sõt...
Tudtok mondani egy jó, de nem túl drága webkamerát, ami müxik OSX-en?
Köszi
Tikal
Faterom vett egy ilyet, jó gép, szép, gyors, de elkérték az árát annak is.. egyébként ha nem zavarta volna fatert hogy az OS X angol, akkor iMac-et vett volna 😊

Tikal
Azért egy két cuccon igencsak sporoltál 😊

táp 10ezerért, ráadásul chieftec? 😊 nem tudom milyen van az iMAcben de ilyet én nem tennék a házamba, az tuti, a mostani tápom egy 460as Corsair, 18e. Szvsz tápon ne sporolj mert hazavághatja az egész rendszered.

ház: 15ezerért mutatnál nekem szép, csendes házat? mert akkor nem tudom megintcsak mire dobtam ki 40ezret mikor megvettem az Antec házat, ami szép és csendes is és nem sajnálták belõle az anyagot... azért az iMac háza valószinüleg nem a 15ezres kategoria...

igényes billenytuzet plusz egér 10ezerért? Kérlek linket is dobj, rohanok megvenni!!

webkamerát 1-2ezerért? Azt hittem már nem tudod fokozni, de legközelebb téged kérlek meg hogy dobj össsze nekem egy konfigot, ugy látszik valami fasza nagykerbe jársz. A mostani webkamerám a PChez egy logitech, 4500ft volt, de olyan otvar szar hogy a macbook pro-val köszönö viszonyban sincsenek, egy pixeles gány.

persze még így is olcsobbra jön ki a konfigod, de nekem az egybeépitettség, design, használhatoság megéri a különbséget, arról nem is beszélve hogy az alap win7 közel nem olyan jol felszerelt mint az OS X, szerintem 😊

"Ez az amit az epitett PC nem tud felmutatni, nemhogy az Apple-vel, semmilyen notebookkal szemben sem"

Az osszes laptopot allitottam szembe az epitett PC-kel, nem csak az Apple-t.

A masik, hogy tudod mire gondolok, amikor epitett PC-rol irok, akkor miert forgatod ki a szavaimat?
Azert mert a motoromon ki tudok cserelni dolgokat, az meg nem azt jelenti, hogy az OCC epitette nekem egyedi alkatreszekbol.

Miert kell kidobni? Nekem 2 evig ment az MBP, mikor lecsereltem. Az HP nx9420 5 eve megy. Nem mindenkinek kenyszer a legutolso termekeket birtokolni.

Dzsini
azért ilyen alkatrészeket (procimodulok, "alaplap") - egy-két kivétellel - nem lehet beszerezni.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

grizzly21
ez nem jo pelda, a minosegi pc laptopok ugyanugy jol ossze vannak rakva: dell, hp, lenovo stb. A peldadnal maradva: vagy veszel egy jol osszerakott draga kutyaolat ami jol birja, vagy veszel egy meg dragabbat, ami ugyanolyan csak feher festek van rajta, es a haz szeleit lefaragtak ivesre.
Epitett pc? Milyen szempontbol ne tartozna ebbe a kategoriaba a mac is ? Ha laptopokat nezzuk, akkor biztos vagyok benne hogy alapvetoen ugyanazokat az alkatreszeket hasznaljak, ugyanugy rakjak ossze oket stb. A mac pro es imac eseten talan kevesebb a customize lehetoseg de gyakorlatilag az is ugyanaz, csak nem tudod boviteni miutan megvetted Vegyel ujat, legyen jo 1-2 evig, aztan mivel nem tudod boviteni dobd ki es vegyel egy ujat ujra (imac eseteben pl). nyilvan igy kell profitot maximalizalni, de ez kornyezetgazdasagi szempontbol is kemeny..

grizzly21
de az imac-nek szep feher lekerekitett haza van! 😄

Ha az iMac monitorjahoz hasonlo minosegut szeretnel, akkor az a 173e-s mozgaster mar csak 100e inkabb.
Onnantol meg mar mindenki el tudja donteni, hogy ennyit meger-e egy kevesebb helyet foglalo, csendes gep iLife csomaggal ezert a kulonbozetert vagy sem.

Par dolog meg, amiert fizetni kell, mert ahogy latom Neked a Skoda = Audi, csak mert egy konszernnel vannak es 5-en ulhetnek bele:
- igenyesebb eger + bill. kombo a Logitechtol sosem jon ki 10e-bol, halvanyulo emlekeim szerin 30-50e korul voltak anno
- a 20e-s Logitech webkameram soha nem hozta az iSight-ok minoseget (van is otthon arcleeses, amikor Mac-rol, Mac-et hivunk)
- az iMac szep, ha szep hazat akarok, akkor az szinten nem megy 15-bol (az utolso hazam, ami minosege kb. az iMac alu reszeivel volt megegyezo kb. 50e HUF volt)

Megertelek, mert igazad van, ez is egy opcio: ossze lehet rakni custom WinPC-t, de ez nem ugyanaz a kategoria. Nem kell agyatlanul kifizetni minden penzt egy designtermekert (ezert is ignoralom a Sony-t, ahol tobbet fizetsz a logoert, mint az Apple eseteben), de egy osszeepitett, feltetelezzuk, hogy mostanra jol osszecsiszolodott es csinos kulsovel rendelkezo eszkozt hasonlitani egy DIY termekhez eleg badarsag.

Egyszeru pelda: en a nagypapammal epitettem kutyahazat - nagyon jo moka volt, talaltunk regi deszkakat, maradek zsindelyt es osszeraktuk, lefestettuk: evekig allt, aztan az Ido vasfoga legyozte ezt a konstrukciot.
Utana vettem egyet, nagyon sok penzert. A mai napig hibatlan (jovore lesz 10 eves), festeni sem kell gyakran, a teteje es ajtaja nyitodik/zarodik, mintha uj lenne.
Ez az amit az epitett PC nem tud felmutatni, nemhogy az Apple-vel, semmilyen notebookkal szemben sem: a konstans hibatlan mukodest, komfortot es tartossagot.
100e-t pedig ez igencsak meger nekem😊

(szoval valojaban semmivel nem olcsobb a Win PC)

oneal1
erre valaki?

!Forza Ferrari!

neevous
Szerintem egy iMAc-et leginkább egy Inspiron One-hoz érdemes hasonlítani árban.

OFF

Elõrebocsájtom, nem kell megmagyarázni, hogy az imac sokkal dizájnosabb, hogy így sok boltba kell menni és hasonlóak, tisztában vagyok vele, nem "mac or pc" flamewart akarok indítani, csak passatgt-nek csinálok egy árösszehasonlítást.
Semmiféle meggyõzési szándékom nincs, csak legyünk reálisak és lássuk tisztán, hogy mennyivel olcsóbban ki lehet jönni egy pc-vel. Ez az elõnye mindenféleképp elvitathatatlan.
A jó minõségû márkákat választom, csak azokon belül futtatok a fõbb alkatrészeknél egy olcsobbat.hu keresést. Szóval nem egy gagyi de olcsó konfig összeállítása a cél, hanem egy tökéletesen használható, jó minõségû, iMac körüli hardvertudásúé.

Processzor - boxot veszek, hogy ne kelljen külön hûtõ - 26910 Ft
Memória - a Kingston nagyon jónak tartott márka (ha jól tudom az Apple is azt tesz a gépeibe) - 2×5778=11556 Ft
Videókártya - a Sapphire egész jó Radeonokat gyárt, de a többi márka is hasonló árban van. Megjegyezném, hogy ez 1 GB-s videókártya szemben az iMac 256 megásával, aminek a miértjét valaki elmagyarázhatná - 19062 Ft
HDD - 500 gigás WD, egyik legjobbnak tartott márka - 9900 Ft
Monitor - Samsungot tettem bele végül, nem pedig az elérhetõ legolcsóbbat, hogy ne érje szó a ház elejét, illetve az egy pixelhiba garancia miatt. Ráadásul szintén fullHD-t - 39701 Ft
Alaplap - én az ASUSt tartom a legmegbízhatóbbnak, ha valaki nem ASUSt vesz sokkal olcsóbban megússza. Ráadásul jól tuningolható is, de ebbe ne menjünk bele - 17300 Ft
Táp - ezen se spórolunk, bár semmi szükség rá, legyen egy 500 wattos Chieftech, ami remek márka - 11887 Ft

A további tételeknél nem teszek be linkeket, inkább erõsen felülrõl becsülöm õket:
Ház - ebben a választék szinte végtelen, 8ezer körül már tökéletes házak vannak, de szánjunk rá többet, mert jól kinézõt akar az ember - 15000 Ft
DVD író - 4000 körül gyorsabbak vannak, mint az iMaces. Szánjunk rá 5ezret - 5000 Ft
Vezeték nélküli egér+bill - 4-5ezerbõl simán megoldható, de menjen rá több, hogy legyen lehetõség Neked tetszõt választani. Annyit azért hozzátennék, hogy fix, asztali konfighoz ajánlottabb vezetékes eszközöket használni. - 10000 Ft
Webkamera - ez tényleg no comment, 1-2 ezer forintosak, de vegyünk valami ûberdurvát, ami legyen 5ezer forint - 5000 Ft
Hangszóró - 1-2 ezerért már lehet kapni sztereó hangszórót és meglepne, ha egy 5ezresnél akár csak egy jottányival is jobban szólna a built in speaker - 5000 Ft

Ezzel elvileg az iMac összes alkatrészét lefedtük.

ÖSSZESEN: 176316 forint
iMac: 376900 forint

Különbség: ~200000 forint

Ha ragaszkodik a fogyasztó egy eredeti windows 7-hez és nincs egyetlen egyetemista ismerõse se, aki ad neki egyet ajándékba (MSDNAA csodái...), akkor az még 27000 forint, számoljuk be ezt is.

Különbség oprendszerrel: ~173000 forint

Hangsúlyozom, hogy ha valamelyik hardver nagyon nem tetszik, akkor baromi nagy mozgástér (173ezres, majdnem a vételár fele) maradt módosítani azon, továbbá amit összeírtam az nem egy alja, olcsó gép, hanem teljesen korrekt, minõségi konfig, a végén még erõsen túl is becsültem a perifériákat (mert láttam, hogy bõségesen belefér 😊 ).
Ha valaki egyben akarja megvenni, akkor elmegy mondjuk az iponba vagy a pclandbe és megmondja, hogy teljes konfigot venne. Lehet, hogy nem épp ott minden a legolcsóbb (bár 10%nál nagyobb árkülönbözet nem fog kijönni semmire), de általában teljes konfigot egyrészt összeszerelik, tehát az égvilágon semmi dolgunk nincs vele, másrészt kedvezményt adnak rá.
passatgt
nyugodtan meg lehet cáfolni, de amit leírtam, abba nem tudsz belekötni😊
csak a hw komponenseket összeadod, majdnem ott vagy árban, és így egybe megvenni sokkal kényelmesebb nekem😊

franc0
Szerintem ez parttalan vita, már eldöntötted. Aki mást mond az hülye, nem? 😊

neevous
Ez igaz lenne, ha nem létezne más-más vezérlés és mesterséges termékpozicionálás.

szerk.: most nézem, közben a Samsung is visszatért a legtöbb monitoránál a Zero Bright Pixel Defect Warranty-ra.
passatgt
illetve a megjelenés is fontos, ha jön egy ügyfél, akkor egy profi eszközt lát, nem egy összetákolt valamit

Csakhogy nem lesz rosszabb a képminõség attól, hogy tn panelesbõl a 30 vagy az 50 ezres monitort veszed meg, mivel magát a képernyõt szinte biztos, hogy ugyan az a Samsung gyártósor köpi ki magából függetlenül attól, hogy BenQ, LG, ASUS vagy bármi más a márka.
Vannak azért más gyárak is, de nem túl sok és nem túl nagy kapacitásban dolgoznak. Állítólag azért ilyen monopol a piac, mert nagyon költséges egy ilyen gyárat megépíteni.

Ebben az esetben az árkülönbözetet inkább az adja, hogy a hátulján hányféle csatlakozó van, milyen minõségû hangfalat szerelnek bele, mennyire dizájnosak a gombok, a menürendszer és fõleg, hogy melyik cégé a logó a készüléken.
Ez utóbbi elsõsorban azért, mert más pixelhibaszámnál cserélnek a különbözõ cégek.
Ebben amúgy az Apple kritikán aluli, imacen például ha jól tudom 9/11 hibás pixelig szóba se állnak veled.
A Samsung például tudom, hogy 4/7-nél cserél, de ha közel esik egymáshoz 2 hiba, akkor egynél már kapod is a cserét.
Még egy példa, az ASUS egyetlen világos hibára azonnal cserél mindent 12 hónapon belül.
passatgt
a legkisebb imacet házzal+monitorral 200 körül lehet összerakni, ehhez jön még táp, webkamera, hangszóró, egy minõségi bluetooth-os billentyûzet+egér, + legális szoftver(munka miatt kell) + wifi kártya, bluetooth modul stb
így már azért elég közel van árban, sõt..

és ehhez még hozzájön az összeszerelés, több napos guglizás, mert tuti valami szar lesz, ormótlan ház, zaj, fogyasztás

nekem ennyit megér, és a szar tescos monitorokkal meg hagyjatok békén😊

neevous
A macbookokba, illetve akármelyik más laptopba az olcsósága mellett a fogyasztás miatt kerül TN panel. Az hogy desktop környzetben hány ember használ TN panelt, az irreleváns.

TN panelbõl is van egész jó, de az nem is olcsó (annyira). Ha nem szorít a nadrágszíj, akkor érdemes kicsit többet rá költeni, mert egész korrekt VA, illetve IPS paneles monitorokat lehet kapni 60körül. Hamarabb spórolnék a ramon, mint a monitoron.

1. az igazi hc gamerek crt-t használnak 😄
2. akkor nagyon óvatos becsléssel a tft-t használók 90%ának (de lesz az inkább 99 is) 2 anyja van? Köztük többek az összes macbookot, macbook prot, 20colos iMacet használónak is?

A szubjektív részébe (tényleg ennyire nézhetetlen lenne az egész világ nagyja által használt TN panel?) inkább bele se megyek.
neevous
Miért?

franc0
Az ár/érték aránnyal vannak ott nagy gondok. Persze értem hogy ebben a termékkategóriában errõl kevesebb szó esik, de szerintem akkor sem mellékes.
A lényeg, ha vesz is, ne itthon tegye. Ennek az árából kijön egy fehér MacBook amerikából hozatva PLUSZ egy asztali gép ugyanezzel a hardverrel itthon összerakva. IPS monitorral. (Nem légbõlkapott, az imént összeraktam gyorsba)

Mondjuk én passatgt helyében nem adtam volna el a prot egy imac miatt, hanem vettem volna inkább egy 30ezres monitort. Ha a konkrét esetet nézzük.

Ha viszont az én helyzetemet, akkor ilyenen nem is agyalok, mivel meg se fordulna a fejemben apple asztali konfigot vásárolni.

neevous: azért remélem Te is érzed, hogy mennyire nagyon nincs igazad. Persze kézenfekvõ visszavágás volt, ezzel egyet értek.