Apple társalgó

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

pyrohun
0 kilóméterkõhöz rakott engem is...

LayerSlider, WeatherSlider, wpStickies - our famous plugins are available at CodeCanyon! More info @ http://kreaturamedia.com

pyrohun
De ezt nem értem. A MAC cím az csak a hálózati eszköz egy azonosítója, mi köze annak ahhoz, hogy merre vagy? Akár át is írhatod a MAC címet, mint XP-n csináltam is sokszor, amikor a chello-nál új IP-t akartam kapni 😊

LayerSlider, WeatherSlider, wpStickies - our famous plugins are available at CodeCanyon! More info @ http://kreaturamedia.com

Dzsini
szolgáltató és egyébfüggõ, a geolocation ugyanazt dobja ki elméletileg, mindegy, hogy melyik weboldallal vagy programmal kéred le 😊

(az idokep.hu pl. személyre szabott idõjárás elõrejelzéshez használja, de rákeresve a geolocation demo-ra vagy hasonlóra még ezernyi lehetõséget találni)

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

passatgt
nem ez volt az, viszont ez pontosan, 0 m-es eltéréssel bejelölt😊

Dzsini

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Dzsini
nekem Szegeden az albérletben az utca túloldalán levõ házra mutatott a Geolocation a laptopon, itt Budán pedig a 0 kilométerkõhöz (a város szélén vagyok) - ugyanaz a netszolgáltató, ugyanúgy dinamikus IP.

passatgt
a mac cím alapú meghatározás tökéletesen mûködik, nálam az pont nem, de a legötbb embernél utca/házszám szerint megmondja
van erre valahol egy demo oldal, google maps-et használ, de most nem találom a címét

Dzsini

pyrohun
Szerintem ebbõl maximum a wifi-nek van értelme, de akkor is csak úgy, hogy ha az imac-nek be van kapcsolva az AirPort-ja és észlel is nyilvános Wifi-t a környéken, ha nincs vagy nem talál, akkor annyi 😞. Kábeles szolgáltatónál az IP címeket tudtommal nem feltétlenül a földrajzi hely szerint osztják ki, pláne ha dinamikus. Persze lehet, de az egész már ott meg van lõve, hogy ha ellopják a gépet, akkor nem hiszem, hogy uninstall vagy bármi nélkül nekiállnak majd netezgetni rajta 😊)) Szóval nyilván van értelme az alkalmazásnak, de szerintem közel sem annyi, mint amilyen komolynak tûnik.

passatgt
wifi, ip, maccím alapján

pyrohun
Ezek amúgy hogy mûködnek? Mármint, az iMac-ben nincs GPS vevõ, akkor hog fogja megtalálni?

passatgt
Ide jelölt be a térképen, és igazából én a hunyadi elején vagyok, tehát kb 50 métert tévedett, bõven jó

passatgt
én felraktam, szerencsére még nem kellett használnom, de kipróbálni kipróbáltam már, és tökéletesen mûködik, 10 percenként küld infót a géprõl, a fizikális pozícióját, webkamera képet, ip/mac címet(ha esetleg a pozíciót nem írta ki, ez alapján is be lehet határolni nagyjából), futó programok listáját, illetve hangot is lejátszik 30 secenként, alert üzenetet lehet feldobni a gépen, háttérképet megváltoztatni, illetve 1 kattintással törölni lehet emaileket, jelszavakat, browser historykat.

LoDMaSt
Hmm, tudsz mondani róla bõvebb infót? Elolvastam, amit a honlapon írnak róla, de tapasztalat érdekelne. 😊

@ Hellomarci

passatgt
Prey

ingyenes és kb 64-szer többet tud😊

http://gaborszantai.co.uk/

Dzsini
Windowson se kellett régen program, nekem még a korai Vistában ott van a Windows Movie Maker - amit azóta kiszedettek.
Böngészõt se kellett régen, mert volt IE - amit azóta kiszedettek.
IM se kellett, mert volt WLM - amit azóta kiszedettek.
Lejátszó se kellett, mert volt WMP - amit azóta kiszedettek.

és még sorolhatnám. (a fentiek során eltekintve attól, hogy milyen minõségûek a programok, alap felhasználásra bõségesen elegendõek, a jobb minõséghez ugyanúgy fizetni kell itt is, ott is)

passatgt
"Osx-re felteszed a bongeszot, IM klienseket, munkahoz kapcsolodo nehany programot es kesz is. Nincs is ezzel baj, de ha egy win-es geppel is igy banna az ember az is tisztabban mukodik"

És ez miért van? Azért, mert mac-en nagyon ritkán kell extra programot feltepelítenem, mert gyakorlatilag mindent tud alapból. Például egy videóból szeretném kivágni az elsõ 2 percet. Erre windows-on program kell, mac-en meg a quicktime-ban 2 kattintás.
Vagy ha képernyõt kell felvennem. Windowson program kell hozzá, mac-en szintén a quicktime elintézi 2 kattintással.

és még sorolhatnám😊

pyrohun
Különben pedig békés, boldog Karácsonyt mindenkinek 😊

pyrohun
Eyébként ezt kezdem utálni az AppStore-ban is, most már túl sok egy kaptafára való program van. 😊

Dzsini
mûködik is, van egy 5 éves laptopom, Vista van rajta kb. attól a naptól, hogy elérhetõvé vált MSDNAA-n át, van rajta kb. egy tucatnyi alkalmazás, és kész - gyors (már amennyire egy 5 éves gép az), stabil (az elején volt egy kis gyûrés, amíg az alaplap XP-s drivereit beleerõltettem, mert az ASUS nem készített Vistás drivert ehhez a géphez), és többet megy vele a laptop akkumulátorról, mint elõtte XP-n.

Persze megvolt már az elõzetes szívás XP-n, amíg kialakítottam a szoftverkörnyezetet - így az új rendszeren nem volt fent tucatnyi konvertáló, csak Mediacoder (videókhoz) és DBPoweramp (hangokhoz), egy böngészõ (Opera), egy IM kliens (Miranda), egy vírusirtó (Avast), egy médialejátszó (KMPlayer) és így tovább - plusz nem tweakeltem agyon a rendszert, nem tiltottam le meg kapcsoltam át mindent, amitõl azt írják, hogy "ettõl sokkal gyorsabb lesz", hanem hagytam, hogy a rendszer karbantartsa magát (egyetlen változtatás, hogy az automata defragot kilõttem, nagyon lassú a vinyó). A bootolási idõ ugyanannyi, mint 2 éve is volt, bár kb. havonta egyszer van rá szükség, mikor az update-re befut a havi frissítési csomag. Egyébként mûködik, teszi a dolgát, és még 720p-s videót is tudok rajta nézni, bár akkor sok minden nem futhat mellette 😊

Tikal
no igen, ami elõny az lehet hátrány is... én is így jártam legutobb mikor twitter klienst kerestem, találtam millio darabot, aztán tölthettem le mind végig nézni 😊

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Tikal
görgetés: nekem nagyon bosszanto, ha pl több ablak van megnyitva és egy sor görgetés miatt mindig aktivvá kell tennem egy ablakot aztán visszakattintani... véletlenül még sose görgettem ablakot OS X-en 😊

quick look: igen ,de csak olyasmit, mert ugye ilyen OS Xen is van, plusz quick view.

move file: szintén, ez müködik OS Xen is, de jó lenne ha ezért ne a tree nézetben kéne mászkálnom, persze el vagyok azzal is, nem olyan nagy hiba ez, mint mondtam csak aproságok...

Az hogy te tele pakoltad a windowsot szerintem még nem jelenti azt hogy más is... én windowsra is feltettem a skypot, böngészõt, munkához kapcsolodo progikat és kész is...

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

grizzly21
mindket oldalt vannak irritalo dolgok, ez teny. Nekem is van ami hianyzik osx-bol,... de osx-en pl nincs ctrl-x, nincs olyan felulirasos masolas, ami ne torolne a celmappaban azokat a file-okat amik a forrasmappaban nincsenek is benne.

-gorgetes: elkepzelhetonek tartom hogy beallitas kerdese, de szerintem igy jobb ahogy most van..veletlenul ne gorgethessek mas ablakot..
-quick look: ha nagy thumbnailmeretre valtasz akkor ilyesmit ersz el
-move file: bele tudsz menni csak nem a fo ablakban kell, hanem baloldalt a "tree" nezetben, ott szepen kinyilnak.

Jelentos reszben szerintem igen: persze most csak az uj win7-rol beszelek. Egyreszt de igenis lassult az osx-em is az evek alatt, masreszt nagy kulonbseg a 2 rendszer kozott az volt, hogy windows-ra jatekoktol kezdve tenyleg minden szarral telepakoltam a rendszert. Osx-re felteszed a bongeszot, IM klienseket, munkahoz kapcsolodo nehany programot es kesz is. Nincs is ezzel baj, de ha egy win-es geppel is igy banna az ember az is tisztabban mukodik

pyrohun
TUDOM, hogy Mac-ed van, írtam is, hogy nem neked címzem a "PC-s" jelzõt.

Majd nézd meg a bikaerõs laptopot egy év múlva, használhatatlan lesz. A Te MacBook Pro-d, meg 2 év múlva is használható lesz. Persze a Dellen segíteni fog egy Win reinstall és akkor megint jó lesz, egy ideig. Errõl beszéltem. Had ne ismételjem magam. Nem csak a hardvert fizeted ki, hanem a mûködést is. És igen, egyébként tényleg nem alu, tudod mi maradna belõle, ha mondjuk leesne az asztalról...

"nem raksz ra programokat mivel osx-re alig van valami"

Õõõ, lol, na persze, nem kellene túlzsokba esni.
Mac-re van ugyanúgy minden, ezt te is jól tudod (ok, eltekintve tényleg 1-2 fontosabb dologtól, pl. CAD jelenleg nincs, de ha jül tudom újra lesz), meg a játékok 95%-ától.

Viszont az is igaz, hogy egy adott programból nincs 625 féle Mac-re, csak lehet, hogy 3, de az mind minõségi, például:

Elmondjam az én PC-m mitõl lassult be? Egy konkrét esetre emlékeszem is. Szerettem volna egy normális minõségû video konvertáló alkalmazást, de legálisan, ingyenest. És akkor elkezdõdött a keresés... PC-re milyen jó, hogy mindenbõl van 1000 féle, mert mire megtaláltam a megfelelõt, addigra kb. 25 programot próbáltam ki, amik uninstall után sem törölték ki maradéktalanul magukat, foglalva ezzel helyet, erõforrást, stb, dll-eket töltött be a win indításkor, amiket addig nem, szóval egy trehány trágyadomb lett a frissen telepített gépem, csak azért mert EGYféle alkalmazást kerestem.

Míg Mac-en ez hogy volt? ELSÕ találatra megvolt a HandBrake - és nekem Mac-en teljesen kielégíti az igényeimet. Ennyit errõl. Csupán 3 órával vagyok beljebb, ha összehasonlítom, hogy PC-n mennyit szenvedtem és nem lassult be a rendszer sem.

PC-n persze amikor mást kerestem, akkor ugyanez volt.

Volt fent Win7 az én iMac-emen is, semmi gondom nem volt vele, de...
...õszintén, az OSX után nagyon gyerek még. És semmi logika nincs benne. OSX-en valahogy mindig minden ott van, ahol keresem (beállítások, stb) és bár le vannak kerekítve az ablakok, meg van árnyék, mégsem érzem, hogy túl lenne csicsázva, míg a Win7-nél az az érzésem, hogy a sok csicsa meg effekt elõször is azért kell, hog elvonják a felhasználó figyelmét a hibákról és hiányosságokról, másodszor pedig azért, hogy elvonják a felhasználó figyelmét a hibákról, meg a hiányosságokról 😊))))))))

És ezt nem viccbõl írom. Ráadásul még a Win7 SEM kezeli gördülékenyen hardveresen a gpu-t. Pedig azért illene neki. Lemezkezelésrõl, meg registry-rõl ne is beszéljünk. De mondjuk ez már nagyon sarkallatos OS fikázás, nem is akarok ebbe belemenni. A Win7 egyébként az eddigi legjobb Windows, ami létezik, ez tény. De közel nincs az OSX-hez. Tudom szubjektív ezért ide is írom, hogy ez az én véleményem.

Egyébként sokan írták anno, hogy Mac-en JOBB a Win7, mint egy átlag összerakott PC-n - vajon miért? 😊

Ez kb. igaz volt 2006-2007-ig, azota nagyot leptek elore a franciak a minoseg teren, Korea pedig le is hagyta a kozep es az alatti kategoriaban levo europai gyartokat😊

Tikal
ja, és 3.1 óta használok windowst, szóval láttam már ezt azt 😊

Tikal
Egy hónapja raktam fel a PC-mre a win7-et... nem szeretem. Az okai sok kis apróságból fakadnak amikre rácsodálkozom, hogy ez meg miért nem megy itt? Pl miért nem tudok görgetni egy inaktiv ablakot ha rámutatok egérrel, miért nincs quickview, miért nem tudok egy fájl-al a "kezemben" belemenni egy mappába ( ugye OS X-en ha rámegyek egy mappára egy fájllal akkor bele tudok lépni ) ??? és még sorolhatnám.. egyébként tényleg stabil, eddig még nem volt fagyásom, ami volt azt ki tudtam lõni a feladatkezelõben, összeségében elégedett vagyok vele, de azért mégse egy OS X.... A vezérlõpult is egy káosz szerintem, mindig is az volt...

" Ez egy nagy tevhit szerintem az osx-el kapcsolatban: nyilvan nem lassul le ha nem raksz ra programokat, es nem raksz ra programokat mivel osx-re alig van valami...egy windows-os lelassult gep foleg azert megy tonkre mert minden szarral telerakja a felhasznalo..ez nem az os hibaja."
na nem mond már hogy az os x azért nem lassul mert nincs mit rá feltenni, a windows meg azét lassu mert azt telepakolja az ember 😄D

grizzly21
A legtobb PC felhasznaloval ellentetben en 3 eve mac-et hasznalok (meg most is arrol irok). Ha az ar lebegne a szemem elott, akkor nem vettem volna Macbook Pro-t. Pont ezt mondom, hogy a dell-nel is dragabb a mac. Ocsemnek 16"-os, fullHD felbontasu, bikaeros Dell XPS laptopja 1600 dollarert vette, szembe az en 2000 dollaros 15-os MBP-mal. Objektiven mondom, hogy minden hardveres szempontbol megveri az enyemet, es ugyanugy van benne webcam bluetooth, sot 2 helyett 3 USB, hdmi es display port is, kinezetre is meggyozo, a kijelzoje pedig eleg szep. Persze ilyenkor jonnek a "dehat nem alu", "nem eleg lekerekitett" "nincs rajta alma logo" ervek, na ezek azok amikre nem tudok es nem is akarok reagalni, itt most csak az objektiv minosegi hardveres felepitesrol beszelek.

Lehet hogy csak en vagyok vele igy, de nekem soha nem sikerult az osx-es egerkezelest megszoknom, sokkal gyorsabban tudok dolgozni igy, van rajta elore/vissza gomb is ese azon kivul 3 masik, egyszerubben gyorsabban tudok dolgozni igy.

En 89-ben 2 eves voltam, de kb 10-15 eve en is hasznalok pc-t. A mac-et en is szerettem, aztan mostmar belatom lassan, hogy nincs varazslat. Kivancsi vagyok 2 ev mulva mi lesz a velemenyed.
Szerintem ne legyenek illuzioid az imac-el kapcsolatban, ugyanolyan pc-s alkatreszekbol tevodik ossze, az osx nyilvan stabilabb rendszer, mert unix alapu, de nekem mar jonehany honapja windows7-em van, egyszer nem fagyott le, soha igazabol semmilyen gondom nem volt vele..nem lassul le - nem is telepitek ra faszsagokat. Ez egy nagy tevhit szerintem az osx-el kapcsolatban: nyilvan nem lassul le ha nem raksz ra programokat, es nem raksz ra programokat mivel osx-re alig van valami...egy windows-os lelassult gep foleg azert megy tonkre mert minden szarral telerakja a felhasznalo..ez nem az os hibaja.

Driverekkel sem volt gondom, felraktam a win7-t, a boot camp-es drivereket es minden ment hipp hopp-ra. Nem tudom hasznaltad-e mar, de majd lehet meger 1 probat.

Valoban volt, reszben ma is van egy tendencia hogy webdesignerek/fotosok mac-et hasznalnak, de azert ez messze nem jellemzo mindenhol. 2 nagy cegnel voltam eddig, a programozok mindenhol pc-t hasznaltak, a designerek 1 resze (75%) mac-et, tobbi pc-t.

GregSB
Viszont nem rohadnak le minden bokornál, hogy utánna a szervízben otthagyd a gatyádat is 😄 (bocsi, ez már OFF)

pyrohun
Egyedül a dizájn a relatív. De a halk mûködés, a hardver / szoftver összhang, a terméktámogatás, a minõségi anyagok használata, a tartósság, az idõ és értékállóság... ezeket nem mondanám relatívnak.

A Magic Mouse az munkához zseniális, fõleg a tapizós tulajdonságai miatt 😊 Egyébként én FPS-t is játszok vele (L4D2 pl.) és használható arra is, de valóban nem játékra találták ki, ez tény, de ettõl még jó minõségû hardver, igen.

Az a baj, hogy nem AKAROD megérteni, hogy mirõl beszélek. Neked és általában a legtöbb PC-s felhasználónak csak egyetlen dolog lebeg a szemük elõtt. Az árat nézitek a teljesítmény függvényében. Igen, ha csak ezt a 2 összetevõt nézzük, akkor esélye nincs versenyezni az Apple-nek, de ezt elmondhatnánk, a Sony-ról vagy a Dell-rõl is ugye...

Csak tudod nekem 1989 óta van PC-m (persze akkor még nem a sajátom volt), és 2010 elején váltottam Mac-re, szóval hidd el, hogy van összehasonlítási alapom. Mindig minõségi gépet raktam össze, kínosan ügyelve a részletekre és mindig fél év után úgy éreztem, hogy valami nem stimmel. Ez persze lehet, hogy a Windows hibája volt, mert az OSX után számomra az NEM oprendszer. De a lényeg: hiába volt csúcshardverem, soha nem éreztem azt (még megvétel után sem), amit az iMac-nél, ami immár egy éve megvan és ugyanolyan gyorsan és profin mûködik. És ez nem csak a hardveren múlik és nem is csak a szoftveren, hanem azon, hogy mennyire használja ki mondjuk az OSX az iMac hardverének minden egyes összetevõjét. És igen, ide beletartozik a Wifi is meg a BT, vagy az INFRA, vagy a webkamera, de még a gpu is stb. És persze lehet azzal érvelni, hogy megveszed ugyanazokat a PC-dhez is. De utána mi fog következni? Driverek telepítése, a Windows belassulása, a dirverek összeakadása, néha mûködés-néha nem mûködés. Kinek van ehhez kedve? És kinek van erre ideje? Én naponta minimum 10 órát dolgozom a gépen, nem engedhetem meg magamnak, hogy megbízhatatlan legyen. És akárhogy válogatod össze az egyes hardver elemeket, mindig lehet inkompatibilitás, míg Mac-nél azért jóval kevesebb féle hardverbõl tudsz választani, de ezzel az is biztosítva van, hogy azok 99%, hogy tökéletes összhangban tudnak mûködni. És ezt érdekes módon minden PC-s elfelejti (nem rólad beszélek, hanem általában), hogy amikor mennek nyavajogni, meg topicokat nyitni a kismillió probléma miatt, aminek a legnagyobb része az összetákolt hardverre vezethetõ vissza... én bemehetnék vreni a mellem, hogy na ILYEN szinte sosincs Mac-nél.

Rengeteg IDÕT spoórolok, mert nem kell telepítgeti, beállítani, installálni, stb. És az idõ, mint tudjuk, pénzt jelent, hogy ha az ember már felnõtt és dolgozik.

Persze akik CSAK játékra, meg netre veszik, nekik elhitzem, hogy nincs rá szükségük, de nem is errõl megy a vita, mert ebben a topicban azért eléfg sok alkotó (értsd grafikus, föotós, webfejlesztõ, stb) jár - talán nem véletlenül, és talán nem véletlenül van mindegyiknek Apple gépe. Játékra amúgy meg konzol... szerintem, de ez is relatív.

Nincsenek csodák... el kéne fogadni, hogy ami jó, az jó. És ha nem fele, hanem ötödennyibe kerülne egy ugyanolyan TELJESÍTMÉNYÛ PC, akkor is Apple gépem lenne. És a többieknek is. És ez nem sznobság, egyszerûen nekünk megéri a plusz pénzt a PC-vel való kínlódások nélküli élet.

pyrohun
De nem azért verik magukat adósságba, mert annak más a márkája / gyártója, hanem azért mert JOBB és mert SZÜKSÉGE VAN RÁ a kényelméhez, stb. Pontosan errõl szól a PC / Apple vita is. Nem csak a teljesítményt kell nézni, hanem még van kb. 15 más összetevõje is az összehasonlításnak szerintem.

Az a mondat annyira nem legbol kapott, ha az emberek elegedettek lennenek a 3 millas Renaultval/KIA/Peugeot/akarmivel, akkor nem vernek magukat adossagba VW/Opel/Skoda autokert, amelyek ugyanakkorak, de 1 gurigaval dragabbak, mert nemetek...

grizzly21
Ezek mind relativ dolgok. Barmit csinal az apple, ugyanolyat nem fog csinalni mas gyarto, es ha neked az apple tetszik, akkor soha semmilyen gyarto nem fog olyat csinalni ami elnyeri a tetszesed. De ugyanez forditva is igaz, ezen kar vitatkozni, es nem is errol szolt az egesz, hanem arrol, hogy technikai parametereket figyelembe veve, jozan esszel szamolva mennyi az arkulonbseg egy mac-es es egy nem mac-es gep kozott hasonlo teljesitmenyben.
Nyilvan a lekerekites szoget nem lehet penzben merni mint technikai jellemzo, de pont a magic mouse-al jossz a jo minosegu hardverre? Elhiszem hogy tetszik, de annal funkciokban szegenyebb, lassub, hasznalhatatlanabb egeret nagyon keveset lattam eletemben. A nehany ezer forintos logitech-em sokkal jobban kezre all. Persze ez is relativ, hogy kinek mi tetszik, de nem veletlen hogy fps-ekhez, ahol a teljesitmeny szamit soha senkit nem lattam magic mouse-al szenvedni.
Szerintem tovabbra is dragabb a hasonlo teljesitmenyu imac, de errol nem fog tudni senki meggyozni. Aki merlegel az eldonti hogy neki mi eri meg.

pyrohun
Még most sem teljesen jó. Az egyik accountom megy, a másik nem 😊

pyrohun
"Ugye tudjuk, hogy Magyarországon mindenki 1 kategóriával jobb autóval jár, mint amit megengedhet magának."

Szép mondat, kár, hogy légbõl kapott.
Ha a racionalitásban hiszel, akkor fogadd el azokat a racionális érveket, hogy a dizájn, mûködés, hang (azaz a halkság), a terméktámogatás, a hardver és a szoftverek tökéletes összhangja, plusz az imac-ben lévõ hardverek (és nem az ahhoz hasonlító gagyi termékek) igenis megérnek ennyi pénzt.

" aki erre háklis, az vegyen Enermax PRO82+-t (18-22K)"

Ja értem. Akkor folytatnám, aki háklis a gyenge minõségû egérrel / billre, az vegyen jobbat, aki háklis a hangra, az vegyen jó hûtést, aki háklis a kijelzõre, az vegyen LED-es jó minõségû monitort, folytassam? Akinek szüksége van rá, vegyen mellé BT, WIFI, INFRA, stb, stb...

Inkább veszek iMac-et, amiben benne van minden és még csak össze sem kell raknom. Ráadásul a legtöbb helyrõl ingyen kiszállítják, a szoftverek elõre telepítve vannak, stb, stb. Hol kapod ezt mind meg egy összetákolt PC-nél? SEHOL! A brand gyártók meg árban ott vannak, ahol az iMac (csak éppen dizájnban meg halkságban még mindig elmaradnak).

A skype.com sem mukodott tegnap.

Mint utólag kiderült, tényleg nem... , a skype szerverei voltak halottak.

Dzsini
csakhogy a racionalitásba egyszerûen sehova nem lehet beépíteni a "kényelem", "élmény", "szépség", meg hasonló, végtelenül szubjektív dolgokat. Egy táp vásárlásakor kevésbé fontos az, hogy milyen a szellõzõrácsának a mintája - beszereléskor látod, aztán szevasz. Az viszont már fontosabb, hogy milyen csatlakozók hogyan vannak rajta, moduláris-e vagy fix csatlakozós - ezek már a kényelem kategóriája, mert el lehet lenni egy fix csatlakozóssal is, ugyanúgy leadja a szükséges teljesítményt. Egy teljes gépnél viszont, ami napi munka- esetleg hobbieszköz, a fenti dolgok sokkal lényegesebbek, és nem tudod õket objektív módon mérni, pénzértékre váltani.

Te mégis megteszed, hiszen "nem szimpatizálsz" az iMac-el, így rögtön lejjebb rontod magadban az értékességét.

franc0
Az autós példákat szeretjük 😊 Ugye tudjuk, hogy Magyarországon mindenki 1 kategóriával jobb autóval jár, mint amit megengedhet magának. Miközben pont ugyanolyan jó lenne a Mondeo, de nem, ide nekem az Audit, mert csak.
Én közgazdászként a racionalitásban hiszek, és puszta jófejségbõl erre is próbálok terelni mindenkit a környezetemben.
Soha sem mondtam, hogy tûzre az iMac-ekkel, de azt gondolom hogy egy ilyen beruházásnál igenis jó számbavenni minden lehetõséget a döntés meghozatala elõtt. Kellõ ismeretek hiányában nem lehet racionális döntést hozni. Basszus, én még egy telefonvásárlásra is több idõt szánok, mint az átlagmagyar egy lakáshitelre...
Korábban például ment itt az eszmecsere a tápokról. Én sem értek hozzá, bevallom, de kb 20 perc alatt kiderült számomra a prohardvert böngészve, hogy aki erre háklis, az vegyen Enermax PRO82+-t (18-22K, teljesítménytõl függõen). Szerintem ennyi idõt igazán rászánhatna mindenki a dolgokra.
Szóval én segíteni próbáltam, nem fikázni. Az tény, hogy az iMac-kel nem szimpatizálok.

Lumia 820, Thinkpad X200, Auris HSD 2014

pyrohun
Kétféleképpen reagálok:

Az elsõ, hogy miért ugyanazt hasonlítjuk? Azért mert a Mercedeshez sem hasonlítják a Fordot, pedig mind a kettõ autó. Tehát egy minõségi, igényes (felhasznált anyagok, megmunkálás, design, stb.) ne hasonlítsunk már egy filléres tömegterméket. Mert árban persze a filléres tömegtermék lesz a nyerõ, csakhogy aki Apple-t vesz, annak nem (csak) az ár a fontos. És innentõl kezdve felesleges is az egész hasonlítgatás.

A második, hogy mi minden van benne a Mac-ben és mi értelme:

Bluetooth szerinted nem kell egy mai gépbe? akkor a vezetéknélküli cuccokat hogyan párosítod?

Wifi szerinted nem kell a gépbe? Nos, nekem jól jön, mivel az iMac egy kattintással wifi routerként mûködik, ergo az egész lakásban wifi-n osztja nekem a netet, így iphone, ipad, meg bárki aki hozzám jön, tud netre kapcsolódni. Ugye nem akarod azt mondani, hogy felesleges? Olcsóbb, mint külön venni egy n-es wifi routert, hidd el.

Webcamet is használok, skype, Facetime, stb, stb. KELL, sok ismerõsöm is használja, bár ez tényleg szubjektív.

Infra a távirányítóhoz kell, mikrofon meg alap.

---

Alapvetõen én megértem, hogy nincs szüksége valakinek ilyen meg olyan hardverre, elszarja, hogy hangosa a gép és csúnyább is, nem kell jó kijelzõ, stb, stb. Csak akkor nem kell Apple topicba hozzászólni, hogy ezért meg azért éri meg jobban a pc. Olyan ez tényleg, mintha a Mercedes szalonba bemennék és megpróbálnám elmagyarázni, hogy én azért veszek Fordot, mert... furcsa, és nem is értem mi értelme van.

GregSB
Aki kicsit is ért a fényképezéshez, az szedje le a szifonjára az új Camera+ appot, k. jó, lehet vele külön fókuszt állítani, külön fényt mérni (2 ujjal kell megérinteni a képernyõt, az elsõ ujj helyére a fókuszt, a 2. ujj helyére a fényt méri), + lehet lockolni a WB-t is. Van lehetõség alap utó-kezelésre is (crop, kontraszt, stb).

pyrohun
150-100-ra? 😊

LED-es fullhd SIPS, valami nem szar wifis cucc, bluetooth, normális egér, normális billentyûzet, normális halk ház (minimum 40k, ami tényleg halk), normális hûtés belülre (minimum 20k), normális táp, soroljam? Ugyan már...

passatgt
nemhiszem hogy ez a két dolog összefügg

Csak azt nem tom a skype miért nem megy rajta
Dzsini
Ezzel futottak már köröket, akkor lenne árukapcsolás, ha lehetne akármelyik összetevõ nélküli csomagot is kapni - a Windowsos laptopoknál pl. keresztülment a dolog, és kötelezték a gyártókat arra, hogy Win nélküli rendszert is árusítsanak, vagy tegyék lehetõvé a csatolt Windows visszaváltását, ha a felhasználó úgy dönt, nincs rá szüksége.
Jelenleg viszont te iMacnél a gépet veszed oprendszerrel (ez idáig jelenleg rendben van, hiszen nem kapható OSX nélküli iMac, és nem lehet önmagában feltelepíteni pl. egy Windowst egy "szûz" gépre, kell hozzá szoftveres támogatás (bootcamp és társai)).
Ehhez a csomaghoz pedig mondjuk ajándékba kapod az egeret (én is kaptam a laptophoz ASUS egeret), iLife-ot, stb. Ebbe így egyelõre nem lehet belekötni.

Persze ha az almás gépeknek lenne olyan részesedése, akkor valószínûleg foglalkozna velük is a bíróság, valószínûleg találnának fogást is rajtuk, és létezne iTunes nélküli OSX, meg lenne böngészõválasztó képernyõ is. Kell az?

passatgt
itthon wifi van, legalább 1 kábellel kevesebb hátul, sebesség meg ua
ilife-ot én se használom, vagy szökõévente egyszer
webkamerát szoktam használni, és a mikrofon tök jó, hogy beépített
infrát szoktam használni, mivel az apple remote ezen megy, zenét elindítani ágyból stb tökéletes😊
BT-t is gyakran használom, ha fotózok valamit telefonnal, egyszerûbb úgy átküldeni, mint kábelezgetni
a fos egért még nemtudom, hogy fos e, majd kiderül😊

tehát ami benne van, azt én pont használni is fogom, de egyetértünk, ezek nem mindenkinek kellenek, egyénfüggõ erõsen a dolog

amúgy nézegettem a brandpc-ket is, fõleg all-in-one-t, mint imac, és nem találtam egy darab alternatívát sem, így nem tudok árat mondani róluk😄 (mindegyikben tft van, intel atom és társai...)

franc0
Ha jól látom az eddigi hsz-eket, egy fontos dolog mellett azért elsiklottunk közben.
passatgt is azzal jött, hogyha UGYANAZT akarom PC-bõl összerakni, akkor már annyira kicsi a különbség, hogy megéri a Mac.

Azt kell mondjam, ezzel vitázni nem lehet.

DE. A probléma szerintem ott van, hogy baromira meg van kötve az ember keze, nem tudod rendesen személyre szabni. Meg kell rendelni az egész cuccot, amiért el is kérik az árát.
Nekem pl tökre nem kell a webcam. Másfél év Mac után fingom sincs mire jó az iLife, egész egyszerûen nem érdekelt. Mégis ki kellett fizetni. A sort folytathatnánk az említett infrával, BT-vel, beépített wifi-vel (asztaliba???). Illetve a Mac-et védõk legfõbb érvével, az IPS panellel. Az emberek túlnyomó többségének hót felesleges. Amúgy ugyanez a panel (asszem az LG gyártja, de nem tuti) van a Dell monitorokban (u2410 és u2711), azért ajánlgatjuk azt mindenfelé. Vagy ott az a fos egér, azt is kifizettetik.
Egy négymagos rendszerért a beugró 2000$, itthon 629 ezer forint. Ezis WTF? x végtelen
Szóval az én szememben ez árukapcsolás, azt pedig nem komázom.

Lumia 820, Thinkpad X200, Auris HSD 2014

En tovabbra sem estem hanyat az iMac-tol, de az a durva, hogy a rengeteg hibajaval egyutt is vallalhatobb, mint egy epitett WinPC.

Brand asztali gepem soha nem volt, igy azokhoz nem tudom hasonlitani...