Apple társalgó

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

az elsõ 2 nap én is úgy gondoltam, mikor a beta-t feltettem, aztan rájöttem, hogy beszteszt szkájp evör

http://gaborszantai.co.uk/

passatgt
skype 5:

delete

Gabor1990
Használom...

van uj iTunes es Skype 5

click-to-flash

passatgt
onyx

1. Maintenance fül / Permissions / Execute -- várunk amíg végez, kb 5-6 perc is lehet
2. Cleaning fül / itt van 6 darab alfül ezeken alapbeállításokkal nyugodtan végignyomkodjuk mindegyiket az Execute paranccsal
3. Restart és visszakapjuk az újkori gép sebességét

Gabor1990
Safari nekem is állandóan strandlabdázik. Megvan nyitva két tab és így elfoglal 418 MB memóriát és marad 80 MB szabad a 2 GB-ból.<#wow3>

Hali!

Mit tok csinálni, ha kegyetlenül be van lassulva egy 4 hónapos rendszer?
Fõleg a safari... 😞
Pedig nagyon egyszerû, ha a "szürke lett a menü"-bõl elveszel 18 karaktert és hozzáadsz 12-t pont kijön, hogy "Magyarország", ez nyilván nem lehet véletlen.
Dzsini
dehogynem, csak egyelõre nem jöttem rá, hogy melyik ország lottójának a számai... 😄

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

joebacsi
A jövõheti lottószámokat nem olvasta még ki senki abból, hogy sötétebb szürke lett a menü? Van kilevés az biztos 😄

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

Bercy
Szerintem meg inkább a Lion GUI-ja lesz ehhez hasonló. Persze ez csak merész feltételezés.
passatgt
akkor karbonmintás lenne nem?😊

GregSB
Új dizánj az Apple.com-on. Grafit-szürke menüsor, új animációk, fincsi!

Sokan egybõl elkezdtek pletykálni, hogy az új MacBookok is ilyen "színûek" lesznek (azzal érvelve hogy akkor változott legutóbb a fejléc amikor megjelentek az Unibody MacBookok). Lehet szénszálasak lesznek? 😊

Dzsini
A vakok úgy jöttek ide, hogy a flashel nem nagyon tudnak mit kezdeni a képernyõfelolvasók, így akadálymentesítés szempontjából (ami szerintem alapvetõ elvárás egy oldal készítésekor) problémás. Ugyanígy problémás (visszakötve az eredeti mobilos / tabletes dologra) a flashben megjelentetett adatok áttördelése, képernyõre méretezése.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

grizzly21
Pont innen indult az egesz:

"Flash mobilra nem való (jelen állapotában). Pont, kész, vita lezárva."

En ezzel kezdtem a toshiba linkre, hogy de, szerintem valo, mert kiprobaltam tobb meg laptopot is izzaszto 3d-s flash oldalt samsung galaxy s-en, es jol elvitte, gyorsan es szepen. Regebbi telefonokon amiket eddig lattam az tenyleg szenvedes volt.

grizzly21

"..ezredik flash oldalból EGY olyan van, amit ne lehetne megcsinálni jelenleg Javascript, átlátszó PNG-k, canvas és css(3) használatával. Ezek tények, attól, mert a bugos, cpu zabáló, szar flash-ben egyszerûbb megoldani, attól még az általam leírt technikák alkalmazásával is megoldhatóak lennének az animációk nagy részei, a csilivili effektek, stb"

Itt nem az a kerdes, hogy meg lehet-e, hanem hogy milyen erofeszitessel es milyen vegeredmennyel. Egy ugynokseg, amelyik havonta 2-3 weboldalt csinal nem fog tudni (es senki mas) atallni html-re HA ugyanazt az eredmenyt 4szer annyi munka megvalositani (es meg csak ugyanolyan sem lesz). Nem beszelve a kulonbozo bongeszokrol, mindben mashogy nez ki az eredmeny, mar ahol latszik valami.

"gagyi, igénytelenül leprogramozott, gusztustalan csicsa flash oldalért nem lesz kár, amikor végre eltûnnek a süllyeszõtben"
Bar eltunnenek! De sajnos sokan kezdenek flash-t hasznalni akiknek nem kellene. Ez mellesleg nem a hibaja, hanem aze aki kifizeti az igenytelen munkat. De hogy megint ez miert a flash hibaja?

"Az undorító lilán villogó menük, stb" Mar a lila szin is a flash hibaja?😊 lol

"Hozzá teszem még, hogy az internetes banner hirdetések 99,99999%-a is flash alapú és érdekes módon a hirdetéseket pedig mindenki utálja és tiltja is, de azt persze a sok hülye nem fogja fel, hogy JELENLEG a flash a táptalaja az ilyen szaroknak..."

Ezzel fel sem fogom mit akarsz mondani, azt hogy a flash erdeke, hogy tele legyenek a weblapok bannerekkel? Tegyuk fel eltunik a flash, mert ugyanazt html-ben is meg lehet csinalni. Szerinted eltunnek a bannerek is? A bannereket azert flash-ben csinaljak, mert azzal lehet legkonnyebben, legjobban. Ha a html atveszi a helyet, akkor html-ben fogjak csinalni oket, es akkor meg letiltani sem fogod tudni plugin alapon, mert honnan tudod hogy mi az oldal resze es mi a reklam?

pyrohun
Hogy jöttek ide a vakok? Azt nem értem 😊

LayerSlider, WeatherSlider, wpStickies - our famous plugins are available at CodeCanyon! More info @ http://kreaturamedia.com

Szerintem olvasd át még egyszer, semmiféle meggyõzögetés nem volt itt a vakokról, csak rácsodálkoztam egy adatra, Dzsini pedig részletesen kifejtette a dolgot. 😊
Még a "vita" jelzõ is nagyon erõs túlzás lenne rá, csak beszélgettünk a témáról (ami persze teljesen OFF, ezért is zártam inkább rövidre a magam részérõl 😊 ).
Bercy
Úgy érzem, hogy a topikban eluralkodott egy kicsit (vagy nagyon) a "nekem van igazam és ha valaki mond valamit az úgyis megcáfolom" hozzászólások aránya.
Most mirõl is megy a vita már? Arról, hogy ország lakosságának hány százaléka vak, látáskárosult? Nemár...
Miért szükséges az, hogy a másikat meggyõzzük a saját igazunkról?

Én régebben sokat dolgoztam flash-el. Nem raktam benne össze olyan dolgokat amitõl bárkinek leesett volna az álla de sok esetben akkoriban ez tûnt a legjobb megoldásnak bizonyos feladatok elvégzésére. Manapság úgy érzem, hogy az egyéb technológiák már lehetõvé teszik (akár kevesebb hardveres erõforrás igénybevételével), hogy ezeket a dolgot úgy oldjam meg, hogy ehhez ne kelljen igénybe vennem egy "zárt forráskódú" fizetõs szoftver használatát.
Én ha tehetem a munkáim során már mellõzöm a flash használatát, mert már nem érzem annyira a létjogosultságát, mit régebben.
Dzsini
Nekem van több vak ismerõsöm is (nem otthon ülõ idõsek, aktívak), és félelmetes, ahogy például interneteznek... sokszor gyorsabbak, hatékonyabbak, mint a legtöbb látó felhasználó. Persze ha az oldal úgy van megírva, és nincs tele felesleges, rosszul megjelölt képpel, stb. Ilyen szempontból pl. az SG elõzõ verziója jó volt, volt vakbarát felület is, de most az oldal még csak-csak, de a fórum az nem jó - a gomboknak nincs neve/altja (valami véletlen alapján csak a makrók és a képfeltöltés gombnak), a felirat rajtuk kép, úgyhogy nehéz elnavigálni rajta.

Na igen, erre gondoltam én is, hogy ennek a 40-60ezernek azért a jelentõs többsége nagyon idõs.
Szerencsére a született vakok aránya rendkívül alacsony, ezt én is így tudtam, de azt nem, hogy ennyire, ezek szerint legfeljebb 1-2 tízezrelék. Persze annak, akit ezzel ver a sors nem sokat ér a statisztika... 😞
És akkor itt be is fejezem a témát, mert sajnos az álláspontom nem minden szempontból kompatibilis az Európában "elvárttal".
Dzsini
A számot innen vettem, és ma volt a Kossuth rádióban beszélgetés a Vakok intézetének egyik vezetõjével, õ is azt mondta, hogy körülbelül 50 ezer.

"Tízezer lakosra vetítve, a 0-10 éves korcsoportban 2 gyerek vak, a szám 50 éves kor fölött kezd emelkedni, 80 fölött már eléri 70-es számot."

Nem tudom én sem, hogy mennyi ezek közül az, akinek például olyan mértékben csökkent a látása, hogy maximum pár centire lát, és mennyi a teljesen vak.

Minden kétszáz emberbõl egy vak? O_O
Itt a faluban lakunk ~2000-en de összesen 1 vak emberrõl tudok õ pedig 80+ éves.

Nem lehet, hogy ebben a statisztikában benne vannak a csökkent látóképességûek és a megélhetési "vakok" is?
Dzsini
Magyarországot tekintve kb. 40-60ezer vak ember van, egy részük nem is netezget, de akkor sem kevés.

Én fent vagyok egy hangoskönyves levlistán, ott pl. érdekes volt olvasni, amikor a data.hu új designnal kapcsolatban kikérték a vakok véleményét is, hogy a vakbarát felületen mit hogy helyezzenek el - ez lenne a normális, elvárható viselkedés.

pyrohun
amelyik olyan hülye, hogy több 10 millió ember elõl kvázi direkt elrejti ezeket az infókat, az meg is érdemli 😊

LayerSlider, WeatherSlider, wpStickies - our famous plugins are available at CodeCanyon! More info @ http://kreaturamedia.com

Dzsini
Ha azt nem is, de az esélyegyenlõség nevében pl. közhivataloknál kötelezõ a vakbarát weboldal létrehozása ugyanúgy, mint az akadálymentes ügyféltér, stb.

Egy étterem vagy ilyesmi saját magával szúr ki / veszít látogatót, ha ezt nem teszi meg. Jogában áll nem foglalkozni vevõkkel, amíg van másik bolt helyettük, aki viszont gondol ilyesmire 😊

GregSB
Médiatörvénybe kéne foglalni, hogy minden szolgáltató köteles legyen kitenni sima HTML-ben a címet, telefonszámot és nyitvatartást a honlapjára 😄

Dzsini
vagy legalább lenne egy vakbarát felület a flash mellett - a képernyõolvasóknak, gyengénlátóknak, stb. Amellett olyan flasht pakolhatnak ki, amit nem szégyellnek, de az információ eljuthat bárkihez.

Tikal
miért van az hogy az éttermek kávézok flash oldalt csinálnak maguknak? Sõt, hotelek is, utááálomm
😊

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Dzsini
Igazából a Youtube (és videolejátszás) irányából indult el a dolog, ott a Youtube részérõl jól megindokolt és jelenleg érthetõ a Flash kényszere, a html5-ben most még nincsenek meg a lehetõségek arra, amit õk nyújtanak.

Más téren már megvan sok mindenre a lehetõség, viszont amíg a html5 olyan szedett-vedett, és a css3 is tele van -moz- -webkit- meg -o- prefixekkel, mert nincs két böngészõ, amelyik ugyanúgy értelmezné a dolgokat, addig nem is lesz elõrelépés, és továbbra is megy az, hogy a weboldal ezen a böngészõn így néz ki, azon meg úgy. Egy flash legalább tényleg mindenhol ugyanúgy néz ki (ha elindul).

GregSB
Most teljesen õszintén:

Én amióta iPhonet használok 2 esetben hiányzott a flash:

1. amikor meg akartam nézni egy étterem / kávézó / egyéb hely honlapján az elérhetõséget, telefonszámot, és egy flash only oldal fogadott. Megoldás: rágúgliztam és kidobta a telefonszámot, 1 perc után már hívtam is õket.

2. Haverok átküldenek fingós / böfögõs / egyéb "vicces" videót, amit "muszáj megnéznem, halálra fogom nevetni magam", és ez természetesen valami alternatív üzbegisztáni holnapon van, aminek a playerje csak flasht támogat. Megoldás: 1 hónappal ezelõttig otthon néztem meg ezeket a videókat, azóta a Skyfire-t használom.

Emellett ismerõseim Androidos telefonjain (Desire, Galaxy S), kivétel nélkül ki van kapcsolva a flash alapból, mert lassítja a böngészést és eszi az akksit.

Most akkor mirõl is megy a vita?

Flash mobilra nem való (jelen állapotában). Pont, kész, vita lezárva.

Hogy iPaden lenne -e haszna, az jobb kérdés. Igazából már HTML5-ben is lehet csinálni szép, dinamikus holnapokat, amik jól mutatnak táblagépeken.

pyrohun
Szerintem az a hihetetlen, hogy valami Messiásként állítod be a flash jelentõségét. Kb. minden ezredik flash oldalból EGY olyan van, amit ne lehetne megcsinálni jelenleg Javascript, átlátszó PNG-k, canvas és css(3) használatával. Ezek tények, attól, mert a bugos, cpu zabáló, szar flash-ben egyszerûbb megoldani, attól még az általam leírt technikák alkalmazásával is megoldhatóak lennének az animációk nagy részei, a csilivili effektek, stb. Az undorító lilán villogó menük, stb. Csak persze az már túl magas a flash-en elkényelmesedett fejlesztõknek, akik inkább bevállalják ezt a technológiát minden hibájával ahelyett, hogy elkezdenének gondolkodni és okosabban fejleszteni.

És igen, vannak flash oldalak, amiktõl kb. az állam keresem és nyilván nagyon nehéz lenne megoldani jelenleg flash nélkül (akár lehetetlen is), nem azokról beszélek, de az olyan oldalakból nnyira kevés van, hogy csupán azok miatt nem maradhatna életképes a flash. Viszont a több százezer gagyi, igénytelenül leprogramozott, gusztustalan csicsa flash oldalért nem lesz kár, amikor végre eltûnnek a süllyeszõtben.

Hozzá teszem még, hogy az internetes banner hirdetések 99,99999%-a is flash alapú és érdekes módon a hirdetéseket pedig mindenki utálja és tiltja is, de azt persze a sok hülye nem fogja fel, hogy JELENLEG a flash a táptalaja az ilyen szaroknak...

Dzsini
Ez is csak megerõsíti azt, amit írtam: jelenleg valóban kényszer a Flash használata, csak még jobban, mint amennyire én gondoltam (pl. közvetlen felvételi lehetõség, amirõl a youtube-on nem is tudtam, hogy létezik - köszönet a linkért).

A html5 pedig - mivel tervezési állapotban van, és még az sincs eldöntve, hogy milyen lehetõségek hogyan kerülnek bele - alkalmazkodhat az ilyen igényekhez is... a többivel nagyjából már tudnak valamit kezdeni (<video> terén van fullscreen, embed lehetõség, élõ stream lehetõség, és talán a WebM-bõl standard is lesz most, hogy a Google ejtette a h264-et).

grizzly21
Hihetetlen, hogy miert megyek ebbe mindig bele, de mindegy.

Szamomra hihetetlen ez a dilettanizmus, amitol hemzsegnek az internetes forumok. En pl sose mondanek velemenyt olyan dologrol, amihez nem ertek vagy nem latok bele, te ti tudjatok..

Sokan azt hiszik, hogy aki flash fejleszto, az foggal korommel ragaszkodik, hogy mindenki a flasht hasznalja es esz nelkul mindenre azt kezdje el hasznalni. En lennek a legboldogabb ember, ha lenne egy bongeszo es platformfuggetlen alternativa flash HELYETT, ami gyors 3d tamogatassal, magaszintu api-val, gyors es optimalis videolejatszassal rendelkezne. En lennek az elso, aki kezdenem terjeszteni a flash karara. De ilyen nincs, es egyenlore ugy nez ki hogy sajnos nem is lesz a kozeljovoben.

A video lenne az egyetlen, amiben a html5 atvehetne eloszor a flash helyet, de meg abban sem tart ott.
Aki nem hisz nekem, az higyjen nalam okosabbaknak (youtube fejlesztoi):
http://apiblog.youtube.com/2010/06/flash-and-html5-tag.html

Dzsini
Nálam azt, hogy bár nem kellene, mégis használ valamit, pedig elavult/problémás/van jobb választási lehetõsége.

Ez alapján a flash használata nem foggal körömmel ragaszkodás a nagyközönség részérõl, mert a böngészõk túlnyomó többségében nincs jobb választási lehetõség (végleges html5 implementáció).

Ezek szerint a kettõnk szótárában drasztikusan mást jelent "foggal körömmel ragaszkodni" valamihez.
Bercy
Szerintem se, legalábbis nem tudok róla. Nem is mondtam ilyent.
Dzsini
Hát, így elsõre az internet nagyobbik fele - nem konkrét platform, hanem jelenleg nincs más, (majdnem) általánosan elérhetõ mód multimédiás anyagok közvetítésére, és egyéb, ilyen mértékben interaktív használatra (játékok, stb.).

Most a html5 mindenféle dolgaival már a feladatok nagy részét át tudná venni (játékok vannak, multimédia van, látványos grafikai hatások vannak), de még nincs meg az elterjedtsége, támogatottsága és még nem is kerekedett ki a formátum.
Ha egyszer valaha véglegesítik a html5-öt, és eltûnik a böngészõhasználati térképrõl többek között az IE6-7-8, akkor lehet majd ragaszkodásról beszélni. Jelenleg inkább kényszer.

Amúgy melyik az a platform, amelyik foggal körömmel ragaszkodik a flash-hez? Mert szerintem egyik se.
Dzsini
Jelenleg a flash egyértelmû elõnyben van akkor, ha olyan hardver van alatta, ahol ki tudja használni a GPU-t. Ez minden valószínûség szerint eloszlik majd, ha kijönnek a hardveres gyorsítást kihasználó böngészõk.
Ott akkor az lesz a kérdés, hogy milyen széleskörû (régi és új hardverek, különféle oprendszerek, eszközök) és minõségû támogatást tudnak nyújtani flash-ék és milyeneket a böngészõgyártók.

Ragaszkodni addig kell hozzá, amíg lesz olyan böngészõ, amiben nincs html5 video támogatás. Jelenleg a piac elsöprõ többsége ilyen.

Bercy
Tisztában vagyok vele mi a különbség a html és a flash között, arra akartam csak kilyukadni, hogy biztos, hogy foggal körömmel ragaszkodni kell a jövõben a flash alapú online videókhoz?
Mert szerintem nem.
Azt ugye vágod, hogy az egyik egy leírónyelv a másik pedig egy multimédia platform? 😊 Mintha azt mondanád, hosz szüntessük be a tollak gyártását, hisz a billentyûzet hatékonyabb. Nem ugyan az a kettõ.

De ha ragaszkodunk a logikádhoz, akkor a HTML5nek se adjunk esélyt, hisz a HTML4 ezt meg azt rosszul tudta?
A GPU-k lekörözték a CPU-kat ezen a téren, oké, haladni kell a korral, ott az adobe flash 10.1, winen már élesben megy, 3%ra terhel egy 720p-s videó, macen is elérhetõ a béta verzió a türelmetleneknek, ismerõssel tesztelgettük, safariban 7%ot evett a 2.4-es macbook pro-n. Androidon nem tudom, hogy most épp alfa vagy béta vagy én nem tudom micsoda éppen.
Dzsini
A Vista Aero (minden részével) már a GPU-t terhelte - a DWM (Desktop Window Manager) DX9-et és Shader Model 2-t igényel.

"In Windows Vista, DWM requires compatible physical or virtual hardware:
- A GPU that supports the Windows Display Driver Model (WDDM)
- Direct3D 9 support
- Pixel Shader 2.0 support,
- Support for 32 bits per pixel
- Passes the Windows Aero acceptance test in the Windows Driver Kit (WDK)

In Windows 7, the Desktop Window Manager has been reworked to use Direct3D 10.1, but the hardware requirements remain the same as in Windows Vista;"

Bercy
Ez világos számomra, nem is vitatkozok ezzel. Viszont ebben az esetben át kell szépen adni a helyet a jövõben egy erre megfelelõbb "szabványnak" (html5) mert ez így elég kiábrándító.
Igen, pont errõl van szó.
A helyzet az, hogy CPU-k messze nem fejlõdtek olyan látványosan az elmúlt idõszakban, mint a videókártyák és ezért történik ez a változás elég sokfelé.
A Windows GUI megjelenítésében is csak a Vista (vagy a 7?) óta vesz részt a GPU.
Dzsini
csak egy konténertípus, mint az mkv - benne viszont sokféle kódolású videó lehet: http://en.wikipedia.org/wiki/Flash_Video#Format_details

Egyébként ehhez is csak annyit, hogy igen, így van, de ne legyünk naivak, ugyan úgy viszi az erõforrást a flash, a quicktime vagy bármi más is.
Csak a task managerben/activity monitorban nincs Video Card részleg, ezért sokan azt hiszik, hogy ha a CPUnál nincsenek nagy számok akkor már hirtelen nem is csinál semmit a gép. Mintha az egész gép egy nagy CPU lenne. 😊