Apple társalgó

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

GregSB
Nocsak, a MAS-on a legtöbbet letöltött ingyenes játék magyar 😊 Apline Crawler. Iszonyat gagyi grafika, a fejesztõ honlapját mintha egy 5 éves csinálta volna, de a játékkal el lehet lenni 😊

Végre egy korrekt ajánlat, ugyan annyi, mint Steamen, csak így tovább! <#worship>
GregSB
passatgt
korábban kérdeztem, hogyan lehet megnézni, hogy hány oldalt nyomtattam ki eddig összesen:

böngészõben a http://127.0.0.1:631/ címen a Printers fülön írja😊

Na, boccs a késõi válaszért, tesztelgettem kicsit a gépem. E8400-as CPU, 3GHz-s (333*9) órajellel, felhúztam 4GHz-re (500*8), itt vannak a teszteredmények:

bootidõ: 1:32->1:17
TF2 pályabetöltés: 0:47->0:40
TF2 FPS: 51->60 (vsync powa 😄 )
World in Conflict FPS: 34->39
Winrar raroltam egy nagy adag filet: 252 sec-->192 sec

Akkor most ebbõl is hozzam ki azt, hogy nálam a CPU a szûk keresztmetszet és a Samsung HDD-m király?

Nem elég tesztelni, az eredményeket értelmezni is tudni kell.

-----------------------------------------------

nagyon OFF az architektúrához

Valóban nem vagyok naprakész 1 hónapja megjelent architektúrákból.
Azt viszont nem hiszem el neked, hogy a memória és a cpu közvetlenül kommunikálnak egymással, ez képtelenség. 😊

Azt tudom, hogy most már egymás hegyére-hátára építik a chipeket, hogy helyet spóroljanak új chipeknek és hûtésnek, amit lehet összevonnak, így vizuálisan nem különíthetõek el ezek az egységek egymástól, de attól még az architektúra ugyan az, a szerepek továbbra is megvannak és most is ott van köztük egészen biztosan egy Memory Controller minimum, akár összeintegrálva bármi mással, vagy valami más Inteles csodafejlesztést, ami kezeli a kommunikációt a kettõ között és architekturálisan nortbridge-nek minõsül.
A southbridge már akkor is egy egybeépített katyvasz volt, amikor még naprakészebb voltam a témából (Talán Platform Controller Hub néven futott, utánawikizik, aki akar 😊 ), sajnos sose érdekelt annyira a dolog, hogy pontosan tudjak róla mindent, de azért az alapvetésekkel képben vagyok.
Dzsini
Nem, de ez alapján az OSX + a filerendszer nem nagyon szenved emiatt.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

egyebkent az OS X tamogatja az ugy nevezett TRIM funkciot (atolvasva a cikket irjak, hogy W7 igen, Mac-rol nem esik szo)?

VAS 0.5, Switch, N3DS, DSi, PS4 PRO, PS3, X360 PSN: Adam_GER | Steam: slickadam | Nintendo: SW-4269-9346-5597

franc0
Jaja, ha van sok memóriád (8-16 akár 32) akkor az SSD sok elõnye behozható, sõt.
Csakhát az is drága, meg az oprendszert nem tudjuk oda tenni sajnos. A RAMdrive meg még drágább lenne mint az SSD.

Lumia 820, Thinkpad X200, Auris HSD 2014

franc0
Hatmagos lesz az szerintem, de valóban 😊
Az ábrádon szépen látszik egyébként, ha megnézzük a SATA 6Gb/s értékét, na azt HDD esetén nyugodtan leoszthatjuk durván 4-el. És még nem is beszéltünk a 4K random read-rõl, ami az egész SSD lényege.
Szal jó cucc ez, én szeretem 😊

Dzsini
A különbség:

Adat útja régen : SSD -> Southbridge -> Northbridge -> CPU -> Northbridge -> Memória késõbbi felhasználásra -> Northbridge -> CPU
Adat útja ma: SSD -> Chipset -> CPU -> Memória késõbbi felhasználásra -> CPU

Ha már tanulunk, akkor ne a sok éves technológiákat tanuljuk, elég baj van ebbõl az iskolákban, hogy a tanárok még lemaradtak a "napjaink modern, Pentium 4 processzorai".nál (saját tapasztalat).

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Ennyi erõvel mindenre luxus, elvégre egyáltalán nem szükséges ez az egész.

A különbség csak annyi, hogy mondjuk a pármegás firefox munkafolyamat (ahogy a felhasználói programok 99%a) egy az egyben elfér a memóriában (pláne ha 4 giga), szóval az induláson kívül nincs szerepe benne az SSDnek, ezzel szemben a játékok nagy mérete miatt ott folyamatosan jelentkezhet swappelés, aminél már jelentõs szerepe van az SSDnek.
Dzsini
Ott vannak a tesztek, SSD esetén a 8 magos Extreme proci volt a szûk keresztmetszet.

Dzsini
Nem, de azért lényeges különbségek vannak a mai technológiához képest:

franc0
Hát ez nagyon frappáns volt, kár hogy ilyet nem mondtam.
A HDD a szûk keresztmetszet, ez teljesen egyértelmû. SSD esetén már máshol lesz.

Már hogyne lenne az?
Ez egy sematikus ábra, nem egy számítógép fotója belülrõl. 😊
Vagy szerinted most már egy SSD közvetlenül kommunikálhat a CPUval? O_o
franc0
A játékoknál fõleg a pályabetöltést gyorsítja, illetve megemeli a minimum fps. De azért játék alá SSD még mindig luxus, akinek ez kell az csengessen.

Dzsini
Azért mostanában, hogy a bridge-eket is a CPU-ba integrálják, ez már bõven nem igaz 😊

Tessék egy kis tanulnivaló hétvégére:

Nyilván a háttértárról közvetlenül a processzorba özönlenek az adatok, a memória, mint afféle közbülsõ állomás csak valami mesebeli teremtmény lehet. 😄
Én win7 64 bitre 170 gigásra vágtam a rendszervinyót. Erre telepítek mindent. Rengeteg programot használok munkámból kifolyólag és játékból is elég sokat telepítgetek a gépre, aztán uninstallálás sokára lesz, mert sosincs idõm játszani velük.
35 gigányi játékom van rajta és még így is ráhúztam 45 gigányi iso/avi fájlok mappát, szóval olyan dolgokat, amik nyugodtan mehetnének a háttértárra. Szabadon is van 20 gigám.
Ami azt jelenti, hogy csak a rendszer és a programok olyan 70 gigát tesznek ki nálam, de ez tényleg nem általánosítható. Ami biztos, hogy a windows mappa 20 giga.

A játékokat azért célszerû szerintem ide telepíteni, ha van rá lehetõség, hisz azokban aztán is van háttértárról adatbetöltés dögivel.

Alapvetõen felhasználófüggõ, hogy kinek mennyi hely kell a rendszernek. Én magamnak mindenképp 128as környékit vennék rendszerre a jelenlegi árak mellett, azon kényelmesen elférnék, nem kéne azon stresszelni, hogy "jajj, most akkor ezt még odatelepíthetem?" és maradna rajta üres hely is, ami SSD-nél elég fontos.
Dzsini
100-200 sok szerintem, nekem napi használatra egy 64-es bõven elég lenne - azon elfér a rendszer meg az a pár program, amit használok, szerintem Macen sincs másképp

franc0
Nem tudom mivel foglalkozol, de egy 200 gigás SSD már masszív overkill.
Ez nem arra van, hogy ezen tárold a nyaralási fotóidat meg az 1080p sorozataidat.
Operációs rendszer, gyakran használt programok és állományok. Ennyit kell rátenni.

Pio meg nem érti mirõl szól ez az egész. Hiába raksz a gépbe akár egy i7 980X procit, ha egész egyszerûen a szükséges adatok lassan jönnek a lemezrõl és az outputot lassan tudod ráírni.

notebook lesz vagy barkacsolsz?

http://gaborszantai.co.uk/

Ha olyan adatot használsz, ami az SSD-n van, akkor az gyorsabban fog tudni betöltõdni, szerintem ez azért eléggé magától értetõdõ. 😊

SlickAdam: nincs ezzel semmi baj, csak azt ne hidd, hogy a számítógépnél végzett munkafolyamatodnak ezek a dolgok olyan jelentõs részét teszik ki. Macen meg pláne nem, legalábbis nálam, kb. heti egyszer kapcsolom ki-be a gépet.
grizzly21
En pc-ben gondolkozom de gondolom mindegy: tehat jol ertem, hogy eleg egy 100-200 gb-os SSD amin a windows es a programok vannak, es a tobbi cucc (filmek, kepek, akarmi) pedig lehet egy hdd-n, es akkor is gyorsulni fog a rendszer?

boot, programinditas (egy vagy tobb), masolas, kereses, ... megis hogy lehetne egyszerubben szemleltetni? 😊

VAS 0.5, Switch, N3DS, DSi, PS4 PRO, PS3, X360 PSN: Adam_GER | Steam: slickadam | Nintendo: SW-4269-9346-5597

Tippelek, azokban a videókban gépet bootolat és/vagy elindítottak egyszerre egy rakás programot? 😊
felsorolas miatt nem jott le, hogy a C300-at altalanosan erted, ne haragudj 😊

egy 128-as szerintem mindenkepp jo lenne, foleg ha figyelembe vesszuk, hogy a kis Macbook-ba tennem, amire OS X es Windows 7 is felpattanna. SuperDrive-ot pedig szeretnem helyen tartani.

franc0
- elmondtuk, hogy szerintünk már a 128 is indokolatlan. Ott a szokásaidat kéne felülvizsgálni.
- leírtam, hogy a Crucial C300 a legjobb, nem az Intel.

Dzsini
utolsó oldalról:
"Átlagfelhasználói szempontból nagyon úgy tûnik, hogy az IOps-ok száma lényegtelen, mert a nagy, érezhetõ sebességbeli ugrást a HDD-rõl SSD-re váltás után azonnal megérzi az ember, itt kb. 10-100-szoros szorzóval számolhatunk, ha azt vesszük, hogy a HDD-k ~350 IOps-szal olvasnak, a leglassabb SSD pedig 3500-zal, a leggyorsabbak pedig 35 000-rel. Ellenben SSD és SSD között csak nagyritkán érezhetõ a különbség, legalábbis akkor, ha azt az operációs rendszer és a felhasználói programok tárolására szánjuk. A Windows és a programbetöltõs tesztekbõl kiderült, hogy a leglassabb és a leggyorsabb SSD között is csak minimális, 1-2 másodperces különbségeket lehet kimérni, ellenben ha HDD-rõl váltunk SSD-re, akkor a betöltési idõk akár negyedére vagy ötödére is csökkenhetnek."

Kingston sajnos nincs az altalam preferalt uzletben, ellenben Crucial C300 es Intel X25-M van.
Crucial C300 128 gigas - 200 euro
Intel X25-M 160 gigas - 320 euro

megerne 120 eurot az a plusz 32 giga? Vagyis fontosabb kerdes, hogy van-e ennyivel jobb az Intel? Dzsini altal linkelt tesztben Intelt ajanlanak, de megis 120 euro...

Zsoltika 007
Volt benne már X25-M 160 Gb-os. Valóban ég és föld. De mivel ezt a gépet annyira nem használom mint az asztalit, ezért abban van. Akinek viszont a notebook az elsõdleges gépe, annak erõsen javasolt.

i7 3930k/Asus Sabertooth X79/16Gb/R9 290/850 Evo/Win10x64/ Mb Pro 15", iPad 3rd gen X360

franc0
Nekem most 1,83-as gépben van, és tényleg szárnyra kapott.
64 gigás kategóriában: Crucial C300 (ez a legjobb, csak Mo.-on nehéz hozzájutni), OCZ Vertex 2 (nekem ez van) vagy más SandForce vezérlõs (Corsair Force, GSkill Phoenix Pro, Patriot Inferno, Mushkin Callisto Deluxe)
80 gigás kategóriában: Intel X25-M
120-128 giga: Az elõzõek bármelyike

Dzsini
elsõre ezt ajánlom elolvasni, hogy az alapokkal tisztában legyél. (hosszú és tömény, de érdemes vele eltölteni az idõt)

aztán egy teszt, ahol a leggyorsabb HDD-kkel is összemérnek pár eszközt.

nezegettem most par osszehasonlito videot YT-on, tenyleg elkepeszto a kulonbseg. egy ilyennel a 2 Ghz-es C2D-m is csodakra lenne kepes 😊
irhatsz par tipust, bar biztos nem holnap veszek SSD-t. iranynak mindenesetre jo lenne.

franc0
Akármilyen merevlemezt teszel bele, köze sem lesz az SSD-hez sebességben.
Dzsini jól írja, az SSD-t ne mint háttértárat fogd fel, hanem mint gépfejlesztési lehetõséget (aka új proci, több ram).
Meg kell nézni, mekkora az a hely, amin elférsz. Ezt be kell szorozni 1,25-tel, és ekkora SSD kell. Típust is tudok ajánlani ha belefognál.
Ha annyira nagyon kell a többszáz giga a laptopba, akkor a SuperDrive helyére be lehet építeni a régi merevlemezt.

Dzsini
Igazából a 128 giga nem kell - külsõ vinyó tárolásra (vagy NAS az otthoni hálózaton), és akkor a rendszer és pár program mellett túl sok hely nem szükséges - persze attól is függ, hogy mire használod a gépet.
(nekem a laptopban 120-as vinyó van, 3+ éves Vistával, és van kb. 70 giga szabad helyem rajta - filmet, zenét hálózaton át hallgatok, stb.)

Az a baj az SSD-vel, hogy meg mindig rohadt draga. Gondoltam megnezem en is, hat egy sima 128 gigas 200-400 euro kozott van (markatol fuggoen). Akkor inkabb egy WD Scorpion Black-et teszek majd a kis gepbe en is (nagyban is az van es elegedett vagyok vele).

Zsoltika 007
Mennyire ugrott a rendszer teljesítmény 4 gigával? Nekem van egy 2007-es 2.4-es c2d mbp 8600gt-vel. Most azon agyalok érdemes-e bele tolni, vagy inkább ssd-t. Mert nagyon tekeri a vinyót. 😞 Még böngészésnél is iszonyat lassú tud lenni néha..

i7 3930k/Asus Sabertooth X79/16Gb/R9 290/850 Evo/Win10x64/ Mb Pro 15", iPad 3rd gen X360

Kényelmesen el fogja vinni.
egyebkent ha kicsit felpimpelem 4 gigasra ill. vinyot is teszek bele, szerintetek jol futna rajta a Windows 7? Neha-neha szuksegem lenne ra, ugyhogy ratennem ha lehetseges. Leginkabb a proci kerdeses, mert nem egy mai darab:
Intel® Core™2 Duo Processor P7350 (3M Cache, 2.00 GHz, 1066 MHz FS😎

hivatalos kovetelmeny 1 gigas procit ir minimum, de ez nem mond semmit. alapveto dolgokat futtatnek rajta: Office, bongeszes, olykor-olykor kis webprogramozas (ehhez se kell bitang ero), ...

Mnemomic
Nekem is 2 Gbyte volt benne és bõvítettem 4-re. Kingstont vettem bele de a márka honlapján volt hozzá típus megadva. Ez drágább volt valamivel, de inkább ezt vettem, de lehet, hogy másikkal sem lett volna gond. A KTA-MB1066/2G a típus neve és minden OK ezzel.

vagy ugy latom van ennel az eladonal Samsung memoria is ugyanilyen. illetve mas emberkenel akad Kingston kb 8 euroval tobbert. szoval melyiket lenne erdemes? Hynix, Samsung avagy Kingston?

Tikal
szerintem ugyanazt kapják a töltõrõl, mint mondjuk a PC-rõl, de mondom én már csináltam így és nem sült meg 😊

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Akkor jó.😊 Azt hittem kevesebb feszültség kell az iPod töltéséhez és történhet vele valami..😊 Köszi a választ!
Tikal
Nem hinném, mert én már csináltam így 😊

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Tikal
Jól tudod, többnyire kingston van bennük.

Üdv,
Nekem egy elég extra kérdésem lenne, van egy iPhone-om és egy iPod Shuffle-m. Mint tudjuk a Shufflenek egy kövid USB kábele van és nincs hálózati töltõje. Árt neki, ha az iPhone adapterjét használva a 230ba dugom az iPodot?
franc0
Az enyémben Hynix volt.

Az Apple amúgy Kingston memóriákat tesz a laptopjaiba? Jól tudom?