Apple társalgó

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

GregSB
Indeed, de messze van még a nyár 😞

Ja és a legérdekesebb aspektusa az lesz a Lionnak, hogy megvehetõ lesz a Mac AppStoreban, és optikai meghajtó nélkül is telepíthetõ lesz. Ezt a dev preview-t is anélkül telepítettem fel, hogy kiírtam volna DVD-re.

"De a lényeg, hogy azért ha odaviszed az egeret akkor lehet scrollozni így megvan az a lehetõség is. Tetszik ez a megoldás, sokkal elegánsabb."

Na én is pont így gondolom.
Tényleg felesleges volt, hogy folyton ott lebzselt oldalt, ez egy nagyon jó köztes megoldás.

Ja és azt figyeltétek, hogy végre valahára bárhol megfogva át lehet méretezni egy ablakot? 😄DD
Mondtam én, hogy jó lesz ez a Lion...
A scrollbar nélküli verseny kimenetele egérfüggõ. 😊
Némely logitechen két görgõfunkció van. Egyikben a görgõ "kattog", miközben görgeted, ez ad lehetõséget a precíz görgetésre, a másik állapotban viszont szabadon pörög, ha kicsit lendületesebben belököd akár 15-20 másodpercig is, atomgyorsan.
Sõt, úgy tudom van olyan modell is, ami automatikusan vált a funkciók között: ha lendületesen görgetsz automatikusan gyorsgörgetésre vált, ha lassabban, akkor precíz marad.
Itt van például az én egerem az tud ilyet, de azon még manuálisan kell váltani a két funkció között.
Na, ezzel az egérrel a rajthoz mernék állni. 😊 Most kipróbáltam, az általam linkelt oldalon 4 erõteljesebb görgetéssel kényelmesen végigmentem 34 másodperc alatt.
Tikal
Nekem nincs fenn a lion, de kösz...

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Bercy
Hát a "manuális scroll" felett valóban eljárt kicsit az idõ, csak extrém esetben lehet szükség rá.
Egy magic mouse-zal pl iszonyat jó a momentum scroll.
De a lényeg, hogy azért ha odaviszed az egeret akkor lehet scrollozni így megvan az a lehetõség is. Tetszik ez a megoldás, sokkal elegánsabb.
Tisztában vagyok vele, csak ismét kérném, hogy nézzétek meg mire reagáltam. Túl magas volt labda. Elnézést. 😊

Illetve õszintén szólva nem tudom, hogy hogy van alapból, én Ukelele-vel csináltam magamnak egy saját billentyûzetkiosztást, abban az ékezetes betûket használtam fel alt-tal párosítva. Jobban kézre esik, az FN billentyû azért elég messze van.
Dzsini
abban igaza van, hogy 169-ben a két lehetõségnek a scroll vagy az egér volt megadva, így azzal lehet mókázni. Ha van scrollbar, akkor az egér nyer, ha nincs, nem nyer (de van).

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

passatgt
fn+balra/jobbra

"Két ujjas scroll, vagy egér"
Dzsini
Ez is böngészõfüggõ ám, mert a "698677px" -t van, ami lekorlátozza.
az itteni a css alapján magasabb(lehet)

home-end azért csak van macen is 😊

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

passatgt
nagyon fasza

Tikal
Tetszik hogy nincs scroll bar... soha nem haszbáltam 😊 Két ujjas scroll, vagy egér

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

GregSB
Teljesen felesleges a scroll bar. Egéren ott a görgõ, trackapden meg a 2 ujjas scroll. De igen, ha oaviszed az egeret meg tudod fogni és tudod huzigálni ha akarod.

GregSB
Csináltam egy hosszabb videót, amin jól látszik az új Spaces + full screen appok közötti váltogatás:

Bercy
Ezek az új iOS-szerû scroll barok hogy mûködnek???
Csak görgetõvel lehet ezután scrollozni, mert ugye ha épp nem scrollozol eltünik.
Vagy ha a képernyõ szélére viszem a kurzort akkor elõjön és meg lehet fogni?
GregSB
Csináltam egy videót, hogy jobban lehessen látni hol illeszkedik be ez az animéció a rendszerbe:

Screen record

Kicsit bugos még a quicktimeban a screen record, lefogja kicsit a gépet, a valóságban ettõl folyamatosabbak az animációk.

Dzsini
Az volt vele a bajom, hogy másképp képzeltem el, és az (fõleg kikapcsolhatatlanul) zavaró volt 😊 Kicsit elõítéletes voltam, de így látva rendben van a dolog - ennyi "csicsa" bõven belefér, bár én továbbra is Opera felhasználó leszek, ezt tudom olyan szinten testreszabni, hogy ne legyen útjában a böngészésnek.
(amúgy érdekességképpen: egy 2008-as (!) referencia build az akkor már tervezett (és azóta sem elkészült, mert minden hardvert, minden platformot támogatni akarnak) hardveresen gyorsított Operából: video link)

GregSB
Igazából nem egy nagy dolog, csak egy apróság ami tovább egységesiti az egész rendszert, mivel a dekstopok között is hasonlóan váltogatsz. Ez már tényleg izlés kérdése, valaki szerint felesleges csicsa, nekem viszont tetszik amikor ennyire részletekbemenõen kidolgozzák a "user experience"-t.

Valahol mindig is ez volt a nagy különbség az OSX és Windows között. Utóbbi mindig is a funkcionalitásra törekedett (bár a Vista-val és 7-essel a Microsoft is elindult a "csicsa és kényelem" felé), az OSX-et meg már a kezdetek óta a felhasználói élményre hegyezték ki.

Dzsini
Köszi, így már érthetõbb (elfogadhatóbb) 😊 Bár továbbra is szükségtelennek tartom, de ez már az egyéni ízlés kérdése (valószínûleg a hardveres gyorsítás miatt nem fogja meg a gépet, és gyorsan lapozva észrevehetetlen).

GregSB
Úgy néz ki az lehet a gond, hogy már nagyon régi a gépem.

Viszont az az érdekessége, hogy nem kell a használatához fentlenni azonos Wifi hálón. Ad-hoc kapcsolatot hoz létre 2 Mac között.

GregSB
Úgy néz ki a Back to my Mac ingyenes lehet majd: Link.

Más: rájöttem, hogya Launch Pad-et be lehet hozni egy 4 ujjas gesture-el. Olyan mozdulattal, mintha össze akarnád szedni a morzsát a trackpaden 😊 Igy már sokkal gyorsabb az elérése, bár az én 2008-as MBP-men nem túl kényelmes, mert ezen még kicsi a trackpad, de az újakon már nem lesz gond.

Ami még érdekes, hogy nálam nem jelent meg az AirDrop a finderben.. lehet azért mert már lassan 3 éves lesz a gépem, és régebbi gépeken nem támogatott ez a ficsör? Egyébként még pont megütöm a minimum konfigot a Lionhoz, Core 2 Duos gép kell neki legalább, ez meg az egyik elsõ ilyen volt. Ennek ellenére tökéletesen megy rajta a rendszer, csak ezt az AirDropot hiányolom.

GregSB

van valami leiras rola, hogy mik lesznek meg benne ujdonsagok? mert ez a space varialas, par uj gesture meg iPad szeru megjelenes biztos nem fog ravenni, hogy atalljak az Oroszlanra...

VAS 0.5, Switch, N3DS, DSi, PS4 PRO, PS3, X360 PSN: Adam_GER | Steam: slickadam | Nintendo: SW-4269-9346-5597

GregSB

Itt, 1:03-tól. Szerintem egyáltalán nem zavaró, vicces ahogy 2 ujjal dobálod az oldalakat. Ha lassan csinálod, akkor látod 1x-e mindkettõt, ezt a videón is csinálja. Az egész valahogy természetes, egyáltalán nem tolakodó.

GregSB
Az animáció új, és egyáltalán nem tolakodó, nincs lapozás, olyan mintha egy A4-es lapot lerántanál egy másikról. Próbálok keresni róla youtube videót, pill.

Dzsini
A két ujjas böngészõ gesture új? Évek óta minden multigesture-os laptop viszi a "lapozgatós" mozdulatot... általában az, a pinch zoom meg a rotate az, ami összvissz van, de az a netbookokban is.

...vagy csak az animáció része új? Akkor felesleges, egy böngészõ nálam ne tolakodjon, ha visszalépek az elõzõ oldalt akarom látni, nem egy lapozásanimációt.

GregSB
Nagyon jó ez a Lion!

A Mission Control + vertikális Spaces + a közéjük ékelõdõ full-screen appok iszonyat kényelmes workflow-kialakitására képesek. Az új multi-toch gestureök meg még egyszerûbbé teszik a navigálást közöttük. Kell pár perc, hogy ráálljon az ember agya, utánna viszont iszonyat kényelmes az egész. 3 ujjal lapozol a Spaces-ek és full-screen programok között (ha valami messze van és lusta vagy sokat lapozni, akkor 3 ujj fel a mission controlhoz, és át tudsz klikkelni a sor végére).

Safariban is jelen van a lapozás, 2 ujjal elõre-hátra tudsz lépegetni (back-forward), de itt is olyan mintha lapoznál. Igazából nehéz ezt leirni, látni kell. Az oldalakról ahova vissza mész "back"-el készit screenshotot a program, és amikor visszatérsz rájuk olyan mintha lapoznál oldalak között.

Egyedül a Launch Padnak nem látom sok értelmét, programokat eddig is spotlightból inditottam, szerintem továbbra is onnan fogom. Sokkal gyorsabb benyomni a cmd+spacet, és beirni a progi elsõ pár karakterét, mint elinditani a LP-et és ott kikeresni az alkalmazást. Tényleg nem tudom mi értelme volt ezt berakni...

Szóval fasza lesz ez nagyon. Mondjuk már most meglepõen gyors és jó rendszer ez a dev preview. 1-2 bugot, meg lefagyogató 3rd party programokat leszámitva atomstabil és gyors az egész. Holnap felteszem rá az Officet, és ha tûrhetõen fog mûködni lehet tovább fogom használni hétköznap is 😊

GregSB
Elsõdleges rendszernek tuti nem jó. Olvastam pár reviewt róla, és - érthetõ módón - csomó 3rd party alkalmazás bugos még alatta. Munkára nem ajánlott, viszont jó lesz a hétvégén elszórakozni az új fícsörökkel 😊

passatgt
majd írd meg menniyre stabil, lehet e pl elsõdleges oprendszernek használni már most😊

GregSB
Na, leért a Lion dev preview. Csinálok neki helyet + partíciót, aztán tolom fel 😊

GregSB
Olyan progi ami sleepbõl felébreszti tudtommal nincsen. MobileMe iDisk (ha minden igaz ingyenes lesz), Dropbox (már most ingyenes), ezekkel nem tudja megoldani a problémát az ismerõsöd?

Dzsini
"there's an app for that" - wake on LAN a dolog neve, meg kell nézni, hogy a BIOS/EFI tud-e olyasmit.

holnapra kell 😊

http://gaborszantai.co.uk/

passatgt
lion-ba lesz ilyen😄

Egy ismerõsöm kérdezte, de engem is érdekelne:

"tudsz arra valami boztonsagos megoldast, hogy elerjem az imac vinyojanak tartalmat egy masik macrol?

gondolok itt arra, hogy sleep modeban van a gep, de fel tudom ebreszeteni a macbookomrol mo-rol es a vinyorol az adatokat tudnam olvasni"

Mi erre a legjobb megoldás?

thx

http://gaborszantai.co.uk/

Dzsini
megvan
"Az alaplapok egyik fõ alkotóeleme a réz, melynek átlagára folyamatosan növekszik. Jelenleg egy tonna rezet 9500 dollárért lehet vásárolni, ami a jelenlegi árazás mellett túl magas költség, így a gyártóknak árat kell emelni a megfelelõ haszon megtartása érdekében.
Az iparági források szerint az év elsõ felében többnyire 5-10%-os áremelésre lehet számítani, de egyes termékek esetében a 15% sem zárható ki."

Dzsini
Nem tudom már hol futottam bele, de több helyen panaszkodtak már a gyártók a réz árának folyamatos emelkedésére (és a táblázatokat megnézve érthetõ).

Tikal
Én nem ezt olvastam...

Dzsini
Ez onnantól vicces, hogy pont azért tervezték optikaira, mert a réz drága 😊

Tikal
Késõbb optikai is lesz, de drága még a cucc... és remélem az intelnek sikerül meggyõznie sok gyártót...

Dzsini
Mások szerint a Thunderbolt halva született - fõleg azok után, hogy az optikai rendszerbõl réz lett, a 10+ méterbõl pedig 3... szerintem nem kell félteni az USB3 dolgokat, olyan háttértámogatása van már, amibe már párszor próbáltak belekavarni (e-SATA, ilyesmik), sikertelenül.

passatgt
biztos😊

Szerintetek lesz Thunderbolt to USB3.0 átalakító? Tudom, hogy az USB 3.0 halva született dolog sokak szerint és hogy nem ez a jövõ, de baszki nekem olyan háttértáram van..😄
GregSB
Közben kikerült torrentre a developer preview. Leszedem, kíváncsi vagyok rá 😊

GregSB

Zsír, bár kcisit furcsa hogy 1 klikk nem visz azonnal az adott Space-re, meg kell majd szokni...

Érdemes megnézni a többi videóját is a srácnak, bemutatja a Lion újításait.

GregSB
Nya kérem, van Trim support a Lion-ban!

Oh, köszönöm!😊 Lehettem volna körültekintõbb.
nem rossz 😊

VAS 0.5, Switch, N3DS, DSi, PS4 PRO, PS3, X360 PSN: Adam_GER | Steam: slickadam | Nintendo: SW-4269-9346-5597

GregSB
Ez nem tapasztalat, XMS-en van kiírva.