Apple társalgó

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Mondjuk az tényleg kiemelendõ, hogy az EverNote mindennel kompatibilis, még a kenyérpirítón is meg tudod nézni a jegyzeteidet. 😄
Azért az EverNote nagyon messze van a OneNote-tól. Pláne az ingyenes verzió.

ITT VAN egy lista jó sok alternatíváról.
Én ha office kell inkább elindítom parallelsben a windowst. Bõven elbírja a gép és nincs ilyen probléma.
Olyan alapszintû dolgoknál is különbségbe futottam, hogy egy táblázatban bizonyos rendszerességgel zöldre kell színeznem valamit. Winen használtam az alapértelmezett zöldet, aztán macen is és az egy teljesen más zöld volt... 😊
GregSB
Én 2010-es Office for Macet használok egyébként, de most nem vagyok otthon, majd holnap megnézem ezek visszakerültek -e bele, vagy még mindig ez a third partys megoldás van csak.

GregSB
Kicsit utánnaolvastam, a 2004-es Office for Macben még benne voltak ezek, aztán az MS abbahagyta a Visual Basic fejlesztését Macre, és a 2008-as Officebból már kihagyta az Add-ineket. Third Party fejlesztésként viszont elérhetõ az Analysis Toolpack és a Solver is. A rohattak persze $200-ért adják a fullos pakkot (diákoknak $90-ért), amiben minden benne van. Ez az amiért fillért nem adnék ki, ha már megvettem az Officet (amikor a Wines verzióra ingyen letölthetõk ezek), valszeg torrenten fent van.

Ez mondjuk a mai napig erthetetlen: nekem csak Pages save as Microsoft Document tapasztalatom van, de minden szetesik: formazas, tabok, sorkozok, amint Win alatt nyitja meg vki. Visszafele nem mindig rossz, mintha a Pages inkabb lenne kepes olvasni az MS dokksikat. Persze ez meg nem azt jelenti, hogy nem az Apple kurta el az exportot.

http://gaborszantai.co.uk/

franc0
Melyik verziót használod?
Ha jól emlékszem, a 2008-ban még Solver sem volt. Analysis toolpack pedig abszolút felejtõs.
Ráadásul többször elõfordult, hogy amit Mac alatt csináltam és megnyitottam Win alatt (vagy fordítva), annak teljesen szét volt barmolva a formázása.

Lumia 820, Thinkpad X200, Auris HSD 2014

GregSB
Onenote macira nincs, ellenben van Evernote, ami mindent tud amit itt leírtál és még sokkal többet, és teljesen ingyenes. Van okostelefonokra is és OSX-re / Winre desktop kliense is.

Excel miben butább Macen? Nem használom sokat, de én eddig még nem ütköztem hiányosságba, azon kívül hogy más az UI.

joebacsi
Mivel Java 😊
Ennek köszönhetõen lassú moslék volt, mikor elõször találkoztam vele, mostanra szerencsére már kipofozták viszonylag.

Maple is van azt hiszem, de mi használtunk egy LINGO nevû progit a bonyolultabb lin-algebrás feladatokhoz, az tuti csak win.

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

na pont erre tokeletes az iPad. Notability progival is megy mindaz, amit leirtal. persze vannak jobbak is, viszont ez csak 80 centbe kerul.😊

VAS 0.5, Switch, N3DS, DSi, PS4 PRO, PS3, X360 PSN: Adam_GER | Steam: slickadam | Nintendo: SW-4269-9346-5597

joebacsi
Bsc-n nekem is csak pár óra belenyaldosás volt ha jól emlékszem, de pivot tábla és solver volt szép számmal.
De ahogy franco írta, túl kell lépni a tanítottakon a késõbbi boldoguláshoz, úgy pedig könnyû beleesni a korlátokba.

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

franc0
Az viszont igaz, hogy az SPSS (vagy PASW) az jó OSX alatt is.

franc0
Alapképzésben nekem volt egy félév Excel, amiben 2-3 óra VBA volt kb. szal lényegében lófasz kategória.
Ami monjuk vicces, mert késõbb pénzügy szakirányon már alapnak vették hogy kenjük-vágjuk... az önképzés nélkülözhetetlen.

Közgazdaságin amúgy oktatnak Excel mellé VBA-t (Visual Basic for Applications)?
joebacsi
Ha közgáz sulihoz kell elsõsorban, ne vegyél mac-et.

Excel butább rajta, a specifikus progik (erp-k, matek-statisztikai programok) pedig vagy nincsenek, vagy sokkal nehézkesebb beszerezni rá.

Másrészt sulis jegyzetelésre messze a legjobb szvsz az MS OneNote-ja:
- mindenhova írhatsz
- gyorsbillentyûkkel egér nélkül is villámgyorsan megy a felsorolás, címezés, kiemelés, táblázat stb.
- felveheted a hangot, és ezt összeköti a jegyzeteddel, tehát tudod mit mondott az oktató mikor épp leírtad azt a két szót, így tényleg a lényegre tudsz koncentrálni (jogilag ez nincs teljesen rendben, szóval szigorúan csak saját használatra, de úgy viszont nagyon hasznos)
- egy helyen rendszerezhetsz mindent
- mindez szinkronizálva felhõvel, elérheted a jegyzeteidet minden géprõl böngészõbõl, mobilról

Ez szintén nincs macira.

Valójában egy win7-es tablet lenne a legjobb neked (fizikai billentyûzettel), hogy függvényrajzoláskor se ess zavarba, hanem az is mehessen közvetlenül Onenote-ba.
Fontos még a jó akku-élettartam, 3-4*másfél órát bírjon ki biztosan a gép legalább és nem árt a jó beépített mikrofon.

franc0
Nekem sem. Csak egy jó asztal és némi kreativitás kell hozzá.

Ez igaz, nekem meg nem kell madzagokat huzogatnom, nezegetnem azokon a napokon, mikor jo a webcam. Szerencsere ebbol lenyegesen tobb van😊

franc0
Arra hallgatok, aki okosabbat mond, mint én.
Én még sosem szoptam semmilyen mûszaki cikkel (kopkop), kivéve egy iPod-ot.
A mostani asztali gépet én raktam össze, pontosan tudom mi van benne. Csupa minõségi alkatrész és minimum 3 év garancia mindenen. Megy is ahogy kell. És ha mégis elromlana a webcam, nem kell az egész gépet nélkülöznöm 😊

PC Humorosban mar eszrevetted, hogy legtobbszor Te vagy a celpontom, gondolom mar sejted, hogy miert😊

Nana, ne általánosíts, én nem általánosságban beszéltem, csak a Te folyamatos felsõbbrendûségi célozgatásaidról. 😊
Például passatgt-tõl vagy Tikaltól sose olvasok még csak ahhoz hasonlóakat se, hogy aki windowst használ, az "megalkuvó" vagy hogy ha valaki Acer laptopot használ mac helyett az olyan, mintha BMW helyett BKV-val járna (mintha a BMW nem pont Busz-Metró-Villamos lenne... 😛). Most lusta vagyok visszagörgetni az extrémebb szövegekért.

Na de téma részemrõl OFF, ezen kár tovább pörögni. 😊
Te hallgasz pszihomokusokra, nem en.
5 Apple eszkozombol eggyel szoptam, ha Win ala lapatolt hardverrol ez az arany hiheto lenne, akkor meg azon nyomnam, koszi, nem szeretem az oralis szexet, ha nekem kell szopnom😊

franc0
Attól hogy nem én fõztem a kaját, még el tudom dönteni hogy jó-e vagy nem.
Te is tanulhatnál mások hibájából, mielõtt kijelzõhibás iMac-et veszel 😊

😊

Gondolom filmet is kritikak elolvasasa utan nezel meg es tartod jonak avagy rossznak. Boldog, egyszeru eleted lehet😄DD

Pszichologus az, akit nem vettek fel a rendeszeti kozepiskolaba, hianypotlo szakma😄

Szerintem most sikerult felhuzott cipzarral, szellel szemben pisalnod😊

Nekunk - un. Apple-fanboyoknak - az a bajunk, hogy pont a masik oldal az, aki folyamatosan azzal dobalozik, hogy statusszimbolum es iSznob eszkoz.
Miert, mert nekunk jobb? Tobbsegunk szopott a masik oldalon, tudjuk milyen ott.

Kovetkezo mi lesz? Sznob vagyok, mert naponta cserelek zoknit es havonta fogkefet? Pedig 2 napig is jo a zokni es 2 honapig a fogkefe.
Sajnalom, hogy 15 ev windows es 3 ev osx utan el tudom donteni, hogy ez jobb.

franc0
Akkor szerinted az emberek több, mint 90%-a elnyomott kisgyerek, jó tudni 😊 Szóval te a maradékba tartozol, vagy szelektív a memóriád.
Ja, ezt a példát nyilván nem a kisujjamból szoptam ki, hanem pszichológiával kapcsolatos irományokból. Szal ez most nem talált 😊

Na, akkor majd nyitott szemmel járok, mert én mindig csak itt futok beléjük. 😊

Viszont szerintem egyáltalán nem annyira státusszimbólum egy osx-es gép, mint amennyire Te annak tartod.
Az egyetemen körülnézve már inkább kommersznek mondanám. Az iphone-t meg pláne.
Persze nyilván egyszerû és nagyszerû egy ilyen dolog miatt "többnek" érezni magunkat aztán le is van a gond.
Nem Apple fuggo, mashol is hasznaljak, ahol fiuk/ferfiak tarsalognak, legjobb hasonlitasi alap😊

Azt mondja, hogy VAN JELENLEG olyanja... 😊
Amúgy én az emachineseket baromi jó ár/érték arányú gépeknek tartom, az egyik legjobbaknak. Elég sok van a környezetemben, mindenki nagyon elégedett velük és árukhoz képest nagyon erõs a vas is.
Mondjuk nagy, nem túl elegáns gépek, de ez ugye nem mindenkinek olyan fontos szempont.

Az amúgy miért van, hogy az Apple közeli emberkék ennyire rá vannak gerjedve az idiótábbnál idiótább autós "hasonlatokra"? 😊
Sose leszel felnott ezzel a felfogassal, inkabb egy elnyomott kisgyerek, akinek soha nem volt eros akarta, csak mindenre bolintott.

Kis esszel elovesz egy intelligensebb gyerek 4-5 dolgot, 1-re koncentral, a tobbirol lemond. A szulo meg buszke lesz, hogy 1:4 aranyban nyerte a csatakat. En mindig igy szereztem meg azt a Lego-t, amit akartam.
Persze vannak a megalkuvok, akik elegedettek a Windows-zal, Opel Astra-val, horvat tengerparttal...

akkor javitanek: egyik legolcsobb macbook-ot vedd meg. Air, 13-as Pro vagy sima feher masina PLUSZ iPad.
suliban tuti majdnem mindig csak a Pad-ot hasznalnad. en is azon jegyzetelek, netezek, hallgatok zenet, ...

VAS 0.5, Switch, N3DS, DSi, PS4 PRO, PS3, X360 PSN: Adam_GER | Steam: slickadam | Nintendo: SW-4269-9346-5597

MBP-rol lemondva Acer?😄

Kb.: "Fiam, mit vegyunk, BMW 530 XD-t vagy eves BKV berletet?"

Nagyon köszönöm a válaszokat. Annyira nem lenne létszükség egy Mac csak a család elõtérbe helyezte egy új laptop beszerzését és ezért gondoltam egy Mac-re. Jelenleg rendelkezem egy Acer Emachines e725-el, szóval ez még kiszolgálja a fõsuli elötti 1.5 évet. Sokat segítettetek és mégegyszer köszönöm. 😊
franc0
A Win-es vagy a Mac-es Excel-re gondoltál?
A Microsoft volt annyira önzõ, hogy egy csomó dolgot kivett a Mac-es verzióból. Jellemzõen azokat, amik nekem kellenének...

Persze, csak ez nem egy Apple Store én pedig ismerem a friss egyetemisták észjárását, ami miatt aztán megcsúsznak 1-2 évet a sulival teljesen feleslegesen.. 😊
Persze az teljesen jogos, hogy nem felsõoktatási tanácsadásra jött, hanem Apple márkájú laptopok miatt... 😊

Az iMovie dolog rám is igaz. Én mondjuk használtam Windows Movie Makert is, de az tényleg semmit nem tud az iMovie-hoz képest.

Excel kontra Numbers téren már más a tapasztalatom, alapszintû felhasználásra tényleg tökéletes mindkettõ és elsõsorban gusztus dolga, hogy ki melyiket használja, de amikor valaki elkezd komolyabb dolgokat csinálni, akkor már egyértelmûen bekerül a kettõ közé egy relációs jel (már ami a tudást illeti).

Hasonlóan vagyok a xCode-dal és a Visual Studioval is, pedig e kettõ közül elõbb az xCode-dal ismerkedtem meg, de amint elkezdtem Visual Studiot használni nagyon gyorsan átszoktam rá. Kicsit rossz érzés is ez, mert amióta megvettem a macet mindig azon programoztam, így viszont egyáltalán nem használom erre.
franc0
Vigyázat, messzirõl indítok.

Van egy hiba, amit szinte mindenki elkövet gyereknevelésben. Biztosan veled is elõfordult gyerekkorodban, hogy megláttál egy játékot, és iszonyatosan akartad. A szüleid ebbõl csak annyit láttak, hogy nagyon akarsz egy kisautót/barbiet/játékpisztolyt. Aztán vettek neked egy hasonlót, ami lényegében tök ugyanazt dobta, de amit te néztél ki azt vagy nem találták vagy túl drága volt. Aztán megkaptad, persze rohadtul nem is örültél neki, mert nem AZT akartad, hanem a másikat. A szülõ meg nem érti miért dobtad félre pár óra játék után.

Ugyanez van itt is. Meglátja az ember az MacBook-ot vagy az iMac-et, és így egyszerûen kell neki. AZ. Van aki sose nõ fel. Én elõbb törném el a karomat, minthogy iMac-et vegyek.

Persze valóban felnõtt emberként, veled értek egyet.

Tikal
Nincs ezzel semmi gond, de ha én bemegyek egy Mercedes szalonba, engem hagyjanak azzal hogy de kapok Renault is sokkal olcsobban 😉
Igazából csak feltünt hogy mindketten rögtön a pénnzzel kezdtétek, nem több... olyan meg ugy sincs hogy csak netezni fog meg word.. nekem pl windowson eszembe nem jutott hogy videot szerkeszek a felvételeimbõl, aztán OS X-en ott volt az imovie és azota már csináltam egy csomot a saját szorakoztatásomra 😊

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Igen a pénzzel IS jövök, hisz az is egy szempont, mint ahogy sok más szempontot is leírtam, mert úgy gondoltam adok egy olyan választ, aminek érdemi információtartalma van és több szempontot is szem elõtt tart.
Persze, az árával tisztában van, de az ár/teljesítménnyel nem, fõleg speciális esetekben (például játékok). Én azt írtam le, hogy arra, amire tervezi használni a gépet elég egy olcsó laptop is (felõlem egy használt macbook is, ha arra megy ki a játék, hogy miért nem apple terméket ajánlok), fõleg olyan helyzetben, hogy mint kiderült nem a heti csokipénzt költi erre, hanem a ballagásra kapott összes pénzét és még nyáron is rá fog dolgozni.
Felénk az egyetemen vannak olyanok, akik 80ezres emachines laptopokon diplomamunkát készítenek és ZHkat írnak programozóként, ennyit ezek minõségérõl, használhatóságáról. Nem kell mindent vacaknak tartani, ami olcsó és szerintem ne is ragozzuk ezt a témát, ezerszer lerágott csont.
Miért ne lehetne azt javasolni, hogy ha csak arra kell a gép, hogy ETR-t/Neptunt nézegessen vele a suliban, akkor nem érdemes az összes spórolt pénzét ráköltenie? Lehet, hogy az a pénz jól fog jönni még analízis magántanárra akár... Én biztos, hogy nem mennék neki úgy az egyetemnek, hogy elõtte minden tartalékomat elköltöm egy laptopra, pláne ha csak netezésre, zenélgetésre kell. Más ezek szerint bevállalósabb. 😊
Tikal
user error 😊

bár tény hogy a netezés nagy részét teszi ki a mindennapjaimnak, de van itt képszerkesztés, videovágás és minden más apróság... nekem sokkal inkább kézre esik a rendszer mint a windows, hiába jó már ez a 7-es, de nekem nem az igazi. Word-ot sose használtam még rajta, a pages-t szeretem 😉

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

user error😊

franc0
"egy hét alatt meg már otthon fogod magad érezni a rendszeren"
Ezt annyiszor hallom, de nekem például másfél év is kevés volt.
Persze ha csak Facebookra meg Word-re használják, az más.

Tikal
PS3-at vegyél, nehogy box-ot 😉

Szerintem nem foogd megbánni, de elõtte azért még ismerkedj vele élõben is... elõször fura lesz egy két dolog, de szerintem egy két nap alatt meg lehet szokni, egy hét alatt meg már otthon fogod magad érezni a rendszeren 😊

A játék annyira nem mérvadó, ha mégis visszajönne a "gyerekkorom" akkor venni fogok egy Xboxot.
Az árakkal tisztába vagyok. Egy informatikus ismerõsömtõl csupa jót hallottam a Mac-ekrõl és ezért ballagás után (amibõl jelentõs bevételeket várok + nyári munkák) szeretnék venni egyet. Kézbe még nem fogtam, de már maga a látványuk és a kialakításuk is vonzó.

Köszönöm a gyors válaszaitokat! 😊
Tikal
Miért mindenki a pénzzel jön? Mac-et akar venni, nyilván tisztában van az árakkal 😊 Játékokból már kinõtt, netezni akar meg zenélgetni, meg táblázatot készíteni...

Szerintem vegyél egy 13-as Air-t, százezres vackot nehogy vegyél... menj be egy apple storeba tapogasd meg õket, aztán ugy is meglátod hogy nem kell a százezres random laptop 😊

ha van sok penz, akkor vmi olcsobb, de normalis win-es laptop + iPad (1 vagy 2) kombo.

Ha a pénz nem számít olyat veszel, amilyet akarsz, bármelyik modell jó Neked. A leírtak alapján viszont egy 100ezres random márkájú laptop is tökéletesen megfelelne.
Suli kapcsán gondolom a legextrémebb igénybevétel az lesz majd, hogy párszáz soroos excel táblázatokból kell mindenféle függvényeket rajzolgatni, extrém esetben némi visual basic programozás, egyik se megerõltetõ a mai gépek számára.
A játék már más kérdés, ha mai játékokat akarsz tolni, akkor semmiképp se macben gondolkodj hacsak nem akarsz amúgy is windowst telepíteni rá.
Ha régebbi játékokkal játszanál (Counter Strike Source, Team Fortress 2, World of Warcraft, satöbbi...) akkor szerintem a legkisebb Air-en kívül bármit választhatsz.
Járj utána, hogy mennek-e a kedvenceid macen, ha igen, akkor vedd meg, ha nem, akkor megint csak vagy wint telepítesz vagy ne macet vegyél.
Ha már bejönnek a játékok a képbe és mindenképp macet akarsz, akkor talán érdemesebb a nem integrált videókártyás modellekben gondolkodni (15, 17 colos prok), de ha régi, alacsony gépigényû játékokról van szó, akkor ez lényegtelen.
Tikal
13as air 😉

passatgt
13-as macbook pro

Üdvözlet!

Nem tudtam, hogy melyik Mac-es géphez írjam ezt a kérdés mivel általánosságba szeretném kikérni a véleményetek.

Egy 18 éves fõiskola/egyetem elõtt áll fiatalnak melyik gépet tudnátok ajánlani?

Nem mûszaki pályára készülök hanem közgazdásznak (üzleti irányzat), nem vagyok fotómûvész sem és nagy zene vagdaló, keverõ ürge. Nem vetem meg a játékokat, de már úgyérzem kinõttem abból a korból és fõleg netezésre és zenélgetésre használnám a gépet. Egy iPod Touchot mindenkép beújítok, de a továbbanulásra jó lenne egy izmosabb Mac.

Elõre is köszönöm a válaszaitokat!

Béke!
Mivel meg szoktunk itt emlékezni a komolyabb OS X játékos akciókról, felhívnám a figyelmeteket a legújabb Humble Bundle csomagra.
Ezekre a csomagokra az jellemzõ, hogy több játékot is tartalmaznak, a mostani a Frozenbyte nevû cég packja, benne van a Trine, a Shadowgrounds, illetve egy soha ki nem adott játékuk (itt forráskód is jár, viszont csak winen megy) és egy még meg nem jelent játékuk preorder kódja. A játékok elérhetõk linuxon, mac osxen és windowson is, a vásárolt kód aktiválható steamen is, ha valaki ott szeretné letölteni a játékokat.
A csomagért kifizetett pénz a Humble Bundle szervezõi, két jótékonysági szervezet és a játék fejlesztõje között oszlik meg, mégpedig olyan arányban amilyet Te beállítasz.
És most jön a csavar a történetben: ez a bizonyos kifizetett pénz nem fix összeg, hanem annyi, amennyit Te jónak látsz, alsó határ 1 cent, felsõ határ a csillagos ég. Részletek ERRE.
Én fõleg a Trine-t emelném ki, nem egy hosszú játék, viszont rendkívül ötletes és szórakoztató, coopban zseniális, 3 forintot még a hülyének is megér... persze azért "illik" többet adni... 😊

Vannak tesztoldalak, szerintem azok a legjobbak, szerencsere az elsopro tobbseg nem flash alapu😊

Persze, ha offline akarsz tanulni, akkor is vannak app-ok, de en ugye mast latok a UK store-ban, mint te es az altalad elvart szintet sem ismerem.