Apple társalgó

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Az a baj, hogy ezt már, mint valami mantrát halljuk mindenfelé, ugyanakkor a Google gitáros bannerében még mindig flash-sel kellett megoldani a hangot, mert egy ilyen alapvetõ, egyszerû HTML5 feature-t se támogat tisztességesen minden böngészõ (például Safarin se ment volna HTML5ben, aki akarja PC humor topikban visszakeresheti a bizonyítékokat, én nem fogom). Amíg viszont ez a helyzet, nem értem, hogy mirõl beszélünk. Lehet, hogy valaki fejben már 10 évvel a jövõben jár, de szerintem azért célszerûbb a mában élni. 😊 Ma pedig az a helyzet, hogy nemohgy flasht kiváltó alternatívát nem jelent, de (reklám)bannereken és egyszerû beágyazott videólejátszókon kívül nem sok olyan html5 tartalom létezik, ami minden friss verziójú böngészõben tökéletesen, egyformán futna le.
És az a baj, hogy a HTML szabvány életútját és a W3 konzorcium/böngészõfejlesztõk hozzáállását ismerve ilyen soha a büdös életben nem is lesz, elõbbi össze-vissza variál képtelenné téve az amúgy is csak elméletben lehetséges tökéletes megjelenítést, utóbbiaknak pedig általában fontosabb az, hogy 1-1 feature-t, tesztpontszámot elõbb érjenek el, mint az, hogy a már implementált HTML5 fature-ök tökéletesek legyenek.
Mire a böngészõk többé-kevésbé egységes HTML5 kompatibilitást fognak mutatni (már ha lesz ilyen valaha, merthogy a mai napig simán van olyan HTML4 kód, ami strict szabvány szerint valid, mégis kábé minden böngészõben egy kicsit másképp jelenik meg) már a HTML5öt fogja mindenki fikázni és a HTML6 (vagy valami más) lesz a "jövõ".
Az egységesen mûködõ, igényes web víziója szerintem csakis silverlight/flash jellegû, egy cég által fejlesztett, egyértelmûen rögzített, jól dokumentált/követhetõ fejlõdéstörténettel rendelkezõ, egységes fejlesztõ- és futtatókörnyezettel megtámogatott alapon képzelhetõ el. Ha valakinek ez a szíve vágya, akkor felõlem egészen nyugodtan elkészítheti ezt az Apple is, de kell egy ilyen, ha egységes, mindenhol egyformán mûködõ, mégis igényes, modern webet akarunk, mert ez a W3-as rendszer egy kezelhetetlen szörnyeteg. Minden anarchiába kell egy kis diktatúra... ;-)
I.C.ram
Az oké, de akkor ne csodálkozz, ha kifagy. Szarul van az egész megírva.
GregSB
Nem tehetek róla, hogy az index + a hozzá tartozó aloldalak azt erõltetik. Nem önszántamból néztem, gondolhatod.

I.C.ram
indavideó.... most komolyan? ....
GregSB
Tök mindegy mi miatt küzd, egy csomó külföldi és hazai oldal miatta és az iPad + iPhone miatt kezdte el támogatni a HTML5-öt is a flash mellett (híroldalak, videomegosztók, stb...)

Egyébként ma az indavideo, tegnap meg egy külföldi blog alatt fosta össze magát a Flash.

Nekem nincs Win-es gepem, de szerencsere Flash-t is ignoralom, egyre tobb ember all at flash-free weboldalakra, igy nem kell a kokorszakot visszaengedni a gepre😊

(ugye en csak a fotosokat tudom felhozni peldanak, de naluk nagyon elterjedt volt a flash, most mar inkabb vadaszni kell, aki azt hasznal)

http://gaborszantai.co.uk/

Nekem a munkahelyi fejlesztõi gép álladó jelleggel lepusztul, de ott inkább valami hardveres bibi lesz a háttérben. 😊
I.C.ram
lassan 2 éve van fent a win7. Még egyszer sem fagyott ki. Win reinstall meg csak múlthéten volt, mert vettem új vinyót.
grizzly21
nem kuzd az senki ellen, csak a sajat penzeert. A sajat anyjat is eladna, igazi uzletember, nincs ezzel semmi gond.

A flash vs html5 vitainditasra inkabb nem is reagalnek, leragott csont...majd mondjuk 5-10 ev mulva amikor mar latjuk mit hozott a jovo visszakereshetjuk ezt a topikot a joslatok miatt, en kivancsi leszek 😊

Valami gond van ott a flash installacioddal, vagy a honlapokkal, amiket latogatsz, mert nekem nem szokott fagyni a flash se, meg semmi sem win-en.

I.C.ram
Nálad van a hiba. Persze könnyebb fikázni megint a flasht, fõleg ha még mellé odacsaphatunk jó pár Steve Jobs istenítést is 😛
GregSB

A drótós tót vinné el küretre az Adobet meg a Flasht úgy ahogy van. Utóbbi 2 napban 3x fosta magát össze a flash plugin a wines laptopomon. Win7, legújabb Chrome, legfrissebb Flash plugin.

Steve Jobs: imádlak, amiért önfejûen, makacsul, köcsög módon küzdesz ez ellen a foskazal ellen.

Zsoltika 007
Amúgy van olyan ssd aminek hardveres a trimje. Meg kimondottan mac-hez tervezett is.

i7 3930k/Asus Sabertooth X79/16Gb/R9 290/850 Evo/Win10x64/ Mb Pro 15", iPad 3rd gen X360

Zsoltika 007
Ó dehogynem 😄

i7 3930k/Asus Sabertooth X79/16Gb/R9 290/850 Evo/Win10x64/ Mb Pro 15", iPad 3rd gen X360

pyrohun
Ha tényleg nem kap TRIM-et a kb. 180k-ba kerülõ SSD-m, csak azért, mert nem az Apple-tõl rendeltem a SZARABBAT, DRÁGÁBBAN, akkor erõsen sz*pjon lovat az Apple. Mondjuk mindjárt egy egész ménest. -.-
De egyébként én nem tudom lehinni, hogy ezt meg mernék tenni.

LayerSlider, WeatherSlider, wpStickies - our famous plugins are available at CodeCanyon! More info @ http://kreaturamedia.com

Ha összekötöm az iMac-em HDMI kábellel egy tvvel, hogyan tudom az iMac monitorját kikapcsolni úgy, hogy a TV meg menjen? Nem tudtam rájönni..:/
Azt hiszem a "kategória" királya továbbra is a Pantless Knights maradt... 😊

LoDMaSt
Akkor nem is próbálkozok vele, köszi a segítséget! 😊

@ Hellomarci

Bercy
A macbook-okhoz és egyéb mac-ekhez gyárilag adott telepítõ lemezt legálisan csak az adott géphez használhatod, nem telepítheted fel másra, nem adhatod el stb...
Ezen felül ezekben a lemezekben van egy biztonsági ellenõrzés is ami a gép típusát vizsgálja, azaz egy macbook-hoz adott telepítõ lemezzel nem tudsz feltelepíteni egy iMac gépet.
LoDMaSt
Még egy kérdésem lenne a Snow Leo telepítés témakörben, az, hogy a macbookomhoz kaptam a szokásos szürke dvd-t, név szerint 'Mac osx install DVD'. Esetleg errõl is tudnám a rendszert telepíteni az ominózus Tiger-es macbookra? Vagy az már nem legális, és inkább vegyem meg a SL install DVD-t?

@ Hellomarci

Máté94
Nem hagyom, hogy megtörjetek. 😊
Zsoltika 007
Jah én is ezt mondogattam amíg meg nem lett a macbook pro 😄

Máté94
Minden konfig kérdése és szerencse a telepítéshez. 😄
Ability
Én is próbálkoztam vele, valamilyen probléma mindig volt. iMac lett a vége. 😊
Máté94
Lehet, bár nem hiszem. 😊
VRSDM
addig gondolok így, amíg nem lesz egy saját mekid 😉

u dont have to listen anybody else but me

Máté94
Akkor mai nappal én is csatlakoztam a Macintosh használókhoz, bár igaz, hogy Hackintosh-al, de minden mûködik, tehát teljes az élmény. 😊)
GregSB
Ha biztosra akarsz menni, akkor csinálj a Carbon Copy Clonerrel egy image filet a rendszeredrõl. Az mindent kiment, és ha valami elszaródik, akkor nyomsz egy clean installt, utána meg Migration Assistantal mindent vissza tudsz állítani az image fileból (összes programot, beállítást, stb).

LoDMaSt
Köszi!

@ Hellomarci

GregSB
Sima update. A telepítésnél pipáld ki, hogy telepíted a Rosetta-t is, ami a PowerPC-s progikat tudja futtatni.

LoDMaSt
Egy technikai kérdésem lenne, egy 10.4.11-es rendszert (asszem ez a Tiger utolsó frissítse) kéne Snow Leoparddá varázsolni. A gép már Inteles.
Ez ugye Win alatt körülményes lenne, de jelen esetben mûködhet egy olyan update, hogy minden adat megmarad? Progik is, de gondolom azt frissíteni kell, ami csak Tiger, és nem SL kompatibilis. Kérdésem, hogy csinált valaki ilyet, megvalósítható -e, hogy berakom a SL DVD-t, és felfrissül? Sorry, ha amatõr kérdések, de még nem csináltam ilyet.

@ Hellomarci

GregSB
Az már sokkal érdekesebb, hogy leszedtem a Golden Mastert, de nem találok benne SharedSupport mappát 😛

GregSB
Egen, mint ahogy azt az N+1 levelet is õ írta, amirõl végül kiderült hogy kamu és nem is úgy alakult.

"Info hiánya" alatt azt érted, hogy maga Steve Jobs írta meg mailben? 😊
GregSB
"ami a RÉGEBBI gépek mellé csapott telepítõn van"

GregSB
Gépekhez mindig adnak discet. MacBook Airekhez USB kulcsot, a nagyobb gépekhez meg DVD-ket, amin rajta van a telepítõ. 100%, hogy azúj gépekhez Lion telepítõt fognak adni a csomagolásban.

A kérdés itt az volt, hogy az mihez fog kezdeni az, akinek régebbi gépe van, és valamiért újra kell telepítenie (új winyó pl).

Info hiányában sokan azon aggódtak, hogy ezeknek fel kell rakni a gépükhöz kapott Snow Leot, felfrissíteni 10.6.8-ra (ami 10.6.3-ról, ami a gépek mellé csapott telepítõn van, mondjuk majdnem egy 2 gigás és 20-30 perces update), és utána még Liont is telepíteni. Na ez szopó lett volna.

De szerencsére a Golden Masterben ott figyel a telepítõ, "InstallESD.dmg" néven, amit a Disk Utilityvel akár DVD-re, akár egy USB kulcsra is ki tudsz írni.

Raadasul akik ezutan vesznek gepet, mar nem lesz SnowLeo-juk tehat mi tortenik, ha vmi para miatt discrol kellene bootolni?
Vagy a rendszert ujra telepiteni?

GregSB
Annak, aki clean Lion installt akar:

"- Purchase and download Lion from the Mac App Store on any Lion compatible Mac running Snow Leopard.
- Right click on “Mac OS X Lion” installer and choose the option to “Show Package Contents.”
- Inside the Contents folder that appears you will find a SharedSupport folder and inside the SharedSupport folder you will find the “InstallESD.dmg.” This is the Lion boot disc image we have all been waiting for.
- Copy “InstallESD.dmg” to another folder like the Desktop.
- Launch Disk Utility and click the burn button.
- Select the copied “InstallESD.dmg” as the image to burn, …"

Jelenleg így lehet feltenni a Golden Mastert clean installal. Szerintem a fogyasztókhoz kerülõ installerben lesz valami opció az image file kiírására, máskülönben minek rakták volna bele?

Köszönöm!
passatgt
Itt nézd, valamikor majd lehet itt kitölteni valamit.

Tudnátok-e segíteni? Ha 6. után vettem mac-et, akkor állítólag valahol tudok regisztrálni ahhoz, hogy a lion upgrade ingyenes legyen.
Igaz-e ez?
Zsoltika 007
És tényleg. Régebben még szinte semmit se lehetett errõl olvasni. A hírekben meg mindíg az apple-el közösen kifeljesztett technológiát írtak.

Zsoltika 007
Nem tudom én meg egy csomó helyen az ellenkezõjét olvastam.

Most akkor a wikipedia és az összes online hírmagazin hazudik? O_o

"Sources: 'Light Peak' technology not Apple idea"
Zsoltika 007
Jelen állás szerint nézzetek már szét mivel tudnak 10 gigabites átvitelt produkálni? Ja hogy a szerverek vagy munkaállomások. Mennyibe is kerül csak a bõvítõ kártya? Ehhez képest a Thunderbolt aprópénz...

Zsoltika 007
Igazából az apple-é 😄 Õk keresték meg vele az intelt hogy együtt futtassák fel. Cserébe az intel is ezt nyomatja és partnerek lettek a további fejlesztésben és terjesztésben is.

A többieknek:
Az usb3 optikai kábelet is használ tudtommal. Pusztán réz vezetéken nem nagyon láttam még egy idõben fel és le 10gigabites sebességet produkáló technológiát.. Ti úgy látom igen ha ezt ilyen lightosan le fikáztátok 😄D Gratula! <#lama>
Mikorra meg az usb3 felfut(1-2 év) addigra kijön az új verziója amit már most vadul tesztelnek a laborokban. (100gigabites full duplex átvitel).

Illetve a legnagyobb kérdés az, hogy lesz-e ebbõl is utángyártott kínai kábel és a csipek miatt fogja-e tudni az is a tökéletes, hibamentes mûködést, mint a mini displayport to dvi/hdmi/vga kábelek kínai "gagyi" alteregói, amik az eredetitõl lényegileg csak az árban térnek el, de abban nagyon.
Fixme, ha van már hivatalos adat, de Magyarországon az Apple boltokban amúgy szerintem 14-15ezer forint körüli áron lesz kapható a cucc.
Én azt mondom, hogy ez a jelenlegi forma széles körben nem fog tudni elterjedni és változtatni kell rajta. Hogy ez valami TB továbbfejlesztés lesz-e vagy más nevet kap azt nem tudom megítélni, részletkérdés, de szerintem jelenleg a chipépítés kábelbe nem járható út átlagfelhasználói szinten. Persze nem az a tény miatt, hogy csip van a kábelben, hanem az ár és a meghibásodási veszély miatt, ha ezeket megoldják, akkor simán maradhatnak a csipek.