Apple társalgó
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
Vagy teged erdekel a hirdetes?
http://gaborszantai.co.uk/
A sudo programot amúgy UNIXra írták, tippem szerint olyan 10 évvel a linux és 20 évvel az osx megjelenése elõtt, ezek már csak megörökölték.
A hasonló wines megoldás amúgy a runas parancs, bár az nem jogokat kap, hanem ténylegesen úgy futtat, mintha a másik user lenne bejelentkezve.
Gondolom Neked is egy csomó telepítõ kért jelszót. Olyankor egy sudo fut le a háttérben, csak jól elfedi a sok csicsa. 😊 Bár ebben az esetben nyilván a jelszótlan acc is kap sudot, itt gondolom egy oké gombra nyomás felel a "biztonságért", amolyan UAC módra. 😊
A UAC valamilyen szinten hasonló célból jött létre, bár az ugye nem foszt meg jogoktól, talán csak ha nagyon erõszakosra állítod, amúgy csupán figyelmeztet.
Amúgy az alapelv elõnyei nyilván teljesen magától értetõdõek, ugyanakkor hátránya is van, rugalmatlanság, kényelmetlenség és teljesen jogos, hogy egy átlagfelhasználó számára az elõnyei nem igazán jönnek ki, ezért ez az egész sudozás/UAColás felesleges nyûg. Pláne, hogy ténylegi biztonságot egyik se jelent, hisz sudozni, UACban leOKÉzni a figyelmeztetést viszont már bárki tud, csak meg kell gyõzni arról, hogy tegye meg, indítsa el a káros akármit... 😊
Amúgy nem értem a problémádat. Jó lenne ha leírnád mit akarsz feltenni. Mert minden normális cucchoz van telepítõ, vagy csak áthúzod az Applications-be. Életemben nem használtam terminált OSX alatt telepítéshez.
Pio: mi a különbség OSX és Linux között? Mindkettõnél ugyan arra való a sudo, mindkettõnél ugyan arra találták ki. És mibõl gondolod hogy OSX-nek ennyibõl áll a védelme?
Kicsit idegesítõ, hogy ami a szar ringyóz alatt 3 kattintás volt, az OSX alatt 3 óra guglizás, anyázás, fórumozás után SE megy.
Megoldás1: jelszavazod az accodat, de nyilván ezt el szeretnéd kerülni
Megoldás2: engedélyezed a rootot Users/Groups beállításoknál, belépsz vele és megszerkeszted a /etc/sudoers fájlt, beleírod, hogy:
júzerneved ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL
Ez után ha visszalépsz nem fog jelszót kérni.
Linuxokon ez mûködik, szerintem OSX-en is kéne neki, bár nem tudom.
Amúgy aki valamilyen sudo paranccsal készül elcseszni a gépét, annak tök mindegy, hogy kér-e jelszót vagy nem, ilyen szempontból tehát nem biztonságosabb a megoldás. Akkor mégis miért lett bevezetve? Nyilván azért, mert az Apple a sudo-zó károkozók ellen saját védelmi mechanizmusok fejlesztése helyett (amilyenek az ingyenes linux disztrokban is vannnak) a Te jelszavaddal védekezik! Ez szerintetek nem vérgagyi? :\
És igen, egy adminisztrátori jelszó kötelezõ az ilyen rendszerek alatt.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
a sudo valami takaritáshoz kell, beszmac wikijén ezek fenn vannak 😊
Napi OSX kérdés: nem tudom, mit csinál terminálban a sudo -s parancs, de szükség lenne rá, és valami jelszót kér. A felhasználói fiókomnak nincs jelszava, de ha nem adok meg jelszót akkor "sorry, try again" üzenetet kapok... Most akkor mivan?
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
bwm vs audi
de nézd meg a képeket, ugyanaz a felépítés, egyforma az akksik elrendezése, a ventillátor ugyanott van, a hûtés ugyanúgy van megoldva, a hangszórók ugyanott vannak, az ssd-memória ugyanott van, amiben különbözük, hogy asusnál bal oldalon van a gpu, air-ben meg jobb oldalon...
(esetleg a ventilátor forgásirányán, a hõvezetõ elemek színén)

A töltõs-merülõs probléma viszont szerintem nem Apple/iPhone specifikus jelenség, nekem a Galaxy S is ezt csinálja.
Este felrakod töltõre, valamikor hajnal 1-2 körül eléri a 100%-ot, aztán kelésig leeshez 96%-ra. Mondjuk ez sok, nekem egy éjszaka alatt a telefon max 1-2%ot szokott merülni (airplane módban van hogy semmit), valami mehet a háttérben ami jobban eszi az akksidat.
A szanaszét azt akarta jelenti, hogy a képek az iPhoto-ban vannak, a zenék az iTunes-ban, a hangeffektek, videófájlok, Illustrator és a Photoshop fájlok pedig ki tudja hol... Lehet, hogy én vagyok vaskalapos Windows-user, de én szeretem, ha minden, ami épp kell, egy helyen elérhetõ. Az, hogy 2 helyen megvan egy fotó, nem különösebben zavar, azért van a terás vinyó 😊
Másodikra pedig applications/utilities/activity monitor.
- Olyat lehet-e, hogy a bal felsõ sarokban levõ bezárás gomb ténylegesen bezárja az alkalmazást
- És ami Windowsban a Task Manager (futó alkalmazások, foglalt/szabad memória, ilyesmi) olyat itt hol találok?
(Jó lenne valami részletes, átfogó lista/táblázat a két rendszer különbségeirõl. Pl bezárás: Windows ALT+F4, OSX: ALT+Q és így tovább. Egy ilyet találtam de ez inkább általánosságokat ír)