848
Ide rakhattok be a kutyáitokról képet, illetve a másét dicsérni stb.
-
#328 Megaztán, hogy túlélte a mérgezését, elég betegecske és szomorú lett, ki venné el tőle utolsó szórakozását és nemzeti kincsét, a tökeit... :D -
#327 Ja így más a helyzet :) -
#326 Ugyan. Már nem szökik, főleg, hogy van saját csaja idehaza. :D -
#325 pedig szerintem jó a tanács! fejlettebb országokban bevett szokás, meg is látszik az eredménye, magyarországi menhelyekről visznek ki azokba az országokba kutyákat :S -
#324 Áh, nekem mondták, hogy ivartalanítsam a kankutyámat (mer elszökdösött és nyilván jól meg is rakta mindig a környék szukáit) és akkor nyugodtabb lesz. Ja, de nem vitt rá a lélek, én sem örülnék neki. Viszont a lányt muszáj volt ivartalanítani. -
#323 Miénk is kajak ugyanilyen :) Csak az a játékkal meg a kezemmel állandoan szaporodni akar:DD( néha a seprűvel is xD ) -
#322 deari :) -
#321 Itt egy igazi vérengző kutya: :D
És ha már itt járok akkor beteszem ezt is:
(TopDog kutyaiskola - Ajka) -
#320 Mi ez a marha nagy baromság ,hogy néhányan azt hiszik ,hogy ha a kutyának nyers húst adsz akkor onnantól automatikusan megtámad minden élőlényt a macskától kezdve az emberig mert "megérzi a vér ízét" és hörrrrr azonnal gyilkológéppé válik.
Az én kutyám eszik nyers húst de ettől függetlenül összebújva alszanak a cicával és semmi agresszivitást nem tanúsít más élőlények irányába holott az egyik ismerősöm kutyája csakis főtt húst kap mégis mindent széttép az embereken kívül ami mozog.
Egyáltalán nem értem mire alapozzák ezt. Tudtommal az állatok az ösztönöeiken kívül onnan tudják mit kell enniük ,hogy a szüleik megmutatják nekik a prédát. Az oroszlánok is odavonszolják a még élő gazellát a kölykökhöz ,hogy játszanak vele meg jöjjenek rá ,hogy ehető így a gazella képét az élelemmel párosítják aztán azt is megtanulják ,hogy vadásszanak rá.
De ha egy kutya kap egy mozdulatlan nyers marhahússzeletet nem fogja összekötni teszem azt egy macskával (legkevésbé egy emberrel) aminek sem a kinézete sem a szaga sem a viselkedése nem olyan mint a nyers húsnak.
Persze vannak kutyák akik széttépik a macskát és talán meg is eszik de azok valószínűleg nem éltek együtt kölyökkoruk óta cicával és nem azért kapták el mert a gazdi nyers húst adott nekik. -
#319 " ezért automatikusan lerendezik maguk között a rangsort (MINDIG)" --- egyszer találkoztam egy félszemű nagytestű kankutyával (tipikusan olyan gazdája volt, aki nem uralta mentálisan a kutyát). Kérdeztem a gazdáját, hogy mi történt a kutyájával. Elmesélte, hogy eléggé domináns a kani, és szereti megmutatni a többieknek, hogy ki a főnök. Aztán egyszer nekiugrott egy kisebb testű kutyának. De annak meg a gazdája ezt nem nézte jó szemmel, és a nagy szemű karabinerrel szerelt láncos pórázzal először leverte a kutyát a sajátjáról, miközben nagytestű hősünk a harcias gazda kisebb testű kutyáját marcangolta. Aztán még csak úgy nevelő hatással kiverte az egyik szemét is.
Tipikusan akkor van ilyen, ha valaki nem okosan választ kutyát. Nagyot akar, mert az jó erős! Aztán nem hallgat rá, nem tudja behívni, és ez a vége. -
#318 A kutyák eredetileg falkában éltek, ezért automatikusan lerendezik maguk között a rangsort (MINDIG). EZ részükről nem tartozik a gazdáikra. :D Ha tisztázták ki hol áll a hatalmi létrán, akkor már nem problémáznak. DE mindig igyekeznek biztosítani a pozíciójukat, afféle megelőző csapásokkal. Magyarán minden látható jel nélkül megmarják a náluk gyengébbeket, megfélemlítik, megkergetik őket. Mivel mindig az erősebb eszik/iszik először és ő kapja a legjobb helyeket, így nyilvánvaló, hogy természetes körülmények között még erősebb lesz és így nagyobb esélye van megőrizni a pozícióját.
A kutyák már csak ilyenek. "Irígy mint a kutya." "Evésben nincs barátság." -
#317 Kisgyereket nagykutyával egyedül hagyni bárhol, az felelőtlenség. A gyerek ha felbukik, vagy bármi baja van és elkezd sivalkodni, a kutya simán zsákmányállatnak nézi és szétszedi. Rengeteg ilyen jellegű baleset volt, a kutya néha még a kiságyból is kirámolja a sivító csöppséget, pedig amúgy nem bántja. Persze kutyája válogatja.
Érdemes persze gyerek mellé labradort, vagy retrievert stb.-stb. rakni, ami nagyon békés és gyerekbarát, de még az sem 100%.
Az én Worf-om pl. anno puszta szeretetből/játékból nekiugrott a kanapén álló keresztlányomnak és az megijedvén beesett mögé. Súlyosan is megsérülhetett volna, így is rohanni kellett vele az ügyeletre. A kutya nem akarta bántani és jobban megijedt, mint a gyerek, de egy 15-20 kilós gyereknek semmi esélye egy 20-30 kilós csupa izom "kölyökkutyával" szemben. A kutyák méretükhöz képet baromi erőek, nehezen sérülnek és vadak. Észben kell tartani, hogy vadállatok, mivel sosem a kutya a hibás, hanem akik nem figyelnek rá.
Jelzem keresztlányom mellett is labrador szuka volt és mikor szegény meghalt pár évre rá kapott egy másikat, de az is már megnevelt, gyerekszerető és nem fiatal kutya volt! -
#316 Hát mi hordjuk kutyaiskolába a beagle-nket(lejjeb kép) és a "tanár" kutyája elég fegyelmezett , az is németjuhász. Ha a gazdája otthaggya ott marad ameddig parancsot nem kap de az nemlényeg.. Vittem mellette a kutyust azmeg elkapta a nyakát és ide-oda dobálta a nyakánál fogva , szerencsére nem vérzett ki neki a nyaka mert a nyakörv felfogta.. Szóval nem olyan békések azért mert több németjuhász is megtámadta már ott egymást. A kajájukat azt nemtudom mennyire védik :D -
#315 Ez leginkább azért veszélyes mert egy felnőt lehet nem piszkálja a kutyát ha éppen eszik de gyerek már sokkal inkább. És most mondhatod azt ,hogy tanítsuk meg a gyereket ne piszkálja a kutyát kajálás közben de ettől függetlenül bármi megtörténhet. Lehet kint játszanak a kertben a kutya talál valami ehetőt kisgyerek lehet nem is veszi észre közelébe megy vagy meg akarja simogatni a kutya pedig megharapja. -
#314 igenis agresszió,ha vicsorog és áll a hátán a szőr,még a saját gazdájára is...
"(Aki néha nézi az Anilmal Planeten az állatmentőket tudja,hogy van egy örökbeadási teszt... na ezen a teszten Silver sajnos nem menne át,igaz még senki nem kapott oda,de egy kifejlett németjuhász közelébe nem szívesen megy az ember,ha vicsorog és morog,jelezve,hogy vigyáz az ételre!)"
Amúgy róla beszélgetünk éppen:
halkan jegyzem meg,hogy ne sértsd meg azzal a kutyatársadalmat,hogy emberekhez hasonlítod őket... -
Misty19 #313 Sztem az nem agresszió hogy védi a kajáját. Az én németjuhászom békés állat....de nálunk is morog ha basztatom evés közben.
sztem te sem szereted ha valaki a hajadat simogatja miközben te jóizűen eszed az ebédedet.
-
#312 igen én is remélem,hogy más körültekintőbb lesz ... ezért is írtam le a tapasztalatokat ... -
#311 sajnálom,de legalább többet biztos nem fogtok olyan helyről kutyát venni. és mivel sokan ráfeküdtek erre a témára, remélem hogy más is körültekintőbb lesz vásárláskor. -
#310 Sajnos nekem is van rossz tapasztalatom németjuhász tenyészettel kapcsolatban...
Nővéremnek van egy csodaszép németjuhásza,aki már lassan 7 éves és már kis korában is látszott,hogy a tenyészet,csak a pénz miatt van,nem pedig a fajta iránti szeretetből és hasonló jó és szép dolgokért...
Sajnos Silver mikor a nővéremhez került már belerögzült,hogy a kaját nagyon védenie kell és a mai napig agresszív,ha evés közben zavarják...
Aki néha nézi az Anilmal Planeten az állatmentőket tudja,hogy van egy örökbeadási teszt... na ezen a teszten Silver sajnos nem menne át,igaz még senki nem kapott oda,de egy kifejlett németjuhász közelébe nem szívesen megy az ember,ha vicsorog és morog,jelezve,hogy vigyáz az ételre!)
Azonban 2éve egyértelművé vált,hogy tényleg egy pocsék tenyészetből való az állat... kiderült,hogy diszpláziás ... 5 évesen... a dokink közölte,hogy ez öröklött betegség... ergo a szülő/szülők is diszpláziásak voltak mégis tovább vitték a vérvonalat...
Kb. ennyit a tenyészetes tapasztalataimból -
#309 Labrador tulajdonos jelentkezik!!
És én lakásban tartom a blökit :) ... nem hiszek ebben,hogy nagy a mozgás igénye,úgyhogy ne tartsd lakásban,sőt én ez ellen mindig felemelem a hangom!
Naponta 3x 1órányi séta és tömör rohangálás!Szerintem ha kertes házban tartasz egy kutyát,azt nem mozgatod meg ennyire... Elvan a kutya a kertben,de nem hiszem,hogy egymagában eljátszadozna és rohangálni. Philip kutyám a nyaralónk kertjében is leginkább fetreng a fűben vagy a szomszéd macskákat figyeli a kerítésen át... majd szól,hogy neki sürgős rohangálhatnékja van és akkor elviszem futni.. Nálunk ez a labradorrendszer!
Labrador - imádni való, örökmozgó jószág ... nagyon gyerekszerető,még ha az csak a szomszéd akkor is. Nálunk házőrzésre tökéletesen alkalmatlan,de a szomszéd kutya úgyis vigyáz az egész emeletre :)
Nagyon tud szeretni és nagyon szereti,ha nagyon szeretik. -
Misty19 #308 mondjuk arról nem beszéltünk hogy külsőleg tökéletesek a szülők vagy belsőleg (egészsgügyileg is).
Mert általában ugye a minősítéseket a szépségért, a külső vonásokért kapja a kutya.....de ugye a tenyésztett kutyák is lehetnek betegesek....amit a gyönyörűséges gyerekük is örököl! -
Misty19 #307 az igénytelenül tenyésztett kutya az nem jelenti azt hogy korcs:) Az igénytelenül tenyésztett kutya az az ahol nem figyelnek arra a "tenyésztők", hogy esetlegesen beteg kutyákat pároztatnak össze (pl nem figyelnek arra oda hogy diszpláziás a kutyája, vagy epilepsziás....amit ugye a kölyök is nagy valószínűséggel örökölni fog).
A korcs az más dolog....ők valahogy létrejönnek (nyilván az ő esetükben nincs szó tenyésztésről):)
Amugy a korcs kutyák a legtöbb esetben sokkal strapabíróbbak mint a fajtatiszta "okosan tenyésztett" kutya...mivel rengeteg különböző véna egyesül a korcsokban.
Nekem pl a keverék kutyám akit menhelyről hoztunk elég strapabíró...konkrétan a menhelyről elhoztuk és kiderült hogy parvós....szerencsére túlélte pedig nem sokat adtak neki.Van egy németjuhászom, ő mezei anyéától apától származik.....mégis tök egészséges, és nagyon gyönyörű....9 éves és sohasem volt beteg (szerencsére).
A bassetom viszont negatív dolgokat is örökölt...pl ő szüleit nem szabadott volna összeengedni (csak hát a "tenyésztő" leszarta hogy esetleg beteg kiskutyák lesznek, tudja hogy drága kutyák...őt a pénz érdekli....nah ez a durva!
-
#306 azt hiszem paraszti nyelven a korcsokról van szó! ezzel a betegséggel nem értek egyet nekem van egy kutyám aki keverék illetve volt egy 14 éves kutyánk is az is keverék volt! igazából komolyabb betegségről nem tudok beszámolni!
rendesen van tartva, a téli hideg időszakokban bent van a lakásban egy külön elkerített részen! addig 1-etlen 1 betegsége volt a msotani kutyánknak mégpedig bolha alergia! de ez álatorvos szerint népbetegség a kutyáknál mint az embereknél az infulenza! 1 fertőzőtt bolha és már kirágja magát! azóta odafigyelünk és havonta 1x lekezeljük a amcskákat kutyát ileltve a fekhejeiket sőt mivel a amcska bejár a szobába ezért a szőnyeget is! Havi 1x befújjuk a szőnyeget majd vizes porszívóval kitakarítunk így már jó ideje nincs probléma sem a kutyával sem a macskával!
kis odafigyelés kel csak hogy megőrizzük az emberek és az állatok egéségét is! -
#305 szerintem rosszul tudod. két "tökéletes" kutya utódai nem lesznek betegek, azért tettem a tökéletest idézőjelbe mert tökéletes ugye nincs. A túltenyéstésre pedig nem tudok definíciót,de valami ilyesmi:
Törzskönyves, vagy törzskönyv nélküli, orvosi szűréseken nem átesett kutyák tenyésztéséből, és utódaik igénytelen továbbtenyésztéséből, jönnek hibás utódok. Ha többen foglalkoznak ilyen igénytelen módon egy fajta tenyésztésével elő fognak jönni a betegségek, diszplázia, epilepszia, és sok sok más betegség. Mivel a népszerű fajtákkal többen foglalkoznak, a több emberből több lesz aki igénytelenül foglalkozik és így bekövetkezik az emlegetett túltenyésztés.
Pl igaz ez német juhászokra, DE! ez persze nem jelenti azt, hogy minden német juhász igénytelen! csak azoktól a tenyésztőktől származók akik nem figyelnek oda eléggé és csak a pénzért csinálják, a kutyát le sem sz*rják. Remélem érthető voltam talán kicsit túlmagyaráztam de remélem nem írtam semmi félreérthetőt.
Ja és ha valaki akar spórolni a kutya ügyében inkább ne vegyen kiskutyát az igénytelen tenyésztőktől, van menhely sajnos sok fajtatiszta kutyával. Asszem itt van az aláírásomban az oldalam szétnézhettek találhattok pár kutyát akik menhelyen vannak és bármikor elvihetőek. -
Misty19 #304 Nekem amugy bassetom van (korábban tettem fel róla képet), és rá is azt mondták, hogy "szarrátenyésztett", pedig abszolut "mezei" anyja és apja van..... -
Misty19 #303 A túltenyésztett dolog lényegében abból áll, hogy nagyon tökéletes kutyát szeretnének, apát anyát a világ másik végéről szedegetik elő...és lényegében attol, hogy tökéletes kutyát szeretnének, kialakul egy "szarrátenyészett" kutya.
A betegségekre azonban oda kell figyelni mindenképpen, nem javasolt alyan kutya tenyésztése amely valamilyen örökletes betegséggel rendelkezik, pl leggyakoribb betegség amivel aztán tenyésztenek kutyát azok a diszpláziás betegségek.....és az ilyen betegségű kutyák továbbtenyésztésével akár a "leszármazottakat" nyomorékká is tehetik... -
#302 Köszi.
Bocs ha megsértettelek lehet félreérthető voltam de nem rád célóztam hanem azokra akik annak ellenére ,hogy gőzük sincs a kutyákról úgy csinálnak mintha profi szakértők lennének. -
#301 Csak nyugi, nem kell bunkózni a dobálózás szóval. Beltenyészetről van szó. A népszerű fajtáknál ez szinte elkerülhetetlen, s az örökletes betegségek előfordulásainak száma jelentősen megnő a többi fajtához képest. Csípő-, és más ízületi problémák, allergia (bár ez szerintem hasonlóképp a légszennyezettség számlájára írható, mint az embereknél), epilepsziára való hajlam, etc. -
#300 köszi a válaszokat:) -
#299 labradornak és társainak nagy a mozgásigénye, szerintem nem szerencsés bent tartani. lehet, hogy ő se élvezné túlságosan -
#298 Hát lehet 1-2 dolgot szétfog majd pakolni..:DDDD -
#297 Van köztetek olyan, aki lakásban tartja? Mennyire tartható lakásban? -
#296 Szerintem a Labrador, nagyon arika:). -
#295 Igazából nem is tudom pontosan mit is takar a túltenyésztett fogalom és állítom sokan akik ezzel dobálóznak szintén így vannak ezzel. Szóval mit is jelent pontosan? -
#294 Pedig számos olyan fajta van, jellemzően a kevésbé népszerűek. Az általam felsoroltak viszont mind slágerfajták. Azoknál szinte elkerülhetetlenek az örökletes betegségek. -
#293 Szerintem nagyon jó természetű.
Nekem Colliejaim vannak,de ez a 2 fajta a számomra az igazán megbízható kutya.Gyerek mellé tiltanám is e 2 fajtán kívül a többit (esetleg még vizsla jöhetb szóba). -
#292 Vagy bármelyik fajtatiszta kutya. Legalábbis én még nem hallottam olyan fajtáról akit ne bélyegezetek volna meg ezzel a "túltenyésztett" jelzővel. -
#291 Úgy tudom, hogy "kicsit" túltenyésztett fajta, mint a másik retriever, a golden vagy a spániel, vagy a beagle. -
#290 Örökmozgó, játékos, szereti a gyerekeket:). Nekem is labim van, imádomm:D:D. -
#289 Valaki tudna pár szót tapasztalatból mondani a Labradorokról? Húgom szeretne egyet, és anyám fontolóra vette. Pesten, lakóházban tartanánk (nem panel).