13596
H001.jpg
  • remark #2849
    A vallások a valóságra épülnek. A valósággal kapcsolatos megtapasztalások gyűjteménye. Az más téma, de ezt (mások számára) érthetően ki is fejeztem, hogy korrupció létezik a vallások esetében is. Mert milyen jó az, hogy ha te írod egy vallás szent könyveit, és onnan kezdve azt állítasz be valósággal kapcsolatos megtapasztalásnak, amit akarsz (ami számodra hasznos). És nálad is: a materialista hited azt állít a konkurens hitrendszerekről, amit akar. Lesz abban igaz is, meg hamis is.
  • Molnibalage
    És ezt abból szűröd le, hogy az iráni elnököt balfasznak neveztem, mert összevissza nyilatkozik egetverő baromságokat az utóbbi években?
  • Molnibalage
    Na, ezen már tényleg röhögönm kell. Isten központú világ mire is épül? Vallási hiedelmekre és egyéb finom dolgokra. Semmi bajom a vallásokkal amíg nem ezek alapján akar valaki kormányzni.

A szigorú és logikusan gondolkodó ateisták számára a vallás = kamu, a kapitalizmus meg elég kézzelfogható...
  • Hypo #2846
  • Strahd_
    Nem szegyen az tanulni sosem szegyen :) ne add fel van esti iskola is ha kicsit keszulsz menni fog ;)
  • Strahd_
    Mondjuk tenyleg szemetseg hogy csak magyar dolgozok kerultek utcara. Az a parmillio masik ember is tuti magyar aki a vilag mas reszein kerult az utcara es lett munkanelkuli. Pl az az angol aki dolgozna de helyette egy eloskodo magyar csiga ult be a helyere es dolgozik amig o ehezik...

Tudod ilyen a vilag, ha nincs szukseg a munkadra akkor elbocsajtanak. Most mar nincs szocializmus hogy 100% legyen a foglalkoztatottsag. Erdekes modon akiket en ismerek tanultak es rendesen dolgoztak sehol sem valltak meg vagy ha igen akkor tudott talalni maganak munkat.

Egyetertek hogy ami most Magyarorszagon van szornyu jovohoz vezet. Ennyi sok sotet embert :) de majd tapsolnak szepen a diktaturahoz ami most kezd kialakulni fogjak meg az emberek visszasirni Gyurcsanyekat :) es nem csak a baloldaliak.
  • csige791
    de ahogy olvastad, csak a 7.ik...
  • Strahd_
    de legalabb mar tudjuk mikor tortent kb a lelki serules :)
  • Hypo #2841
    na de legalabb az altalanos megvolt:))))))))
  • csige791
    Te tudod , hogy mit beszélsz?

Vannak ugye a különböző rasszizmusok, lehet utálni a cigányokat , négereket, ferdeszemüeket, keresztényeket, balkezeseket, mégis csak a zsidókra alakult ki külön fogalom a többi egyszerűen rasszizmus vagy idegengyűlöletnek nevezik. Vajon miért van az, hogy ezeket az embereket a történelem során mindig rühellték?

A mária teriziáshoz meg még annyit, hogy ha nem az történne jelenleg magyarországon(is) ami abban megvan fogalmazva, akkor aztmondanám ok, lehet hogy hülyeség, de bazdmeg a szemetek láttára megy a biznisz magyar dolgozók kerülnek utcára , és azt mondd neeeem ez nem úgyvan.

Ez az irdatlan nagy hülyeség ne lenne, vakok vagytok vagy hülyék?
  • csige791
    :) ilyen magasröptű poénokat utoljára általános 7. ben eregettünk, de jó egy kis nosztalgia.
  • csige791
    Na mi van, vége a duzzogásnak?

"„A kapzsi liberális piacgazdaság és a transznacionális vállalatok milliónyi férfinak, nőnek és gyermeknek okoztak szenvedést a világ számos országában"
    - Igaz. Ráadásul úgy, hogy ezeknek a szenvedéseknek az árán élünk mi viszonylagos jólétben, de közben romboljuk mind a földet, mind a társadalmunkat, és tőlünk távol élő embereket tarunk rabszolgasorban.

Az istenközpontú gondolkodás pedig például arról szól, hogy ne legyél kapzsi, ne baszd át tudatlan embertársadat hanem inkább segítsd ha lehetőséged van rá. Jelenleg ha lehetőséged van rá akkor átbaszod, nem azt nézed hol tudod segíteni, hanem hogy hol tudod átbaszni.
    Tudom, hogy a te totálisan elferdült értékrendednek (nem tehetsz róla) ezek a mondatok túlságosan érthetetlenek, de mentségedre legyen szólva, hogy ez a világ tett ilyenné, és csak próbálsz alkalmazkodni az élőhelyedhez. Kicsit visszavennél az arcodból talán tisztelnének is az emberek, de így csak lenéznek, hogy mennyire szegény a gondolkodásod.
  • Strahd_
    Nem nem :) lehet ossze akart jonni egy zsido lannyal, de amikor arra kerult a sor csiguci csigucija tul kicsi volt es a lany kinevette :) lehet ez a gyokere a zsido gyuloletenek.
  • Hypo #2836
    "Az, hogy az antiszemita fogalom kialakult az nyilván nem véletlen." - LOL:))) akkor ezek szerint hogy pl a magyarok lopnak csalnak, vagy hogy zsigerbol irredentak az se veletlen???
    istenkem
  • csige791
    Az, hogy az antiszemita fogalom kialakult az nyilván nem véletlen. A Mária teréziás idézet csak egy része annak ami miatt engem jobban érdekel az Izraeli konfliktusok mint mondjuk a grúz vagy a koreai, a másik felét is belinkeltem videó formájában.

Mikor jutunk el arra a szintre, hogy nem kiragadott sokszor lényegtelen dolgokon lovagolunk a konkrét kérdések vagy feltevések helyett?

Nagyon egyszerű volt a képlet. Leírtam, hogy miért adok igazat a palesztinoknak a zsidókkal szemben, erre jöttek az ilyen olyan nyakatekert érvek, de a konkrét kérdéseimre nem igen jött válasz mert az túl kellemetlen lett volna a zsidó oldalnak, majd mikor úgy kérdeztem, hogy nem nagyon lehetett mellé beszélni akkor ez a válasz jött:
    Miért érdekel engem a zsidók dolga, vagy valami hasonló. Én pedig erre linkeltem be a videót és az idézeteket, erre kiválasztottál a kettőből egyet és belekötsz. Jelzem, hogy a videó is elég lett volna arra, hogy elkezdjen érdekelni a zsidó téma a többi csak adalék volt, mint például ez is:
    Szájmon:
    "A mai világban már nincs szükség katonákra és hadseregre a gyarmatosításhoz"
    Ezek miatt érdekel jobban a zsidó téma a grúznál.
    (mielőtt hülyeségeket írna valaki, nem, nem érdekel, hogy már régen mondta ezt az aki mondta, én nem birka fajta vagyok aki mindent elfelejt 4 év alatt.)
  • BEAST #2834
    :)
  • remark #2833
    Leírhatom egyszerűbben is: abban is van igazság, amit az elnök mond, meg abban is, amit Molnibalage. De tévedések is vannak mindkét oldalon.

Vajon az igazság, ami itt is meg van, meg ott is meg van, az ugyanaz a dolog másként megfogalmazva? Vajon a tévedésnek, avagy korrupciónak ugyanazok az okai?

Nem járnánk jobban, ha egymás helyett a korrupciót tartanánk problémának?

-Nem gondolom, hogy utópisztikus nézeteket igazolna amit az elnök mondott.
    -Nem gondolom, hogy egyáltalán szó lenne utópisztikus nézetekről. (Követhetetlen megfogalmazásról esetleg.)
    -Nem írtam kitárulkozásról. Mindenki abból dolgozik, amit a másik elmond. És abból jön rá magától szép lassan, hogy tulajdonképpen egyrõl beszélnek, csak a nyelvezet más, és a megfogalmazás más. (Lásd még: Babilon.)
  • BEAST #2832
    Attól tartok amiről az "elnök bácsi" beszél és amiről te az két teljesen különböző dolog, te mégis úgy adtad elő, mintha a te utópisztikus nézeteidet igazolná a beszéd. Viszont látom nagyon megy neked ez a megfoghatatlan dolgokból álmokat szövök téma. Álmodozni jó dolog, én is szoktam, valószínűleg valamilyen szinten mindenki, de valóságos problémákra valóságos megoldásokat kell találnia az embereknek. Mert ahogy leírtad, ebben a formában nem hiszem, hogy működne.

Már a legkisebb szinten sem működik amiről te beszélsz. Ha két ember vitatkozik elég ritka, hogy hirtelen mindkét fél kitárulkozna. Majd boldogan élnének amíg... Pedig legtöbbször még különböző kultúrákról vagy hitről sem beszélhetünk. Itt meg emberekről, népekről, sőt te már az egész világról beszélsz. Valamiért kétlem, hogy a közeljövőben ilyen drasztikusan megváltozna az emberiség.
  • Solt
    Inkább az az elképesztő, hogy mennyire egysíkúan látod a világot!
  • remark #2830
    "Szép dolog, hogy van saját véleményed a témáról, de nem kellene már mindenben azt látni."

Mit látok mindenben?

"A probléma nálam ott kezdődik, hogy nem látom az "istenközpontú gondolkodás" és az "igazságos és ésszerű kormányzás" közötti kapcsolatot."

Mert más az Isten definíciónk. Az (itt) elterjedt szemlélet szerint a valóságtól való eltávolodás Istennel kezdődik. Más (máshol elterjedt) szemlélet szerint pedig azzal végződik. A két félnek már csak meg kellene értenie egymást, hogy miről beszélnek?

Nem lehet hogy van közös metszet? És ha van, akkor ez azt jelenti, hogy van közös metszete annak, amit Molnibalage igaznak talál, meg amit Ahmadinezsád igaznak talál, igaz?

Amint megvan a közös metszet, láthatóvá válik, hogy mi okozza a vallások korrupcióját és mi okozza a racionalista, materialista, kapitalista világ korrupcióját.

Mi van, ha kiderül, hogy a korrupció (ami az angolban kifejezi a valóságtól való eltávolodást is) ugyanazon okokra vezethető vissza, és a két félnek nem egymásban kellene az ellenséget látnia, hanem a korrupció valódi okaival kellene foglalkozni?
  • BEAST #2829
    Szép dolog, hogy van saját véleményed a témáról, de nem kellene már mindenben azt látni. Már az is elég vicces, hogy szerinted az a megoldás, hogy "Isten" helyett gondoljunk "valóságra" és ezzel fény derül mindenre.
    A vallás fontosságára hívta fel a figyelmet. A probléma nálam ott kezdődik, hogy nem látom az "istenközpontú gondolkodás" és az "igazságos és ésszerű kormányzás" közötti kapcsolatot. Bár az ellentétet is vehetjük kapcsolatnak.
  • remark #2828
    "Ahminak megint elgurult a gyógyszere? Melyik istenhez központú?"

Istenhez központú?

Ha érteni akarod, hogy mit mond az elnök bácsi, akkor Isten helyett gondolj a valóságra. Valóság központú világot kell teremteni, a kapitalizmus által teremtett illúzió világ helyett. Tudod: kamu világ, a kamu félelmekkel, kamu álmokkal, kamu törvényszerűségekkel, és persze kamu pénzzel.
  • remark #2827
    Csak azért, mert van repülő, még a kapitalizmus okozhat problémákat. Tudom, szerinted ilyen nincs, és ez egyáltalán nem logikus amit mondok. Szerinted a cukros bácsi jó arc, mert cukrot osztogat. Ja, egyébként meg kenyeret és cirkuszt a népnek, a többi úgysem érdekli... (A többit fel se fogja.)
  • remark #2826
    Te mindig terelsz. Kijelentesz dolgokat, az ember belekérdez, és akkor terelsz. Nem az a kérdés, hogy mi magyarok mit profitálunk ebből meg abból, hanem hogy te miért mondod, hogy itt uszítanak emberek és miért mondod, hogy inkább Irántól kellene tartani, mint az USA-tól.

Egyébként meg kb. azt írod, mint Solt...
  • Hypo #2825
  • Hypo #2824
    Na akkor mar kozeledunk:))
    Persze lehet beszelni ezekrol, de hogy ebbol mi magyarok mit profitalhatunk??? azt nem tudom szerintem jobb kimaradni ezekbol. Tul kicsik es jelentektelenek vagyunk, bar folyton valami nagyhatalom segget nyaltuk egesz tortenelmunk folyaman, de valahogy mindig rosszkor rosszat valasztottunk.....
  • Molnibalage
    Ahminak megint elgurult a gyógyszere? Melyik istenhez központú? Van pár vallás... Vagy ő 100% muzulmán világot képzel el?

Volt legalább egy egyház, ami évszázadokig üldözte a tudományt. A kapitalizmusnak köszönheti ez a balfék, hogy egyáltalán van repülő amivel elmehetett oda ahova és baromásgait mondhatja vagy felrakthatja a Netre...

Vicc ez az emberl Elképesztő, hoy ekkora balfaszok és sleppjük országokat vezethetnek.
  • remark #2822
    Nem konkrétan USA, nem konkrétan Izrael, hanem azon nyugati központú érdekcsoportok, melyek a világ folyamatait alapvetően meghatározzák.

Irán egy paraszt a sakktáblán, attól teljesen függetlenül az, hogy tetszene-e nekem ha olyan kultúrában kellene élnem. Nem, nem tetszene, ahogy az sem tetszik, ami itt megy, a fejlett, felvilágosult, demokratikus nyugaton.

A lényeg a lényeg marad: hagyjuk már ezt az összehasonlítást, hogy bezzeg a másik is! Itt olyan dolgokról van szó, amit a másik nem tesz meg, mert nem tehet meg. Az okok a fontosak, nem a kis stiklik, amikben nyilvánvalóan az USA is meg Irán is benne van.
  • remark #2821
    Pénz keletkezésének módjával tisztában vagy-e?
  • Hypo #2820
    ::))))) kersz ugyan ilyen linkeket az arabokra?? vagy esetleg ha berakom az ujfasiszta megmozdulasokat itthon abbol azt szurod majd le hogy MO fasiszta?? na ne rohogtess.
  • Hypo #2819
    De te vagy az USara ugarsz vagy Izraelre, persze szived joga csak azert kicsit fura. Nem hiszem hogy nem latod hogy azert itt sokal tobbrol van szo, es a szeretett iranod se az a kisovodas.

Tudod amig katonak olik egymast azt meg csak csak, de amikor katonai akciora az a valasz hogy egy zsufolt etterembe allah neveben felrobbantom magam mert majd 70 szuzzel jatszhatok a mennyben...hat nem tudom
  • harcu
    Azért az is érdekes, hogy csak a jobbik / Balabbik nevezetű ultraradikális kommunista párt és a hozzá kapcsolódó oldalak, összesen 27 oldalon hozták ezt a Mária Terézia szöveget. Valamit nagyon tudnak, mert forrás persze sehol sincs hozzá. Persze, hogy valamelyik hülyegyerek bedobta a köztudatba, a csürhementalitás miatt meg azonnal át is veszi minden agymosott ember.
    Egyébként miért mindig a zsidók a bűnösök? Kit is bántottak ők? Például csigucit, hogy annyira rájuk van kattanva? Molesztálták kiskorában? Vagy netán brutális kegyetlenséggel halálra gázolták a kedvenc plüssmackóját? Miért nem a balkezesek a bűnösök? Simán lehetne találni közülük is többezer szemét mocskos embert, akiket a történelem folyamán kivégeztek.Ráadásul könnyebb is őket kiszúrni az utcán. Csak egy kis ideológia kell mögé - mondjuk a Rotschildek legendás balkezes család - és már lehet is utálni.
    Hogy a zsidók értenek az üzlethez? Tessék utánuk csinálni. Ja, hogy ehhez hülyének tetszik lenni, és az irígység miatt utálja őket. Ja, azt lehet.
    Speciel én a zsidóknál jobban utálom a mai keresztény egyházat, ami nem a vallásról szól, hanem a pénzhajhászásról, a hívők kizsákmányolásáról, a hatalom megszerzéséről. Ki akar itt már lelki békéről beszélni, sokkal egyszerűbb a templomban is a politikai feleket szidni. Köcsög papok - és ez szó szerint igaz. Amikor egy pap elkésik a temetésről, mert éppen megint részeg, és az egyház nem rúgja ki azonnal, akkor nincs miről beszélni. Amikor a papok éppen a kisfiúkat molesztálnak rendszeresen, mert nemi élet az létszükséglet, azt meg inkább letagadják. Inkább itthon kellene először körbenézni, mint utálni a másik vallás követőit. Akik nem mellesleg az európai kultúra alapjait adták.
  • csige791
    Visszafogott beszédet tartott Ahmadinezsád New Yorkban

Ahmadinezsád szerint a kapitalizmus tehet a világ problémáiról – írja a CNN. Az iráni elnök az ENSZ szegénységgel foglalkozó gyűlésén beszélt nézeteiről – ezúttal egyetlen ország követe sem vonult ki.
    Az elnök beszédeinek állandó kísérői a termet elhagyó küldöttek – Ahmadinezsád azonban most távol maradt kedvenc témájától: nem szidta Izraelt, így a legtöbben a helyükön maradtak. Az önmagához képest kifejezetten mérsékelt hangvételű beszédet mondó elnök ezúttal a kapitalizmusról nyilatkozott elítélően.
    „A kapzsi liberális piacgazdaság és a transznacionális vállalatok milliónyi férfinak, nőnek és gyermeknek okoztak szenvedést a világ számos országában – mondta az összegyűlteknek. – Szilárdan vallom, hogy az új évezredben vissza kell térnünk az istenközpontú gondolkodáshoz, amelyre az ember teremtetett – és természetesen az igazságos és ésszerű kormányzáshoz”. Az iráni elnök szerint a kapitalizmusra épülő világrend vesztésre áll, uralma a végéhez közeledik, ezért különösen fontos, hogy a nemzetek összefogva támogassák az igazságosságot.
    A Milleniumi Fejlődési Célok csúcstalálkozóján az ENSZ-államok arra keresnek választ, hogyan lehet a leghatékonyabban küzdeni a szegénység, az éhínségek és a betegségek ellen, ezen találkozó alkalmával jelent meg Ahmadinezsád is a New York-i „színpadon”. Ahmadinezsád szerdán a CNN Larry King által vezetett beszélgetős műsorában is fellép majd.
    Az iráni elnököt kísérő tüntetések természetesen most sem maradtak el: Ahmadinzsád szállodája előtt felháborodott demonstrálók követelték, rúgják ki az elnököt a hotelből. Csütörtökre újabb, nagyobb szabású tüntetést szerveznek.
    (MNO)
  • remark #2816
    Sajnos a pénzteremtés módját nem sokan ismerik. Fura. Még Bucser sem, pedig ő nagy szaktekintély. Valahol.
  • remark #2815
    "Ez a topic a közel keleti konfliktusokról szól és nem izraelről csak."

Nem Izraelről CSAK, de javarészt Izraelről beszélgettünk eddig, nem? Most ne csinálj úgy, mintha nem így lenne. Rendszeresen benéztem, és mindig Izrael volt terítéken. Hát elkezdtem EHHEZ hozzászólni... És te csodálkozol, hogy én Izraelrõl írok elsősorban.

"Az ellenségkép meg az emberel egy idős."

Az érdekes kérdés az, hogy hogyan használják fel a társadalom irányítására. Pl. hogyan érik el, hogy az emberek elfogadják egy arab ország elleni támadást, de elítéljenek egy "demokratikus" ország elleni támadást...
    Az pedig még érdekesebb, ha az ember egy őszinte pillanatában megvizsgálja, hogy melyek azok az álláspontok, melyeket magáénak vall, de indoklásként semmi mást nem tud felhozni, mint hogy "tartani kell tőle/tőlük".

"Vissza térve az alap témára, MO ra nézve egyik se jelent jelen pillanatban veszelyt. A kozel keleti problémákat meg nekik kéne megoldani, és mind két félnek kompromisszumokra van szüksége. De hát a politika az ennél sokkal árnyaltabb mintsem hogy mi itt valamiféle receptel vagy érték itélettel szolgálhatnánk."

Nagyon visszafogott azért ez az álláspontod már. Nemrég még keményebben fogalmaztál, igaz?

"Ha Izrael léte kérdéses számodra akkor kár tovább beszélni mert akkor csak egy álláspontot vagy hajlandó elfogadni...."

Miért kötelező mindenkinek azon az állásponton lennie, ami épp akkor abban az időben általánosan elfogadott? Csak azért, mert az egyház azt mondja, hogy rossz vagyok, és a pokolban fogom végezni, nekem még lehet az az álláspontom, hogy jó ember vagyok, és egyébként sincs pokol. Vagy nem? Ugye hogy igen? Akkor a XXI. századi mumusok ellen miért ne léphetnék fel?
  • csige791
    "Érekes izraelre azert hamarabb megmozdul az "emberi jog" benned, mint mondjuk mas orszagnal....ez is egyfajta elfogultsag."

Talán ezek közrejátszanak benne:
    egy
    ketto
  • Solt
    "Kijelentem, hogy ahhoz, hogy képesek legyünk a saját udvarunkban sepergetõvé válni, el kell utasítani azt, mikor valaki más népcsoportok sorsát határozza meg. Ez fontos alap, fontos felismerni más népcsoportok küzdelmét látva ennek nehézségeit, de fel kell ismerni ennek szükségszerűségét is."

Az én véleményem szerint ami leckére szükségünk van, azt megtaláljuk házon belül. Véleményünk lehet, amit diplomatikusan meg lehet fogalmazni, de ez nem mehet el szerepvállalásig... főleg, nem egyértelmű kérdésekben!

"Nem azért kell foglalkozni ezekkel, hogy belefolyjunk, hanem hogy megtanuljuk a leckét. Valamint azért is fontos foglalkozni ezekkel a dolgokkal, mert azokkal meg együtt kell működni, akik hasonló módon látják a világot. Egy, a kölcsönösség elvét támogató USA-val vagy Iránnal szívesen együttműködnék."

Messze vannak... nincs dolgunk velük! Házon belül, de a közvetlen közelünkből biztosan megtanulható az, amire szükségünk van. Ráadásul túl nagyok... így partnerek soha nem lehetünk, kizárólag segnyalók... erre meg nincs szükségünk.

( Burkolt belpolitikai topiknak ott van a magyar mentalitás topik, ajánlom figyelmedbe. )
  • Hypo #2812
    Ez a topic a közel keleti konfliktusokról szól és nem izraelről csak.

Az ellenségkép meg az emberel egy idős. Mintah ez adna valami féle motivációt az embernek hgy haladjon előre, mindenesetre érdekes kérdés ez is.

Vissza térve az alap témára, MO ra nézve egyik se jelent jelen pillanatban veszelyt. A kozel keleti problémákat meg nekik kéne megoldani, és mind két félnek kompromisszumokra van szüksége. De hát a politika az ennél sokkal árnyaltabb mintsem hogy mi itt valamiféle receptel vagy érték itélettel szolgálhatnánk.

Ha Izrael léte kérdeses számodra akkor kár tovább beszélni mert akkor csak egy álláspontot vagy hajlandó elfogadni....mondjuk irán is ezt teszi....
  • remark #2811
    Oké, módosítok én is keresztény vallásról katolikus egyházra. A lényeg a lényeg: minél több ember tart a mumustól, amit a falra festettél, annál több ember fog rád hallgatni, mikor eléjük tárod a tervet, hogy miként lehet a mumussal megküzdeni.
  • remark #2810
    "Azoktól kell megtanulni függetleníteni magunkat! Így helytállóbb szerintem, ugyanis mi elővenni senkit nem tudunk."

Elővenni azért kell csak, hogy beszéljünk róluk, és levonjuk a megfelelő tanulságot. Egyről beszélünk, kicsit máshogy. Én sem számonkérésről beszélek. Ahogy a bankrendszert is csak mint probléma forrást jelölöm meg, de nem akarom elszámoltatni őket.

"Meg kell tanulni önállónak lenni ismét, és előbb a saját udvarunkban sepregetni."

Egyetértek. De ez nem az a topic. Ez belpolitika lenne, az meg - na vajon miért? - de veszélyes téma.

"Az USA ( vagy nyugat ) vs Irán leckéből nekünk az a megtanulni valónk, hogy egyik mellé sem kell állni."

Kijelentem, hogy ahhoz, hogy képesek legyünk a saját udvarunkban sepergetõvé válni, el kell utasítani azt, mikor valaki más népcsoportok sorsát határozza meg. Ez fontos alap, fontos felismerni más népcsoportok küzdelmét látva ennek nehézségeit, de fel kell ismerni ennek szükségszerűségét is.

"Nincs közünk az ő dolgaikhoz, és vélt politikai előnyök miatt nem szabad játszmákba kezdeni, mert rácseszünk."

Nem azért kell foglalkozni ezekkel, hogy belefolyjunk, hanem hogy megtanuljuk a leckét. Valamint azért is fontos foglalkozni ezekkel a dolgokkal, mert azokkal meg együtt kell működni, akik hasonló módon látják a világot. Egy, a kölcsönösség elvét támogató USA-val vagy Iránnal szívesen együttműködnék.