13596
-
#6611 Pakisztán én India egymással háborúzott. Izrael egy esetben indított háborút, 1956-ban. -
#6610 Továbbra sem értem, hogy miért Izrael a céltáblád, hiszed Pakisztán sem írta alá. Ellenben pakisztáni területen egyes terrorszervezetek kvázi otthon érzik magukat, az ország egyes részein a pakisztáni államhatalom nem létezik...
Továbbra sem értem, hogy a szimpátia hogyan jön ahhoz, hogy mit lehet és mit nem...
-
#6609 Nem veszem személyes támadásnak. A tisztánlátás és logika miniális hiánya az ami irritál főleg, ha olyan asztalveréssel párosul - amit itt csige előad... -
#6608 "Politikailag lehet, hogy nem etikus nem aláírni és lehet neked személyes unszipátiád, de ettől a tény tény marad."
A nagy kérdés, hogy neked és Cifunak, illetve a veletek azonosan gondolkodóknak miért nem unszimpatikus egy olyan állam amely nem ír alá egy olyan szerződést ami a tömegpusztító fegyverek visszaszorítását célozza.
Addig értem, hogy nekik ez nem érdekük. De az emberiségnek érdeke. "pont."
Pakisztánt és Indiát én személy szerint azért nem kopködöm mert nem ők akarnak háborút kirobbantani egy olyan ország ellen, mely csak ugyan arra a technologiára akar szert tenni ami nekik is van.
Ha USrael nem akarná megtámadni Iránt már nem is volna miről beszélni.
"Az a baj, hogy ti a személyes perferenciátokkal állítjátok szembe a nemzetközi jogot"
- Ha a nemzetközi jog szerint meglehet támadni országokat mondva csinált indokokkal (irak) megölni több ezer civilt, akkor igen a személyes értékrendem ezzel szemben helyezkedik el.
Ha egy szerződés szegésre egyeseknek fegyveres beavatkozás a válasza, -megint csak jó eséllyel ezrek halálát okozván- akkor igen ez megint csak szemben van az ÉN személyes értékrendemmel.
Arra még felhívnám a figyelmedet, hogy a két fél közül (Usa/izrael vs Irán) a legnagyobb pofájú indított az utóbbi évtizedekben nem egy nem kettő háborút, illetve dobott atomot városokra.
"ami enyén szólva röhejes..."
Ez kb a 3. személyeskedés csak ma, büntető pont nélkül. Védd a zsidó érdekeket és hirtelen előjogaid lesznek, az egyszerű emberekkel szemben... (én ezért már bant kaptam volna)
Zsidó vallást fel tudom valahogy venni? Legalább ha cifu legközelebb kibanol tudok antiszemitázni.
-
ManoNegra #6607 Nyugodj meg, nem köpködtem, és nem vegzáltam senkit. Csak azt jegyeztem meg, hogy az ENSZ BT arról határozott, hogy Izrael köteles beengedni a NAÜ ellenőröket. Az ENSZ-be azért csak belépett Izrael. Ha egy másik ország ellen születne egy ilyen döntés, és nem tenne neki eleget, gondolom nem hagynák annyiban.
Én csak azt nem értem, miért veszed ezt személyes támadásnak. Ez a közel-kelet topik, erről beszélgetünk, de az hogy esetleg valamelyik ország szimpatikus, másik nem, amiatt még nem támadnék ennyire neked. -
#6606 Én meg felszólítalak, hogy mutasd meg nekem bankszámládat és minden titkodat. Kb. ennyi alapja van a felszólítgatásnak...
Ennyi erővel kérhetnéd, hogy az jenkik csak úgy engedjenek be a 51-es körzebe és más titkos katonai létesítménye. És mégis milyen nemzetközi szerződésre hivatkozva? Hm... Izraelt mi kötelezi erre? Semmi...
A kettős mérce meg az, hogy szerződést aláíró Iránt úgy magasztalják és véditek, hogy ehaj, miközben megsérti az NNPT-t. Ellenben az alá nem író Izraelt vegzáljátok.
Politikailag lehet, hogy nem etikus nem aláírni és lehet neked személyes unszipátiád, de ettől a tény tény marad. Az atom terén Izrael nem szege meg semmit, ellenben Irán igen. Ja, amúgy nem látom, hogy köpködnétek Indiát vagy Pakisztánt, mert ők meg alá sem írták. Ej, ej...
Az a baj, hogy ti a személyes perferenciátokkal állítjátok szembe a nemzetközi jogot, ami enyén szólva röhejes... -
#6605 ezt nevezik személyeskedésnek, amit itt csak az izrael pártiak tehetnek meg. Ha most válaszolnék ugyanolyan stílusban mint ahogy te és balage teszitek én kapnék bant. -
#6604 fenyt nem tudsz gyujtani az orok sotetsegben -
patiang #6603 Én azért azt problémának látom, hogy a "rendszerváltás" óta semmi sem volt, ami megnyerte volna az amik tetszését. Irán, szvsz, úgy gondolhatta, hogy ő is egy elegendően erős állam, hogy jelentős politikai tényező legyen.
Az Irak-Irán háború pedig iraki támadással kezdődött, mert úgy vélte Irak, hogy most elegendően gyenge a szomszédja, de talán még egy kis ami nosztatás is benne volt a dologban. Iránban még igazi reguláris hadsreg sem volt. Forradalmi gárdisták mentek a frontra.
É. Korea bizonyosan nem lenne nyertes, de amennyire töketlen, elvakult vezetői vannak, azt a pár nukit nehogy elengedjék D. Korea felé, mert akkor volt nincs D.K. Persze É.K. sem, de a jó ég tudja, hogy mikor hibbanak meg teljesen.
Nem tudom Iránnak mennyi lesz, ha lesz atomfegyvere, s ezért vélem, hogy nem is a potenciális ellenfelet látják benne, hanem, hogy ilyen kis csutpöcs azt csinálja már, amit mi mondunk. Ha jól tudom, bár tévedhetek, Irán nem tűri meg az al-Kaida-t.
Írta Nosti / nem hiszek benne/, hogy a sivatagban hatalmas villanás lesz, s milliók fognak meghalni. Nehogy már hinni kelljen benne
Iránból csináltak egy makacs, öszvér, buta gyereket, s ebből kimászni nem tudom hogy sikerül.
Amikor folytonosan azt mondják egy kölöknek, hogy te hülye vagy, te hülye vagy, azzá is válik, mert meg akar felelni az "elvárásoknak".
Ezt dokik kutatása. -
#6602 Bocsi a nem oda illo szavakert, a telom neha berak olyanokat amik szerinte oda illenek, en meg nem figyeltem.
-
#6601 Na ez az igazi Faceplam. Az, hogy Cifu ir errol a peldalozos dologrol az rendben van. De hogy te ilyet nyomsz az mar a pofatlansag hatarait surolja. Minden 10ik erved kb igy hangzik.
"hat de akkor nezd meg az oroszokat, vagy kinat" stb.
Ezekre szoktam azt irni, hogy ha USA atomot dobott civilekre akkor masnak is lehet?
Ha mar itt tartunk. A ket legnagyobb szoszolo:
USA: Lasd par sorral feljebb.
Israel: senior nem tudja menyi es milyen atomja van.
Es meg van bor a pofajukon...
Ezen kivul emlekezzunk az irani elnok beszedere, melyben kifejti, az volna jó ha senkinek nem lenne atomja, akkor melom sem kene.
(mobilrol irok ezert nincs ekezet)
Cifu: nem szelmalom harc. En szemely szerint sokat tanultam toled. De azt ne varja senki, hogy egyertelmu igazsagtalansagok ellen ne szolaljak fel. P
-
ManoNegra #6600 Úgy rémlik, régebben linkeltem, hogy az Iraki atomlétesítmények lebombázása után felszólították Izraelt, hogy engedje be az ellenőröket a saját atomprogramjuk felülvizsgálata érdekében. Nem tették meg. Ez kettős mérce, ami azért elég világos hogy történhet meg. -
freelac #6599 Ilyen egyszerű lenne a megoldás? Tehát nem is az a baj, hogy Irán épít-e fegyvert vagy sem, csak az a baj, hogy nem egy szerződés szerint teszi-e?
Cifu:
Kár úgy tenned, mintha nem értenéd vagy tudnád, hogy Irán nem másért épít atomfegyvert (ha ugyan azt teszi), hogy a közvetlen közelében lévő atomfegyver fenyegetést ellensúlyozza.
Amúgy a történelem egyvalamire megtanította a emberiséget, mégpedig arra, hogy MINDEN fegyver előbb- vagy utóbb eljut mindenkihez. Az abv fegyverek sem lesznek kivételek. Illetve már nem is azok.
És konkrétan egy válasz: igen, ha valamit megtehet valaki, akkor a másik is. És kár a lopással összehasonlítani a saját, jól felfogott érdekével. Ilyenkor miért NEM pozitív példával próbáltok befolyásolni a véleményünkben? -
#6598 Igen, az... -
#6597 Mi az hogy helyes? Minden ország érdekei szerint cselekszik. Pont. Irán mondja fel a szerződést és építsen önerőből atomfegyfert. Egy szót nem szólnék... -
#6596 Végül is az én hibám, elismerem.
Nem is kell Iránnal foglalkozni, szóba se lehet hozni, mert azonnal a következő reakció: "hátdehát izrael meg a zsiódk ugyanezt, és őket mégsenemse!". Tehát Irán nyugodtan megteheti (ezen logika szerint), mert más már megtette, és akkor ez feljogosítja automatikusan arra, hogy ő is így cselekedjen?!?
Ha a szomszéd lop, akkor én is lophatok, és közben újjal mutogathatok a szomszédra?
OK. Feladom, szélmalomharc. Megint... -
freelac #6595 Ó, hát nem ismered az alapigazságot?
Aki nem filoszemita, az antiszemita. Te még akkor is az leszek (antiszemita), ha nem elég gyorsan engeded eléd a sorban a szemitát. -
#6594 Valamit nem értek:
Ha jól látom Izrael nem tagja (vagy minek lehet ott lenni) ennek a NAÜ-nek.
IAEA Areas
De a vádaskodás az megy nekik:
Izrael: az atomenergia ügynökség vezetői bűnösök (sófar zsidó média portál)
Tehát egy olyan ügynökség munkájába ugatnak bele aminek nem is tagjai, miközben a sarokban ott porosodik senki nem tudja mennyi atom.
Ha közben beléptek esetleg a tagok közé, akkor hogy hogy nem tudjuk mennyi atomjuk van és honnan? (mert ugye a cikk 2007-es) -
freelac #6593 Ez van.
Emlékezem én az iraki háború kezdetére, amikor is végül Szaddam megengedte a fegyverzetellenőröknek a belépést, de állítólag már későn, és igaz, utólag sem találtak semmi kifogásolhatót, de mégis hogyan emlékezik a világ nagyobbik része a háborúra?
-
#6592 "Te meg továbbra is balfasz módon trollkodsz." -
freelac #6591 Van egy ország, amelyik biztosan rendelkezik atomfegyverrel de nem írt alá bizonyos megállapodást, és van egy másik, akinek habár nincs atomfegyvere, de bizonyos aláírt megállapodást hellyel-közzel tart csak be, de mégis az utóbbi a közellenség, és van valahol a neten olyan, aki ezt helyesnek is tartja, de legalábbis nem nyilatkozik róla a normalitás szintjén elvárható módon...
-
#6590 Hányszor kell még elmagyarázni, hogy Izrael nem írta alá amit, Irán meg igen...?
Nem kivételezik, mert Izrael nem írt alá semmit, ergo a NAÜ-nek semmiféle jogkore nincs.
És, de leírom. Pont. Te meg továbbra is balfasz módon trollkodsz. -
#6589 Nem Izraelnek van "titokban" annyi atom töltete melynek még a számát sem lehet tudni.
Ennek fényében érdekes az Irán szót és a NAÜ szót egy mondatban emlegetni. Sőt ennek fényében a NAÜ egy nagy nulla, ugyanis konkrétan kivételezik egy bizonyos állammal, aki ráadásul mittudomén melyik konfliktusban már szerelte fel a repülőire az atomot, és csak az akadályozta meg benne, hogy közben szerencsével megtudták nyerni atom nélkül is a konfliktust.
(balage: le se írd a denemírtakalásemmit mert nem azért piszkálják őket) -
#6588 Minden egyszínű?
Nem Irán kezdte el úgy, hogy titokban kezdett atomprogramot? Nem Irán volt az, amelyik elutasította, majd akadályozta a NAÜ megfigyelők munkáját? Nem Irán volt az, aki elutasította az Orosz atomenergetikai felügyeletet?
Irán szépen magára húzta a vizes lepedőt, és nagyszerű támadási felületet nyújtott és nyújt. Ha egy kicsit hátralépnél, és pártatlanul néznéd az eseményeket, akkor konkrétan ezzel az erővel azt is mondhatnád, hogy Irán arra játszik, hogy kiprovokálja azt, hogy megtámadják.
Szóval ez adok-kapok játék, és itt Irán sem ártatlan bárány (nem, nem állítom, hogy az USA, Izrael, de még az Oroszok sem ártatlanok, mindegyik a saját pecsenyéjét sütögeti.)... -
Pares #6587 Az biztos, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben sem az USA, sem más nyugati ország nem úszná meg szárazon, ha hadjáratot indítana Irán ellen. Az egész piszkálódás, szankciók, titkos akciók atomlétesítmények ellen, kibertámadások, ezek mind provokációk. Szerintem azt akarják, hogy Irán kezdje el, vagy nem tudom. Mindenesetre egyértelmű, hogy az egész szituáció azért alakult ki, mert Izrael félti a valagát. -
#6586 -
#6585 "Amikor Irán még a sah uralma alatt állt frankó barátja volt a nyugatnak. Amikor azonban betette a lábát az ajatollah rögtön elkezdődött a piszkálódás. "
A politika az érdekek érvényesítéséről szólt. A Sah alig volt több bábnál, aki a nyugat érdekeit szolgálta ki. A modern iráni irányvonal viszont (az összetett politikai rendszer ellenére) a síita vallási vezetők érdekeit (persze a képlet ennél bonyolultabb, Irán még így is sokkal közelebb áll a demokráciához, mint Szaud-Arábia vagy Bahrein). Nyilvánvaló, hogy a nyugat a saját érdekeit igyekszik védeni, míg a nacionalista irániak a saját érdekeiket. A kettő ütközik, ebből meg ilyen dolgok sűlnek ki.
Csakhogy van még egy kis vonulat, amit mindig fel kell melegítenem: Irán síita többségű és irányítású ország. Ezzel pedig a térségben eléggé egyedül volt / van (Irak érdekes kérdés lesz hosszú távon). A Szunnita többségű arab országok pedig nem bíznak a Síitákban...
Irán elszigetelődéséért nem csak a "nyugat" a felelős, hanem az arab nemzetek is.
Ha egy bármennyire is szelíd kutyát elkezdenek babrálni előbb-utóbb vagy védekezik, vagy harap.
Irán azért nem volt annyira szelid kutya. Erre leginkább az Irak-Iráni háború játszott rá, ami viszont megint sokszereplős játék volt.
Én nem Iránt védem, de hiszem, hogy a képlet nem annyira fekete-fehér, mint ahogy az amik mondják.
Én talán fekete-fehér képet festettem fel?
yugati államok döntő többsége is vonakodva lép be a sorba.
Milyen sorba?
Már Irak megtámadása esetében is lényegében egy Amerikai-Angol tengely volt csak, nem pedig a NATO.
Annyira félnek Irántól, É.Korea már nem veszélyes?
Attól függ, kit értesz "azok" alatt.
-Az USA éppen kivonul Irakból, Afganisztánban se mennek a legjobban a dolgok, és választási év jön. Egy gyors és sikeres katonai akció talán beleférne a döntéshozók mappái közé, ám Irán esetében ilyen nincs. Bonyolult belpolitikai helyzetű országban nem lehet olyan "Tesco-gazdaságos" hadjáratot lefolytatni, mint Líbia esetében. Pláne hogy egységes és erős ellenzék nincs.
-Anglia a saját erején felül vállalt már Líbia esetében is. Egyszerűen anyagilag nem fér bele neki egy ilyen kockázatos misszió.
-Franciaország régióbeli politikája diplomáciára épít, katonákat legfeljebb békefenntartónak küldenek oda. Katonailag pedig nekik is valahol a Líbiai beavatkozás szintje az, ami reális. Irán ennél többet követel.
-Németország, Norvégia, Svédország, Spanyolország és Olaszország nem akar ebbe belefolyni. Sem politikailag, sem katonailag nem áll érdekükben.
-Maradnak a hűséges országok, mint Kanada vagy Lengyelország, akik viszont nem érnek fel például Németországgal vagy Franciaországgal képességek terén.
Szóval ilyen háttérrel ez megint leginkább Amerikára maradna. Izraelt egy aktív háborúba bevonni túlságosan is veszélyes lenne. Akár még újra összeállhatna egy Szír-Egyiptomi tengely miatta (bár mindkét ország jelenleg a saját belső problémáival van elfoglalva, ergo egy háborús beavatkozás elég valószínűtlen lenne).
Az Egyesült Államok pedig katonailag éppen vissza akarja vágni a képességeit...
Észak-Korea teljesen más tészta. Észak-Koreával még akár Dél-Korea is esélyesen megküzdene. Maga Észak-Korea hagyományos fegyverzetek terén csak számokban áll jól (a Haditechnika topicba még régebben raktam be erről részletes adatokat, de legyen elég annyi, hogy ugyan ÉK ki tud állítani akár több ezer harckocsit is, ám azok jó esetben is csak 30-40 éves színvonalat képviselnek, egy modern harckocsi ellen pedig mozgó lőgyakorlatnál több veszélyforrást nem jelentenek a Dél-Koreai harckocsizóknak és helikoptereknek. Van kis számú modernebb ÉK harckocsi, de harcérték terén mégis DK jó másfélszer nagyobb erőt képviselhet, mint ÉK. Az, hogy ott ki győz, inkább az erőforrásoktól és a moráltól függ. Nos, ÉK per pillanat addig nem hal éhen, amíg Kína eteti. Dél-Korea viszont a világ egyik legerősebb gazdasága.
Szóval Észak-Korea a maga pár atomfegyverével egy masszív maflásba futhat bele. Ráadásul ha beveti a fegyvereit, akkor végképpen elvágta magát mindenkitől. Még Kína se nagyon állhat ki mögötte úgy.
Észak-Korea tehát per pillanat nem több, mint Kína makrancos bábja. Veszélytelennek nem lehet mondani, de Észak-Korea és Irán összevetésekor minden Irán mellett szól. Értékesebb ország, fontosabb a stratégiai elhelyezkedése (Hormuz-szoros), erősebb a gazdasága. -
patiang #6584 Amikor Irán még a sah uralma alatt állt frankó barátja volt a nyugatnak. Amikor azonban betette a lábát az ajatollah rögtön elkezdődött a piszkálódás. Az is igaz persze, hogy Irán az előzőektől különböző politikát kezdett folytatni.
Ha egy bármennyire is szelíd kutyát elkezdenek babrálni előbb-utóbb vagy védekezik, vagy harap.
Én nem Iránt védem, de hiszem, hogy a képlet nem annyira fekete-fehér, mint ahogy az amik mondják. Nyugati államok döntő többsége is vonakodva lép be a sorba.
Annyira félnek Irántól, É.Korea már nem veszélyes? -
freelac #6583 Nekem meg nem rémlik a közelmúltból, hogy Irán más nemzet/ország területére tette volna lábát.
Meg még egy jó csomó minden nem rémlik Irán részéről... tudod. -
#6582 Inkább azért a Hezbollah, azok viszont nem palesztínok, hanem libanoni Síita muszlimok. -
#6581 Valahogy nem rémik Irán támadó izraeli pct. rakétával felfegyverzett "szabadásharcos". Ellenbe a palesztínok iráni fegyverzettel akcióztak... -
Pares #6580 Attól hogy a zsidók nem mondják ki, attól még ne hogy azt hidd, hogy ők nem ténykednek aktívan a perzsák ellen... -
freelac #6579 A fene tudja... Nekem az izraelben élő zsidó és a "diaszpórában" élő zsidó egy- és ugyanaz. És ha ugyanaz, akkor "a" zsidó legalább olyan kártékony Iránra nézve, mint fordítva. És elsősorban nem az ellenérdekelt fegyveres csoportok támogatására gondolok... -
#6578 Nos hogy mi a vérszomjas, és mi nem, azon most azért lehetne vitatkozni, mert Irán továbbra sem tagadja két Izrael-ellenes félkatonai szervezet (első sorban a Hezbollah, másod sorban a Hamasz) támogatását. A támogatás pedig úgy pénzügyi, mint fegyverzetbeli támogatást jelent.
Most tekintsünk el attól, hogy ki adta az első pofont, de akkor is tény, hogy Izrael és Irán aktívan utálja egymást. Azért eleddig olyat nem hallottunk, hogy Izrael-pénzelte és felfegyverzette mondjuk az Iráni Kurdokat (végül is alig több, mint 6 millió Kurd él Iránban...), akikkel nemcsak a törököknek, de az irániaknak is vannak gondjaik. Szóval akkor most vérszomjas Irán, vagy sem? Oka van Izraelnek félni, vagy sem?
Szigorúan saját vélemény, de ha Irán nem lenne aktív Izrael-gyűlölő, akkor inkább a Szunnita arab államok köpködnék, így viszont azok szépen hátradőlhetnek, és nézhetik, ahogy a két, egymástól pár ezer km-re lévő ország között szikrázik a feszültség. Egyiket sem szeretik igazán (mármint a síita többségű perzsákat és a zsidókat sem), szóval ez egy win-win szituáció a számukra. :) -
patiang #6577 Hallottam egy riportot, mely majd egy órás volt. Elég objektíven tárták a hallgató elé az iráni bel-, és külpolitikai viszonyokat. Abból a műsorból én nem azt vontam le, hogy Irán egy vérszomjas fenevad. Lehet, hogy ez az én tudatlanságom, de nem igazán "értem", hogy miért szükséges, hogy feltétlen találjanak egy sátánt.
-
patiang #6576 Azért az oroszok is másképp gondolkoznak már. Most ajánlottak fel az EU-nak 10 millárd dollárt a kilábalásra. -
patiang #6575 A III-ik világháború a II. befejezése utáni másodperctől minden pillanatban küszöbön volt, és van. Most azért annyi a különbség, hogy nem két hatalmas politikai rendszer feszül egymásnak. Nem érdeke egyiknek sem, hogy világégést robbantson ki, mert akkor azok járnak jól, akik elpusztulnak. A megmaradókra kőkorszak vár.
Ezért utaltam egy másik topicban arra, hogy az embereknek nincs mire tervezniük az állandó negatív hírek hallatán.
A nevetés, humor, mosoly már szinte tilos----------------------- -
#6574 A 3. Világháború sajnos a küszöbön van...
-
Pares #6573 Szerintem én nem írtam világháborút. Annyit írtam, hogy a ruszkik az utóbbi időben egyre távolabb sodródnak a NATOtól, és az utóbbi idők orosz megnyilvánulásai után nem hiszem, hogy gratulálnának nyugatnak egy Irán elleni támadás esetén. Biztosan nem maradnának neutrálisak, valahogy megpróbálnák kivenni a részüket a buliból, ez meg valszeg a nyugatnak nem tetszene. -
#6572 A felesleges hangulatkeltésről ismered a véleményem...
Most éppen ezt csinálod ugyanis...