13596
-
ManoNegra #6691 most már minimum pofánrúgnálak.
-
#6690 Akkor ajánlok egy átlagos általános iskolát, ahol segítenek megatanulni a szövegértelmezést.... -
Pares #6689 Pedig de, ezt mondogatod, csak nem ezekkel a szavakkal, bármennyire is tagadod. -
#6688 De abban nem kételkedem, hogy Iránt előbb vagy utóbb megtámadják valamilyen ürüggyel
Ez majdnem olyan kiejeltés, hogy előbbő utóbb esni fog a hó vagy az eső. Ha kellően sokáig mondom, akkor igaz lesz.
Szerinted meg az USA+Izraelnek mindig igaza van és ők a mi megmentőink. Ezért nincs értelme vitázni.
N+1-szer megmondtam, hogy nem ezt mondom. Ekkora hazudozásort most már minimum pofánrúgnálak. -
Pares #6687 Nem értem miről beszélsz. A videóban kitárgyaltak egy lehetőséget, hogy hogy alakulhat az aktuális szitu. Senki se lát a jövőbe. De abban nem kételkedem, hogy Iránt előbb vagy utóbb megtámadják valamilyen ürüggyel. Az egyezmény megszegéses ügyet is kitárgyaltuk már n+1-szer, és mire jutottunk? Semmire. Vagyis ugyan arra, mint minden másban. Szerintem igazságtalan, gusztustalan kettős mérce, a csak és egyedül Izraelre veszélyt jelentő Iránt fenyegetni ugyan azért vagy még annyiért sem, mint amit Izrael csinál. Szerinted meg az USA+Izraelnek mindig igaza van és ők a mi megmentőink. Ezért nincs értelme vitázni. -
#6686 Nem. Az a hülye, aki ilyeneket hajtogat? Nem feltűnő, hogy n+1-ik alkalommal sem történt az ilyen hír után semmi? Mindig más a "majdénmegomnodomember", oszt mégsem történt semmi...
Izraelnek semmi más értelmes célja nem lehet mint az atomlétesítmények. Azokat meg csak F-15I + GBU-28 kombóval érheti el, semmi mással, de még azzal sem biztos...
Az NNPT megszegése továbbra sem éri el ingerköszöböt, de másét sem. Ennyit a kettős mércéről... -
Pares #6685 Most miért tőlem kérdezed? Szerinted én beszéltem abban a videóban? Különben meg kitudja hova fajulnak a dolgok a ruszkik, csincsungok meg a cionista vezetésű nyugat közt. Lehet, hogy az oroszok vagy a kínaiak most nem úgy állnak, hogy beavatkoznának bármibe is, de kitudja, hogy ez év végére is így marad? Főleg ha közben Iránt tovább baszogatják. Na meg közben a világgazdasági krízis kimenetele is elég kérdéses. -
Pares #6684 Persze, megint mindenki hülye, csak Te vagy a Jani. Ezt nem én találtam ki, nem egyszer nyilatkoznak olyanokat a zsidók, hogy így vagy úgy, de meg akarják támadni Iránt. Tök mindegy, hogy most föld alatti létesítményeket, vagy föld fölöttieket, nem ezen van a hangsúly. Attól nem félek, hogy nem találnának célpontot.
Igazad van, Irán rakétáival kapcsolatban sosem fejeztem ki ellenszenvet, félelmet. A nyugati média megtette ezt helyettem, hányingert keltő mennyiségben, nem kis kettős mércét mutatva. -
#6683 A 3. vh emlegetése meg önmagában is vicces. Ki és miért is? Meg úgy mivel...? Egy világhábúthoz nem ártana olyan fél, aki képes megvívni. Tekintve, hogy Iránnal határos arab államok és jenkik kivételével senki nem tud erőt felvonultatni, ki és mivel vívná ezt...? Hm....? -
#6682 Továbbra is teljes inkomepenteciát mutatsz. Úgy kérlek vázold fel, hogy hogyan, mikor egyes létesítmények +30 méterrel vannak a föld alatt. Azokat te semmilyen manőverező szárnyasbombával és mással el nem érded. Az ezekhez szükséges fegyver valahol a GBU-28 táján kezdődik. Ehhez meg repcsi kell...
Egyébként nem láttalak tiltakozni egyik iráni BM és a nevezséges bombacipelő szárnyasbomba estén sem... -
Pares #6681 Itt a második is:
Szóval jól értem, hogy Izrael nyugodtan tesztelgetheti a nagy hatótávolságú rakétáit, azzal a teljesen nyílt és nem is titkolt szándékkal, hogy kilője azokat Irán bizonyos létesítményeire, és ez senkit sem zavar az ég világon, sőt vannak, akik meg is magyarázzák, hogy miért jogos. Amikor bezzeg Irán csinál ugyan ilyen szándékkal rakétát, akkor jajj így meg jajj úgy? Ne mondjátok már, hogy komolyan nem érzitek ezt az elképesztő kettős mércét! -
#6680 Megvan az idei év első ilyen kommentje. Juhé. Gyors volt. -
#6679 Csak ez nem az a fajta figyelem, amire az ember vágyhat és haszna lesz belőle. Irakra is figyelt a világ 1990 végén is 91 elején. Aztán hogyan járt? Eh... -
Pares #6678 -
#6677 Tehát tisztázzuk: én csak azt mondom, hogy ha akarja, akkor Irán képes arra, hogy legalábbis ideiglenesen lezárja vagy legalábbis lebénítsa a hajóforgalmat a Hormuz-szorosba. Hogy ezt az állapotot csak korlátozott ideig tudja fenntartani, azzal teljes mértékben egyetértek.
De azért nem is a Nagyatádi cserkésztáborról beszélünk, akik csúzlikkal próbálják megállítani a harckocsikat. Vannak fegyvereik, vannak eszközeik a célhoz.
Katonailag persze egy koalícióval szemben nem esélyesek a győzelemre, de ha mást nem is, azt biztosan elérik, hogy egy ideig rájuk fog figyelni mindenki.
Mi érdekük lenne erre? Nos egyszerű: megszállni nem valószínű, hogy bárki is megszállná őket. Ahogy említve volt, az USA, az EU és az arabok nem fognak ilyen mocsárba belelépni (elég nekik Afganisztán és elég volt Irak), az Oroszokat nem érdekli Irán (de felhasználhatják a konfliktust arra, hogy Örményországhoz utat vágjanak). -
#6676 És egy két ilyen akció után az érik el, hogy szépen ronggyá bombáznak bármit a parton, ami eléri azt a méretet, ami ilyen indítására képes. Vagy szépen partaszállnak és akkor lehet próbálkozni. Vagy minden tanker legalább egy fregatt kísér. Aztén ne vízináljunk már iráni rakétasalvokat úgy, hogy válasz nem érkezik rá és a bamba ellenfél nem védi meg a hajókat, amire élből képes... -
#6675 Na azért ez a paci másik oldala. A partól indított rakétákkal csúnya dolgokat művelhetnek. És itt nem a hadihajók ellen a lényeg, hanem az olajtankerek ellen, mint hajdan az Irak-Iráni háború idején. Elaknásítani a hajózási útvonalat nehéz, de nem lehetettlen (a mini-tengeralattjáróik veszélyesek ebből a szempontból, a zajos és sekély szorosban nem lehet egyszerű az ASW operátorok dolga).
Szóval borsot tudnának törni egy ideig a többiek orra alá... -
#6674 Miért ne lennél? Az eszköz mindenhol megvan rá. Csak gyakorló repülés helyett éles fegyvereket használnának a jenki, UEA, szadúdi és más gépek. Az iráni légierő nem ellenfél. Pont. Aki ezt nem látja be, az vak. A felsorolt három ország légiereje úgy cirka 30-40 évvel jár az iráni előtt. Most komolyan. +30 éves butított Tomcatak, +35-40 éves F-4D és F-5E gépek alkotják az iráni vadászlégierő gerincét meg 25 éves szovjet szintet képviselő MiG-29.
Ezzel szemben nézd meg a túloldalt. Haditengerésze gyak. nincs US Navy-val összemérve.
Soroljam még? Irán képtelen lezárni a szorost. Ezt ők is tudják. -
#6673 Minden a körülményektől függ. Ha lezárják a csatornát, akkor az öböl-menti arab országok össze fognak fogni. Ezek katonai ereje elegendő bőven Irán ellen. Ráadásul legalábbis közvetett katonai segítséget fog nyújtani az Egyesült Államok.
Ismét, itt nem arról van szó, hogy Iránt megszállják. Itt arról van szó, hogy a Hormuz-szorost nyitva tartsák, és Irán partvidékét megtisztítsák a veszélyes katonai eszközöktől (hadihajók, felfegyverzett csónakok, partról indított hajó elleni rakéták, stb.). -
Pares #6672 Nem vagyok én abban olyan biztos. -
#6671 A dolog ott kezdődik, hogy a szoros nem Irán tulajdona. Annak lezárása fenyegetés az Öböl-menti többi arab állam felé (és nem az USA-t fenyegeti első sorban).
Egy ilyen csatorna megépítése azért dollármilliárdokba kerülne, és ha béke van, akkor kb. semmi értelme. Csatornahasználati díjat senki sem fog fizetni, ha van ingyenes útvonal... -
#6670 Semmi értleme csatornát építeni. Annak a költségének töredékéből laposra verik Iránt, ha lemeri zárni a csatornát. -
#6669 Az a terület teljesen el fog sivatagosodni a következő évtizedekben a globális felmelegedésnek hála.
A sivatag terjedése már évtizedes fólyamat észak-afrikában is. Megjegyzés: a területen anno az 1920-as években pont az cionista (na vajon ki tudja, mit jelent ez a szó? A topiclakók már persze tudják :D) telepesek kezdtek el növénytermesztéssel, öntözéssel foglalkozni, az addig terméketlen földeken...
Az olaj eltűnésével, pedig a nyugatnak nem lesz tovább érdeke fenntartani Izraelt, ami egy kitűnő hídfőállásként működött egészen idáig,
Izrael a büdös életben nem volt hidfőállás az olaj miatt. A Szuezi csatorna esetében volt hidfőállás a franciák és angolok részéről 1956-ban. Izrael közvetlen szomszédai nem tartoznak a legnagyobb olajkitermelő országok közé (szemben Szaud-Arábiával, az Egyesült Arab Emírségekkel, Irakkal és Iránnal szemben - az előbbi kettő ma is nyugat-barát, Irak ugye 1990-ig nyugatbarát volt, Irán pedig az 1970-es évek végéig szintén), ergo nem igazán értem, hogy mégis miféle hídfőállásról beszélünk...
a keresztény háborúk sem Jeruzsálem szentségéért folytak elsősorban, hanem a Szent föld édesvízkészletéért. lásd: Jordán, Galileai-tenger
Mit értesz keresztény háborúk alatt? Ha a keresztes hódításokat, akkor aligha hiszem, hogy ott a gazdasági érdekek szerepet játszhattak, éppen ellenkezőleg, nem egy és nem két király kincstára ürült ki az aktuális pápa Szentföldet visszafoglalni utasítása miatt...
Ezt, pedig az Iszlám nyomása, pedig csak tetézni fogja.
Számomra elég ködös a közel-keleti arab államok jövője. Akad jópár gazdag állam (Szaud-Arábia, Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Omán, Kuvait és Katar), viszont a jó részük elég szegény, vagy legalábbis nem áll túl jól gazdasági téren (Tunézia, Líbia, Szíria, Jordánia, Jemen, de ide sorolnám Egyiptomot, Irakot és Iránt is). Ha elfogy az olaj, akkor kérdés mi fog történni. Jemen megmutatja, hogy gazdasági háttérszél szélkül semmi jó. Talán Jemen példáján kezdett el a többi gazdag arab ország előrefele menekülni, és befektetésekbe tenni a pénzüket. Viszont az arab ipar, mint olyan, továbbra sem létezik. A gyönyörű Dubaji felhőkarcolók építéséhez is a félkész elemeket a világ más részein gyártják le, a szállítást amerikában és európában gyártott teherautók végzik és így tovább. -
Pares #6668 No PROFIT. -
neB #6667 Most lehet hogy hülyeséget fogok kérdezni de azért kiváncsi vagyok a véleményekre.
Én most hogy ránéztem a térképre látok a Musandam Peninsula és a Khasab között egy nagyon vékony földnyelvet. Mi lenne ha azt megcsinálnák csatornának egy közös EU-Arab-USA összefogás révén? Mivel Omán belterületén található így azt nem fenyegethetné Irán. Vagy ha azt is leakarná zárni, akkor lenne is egy ürügy az "ománi" támadásra.
Ha meg nem avatkozik be Irán akkor a hajók kaptak egy megbízható és biztonságos csatornát ahol nyugodtan szálíthatják az olajat (ha jól emlékszem akkor Omán nyugatbarát nem?) A költségeket ez a 3 fél bőven megtudná osztani ráadásul maximum pár kilométer kéne átvágni plussz mélyíteni amely egyáltalán nem egy nagy összeg a gazdaságukhoz viszonyítva. Lényegesebben olcsóbb lenne mint egy háború. -
#6666 http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1096828734&no=59586
vélemények? -
#6665 Csak érdekességképpen, kurd zászló:
Az ottani móka kicsit közvetlenebbül minket is érint a MOL jelenléten keresztül.
-
#6664 De remelem 2012 ben :) eljon az ami a klip elejen 0:18 van ergo beke ;)
-
#6663 Tudom mire celoztal en fogalmaztam meg a valaszom rosszul.
Azon kivul hogy israelnek bosszusagot okozzanak magaval a palestin emberekkel nem sokat torodnek. Rossz nektek tordunk veletek, de ide azert ne gyertek -
#6662 Most vagy félreérthetően fogalmaztam, vagy félreértetted amit írtam.
Az arabok számára Palesztina kérdése (már csak vallási okokból is) fontos, a palesztinekével együtt. Úgy az 1970-es évekig a palesztin önrendelkezéssel nem nagyon törődtek, ugyebár ez az ismert példa Gázával és Cisz-Jordániával. Azonban attól kezdve (miután kiderült, hogy a katonai megoldás nem jár(hat) sikerrel), hirtelen ez a politikai igény lett előre tolva, hogy ezzel törjenek borsot Izrael orra alá.
Én ebben a kontexusban fogalmaztam meg a lentieket. -
#6661 En nem hiszek ebben hogy az arab allamok tamogatjak a palesztin allamot. Ha igy lett volna miert foglaltak el mar a megalakulasanak pillanataban? Miert nem probalnak meg a menekulteken normalisan segiteni? Stb. Israelel szemben persze tamogatjak de ez is csak nevleges. Torok pelda utan nekem az is erdekes hogy amit egyiptomban csinalnak a keresztenyekel szinten nem erdekel senkit, valahogy ugy van ahogy irtad ha nincs benne zsido akkor nem is erdekes :/
-
#6660 Szerintem az utobbi, a meglevo penzugyi hatteruket visszaforgatjak majd. -
#6659 Ez azért nem csak a részükről kettőség. A Palesztin-Izraeli probléma a "régió problémája", mert anno az összes arab állam a Palesztinokat támogatta. A Kurd probléma terén az a gond, hogy az arabok se nagyon pattognak, hiszen nekik is problémát jelenthetnek a Kurdok, illetve jelentenek is.
Érdekek és ellenérdekek, mindenestre a világ valamiért sokkal érzéketlenebb a Kurdokkal, mint a Palesztinokkal szemben. Nem véletlen, hogy én mindig ezt hozom fel példának a régió problémáira. Az Izraeli-Palesztin ellentét téma, és a napi politika meghatározó eleme, mert nagyon sok múlik rajta. Márpedig mind az arabok, mind az izraeliek fontosak a nagyhatalmaknak (én nagyon kiváncsi leszek arra a világra, ahol az arabok nem támaszkodhatnak tovább a kőolajkincsükre, vajon eltünnek a nagypolitika asztaláról, vagy esetleg éppen ellenkezőleg, a már meglévő pénzügyi hátterüket visszaforgatják, és ezáltal továbbra is kritikus pontjai lesznek a világpolitikának). -
#6658 Törökország fontos a nyugatnak, első sorban az Egyesült Államoknak. Így védik.
És micsoda kettősség az, hogy ez nem zavar egyeseket csak az, ha az USA izraeli érdekei miatt Izraelt védi... -
#6657 Simán. A PKK ugyanis terror szervezetnek van minősítve az ENSZ által és a Kurd probléma nem érdekli annyira világot, mint a Palesztin probléma.
[gonosz]
Meg hát zsidók nem érintettek a témában. :)
[/gonosz]
Ezt leszámítva viszont elég korrektül ott van a hírek között:
Török légitámadás civil áldozatokkal @ BBC.co.uk
Törökország elnézést kér a civil áldozatok miatt @ BBC.co.uk
[irónia]
Persze érdekes kérdés, hogy vajon milyen értékrend az, ahol az F-16-os a legideálisabb eszköz a cigarettacsempészek ellen...
[/irónia]
A valóságban persze mindenki tisztában van, hogy a Törökök a PKK-val harcol, már jó pár évtizede. Hogy most civilek estek áldozatul? "Hát istenem, ahol vágják a fát, ott hullik a forgács" mentalitást lehet látni a világ vezeti körében.
Törökország fontos a nyugatnak, első sorban az Egyesült Államoknak. Így védik.
A potenciális "ellenpártiak" szintén nem nagyon pattognak. Oroszországnak fontos, hogy ne romoljon meg a kapcsolat, mert a Boszporusz számukra is létfontosságú, a Fekete-tenger ajtaját örzik a Törökök. Kína pedig szintén jó kapcsolatokat ápol a Törökökkel, plusz hát ez számára valami olyesmi, mint a Tibeti "kisebbség" problémája. Szóval nekik sincs okuk, hogy ráhúzzák a Törökökre a vizes lepedőt. -
#6656 Hogyan tudja Torokorszag elkerulni hogy az ENSZ kozbeszoljon annak hogy civil lakossagot bombaz, es alig emlitik meg? -
#6655 Különbséget kell tenni a megszálló hadművelet és a megszállás időszaka között. Az előbbi a helyzethez képest roppant kis veszteséggel járt. Az utóbbi a megszálló erők veszteségeit nézve szintén nem olyan roppant komoly veszteség.
Ha Irakban olyan veszteségek lettek volna, mint Vietnamban, akkor valószínűleg beindult volna egy olyan civil felháborodási hullám, mint anno Vietnam esetében.
Irán esetében is a kérdés az, hogy mit akarnának a támadók elérni. Ha lefegyverezni Iránt, és tönkreverni a hadseregét, akkor alighanem egy viszonylag kis veszteséggel járó háború lenne (persze ez is akár több ezer áldozatot jelent a támadó felek részéről, Irán részéről egy nagyságrenddel többet, minimum).
A megszállás terén viszont én is úgy látom, hogy legalábbis az amerikai közvélemény nem igazán tolerálná egy újabb megszállás nyűgjét... -
Pares #6654 Nem hiszem, hogy az USA lakosságának most ínyére lenne egy harmadik Vietnam... -
Pares #6653 Az lehet, hogy viszonylag hamar legyőznék a reguláris hadsereget... de nézzük csak mi volt Irakban?! -
#6652 Igen, irániak számára...