Közel-keleti konfliktusok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Éppen errõl beszélek. Ha Líbiának lett volna egy szomszéd erõs haverja, akik kihúzza K-t a bajból, akkor ma is õ lenne hatalmon. De nem volt. Viszont ez semmiben nem determinálja azt, hogy a fõerõk bukása után az újak ne kérjenek segítséget.

Jah, persze. Ezek szerint, ha a magyarok is kaphattak volna segítéget, akkor õk is felszított kisebbség.

Atyaisten...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Totál nem lehet összehasonlítani '56-al... Ha nem jönnek be a szovjetek, akkor semmi esélye nem lett volna Kádáréknak. Semmiféle támogatásuk nem volt a nép részérõl, gyakorlailag a hatalom is át lett véve pillanatok alatt.

Azaz itt valódi szabadságharc volt, nem pedig egy felszított iszlamista kissebség, akik sehol sem lennének a NATO nélkül...

Hülye példa volt.

„Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

Molnibalage
Nem az ellenfél szempontjából nézve. Az, hogy állnak mögötted vagy sem, az nem határozza meg azt, hogy az aktuálisan fenálló elnyomó rendszer ellenm küzdesz.

Csak, hogy megértsd, óvódás szinten. Ha homokozóban Pistike folyamatosan megver és elszedi a játékaidat, de te próbálsz visszaütni, az nem befolyásolja a helyzetet minõségileg, hogy Pitstika mögött ott van Józsika. Ez mennyiségi kérdés, nem minõségi...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Tehát akkor mégsem ugyanolyan...

Molnibalage
Nem. Ugyanis a líbiai felkelés pont olyan, mit az 56-os, csak éppen k. mögött nem állt senki. Ha állt volna, akkor esélyük sem lett volna, ahogy nekünk sem volt.

Akkor lehetne párhuzamot vonni, ha az oroszok vonultak volna be líbiába, és velük szemben szabadították volna fel.

Molnibalage
Elõször tisztázni kellene, hogy mi az ország jogi helyzete...

Ha új kormány van, akkor elvileg arra már nem vonatkozik feltétlen az ENSZ határozat.

Egy kitekert példa. Mintha '56-ban a jenkik ENSZ határozat alapján légihíddal és bombázással segítettek volna. Megalakul az új független magyar kormány, majd segítséget kér szárazföldi csapatok formájában, hogy kiszorítsa a maradék komcsi ellenállókat. Kb. ez a helyzet.

A NATO gyalog próbál visszatérni a forrongó Líbiába

Ha a NATO szárazföldi csapatokat küld egy polgárháborúban vesztésre álló oldal megsegítésére, az jogilag melyik kategória? Hogy lesz ebbõl kihozva az, hogy a nyugat jogszerûen avatkozik be Líbiában?

A NATO az arab államokat használja fel Szíria ellen

...az Arab Liga annak ellenére függesztette fel Szíria tagságát, hogy az ország rendre teljesíti a szövetség feltételeit és követeléseit a zavargásokkal kapcsolatban.

(...) Szíria kizárása elõrevetíti azt a képet, hogy a NATO az ország elleni katonai beavatkozásra az arab államokat fogja felhasználni. Oroszország és Kína nem támogatja az ország belügyeibe való nyugati beavatkozást, és a NATO most gyengébb, mint valaha. Gyengeségei a líbiai hadmûvelet során kiütköztek, amire több orosz szakértõ is felhívta a figyelmet. Ha a NATO meg akarja dönteni a szír kormányt, az egyetlen út, amivel elkerülheti az orosz érdekszféra közvetlen sértését, ha az arab államokat használja fel eszközként. Szíria Arab Liga tagságának felfüggesztését ennek elõjeleként értékelhetjük.

Attól jenki propaganda, hogy 2011-ben kijön egy film, ami olyasmit állít, ami nem igaz.

Molnibalage
Ott kezdõdik, hogy jenki propagandát emleget, ami hülyeség. Miféle propaganda? Mindenki tudta, hogy a gúrzok indultak neki. A történet mélyebb háttere az érdekes, mert viccbõl senki nem indul meg neki úgy, ahogy ott történt.

Mivel a cikkben nem arról volt szó, amit Cifu a kérdésem kapcsán kifejtett, és te meg Cifu fejtegetésére reagáltál, így most fogalmam sincs hogy mirõl beszélsz. Nem fogalmaztál meg se te, se Cifu semmit azon nyilvánvaló dolgokból, amire a cikkíró azt mondta, hogy "húha".

Molnibalage
Nem. Annak aki linkelte a videót, hogy "húha"... Ennyi erõvel linkelhette volna azt is, hogy a Nap keleten kel fel. 😊

Ugye kezded már érteni, hogy miért nem értdekel úgy semmi amit onnan linkelsz...?

A cikk írója annyit ír, hogy a média és a Fidesz annak idején az oroszokat vádolta, valamint a 2011-ben (!) kiadott 5 days of war is. A cikk más állításokat is tartalmaz, de azt nem, hogy a hivatalos álláspont az lenne ma, hogy az oroszok kezdték a balhét.

Én vagyok az egyetlen aki nem volt tisztában a helyzettel. Ha te ezt tudod, akkor nekem szól a megjegyzésed, miszerint a semmirõl sem tudó ember azt hitte hogy majd jó nagyot mond. De én nem hittem hogy jó nagyot mondok majd, bár mondjuk azt sem, hogy a kérdésemért így megkapom a magamét. Legközelebb majd gúglizok, megígérem.

[NST]Cifu
A dolog valahol ott kezdõdik, hogy a Grúz haderõ egyszerûen hijján volt a megfelelõ morálnak és katonai vezetésnek a sikerhez. Nem egy és nem két olyan elemzés található, ahol konkrét példákkal támasztják alá, hogy a Grúzok harci kedve csak addig létezett, amíg az irregurális Dél-Oszétok ellen harcoltak. Amikor feltûntek az orosz harckocsioszlopok, sokszor egybõl hátrahagyták a harcjármûveiket, és elmenekültek a közelbõl. Ennek köszönhetõ, hogy az oroszok számtalan Grúz harceszközt és harcjármûvet zsákmányolhattak (például az összes felújított Grúz BMP-1-est, és több DANA önjáró tarackot).

A "mit tehetett volna" szarkasztikus kérdés. Ha akartak volna harcolni, akkor az eszközök és a lehetõség a rendelkezésükre állt volna. Ha a Csecsenek jó tíz évvel korábban sokkal kevesebb fegyverrel és katonával kétszer is kemény harcokra kényszerítették az oroszokat, akkor erre a Grúzok is képesek lehettek volna - de ehhez olyan harci kedv kellett volna, amivel akkor a csecsenek rendelkeztek.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
A legutóbbi HT is így írja. Kicsit olyan érzésem van, hogy a semmirõl sem tudó ember azt hitte, hogy majd jó nagyot mond...

Azt viszont nem igazán vágom, hogy a ekkora orosz számszerû túlerõnél mit tehetett volna a grúz haderõ.

Azért nem néztem meg, mert érdekelt mások véleménye.

Érdekesnek tartom a jövõnk.info oldalt is, egyre inkább kíváncsi vagyok, hogy kik állnak mögötte. De ezt csak megjegyeztem, ez ide off.

[NST]Cifu
Miért nem nézed meg a Wiki szójegyzetet?

Érdekes módon még abban is az van, hogy a támadást a Grúzok kezdték meg. A Filmajánló szövegét író emberke minimális háttérkutatással sem élt... 😛

A 2009-es EU-s szakvélemény is alátámasztotta ezt, ahogy azt is, hogy Oroszország viszont a bevonulás után egyértelmûen megsértette Grúzia határait (tehát nem csak Abházia és Dél-Oszétia határáig menetelt), illetve olyan rombolást vitt végbe (fõleg civil célpontok ellen), amelyre semmi szükség nem lett volna katonailag. Az EU tehát mindkét felet elítélte.

Politikailag ez is olyan határkérdés / nemzeti kérdés, ahol nehéz lenne igazságot tenni. Abházia és Dél-Oszétia cseberbõl vederbe került, most nem Grúziához tartoznak, hanem papíron függetlenek (de csak három vagy négy ország ismeri el õket), valójában viszont Oroszországtól függenek immár minden téren (gazdasági, politikai és katonai téren is). Szakasvili csúnyán elszámolta magát, azt hitte, hogy az Egyesült Államok be fog avatkozni Grúzia oldalán, de erre nem került sor (nem ettek meszet a tengerentúlon sem, hogy közvetlen háborúba bonyolódjanak Oroszországgal a Kaukázusi régióban), a Grúz haderõ csúnyán leszerepelt, a második vonalbeli orosz erõk is lazán a földbe döngölték a grúzokat.

Dél-Oszétia és Abházia most egy olyan ütközõzóna, ahol a NATO és Oroszország villoghat. Grúzia ugyan nem NATO tagállam (két éve meszelték el legutóbb a felvételi kérelmét, ami miatt Lengyelország csúnyán ki is kelt), de erõsen nyugat-barát, ugyanakkor kicsit sem demokratikus rendszer (lásd tüntetések a rendszer ellen, és azok véres leverése, vagy Szakasvili uralkodói hajlamai, ami miatt a tüntetések kezdõdtek). Oroszország légvédelmi rakétákat telepített Abháziába, amit viszont a NATO használhat fel ellenük, hiszen milyen jogon kifogásolja így például a Lengyel és Román rakéta-telepítéseket oroszország, ha õ ugyanezt teszi?

[NST]Cifu
Hát a zászlót lehet nem õk vitték, de azért laza ~60 UCAV és UAV (pilóta nélküli (harci) repülõgép) is ott volt amerikai irányítással az elejétõl a végéig. Én úgy vélem, hogy az Amerikai fegyveres erõk itt tesztelték, hogy kb. mire lehet alkalmas csak pilóta nélküli gépekbõl álló légierõ.

Filmajánló: Olimpius Inferno

A kihelyezett kamerákkal sikerül is felvenniük a pillangót, azonban mást is: az egyik kamera jól láthatóan rögzíti, amint egy grúz harckocsioszlop behatol Dél-Oszétia területére…

A fiatalok a háború közepébe csöppennek. Mivel a média szüntelenül azt harsogja, hogy orosz és dél-oszét csapatok megtámadták a békés Grúziát, elhatározzák, bemutatják a merevlemezen tárolt felvételt, amely az ellenkezõjét bizonyítja: Grúzia kezdte a háborút.

Nem követtem annak idején az eseményeket. Hogy is volt ez valójában?

Molnibalage
Líbia sem érdekelte nagyon. Az elején ellõttek egy száas Tomahawk salvot, hogy a szövetségesek ne erõlködjenek. Ezzal az aktív részvétel nagyjából véget is ért. Továbbra is repkedtek jenki gépek egy ideig, de kivételesen nem õk vitték a zászlót. (Tankert is adtak asszem.)

Azért elég nehezen szánták rá magukat, amikor a halálos áldozatok száma ezres nagyságrendû. Én olyant olvastam, hogy amcsit igazából azért nem érdekli az ottani demokrácia, mert egy hatalmi egyensúlyt lát Szíriában.

Walk the Talk.

Igen. Ez le is van írva a harmadik írásban: "Ahogy várható volt. Az Arab Liga átmenetileg felfüggesztette Szíria tagságát."

Strahd_
En ugy tudom nem csak a nyugat hanem az Arab liga is eliteli Sziriat

US funds terror groups to sow chaos in Iran (http://www.telegraph.co.uk)

Az Egyesül Államok már régen megtámadta Iránt a terroristákon keresztül.

A várható forgatókönyv folytatódik - Szíria
Miközben Asszad rendszerét békességre szólítja fel és a harcok befejezésére, addig folyamatosan fegyverzi az ellenzéket.

[NST]Cifu
Nem is tudom hanyadszor írom be, hogy ne egymással foglalkozzatok, ha már hozzászóltok a témához...
Nem is tudom már, hányszor kértelek titeket, hogy normális hangnem fórumozzatok, sértõ megjegyzések nélkül.
Hétfõig bezárom a topicot, meg kiosztottam pár pontot. Nem, én már nem hiszem, hogy bármelyiknek is lenne foganatja...

Értem én... :-)

csige791
De hát nem érted, hogy "neeem íííírtak alá semmmit" ?

\"Hagyhat valaki milliókat maga után, de ha becsület nélkül hal meg, úgy földelik el mint egy kutyát és csak tolvajok állnak a sírja mellett. \" .

Erre az UNESCO ügyre azt modom hogy tipikus, de semmi különös. Ez sokkal nagyobb baj!

csige791
szerintem arra, de a lényeg nem ez, hanem az a móka amit zsiráfék mûvelnek.

\"Hagyhat valaki milliókat maga után, de ha becsület nélkül hal meg, úgy földelik el mint egy kutyát és csak tolvajok állnak a sírja mellett. \" .

Te nem a talmudra gondosz?

csige791
jellemzõ, hogy ismét egy mellékszálba sikerült belekötni, ami majd jól eltereli a témát arról, hogy megint mekkora gecik voltak zsiráfék. szép próbálkozás volt, de a lényegen az sem változtatna ha a tóra lenne maga a ratifikált világbékeszerzõdés.

csige791
Ez már az utolsó szalmaszál lenne az érvrendszeredben?

Akkor amikor bevették a magyarokat akkor miért nem fejezte be USrael a finanszírozást, csak mert nálunk se kicsi a sikkasztási ráta. Korrupt volt itt mindenki, mégis finanszírozták az egész putrit az erõs kutyák.

Ha nem akarod észre venni amirõl beszélek ne vedd. Ahogy írtam a szemed elõtt játszódik a történet, a szemed elõtt hatnak a pénzükkel mindenre és mindenkire, irányítani akarnak mindent és mindenkit, de csak hajtogasd tovább, hogy ez összeesküvés elmélet, nem engem minõsít.

Ez olyan mint a bealudtam😊)

Walk the Talk.

Hát látod "bajom" az nincs. (Nem érdemled meg a választ. Vagy ahogy Bucser mondaná: remark megint besértõdött. Ja. Besértõdött. <#hehe> Whatever...)

Persze-persze.

Hypo
Na még Szíria egy érdekes eset:
cikk

Hypo
Hat eddig se voltam meggyozodve hogy rendelkezel alap tudassal pl ami a torat illeti de latom tenyleg fogalmad sincs de jo ezekkel a peldakkal dobalozni foleg ha a tarsasagnak sincs fingja rola csak vigyazz mert ha veletlenul olyanok is olvassak akik vagjak is, kirohogteted magad.

De ilyen alapon akkor az a kereszteny aki lop ott nem a bibliat iteled el hogy attol lop hanem az egyent, de itt rogton az egesz tora arra buzdit hogy a goj nem is ember? Lol az hogy emberek mikent viselkednek az az o sajat BÛNÜK köze nincs az eszmékhez. Az meg egy másik kérdés hogy Jézus nevében több embert öltek meg, és ? errõl nem jézus tehet...

Amúgy az egészbe még az a vicces hogy a GOJ kifejezeés az népet jelent minden népet, ugye az arabok raadasul meg rokonsagban is allnak és hát a koranban nagy kulonbseg van mondjuk a zsidok keresztenyek es poganyok kozott..de ez már egy másik történet.

Iran meg gondolom nem zavarna oket ha egy esetleges valaszcsapasukban a palesztinokat is kinyirnak a zsidokkal egyutt, mivel oket kurvara nem erdeklik a palesztinok csak duma.

Molnibalage
Miért? Bármilyen pénz, ami Paleszínába befolyik, az elsikkasztható. Minden cukormáz ellenére elég korrupt volt Arafat és utódjai is. Ergo így is felfogható. Minek adjak pénzt, ha úgysem érné el célját, még ha a cél jó is lenne? Magánszemélyek és cégek számára az adakozás mindig nyitva áll. Ha ennyire a szíveden viseled sorsukat nosza, adakozz...

csige791
"A szemétgeci oroszok mikor basztak ki ilyen szinten egy UNASCO-hoz hasonló szervezettel?"

Ha meg ki is basztak, attól még nem jó dolog. Vagy mert szerinted az usa megszórt attommal két várost akkor ha én megszórok akkor hivatkozhatok arra, hogy "de hát az usákok is"

immovable
Szövegértelmezés? Bagoly..... 😊
csige791
A szemétgeci oroszok mikor basztak ki ilyen szinten egy UNASCO-hoz hasonló szervezettel? Ilyere csak a zsiráfok képesek és a csicskáik, mint pl te is. Örülj az eredményeiteknek, én max torkon fosni tudlak érte.

"Hagyhat valaki milliókat maga után, de ha becsület nélkül hal meg, úgy földelik el mint egy kutyát és csak tolvajok állnak a sírja mellett. "

csige791
Azért az UNESCO és a grúz faszomttudja kik között van egy kis különbség.

Usrael kb ezt mondja:
Bevettétek a palesztinokat? Akkor dögöljön éhen pár köcsög 5-6 éves gyerek.

Zsiráfoknak ez az alap, pár gój kis kölök mínusz? Ez van a tórában is nem, szerintük ez így még jó is.

<#taps>

Tisztán látható, hogy a kitudja honnan való pénzükkel tartanak sakkban bármit, legyen az unesco vagy egy ország egy nép. A szemed elõtt játszódik a történet mégis mást mondasz. Te egy igazi fanboy vagy öreg. <#wave> De persze a pofád az nagy, személyeskedés megy, de látod ilyet én is tudok, csak annyi a különbség köztünk, hogy én tudom, hogy ennek sok értelme nincs.

Vak vagy vagy hülye?

Molnibalage
Továbbra sem értem, hogy mi a túró bajod van. Mindenki olyan szervezetet finanszíroz, amit akar. Gondolom az oroszok sem pénzelnek olyan szervetet, ami kicsit is kapcsolatban áll grúzokkal vagy csecsenekkel, mert nem áll érdekükben. Akkor miért tenne az USA az õ érdekeivel ellentétesen...?

Nem igaz, hogy mindig ennyire beszûkülten gondolkozol...
Úgy szeretném tudni, hogy ennyire beszûkült tudatú embert ki a halál alkalmaz és mire. Egyáltalán hány éves vagy? Mert sokszor nem tudom eldönteni, hogy tojáshéj van még a seggeden vagy agydra ment az öregség...

Nem tök mindegy.

Nem, nem tök mindegy.

Ha Magyarország nem akarja finanszírozni a román mondjuk a román mûamlékek finanszírozását, akkor nem teszi.

Szövegértelmezés!!!

Nem szimplán nem akarja finanszírozni Palesztinát, hanem AKKOR nem akarja finanszírozni az adott ENSZ szervezetet (tehát nem Palesztinát), HA az Izraellel szemben álló Palesztina így megy úgy...

Nem érted a magyar mondatokat!! (No meg az írással is gondod van. Lassíts kicsit és olvasd vissza amit leírtál, mert néha már az érthetõség rovására megy a szóismétlés, elgépelés stb.)

Szövegértelmezés! Nem írtam izraeli világuralomról!

Avagy, a te stílusodban: te még a betûtésztás paradicsomlevesbõl is azt olvasod ki hogy én izraeli világuralomról írok.

<#levele>

Molnibalage
Ha csak azt...

Molnibalage
Nem tök mindegy. Akkor az USA. Ha Magyarország nem akarja finanszírozni a román mondjuk a román mûamlékek finanszírozását, akkor nem teszi.

Az önrendelkezés a lényeg. Sötétséged hihetetlen.

immovable
Látom te még a betûtésztás paradicsomlevesben is izraeli világuralmat olvasnál ki.<#nevetes1>