Közel-keleti konfliktusok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

DanielT
Persze, hogy lehet, vallás se kell hozzá.

"Ne légy barom, segíts ahol csak tudsz."

Ugye!

Az elõzõ kommentre nincs erõm reagálni, nem azért, mert baj lenne a véleményeddel, csak hetekig lehetne pörögni a témán, annyit meg nem ér. :)
Rossz vallásokkal találkoztál eddig... szakadj ki az iszlám, zsidó, katolikus vallási trióból, és kitágul a világ... meglátod, hogy lehet békében, összhangban, egymást nem eltaposva is élni! :)

www.smart-bus.hu

Az a baj, hogy ezután az "igen" után nincs "bõvebben". Nálam az erõsebb kutya baszik elve, az állatvilágba való. Az állatokat az ösztöneik vezérlik, náluk ez elfogadott, az embereknél viszont nem... Az embernél számomra nem elfogadható, amikor a másikon áttaposva próbál elõre jutni. Igaz ez az egyénre, és igaz ez népek, nemzetek, országok szintjén is.

"Az a pár palesztín balfasz, aki egyre mélyebbre taszítja az országát a háborúskodással, sajnos nincs tisztában a lehetõségeivel."

Tehát szerinted egyértelmûen õk a felelõsök a kialakult helyzetért? Az nem baj, ha Izrael terjeszkedik, de az baj, ha aki az útjában van az ellenáll? Én értem félre, vagy tényleg ezt akarod mondani?

"Ahol a vallás az úr, vagy annak nevében követnek el cselekedeteket, ott a józan észnek helye nincs."

Ezt vallása válogatja... de az tény, hogy a közös gyökerekkel rendelkezõ zsidó és iszlám vallásra ez hatványozottan igaz! Sõt, igaz ez a katolikus vallásra is, de ezen nincs mit csodálkozni, hiszen mindhárman közös tõrõl fakadnak!

Azzal meg gondolom tisztában vagy, hogy Izrael jelenlegi mûködése tökéletesen analóg a vallási alapjaival! Mint ahogy az arab fanatikusok mûködése is...

Pont ezért kéne az általad említett józan észnek teret nyernie arra felé! Viszont az általad protezsált erõsebb kutya baszik elve, az pont a vallási vonal!

www.smart-bus.hu

<#eljen>

Nem szabad félnem. A félelem az elme gyilkosa. Amikor a félelem elment, nem marad semmi, csak én magam.

DanielT
"az emberiség szerves (és építõ) része."

Mit adott az emberiségnek a vallás? Inkvición, a tudomány hátráltatásán, sarlatánságon, üldöztetéseken, háborúkon kívül?

Valóban építõ egyébként, templomokat a buzi papoknak.

Ez már OFF egyébként, úgyhogy szerintem hagyjuk. :)
trident
Oldalakra rúgna mindkét oldal terrorcselekményeinek és áldozatainak leírása. Mindkét oldalon államilag támogatva vagy szimplán csak "tûrve". Masszív tömeg a cionista lobbi és támogatói - bár igazad van: nagyobb a potenciál mint a tömeg.

re DanielT: a jó ember ismérve az erkölcs.
Mind a vallás/spirituális ideák, mind a tudomány az emberiség szerves (és építõ) része.

Nagyjából pont ezek a válaszok miatt nem is akartam beírni, végtelenül fáraszt az egysíkúság, na meg a személyes érzelmekbõl táplálkozó protestálás.

Ha pedig valaki szeretne egy érdekes filmet megnézni, ami nem tökéletesen érinti a topik témáját, annak tudnám ajánlani: Hol az ördögben van osama bin laden?

"Ha ez az a szint, ahogyan ma egy állítólag civilizált ember értékeli a n?i szépséget, akkor az a véleményem a világról, hogy sunáznám."

DanielT
Ahogy írtam is már ma: A vallás méreg.

Mûfajtól függetlenül, kizárólag a gyenge emberek irányítására való és azért születtek, hogy az egyéni vezetõk egy náluk magasabb hatalom nevében uralkodhassanak a birkákon, akik félnek a mindent látó szakállas bácsitól és igénylik is, hogy vezessék õket. Keresztény, muzulmán, egykutya.

A primitív totem imádás mai korban elfogadott formája.

Ahhoz, hogy valaki jó ember legyen és jót cselekedjen, nem kell semmiféle vallás, csak józan ész.

"Ne légy barom, segíts ahol csak tudsz."

Az összes vallás bibliája ebbõl a mondatból kéne, hogy álljon.

Persze a nép egyszerû gyermekének ez nem elég útmutatás, nekik kellettek azok a frankó kis mesék, a példákkal, amibe nagyon klasszul és szórakoztató módon bele lehetett szõni a felsõbb hatalom létét és azt, hogy azzal jobb nem baszakodni.

Úgyhogy szépen kussolt a birka, leadta az egyháznak a tizedet, vagy amit épp kellett, dicsõíti allah-ot, meg a többi marhaság.

Persze a történetek közül van néhány állati jó, pl a mennyország az nagyon bejön nekem is, de sajnos van agyam, ami meggátol abban, hogy higyjek benne. :(((

Lehet, de nehéz összehasonlítani a két ország politikai boszorkánykonyháját, már csak a geopolitikai helyzetbõl kifolyólag is. Tegnap olvasgattam Jichak Rabinról, sajnos kevés anyag van róla magyarul, de ez azért sokatmondó:

... A Rabin-kormány békepolitikáját persze nemcsak a szélsõségesek bírálták élesen, hanem a jobboldal egésze, sokan még azok közül is, akik az elhunyt politikust most õszintén gyászolják. Felesége, Lea nem véletlenül kérte számon a merénylet estéjén a Ramat Aviv-i rezidencia elõtt mécsesekkel elvonulóktól: „Hol voltatok akkor, amikor azt kiáltozták neki: Egyedül vagy! Gyilkos, áruló vagy!” Ezek a jelzõk egyébként enyhének számítottak azokon az Izrael-szerte évek óta látható jobboldali plakátokon, amelyek Rabin képmását Jasszer Arafat fejkendõs portréjához tették hasonlatossá, vagy azokon a frissen megjelent fotomontázsokon, amelyek egyenesen náci egyenruhában ábrázolták a néhai kormányfõt. ...

link

&#8222;Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

A szélsõjobb általában minden országban pont ugyanolyan radikális, mivel kizárólag szerepzavaros elmebetegek, illetve tanulatlan hasztalan, pont ezért lecsúszott csõcselék alkotja. Mindegyikre igaz, hogy köszönõviszonyban sincsenek a valósággal, és egy bizonyos agyi szint felett már az óvodások, kisiskolások is pontosan látják rajtuk, hogy mifélék. A radikalizmus amúgy önmagában nem probléma, a gond az elmebajjal van.
Viszont a parlamentben jóval nagyobb erõt képviselnek mint a Vona, és ott a jobboldal sokkal radikálisabb mint itthon.

Ja, csak Izraelnek a cionisták egy marginális részét képezik, kb. annyira okos dolog volt, amit leírtál, mint az, hogy a magyarokat Vona Gábor nézetei képviselik, vagy még annyira sem. Míg az arab világ nagy részét tényleg elmeháborodottak vezetik, akiknek óriási a tömegbázisa is...
trident
Én szándékosan nem írtam a topikba, de azért ne feledjük már el, hogy vallási fundamentalisták vannak "mindkét oldalon". A cionistákat sem látom "különb" hajtásnak.

Ha a palesztin szót kicserélnénk a hozzászólásodban ugyanúgy igaz a cionistákra.

"Ha ez az a szint, ahogyan ma egy állítólag civilizált ember értékeli a n?i szépséget, akkor az a véleményem a világról, hogy sunáznám."

Caliph
megszállni,kiirtani,átnevelõ tábor...OMG. mintha ezt vki megpróbálta vna nem is olyan régen(1933-45)...lehet van vmi abban hogy az ember nem tanul a hibáiból...

CefreTeam&#8482; A valóság olyan illúzió, amelyet az alkohol tartós megvonása idéz el?.

Ezt még emésztenem kell... holnap reagálok.

www.smart-bus.hu

DanielT
Igen. Bõvebben: Mindenkinek tisztában kell lenni a saját helyzetével, korlátaival, lehetõségeivel és ezekbõl a legtöbbet kihozni.

Az a pár palesztín balfasz, aki egyre mélyebbre taszítja az országát a háborúskodással, sajnos nincs tisztában a lehetõségeivel.

Ahol a vallás az úr, vagy annak nevében követnek el cselekedeteket, ott a józan észnek helye nincs.

A probléma nem velem, hanem az olyan vér idealistákkal van, akik egyszerû és nyilvánvaló tényeket is letagadnak - akár nagyközönség elõtt is...
Már a kérdés felmerülését is szomorúnak tartom... de ma legalább világosabb lett, hogy mit ott a közel-keleten a fõ probléma.

www.smart-bus.hu

Tehát akkor vehetem úgy, hogy erre a kérdésre,

"Azt jól értem, hogy akkor ezzel gyakorlatilag elfogadod az "erõsebb kutya baszik" elvet, és gyakorlatilag ha egy ország jobb, ügyesebb, erõsebb a másiknál, akkor terjeszkedhet, a gyengébb, ügyetlenebb, fejletlenebb meg alkalmazkodjon ehhez?"

a válasz igen?

www.smart-bus.hu

És az ember mi más lenne, mint egy fejlett idegrendszerû állat?

DanielT
Egy álomvilágban biztos nem.
Tudod melyik világ mûködik így? Az állatvilág...

Az emberek nem így mûködnek!

www.smart-bus.hu

"Aki nem tudja, hogy hol a helye, majd helyreteszik."

A helyretevõkkel is ez szokott történni. "Így mûködik a világ, a természet."

DanielT
Így mûködik a világ, a természet.

Aki nem tudja, hogy hol a helye, majd helyreteszik.
Az más kérdés, hogy a bevándorlást én is korlátoznám.

"Ez az általad kritizált nyugati világ pedig minden szempontból agyonjutalmazza a képzett és hasznos tagjait."

Elnézést, ez nem az a topik, de: <#nevetes1>
Én is befejeztem az offolást.

De indulunk ki abból = De indulJunk ki abból

Annyit mindenképpen, hogy teljesen ellentétes véleményen vagyok szinte mindenben, az általad leírtakkal kapcsolatban. Például az arabokkal kapcsolatban az a véleményem - attól függetlenül hogy technikailag nem olyan fejlettek mint a nyugat - még nem jelenti azt, hogy értéktelenebbek lennének mint mi, más a kultúra, más világ. Nem tartom igazán jónak a felsõbbrendûség tudatot, okozott (és okoz) galibát eleget.

ReszegKoldus
"még azt sem tudom, hogy az arabokkal kapcsolatban mi a véleményed"

"Ha pedig annyira szimpatikusak neked az arabok, miért nem költözöl oda? Tök magas az életszínvonal is, tényleg nem értem mi tarthat vissza..."

Oké. <#whatever>

“Well, if crime fighters fight crime and fire fighters fight fire, what do freedom fighters fight?”

Szinte kizártnak tartom, hogy bármit is megtudhattál abból néhány hsz-bõl, amit ide leírtam, mint, ahogy nekem sincs halvány fogalmam sem arról, hogy Te miként vélekedsz különféle dolgokról - még azt sem tudom, hogy az arabokkal kapcsolatban mi a véleményed.
"A világ azért tart, ahol, mert Európa szellemi tõkéje ezt lehetõvé tette."

Ez nem mindenki szerint nagy eredmény... De indulunk ki abból, hogy ez a mostani csak egy átmeneti állapot.

Ahogy már mondtam, nem akarok elmenni innen, jól érzem magam ebben az országban. Nem is élek rossz körülmények között, tehát nem a személyes sértettség, vagy a sikertelen életem beszél belõlem. Az már kiderült számomra, hogy a látásmódunk teljesen eltérõ, ezért ami neked nyilvánvaló, az nekem elképzelhetetlen, és fordítva. Tiszteletben tartom hogy így gondolkodsz, de ez a maximum amit tehetek, megérteni nem tudlak.

Megrekedsz a puszta értékrelativizálásnál. Ennél egy rosszabb állapot van: Burke (aki már akkor halott volt, amikor Marx szülei sem éltek). Õ nemhogy megmaradt volna a teljesen meddõ nihilizmusnál, de egyenesen ezzel próbálta igazolni a tradíciókat. Hozzá képest ezek a rendkívül unalmas, futószalagon gyártott relativisták kismiskák.

Az egyedüli ember, aki ezt rendesen átlátta (és talált kiutat) az Nietzsche volt - de õt, ha lehet kérni, ne a gyalázatosan silány minõségû követõi alapján ítéljük meg.
Te mirõl beszélsz? Mindenki elõtt ott a lehetõség, hogy az lehessen, ami csak akar. Nem vagyok már különösebben fiatal, bár még öreg sem, de már az én generációmban is bárki bármivé képezhette magát. Ez az általad kritizált nyugati világ pedig minden szempontból agyonjutalmazza a képzett és hasznos tagjait. Sõt megfelelõ képzéssel nálunk és most is nyugati életszínvonalon lehet élni, de semmiképpen nem kell nyomorogni. Ugyanakkor igaz, hogy bünteti azokat, akik nem úgymond "melósok" akarnak lenni. De képzetlen munkaerõre nincs is szükség - azt, hogy valakinek papírja van, de valós képesítése nincs, szintén idesorolom. A legnagyobb érték a produktív tudás, és nagyon helyesen ez is van jutalmazva. (Mind a tudatlanság, mind a meddõ "bölcsesség" büntetve van.)
ReszegKoldus
Nem írtad le. Besoroltál valakik közé és nem tudom kikre gondoltál, mert nem vagyok marxista anarchista filozófus, úgyhogy ezek közé nem illek be :)

“Well, if crime fighters fight crime and fire fighters fight fire, what do freedom fighters fight?”

Nem tudom. Ez a kultúrkör már számtalanszor törölte belénk a lábát, és most sem az az érdekük, hogy felzárkózzunk, hanem a gazdasági gyarmati státusz fenntartása. De ez már kezd nagyon off lenni, úgyhogy befejezem.

"a fejlett nyugat szempontjából mi is egy ilyen probléma vagyunk" - már ne is haragudj, de ez egy hatalmas baromság. Ugyanannak a kultúrkörnek vagyunk a tagjai, számtalan módon járultunk hozzá ennek a közös értékcsoportnak a fejlõdéséhez, stb. Ez egy átlag nyugat-európai számára teljesen magától értetõdõ tény. Az egyedüli probléma, hogy elkezdtek megjelenni (amúgy tõlünk nyugatabbra is) olyan irányzatok, akik ebbõl ki akarnának válni. Ha kritika ér minket, az ezt jelenti. Teljesen alaptalan ez a kisebbrendûségi érzésed (valószínûleg nem sokat éltél Ny-EU emberek között, ezért van téves elképzelésed róluk).

ReszegKoldus: eleve leírtam kikre gondolok: Burke, Feyerabend, Kuhn és barátaik, illetve az az egész, ami belõlük kinõtt.
A kiskaput általában keresni szokták, de mindegy, szõrszálhasogatás.

lényeg, hogy van egy probléma, és azt meg kell oldani.

Jelenleg a fejlett nyugat szempontjából mi is egy ilyen probléma vagyunk, csak mi engedelmeskedünk. Ezért nehéz nekem úgy gondolkodnom, ahogy azt te teszed. Érteni értem, csak elfogadni nem nagyon tudom.

ReszegKoldus
Kikre gondolsz amúgy? És mit képviselek?

Nem foglalkozom magyar belpolitikával, úgyhogy most már 100%, hogy keversz valakivel.

"Az arabok nem találtak egy kiskaput, hanem mondhatni az ölükbe pottyant." - ez számomra teljesen ugyanazt jelenti, találtak/ölükbe pottyant, nem tök mindegy? lényeg, hogy van egy probléma, és azt meg kell oldani.
Mert megint a reális különbségek egybemosása az álkülönbségekkel. Az egész mozgalom, amit ezzel képviselsz teljességgel komolytalan, egy normális filozófust nem tudtok kiállítani (Kuhn, Feyerabend két rossz bohóc volt). Burke is teljességgel komolytalan figura. Ráadásul a hozzád hasonló, csak bégetni képes követõik még arra sem veszik a fáradtságot, hogy a mestereiktõl megszokott alacsony színvonalú érveket sorakoztassanak fel. A maximális szellemi teljesítmény a részetekrõl: pár összeollózott hívószó beböfögése...
Olyasmire emlékszem, hogy "szidtad a rencert". Ha nem így volt, akkor bocs. Az arabok nem találtak egy kiskaput, hanem mondhatni az ölükbe pottyant. Amiért pár helyen már súlyos árat fizettek, de látom ez még nem elég neked.

"veled ellentétben, akit már hallottam panaszkodni, hogy elvágyódik innen" - feltehetõleg keversz valakivel, mert nekem végképp semmi okom panaszkodni. Egyszer írtam olyat, hogy több országban (3-4) tervezem leélni az életemet, ami igaz is, de ennek semmi köze az ilyen jellegû panaszkodáshoz.

Az arabok találtak egy kiskaput abban a rendszerben, amit a fejlett világ alakított ki. Nekünk kell korrigálni a dolgokat, és helyreállítani a rendet.
ReszegKoldus
Kár lenne ennyivel beérni, legyenek átnevelõtáborok melegeknek, zsidóknak, tücsköt bogarat kutyát macskát evõknek, lúdtalpasoknak, iphone tulajoknak is, mert ez így elég egyoldalú, hogy "utálom az arabokat, neveljük át õket" :)

araboknál meg megdicsérik õket

Nem tudom hogy megy ez ott, lehet hogy a bevándorlók más elbírálásban részesülnek, de az a felsõbbrendûség ahonnan beszélsz az valami egészen elképesztõ. Egyrészrõl panaszkodsz, hogy ott nincsenek törvények, majd azt kifogásolod, hogy miért nem rúgunk fel minden törvényt, és szedjük el mindenüket. Érdekes. Ráadásul pont az segítette a királyt hatalomra, akiket szeretnél odaküldeni, hogy a kedvedre tegyenek. Magyarán pont azt láthatod ebben az esetben, hogy milyen az, amikor nyugat beavatkozik.

Ha pedig annyira szimpatikusak neked az arabok, miért nem költözöl oda?

Miért kellene odamennem? Én jól érzem magam itthon, veled ellentétben, akit már hallottam panaszkodni, hogy elvágyódik innen, mert itt olyan rossz. Az hogy úgy gondolom, hogy nem kell beleszólni más ország életébe, nem azt jelenti, hogy oda akarok költözni.

Nincs okom kételkedni a szavadban, így elfogadom, hogy elfogadnád a fordított szituációt is.

Azt jól értem, hogy akkor ezzel gyakorlatilag elfogadod az "erõsebb kutya baszik" elvet, és gyakorlatilag ha egy ország jobb, ügyesebb, erõsebb a másiknál, akkor terjeszkedhet, a gyengébb, ügyetlenebb, fejletlenebb meg alkalmazkodjon ehhez?

www.smart-bus.hu

Ja, mindenhol vannak, csak nem mindegy milyen arányban, és fõleg nem mindegy, hogyan kezeli õket a társadalom (például jobb helyeken elzárják õket, araboknál meg megdicsérik õket).

Bírom az ilyen mindent összemosó relativizmust, mint itt most elõadsz. A világ azért tart, ahol, mert Európa szellemi tõkéje ezt lehetõvé tette. Ezek az arabok abból élnek, hogy olajuk van, maguktól semmire nem mennének, egy európai macska értelmesebb náluk. A teljesen érdemtelenül szerzett pénzükön megveszik egy másik kultúra termékeit. De miért kell ezt hagyni, miért fizet nekik a fejlett világ? Az egy dolog, hogy a II.VH után felbomlott a gyarmati rendszer, de miért kellett ennyire átesni a ló túlsó oldalára? A legtöbb volt gyarmat fejlõdött és nem csak gazdagodott. Az arabok, ha lehet inkább visszafejlõdtek miközben piszkosul meggazdagodtak. Magyarul van egy állam, amit a világ legsötétebb emberei laknak, akik ugyanakkor bármit megtehetnek büntetlenül, lásd alábbi videó (ha a youtube-ról elindulsz majd láthatod, hogy nem egyedi eset, hanem tömegjelenség; rendszeresek a behívott indonéz munkaerõ nõnemû tagjai elleni hasonló támadások - és ezek mind büntetlenül is maradnak).

Ha pedig annyira szimpatikusak neked az arabok, miért nem költözöl oda? Tök magas az életszínvonal is, tényleg nem értem mi tarthat vissza...
Idióták mindenhol vannak.. Szaud-Arábia meg eleve egy nyugati kreatúra. Nem értem, miért kellene a fejlett nyugati államoknak bármilyen szinten beavatkozniuk az életükbe? Ráadásul úgy beszélsz a nyugati államokról, mintha azok erkölcsileg annyira makulátlanok lennének...

ReszegKoldus
Akkor nevess

Amúgy vicces, hogy ez pont a világ egyik leggazdagabb országában történik, ahol az õslakosoknak kb. dolgozniuk sem kell, és ezért más országokból (fõleg Indonézia) hívnak be munkaerõt.