178
Magyar Állami Vasutak
-
Roll #98 Amíg nem volt sztrájk eszembe se jutott volna, hogy kocsival járjak. Tökéletesen megfelelt reggelente a 40 perces pihenés a vonaton. Ők nekiláttak sztrájkolni, én pedig a munkahelyemen feltettem a kérdést, hogy mi lenne, ha kocsival járnék? A válasz annyi volt, hogy nekik mindegy, hogy benzin vagy bérlet. Ezek után soha nem fognak problémát okozni a számomra. Ezzel csak annyi a baj, hogy ezzel egyszerre most a bkv bérletet se fogom megvenni, mert az is felesleges. Szóval szerintem kár gerjeszteniük a feszültséget, mert valóban csak kárt tesznek. Ha meg nem elég a pénz, nem értem miért nem néznek más állást maguknak. -
Roll #97 Nélkülünk utasok nélkül mire megy a drága brigád? Ki fizeti a bérletet illetve a jegyet? Erre gondoltam, lehet, hogy kicsit tekervényes volt. -
BenceYCE #96 Ezt nálunk a BKV-nál is előszeretettel csinálják. Egy kis presztizs és utasveszteség ok a leépítésre. Nincs elég munkavállalónk, nincs elég induló járat. Aztán ugyan ez addig amíg szép lassan elolvad az utazóközönség. Közben hogy-hogynem két alvállalkozó él, virul. Ezt nálunk már megfogalmazták, lassú privatizáció. A máv-nál is ugyan ez a helyzet. Azt az ágazatot ami hasznot hoz azt eladták. Mond, ha neked vagy egy kiadó lakásod ami hozza a pénzt, miért adod el? Az ok egyértelmű a máv esetében. A hasznot hozó ágazatból tartották fent az utasközlekedtetés veszteséges részét. A Cargo továbbra is profitálni fog, de a személyszállításból így kieső pénzt valakinek ki kell fizetnie. Abban meg szerintem egyet értünk, hogy tökmindegy, hogy az állam fizeti ki és te alacsony árú jegyet veszel meg vagy az állam semmit sem tesz bele és Te teljes árú jegyet veszel, mindkettőnél TE fizeted ki. A BKV-nál a buszágazat épp úgy nem lehet nyereséges mint EU számos más országában. De az amortizációs problémák halogatásával rengeteg pénz kiszedhető belőle. Ha holdinggá alakul a cég az első a buszágazat lesz ami könnyen talpra áll. Szerinted miért nincsenek alvállalkozók a hévnél, villamosnál, metrónál? A cargo bevételeinek kis töredékét kérték a munkavállalók mindegy végkielégítésként, mert állami kézből maszek kézre tenni a céget gyökeres változásokat jelent. Hidd el ha a személyszállítás jövedelmező lenne, akkor azt is elprivatizálták volna vele együtt vagy vele párhuzamosan. Ezzel csak az a baj, hogy nem akarok olyan vonaton utazni amit már 16 órája vezet a mozdonyvezető és amit egy olyan ember vizsgált át, aki 3 műszakban napi 12 órát gürizik. Nézd meg mi lett a volánnal. Fordulókra fizetnek. Papíron dolgozol 8-9 órát, atöbbit kiegyenlítési időként odaadják a végállomáson fél, egy órás darabokban. A végeredmény? reggel 4 kor már tengelyen ülsz és éjfélkor Te viszed az utolsó buszt. Hát ne haragudj de erre a buszra én fel nem tenném a gyermekemet. De Te tudod, éljenek a reformok. -
#95 Azért abban van igazság, amit mondani akart.
A sztrájk nem azért rossz, mert pillanatnyi veszteséget okoz a MÁVnak, hiszen tulajdonképpen mindegy, hogy X a veszteség vagy X és egy kicsi. Azért rossz, mert az emberek rá vannak kényszerítve olyan alternatív megoldások keresésére, amire eddig nem vagy csak alig gondoltak (egyszeri nagyobb beruházást követel). Ha ezek az áthidaló megoldások jobbnak bizonyulnak, akkor annál maradnak (pl autózás).
Talán nem kell külön rámutatnom, hogy minden sztrájkkal töltött nappal több utast veszít a cég, akik bizony már nem fognak visszaülni az autóból a vonatra az életben soha.
A színvonal ettől nem javul, az utaslétszám olvad - ez egyébként sztrájk nélkül is igaz, csak nem ennyire drasztikus mértékben -, még kevesebb járatra lesz pénz a közösségi közlekedésben, ami generálja az utaslétszám további csökkenését, a végén pedig még kevesebb vasutasra lesz szükség.
A követeléseik józan ésszel fel sem foghatóak, nemhogy teljesíthetőek, persze ebben az országban, ahol éppen olimpiára készülnek, bármi előfordulhat.
Ha egy kicsit is reálisan tekintünk a helyzetre, a sztrájk mindenkinek rossz, ráadásul a vasutasok maguk alatt vágják vele a fát.
Ugyanez igaz Ferihegyre is. Ha egy légiutas egyszer elmegy Bécsbe vagy Pozsonyba, hogy onnan repüljön, az lehet, hogy már másodszor is inkább oda megy. -
BenceYCE #94 A nagy odamondásod közben elfelejtettél visszaolvasni és átgondolni amit írtál. Azt akartad mondani, hogy nem Ti vagytok Őértük, hanem Ők tiértetek. Látom, hogy Te az a tipusú ember vagy akinek meg kell mondani, hogy mit mondjon, mert önállóan egy értelmes mondatot nem tudsz összerakni. Azért a véleményedet köszönjük. -
Roll #93 Az összes sztrájkoló vdszsz-es bekaphatja, amit gondolok. Miből gondoljátok, ha eladnak egy állami céget, akkor nektek abból kapnotok kell? Ennyi erővel minden magyar állampolgár sorba állhatna, hogy neki is kell belőle, hisz közös vagyonról beszélünk. Szerencsére egyre többen utálnak titeket, de ezzel magatok vagyis MÁV alatt vágjátok a fát, ti szerencsétlenek! Nem bánnám, ha mindenki, aki miattatok szív kicsit szopatásból átállna buszra vagy autóra, aztán rájönnétek, hogy mi vagyunk értetek. És amit még nagyon rühellek bennetek, hogy hónap elején, amikor mindenki bérletet vesz, akkor nem mertek sztrájkolni!
SZÁNALMASOK VAGYTOK! -
BenceYCE #92 Átmehetsz, de itt is megmondom, hogy el sem tudom képzelni, hogy automatikusan kikapcsolná. Én még nem hallottam ilyenről, de ha gondolod járj utána a BKV-sban. -
#91 Jah csak lófaszt sem keres így a srác! Azzal érvelt a jó mellet hogy legalább be van jelentve :( Igaz az hogy a combinó nemsokkal a végálomás elött kikapcsolja a fütést a vezetőfülkében így fagyoskodni kell? :) nem tudja valaki? vagy menjek át inkább a bkv totyikba mert itt ez off? :D -
BenceYCE #90 A túlóráért többet kell kifizetni a cégnek. Egyszerűbb több embert felvenni. Úgy tudom havi 30-40e-től estek el akkor a remizesek. Ez az összeg egy család keresetében nem elhanyagolható pénzösszeg. -
#89 Hozzátéve azt igaz nem máv villamos vezető kellet másodállást keressen (kolégám lett) mert álítólag valami havi max 240 óra munkát (túlorával) 180 órára korlátoznák január 1.től! így nem tulórázhatnak vagy ha túloráznak csak lecsúsztathatják! nevetséges hogy aki dolgozni akar azt nem hagyják -
BenceYCE #88 A munka itt elég tág fogalom. 68 évesen lehetsz még portás, de valóban ledolgozott 40 év után valakinek dolgoznia kell, hogy kaja legyen a szájában? Aki tanul az a dolgozók pénzéből tanul, ez sem igazságos amíg nem kötelezik ennek a kamatos visszafizetésére. Ez alatt a felsőoktatásban tanulókat értem. Gondolom a leendő gyermekedet már 2 évesen magára hagyhatja a nejed, mert addig kap csak gyes-gyed vagy mittoménmit, aztán húzzon vissza melózni és amit megkeres költse dadára. -
#87 Én tanulo vok :D Mellesleg annyit írtam hogy aki képes munkát vállalni és nem tanul már, az menjen elfele dolgozni ne lopja a napot. -
BenceYCE #86 A Te gyereked magának veszi a bérletét? -
#85 te miről beszélsz? -
BenceYCE #84 Nem érdekel a politika látom és meg is értem. Az csak egy színjáték. A baj az, hogy a gazdaság színjátéka. Az pedig ha nem érdekel akkor ne nyavajogj. Fizess azt kész és máris itt van Neked Amerika! -
BenceYCE #83 Vagy csak a gyermeke, dehát ezt végiggondolni nehéz ész nélkül. -
#82 jah és sorry az offért. -
#81 Igen hogy milyen igazad van.. Aki nem dolgozik ne is egyék... persze leszámítva akik önerejükből képtelenek munkát vállalni .. idősek , rokkantak vagy akármilyen betegséggel élők.. -
#80 Tudom, hogy offtopik, de nem MINDENKINEK, csak aki adózik, vagy adózott valaha. Túl sok itt az ingyenélő. Nem mintha vágynék egy darab MÁVra...
ON. -
#79 Engem k.vára nem érdekel apolitikai háttere. De az már igen h h a csaba meek haza hnap suliból zh után hulla faradtan... mert megszopom az tutti. Az meg h 250 et kapjanak fejenként.... ez lol enyi erővel én is kérek 2 km vasutat mert ugye a MÁV állami tulajdon és többek közt adókból tartják fent magukat...a polgárok adóiból. tehát mindenkinek jár valami a mávból...ezek meg sztrájkolnak itt világba...hülyeségért...szomat nekik... -
#78 sztájk van, ugyanúgy járnak majd mint ma. sehogy. -
#77 Pl. a paraméterkönyv visszavonása és 10% járatrikításból sem lett semmi. -
#76 Most akkor milyen sztrájk van, mennek holnap a vonatok vagy nem? Az index semmi konkrétumot nem ír, a máv honlapján meg az van, hogy korlátozottan, de mennek...de, jó,...merjek holnap elindulni Nyíregyre vagy ne? -
#75 én meg Szentesről utaznék Pestre a Nyugatiba mert vonattal olcsobban járné k mert ott van 33%os kedvezmény Volánnál meg egész jegyet kell vennem. -
#74 ahogy irtam nem hiszem h lesz változás.
Egyre többet támogatják a sztrájkot. MÁVnak nincs pénz h kifizesse a 250e forintot.
Én is vasutas vagyok, én is megkapnám a pénzt, de nem sztrájkolok mozdonyvezetőként, mert nem is tudok:S, meg nem is akarok -
#73 rendben majd pénteken utána járok remélem minden menni fog :| -
#72 hallgasd a hireket, olvass indexet
Nem hiszem h lesz változás -
#71 Szombaton Pestre szeretnék menni vasúttal. Meg se próbálkozzak vele ? vagy most mi van ? :( -
#70 tökre így van -
megalodon #69 Lehet hogy az egész arra megy ki,hogy erre figyeljenek az emberek ne pedig,hogy a tetvek mit szavaznak a parlamentben! Valaki figyel arra?? nem mert a máv a téma mindenhol!
-
homeless #68 "Aha. A TESCO meg fél perc múlva kirúgna te nagyokos."
Pont ezaz te nagyokos! A vasútasoknak lehet sztrájkolni, az eladóknak nem. Ki kéne rúgni az összest, amelyik nem dolgozik.
250k fejenként muhahahaha. Akkor a havi többmilliárd veszteséget is osszák szét maguk között.
Aki nem látja, hogy ez az egész sztrájk csak a kommunista, volt mszmp-s gaskónak az erőfitogtatása, az egy retardált. -
Marko001 #67 Az összes sztrájkoló bekaphatja... Rengetegen szívnak miattuk, de nem érdekli őket, irreális követeléseikkel jönnek csak. Mintha a többi ember maradéktalanul elégedett lenne a helyzetével. És ha majd méltóztatnak befejezni ezt a hülyeséget én is el fogom játszani pár napig, ha a kaller kéri a jegyet, hogy "Bocs, de sztrájkolok és nem mutatom meg a bérletem."
Ha már kicsit jobban érzem magam ettől, akkor máris megérte a dolog. :) -
megalodon #66 Apám BKV buszsoför.:)
Amugy mi lett eddig elérve a sztrájkokkal?? Nem sok! Akkor mi az értelme? Mert megmondta a vasút vezetösége hogy nem teljesítik!
ha meg mégis akkor meg a ferihegyiek miatt szolidaritásból fognak tovább sztrájkolni!
Miért nem éhségsztrájkolnak inkább?? -
megalodon #65 de de! anno nekem is volt 4éve vasuti jegyem anyám után és ott is.
ill.személyzeti jegy kell de csak felmutattam elfogadták. -
BenceYCE #64 Én nem követem a témát túlzottan, de erre a kérdésedre tudom a választ. 2-3 évig dolgoztak az alkalmazottak a minőség fejlesztésén. Majd mire kész lett, jelentkezett egy faszfej, hogy szívesen megvenné. Eztán sikeresen elprivatizálták. Ha úgy érzed, hogy a magán kézbe kerülés semmiség és jogtalanul sztrájkolnak, akkor gondold végig, hogy mekkora érvágás ha a fizetésedet ezentúl maszek kézből kapod. A fizetés emelés és a sztrájk szavakat kitörlik a szótáradból. A nyugdíjadat meg megnézheted. Szűklátókörűségedet egyetlen mondatoddal igazoltad. BP-en lakik 1.7 m fő. Aglomerációval együtt legyen 2.5 m. Az ország sacc/kb 10 m főt tesz ki. 7.5 m emberből kerül elő az a pár ezer akik kedvezményt kapnak vagy ingyen utaznak bizonyos járatokon a családjukkal együtt. Tehát megkérlek szépen, hogy a felháborodásod okának jogszerűségét rágd át még egyszer, mert ezzel csak lejáratod Magadat. Kicsit olyan mint a tegnap hozzám felszált nénike aki felháborodott, hogy fél órát várt. Nem tudta, de mindezt azért, mert az előttem lévő busz lerobbant. Fennhangon kezdte a demagóg dumáját, hogy még ezek után sztrájkolni is fogunk a héten és ez már a pofátlanság határa. Első hallomásra civilként mellé állnék, mint Te. De a kezükben lévő média nem árulta el azt az aprócska részletet, hogy a sztrájk azért lesz, mert az év eleji sztrájknál ígéretet kaptunk a finanszírozási problémák, azaz a buszok műszaki állapotát is érintő pénzelosztás miatt. (túl sok marad a zsebekben és egyre kevesebb a buszokra) Az ígéretet nem tartották be, sőt azóta csak romlott a helyzet. A világon százalékos arányban a legtöbb adót fizetjük. Állampolgári jogomnak és kötelességemnek érzem, hogy a tőlem elvett pénzért pont olyan buszon utazhassak mint Prágában, Londonban vagy Münchenben. Ehelyett a tulajdonos önkormányzat és mint megrendelő az egyik kezéből nem képes veszteségmentesen átrakni a pénzt a másikba. A néni nem értette meg, hogy nem ellene vagy az önös érdekeinkért sztrájkolunk leszarva az Ő igényeit, hanem érte, értünk. Ha akkora bunkó lettem volna mint más kollégák, akkor azt válaszoltam volna Neki, hogy az Ő viteldíjából erre telik. (65 év felett ingyenes) -
JuzoGB #63 Zsarolásért sztem 1-2 embert le lehetne ott csukni. Mert ez nem más. -
#62 erdei vasúton nem nagyon:S -
megalodon #61 Én azt nem értem hogy mire kérnek 250ezret fejenként!?Cargo)
Ez olyan mintha a cégemnél sikerül valamitöl megválnia a vezetöségnek éserre mi dolgozók kb 600an követelünk belöle valamit! Hát mire fel??Eladták jolvan ennyi!Miért járna? Benne van ezeknek a munkaszerzödésében,hogy minden nagy haszon után amit a cég kaszál valamit a munkásoknak is kell perkálni?
Azthiszik mert állami cég már mindent lehet! Magáncégnél ugy kibasznának ahogy kell!
Itt is kikéne sok sok embert amint vége a sztrájknak!Valami indokot keresni amibe nem lehet belekötni de azért tudják,hogy példát mutatnak,hogy igy jár aki szarakodik!
Meg persze a szimuláción hányan megbuktak,hogy nemtudnak mozdonyt vezetni!? Mégis kaptak még 2 esélyt!Örülhetnek,hogy nem bocsátották el már az elsö után!
Az se elég hogy közeli családtagok(gyerek-feleség) ingyen utazik vasúton,HÉV-en BPen kivül,Maharton,Állami erdei vasuton.
-
#60 Évente 2 - 3 alkalom szoktam bpre utazni vonattal. a héten szerettem volna utazni. ennyit erről ! -
#59 Hát igen...