1632
-
Általában pozitívra szokták, a hobbielektronikás számoló is oda teszi :) -
arra gondoltam hogy negatív vagy pozitív ágra kössem-e -
Pont ezt a számolót akartam ma megkeresni neked, régebben én is ezt használtam.
Próbáld ki távirányítóval, hogy látja-e az infrát a kam szűrő kiszedés nélkül is. Ha kiszeded a filtert mindent látni fog a kamera de ha helyére teszel egy floppi lemezt, akkor a szem által látható fényt leszűri a flopi és csak az infra megy át rajta. Ezáltal a treshold csúszkát magasan fel tudod húzni, meg nappal is jobban tudsz játszogatni vele, nem zavar be a napfény ha megcsillan a fejeden :)
Ez az elmélet. Próbáld ki kiszedés nélkül is, ha nehéz dolog kibabrálni.
Az ellenállásos ágas kérdést nem értem. az elem után és az elágazás elé kösd az ellenállást, ha erre célzol, különben a párhuzamos szálak közül csak az lesz előtétezve amelyikbe ellenállást forrasztottál, az nem világít a többi meg szétég. -
és ITT van egy jó kis számoló, tud sorost és párhuzamost is számolni, ill megmondja hogy melyik a hozzá legközelebbi szabvány -
am hobbyelektronika.hu-n kértem segítséget és ott írták :) -
ellenállást mindegy melyik ágra kötöm? -
Ha nem távolítom el az infra filtert akk ugyen nem tudom infrával használni? -
Ez szép, köpni nyelni nem tudok :D
A nyitófesz +0,2 teljesen oké én is olvastam, használd, és a 2,4 volt is korrekt cerka akksi esetén, csak itt valaki 3 voltozott, aztért írtam 3at.
Ami ellenállás értéket kapsz, azt le tudod ellenőrízni, ha bepötyögöd az adatokat abba a fretrackos számolóba amit repvez belinkelt. 2,4 voltot ponttal azaz 2.4 voltnak kell beütni (angolosan) -
na kaptam még egy ötletet honnan tudhatom meg a nyitófeszt pontosan...
"Egy kis fizika
A fény fotonjának energiája E=h*f (h= Plank állandó, f=frekvencia)
A fény frekvenciája f=c/L
A két egyenletből : E=h*c/L
Ha L értékét nanométerben számoljuk, és az egyenlet mindkét oldalát elosztjuk az elektron töltésével, ide jutunk:
U=1248/L, ahhol L a LED fényének hullámhossza.
Pl. ha a LED 950-nm-es, akkor 1248/950=1,31V nyitófeszültséget számolhatunk. Ugyanez egy 780nm-es LED-re 1248/780=1,6V." -
ha jolszámolom 1.9v-al meg 2.4v táppal, akkor 12ohmos ellenállás kell -
ezt hoztam össze:
ez akar lenni a webcamen az infrafilter? csak mert nemtudom leszedni :S
-
aha értem köszi :)
azthittem már majd usb-ről kell üzemeltetnem :)
ceruzaaksi 1.2 voltos nem 1.5 szal 2.4 voltal kell számolni :)
És a nyitófeszt vegyem alapul, vagypedig amennyin működtetem? olvasgattam és ledeknél a maximális fényerő eléréséhez a nyitó+0.2v kell. -
De elég neki a 2 ceruzaakksi, egyszerűen párhuzamosan kell megalkotnod a kapcsolást. Az hogy ledenként raksz ellenállást vagy egy ellenállást raksz a szétágazás elé, az körülbelül tök8 szerintem.
Ellenállást úgy számolunk, hogy (U táp - U lednyitófesz)/ Led munkaponti áram. Tehát ha van 1 db 1,7 voltos 20 miliamperes leded és 3 volt tápfeszültséged, akkor (3-1,7)/0,020 = 65 Ohm, tehát ha párhuzamosan kötöd őket akkor minden ágba a csomópont után a led elé be kell tenni 1 db 65ös körülit.
Ha csak 1 ellenállást akarsz, de 3 ledet, akkor úgy számolod ki, hogy 1/65 + 1/65 + 1/65 = 3/65 = 1/21 ==> 21 ohmos ellenállás kell a szétágazás elé. De ez csak egy példa, mindenki úgy helyettesítsen be, amilyen cuccokból építkezik.
Valaki kérdezte, hogy van 2 ledje: Akkor vagy vegyél még egyet, vagy hagyd 1 ledesen, mert a program csak 1 3 v 4 ledet kezel. A ledek elhelyezéséről szerintem a free-track weboldalon vagy a progiban van útmutatás, de be is lehet írni. Az a lényeg, hogy nem is egy síkban kell lennie, valamelyiknek kicsit hátrébb pld 3 lednél a középső felső hátrébb van. Az hogy milyenre sikerült megtákolni a ledek dimenzióját, az később módosítható a progiban.
Jelzem 3 ledről semmilyen tapasztalatom nincs, csak 1 et használok. -
Lifer092 #459 Van egy ledes megoldású követő rendszerem.. :D 3V-ot kap, egy állítható feszültségtovábbítós tápegységről! A led-ből kiágazó két vezetéket, ráforrasztottam a tápegység 2vezetékére, pozitív ill. negatív ág szerint. 3V-ot kap, így is! Azt kérdezném, hogy ez mennyire stabil? Maradhat így, vagy inkább használjak elemet? Válaszokat köszi előre is! :) -
használd ezt itt kiválasztod hogy melyik változatot szeretnéd megépiteni mekkora elemmel milyen led feszültséggel és kiszámolja az ellenállás mértékét és le is rajzolja a kapcsolási ábrát ill hogy milyen az ellenállás -
Lifer092 #457 5,1V -kéne a 3db -lednek, szóval nem lesz neki elég. Még 4,5-es sem. Tehát, ellenállást kell rá forrasztanod, és rádobni egy 9V-os akksit. Szerintem praktikusabb, mint 4-5db elemmel v. akksival szenvedni. :) -
na megtudtam hogy ennek a lednek a nyitófeszültsége 1,7v körüli, de akkor a 3 ledesnek nem lesz elég a 2 ceruzaaksi ugye? -
találtam EZT az ooldalt ahol leírják hogy mekkora a nyitófeszültség az egyes ledeknél, de 10mA-áramról van szó nekem meg 20mA-kell -
Az infra az melyik szín ? :D -
infra ledeim vannak :) -
Lifer092 #452 Problémám megoldva... :) Kifli! 20mA-s ledek, nyitófeszültsége, 98%-ban attól függ milyen színű!
Fehér led nyitófesz: 2,9-3,5V
Kék led nyitófesz: 3,2-3,5V
Zőld led nyitófesz: 3,2-3,5V
Piros led nyitófesz: 2V
Narancs led nyitófesz: 2,25V
Ellenálást csak akkor szükségeltetik forrasztani a ledre, ha pl.:
3Ledes megoldást választod, ez ugye: 3x 1,5V. =4,5V. Akkor kell ide ellenálás ha nagyobb feszről akarod működtetni, mint 4,5V. Pl, te 9V-ról akarod. Ez esetben kell ellenálás, mert enélkül elég szépen megsülnek a ledek. Tehát mindíg akkor kell, ellenálás h nagyobb feszültségen akarod működtetni, mint az alap fesz. -
baszhatom ez 7.3v-ad le 
de van egy másik trafo ami tud 4.6-ot vagy 6-ot -
na adott egy 470ohmos ellenállás, egy 5v-os 250mA-s trafo, és ezekkel kéne valahogy kimérnem a 20mA-s ledem nyitófeszültségét.
valaki tudja hogy kéne? -
ne vettem új ledeket, 20mA-sok de nyitófeszültséget és típust nem tudtak mondani...
de azt mondta a arc a boltba hogy vigyek egy 470ohm-os ellenállást kössem rá a ledet 5v-ra és akkor ki tudom mérni, de hogyan? -
Lifer092 #448 Igen, de ha megnyomom utánna rögtön el is mozdul, nem nagyon csak egy kicsit. -
a center gombot nyomkodtad már? -
Lifer092 #446 Ez lemaradt... :) Megéri még 1 ledet rápakolni? Mert csak 2ledem van.. Van maradjon magába az az 1led? -
Lifer092 #445 A 2.1-es FreeTrack -el, gyönyörűen megy, ahogy annak rendje és módja. :) És legalább már 31FPS-t kap a webkamom, és nem 5-öt, mint a 2.2-es verzióban! :) A gondom már csak az hogy ha középen áll fejem, akkor a virtuális "fejem" :D nem középen áll... Ez miből adódhat? Egy ledem, van, a setyak tetején. -
A távolság is ottvan meg meg is lehet adni neki. -
blackshark #443 Az elhelyezés az benne van a FreeTrack progiban.A távolság meg,elsőnek döntsd el milyet akarsz.Sapkásat vagy füleset. -
van valami leírás hogy a ledeknek milyyen távol kell lenniük egy mástól és melyiket hogy kell elhelyezni? -
Lifer092 #441 Köszi a választ! Kipróbálom! :) Vannak a kamerának beállításai, minden ami csak kell! Remélem a 2.1-es Freetrackban már betudom állítani progin belűl, és nem külsős progival kell szerencsétlenkedni! -
és melyik lenne a jobb? ledenként ellenállás vagy egybe? -
próbáld ki a 2.1es freetrackot is, nemtom melyik a jobb. a 2.2 be ezeket a fényerő beállításokat én nem is érem el, ellenben a 2.1ben mindent. De ez webcam függő is. Ha nagyon kicsi mozgásra körbefordul a fej, akkor a global fülnél próbáld lentebb húzgálni az érzékenységet. -
Lifer092 #438 Üdv!
Ma vettem egy Chicony Icam -webkamot. Meg csináltam egy ledes megoldású cuccot. A gondom a következő(k):
-Eszeveszettűl rángat a Free-Track -ban a fej, éppen mozdítom a fejem, az meg 360°-at csinál.
-A háttér tiszta vörös, csak akkor lesz jobb hogyha a Threshold-ot leveszem tökig.
-Hol tudok több beállítást végezni a kamerán? Gondolok itt, a: Contrast, Sharpness, Saturation, Exposure stb...
Válaszokat előre is köszi! :) -
nemtudom, hogy a bicikli lámpának milyen a felépítése, sorba vagy párhuzamosan vannak kötve a ledek, ellenállások milyenek stb. Talán próbáld meg hogy led nélkül egy multiméterrel megméred mekkora feszültség van a 2 szálon ahová beforrasztanád a ledet. Lehet kevesebbet kap, mint a led nyitófeszültsége. Jól raktad be a ledet, nem cserélted fel a polaritást?
Szerintem sokkal egyszerűbb venni 3 db 50 ohmos ellenállást, kerül vagy 10 forintba darabja, aztán keresel pár vezetéket meg veszel hozzá egy 2 állású kapcsolót valami 50-100 forintért és úgy előtétezed őket ahogy akarod, meg oda teszed a ledet ahová jólesik.
Egyébként kellemetlen, hogy erről a ledről a belinklet oldalon abszolút semmi infó nem derül ki csak az hogy 5 vagy 3 miliméter. -
am bicikli lámpából összedobtam egyet de ir led nem működik :(
legalábbis se a webcam se a teló nem látja hogy működni (rendes ledel teszteltem azzal jó) -
hány mm-est vegyek? inkább 5 vagy 3? (gondolom a nagyobbat) de valamiért a 3mm-es drágább (83ft) mint a 5mm-es (50ft)
az ezeket tudom beszerezni 3mm 5mm -
Mennyi a leded nyitófeszültsége azt lehet tudni? Biztos 20mA-t bír a led, nem lehet rá többet zengetni? Kérd meg a boltban, hogy mondják meg a lehető legpontosabban a típusát mikor veszed.
tételezzük fel, hogy 1,5 V a nyitó feszültsége és 20mA folyhat rajta akkor ledenként kellene venni 51ohmos ellenállást. Vagy pedig egybe olyan 16 ohm körülit. nemtom ekkörül mi a szabvány érték.
A ledeket párhuzamosan kell bekötnöd. További segítéségért szólj nyugodtan, bocsi de most fáradt vok már. -
blackshark #433 A képen látod én is azt csinálom.