292
  • Epikurosz
    "az orvostudomány ezt egyszer ki fogja küszöbölni azzal, hogy az embereket már génszinten képes lesz meggyógyítani, amit aztán tovább is lehet örökölni."

Hát, ha az orvostudomány képes lesz erkölcsileg is gyógyítani (lustaság és parazitizmus, valamint bűnözés, amely ezekből ered), akkor: Hajrá génsebészet!
  • sz4bolcs
    Hát ez rendkívül konstruktív. És nem érzed magad ilyenkor önégetőnek? :-)
  • sz4bolcs
    Én is ezen az állásponton vagyok. A természetnek nincs szüksége az ember segítségére. Az embernek van szüksége a természetre.

"Nincs felelősség, csak következmények vannak."
  • GABOR16
    Egyébkét szívesen mutatnék olyan fajt ami a lenti kérésednek megfelel, de nem tudok sajnálatos módon... Ha van ilyen akkor azt az ember talán jelen szintjén észre sem vehetné, hisz egy hangya, egy kutya, vagy bármely más állat sem képes felfogni az emberi társadalom működését, felépítését.
    Jelenleg az ember az egyetlen egy ismert faj, akiknek az adottságaik megvannak az élhetőbb jövő létrehozásához.
  • GABOR16
    ...Remélem ezzel tisztában voltál eddig is.
    Igen tisztában voltam vele, talán értelmesebben is mint mások... Mert tudom, hogy én is ugyan úgy "pusztítok" mint a környezetemben élők. De egyben sok emberhez képest van némi külömbség is bennem és bennük (tisztelet a kívételnek): én igyekezem azért 24 óránát tisztában lenni tetteim súlyosságával, még ha tenni nem is tudok néha semmit.. Tudom, hogy sokszor olyat teszek amit esetleg tudom, hogy nem kellett volna még is megtettem, és még jó darabig számtalanszor megfogom tenni még a jövőben, amit esetleg tudom, hogy később megbánhatok... Tudom, hogy sok esetben HÜLYE vagyok mert ember vagyok, és a társadalmi nyomás is nagy.. De nézz magadba, és értékeld, hogy ha minden ember akarná akkor milyen lehetőségek is lennének, neked, nekem, vagy bárki másnak! Valamilyen szinten ezért csodálatos ez a könnyelmő ostoba faj, hisz képes felülkerekedni a vágyain, szenvedélyein, ösztönein, hisz tisztában tud lenni tetteinek súlyával, és a cselekvéshez az első lépés a felismerés... Erre jelenleg látszólag csak az ember képes, és ha megvan a felismerés és mellé az akarat és a szándék akkor már csak cselekedni kell... Ezekre mind(!) képes az ember.. Csak ezért csodálom, hogy mégis mind a vesztébe rohan, hisz képes lenne változni... de még talán van egy kis idő észretérni. Ha nem veszi észre a társadalom továbbra sem a céltalan koborlását, akkor majd vár a kereszt a sírkő felett, minden kedves és nem kedves emberre...

Végszó: hogy valaki komolyan veszi-e ezt a valamit amit összekreáltam az tőle függ, és talán kicsit zavaros is az írás, de én úgyérzem, hogy van némi igazságtartalma... Az ember többre is hivatott lehetne mint amit jelenleg tesz a képessége adott (Felismerés -> Akarat -> Szándék -> Cselekvés), csak még nem elég tapasztalt mellé.. fejlődik (szellemileg), de, hogy elég gyorsan-e, azt majd a jövő eldönti...
  • sz4bolcs
    "De ez az a csapda amiben már 100 éve vergődünk, bár már lehetőségünk lenne kilépni belőle!"

Ez nem csapda, de a "kilépés" pedig az általad hiányolt szelekció lesz. :(
  • snakekiller
    A természetes kiválasztódást nem tudja "gátolni" semmi; annak eredménye a környezettől függ, aminek immár a szociális háló is része.

Abban egyetértünk, hogy a mostani pazarló szociális rendszer egy társadalmi időzített bomba... bár a folyamatosan, lassan ölő radioaktív anyag jobb analógia. Szociális hálóra középtávon szerintem midnenképp szükség van, de kizárólag olyanra, amely nem csak megóv a "lezuhanástól", hanem fejlődésre is ösztönöz. Bár akinek egészen primitív igényei vannak csak, azt nem tudom hogy lehet motiválni... Talán majd a gyerekeit. Talán.
  • juzosch
    Nameg az összes gyökés életképtelen görnyedthátú balfasz talál magának legalábbis egy hasonló korcs nőstényt aki hajlandó lepetézni neki. Az alkotmány miatt mindenkinek joga van ehhez.
    A társadalom egy ideig ez ellen dolgozik, de az orvostudomány ezt egyszer ki fogja küszöbölni azzal, hogy az embereket már génszinten képes lesz meggyógyítani, amit aztán tovább is lehet örökölni.
  • juzosch
    Az emberi faj még jóóóóó hosszú ideig nem fog kihalni. ugyanúgy ahogy a csótányok sem. Egyszerűen túl sokan vagyunk.
    Lehet a civilizáció összeomlik, de a faj fennmarad. Egyszerűen bármi is történik (persze kivéve valami extrakarasztrófa pl szupernóvvá változik a nap v hasonló), az emberiség egy része túléli. Immunis rá, messze van tőle, szerencséja van.
  • Epikurosz
    A természetes kiválasztódás mai legnagyobb akadálya a szociális háló. Nem kell dolgoznod, nem kell hasznosat termelned a társadalom számára, csak összeba...ol 2-3 gyereket, akik szintén olyan élősködő és bűnöző életmódot fognak folytatni, mint te és máris kibekkelted ezt az egész evolúciós okoskodást.
  • assdf
    Ez igaz, nyilván egyszer elfogynak. Csak arra probáltam rávilágitani hogy milyen pénzügyi dolgok vannak mögötte. Hasonlóan ahhoz amikor valamelyik arab olajsejk kijelenti hogy majd egyszer valaha ha épp bal lábbal kel fel és közben piros hó esik esetleg elzár egy olajcsapot. Erre másnap 10 dollárral emelkedik az olaj ára.
    Pedig nem lett kevesebb olaj a földön sőt semmiféle fizikai változás nem történt.
    Csak anyagi, éspedig hogy az olajcégek újabb milliárdokat kerestek. Ilyenkor el lehet gondolkozni azon hogy vajon hol milyen összefüggés van. Környezetvédelem dettó meg csirkekór meg kergemarhakór stb
  • Tetsuo
    Az olajkeszletek nem nonek am.. csak 1re jobbak a felderito es a kinyero eszkozeink/modszereink. Vagyis 1x telleg elfogy. De a piac vagyis az oriascegek akkor majd atallnak mas enrgiaforrasra, amit busas haszonnal forgalmaznak ugyancsak. Tehat amig igeny van plussz energiara, addig lesz is.. igy v ugy.
  • Tetsuo
    Ez qrva jo! :DDD
  • Tetsuo
    Nagyjabol en is hasonlokat gondolok :)
    (De jo.. mar csak idezek az elottemszoloktol)
  • Tetsuo
    teljesen igazad van, de gondolom a csako ezt idezojelben mondta, csak ugy koltoi eszkozzel elve, hiszen ki ne tudna, ha O nem?!
    Amugy nekem is ingerelte a zsigerem ;)
  • dronkZero
    "egy olyan fajnak ami többre is vihette volna ha nem lett volna önző"

Egyetlen fajt mutass, amelyik nem önző!

Egyébként lehet tenni ez ellen helyzet ellen. Például dobd ki a kukába a számítógéped, az autód, az összes elektronikus cuccodat,a műanyagokat, a fűtést meg oldd meg úgy, hogy közben ne égess el semmit. Szólj, ha sikerült!
    Ja, igen, TE személy szerint vagy az oka annak, hogy a Földünk élővilága szépen lassan megrohad. Meg én is, meg itt a fórumon mindenki. A "civilizált nyugati ember". Remélem ezzel tisztában voltál eddig is.

A civilizációnak ára van.
  • assdf
    Egyébként én nem hiszek abban hogy kihalunk meg ilyesmi.
    Egyrészt az emberiség körében mindig is divat volt várni a világvégét. Mindig arra vártak hogy na majd jön egy megváltó (jött is sokszor csak nem olyan mint vártak) meg a kataklizma, meg majd vége lesz a világnak, meg majd a 3. világháború, meg az atomháború és vége lesz mindennek vagy ha az sem akkor majd a skynet végez velünk... Ugyanigy volt 1000-ben, és 2000-ben is mennyien várták a világvégét...

Aztán eltelt pár év és kell ismét a múnició jelenleg az hogy a környezetszennyezéssel kipusztitjuk magunkat és jaj mi lesz (nem azt mondom hogy nincs alapja, az atomháborúnak is van, mégsem tört ki pedig már 50 éve várják).

Az olaj is 50 év múlva elfogy, ezt 20 évente bejelentik hogy 50 év múlva elfogy az olaj... (és persze "véletlenül" egyből a duplájára emelik az olajárakat)

Szóval nem azt mondom hogy nincs környezetszennyezés meg nincsenek tünetei, csak azt az is nagy biznisz ám hogy valamivel folyamatos félelemben tartjuk az embereket és ebben is óriási pénz van (lásd a fennti olajos példámat)
  • Ironka
    leteszem a hajamat
    viszonylag kulturált vita az SG-n evolúció témakörben, anélkül, h elkezdődne az ostoba fröcsögés a tagadásáról
    bár ez még csak a topik eleje...
  • GABOR16
    :D
    Csak úgy tűnik, hogy vesztésre áll, de valójában az ember áll vesztésre ellene hosszúávon, ha így folytatja... Hacsak nem akarnak a légkörtől elzárva búrák alatt élni... De jó, hogy én addigra már nem leszek az élők között :P (legalábbis remélem, ugyanis nem kívánom látni a szenvedését, és haláltusáját egy olyan fajnak ami többre is vihette volna ha nem lett volna önző) ... De még talán nem késő ha élni akarnak...
    Hagyjuk.. ennyi elég... majd 2032 bel kiderül, hogy mi lesz...
  • kukacos
    Meg kéne ám tanulni olvasni. Annak, hogy az embert fejlődése egy szakaszában leginkább egy eldugott majomfajnak lehetett nevezni, semmi köze ahhoz, hogy honnan származunk. Másrészt azt a közös őst is tutira majomnak néznéd, ha most itt lenne előtted.
  • Archenemy
    Jaaaj ezt én akartam lelőni :p
  • kukacos
    Az ájulat nem az embernek szól, hanem a génjeinek.
  • n3whous3
    majomFAJ... azok is voltunk... hehhh... :) Meg most is sokan oda tartoznak
  • tnm #29
    A zord természet küzdésre késztetett minket. Most hogy vesztésre áll, meg kérné a segítségünket...:) (H.J. Simpson)
  • karesz115
    "Ami a legelképesztőbb az embereknél, hogy sokáig csak egy kis majomfaj voltunk Afrika egyik szegletében, és genetikailag a közelében sem jártunk mai lehetőségeinknek. Ez egyetlen másik fajra sem mondható el" - összegezte tapasztalatait Hawks.

Hawks tapasztalatai szerint tehát nem egy közös őstől származunk, hanem egyenesen a majmoktól.

Amúgy nem csak a majmokkal vannak közös őseink, hanem a teknősőkkel, férgekkel, rovarokkal, T-rex-szel, flamingókkal, bálnákkal, rákokkal, fenyőfákkal, vadkenderrel stb., csak max a közös ős az őslevesben úszkált, és egysejtű volt...
  • samuzsolt
    "Ami a legelképesztőbb az embereknél, hogy sokáig csak egy kis majomfaj voltunk Afrika egyik szegletében, és genetikailag a közelében sem jártunk mai lehetőségeinknek. Ez egyetlen másik fajra sem mondható el"

és sokáig csak egy kis prokarióta pont voltunk egy ősóceán kellős közepén... sztem is ájuljunk el magunktól...
    sőt, szennyezzük még jobban a környezetet, mert sokáig azt se tettük! vagy ha már itt tartunk, érjük már el a 7 milliárd főt, mert a 6,5 kevésbé terheli meg a bolygót... (tudom, demagóg duma, de van benne igazság;) )
  • snakekiller
    Érvek? :)
    Ez amúgy is olyan téma, amiről laikusként bajos véleményt mondani; max. megérzésekről beszélhetünk.
  • snakekiller
    "A TBC-re gondolsz?
    Egyesek szerint kb 1 millió fertőzött van Magyarországon, csak "szerencsére" az emberek előbb meghalnak egyéb halálokoban, mint hogy a legyengült immunrendszerük miatt ez a kór megjelenjen náluk."

Ez semmit sem von le a XX. századi egészségügy érdemeiből.
    Szerintem az a gond, hogy a tudomány más területein megszoktuk hogy pár év is elég ahhoz, hogy áttörést érjenek el; a biológia/gyógyászat meg sajnos komplikáltáságnál fogva lassabban, kevésbé látványosan fejlődik.

Azt nem igazán értem, hogy mi a probléma az egészségesekkel... Szerintem nagy hiba mindenféle anekdotákból, meg benyomásokból következtetni az évszázadokkal ezelőtti állapotokra; viszonylag új találmány a részletes betegségi/halálozási statisztika. (Mint Hofi óta tudjuk: Mo.-n analfabéta nincs... Összeírva!) Jó ideig a beteg ember nagy valószínűséggel orvost se látott, nemhogy feljegyezték volna, hogy pl. vastagbélrákban halt meg.
  • xizor
    Hát a "visszafejlődés" benne van a pakliban, de orvostudomány sokkal jobban halad mint a visszafejlődés :)
  • dronkZero
    "Az orvostudomány roppant hatékony a sebészetet illetően, meg néhány dologban. De a legfőbb halálokok tekíntetében ijesztően alulfejlett!!!"

Ez nagyon demagóg. Vagy csak rossz végén állsz hozzá.
    Nyilván, ahol az orvostudomány nem tud segíteni, az (fő) halálok lesz előbb-utóbb. Ha emellett a többi téren fejlődés, előrelépés van, akkor főleg feltűnő.

Régen az egyik legfőbb halálok volt a gyermekágyi láz. Ha ma ilyen előfordul, akkor a szülész többet nem praktizál, de lehet, o

Szerinted mi a fő halálok manapság? "A rák"? Nem venném egy kalap alá a szájrákot a leukémiával...
  • NEXUS6
    A TBC-re gondolsz?
    Egyesek szerint kb 1 millió fertőzött van Magyarországon, csak "szerencsére" az emberek előbb meghalnak egyéb halálokoban, mint hogy a legyengült immunrendszerük miatt ez a kór megjelenjen náluk. Ráadásul egyre több a kezelésekre nem reagáló rezisztens változat!
    Visszaszorítottuk, de nem győztük le, és most már fegyverünk se nagyon van!

LINK

Egészségesek viszont 200 éve is voltak, amikor az orvostudomány még sehol sem volt, és az még mindíg kérdés, hogy ez hogy lehetséges?
  • snakekiller
    Könyörgöm, az emberi test azzal a bazinagy aggyal az egyik legbonyolultabb szerkezet a természetben és úgy istenigazából még két évszázad se telt el mióta kezdjük kapisgálni mi, hogyan működik benne. A komplikáltabb folyamatok megismeréséhez és modellezéséhez szükséges eszközök (számítógép, CT, MRI, stb. hogy csak a legtriviálisabbakat soroljam) meg 50 éve ha rendelkezésre állnak és évről-évre hatalmas ütemben fejlődnek.

A legfőbb halálokok jelentős részét (csak egy hazai példa: morbus hungaricus?!) megszűntette az orvostudomány, evidens, hogy ami hátramaradt az sokkal keményebb dió.
  • NEXUS6
    "Sajna" hosszútávon nincs más út. Viszont van annyi szerencsénk, hogy még a fogantatást sem kel megvárnunk ahhoz, hogy biztosítsuk, azt, hogy genetikailag egészséges egyedek szülessenek meg. Nem kell koncentrációs táborokat, ivartalanítást, taigetoszt csinálnunk a "hibás" egyedek számára, és ez az erkölcsi érzékünknek is megfelel, nem kel megalkudnunk.

Csak engedélyezni, élni és nem visszaélni kell/kellene a genetika adta lehetőségekkel.
  • NEXUS6
    "Azt ugye nem kell részleteznem, hogy az irányított orvostudomány sokkal gyorsabban tud előállítani gyógymódokat, mint a véletlenszerűen próbálgató, évmilliókig elvacakoló evolúció."

Na ja pl a rák gyógyszerére, a diabétesz megszüntetésére, a csontritkulás totális megelőzésére, vagy csak a nátha elleni vakciára, vagy mire is gondolsz?;)))

Amúgy egy genetikai hibát, nem fogsz tudni csak gyógyszerekkel megszüntetni, meggyógyítani.

Az orvostudomány roppant hatékony a sebészetet illetően, meg néhány dologban. De a legfőbb halálokok tekíntetében ijesztően alulfejlett!!!
  • snakekiller
    Van abban némi igazság, hogy a tudomány "szembemegy" a természetes szelekcióval (ez az emberi faj legnagyobb előnye!); de nem szabad elfelejteni, hogy az evolúció "vak", nincs "jó" meg "rossz" gén, vagy tulajdonság; csak a környezettel való kölcsönhatásban mutatkozik meg valaminek a haszna/hátránya. Jelen esetben a környezetnek része az orvostudomány is, sőt pár évtízed múlva akár a génszebészet, ami az egész problémakört értelmetlenné teheti. A különböző örökletes beteségekkel születők életének megmentése csak az első lépés és semmiképpen sem az utolsó. :)
  • dronkZero
    Na ja, ezekkel teljesen igazatok van. Csak amikor bemutatkozott az eugenika, elég rossz társaságban szerzett haverokat, úgyhogy szerintem egy darabig még marad a hagyományos módszer. Nem hiszem, hogy lenne olyan orvos, aki szeretné, hogy Mengelével hasonlítgassák össze... vagy kapjon egy "Dr. Tajgetosz" becenevet... De egyébként tényleg ez lenne a faj fejlődésének az útja, csak társadalmilag kicsit rázós. Pl szembe megy az emberi jogok nyilatkozatával, meg ilyesmikkel...

Úgyhogy szerintem kisebb baj az, ha marad selejt a faj génállományában, mint egy náci társadalom. Belefér, és szélsőséges esetekben még hasznos is lehet.
  • Pluskast
    Én pár éve hallottam, hogy pl bizonyos emberek ellenállóak az ADIS vírussal szemben. A tudósok pedig arra a következtetésre jutottak, hogy valszeg az illető ősei túlélték a pestist és - nem tudom, hogy ez mennyire igaz - mivel a pestis nagyban hasonlít az AIDS-re ezért ellenállóak a vírussal szemben mivel genetikailag mutálódtak.
  • Pluskast
    Persze. Ázsiában is van malária.
  • AranyKéz
    " Manapság viszont egy ilyen betegségben szenvedő ember simán eléri az ivarérett kort, vagy is sokkal hatékonyabban örökíti tovább ezt a hibás gént. "

Azt ugye nem kell részleteznem, hogy az irányított orvostudomány sokkal gyorsabban tud előállítani gyógymódokat, mint a véletlenszerűen próbálgató, évmilliókig elvacakoló evolúció.
  • NEXUS6
    Én azért vitatkoznék ezzel.

Persze talán nem a visszafejlődés a legjobb szó, ebben az esetben semmiképp. De ha a géneket, az adott környezetben kialakuló fenotipus fittsége alapján is értékeljük, akkor a genetikai sokszinűség növekedése, az általános egészségi állapot romlásával párosítva, akkor is egy fajta genetika degradáció jelének tekínthető.

És mégegyszer mondom alapvetően az utóbbi kb. 100 évben bekövetkezett változásokra gondolok. Hiszen 100 évvel ezelött még a fejlett országokban is rettentően magas volt a gyermekhalandóság, ami azt jelentette, hogy nagyon korán kiszelektálódtak az olyan emberkék, akik ma simán eléldegélnek, de nem egészségesek, miközben akkor a felnött kort megélt emberek ugyan addig éltek mint manapság!!!!
    Szal ennyit a statisztikáról a várható átlagéletkor tekíntetében ugye, mert pl Seneca is 93 éves korában halt meg!
    A diabétesz, nyitott gerinc, autoimmun betegségek, stb olyan halálos bajok voltak, amik miatt az emberek 1/10-e érte meg az ivarérett kórt, de azok a mai szemmel nézve igen is egészségesek voltak, és "genetikailag" is!

Szal lehet, hogy valamikor majd jönnek a vámpírok, de ma még nincsenek, és egyéb jelentős szelekciós nyomás sincs rajtunk. A mi civilizált szemünkkel nézve a természet nagyon geci, a fiatal elesetteket szereti "szelektálni", akiket a genetikusan belénk ültetett ösztön miatt igyekeznénk minnél inkább védelmezni. De ez az a csapda amiben már 100 éve vergődünk, bár már lehetőségünk lenne kilépni belőle!