34
  • lammaer
    #34
    Én meg azt nem értem, hogyha mondjuk sokan néznek egy bizonyos pontot (mondjuk egy kellemes alakú hölgy kitüntetett pontjait) akkor ott miért nem lesz sötét? Hiszen a megfigyelők szemei fotonokat gyűjtenek be --> ha többen nézik, akkor ott kevesebb marad, ergó sötétebb lesz. :P
  • Lame
    #33
    Gondold vegig.
    Kioltja egymast a 2 lezer sugar -bar akkor mar egyszerubb, ha abba a "keppontba nem is kuldenek-, de attol meg nem lesz sotet!
    Sotetseget eloallito lampat meg csak az egyik Simpsons reszben lattam :)
  • Lame
    #32
    En is kb ugyan igy vagyok vele, csak en olyan 45-50 percig birom. Viszont utan mar a kotlezo 10 perces szunet se egitett sokat.
    Vegul csinaltattam egy monitor nezo szemuveget. Ezzel most jo. Mar igy mar nem fajdul meg a fejem az LCD-tol.
  • #31
    plazma felejtős
  • LowEnd
    #30
    kvp: szerintem ezt most csak te találtad ki :))) (Lehet, hogy tévedek, akkor pirulok)

    Amit mondtál nem vág össze azzal, amit a hologrammról őrzök az emlékeimben: az interferencia mintázat a fotópapír mélységében is rögzítésre kerül. Ezt egy 2d monitorral nehéz összehozni.
  • kvp
    #29
    "Nem értem, miért nincsenek még használható lézeres tévék. Ha a levegőben találkozik 2 lézer sugár akkor interferencia lép fel. Ez ad ugye egy képpontot.
    Van olyan kivetítő ahol ez az elv működik, de ionizált levegőre lövik rá a lézert, és kell a fekete háttér mert a fekete színt nem tudják előállítani. Csak nem értem miért nem. Ha a két sugár találkozik és interferencia jön lére, a lézerek ki is olthatják egymást, ezt negatív árnyéknak is nevezik, és létrejön a fekete...fotontalan tér pont. De ezt miért nem csinálják meg???"

    A 3d-s hologramos monitor ugy mukodik, hogy egy nagy felbontasu (300-600 dpi-s) 2d-s kijelzo jeleniti meg az interferencia mintat. Ezutan csak egy referencia nyalabot kell atkuldeni rajta, ami interferal a megjelenitett 2d-s keppel es letrehozza a 3d-s hologrammot, tehat megjeleniteskor csak 1 darab lezer van. Alapvetoen a 2d-s kep a teljes megjelenitett 3d-s kepsor interferenciakepeinek az osszege. A tenyleges kep amit at kell adni viszont mar csak egy nagyon nagy felbontasu fekete feher (1 bites melysegu) interferencia kep. Ilyen kep megfelelo szoftverrel, lezeres vetitofolia nyomtatoval es megfelelo frekvenciaju referencia lezerrel akar hazilag is eloallithato. Szines kephez kulon kell megjeleniteni a 3 alapszint, amit a 3 lezert gyorsan egymas utan felvillantva erdemes megvalositani.
  • Failure
    #28
    való igaz, hogy a CRT szebb képet ad, de azért valljuk be, az LCD-nek is vannak előnyei.
    Hogy mást ne is mondjuk, nincs neki mélysége. Mármint, fizikailag. A képcső miatt a CRT meg bazi nagy helyet foglal. Ami egy TV-nél még rendben, mert elrakod a szoba sarkába.
    Viszont a CRT monitorok örök problémája az volt, hogy hogyan ne foglalja el az asztalt, hogyan fog eléférni még egy billentyűzet, meg egy egér is, stb.

    Való igaz, hogy a képminőség jobb.
    Ugyanakkor én még az életem felét rémes vibráló CRT-k előtt ülve töltöttem, amire annyira nem vágyom ismét... na, az LCD legalább ilyet sem tud. Igaz, 85-100 Hz-től már a CRT is jó, de én valahogy akkor is jobban érzem magam egy LCD előtt, mint egy direkt a pofámba nyomott katód előtt. :D

    nade ez eléggé OFF.
    Az OLED-et gondolom ha más nem, piaci megfontolásból is visszatartanák, ha lehetne már most gyártani, akkor is, egész egyszerűen azért, hogy kivegyék a pénzüket az LCD technológiából.
    A Sony-nak meg gondolom inkább csak presztizs kérdés, hogy ő mutatta be először, aztán innentől meg majd nyugodtan elücsörögnek a fejlesztésen még pár évig. IMHO.
  • UnnameD
    #27
    A régi CRT-k messze-messze jobb képet adnak, mint a legjobb LCD/TFT. Ennek ellenére mégis terjed.
  • Mike at home
    #26
    kizárt
    a plazmával tavaly állt le nem egy gyártó
  • EroSennin
    #24
    Na es persze az optikai forgo-porgo rettenet meghajtot is kukazni kene, mint a floppyt anno :)
    HDMI kimenettel jo lenne total csendes media pc-nek is, a filmeket meg szedheti kulso vinyorol (usb vagy gyorsabb csatlakozassal).
    Egy dologra lenne alkalmatlan,a legujabb jatekok futtatasa.
  • EroSennin
    #23
    En arra lennek kivancsi hogy felhasznaljak-e laptopokba, a laptopok legnagyobb gondja hogy gyorsan lemerulnek az olde meg allitolag alacsony fogyasztasu. Egy idealis laptopot ugy kepzelek el hogy egy vagy ket magos (2ghz alatti) 45nm-en gyartott proci, valami kis fogyasztasu vga ami ha nem hasznalok 3D-t akkor nem zabal (ha 3D-t hasznalok akkor eszik tobbet viszont van benne ero), oled kijelzo 14-15 colos (gondolom 1-2 ev es megfizetheto arban lesz ebben a "kis" meretben oled panel) es SSD vinyo (alacsony fogyasztas, csendes, 1-2 ev mulva rendes aron), es persze a teljesen csendes legyen a gep ha nem maxon jaratom pl. jatekkal hanem csak dolgozom rajta, birjon ki 8-10 ora uzemidot, tehat egy teljes munkanapot. Na egy ilyen idealis munkaeszkozben el tudnek kepzelni oled-et.
  • roliika
    #22
    Ott is kell fekete háttér...
  • Mike at home
    #21
    nem az elemző céggel van a bajom, hanem a kamu elemzésükkel, meg az így szerzett nyilvánosságukról
    amiket megállapítottak annyira triviális, ilyeneket én is bármikor kiszopok a kisujjamból
  • NEXUS6
    #20
    Ez tényleg érdekes, mert amikor megvettem az első LCD monitoromat, akkor egy szinten csalódás volt. Először is a színhűség csapnivaló a CRT monitorhoz/TV-hez képest, a kontraszt meg az utánhúzás is szinte olyan volt mint egy 25 éves NDK-s fekete-fehér tv-n az élete vége felé. Ja és vibrált! Nem úgy mint a CRT de igen is zavaró volt.

    Szerencsére meg tudtam szokni, a CRT vibrálását, meg életlenségét meg nem. Szal egyelőre nálam az LCD a nyerő, bár messze nem az a minőség, mint amire számítottam, de egy jobb minőségű, sajna ennek megfelelően drágább, nem TN technológiás monitorral élek együtt már egy fél éve, amivel viszont most már nagyjábból elégedett vagyok.
  • NEXUS6
    #19
    Persze a CRT sem arról híres, hogy az emberek fél év alatt rákot kapnak (bár ki tudja mitől emelkednek a rákos megbetegedések), de a SED-nél elektron van, ütközés van, emisszió van. Biztos hogy akár nagyságrendekkel még alacsonyabb a röntgensugárzás, de valaminek akkor is lennie kell.
  • NEXUS6
    #18
    Hát valami ilyesmi elven működik a magyar fejlesztésű 3D-s megjelenítő.
  • roliika
    #17
    Nem értem, miért nincsenek még használható lézeres tévék.

    Ha a levegőben találkozik 2 lézer sugár akkor interferencia lép fel. Ez ad ugye egy képpontot.

    Van olyan kivetítő ahol ez az elv működik, de ionizált levegőre lövik rá a lézert, és kell a fekete háttér mert a fekete színt nem tudják előállítani.

    Csak nem értem miért nem. Ha a két sugár találkozik és interferencia jön lére, a lézerek ki is olthatják egymást, ezt negatív árnyéknak is nevezik, és létrejön a fekete...fotontalan tér pont. De ezt miért nem csinálják meg???
  • szivar
    #16
    A plazmánál nem pixelenkénti elektronágyúkat használnak. Mondhatni hogy minden egyes pixel egy miniatűr fénycső, ahol elektromos kisüléssel gerjesztenek egy gázt, ami UV fényt sugároz ki. Az UV fény gerjeszt valami bevonatot, ami már a látható fény tartományában világít.
  • Zodd
    #15
    Hát a CRT-nek egy dolog miatt volt akkora sugárzása a NAGY energiájó elektron nyaláb miatt.
    Na ez az ami a SED ben nincsen. Szóval sugárzás sincsen.
    OLED meg bírja egy-két évig oszt dobhatod ki, én ennél azért hosszabb élletartamot várok el egy tv-től. Mobilba viszont tökénletes.
  • Cat #14
    Ja, szemét elemző cég, biztos nincs igaza. Akkor vajon a Toshiba miért halasztja el cakkumpakk az OLED bevezetését?

    http://www.sg.hu/cikkek/56747/toshiba_kesnek_az_oled_tevek
  • Szefmester
    #13
    Nexus igazad lehet a sugárzással kapcsolatban, viszont a képminőségét, felbontását, és számomra a fejfájásmentességet biztosítja a CRT... 10 percnél tovább LCD kijelzőt nem tudtam figyelni, ez akkor volt igazán kínos amikor a samsung tv-gyárban melóztam és a raktárból kiraktak az lcd összeszerelő részbe...
  • Zoli007
    #12
    A plazma nem ugyanúgy működik mint a SED?
  • NEXUS6
    #11
    Én is inkább az OLED-re szavaznék, mert pl mindenki a mobilokat baxtatja a káros sugárzás miatt, miközben egy hagyományos CRT monitor sokkal veszéyesebb sugárforrás, mert ez tényleg kibocsájt bizonyítottan rákkeltő röntgen sugarakat (még ha nem is túl sokat), és a SED is hasonló elven működik.
  • waterman
    #10
    megelőztél:)
  • waterman
    #9
    SED

    ha nem hypeolnák annyira az OLED-et akkor kb már kereskedelmi forgalomban lennének jóminőségű SED megjelenítők. a lényege, hogy amig a CRT-ken egy, pontosabban három elektronsugarat hoznak létre (csak hogy elég ereje legyen hatalmas áramfelvétellel és a sugarak jó pozicionálása érdekében magas feszültségű tekercsek hada is segít) és végigvillództatják a foszforos belső felületen és így lesz kép. a SED-eknél is a felület egy elektronok hatására fényt kibocsátó foszforos anyag, DE minden subpixel mögött van 1 apró kis elektron forrás. ezért aztán subpixelenként befolyásolható és ugye annál fényesebb egy pont így, minél több elektront kapott egységnyi idő alatt. nagyon szép színei vannak elméletileg és ugye nincs villódzás csak extrém kontraszt, nagyon gyors, elég vékonyka modulok gyárthatók ebből is és a fogyasztása is egész jó. ja és elméletben gyártható lenne nagy méretben is. pech, hogy az OLED kutatásba már sokkal többet öltek akkor mikor ez elkezdett kibontakozni, így naná hogy az oled felé kacsintgatott mindenki.
    személy szerint én is inkább oledet látnék az asztalomon, mert láttam pár kicsit és azok nagyon tetszettek. tehát alapból egy matt fekete felület, ami ha áramot kap éxtrém szép színeket ad ki magából és ami nagyon nagyon más a CRT/PLASMA/LCD -hez képest az az, hogy kevésbé vakít. szerintem sokkal jobb lenne irodai munkára pl.
  • Zodd
    #8
    Itt utána nézhetsz:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Surface-conduction_electron-emitter_display
  • azirafael
    #7
    Mi az a SED? Soha nem hallotta róla.
  • Lame
    #6
    Hogyha 2010-re lesz belole valami az meg egesz jo.
    Remelem tenyleg olyan jo mint ahogy hypeoljak.

    Rohely, hogy mar csak lcd monitorokat lehet venni. Kell a *******.
    Addig meg csak kibirja a crt-m ami most van.
  • Zodd
    #5
    Szerintem inkább a várható élletartamot kellene növelniük.
    Furcsa hogy a SED-ről meg alig hallani. Szerintem egy picit élletrevalóbb fejlesztés.
  • hypno
    #4
    Szerinted egy kutató/elemző/közvéleménykutató/stb. cég mégis mi a fenét csináljon, minthogy esélyeket mérlegel?

    A témához meg annyit, hogy majd akkor szóljanak, ha olyan 1m körüli képátlót versenyképes áron tud az OLED. Addig esetleg a kis szines hírek szintjén várom az infókat.
  • Mike at home
    #3
    egyébkint meg, há hogy énis mondjék vmi okosságott, nagy jővőü előtt áll a LED
    minden tírön, példáúl, világításra is, ugyi
    mondjuk ez nem OLED de majnem, na meg OLED TV-vel is lehet világítanyi
  • Mike at home
    #2
    birom hogy a Sonyra rátelepszik egy másik akármi némi hírnévért, mondanak vmi okosságot, aztán ők a bölcsek

    kb. Kovács Géza kettő tizedes aszonta van az OLEDnek jővője, de nem mostan azonnal