22
  • seci
    #22
    Az SMSnek van egy kevesek altal ismert/hasznalt elonye is: tudsz visszaigazolast kerni az uzenet kezbesiteserol. Azaz ha valakinek ki van kapcsolva a telefonja, kuldesz ra egy uzenetet, akkor latod, hogy mikor kapcsolta be a telcsijet (es kezbesitodott az SMS).
    -seci
  • seci
    #21
    Ez a brit SMS dolog inkabb urban legend, mint valosag. En 2000 ota elek itt, a mobiltelefon 2000-ben olyan ritka volt erre, mint a feher hollo, a lefedettseg katasztrofalis volt, amikor mar otthon/Finnorszagban nagyon sok embernek volt keszuleke es hasznalta is.
    Angliaban ugy 2002-2003 kornyeken kezdodott a mobil-boom, sokkal kesobb, mint a vezetekes telefonnal nem rendelkezo orszagokban.
    -seci
  • Nortu
    #20
    Marha egyszerű. Akinek nem tetszik, ne használja, aki kijön vele, az igen. Összességében népszerű dolog, fikázni ezért teljesen felesleges. Szerény véleményem szerint is jó dolog, mert pl. van amit nehezebb szóban elmondani, mert ilyenkor rögtönözni kell, az sms pedig többszöri nekifutásra addig szerkeszthető, míg megfelelőnek nem találjuk. Szerintem.
  • Roli012
    #19
    nos, mivel elég kevés ismerősömnek van email-képes telefonja, és nem nagyon hordoznak maguknál pda-t/notebookot, az sms a leggyorsabb út hogy elérjünk valakit. ráadásul akkor is kommunikálhatunk ha pl.rán ülök :D
  • Molnibalage
    #18
    Ilyen helyzeteken kívűl nem is írok SMS-t... Volt olyan, hogy 6(!) hónapig nem küldtem egyet sem. Átlagban is havi 1-nél kevesebbet küldök.
  • nipponia
    #17
    Ennyi erővel az email-és is egy nagy hülyeség. Hívd fel és egyből meg is kapod a választ. Az email egyetlen előnye, hogy jóval tartalmasabbat lehet közölni a célszeméllyel mint sms-ben. De hát az sms-t nem is arra találták ki, hogy életed regényét közöld vele. És az sms könnyebben kontrollálható mint a hívás. Mert azért amikor felhívsz valakit valamiért, akkor nem egy-két percet beszélsz vele átlagban hanem több percet. És máris ott vagy, hogy többe került felhívni mint sms-t küldeni. Emailhez visszatérve, az sem ingyenes. Ki kell perkálni a havi díjat az internet elérésért. Míg az smsnél csak magáért az üzenet elküldéséért fizetsz. Ha nem küldesz smst nem fizetsz. Ha nem küldesz emailt, akkor is kifizeted a havidíjat.
  • vadmotoros
    #16
    Pl zajos helyeken "életet is menthet", velem nemrég közölték hogy már csak 2 hely maradt egy vizsgára, és kellene sietni a jelentkezéssel, mindezt sms-ben, mert épp a metrón voltam és nem hallottam semmit amikor hívtak.
  • opeca
    #15
    Az SMS egy nagy kaki.
    Persze a hülye fogyasztói társadalomra mindent rá lehet sózni.
  • FecNiii
    #14
    A múltkor volt egy dokumentumfilm a Discovery-n pont a mobil és az SMS feltalálásáról. Érdekes volt! Azt hiszem az ipod forradalom című sorozat volt az! Akit érdekel nézzen utána! Például abban azt mondják hogy az SMS-t brit fiatalok fedezték fel, mert hogy eredetileg ezt a funkciót csak a szolgáltató használta rendszerüzenetek küldésére, de mint kiderült ez két ügyfél között is működik és akkor még ugye ingyenes volt mert szolgáltatóknak ez eszébe se jutott. így a fiatalok ingyen komunikáltak egymással. amit ugye a szolgáltató nem hagyhatott szal ezentúl pénzt kért érte, és íme megszületett az SMS.

    Amerikában 2000 után került csak az SMS a szolgáltatások közé addig azt se tudták mi az, és hát ez ugye 8 évvel a feltalálás után volt. Amerika a hétköznapi elektronikában igencsak európa mögött van vagy legalábbis a XX.század végéig igencsak le volt maradva legalábbis én így tapasztalatam anno.
  • jeti00
    #13
    Hatalmas dolog az sms, nem kell bántani, nem halunk bele pár ft-ba pláne ahogy már lentebb is írták vlki olyan helyen van ahol nem hívhatod fel vagy csak egyszerűen üzenetet szeretnél hagyni.. gondban is lennénk nélküle :)
  • Grandpenge
    #12
    kissé eltértem a tárgytól, bocsi.
    De azért Boldog szülinapot a 15 éves SMS-nek!
    :)
  • Grandpenge
    #11
    ja.
    és még annyi:
    Talán az is jobb lenne, ha az email-ek küldése is pénzbe kerülne.
    Tudom, hogy ez elsőre hülyén hangzik.
    De gondoljatok bele.
    Elküldök naponta max 10 levelet a neten. Ha darabja 1 forintba kerülne (a küldőnek természetesen) , akkor havonta 300 forinttal lenne drágább az internetezés.
    Viszont.
    A sok parasztnak, aki naponta ötször közli velem spam-ben, hogy "túl kicsi a farkam és hosszabbíttassam meg, és egyébként sem áll fel úgyhogy vegyek viagrát" (elnézést a vulgáris megfogalmazásért), ez már több millióba/milliárdba kerülne és talán úgy már nem is érné meg annyira spem-elni.
    Akkor pedig (ha nagyon belegondolunk) csökkenne az internetes adatforgalom és az (elvileg) azt jelenti, hogy a szolgáltatóknak is kevesebb a költségük és csökkenthetik az árakat.
    És akkor már nem is számít az, hogy 1 forint egy email elküldése.
  • Grandpenge
    #10
    Szerintem:
    Ha egy infót kell továbbítani valakinek, akkor tök jó, hogy van sms és olyankor meg is ér 20-30 forintot.
    De.
    Chat-elésre tényleg drága. Bár a telefonokban benne van az a lehetőség, hogy arra használjuk, mégis a hazai szolgáltatók nem támogatják ezt a lehetőséget azzal, hogy az "oda-vissza" sms-ek árát csökkentenék.
    Sajnos
  • SuspiciousC
    #9
    Lehet hogy az SMS nem eppen a leggazdasagosabb kommunikacios forma, de az a nagy budos helyzet hogy igenis az emberek hasznaljak es kipengetik erte a penzt is gond nelkul.
    Mellesleg regen mikor eloszor felmerult az sms otlete akkor is nagyon-nagyon sokan azt gondoltak hogy ki a francnak kellhet ez? Aztan megis itt vagyunk...
  • I.C.ram
    #8
    Amerikában pl ingyen van az SMS. Bár ott sokan nem is használják. Nem rég beszéltem egy amerikaival, aki csak nem rég tudta meg, hogy van ilyen egyáltalán, hogy sms :D
  • oneman
    #7
    ha még a routert is le tudnád írni helyesen...
  • Cat #6
    De van amikor nem tudsz telefonálni, mert az illető épp tárgyaláson, színházban stb. van, viszont az SMSt azonnal megkapja, amint bekapcsolja a mobilt, és te is látod, hogy megkapta.
  • Bandee1987
    #5
    sztem 1 percnyi telefonálással többet el lehet mondani, mint 1 sms-ben, ráadásul választ is kapunk egyből.
  • roliika
    #4
    Egy átlagos ruter 1mp alatt 9157 SZER ennyi információt továbbít, amit ha van pofánk összeszorozni azt jelenti, hogy 183150Ft-ot tömünk a zsebébe a szolgáltatónak másodpercenként, ha csak 20Ft-al számolok és 1db 10 megabites ruterrel...jó kell ide még sokminden hogy a telefon megkapja az üzenetet, de azért érezzük át, hogy aranyárba mérik.
  • roliika
    #3
    Ez a lehető leg drágább kommunikációs forma! 1092 bit. Csak ennyi 1 üziben. És 8-36Ft. Iszonyat. Na arról nem is beszélve hogy amúgy potya pénz mert a ki nem használt sávokban küldi az átjáttszó rendszer.
  • teki007
    #2
    Sms...hasznos... akik eddig "csevegésre" nem is használták, majd a reklámok miatt rászokhatnak kezelni a telefon memóriáját törlés szempontjából ...éljen a leleményesség
  • DjDano
    #1
    Én rühellem az SMS-t, maximum nyereményjátékoknál vagy szolgáltatás megrendelésnél használom, de "csevegésre" semmiképpen