28
  • Epikurosz
    #28
    +DDT

    Na, nekem is van WLAN-om, de én őszintén nem tapasztaltam külünösebben a hatását, bár valami van a levegőben az biztos, lehet, hogy a vízerek miatt, és radiesztétát kellene hívni. :-)

    Amúgy, én már kitaláltam, hogy mi ennek az ellenszere, vagyis csak le kell koppintanom, amit Mel Gibson gyerekei csináltak a Jelek (Signs) c. gabonakörös sci-fiben:
    Készítek háztartási alufóliábol olyan csúcsos föveget, és azt felteszem a fejemre. Így két legyet ütök egy csapásra: védem magam a modern, de kártékony emberi technika ÉS a földönkívüli támadók besugárzása ellen.
  • Inquisitor
    #27
    Na jah, a jövő generációja méreg immunis, be tudja lálegezni a szomogot, higanyt és más mérgezőanyagokat simán kiizadja, nem hat rá se mikro, se rádióhullám, de még a rádiókatív sugárzás sem. Hulljon a férgese?
  • Inquisitor
    #26
    Amúgy érdekes, hogy ha felvetödik akár a Wlan, akár GSM ügyben hasonló, akkor mindíg azzal jönnek, hogy de hát nem volt kimutatható a káros mivoltuk.
    Az ólomadalék is veszélytelen volt hivatalosan évtizedekig, pedig már a gyártás beindításakor hullottak az olajcégek saját munkásai tőle. vagy ott aza jó kis Dioxin, amit szerencsére rég betiltottak (persze van aki ma is használja), rákot és idegi károsodást okoz, sőt mostanság összefüggésbe hozták a "Kerge Marha kórt" okozó fehérjeszálak keletkezésével is. Még is évtizedekig használták, a hatásai pedig évszázadokig is eltarthat ...
    Most akkor miért is kéne bíznom benne, hogy minden tiszta a GSM/Wlan ügyben???
  • M0rph3u5
    #25
    ott a pont
  • Mice
    #24
    20-23 B+:DDDDDDDDDDd
  • lee56
    #23
    Nemigaz, Infra sugárzásra pl. elég rosszul reagálnak :))
  • dez
    #22
    Tudod milyen emberek bírják jól a sugárzást? A hóemberek. :P
  • EroSennin
    #21
    A megoldas nagyon egyszeru az evolucio logikaja szerint: azok az emberek ki fognak halni akik nem birjak a wlan-t :)
    Es akkor igaz lesz az allitas hogy a sugarzasnak semmi hatasa sincs :)
  • chm
    #20
    Írjunk Dzsémiéknek a discowerybe hogy teszteljék le a mítoszt igaz e. :)
  • kvp
    #19
    "Ez egy picit olyan minthogy a századelőn az volt az autók ellen a kifogás hogy az ember nem birja a túl nagy sebességet"

    Aztan rajottek, hogy nem a sebesseget nem birjuk hanem a gyorsulast. Egy kis ido mulva itt is ra fognak jonni, hogy nem csak az energia mennyisege szamit hanem a frekvencia is.

    "Tételezzük fel, hogy 1 vagy pár darab Wlan eszköz valóban nem okoz semmi veszélyeset.
    Ugyan ezt ki merjük jelenteni mondjuk ilyen tucat hotspot/router és acces point plusz párszáz hálókártya esetén is?"

    Viszonylag konnyu utanna szamolni. Ha 1 wlan node sugaroz alapbol 200 mW-al, akkor 20 wlan node (router-ek+wlan kartyak) kb. 4 wattal. Ez ket mobiltelefon sugarzasa, viszont figyelembe kell venni a wifire jellemzo visszaverodeseket es interferenciakat. Ha egyetlen egy node 'jo helyen' van, es visszaverodnek a jelei, akkor osszeadothatnak a jelek, es egy folyamatos 200 mW-os jel helyett kialakulhat egy pulzalo 20 wattos. Ez a jelenseg eleg pontos celzast igenyel, de ha szerencsenk van akkor pont azon a ponton leszunk ahol az interferenciak osszeadodnak, es kapunk egy kisebb emp utest fejunkre. A wifi frekvenciaja pont idealis a szerves viztartalmu anyagok melegitesehez (lasd: mikrosuto) ezert sokkal veszelyesebb mint a 900Mhz-es gsm, amiben jelenleg a legzavarobb a 16 Hz-es reselesi frekvencia. Ez meg a hangfalakat is zavarja, es sajnos az emberek jo resze is erzekeli. (mondjuk ok csak akkor ha a fejukhoz tartjak a telefont) De a gsm telefonok melegito hatasa sem eppen idealis, viszont az alacsonyabb frekvencia miatt nem olyan sulyos mint a wifi eseten. Ha valaki wifi-s telefonnal beszel (pl. egy skype wifi handset), akkor sokkal kisebb energian is sokkal nagyobb kart szenved az agya. Ez nem halalos, csak rongalodik a neuralis halozat, tehat csokken a koncentracio es az emlekezokepesseg. A legtobb embernek erre a ket dologra igazabol nincs szuksege, tehat nem nevezhetjuk karos hatasnak, viszont hosszutavon nem elonyos. Alapvetoen minden olyan elektromagneses sugarzas rossz egy embernek ami kepes megzavarni egy 1-2 Voltos, 0-30 kHz kozott mukodo elektronikus rendszert, ami elektrolit alapu energiaforrassal rendelkezik. Az emberi agy ugyanis ilyen. Hasznalunk mindenfele modulaciot, az analog jelszintektol a frekvenciamodulalt atvitelig, de mivel a neuralis halozat nem csavart erpar alapu, ezert szinte semmilyen vedelemmel nem rendelkezik a kulso elektromagneses hullamok ellen. Az egyetlen vedelmet a test vizzel teli szovetei adjak, de ez az agy eseten nem tul vastag reteg. Alapvetoen a Fold elektromagneses terenek kellene megvedenie minket az eros radioaktiv es elektromagneses sugarzasok ellen. Normal esetben a Foldon belul a jellemzo hattersugarzas frekvenciaja csak par Hertz, ami felharmonikusokkal egyutt is 10 Khz folott elhal. Mi ehelyett rendszeresen besugarozzuk magunkat tobb mega, sot ujabban mar tobb gigahertz-es sugarzassal.
  • assdf
    #18
    Most nem az volt a kérdés hogy lehet e elektromágneses hullámmal kinyirni valakit :)
    Hanem hogy egy vezeték nélküli normál hotspot okozhat-e bárminemü kellemetlenséget az ember egészségében. Erre mondtam én azt hogy nem, illetve csak nagyon kicsi előfordulással, és szerintem ha megcsinálnák az általam leirt kisérletet kb. ugyanezt az eredményt kapnánk.
    Ez egy picit olyan minthogy a századelőn az volt az autók ellen a kifogás hogy az ember nem birja a túl nagy sebességet (>60 km) és ha ennél gyorsabban mozog akkor kiszakadnak a szervei, meghal stb stb.

    (az én véleményem szerint egyébként mindeképp kellene egy független átfogó vizsgálat a vezeték nélküli eszközök hatásaival kapcsolatban az élő szervezetre hogy akkor most tényleg mi is az ábra)
  • chm
    #17
    :)
    16Ghz-es átlövéseknél (180cm dob antenna mögött) kb 6cm fokuszponttal ott megérezné mindenki miről van szó kb 3mp alatt .... Persze ezek a dolgok magasan vannak felszerelve precizen beállítva. 2.4 100mW felejcsétek el hogy bári emberi hatást okoz ....
  • Inquisitor
    #16
    Tételezzük fel, hogy 1 vagy pár darab Wlan eszköz valóban nem okoz semmi veszélyeset.
    Ugyan ezt ki merjük jelenteni mondjuk ilyen tucat hotspot/router és acces point plusz párszáz hálókártya esetén is? Ezt mérte valaki?
    És mennyire erősíthetik egymást a wlan cuccok? Semennyire? Mennyire biztos?
  • bunny
    #15
    Én pár éve kénytelen voltam tömegesen laptopot telepíteni, és mivel nem vélt elég drót wifin ment. Folyamatosan fejfájással küzdöttem, aztán egyszer végre kaptam egy switch-et, és nem kellett wifizni. Azonnal megszűnt a gond.
    De az is megvan sajnos, hogy a belváros közelén lévő munkahelyen folyamatosan fáradt vagyok, rendszeres a fejfájás, ami sosem jön elő itt a város szélén a kéróban, pedig itt van hogy 2x annyi időt vagyok gép előtt.
    Igaz a belvárosban egy darab dróttal is lehet netezni (na jó, ez túlzás, de tényleg 5-10 hotspot simán jön bárhol), plusz a mobil tornyok is mint állat olyan sűrűn vannak ugye, szóval az hogy elektroszmog az enyhe kifejezés.
    Nem tudnának annyit fizetni, hogy ott lakjak, elég ez a heti 5x8 óra.

    Nyilván van aki nem érzékeny rá, és van aki túlérzékeny mint én. Úgyhogy nálam a router-en off-on a wifi alapban, csak az asszony akar egyszerre nyomulni velem, akkor kapcsolom be hogy tudjon a laptopon böngészni.
  • assdf
    #14
    én a routerekről beszéltem. Az hogy veszel hozzá baszott nagy antennát (ne adj isten irányitottat) meg erősitőt már más tészta.

    És azt sem mondtam hogy nem lehet káros hatása. Csak túl sokszor láttam már olyat hogy az illetőt zavart egy be sem kapcsolt számitógép zúgása, majd amikor közöltem hogy kikapcsoltam (előtte is ki volt) akkor mondta hogy igy már sokkal jobb most már nem hallja...
    Szóval nem szabad lebecsülni a psziché hatását, csak épp nem feltétlen abban az értelemben hogy a wlan káros rá, hanem hogy beképzeli "elhiszi" hogy káros.

    Én állitom neked hogyha valakinek aki sokat telefonál és előtte semmi baja nem volt, nos közölnéd neki hogy a sok telefonálás fejfájást alvászavart stb okoz, 1 héten belül produkálná magán az összes tünetet, főleg ha vevő az ilyesmikre.

    Egyébként pedig tényleg érdekes lenne egy hivatalos felmérés ahol lenne két csoport a,b ahol is:
    -mindkét csoportal közölnék hogy a milyen káros hatásai vannak a sugárzásnak
    -mindkét csoporthoz tennének néhány wlan routert, az egyik kikapcsolt állapotbna a másikat meg bekapcsoltan.
    -mindkét csoporttal közölnék hogy nagy teljesitményü wlanos berendezések vannak a közelükbe (természetesen a két csoport egymástól elkülönülve lenne fizikailag is)

    x idő múlva felmérni hogy ki hogy érzi az egészségi állapotát.

    Garantálom hogy egy ilyen kutatás kimutatná hogy mindkét csoport egyformán érezte magát sz@rul/jól...
  • picurmanoo
    #13
    Azért itt a környéken is fogható minimum 10-15 wlan jel, a legtöbb 65-70% környékén és köszönöm szépen jól vagyok. Bár a városban sztem nem is nagyon van olyan hely, ahol ne lehetne fogni legalább 3-at egszerre.
  • Tinman #12
    Te se szereltél még olyan WLAN eszközt, ami 2km-t lazán átlőtt... na ott mondogathatod magadnak, hogy biztos csak pszichés
  • Tinman #11
    Aki szerelt már WLAN-t az előtt nem ismeretlen az ügy... van akinek 1 óra az antenna mellett van akinek még annyi sem kell, általában fejfájás a tünet.
    Lakásba nem tűröm/engedem az ilyesmit, szerencsére közelbe sincs semmilyen WLAN háló.
  • honorshark
    #10
    Hát ez tényleg abszurd. Az ötleteddel egyetértek ASDF. Én is ilyesmit cselekednék. Sok könyvmoly Wlan allergiája..komolyan mondom ez durva^^...

    Bár valami már jöhetne mert ez kezd elfajulni..lassan egy négyzetméteren 30wlan fogható lessz...nem valami bíztató..
  • Magnificat
    #9
    ez igaz, nem is állítottam, hogy tutira nincs hatással az emberre... Csak szerintem kevés emberre van, vagy csak tényleg hosszú távon (bár arról nem szól a fenti történet, hogy mennyi idő alatt kezdtek betegeskedni az emberek, én még "csak" 3 éve vagyok itt :D, de ebben az időben folyamatosan kapom a sugarakat...). Lehet, hogy mivel gép előtt vagyok már vagy 10-12 éve, az én agyam már vagy +-5V-on és 12V-on megy :D
  • GABOR16
    #8
    Nálam az enyémen kívül a lakásban egyes pontokon 7-8 hálózat is van (amiknek kb a fele nem védett).. de a sajáton kívül 2 másik hálózat az egész lakásban elérhető (változó jelerősséggel)...
  • [HUN]PAStheLoD
    #7
    a lepcsohazba most a routerem lat meg 4-5 masik AP-t .. azaz a nap nagy reszeben ~4 ado-vevo sugarzonajaban ülök .. better than ever :]
  • Tetsuo
    #6
    szerintem a telefon energiafelvetele 2w nem pedig az antennan sugarzott jele, de lehet h tevedek.
  • kvp
    #5
    A wifi-vel az a gond, hogy annak idejen azert valasztottak a 2.4 GHz-et a mikrosutokhoz, mert ez melegiti legjobban a vizet. Veletlenul a wifi es a bluetooth is 2.4 Ghz-en megy. Lehet hogy gyengebb erovel megy mint egy mobiltelefon, de sokkal hatekonyabb frekvencian. Ha a 900 Mhz eleg lett volna, akkor azt hasznaltak volna a mikrokban is.

    Egyebkent a mobiltelefon is karos. Manapsag pesten akkora az elektromagneses szennyezettseg, hogy par alacsony kapcsolasi feszultsegu diodaval egy kis szivargasu kondenzatorral es egy megfelelo meretu antennaval nagyon konnyu hasznalhato mennyisegu energiat osszeszedni. Egy kisebb aramkort siman meg lehet vele hajtani. Alapvetoen az ember is elektromossagot hasznal, az igegrendszer kb. 1-2 Volt kozotti feszultsegen megy. Ahogy a hangszorokban is hallatszik egy hivas energiaja, ugy az emberi idegrendszert is hasonlo modon zavarja. Az igazi gond az, hogy ha eleg magas a frekvencia (kb. 27 Khz feletti), akkor az ember nem erzi kozvetlenul a hatast, csak masodlagos tuneteket. (ezert nem erzunk kozvetlen fajdalmat a nagyfrekvencias kis energiaju aramutes eseten sem, csak az eges miatti fajdalom jut el az agyig ami mar masodlagos hatas)
  • Magnificat
    #4
    A kolinkban, infóintézetünkben (a két hely, ahol töltöm az életem) van WLAN, gyakorlatilag így a nap 24 órájából legalább 15-öt sugárkörzetben vagyok... Semmi panaszom nincs, és ismerőseim sem panaszkodtak még rá...
  • assdf
    #3
    A dolgot viszonylag könnyü tesztelni:
    felszerelnek pár ilyen antennát de elfelejtik őket bekapcsolni. Ezután elhiresztelik hogy új nagy teljesítményü antennákat szereltek fel, és két hónap múlva megkérdezik az alkalmazottakat hogy ki tapasztalt fura jeleket magán.
    Én nem mondom hogy nincs kárositó hatása ezeknek az antennáknak, de gyanitom hogy a 100 dolgozóbal 20-30 ekkor is úgy érezné hogy beteg...

    Utánna már csak azt kéne kideriteni hogy a maradék 10nek tulajdonképpen mi baja is

    Egyébként nem tudom milyen hotspotokat szereltek fel, de azt tudom hogy egy normál wlan router max. 100 milliwattot adhat le, egy mobiltelefon pedig 2 wattot. És a mobil fél centire van az ember fejétől, a router meg több méterre.
    Persze erre sokan azt mondják hogy kevesebbet telefonál egy ember a router meg mindig megy, erre én meg azt szoktam mondani hogy melyik a jobb:
    -megfogni 5 perce a 200 fokos sütőlapot naponta
    -vagy 2 méterre állni a 30 fokos sütölaptól egész nap

    Persze ez már csak az én szubjektiv véleményem
  • Cobra.
    #2
    Annyira azét nem hülyeség, mert nem mindegy, hogy napi 1-2 órát, vagy 8-at ülsz a gateway közelében, ami ráadásul ki tudja milyen teljesítményű ezekben az épületekben.
  • picurmanoo
    #1
    Ez hülyeség...placebo