76
  • lotsopa
    Na, valahogy erre számítottam.
  • lotsopa
    Csak egy gyors kérdés. Aki ebben a nagy bumm(Ősrobbanás)-os hipotézis mellet voksol, szerinte mi volt előtte?
  • TH0R
    Nos. Olvastam a kommenteket és ez a kísérő bolygós dolog meg fogott.

Mivel M sorozatú törpe csillag akkor valaha vörös óriássá kellet, hogy fúvodjón. Ergo el nyelte vagy inkább elnyelhette pár bolygóját és lehet, hogy ennek a vissza maradt fizikai, kémiai reakcióit láthatjuk.

Avagy egy másik felvatésem. Miután felvúvódott az a szerencsétlen csillag. Egy bolygó közel kerülhetet a felszniéhez, de még nem nyelte el. Ekkor a csillag elkezdett összehúzódni/össze esni egy törpe csillagá és a meg változott gravitációs mező magával rántotta a bolygót. Amit vagy elneyt, vagy nem, csak még nem láttuk.

Valaki felvetette, hogy lehet feketelyuk kíséri. Ezt a felvetést is kizárnám, hiszen ha feketelyuk lenne melette, akkor anyagot szaítana ki a csillagból, ami helyből kizárja a felszinén képződő/lévő hidrogént, mivel az gáz azt szívná el előszőr az a fekete bizbasz. Viszont magyarázott adhat a törpe csillag mágneses mezejének folyamatos cilusos változására.

Látjátok. Bármenyit agyal az ember, mindig ugyan oda jut. Ezt úgyse fogjuk meg érteni mi még. Majd az ük unokáink. Vagy azok se :D

U.i.: Valaki felvetette, hogy ha a napunk 1-2 millió év múlva kezd vörös óriásá válni és nem jutunk ki a naprendszerből akor eleve rossz minden.
    1. szerintem akkora már ember se lesz. Vagy mi pusztítjuk ki magunkat, vagy a természet vagy egy másik faj. :)
    2. A nap annyi hidrogén készlettel rendelkezik ami elég neki az elkövetkező 5 milliárd évre. És utánna még a hélium is ott van neki :)
  • Epikurosz
    Azért még dolgozz rajta, mielőtt bejegyeztetnéd a (c)-t. :-).
  • Epikurosz
    Tudod mit juttat ez eszembe?

Egy éneket, amelyet a római-katolikus szentmisén a szentáldozat bemutatása után énekel a gyülekezet (amúgy nagyon szép a dallama is):

"Test már a kenyér, a bor igaz vér,
    Értem én, ámbár, elmémbe nem fér."
  • kukacos
    Nem jelenti azt, hogy "az Ősrobbanás után gyorsabban mozgott az anyag". Ha egyenletesen elkezded növelni egy rács minden pontja közötti távolságot, a rács két távoli pontja között jóval gyorsabban nő a távolság, mint két közeli pontja között. Ez nem jelenti azt, hogy a rács bármely pontja "gyorsabb" bármilyen értelemben, mint a többi.
  • kukacos
    "ha végtelen lenne , kéne léteznie olyan galaxisnak ami átlépte a fénysebességet, ami meg ugye nem lehet"

Ez teljesen hibás következtetés. A távoli ojjektumok látszólagos sebessége fokozatosan közelíti a fénysebességet, de egyre csökkenő mértékben, el sosem érik. De mint mások is írták, ez a megfigyelés kizárólag pozíciónknak köszönhető.
  • kukacos
    Roliika a mágnesességhez mozgó töltések, vagy rendezett elemi mágnesek kellenek. Az előző van a Napban, a második pl. a felmágnesezett acélban. A Földön természetes körülmények között található szénvegyületekben egyik sem.
  • Su0my
    Öveges Professzor Úr mondása, Heki, a Rezonanciakutya című kisfilmből
  • Tetsuo
    Csak terido, esemeny nelkul ertelmetlen..
    A tudomany ma legelfogadottabb nezete szerint a Vilagegyetemunk 12,7Mrd fenyev atmeroju, de akarhonnan nezve a gomb kozepebol latszik. Az ido qrvara relativ, ami pl fugg a sebessegtol, gravitaciotol..
    Az ido iranya fix, kozvetve kimondja a termodinamika 2. fotetele. AMi valszeg szingularitasban nem ervenyes. ;)
    A vilagegyetem keletkezesenek kutatasa nem csak kozmologia, legalabb annyira filozofia is.
    A fold melyen levo belso egboltot fizikai keptelensegek sorozata cafolja, persze a mai tudasunk szerint.

A videon 1 csillar tukrozodik az ablakuvegen, vmi madzaggal mozgatjak.
    UFO-bizonyitek (cafolhatatlan) meg soha nem kerult nyilvanossag ele. A nepszeru magyarazatok a feltetelezett megfigyelesekre, mind komolytalan hatasvadasz faxsag. Persze lehet h kozpontilag zagyvaljak az infokat, mert bizonyos erdekek ezt kivanjak.. viszont ennek valoszinusege nagyon csekely.
  • xizor
    Ezen a képen, meg a ráérkező kommenteken sírok a röhögéstől :D

#65 Az UFO-kal nekem az a bajom, mindig csak a "divatos" UFO-kat észlelik, amik éppen felvannak hypeolva.

Ez a véges/végtelen tér/idő stb. dologról meg értelme nincs sok vitázni szerintem, mert úgyse juttok dűlőre :)
  • Nabukonodozor
    Ez szerintetek tényleg UFO, vagy csak képmanipuláció?
  • L3zl13
    1. Igen. Vagy nagy kéne legyen a sűrűség, vagy a gravitációnak kellene másképp működnie, mint ahogy azt feltételeztük. (És ebben az elméletben nem ez lenne a legnagyobb furcsaság...)
    2.Vulkáni aktivitás: Shamballah lakói hatalmas föld alatti szemétlerakókba rakják az ipari hulladékukat, és ez néha átlyukad a túloldalra. :D
  • roliika
    szal műhold nem gyorsul...
  • roliika
    Sőt a tömeggel is. Ha jó az idő, kimeegy a tömeg a térre.

Node ne viccelődjünk annyira. Állok a Földön és mérem az időt. Hozzám képest a műhold 40 000Km/h-s sebességgel halad, de gyorsul, csak e.v.e.m-al halad.

Namost ott a bibi, hogy az e.v.e.m és az állás között ugye nincs eltérés. Hohó, de az órámon 1 nap múlvan 0,1mp eltérés mutatkozik, ennyi én és a műhold közötti difi.

Hát ez meg hogy lehet?

Szerintem úgy, hogy a tömeg mozgása maga az idő.
    Hiszen idő nem léteik.

Tehát ahogy forog a Föld nagy tömege, és generál egy idő "teret", ami relatív szintén. A műhold más sebességgel megy a Földhöz képest, van saját gravitáló tömege ami már majdnem független a Földtől, saját mezőt hoz létre, a kettő mező difije okozza az idő eltérést....szerintem..kopi rájt.

Ha azt is figyelembe vesszük, hogy minden test hullámforrás akkor idő hullámoknak is kell létezniük.

Fú tiszta scifi....
  • L3zl13
    "a tér-időről vallot elveid azonban nem osztom"
    Nem is kell. És ezek nem az én nézeteim. Csak felhívtam a figyelmet arra, hogy a világűr véges vagy végtelen mivolta nem tény, csak elmélet, még magán az ősrobbanás elméleten belül is. Ami szintén csak egy a sok közül...
  • Epikurosz
    "nemhogy fényes foltot, hanem inkább árnyékot kellene tapasztalnunk a csillagnál."

Ha komolyan kérded, én is így gondolom.
    a tér-időről vallot elveid azonban nem osztom. szerintem a tér és idő szorosan összefügg, vagyis a metafizikával való néha előjövő flörtömet leszámítva nem hiszem, hogy lenne abszolút tér vagy idő.

az meg, hogy minél távolabb van egy galaxis, annál gyorsabban távolodik, megtévesztő, mert csak azt mutatja, hogy az ősrobbanás után gyosabban mozgott az anyag kifelé, ami ugye logikus.

én tehát nem hiszek a gyorsulva táguló világegyetemben, bár akik ennek ellenkezőjét állítják annyira jól tudnak érvelni, hogy az ember hajlamos igazat adni nekik.
  • Nabukonodozor
    1. De, akkor, ha a köppeny felé mutat a gravitáció, akkor azt is magával vonja, hogy a tömeg legnagyobb része ott van, vagyis az egész Föld tömegének nagy része abba a vékony rétegbe lenne zsúfolva, vagyis a sűrűség ott hatalmas kéne, hogy legyen...
    2.A vulkáni aktivitást mivel magyarázod?
  • Dexxter
    Szerintem maradjunk annyiban, hogy a "végetelen", mint fogalom számunkra túl felfoghatatlan, mintsemhogy erről vitázhassunk. :D
  • roliika
    A csillagok között nagyon nem lenne fekete hely. :) Annyira sem mint egy tükrön.
  • L3zl13
    A második mondatot nem értem, de mindegy.

Ami a világűr végtelenségét illeti:
    Azt igazából csak feltételezzük, hogy az univerzum vége ott van ameddig az anyag és energia eljutott az Ősrobbanásból. De igazából a Tér (és az Idő) már létezhetett előtte is csak éppen teljesen üresen. Talán csak az Anyag és az Energia jött létre/tört be az univerzumba az ősrobbanás pillanatában.
    És ez esetben lehet, hogy a világűr végtelenül tovább nyúlik az Ősrobbanás hullámfrontján túl.
  • L3zl13
    "Alapból nincs meg a kellő hőmérséklet+nyomás a fúzióhoz és nincs ózon se ami megvédené a belső élőlényeket az UV-tól.És alapból miért nem omlik be akkor a föld?"

1. "nincs meg a kellő hőmérséklet+nyomás a fúzióhoz"
    Igazából senki nem állította, hogy a Belső Napban is fúzió megy végbe. És ha mégis, a kellő hőmérséklet és nyomás nem csak a saját tömeg okozta gravitációból származhat.
    2. "nincs ózon se ami megvédené a belső élőlényeket az UV-tól"
    Ezt megintcsak miből gondolod? Mivel a gravitáció a földköpeny felé mutat, és a két sarkon, valamint más helyeken is átjárás van a külső és belső felszín között, ebből adódik, hogy a belső felszinhez "tapad" a levegőburok, és a felszíntől a középpont felé távolodva ritkul ugyanúgy mint itt kívül. A Belső Nap hatására az O2 -> O3 reakció ugyanúgy végbemegy a "magaslégkörben" és kialakul az ózonpajzs, ami aztán védi az ott élőket az UV sugárzástól.
    3. "És alapból miért nem omlik be akkor a föld?"
    Nos erre én sem tudok jobbat, mint Su0my. Mer' taszíccsa! :D
  • roliika
    Felnézel az égre, csak pár csillagot látsz, közöte feketeséget, persze ott is vannak csillagok, csak olyan távol hogy nem látjuk.

Ha ezt a sok csillagot közel hozva egymás mellé tennénk, sokkal simább felületet kapnánk mint egy tükör.

Ilyen sok csillag van. Oszt akkor el lehet képelni, mi hol vagyunk úgy az univerzumban, meg mennyire fontosak, egyediek, intelligensek stb.

Amúgy vigyázzunk, a világűr nem végtelen! De hatalmas. A leg távolabbi galaxisok közel fénysebességgel haladnak, ugyanis minél távolabb van annál gyorsabb sőt gyorsul.

De ha végtelen lenne , kéne léteznie olyan galaxisnak ami átlépte a fénysebességet, ami meg ugye nem lehet. Kopi rájt.
  • L3zl13
    Hidrogénfolt vs. Idegenek által hasznosított csillag.

Igen ez egy nagyon érdekes téma. Számomra legérdekesebbek azok az elméleti konstrukciók, amelyeket emberek találtak ki egy csillag energiájának nagyobb fokú hasznosítására. Wiki Megastructures

Mondjuk ami közös ezekben a konstrukciókban, hogy nemhogy fényes foltot, hanem inkább árnyékot kellene tapasztalnunk a csillagnál.
    És a gyors periodikus forgás még annak is ellentmond látszólag, hogy egy, a csillagnak csak felét fedő/erőforrásként felhasználó szerkezetről lenne szó.

Persze elképzelhető, hogy valami olyan felhasználásról van szó ami eszünkbe sem jutott eddig, ezért tünnek furcsának ezek a jellemzők, de mindenesetre azért inkább az efféle elméletek ellen szólnak.
  • Su0my
    Mert taszíccsa!

Amúgy vissza kéne térni a cikkhez: laikusként a legkönyebben elképzelhető verzió a hidrogénfoltra: épp most falja fel a volt bolygóját.. Mindenféle kiáramlás, a keringési idő szokatlan rövidsége, egyebek talán kicsit könyebben megválaszolhatóak lennének így.

Érdekes azonban az is, hogy van 1 kísérője: lehet, hogy gyenge a fantáziám, de ha ilyen nehéz és nagy (kinek hogy, azért 1/10 Napnyi gázóriások vannak, de akkor is 1 törpecsillag körül?) bolygója van egy törpecsillagnak, akkor 1.: azt már 5x kiszúrták volna, 2.: hát nem is tudom mágneses térnek nagyon aberráltnak kéne lennie a csillagnál nem? Mármint még ennél is jobban:D Ezt a mágneses erőtér dolog is: azt sejtetheti, hogy a régi bolygóé kicsit összekuszálta a régi csillagét..

Epikurosz: először kicsit lesajnálóan elmosolyodtam az ötleteden, miszerint idegenek által hasznosított csillag.. Két perccel ezt követően: miért ne? NAGYON ÉRDEKES ezen elgondolkozni. Igaz, én nem vagyok a híve annak, hogy midnenáron egy nálunk értelmesebb fajt képzeljünk el annak, akikkel 'külsősként' fogunk találkozni (még ha nem is nagy kunszt az embernál értelmesebbnek lenni...), de mi van, ha tényleg így van? Nagyon jó felvetés!!
  • Su0my
    De igaz! Én jártam ott! És a Föld-Nap mellett balra van egy dimenziókapu, ami amúgy egy kisebbfajta feketelyuk, a Galaxisunk Központi Feketelyukának a másodági unokaöccse! Az egészben az a legérdekesebb, hogy pont Magyarország alatt van ez a kapu, és amikor átmentem egy másik Galaxisba (de ebben a dimenzióban[létsíkban] maradtam) akkor MAGYARUL BESZÉLTEK OTT IS A ZÖLD EMBERKÉK! Szóval bízonyított tény, hogy az Élet a magyaroktól származik! Ja igen és a feketelyuk azért nem falja fel a bolygónkat, mert a szénvegyületek akkora mágneses erőket termelnek, hogy a feketelyuk nem tud lófaxt se csinálni:( unatkozik :(

Ja és a Szaturnusz Holdjairól meg annyit, hogy amikor átjöttunk Ős-Magoriából (ez az a másik galaxis), akkor az utazás kicsit széjjelcseszte a hajóinkat, amiket parkolópályára kellett állítani valahol, ahol nem annyira észrevehetőek: ugyanis akik Ős-Magoriából ide jöttek, azok teljesen elölről akarták kezdeni az egész civilizációt, mindent a kőbaltától és a tábotűztől indítottak..
  • Nabukonodozor
    Alapból nincs meg a kellő hőmérséklet+nyomás a fúzióhoz és nincs ózon se ami megvédené a belső élőlényeket az UV-tól.És alapból miért nem omlik be akkor a föld?
  • roliika
    Aki zet a likas Földet kitalálta meg a belső Napot, vagyon mekkora Nap átmérővel számolt, hogy ne égjen szét a felszín..vagy alszín vagy mi.
  • L3zl13
    roliika a #31 reagált ott pedig Szaturnusz furcsa alakú holdjairól van szó, te erre az üzenetre válaszolva írtad a kérdést...

Ami pedig az üreges Föld elméletet illeti. Természetesen nem igaz.
  • Ackro
    mér nem?
  • Nabukonodozor
    Az, hogy a Föld belseje teljesen üres, bennt egy kisebb napvan, a Föld sarkai nyitottak, a Föld belsejében van a menyország, ahová a felmelkedett emberek kerülnek.....Ez igaz szted Lezlie?
  • Ackro
    egy csilag belsejében a vasig tart a fúzió ettől nehezebb elemek supernovarobbánskor keletkeznek. a föld belső vas magja azért nem ólom vagy uránium, mert egyszerűen sokkal kisebb mennyiségben fordul elő, mint a vas. de megnyugodhatsz, a vasmag közepén biztos vannak nehezebb elemek elenyésző mennyiségben.
  • L3zl13
    Mármint, hogy a Cassini űrszonda felvétele szerint repülú csészealj alakú a Szaturnusz két holdja? Miért ne lehetne az?
  • Nabukonodozor
    Ez szerinted igaz?
  • roliika
    Csak nekem 1 link?

Amúgy tényleg érdekes.
  • roliika
    Éakkor a Föld belsejébe van ám a Pokol! :D Bár Csernus doktor szerint az a valógág maga.
  • Nabukonodozor
    Gondolj bele és ebben hisznek gimnáziumot kijárt emberek...No comment...
  • Nabukonodozor
    Azért vas-nikkel, mert ez a legnehezebb elem, amiből ilyen sok jutott a bolygónkra, mert az előző csillag ami szupernovává vált, és ledobta egy részét,amiből a mi naprendszerünk is létrejött némi csillagközi gáz segítségével,abban a fúzió kb a vasig és a nikkelig ment végbe (a szupernovarobbanásában keletkeztek nehezebb elemek is), mert ezeken az elemken túl nem termel a fúzió többletenergiát a csillag számára.
  • L3zl13
    Zseniális.
    Ez kb olyan mint az ókori teremtéselméletek és világképek.
    Egy órási teknős úszik a világtengerben, a hátán négy elefánttal...
  • Nabukonodozor
    hiszenk=hisznek